قرص b3 vitamin

خواص دارویی و گیاهی

قرص b3 vitamin
قرص b3 vitamin

علی

اسفند ۲۳, ۱۳۹۷
تغذیه, ویتامین

ارسال دیدگاه
411 بازدید

ویتامین B3 یا نیاسین یکی از هشت زیرمجموعه ویتامین های B محسوب می شود.

این ویتامین نقش مهمی در تبدیل غذا به انرژی دارد. همچنین به بدن کمک می کند از چربی ها و ذخایر پروتئینی به درستی استفاده کند و علاوه بر این در سلامت پوست، مو و دستگاه عصبی موثر است.دارا بودن پتانسیل کاهش کلسترول از ویژگی های ذاتی این ویتامین محسوب می شود. هرچند اگر این ویتامین در دوز های بالا مصرف شود عوارض جانبی غیر قابل جبرانی دارد.

در این مقاله سعی کرده ایم با جمع بندی مقالات ۴ سایت معتبر هر آنچه در مورد ویتامین B3 لازم است بدانید را در اختیارتان قرار دهیم.

قرص b3 vitamin

این ویتامین دارای دو فرم شیمیایی اصلی است. هر دو فرم در مواد غذایی و مکمل های غذایی قابل دسترس است:

نیکوتینیک اسید (nicotinic acid):

به عنوان یک مکمل این غدایی این فرم از ویتامین B3 باعث کاهش سطح کلسترول شده و ریسک ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد.

نیکوتینامید ( nicotinamide):

این فرم بر خلاف فرم قبلی برای کاهش کلسترول کاربردی ندارد بلکه در درمان سرطان های پوست و پسوریازیس استفاده می شود.

نیاسین از جمله ویتامین های محلول در آب است و این به این معنی است که بدن آن را ذخیره نمی کند. در واقع بدن می تواند مقدار بیش از نیاز این ویتامین را دفع کند. چک کردن مقدار این ویتامین در ادرار یک تست مفید محسوب می شود. به علت محلول بودن این ماده به راحتی جذب شده و بیشتر مصرف خوراکی دارد.( در شرایطی خاص می تواند ترزیق شود).

بدن ما عمدتا این ویتامین را از طریق غذا دریافت می کند. هر چند مقدار کمی از آن از طریق آمینواسید تریپتوفان در بدن ساخته می شود.

این ویتامین از طریق کمک رسانی به آنزیم ها در تبدیل غذایی که می خوریم به انرژی نقش دارد.همچنین نیاسین یکی از اجزای اصلی NAD و NADP محسوب می شود. این ۲ ماده کوآنزیم های اصلی در متابولیسم سلولی محسوب می شوند.
علاوه بر موارد ذکر شده ویتامین B3 در سنتز و تصحیح DNA نقش دارد و همچنین یکی از آنتی اکسیدان های مهم بدن محسوب می شود. در نتیجه افرادی که مقدار کافی از این ویتامین را دریافت نمی کنند با مشکلات گسترده ای روبرو هستند.

در هنگام کمبود نیاسین بدن علائمی از خود نشان می دهد:

تضعیف حافظه و گیجی

خستگی

افسردگی

سردرد

اسحال

مشکلات پوستی

عدم تمرکز

مشکلات گوارشی

سرگیجه

گفته می شود که کمبود این ویتامین در کشور های غربی بسیار نادر است. ولی در کشور های در حال توسعه که رژیم غذایی آنچنان متنوع نمی باشد، کمبود جدی ویتامین B3 یا پلاگر به وفور ممکن است دیده شود.

در پلاگر آسیب پذیری پوست، اسحال و زوال عقلی مشاهده می شود. همچنین غشاهای موکوزی بدن از جمله چشم و گوش بسیار آسیب پذیر می شوند.این بیماری تا قبل از قرن ۲۰ که رژیم های غذایی کیفیت مطلوب را نداشت بسیار شایع بود.

اینکه چه مقدار نیاسین نیاز داریم بسته به سن و جنس ما دارد.‌ هر چند دوز پزشکی و درمانی این ویتامین متفاوت است و باید تحت نظر پزشک مصرف شود.
برخی از دوز های لازم از این ویتامین عبارت است از:
نوزادان
۰ تا ۶ ماهه: ۲ میلی گرم در روز
۷ تا ۱۲ ماهه: ۴ میلی گرم در روز

کودکان
۱ تا ۳ ساله: ۶ میلی گرم در روز
۴ تا ۸ ساله: ۸ میلی گرم در روز
۹ تا ۱۳ ساله: ۱۲ میلی گرم در رو

نوجوانان و بالغین
مذکر ۱۴ سال به بالا: ۱۶ میلی گرم در روز
مونث ۱۴ ساله به بالا: ۱۴ میلی گرم در روز
شخص حامله: ۱۸ میلی گرم در روز
مادر شیرده: ۱۷ میلی گرم در روز

نیاسین از سال ۱۹۵۰ برای درمان کلسترول بالا مورد استفاده قرار گرفته است. در واقع این ماده می تواند مقدار کلسترول را ۵ تا ۲۰ درصد کاهش دهد. اگرچه به خاطر اثرات و عوارض جانبی جزو درمان های اولیه در نظر گرفته نمی شود. در واقع بیشتر برای اشخاصی استفاده می شود که توانایی تحمل استاتین ها را ندارند. استاتین ها از جمله اصلی ترین دارو های کاهش چربی محسوب می شوند.

