این کنگره توسط سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران و شرکت همایشپردازان معاصر و با همکاری دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، سازمان دامپزشکی و انجمن جهانی دامپزشکی طیور برگزار میشود.
مهلت ارسال خلاصه مقالات به دبیرخانه این کنگره پایان مهرماه 1390 تعیین شده است.
جهت کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه به نشانی http://www.ivpc2012.com/ مراجعه نمایید
در طیور برای پیشگیری و درمان عوارض ناشی از کمبود ویتامین E و سلنیوم، کاهش رشد، کاهش جوجه درآوری، انسفالومالاسی، دیستروفی عضلانی و اصلاح متابولیسم چربی ها (جلوگیری از لاشه چرب) همچنین برای پیشگیری و درمان دیستروفی عضلانی ( بیماری عضله سفید- میوپاتی تغذیه ای)، جفت ماندگی در گاو، اسب، گوسفند و بز تجویز می گردد.
در طیور برای پیشگیری و درمان عوارض ناشی از کمبود ویتامین E و سلنیوم، کاهش رشد، کاهش جوجه درآوری، انسفالومالاسی، دیستروفی عضلانی و اصلاح متابولیسم چربی ها ( جلوگیری از لاشه چرب ) همچنین برای پیشگیری و درمان دیستروفی عضلانی ( بیماری عضله سفید- میوپاتی تغذیه ای)، جفت ماندگی در گاو، اسب، گوسفند و بز تجویز می گردد.
1. باروری: در بیوسنتز تستوسترون و تکامل طبیعی اسپرماتوزوید
2. سیستم ایمنی: از RNA در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت می کند و باعث افزایش عملکرد سیستم ایمنی می شود.
3. یک عامل ضد التهاب
کمبود سلنیوم در طیور
4. در ساخت نوروترانسمیتر های مغز
5. محافظت از چشم
6. سلنیوم باعث جلوگیری از افسردگی، بی حوصلگی، اضطراب و پرخاشگری می شود.
7. سلنیوم باعث کاهش روند پیری، بیماری های قلبی و سرطان می شود.
8.سلنیوم در عملکرد مناسب غده تیروئید نقش دارد.
9. سلنیوم در بازسازی و ترمیم بخش های تخریب شده یDNA نقش دارد و در جلوگیری از تاثیر سموم در کبد موثر است.
ارسنیک دفع سلنیوم از بدن را تسریع می کند.
بیشتر پروتئین های حاوی سلنیوم دارای عملکرد آنزیمی هستند. گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسایددیسموتاز از آن جمله اند.
کارایی سلنیوم به وسیله ویتامین E و مواد آنتی اکسیدان افزایش می یابد.
جذب سلنیوم با مصرف دُز بالای ویتامین C، روی و فلزات سنگین کاهش می یابد.
افزایش سلنیوم جیره ← افزایش سلنیوم تخم مرغ
افزایش سلنیوم ← افزایش قابلیت نگهداری تخم مرغ
افزایش سلنیوم ← افزایش کیفیت تخم مرغ طی دوره نگهداری
سلنیوم در جیره ← سلنیوم در ادرار و مدفوع و خون
طيور
افزايش تحمل به سرما كه به اندازه پوشش پرها از فعاليت هورمون تيروئيد نيز تاثير مي پذيرد كه بستگي به عنصر سلنيوم دارد .
كاهش اثرات منفي غلظت بالاي آمونياك و CO2 در سالنهاي مرغداري بر عملكرد طيور
از بين بردن راديكالهاي آزادي كه در موقع درگيري با بيماري هاايجاد مي گردد
كاهش اثرات منفي وجود فلزات سنگين در جيره جوجه هاي گوشتي بر عملكرد آنها
كاهش اثرات منفي داروهايي كه جذب آنتي اكسيدانهاي جيره را كاهش مي دهند
افزايش عملكرد سيستم ايمني
بهبود عملكرد جوجه هاي گوشتي در مواقع درگيري با سندرم عدم جذب
جلوگيري ازابتلا به بيماري عضله سفيد
دام
كاهش درصد جفت ماندگي
افزايش درصد گيرايي تلقيح و آبستني در دام بزرگ
جلوگيري از سقط جنين در ميشهاي آبستن
كاهش عفونت هاي رحمي و ورم پستان
افزايش عملكرد سيستم ايمني
جلوگيري ازابتلا به بيماري عضله سفيد
– کمبودها و بیماری متابولیک :
در انسان و دام کمبود سلنیوم باعث نکروز کبد، پرریزی و سرطان میشود.
کمبود سلنیوم باعث دیستروفی عضلانی ، بیماری مویرگی ، التهابی ، فیبروزیس پانکراتیک ، کاهش پر ، نقص ایمنی و کاهش جوجه در آوری میباشد.
علائم کمبود سلنیوم در جوجه ها مربوط به نقش سلنیوم در محافظت آنتی اکسیدانی از طریق آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز است.
تراوش آب در زیر پوست در جوجه ها در اثر کمبود سلنیوم حتی در صورت کافی بودن ویتامین Eجیره
تحلیل پانکراس و ماهیچه های سنگدان و قلب در طیور نیز گزارش شده است.
کمبود سلنیوم در طیور باعث کاهش تولید تولید تخم مرغ و کاهش قابلیت جوجه درآوری می شود.