این ماده علاوه بر کاهش چربی بد، چربی خوب را نیز افزایش می دهد. به طوری که مطالعات خبر از افزایش ۱۵ تا ۳۵ درصدی در مقدار چربی خوب می دهد.

نیاسین می تواند مقدار تریگلیسیرید را در حدود ۲۰ تا ۵۰ درصد کاهش دهد. و اینکار را از طریق کاهش فعالیت آنزیمی که تریگلیسیرید را تولید می کند انجام می دهد.
فعالیت کاهش کلسترول و تریگلیسیرید توسط نیاسین در دوز های معمولی بسیار ناچیز است و
برای کسب نتایج درمانی باید دوز های پزشکی مورد استفاده قرار گیرد.

تاثیر نیاسین بر روی کلسترول می تواند از طریق غیر مستقیم بیماری های قبلی را کاهش دهد. هر چند تحقیقات جدید مکانیسم دیگری را به اثبات رسانده است که می تواند برای قلب مفید باشد.
این ماده می تواند استرس اکسیداتیو و همچنین التهاب را کاهش دهد که هر دو این ها در جلوگیری از رسوب کلسترول در دیواره رگ ها موثر است.
نیاسین تراپی ( درمان به کمک نیاسین) به همراه استاتین ها در سال های اخیر در پاسخ به بیماری های قلبی مورد استفاده قرار گرفته اند.

دیابت نوع ۱ یک بیماری خود ایمن است که بدن سلول های تولید کنند انسولین را مورد هدف قرار می دهد. تحقیقات اخیر نشان داده است که نیاسین می تواند از این سلول ها محافظت کند و ریسک ابتلا به دیابت نوع ۱ را به خصوص در کودکان مستعد کاهش دهد.
اگرچه در خصوص دیابت نوع ۲ که معمول تر است نقش نیاسین پیچیده تر است. به طوری که با کاهش کلسترول به درمان آن کمک می کند ولی از طرفی این ویتامین پتانسیل افزایش قند خون را دارد.
به همین دلیل افرادی که برای درمان کلسترول خود نیاسین زیادی مصرف می کنند باید قند خون خود را تحت نظر داشته باشند.

مغز برای انجام فعالیت های خود به انرژی نیاز دارد و نیاسین در تامین انرژی مورد نیاز آن موثر است. به همین دلیل اختلالات مغزی به طریقی با کمبود ویتامین B3 درگیر هستند. همچنین برخی از آسیب های مغزی به وسیله نیاسین قابل درمان می باشد.
تحقیقات جدید تر نشان می دهد که این ویتامین‌ در جلوگیری از ابتلا به آلزایمر نیز موثر می باشد.

نیاسین در محافظت از سلول های پوست در برابر آسیب های خورشیدی موثر است. تحقیقات اخیر نشان می دهد این ماده در پیشگیری از برخی از سرطان های پوست موثر است.

نیاسین حرکات مفاصل را راحت تر کرده و نیاز به مواد ضد التهابی (NSAIDS) را در درمان آرتروز کاهش می دهد. در یک تحقیق که بر روی موش ها صورت گرفته است مشخص شده است که تزریق ویتامین B3 التهاب مرتبط با آرتروز را کاهش می دهد.
اگرچه این موضوع هنوز در دست بررسی است.

کاهش بسیار شدید و جدی ویتامین B3 وضعیتی به نام پلاگر را ایجاد می کند. به همین دلیل دریافت مقدار کافی از این ویتامین درمان این بیماری است. این بیماری در کشور های توسعه یافته نادر است هرچند ممکن است همراه با بیماری های دیگرمشاهده شود. در واقع افراد معتاد به الکل و همچنین کسانی که از تومور های کارسینوئید رنج می برند ممکن است به کمبود ویتامین B3 مبتلا شوند که در صورت ادامه این کمبود به پلاگر منتهی می شود.

شواهد نشان می دهد که افرادی که رژیم غذایی آن ها مقدار کافی نیاسین دارد کمتر مبتلا به نوع خاصی از آب مروارید می شوند. هرچند شواهد کمی برای این مورد موجود است.

نیاسین در بسیاری از غذا ها قابل مشاهده می باشد از جمله:
گوشت
جگر
قارچ
سیب زمینی
سویا و دیگر دانه های گیاهی
مرغ
ماهی
آجیل
حبوبات
برخی نوشیدنی های انرژی زا ( با دوز بالا)

قرص b3 vitamin

هیچ خطری در مصرف نیاسین در دوز های غذایی و نرمال وجود ندارد. اگرچه دوز های بالا و دوز های درمانی می تواند تاثیراتی از جمله تهوع، استفراغ و مسمومیت کبدی را به همراه داشته باشد.
مقدار زیاد این ویتامین می تواند تاثیرات منفی بر بینایی داشته باشد و همچنین با افزایش سطح اوریک اسید بدن می تواند عامل نقرس باشد. در برخی موارد مقدار زیاد این ویتامین می تواند قرمزی، خارش و سوزناک شدن پوست را منجر شود. همچنین می تواند با افزایش تولید هیستامین تاثیرات و نشانه های آلرژی را پیش از پیش افزایش دهد. به این نکته نیز باید توجه داشت که نیاسین می تواند در کنترل مقدار قند خون در حین جراحی تاثیرگذار باشد. بنابراین‌ بهتر است ۲ هفته قبل از جراحی از مصرف آن خودداری صورت گیرد.

معمولا افراد با رژیم غذایی نرمال نیازی به دوز اضافی ندارند و می توانند از کارکرد های نیاسین بهره ببرند. با این حال اگر شخصی رژیم غذایی مناسب نداشته و یا بنابر بیماری های مختلف کمبود این ویتامین را داشته باشد می تواند تحت نظر پزشک از مکمل ها استفاده کند. دوز درمانی این دارو برای درمان کلسترول بالا برای افرادی که تحمل مصرف استاتین ندارند مورد استفاده قرار می گیرد. از آنجا که این ویتامین دارای عوارض جانبی شدید می باشد بهتر است قبل از مصرف دوز اضافی با پزشک مشورت صورت گیرد.

نیاسین یا ویتامین B3 برای بسیاری از کارکرد های بدن اهمیت زیادی دارد. خوشبختانه معمولا مقدار مورد نیاز از طریق رژیم غذایی مناسب تامین می شود. اگرچه گاهی مصرف مکمل ها تحت نظر پزشک مورد نیاز است. مکمل های این ویتامین همراه با ویتامین های دیگر در به راحتی در دسترس است.

منابع:

 

ویتامین B2 (ریبوفلاوین )

برچسبvitamin B vitamin B3 پلاگر تاثیر ویتامین B3 بر سلامتی دوز مورد نیاز ویتامین B3 عوارض جانبی ویتامین B3 عوارض ویتامین B3 کارکرد ویتامین B3 کمبود ویتامین B کمبود ویتامین B3 ماهیت ویتامین B3 مقدار ویتامین B3 مورد نیاز منابع غذایی ویتامین B3 نیاسین نیکوتینامید نیکوتینیک اسید ویتامین ویتامین B ویتامین B3 ویتامین ب ویتامین ب3

فروردین ۲۰, ۱۳۹۸

فروردین ۴, ۱۳۹۸

اسفند ۲۹, ۱۳۹۷

در این مقاله تلاش کردیم در مورد ویتامین B9 توضیحات نسبتا کاربردی و جامعی ارائه بدیم تا با مطالعه آن رفتار های غذایی خود را تنظیم و سلامتی خود را ارتقا دهید.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

وب‌سایت



ویتامین B3 یا نیاسین یکی از ویتامین‌های محلول در آب است. در واقع نیاسین واژه‌ای عمومی است که بر دو شکل ویتامین یعنی نیکوتین‌آمید و نیکوتینیک‌اسید اطلاق می‌شود. از سال 1867 (1246ش) اسیدنیکوتینیک برای شیمیدان‌ها شناخته شده بود.

در سال 1913 (1292ش) طی مطالعاتی در زمینه شناسایی علت و عامل بیماری بری‌بری (کمبود ویتامین B1)، نیاسین را از مخمر و برنج جدا کردند ولی به واسطه‌ی عدم تأثیر آن در از بین بردن علایم ناشی از کمبود تیامین در پرندگان نسبت به آن بی‌توجه ماندند.  بعدها مجدداً بیوشیمیست‌ها به شناخت فعالیت و خصوصیات آن در بدن علاقه‌مند شدند.

نیاسین ویتامینی است که مانع بروز بیماری پلاگر می‌گردد. گزارشات اولیه نشان داد که بیماران مبتلا به پلاگر نه تنها با مصرف پروتئین‌های حیوانی درمان می‌شدند، بلکه نسبت به مایع استخراجی حاصل از مخمّر هم که فاقد هر گونه پروتئین است، واکنش مثبت نشان داده و علایم بیماری در آن‌ها برطرف می‌گردد. بدین لحاظ تصور می‌شد که عامل بیماری پلاگر ویتامین B2 موجود در مخمر است. مطالعات بعدی به خصوص در حیوانات آزمایشگاهی و ایجاد بیماری پلاگر در آن‌ها از جمله سیاه شدن رنگ زبان در سگ و درمان آن توسط منابع غذایی مختلف چون جگر انجام گرفت. در نهایت اسید نیکوتینیک را از جگر استخراج و جدا نمودند. تأثیر درمانی آن در انسان مبتلا به پلاگر نیز گزارش شده است.