زمانی که جنین به قدرکافی ویتامین E دریافت نکند، ممکن است مادر باردار در معرض سقط جنین قرار گیرد، چراکه کمبود این ویتامین از رشد اعضای حیاتی بدن نوزاد جلوگیری می کند.
محققان دانشگاه اورگن اخیراً دریافته اند که کمبود شدید ویتامین E موجب کاهش اسیدهای ضروری بدن می شود که سلول ها را مجبور می کند تا برای پیشگیری از آسیب و صدمه بر گلوکز تکیه نمایند.
در صورت فقدان گلوکز برای تامین انرژی، بسیاری از ویژگی های فیزیکی و نورولوژیکی، مخصوصاً در مغز، ایجاد نمی شود و در نتیجه مرگ اتفاق می افتد.
ویتامین E به سیستم ایمنی در مقابله با بیماری ها کمک می کند اما یکی از وظایف اصلی آن، نقش آن به عنوان یک آنتی اکسیدان است. در این نقش، مولکول های باردار منفی موسوم به رادیکال های ازاد را که می توانند به سلول ها اسیب رسانده و منجر به بروز مشکلاتی نظیر بیماری قلبی و سرطان شوند را خنثی می کند.
به گفته محققان، با محدودکردن تولید رادیکال های آزاد و همچنین از طریق سایر مکانیسم ها، ویتامین E می تواند به پیشگیری یا به تاخیرانداختن بیماری های مزمن مرتبط با رادیکال های آزاد کمک کند.
ضعف عضلانی: وجود ویتامین ای برای سیستم عصب مرکزی ضروری است و بهعنوان یکی از آنتیاکسیدانهای اصلی بدن تعریفشده که کمبود آن باعث «استرس اکسیداتیو»، تولید اثر سمی و آسیب به ساختارهای درونسلولی میشود که درنهایت احساس ضعف در ماهیچهها به انسان دست میدهد.
ناموزون راه رفتن: کمبود ویتامین ای باعث ایجاد نورونهای خاصی به نام Purkinje شده و روند سیگنال رسانی به سیستم عصبی را مختل میکند.
خستگی و سوزن سوزن شدن بدن: آسیب دیدن فیبرهای عصبی مانع از انتقال سیگنال بهدرستی شده و عامل ایجاد نوروپاتی محیطی میشود.
کاهش وضوح دید: کمبود ویتامین ای باعث ضعیف شدن گیرندههای نور در شبکیه شده و سلولهای چشم تضعیف میشوند. این پدیده میتواند منجر به از بین رفتن دید در درازمدت شود.
اختلال در سیستم ایمنی بدن: برخی تحقیقات نشان میدهد کمبود ویتامین ای میتواند مانع فعالیت سلولهای ایمنی بدن شود
کمبود سلنیوم در طیور
همچنین در بسیاری از بیماری های مرتبط با مامایئ گاو شیری و گوسفند ماده جهت پیشگیری از جفت ماندگی و تولید بره های زنده وپیشگیری از سقط این ویتامین داده می شود .
در طیور برای پیشگیری و درمان عوارض ناشی از کمبود ویتامین E و سلنیوم، کاهش رشد، کاهش جوجه درآوری، انسفالومالاسی، دیستروفی عضلانی و اصلاح متابولیسم چربی ها ( جلوگیری از لاشه چرب ) همچنین برای پیشگیری و درمان دیستروفی عضلانی ( بیماری عضله سفید- میوپاتی تغذیه ای)، جفت ماندگی در گاو، اسب، گوسفند و بز تجویز می گردد.
1. باروری: در بیوسنتز تستوسترون و تکامل طبیعی اسپرماتوزوید
2. سیستم ایمنی: از RNA در برابر آسیب های اکسیداتیو محافظت می کند و باعث افزایش عملکرد سیستم ایمنی می شود.
3. یک عامل ضد التهاب
4. در ساخت نوروترانسمیتر های مغز
5. محافظت از چشم
6. سلنیوم باعث جلوگیری از افسردگی، بی حوصلگی، اضطراب و پرخاشگری می شود.
7. سلنیوم باعث کاهش روند پیری، بیماری های قلبی و سرطان می شود.
8.سلنیوم در عملکرد مناسب غده تیروئید نقش دارد.
9. سلنیوم در بازسازی و ترمیم بخش های تخریب شده یDNA نقش دارد و در جلوگیری از تاثیر سموم در کبد موثر است.
ارسنیک دفع سلنیوم از بدن را تسریع می کند.
بیشتر پروتئین های حاوی سلنیوم دارای عملکرد آنزیمی هستند. گلوتاتیون پراکسیداز، سوپراکسایددیسموتاز از آن جمله اند.
کارایی سلنیوم به وسیله ویتامین E و مواد آنتی اکسیدان افزایش می یابد.
جذب سلنیوم با مصرف دُز بالای ویتامین C، روی و فلزات سنگین کاهش می یابد.
افزایش سلنیوم جیره ← افزایش سلنیوم تخم مرغ
افزایش سلنیوم ← افزایش قابلیت نگهداری تخم مرغ
افزایش سلنیوم ← افزایش کیفیت تخم مرغ طی دوره نگهداری
سلنیوم در جیره ← سلنیوم در ادرار و مدفوع و خون
طيور
افزايش تحمل به سرما كه به اندازه پوشش پرها از فعاليت هورمون تيروئيد نيز تاثير مي پذيرد كه بستگي به عنصر سلنيوم دارد .