قرص b3 vitamin

بیماری‌ای که به نام پلاگر در ایتالیا و مل‌دلاروسا در اسپانیا خوانده می‌شد، اولین بار در قرن هیجدهم میلادی و بیشتر در میان مردم فقیر که غذای عمده و اصلی آن‌ها را ذرت تشکیل می‌داد، توصیف شد. اگر چه شواهد موجود دلالت بر آن می‌کرد که بیماری می‌تواند با تغییر غذا معالجه شود، لیکن تا سال 1917 (1296ش) این بیماری به فقدان یک عامل غذایی نسبت داده نشد.

توأم بودن پلاگر با غذای یکنواختی که به مقدار زیادی از ذرت تشکیل شده بود منجر به این فرضیه شد که پلاگر به وسیله یک قارچ یا یک ماده عفونی یا سمی موجود در ذرت فاسد ایجاد می‌شود. عقیده دیگر این بود که به علت بدتر شدن علایم پوستی همراه با پلاگر در اثر نور خورشید، بیماری در نتیجه مسموم شدن از نور خورشید است.

ویتامین ب3 در اثر پختن در آب از بین می‌رود. بنابراین تا حد امکان از جوشاندن، پختن

و فریز کردن سبزیجات خودداری کنید


همچنین عقاید نادرست دیگری نیز در رابطه با علل این بیماری رایج بود تا اینکه، تنها در سال 1917 (1296ش)، یعنی زمانی که گولدبرگر فرضیه خود را با ایجاد پلاگر از طریق محدودیت غذایی به اثبات رسانید، پیشرفتی در کنترل این بیماری حاصل شد. او یازده داوطلب زندانی را در آمریکا تحت رژیمی قرار داد که مشابه رژیم بیماران پلاگری بود و بعد از 5 ماه در آن‌ها عوارض بارز پلاگر (ورم پوست، اسهال و افسردگی) ایجاد شد و بعد ثابت کرد که عامل این بیماری تغذیه‌ای است.


پلاگر که اول بار در ایالت نیویورک در سال 1875 (1254ش) گزارش شد، تنها بیماری کمبود ویتامینی است که تا کنون در ایالات متحده یک بیماری بومی و یک مسأله اساسی بهداشت و سلامت عمومی بوده است. شیوع آن محدود به دهکده‌های کوچک ایالت‌های جنوبی است که بیشتر غذای اهالی را ذرت، ملاس و گوشت خوک شور تشکیل می‌دهد.

در زمان حاضر پلاگر در ممالکی مانند رومانی و یوگسلاوی که ذرت مصرف می‌کنند و بعضی از قسمت‌های مصر و در نواحی هندوستان که ارزن هندی می‌خورند، مشاهده می‌شود. این حقیقت که این بیماری در آمریکای جنوبی، جایی که ذرت 80 درصد کالری را تأمین می‌کند، دیده نمی‌شود؛ مربوط به استفاده از قلیای آهکی در مواد تهیه شده از ذرت است. این مواد قلیایی به آزاد کردن نیاسین متصل شده به پروتئین در غلات کمک می‌کند.

 

این ویتامین یکی از مقاوم‌ترین مواد در طبیعت است. نیاسین در محیط‌های اسیدی، قلیایی، حرارت، نور و اکسیژن هوا مقاوم است و فقط مقدار مختصری در آب حل می‌شود. در یک طبخ معمولی 15 تا 25 درصد نیاسین از بین می‌رود.

فرم نیکوتین آمید آن برای موارد درمانی بهتر است چون به کار بردن مقادیر زیاد اسیدنیکوتینیک (فرم دیگر نیاسین)، که به عنوان نرم‌کننده‌ی عروق عمل می‌کند، ممکن است سبب قرمز شدن پوست شده و ایجاد حس سوزش نماید.

 

این ویتامین در تنفس سلولی دخالت دارد و در آزاد کردن انرژی از کربوهیدرات‌ها، چربی‌ها و پروتئین‌ها دخالت دارد.

گلیکوژن، ماده کربوهیدراتی ذخیره‌ای موجود در کبد و عضلات می‌باشد و نیاسین در سنتز آن نقش دارد.

همچنین نقش مهمی در سوخت و ساز چربی‌ها در بدن ایفا می‌کند.

موارد استفاده در پزشکی

* نیاسین آمید به درمان آرتروز، روماتیسم مفصلی، دیابت وابسته به انسولین، بی‌خوابی و سردرد میگرنی کمک می‌کند.

* هر شکلی از این ویتامین می‌تواند در درمان یا پیشگیری از پلاگر استفاده شود.

* افرادی که دچار سل یا سرطان هستند، خانم‌هایی که از قرص‌های ضد حاملگی استفاده می‌کنند و اشخاصی که از کمبود پروتئین رنج می‌برند، به احتمال بیشتر دچار کمبود این ویتامین می‌شوند.

* در اسکیزوفرنی (جنونی جوانی) به کار می‌رود که البته نتیجه‌بخش نیست.

* نیاسین، در مقادیر بالا یعنی حدود 3 گرم در روز، کلسترول بد (ldl) را کاهش و کلسترول خوب (hdl) را افزایش می‌دهد.

 

این ویتامین اثر داروهای کاهنده‌ی کلسترول را نیز افزایش می‌دهد؛ منتها حالت گرم شدن و گرگرفتگی ایجاد می‌کند و پوست قرمز می‌شود. بایستی بدانید که در مقادیر بالاتر از 50 تا 60 میلی‌گرم در روز ممکن است عوارض گوارشی (اسهال، استفراغ، تهوع و دل درد) ایجاد کند و گاهی موجب بروز کهیر، سردرد، سرگیجه، اسپاسم برونش و درد در ناحیه قفسه سینه می‌شود. لذا چنین مقادیری تنها بایستی تحت نظر پزشک به صورت دارو مصرف شوند و استفاده خودسرانه از آن به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود.

 

ویتامین ب 3 عامل ترمیم سلول مغزی   

محققان اعلام کردند: ویتامین B3 می‌تواند به ترمیم و بازسازی مغز پس از سکته کمک کند. محققان بر اساس نتایج یک پژوهش اولیه روی موش‌های آزمایشگاهی خاطرنشان کردند دوزی از ویتامین ب 3 که به نیاسین هم معروف است، می‌تواند عملکرد مغز را در بیماران مبتلا به سکته مغزی احیا کند.

مایکل چوپ  رییس علمی انستیتو نوروساینس هنری فورد  در این باره تاکید کرد: نیاسین اساساً مغز را دوباره سیم کشی می‌کند که قابلیت بسیار جالب و شگفت‌انگیزی برای استفاده در انسان‌ها دارد. نتایج این تحقیق همچنین راه را برای سایر بخش‌های پزشکی اعصاب شامل آسیب‌های مغزی همواره می‌سازد.

عوارض کمبود ویتامین B3

ویتامین‌ها برای فعل و انفعالات بدن بسیار اهمیت دارند و کمبود آن‌ها، اختلالات اختصاصی ایجاد می‌کنند و ممکن است به خاطر آن بیماری خاصی بروز کند.

لکه و زخم‌هایی که از کمبود ویتامین B3 ایجاد می‌شود به گردن کازال مشهور است؛ کازال شخصی بود که اولین بار این لکه‌ها و زخم‌ها را کشف کرد و به نام او نام‌گذاری شد.

افراد روزانه به 14 میلی‌گرم از این ویتامین نیازمند هستند. کمبود این ویتامین موجب بروز بیماری‌های التهابی پوست می‌شود و در قسمت‌هایی از پوست که در معرض آفتاب قرار می‌گیرد لکه‌ها و زخم‌های کازال بروز می‌کند. البته ویتامین B3 به نور و حرارت مقاوم است، همچنین این ویتامین به حفظ آرامش فرد کمک می‌کند و هورمون‌های درون‌ریز مهم را در بدن تولید می‌کند. کمبود شدید این ویتامین اسهال شدید و عوارض گوارشی را به دنبال دارد و اگر این کمبود ادامه پیدا کند زوال عقل ایجاد می‌شود.

 

قرص b3 vitamin

پلاگر بر روی سه اندام مهم بدن شامل دستگاه گوارش، پوست و اعصاب اثر می‌گذارد.

* عوارض پوستی شامل تورم، التهاب، ناراحتی، خشونت پوست، تاول و تغییر رنگ پوست می‌باشند که سه مشخصه اصلی دارند: علایم قرینه هستند، عارضه آن قدر شدید است که مرز مشخصی بین قسمت مبتلا و غیر مبتلا وجود دارد و این که در تابستان به علت تابش بیشتر آفتاب عوارض شدیدتر است. عارضه گردن بند پلاگر، یک طوق ملتهب و قطور و کبود است که تمام گردن را در بر می‌گیرد.

* عوارض گوارشی شامل بی‌اشتهایی، التهاب و ناراحتی زبان، کاهش اسید معده و در نتیجه بروز عفونت‌های مکرر گوارشی، تهوع، دل درد، التهاب و ورم روده می‌باشد. بارزترین علامت گوارشی، اسهال شدید است.

* عوارض عصبی شامل حساسیت، سردرد و بی‌خوابی در مراحل اولیه ایجاد می‌شود و به زودی به دنبال آن علایم ذهنی و روحی شدیدتری مانند فراموشی، اوهام و بالاخره یک افسردگی شدید که تقریباً مقدمه مرگ است، ظاهر می‌شود.