كاهش اثرات منفي غلظت بالاي آمونياك و CO2 در سالنهاي مرغداري بر عملكرد طيور
از بين بردن راديكالهاي آزادي كه در موقع درگيري با بيماري هاايجاد مي گردد
كاهش اثرات منفي وجود فلزات سنگين در جيره جوجه هاي گوشتي بر عملكرد آنها
كاهش اثرات منفي داروهايي كه جذب آنتي اكسيدانهاي جيره را كاهش مي دهند
افزايش عملكرد سيستم ايمني
بهبود عملكرد جوجه هاي گوشتي در مواقع درگيري با سندرم عدم جذب
جلوگيري ازابتلا به بيماري عضله سفيد
دام
كاهش درصد جفت ماندگي
افزايش درصد گيرايي تلقيح و آبستني در دام بزرگ
جلوگيري از سقط جنين در ميشهاي آبستن
كاهش عفونت هاي رحمي و ورم پستان
افزايش عملكرد سيستم ايمني
جلوگيري ازابتلا به بيماري عضله سفيد
– کمبودها و بیماری متابولیک :
در انسان و دام کمبود سلنیوم باعث نکروز کبد، پرریزی و سرطان میشود.
کمبود سلنیوم باعث دیستروفی عضلانی ، بیماری مویرگی ، التهابی ، فیبروزیس پانکراتیک ، کاهش پر ، نقص ایمنی و کاهش جوجه در آوری میباشد.
علائم کمبود سلنیوم در جوجه ها مربوط به نقش سلنیوم در محافظت آنتی اکسیدانی از طریق آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز است.
تراوش آب در زیر پوست در جوجه ها در اثر کمبود سلنیوم حتی در صورت کافی بودن ویتامین Eجیره
تحلیل پانکراس و ماهیچه های سنگدان و قلب در طیور نیز گزارش شده است.
کمبود سلنیوم در طیور باعث کاهش تولید تولید تخم مرغ و کاهش قابلیت جوجه درآوری می شود.
زمانی که جنین به قدرکافی ویتامین E دریافت نکند، ممکن است مادر باردار در معرض سقط جنین قرار گیرد، چراکه کمبود این ویتامین از رشد اعضای حیاتی بدن نوزاد جلوگیری می کند.
محققان دانشگاه اورگن اخیراً دریافته اند که کمبود شدید ویتامین E موجب کاهش اسیدهای ضروری بدن می شود که سلول ها را مجبور می کند تا برای پیشگیری از آسیب و صدمه بر گلوکز تکیه نمایند.
در صورت فقدان گلوکز برای تامین انرژی، بسیاری از ویژگی های فیزیکی و نورولوژیکی، مخصوصاً در مغز، ایجاد نمی شود و در نتیجه مرگ اتفاق می افتد.
ویتامین E به سیستم ایمنی در مقابله با بیماری ها کمک می کند اما یکی از وظایف اصلی آن، نقش آن به عنوان یک آنتی اکسیدان است. در این نقش، مولکول های باردار منفی موسوم به رادیکال های ازاد را که می توانند به سلول ها اسیب رسانده و منجر به بروز مشکلاتی نظیر بیماری قلبی و سرطان شوند را خنثی می کند.
به گفته محققان، با محدودکردن تولید رادیکال های آزاد و همچنین از طریق سایر مکانیسم ها، ویتامین E می تواند به پیشگیری یا به تاخیرانداختن بیماری های مزمن مرتبط با رادیکال های آزاد کمک کند.
ضعف عضلانی: وجود ویتامین ای برای سیستم عصب مرکزی ضروری است و بهعنوان یکی از آنتیاکسیدانهای اصلی بدن تعریفشده که کمبود آن باعث «استرس اکسیداتیو»، تولید اثر سمی و آسیب به ساختارهای درونسلولی میشود که درنهایت احساس ضعف در ماهیچهها به انسان دست میدهد.
ناموزون راه رفتن: کمبود ویتامین ای باعث ایجاد نورونهای خاصی به نام Purkinje شده و روند سیگنال رسانی به سیستم عصبی را مختل میکند.
خستگی و سوزن سوزن شدن بدن: آسیب دیدن فیبرهای عصبی مانع از انتقال سیگنال بهدرستی شده و عامل ایجاد نوروپاتی محیطی میشود.
کاهش وضوح دید: کمبود ویتامین ای باعث ضعیف شدن گیرندههای نور در شبکیه شده و سلولهای چشم تضعیف میشوند. این پدیده میتواند منجر به از بین رفتن دید در درازمدت شود.
اختلال در سیستم ایمنی بدن: برخی تحقیقات نشان میدهد کمبود ویتامین ای میتواند مانع فعالیت سلولهای ایمنی بدن شود
همچنین در بسیاری از بیماری های مرتبط با مامایئ گاو شیری و گوسفند ماده جهت پیشگیری از جفت ماندگی و تولید بره های زنده وپیشگیری از سقط این ویتامین داده می شود .
1397-7-24
1397-7-21
1397-7-19
1397-7-16
1397-7-14
1397-7-11
1397-7-9
1397-7-6
1397-7-3
مقدمه
پرورش بلدرچین امروزه جایگاه خاصی در صنعت پرورش طیور پیدا کرده است که با توجه به تقاضای مردم به مصرف گوشت و تخم بلدرچین، اقتصادی بودن پرورش آن نیز موجب توسعه بیشتر این صنعت شده است (موذنی و موذنی، 1391). بلدرچین ژاپنی به دلیل دارا بودن ویژگیهایی نظیر رشد و بلوغ جنسی سریع، میزان تولید تخم بالا، فاصله نسل و دوره جوجهکشی کوتاه، مقاومت نسبی به بیماریها و عدم نیاز به واکسیناسیون مورد توجه پرورشدهندگان قرار گرفته است. بهعلاوه گوشت بلدرچین ارزش غذایی زیادی دارد (موذنی و موذنی، 1391).
وجود عناصر معدنی کمیاب در جیره غذایی همه حیوانات برای حفظ سلامتی و عملکرد مناسب بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی آنها ضروری است. سلنیوم یکی از مواد معدنی کمنیاز برای طیور میباشد. این عنصر در سال 1817 توسط جاکوب برزلیوس کشف شد و سالها گمان میشد که سلنیوم برای حیوانات سمی میباشد. در سال 1957 مشخص شد سلنیوم از عارضه نکروز کبدی در موشهای صحرایی پیشگیری میکند و به عنوان یک ماده مغذی ضروری شناخته شد (Arner, 2012). محققین نشان دادند که مکمل سلنیوم و ویتامین ای در تغذیه بلدرچین ژاپنی موجب بهبود رشد و عملکرد دوره رشد میشود (Fitri et al., 2012).
ویتامین ای بهعنوان آنتیاکسیدان در جیره طیور استفاده میشود. این ویتامین از اکسیداسیون اسیدهای چرب زنجیره بلند در غشای سلولی جلوگیری و بهعنوان یک ماده مغذی برای رشد و سلامتی حیوانات شناخته شده است (Chitra et al., 2013). ویتامین ای و سلنیوم ارتباط تغذیهای شناخته شدهای دارند. این ترکیبات با اثرات آنتیاکسیدانی، سبب بهبود پاسخهای ایمنی میشوند. نشان داده شده است که ویتامین ای و سلنیوم از بیوآنتیاکسیدانهای مهم در سلول هستند و از آسیب رادیکالهای آزاد به اسیدهای چرب غیراشباع با پیوند دوگانه، جلوگیری میکنند (Chitra et al., 2013).
سلنیوم عمل بیولوژیکی مرتبط با ویتامین ای دارد و یک جزء اسـاسی در گلوتاتیون پراکسیداز است که در سمزدایــی پراکسیـدهیدروژن و هیدروپراکسیــدهای لیپیدی نقش بازی میکنــد. علاوه بر آن سلنیـوم در سیستم ایمنی و عصبی حیوانات نقش مهمی ایفا مـیکند (Koyancu and Yerlikaya, 2007).
کمبود سلنیوم در طیور
بهطور عمده سلنیوم و ویتامین ای متقابلاً با یکدیگر قابل تعویض بوده و هر یک به عنوان مکانیسم ذخیرهای برای دیگری عمل میکند. ویتامین ای و سلنیوم از طروق مختلف به حفظ و ابقاء یکدیگر در سلول کمک میکنند. ویتامین ای بیشتر در محافظت علیه پراکسیداسیون لیپید و سلنیوم بیشتر علیه رادیکالهای آزاد عمل میکند بهطوریکه، ویتامین ای اسیدهای چرب و سلنیوم گروه تیول غشاء گلبولهای قرمز را محافظت میکنند (Chitra et al., 2013).
مشخص شده است که استفاده توام ویتامین ای و سلنیوم اثر مثبتی بر رشد پرندگان دارد اما، گزارشات متناقضی در ارتباط با اثر ویتامین ای و سلنیوم بر عملکرد پرندگان وجود دارد. بهعلاوه اثر توام این دو ماده در بلدرچین ژاپنی بهخوبی مشخص نشده است. با توجه به مطالعات، تاکنون اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر فراسنجههای خونی بلدرچین ژاپنی بطور کامل بررسی نشده و اثرات ضد و نقیضی در مورد تاثیر سلنیوم و ویتامین ای در بلدرچین ژاپنی گزارش شده است (Ghazi et al., 2012). لذا، این مطالعه به منظور بررسی اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر مقادیر گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، تریگلیسیرید، HDL و LDL بلدرچین ژاپنی انجام شد.
مواد و روشها
این مطالعه در سالن مرغداری تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر در سال 1393 انجام گرفت. نگهداری بلدرچینهای ژاپنی بالغ و جوجهها در سیستم قفس صورت گرفت (ناظر عدل، 1378). تعداد 405 قطعه بلدرچین ژاپنی یکروزه، بدون تفکیک جنسیت خریداری و به محل نگهداری منتقل شد. این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (3×3) شامل سه سطح مکمل سلنیوم (صفر، 2/0 و 4/0 میلیگرم در کیلوگرم) و سه سطح مکمل ویتامین ای (صفر، 150و 300 میلیگرم در کیلوگرم) در جیره و در مجموع با نه تیمار و هر تیمار در سه تکرار و هر تکرار حاوی 15 قطعه جوجه بلدرچین انجام شد. در طی دوره پرورش، جوجهها به صورت آزاد به آب و غذا دسترسی داشتند. از روز اول دوره پرورش، تمامی تیمارها با جیرهای یکسان مطابق با احتیاجات غذایی توصیه شده انجمن تحقیقات ملی (1994) تغذیه شدند. از روز هفدهم درصدهای تعیین شده ویتامین ای و سلنیوم به جیره هر تیمار اضافه شد. جیره مورد استفاده در جدول 1 آورده شده است.