 

منابع ویتامین B3

بدن شما ویتامین ب3 را از پروتئین به دست می‌آورد بنابراین اگر در رژیم غذایی پروتئین کافی وجود داشته باشد، این ویتامین، کافی به بدن شما می‌رسد.

بهترین منابع ویتامین ب3 غذاهایی است که غنی از پروتئین باشد مانند: گوشت بدون چربی، مرغ، ماهی، تخم مرغ، لوبیای خشک پخته شده و نخود، کبد، شیر کم چربی یا بدون چربی و پنیر، سویا و آجیل.

منابع دیگر خوب برای این ویتامین شامل مخمر آبجو، سبوس گندم و حبوبات، غلات (به جز ذرت)، قارچ و سبزیجات تازه است.

ویتامین ب3 در اثر پختن در آب از بین می‌رود. بنابراین تا حد امکان از جوشاندن، پختن و فریز کردن سبزیجات خودداری کنید.

هر 100 گرم ماهی 7/11 میلی‌گرم،

یک لیوان آرد گندم 4/7 میلی‌گرم،

100 گرم قارچ خام 4/1 میلی‌گرم،

نصف لیوان ذرت پخته 3/1 میلی‌گرم،

100 گرم هویج خام 700 میلی‌گرم

و یک لیوان شیر خام دو درصد چربی 2 میلی‌گرم ویتامین B3 دارد.

فرآوری: مریم مرادیان نیری

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منابع:

حوزه – سالومه آرمین، کارشناس ارشد تغذیه

فارس – سید ضیاء‌الدین مظهری، متخصص تغذیه  

ایسنا

Sepehrimanesh


Niacin, also known as nicotinic acid, is an organic compound and a form of vitamin B3, an essential human nutrient. It has the formula C6H5NO2 and belongs to the group of the pyridinecarboxylic acid.

Niacin is obtained in the diet from a variety of whole and processed foods, with highest contents in fortified packaged foods, tuna, some vegetable and other animal sources. Some countries require its addition to grains.[2] Supplemental niacin is primarily used to treat high blood cholesterol and pellagra (niacin deficiency). Not enough niacin can cause nausea, skin and mouth lesions, anemia, headaches, and tiredness. This lack of niacin may also be observed in pandemic deficiency diseases, which are caused by a lack of five crucial vitamins (niacin, vitamin C, thiamin, vitamin D, and vitamin A) and are usually found in areas of widespread poverty and malnutrition.

Niacin supplementation has not been found useful for decreasing the risk of cardiovascular disease in those already on a statin,[3] but appears to be effective in those not taking a statin.[4] Although niacin and nicotinamide are identical in their vitamin activity, nicotinamide does not have the same pharmacological effects (lipid-modifying effects) as niacin. Nicotinamide does not reduce cholesterol or cause flushing.[5] As the precursor for NAD and NADP, niacin is also involved in DNA repair.[6][7] In 2016 it was the 277th most prescribed medication in the United States with more than a million prescriptions.[8]
It has the European food additive series E number of E375.

Niacin and niacinamide are used for prevention and treatment of pellagra.[9]

قرص b3 vitamin

Niacin has sometimes been used in addition to other lipid-lowering medications.[10] Systematic reviews found no effect of niacin on cardiovascular disease or death, in spite of raising HDL cholesterol, and reported side effects including an increased risk of diabetes.[3][11][12]

Niacin is contraindicated with active liver disease, persistent elevated serum transaminases, active peptic ulcer disease, or arterial bleeding.[13]

The most common adverse effects of niacin at relatively low doses (50–500 mg) are flushing (e.g., warmth, redness, itching or tingling), headache, abdominal pain, diarrhea, dyspepsia, nausea, vomiting, rhinitis, pruritus and rash.[13][14] These can be minimized by initiating therapy at low dosages, increasing dosage gradually, and avoiding administration on an empty stomach.[13]

The acute adverse effects of high-dose niacin therapy (1–3 grams/day) – which is commonly used in the treatment of hyperlipidemias – further include hypotension, fatigue, glucose intolerance and insulin resistance, heartburn, blurred or impaired vision, and macular edema.[14] With long-term use, the adverse effects of high-dose niacin therapy also include hepatic dysfunction (associated with fatigue, nausea, and loss of appetite), hepatitis, and acute liver failure;[14] these hepatotoxic effects of niacin occur more often when extended-release dosage forms are used.[14] The long-term use of niacin at high doses (2 grams/day) also significantly increases the risk of cerebral hemorrhage, ischemic stroke, gastrointestinal ulceration and bleeding, diabetes, dyspepsia, and diarrhea.[14]