تیمارهای آزمایشی
گروه اول (شاهد) جیره پایه
گروه دوم جیره پایه حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم.
گروه سوم جیره پایه حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم.
گروه چهارم جیره پایه حاوی 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای.
گروه پنجم جیره پایه حاوی 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای.
گروه ششم جیره پایه حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای.
گروه هفتم جیره پایه حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای.
گروه هشتم جیره پایه حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای.
گروه نهم جیره پایه حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای.
اندازهگیری فراسنجههای خونی
در روز پایانی دوره آزمایشی، پس از محرومیت از غذا به مدت شش ساعت یک قطعه جوجه بلدرچین نر و یک قطعه جوجه بلدرچین ماده که وزن بدن آنها نزدیک به وزن بدن هر تکرار بود، انتخاب و نمونههای خونی از ورید زیر بال برای بررسیهای بیوشیمیایی اخذ شد. سپس نمونههای خونی سانتریفیوژ و سرم جداسازی شده داخل میکروتیوپها ریخته و جهت آزمایش فراسنجههای بیوشیمیایی (گلوکز، آلبومین، پروتئین تام، کلسترول، تریگلیسرید، HDL و LDL) به آزمایشگاه انتقال داده شد. فراسنجههای بیوشیمیایی با دستگاه اتوآنالایزر (آلسیون 300) با استفاده از کیتهای تجاری پارس آزمون اندازهگیری شد.
جدول 1- ترکیب مواد خوراکی و مواد مغذی در دوره پرورشی 1 تا 35 روزگی (جیره پایه)
اجزای جیره
درصد
ذرت
56/52
کنجاله سویا
47/38
گلوتن ذرت
4
روغن سویا
45/1
دیکلسیم فسفات
81/0
پودر صدف
56/1
کمبود سلنیوم در طیور
نمک
16/0
DL- متیونین
11/0
لایزین منوهیدروکراید
12/0
مکمل معدنی1
25/0
مکمل ویتامینی2
25/0
جوش شیرین
26/0
ترکیبات محاسبه شده
100
انرژی قابل سوختوساز (کیلوکالری در کیلوگرم)
2900
پروتئین خام (درصد)
24
کلسیم (درصد)
8/0
فسفر قابل دسترس (درصد)
3/0
سدیم (درصد)
15/0
کلر (درصد)
14/0
پتاسیم (درصد)
94/0
متیونین (درصد)
5/0
متیونین+ سیستین (درصد)
78/0
لایزین (درصد)
3/1
تریپتوفان (درصد)
33/0
هر 5/2 کیلوگرم مکمل معدنی حاوی99200 میلیگرم منگنز، 84700 میلیگرم روی، 50000 میلیگرم آهن، 10000 میلیگرم مس، 990 میلیگرم ید، 200 میلیگرم سلنیوم، 250000 میلیگرم کولین کلراید. ترکیبات مکمل ویتامین شامل: ویتامین A، D، E و K
تحلیل آماری دادهها
این آزمایش در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل (3×3) با نه تیمار و هر تیمار در سه تکرار انجام شد. مدل آماری طرح به صورت زیر بود:
Yijk = μ + Ai + Bj + (AB)ij + Eijk
که در آن Yijk مقدار هر مشاهده، μ میانگین جامعه، Ai اثر افزودن سلنیوم، Bj اثر افزودن ویتامین ای، (AB)ij اثر متقابل سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین ای و Eijk اثر خطای آزمایشی بود. نتایج حاصل از این تحقیق با استفاده از برنامه نرمافزار آماری (SAS, 2001) مورد واکاوی آماری قرار گرفت.
یافتهها
اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر مقادیر گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، تری گلیسیرید، HDL و LDL بلدرچین ژاپنی در جدول 2 آمده است.
غلظت گلوکز سرم خون در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر سلنیوم جیره قرار گرفت (05/0p<). نتایج نشان دادند که با افزودن 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم به جیره، غلظت گلوکز سرم خون به طور معنیداری نسبت به تیمار شاهد کاهش یافت (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیره حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم کمترین مقدار گلوکز سرم خون را در مقایسه با سایر گروهها داشتند که به ترتیب بیشتـرین مقدار 72/307 و کمتـرین مقدار 72/279 میلیگرم در دسیلیتر بود.
بر اساس جدول 2، غلظت کلسترول سرم خون در 35 روزگی تحت تاثیر سلنیوم و ویتامین ای جیره قرار گرفت بهطوریکه، با افزودن 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای به جیره، غلظت کلسترول سرم خون به طور معنیداری نسبت به تیمار حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای کاهش یافت (05/0p<). جوجههای تغدیه شده با جیرههای حاوی 4/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای کمترین مقدار کلسترول سرم خون را در مقایسه با سایر گروهها داشتند.
غلظت آلبومین سرم خون در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0p<). نتایج مربوط به اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای نشان دادند که با افزودن 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای به جیره، غلظت آلبومین سرم نسبت به گروه شاهد به طور معنیداری تحت تاثیر قرار گرفت (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی صفر میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای، بیشترین مقدار آلبومین سرم را در مقایسه با سایر گروهها داشتند که به ترتیب بیشترین مقدار 11/1 و کمترین مقدار 78/0 گرم در دسیلیتر بود.
پروتئین تام سرم در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت (05/0p<)، بهطوریکه تحت اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای، تیمارهای مورد آزمایش غلظت پروتیین کل سرم بیشتری نسبت به گروه شاهد داشتند (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی 2/0 میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای، بیشترین مقدار پروتئین تام سرم (28/3 گرم بر دسیلیتر) را در مقایسه با سایر گروهها داشتند.
غلظت تریگلیسرید سرم خون در 35 روزگی به صورت معنیداری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی جیره قرار گرفت (05/0p<). نتایج مربوط به اثر متقابل سلنیوم و ویتامین ای نشان داد غلظت تریگلیسرید سرم در جوجههای دریافت کننده سلنیوم و ویتامین ای به طور معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی صفر میلیگرم در کیلوگرم سلنیوم و 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای، کمترین مقدار تریگلیسرید سرم خون (33/77 میلیگرم بر دسیلیتر) را در مقایسه با سایر گروهها (33/135 میلیگرم بر دسیلیتر) داشتند.
اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای روی غلظت LDL سرم خون معنیدار نبود، ولی افزودن 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای به جیره نسبت به تیمار شاهد و تیمار حاوی فقط 150 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای غلظت سرم خون را در 35 روزگی به طور معنیداری تحت تاثیر قرار داد (05/0p<). جوجههای تغذیه شده با جیرههای حاوی 300 میلیگرم در کیلوگرم ویتامین ای بیشترین مقدار غلظت HDL سرم خون (38/41 میلیگرم بر دسیلیتر) را در مقایسه با سایر گروهها داشتند.
جدول 2- مقایسه میانگین تاثـیر سطوح مختلف سلنیوم و ویتـامین ای در جیره بر فراسنجـههای خونی جوجه بلدرچـینهای ژاپنی در انتهای دوره پرورشی (35 روزگی)
تیمار
گلوکز
(میلیگرم در دسیلیتر)
کلسترول
(میلیگرم در دسیلیتر)
آلبومین
(گرم در دسیلیتر)
پروتئین تام
(گرم در دسیلیتر)
تریگلیسرید
(میلیگرم در دسیلیتر)
LDL
(میلیگرم در دسیلیتر)
HDL
(میلیگرم در دسیلیتر)
سلنیوم
صفر میلیگرم در کیلوگرم
a72/307
b44/174
96/0
98/2
11/105
42/153
87/40
2/0 میلیگرم در کیلوگرم
b72/279
a05/185
01/1
14/3
85/96
74/162
42/38
4/0 میلیگرم در کیلوگرم
b11/284
b5/176
94/0
91/2
5/88
38/154
02/35
ارزش P
0126/0
04925/0
3802/0
3885/0
1771/0
5010/0
1474/0
اشتباه استاندارد میانگین (SEM)
85/6
63/6
03/0
12/0
08/6
96/5
07/2
ویتامین ای
صفر میلیگرم در کیلوگرم
5/293
27/177
91/0
93/2
38/104
98/151
b87/33
150 میلیگرم در کیلوگرم
5/284
83/180
98/0
06/3
35/87
41/160
ab07/39
300 میلیگرم در کیلوگرم
5/293
88/177
02/1
04/3
72/98
14/158
a38/41
ارزش P
5708/0
9213/0
0895/0
7232/0
1609/0
6082/0
0414/0
اشتباه استاندارد میانگین (SEM)
85/6
63/6
03/0
12/0
08/6
96/5
07/2
اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای
صفر میلیگرم در کیلوگرم
صفر میلیگرم در کیلوگرم
83/308
b16171
c78/0
b45/2
a33/135
1/144
01/34
150 میلیگرم در کیلوگرم
16/315
ab16/177
ab1
a21/3
b33/77
7/161
55/43
300 میلیگرم در کیلوگرم
16/299
ab175
a11/1
a28/3
b66/102
46/154
06/45
2/0 میلیگرم در کیلوگرم
صفر میلیگرم در کیلوگرم
33/289
b83/168
ab1
a21/3
b83/88
06/151
36/33
150میلیگرم در کیلوگرم
5/272
a83/210
ab06/1
a28/3
b4/99
12/182
6/41
300 میلیگرم در کیلوگرم
33/277
ab5/175
abc98/0
ab93/2
b33/102
03/155
3/40
4/0 میلیگرم در کیلوگرم
صفر میلیگرم در کیلوگرم
33/282
ab83/191
abc95/0
a13/3
b89
8/160
23/34
150 میلیگرم در کیلوگرم
266
b5/154
bc9/0
ab68/2
b33/85
43/137
06/32
300 میلیگرم در کیلوگرم
304
ab16/183
abc98/0
ab91/2
b16/91
93/164
78/38
ارزش P
2175/0
0170/0
0476/0
0210/0
0297/0
0731/0
4925/0
اشتباه استاندارد میانگین (SEM)
86/11
49/11
06/0
21/0
54/10
32/10
59/3
در هر ستون، اعدادی که دارای حروف غیر مشترک باشند، اختلاف معنیدار دارند (05/0p<).