Flushing usually lasts for about 15 to 30 minutes, though it can sometimes last up to two hours. It is sometimes accompanied by a prickly or itching sensation, in particular, in areas covered by clothing. Flushing can be blocked by taking 300 mg of aspirin half an hour before taking niacin, by taking one tablet of ibuprofen per day or by co-administering the prostaglandin receptor antagonist laropiprant. Taking niacin with meals also helps reduce this side effect. Acquired tolerance will also help reduce flushing; after several weeks of a consistent dose, most patients no longer experience flushing.[15] Reduction of flushing focuses on altering or blocking the prostaglandin-mediated pathway.[16] Slow- or “sustained”-release forms of niacin have been developed to lessen these side effects.[17][18]

Prostaglandin (PGD2) is the primary cause of the flushing reaction, with serotonin appearing to have a secondary role in this reaction.[19] The effect is mediated by prostaglandin E2 and D2 due to GPR109A activation of epidermal Langerhans cells and keratinocytes.[20][21] Langerhans cells use cyclooxygenase type 1 (COX-1) for PGE2 production and are more responsible for acute flushing, while keratinocytes are COX-2 dependent and are in active continued vasodilation.[22][23] Flushing was often thought to involve histamine, but histamine has been shown not to be involved in the reaction.[19]

Hepatotoxicity is possibly related to metabolism via amidation resulting in NAD production.[24] The time-release form has a lower therapeutic index for lowering serum lipids relative to this form of toxicity.[25]

The high doses of niacin used to improve the lipid profile have been shown to elevate blood sugar by 5-10%, thereby worsening existing diabetes mellitus.[26]

One review found that niacin therapy was associated with an increase in the risk of new-onset diabetes over 3.6 years from 4.9% to 5.5%.[27]

Side effects of heart arrhythmias have also been reported.[26][page needed] Increased prothrombin time and decreased platelet count have been reported; therefore, these should be monitored closely in patients who are also taking anticoagulants.[13]

Particularly the time-release variety, at extremely high doses, can cause acute toxic reactions.[28] Extremely high doses of niacin can also cause niacin maculopathy, a thickening of the macula and retina, which leads to blurred vision and blindness. This maculopathy is reversible after niacin intake ceases.[29]

Niacin in doses used to lower cholesterol levels has been associated with birth defects in laboratory animals, with possible consequences for infant development in pregnant women.[26]

Between 1906 and 1940 more than 3 million Americans were affected by pellagra, with more than 100,000 deaths. Joseph Goldberger was assigned to study pellagra by the Surgeon General of the United States and produced good results. In the late 1930s, studies by Tom Spies, Marion Blankenhorn, and Clark Cooper established that niacin cured pellagra in humans. The disease was greatly reduced as a result.

At present, niacin deficiency is sometimes seen in developed countries, and it is usually apparent in conditions of poverty, malnutrition, and chronic alcoholism.[30] It also tends to occur in less developed areas where people eat maize (corn) as a staple food, as maize is the only grain low in digestible niacin. A cooking technique called nixtamalization i.e., pretreating with alkali ingredients, increases the bioavailability of niacin during maize meal/flour production. For this reason, people who consume corn as tortillas or hominy are not at risk of niacin deficiency.

Mild niacin deficiency has been shown to slow metabolism, causing decreased tolerance to cold.

Severe deficiency of niacin in the diet causes the disease pellagra, which is characterized by diarrhea, dermatitis, and dementia, as well as Casal’s necklace lesions on the lower neck, hyperpigmentation, thickening of the skin, inflammation of the mouth and tongue, digestive disturbances, amnesia, delirium, and eventually death, if left untreated.[31] Common psychiatric symptoms of niacin deficiency include irritability, poor concentration, anxiety, fatigue, restlessness, apathy, and depression.[31] Studies have indicated that, in patients with alcoholic pellagra, niacin deficiency may be an important factor influencing both the onset and severity of this condition. Patients with alcoholism typically experience increased intestinal permeability, leading to negative health outcomes.

Hartnup disease is a hereditary nutritional disorder resulting in niacin deficiency.[31] This condition was first identified in the 1950s by the Hartnup family in London. It is due to a deficit in the intestines and kidneys, making it difficult for the body to break down and absorb dietary tryptophan (an essential amino acid that is utilized to synthesize niacin). The resulting condition is similar to pellagra, including symptoms of red, scaly rash, and sensitivity to sunlight. Oral niacin is given as a treatment for this condition in doses ranging from 40–200 mg, with a good prognosis if identified and treated early.[31] Niacin synthesis is also deficient in carcinoid syndrome, because of metabolic diversion of its precursor tryptophan to form serotonin.