بحث و نتیجهگیری
با توجه به دانش ما تاکنون بررسی جامعی بر اثرات سلنیوم و ویتامین ای و اثر متقابل آنها بر مقادیر گلوکز، پروتئین تام، آلبومین، تری گلیسیرید، HDL و LDL بلدرچین ژاپنی انجام نشده است. تا به امروز تحقیقات متعددی در زمینه اثرات جداگانه سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی به انجام رسیده است، هرچند نتایج متناقضی در این بین وجود دارد. محققین بیان کردهاند که افزودن سطوح مختلف سلنیوم و ویتامین ای به جیره غذایی تاثیر معنیداری بر گلوکز، اسید اوریک و آلبومین نداشـت، اما باعث افزایش کلسترول، تریگلیسرید، پروتئین کل و HDL خون بلدرچینهای ژاپنی تخمگذار شد (Mobaraki et al., 2013). درحالیکه، قاضی و همکاران در سال 2012 بیان کردند که افزودن سلنیوم و ویتامین ای در جیره جوجههای گوشتی تاثیر معنیداری بر روی آلبومین نداشت ولی باعث افزایش گلوکز، اسید اوریک، غلظت سرم آهن و روی شد (Ghazi et al., 2012). همچنی ملاه و همکاران در سال 2011 گزارش کردند که افزودن سطوح مختلف ویتامین ای و سلنیوم در جیره، باعث افزایش کلسترول و پروتئین تام شد، اما تاثیر معنیداری بر گلوکز، تریگلیسرید، اسید اوریک و آلبومین خونی مرغهای تخمگذار نداشت (Mallah et al., 2011). نتایج آزمایش نشاندهنده این بود که افزودن سلنیوم و ویتامین ای در جیره موجب کاهش معنیدار در کلسترول، گلوکز، تریگلیسرید و افزایش معنیدار در آلبومین و پروتئین میشود. همانطورکه ملاحظه میشود، نتایج این تحقیق با برخی از گزارشات پیشین همسو و با برخی مغایرت دارد. به نظر میرسد اختلاف مشاهده شده به تفاوتهای حیوانی، جیره بکار رفته، سطح سلنیوم و ویتامین ای در جیره و یا سایر عوامل مربوط باشد. بیان شده است که مکمل ویتامین ای و سلنیوم نقش مهمی در کنترل دیابت و قند خون ناشتا دارد بهطوریکه، ویتامین ای از تشکیل بنیان آزاد پراکسیداسیون جلوگیری کرده و با کاهش استرس اکسیداتیو، با تاثیر بر انسولین ناشتا موجب کاهش قند خون میشود. از طرفی مشخص شده است که مصرف ویتامین ای و سلنیوم و بهخصوص مصرف هم زمان هر دو، سیستم دفاع آنتیاکسیدانی کبد را تقویت و به میزان زیادی ضایعات ناشی از بالا رفتن قند خون را در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 جبران میکند (قاسمی و همکاران، 2014).
وجود عناصر معدنی کمیاب در جیره غذایی همه حیوانات برای حفظ سلامتی و عملکرد مناسب بیوشیمیایی و فیزیولوژیکی آنها ضروری است. سلنیوم یکی از مواد معدنی کمنیاز برای طیور میباشد (Suri, 2002; Arner, 2012). تحقیقــات اخیر انجام شده روی عملکـرد رشد بلدرچیـن ژاپنی نشان داده است که، افزودن سلنیوم در جیره باعــث افزایش ضریب تبدیل غذایـی شده ولی تاثیـری بر وزن بدن و مصرف خوراک نـدارد (Abdulwahab et al., 2012). ویتامین ای اصلیترین آنتیاکسیدان محلول در غشای سلولی است که فرآیند اکسیداسیون سلولی را کاهش میدهد. بنابراین، به نظر میرسد با توجه به استفاده توام سلنیوم و ویتامین ای، این دو ماده با کاهش اکسیداسیون سلولی موجب افزایش مقادیر پروتئین کل و آلبومین سرم شده باشند (Chitra et al., 2013). هر چند در این مطالعه ما قادر به بررسی اثر سلنیوم و ویتامین ای بر آنزیمهای متعاقب اکسیداسیون سلولی نبودیم، لذا پیشنهاد میشود اندازهگیری توأم این آنزیمها به همراه فراسنجههای خونی متعاقب استفاده همزمان سلنیوم و ویتامین ای در بلدرچین ژاپنی انجام گیرد.
در این مطالعه، اثرات متقابل سلنیوم و ویتامین ای بر غلظت LDL سرم خون معنیدار نبود ولی افزودن ویتامین ای به جیره باعث افزایش معنیدار غلظت HDL شد. در این خصوص وکیلی و همکاران در سال 1388 نشان دادند که افزودن سطوح مختلف سلنیوم به جیره غذایی جوجههای گوشتی اثر معنیداری بر تریگلیسرید سرم خون نداشت ولی غلظت کلسترول و LDL سرم خون را کاهش و غلظت HDL سرم خون را افزایش داد (وکیلی و همکاران، 1388). تاناکا و همکاران در سال 2001 اعلام کردند که کمبود سلنیوم در جیره غذایی موشها موجب افزایش کلسترول پلاسمای خون شده و استفاده از سطوح مناسب سلنیوم سبب کاهش غلظت کلسترول،LDL و افزایش غلظت HDL سرم خون میشود (Tanaka et al., 2001). هر چند مکانیسم دقیق اثر سلنیوم بر عملکرد پرنده مشخص نشده است، ولی احتمال میرود سلنیوم منجر به افزایش میزان گلوتاتیون پراکسیداز و HDL-C پلاسما شده که موجب کاهش تشکیل اجسام پلاکتی و بهبود اکسیداسیون اسیدهای چرب میشود (Dhingra and Bansal, 2006). کاهش سلنیوم سبب تولید LDL-C اکسید میگردد که به سرعت گلوتاتیون را از بین برده و این عمل تحت تاثیر افزایش گاماگلوتامیل سیستئین سنتتاز که آنزیم سنتزکننده گلوتاتیون را محدود میکند، رخ میدهد. LDL-C اکسید شده منجر به افزایش لیپید هیدروپراکسیدها و تولید آلدئیدها میشود که سبب صدمه به لیپیدها میگردد. LDL-C منجر به افزایش گاماگلوتامیل سیستئین سنتتاز شده و در نتیجه میزان غلظت گلوتاتیون افزایش یافته و سبب فعالسازی فرآیند گلوتاتیون اکسیداز میشود (Shen andSevanian, 2001). مشخص شده است که غلظت سلنیوم و ویتامین ای خون ارتباط مستقیمی با بیان رسپتورهای LDL-C دارد بهطوریکه، تغذیه موشها با جیرههای با سطح سلنیوم پایین موجب کاهش فعالیت رسپتورهای LDL-C و mRNA آن میشود که در نهایت موجب افزایش کلسترول پلاسمای خون و افزایش LDL-C میشود (Dhingra and Bansal, 2006).
با توجه به شواهد هنوز بهطور کامل مکانیسم مولکولی و سلولی اثر توأم سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی در بلدرچین ژاپنی مشخص نیست. احتمال میرود نتایج به دست آمده به دلیل تفاوت گونه جانوری، سویه و یا مقادیر سلنیوم و ویتامین ای مورد استفاده، باشد. پیشنهاد میشود تحقیقات بیشتری برای روشن شدن اثر توأم سلنیوم و ویتامین ای بر فراسنجههای خونی پرندگان صورت گیرد.
نسخهبرداری و استفاده از مقالههای این نشریه تاع قانون دسترسی آزاد Creative Commons Attribution 4 میباشد.
%PDF-1.6
%
61 0 obj
>
endobj
99 0 obj
>/Filter/FlateDecode/ID[]/Index[61 80]/Info 60 0 R/Length 159/Prev 233914/Root 62 0 R/Size 141/Type/XRef/W[1 3 1]>>stream
hbbd“`b“a o:5 ID2H5 XX|XM.
ویتامین E برای طیور ضروری است چراکه سطح ایمنی بدن آن ها را بالا می برد . این ویتامین نوعی آنتی اکسیدان است که از تشکیل رادیکال های آزاد جلوگیری می کند .
در شرایط کمبود ویتامین E در بدن طیور ، سیستم ایمنی بدن حیوان ضعیف می شود و سبب کاهش تولید تخم مرغ ، کاهش جوجه درآوری، بروز انسفالومالاشیا ، تراوش آب به زیر پوست و تحلیل ماهیچه ای می گردد . نقش ویتامین E برای طیور • سطوح بالای ویتامین E تاثیر منفی تنش گرما بر عملکرد مرغ های تخمگذار را کاهش می دهد .• تولید تخم مرغ ، باروری و جوجه درآوری طیور را بالا می برد .• سبب تولید جوجه های سالم و باکیفیت می شود . • تحمل سرما در بدن طیور را افزایش می دهد . • سیستم ایمنی طیور را تقویت می کند .• رادیکال های آزاد را از بین می برد . ویتامین E برای دام :یکی از ویتامینهای مهم جهت تغذیه گاوهای شیری که جزء ویتامین های محلول در چربی می باشد ، ویتامین E است . کمبود ویتامین E موجب کاهش باروری، تحلیل عضلانی و ایجاد بوی اکسیده در شیر می گردد .نقش ویتامین E برای دام:• عفونت های رحمی و ورم پستان را کاهش می دهد . • مکمل ویتامین E در جیره، موجب بهبود واکنشهای ایمنی زایی در گوساله ها می شود .• در هنگام زایمان ، درصد جفت ماندگی را کاهش می دهد و از سقط میش ها جلوگیری می کند . • این ویتامین بر روی دستگاه تناسلی اثر مثبت دارد و برای جذب بهتر آن وجود سلنیوم ضروری می باشد. کمبود هر کدام از ویتامین E و سلنیوم باعث افزایش شدید عفونتهای رحمی، عفونت درون پستانی ، ورم پستان و بالا رفتن میزان سلول های سوماتیک (SCC) در شیر تولیدی می شود.شرکت نوتریکا ، بزرگترین تولید کننده مکمل ها و ویتامین های دام و طیور در منطقه خود می باشد و در ردیف محصولات آن نیز این مکمل درمانی بصورت میکس ویتامین E و سلنیوم ارائه می شود .
نام (اجباری)
آدرس پست الکترونیکی (اجباری است اما نمایش داده نمیشود)
کمبود سلنیوم در طیور
آدرس سایت
مرا برای دیدگاههای بعدی به یاد بسپار
تصویر امنیتی جدید
آدرس پستی :کاشان.بلوارمطهری.کوچه بیان هفتم (شهیدرضوانی).فرعی رضوان یکم. پلاک4
تلفن تماس :03155541165-03155542690-03155547918
کد پستی :8714918786
10