The U.S. Institute of Medicine (renamed National Academy of Medicine in 2015) updated Estimated Average Requirements (EARs) and Recommended Dietary Allowances (RDAs) for niacin in 1998.[33] The European Food Safety Authority (EFSA) refers to the collective set of information as Dietary Reference Values (DRV), with Population Reference Intake (PRI) instead of RDA, and Average Requirement instead of EAR. AI and UL defined the same as in United States. For women (including those pregnant or lactating), men and children the PRI is 1.6 mg niacin per megajoule (MJ) of energy consumed. As the conversion is 1 MJ = 238.8 kcal, an adult consuming 2388 calories should be consuming 16 mg niacin. This is comparable to U.S. RDAs.[36] The niacin UL is set at 10 mg/day, which is much less than the U.S. value. The UL applies to niacin as a supplement consumed as one dose, and in intended to avoid the skin flush reaction. This explains why the PRI can be higher than the UL.[37]

Both the DRI and DRV describe amounts needed as niacin equivalents (NE), calculated as 1 mg NE = 1 mg niacin or 60 mg of the essential amino acid tryptophan. This is because the amino acid is utilized to synthesize the vitamin.[33][36]

For U.S. food and dietary supplement labeling purposes the amount in a serving is expressed as a percent of Daily Value (%DV). For niacin labeling purposes 100% of the Daily Value was 20 mg, but as of 27 May 2016 it was revised to 16 mg to bring it into agreement with the RDA.[38] A table of the old and new adult Daily Values is provided at Reference Daily Intake. The original deadline to be in compliance was 28 July 2018, but on 29 September 2017 the FDA released a proposed rule that extended the deadline to 1 January 2020 for large companies and 1 January 2021 for small companies.[39]

Niacin is found in a variety of whole and processed foods, including fortified packaged foods, meat from various animal sources, seafoods, and spices.[40]

Among whole food sources with the highest niacin content per 100 grams:

Meats

Plant foods and spices

Fortified breakfast cereals have among the highest niacin contents (more than 20 mg per 100 grams).[40] Whole grain flours, such as from wheat, rice, barley or corn, and pasta have niacin contents in a range of 3–10 mg per 100 grams.[40]

Niacin and nicotinamide are both precursors of the coenzymes nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) and nicotinamide adenine dinucleotide phosphate (NADP) in vivo.[41] NAD converts to NADP by phosphorylation in the presence of the enzyme NAD+ kinase. NADP and NAD are coenzymes for many dehydrogenases, participating in many hydrogen transfer processes.[42] NAD is important in catabolism of fat, carbohydrate, protein, and alcohol, as well as cell signaling and DNA repair, and NADP mostly in anabolism reactions such as fatty acid and cholesterol synthesis.[42] High energy requirements (brain) or high turnover rate (gut, skin) organs are usually the most susceptible to their deficiency.[43]

The therapeutic effects of niacin are partly mediated through the activation of G protein-coupled receptors, including niacin receptor 1 (NIACR1) and niacin receptor 2 (NIACR2) which are highly expressed in adipose tissue, spleen, immune cells, and keratinocytes, but not in other expected organs such as liver, kidney, heart or intestine.[44][45] NIACR1 and NIACR2 inhibit cyclic adenosine monophosphate (cAMP) production and thus fat breakdown in adipose tissue and free fatty acids available for liver to produce triglycerides and very-low-density lipoproteins (VLDL) and consequently low-density lipoprotein (LDL).[24][46] A decrease in free fatty acids also suppresses liver expression of apolipoprotein C3 and PPARg coactivator-1b, thus increasing VLDL turnover and reducing its production.[47]

The mechanism behind niacin increasing HDL is not totally understood, but seems to occur in various ways. Niacin increases apolipoprotein A1 levels due to anticatabolic effects resulting in higher reverse cholesterol transport. It also inhibits HDL hepatic uptake, down-regulating production of the cholesterol ester transfer protein (CETP) gene.[48] Finally, it stimulates the ABCA1 transporter in monocytes and macrophages and upregulates peroxisome proliferator-activated receptor gamma, resulting in reverse cholesterol transport.[49]

Niacin reduces secondary outcomes associated with atherosclerosis, such as low-density lipoprotein cholesterol (LDL), very low-density lipoprotein cholesterol (VLDL-C), and triglycerides (TG), but increases high-density lipoprotein cholesterol (HDL).[48] Despite the importance of other cardiovascular risk factors, high HDL was associated with fewer cardiovascular events independent of LDL reduction.[50][51] Other effects include anti-thrombotic and vascular inflammation, improving endothelial function, and plaque stability.[52] As mediators produced from adipocytes, adipokines, such as tumor necrosis factor (TNF)-a, interleukins and chemokines, have pro-inflammatory effects, while others, such as adiponectin, have anti-inflammatory effects that influence the onset of atherosclerosis.[53] Niacin also appears to upregulate brain-derived neurotrophic factor and tropomyosin receptor kinase B (TrkB) expression.[54]

Research has been able to show the function of niacin in the pathway lipid metabolism. It is seen that this vitamin can decrease the synthesis of apoB-containing lipoproteins such as VLDL, LDL, IDL and lipoprotein (a) via several mechanisms: (1) directly inhibiting the action of DGAT2, a key enzyme for triglyceride synthesis; (2) influencing binding to the receptor HCAR2 thereby decreasing lipolysis and FFA flux to the liver for triglyceride synthesis; and (3) increasing apoB catabolism.[citation needed] HDL cholesterol levels are increased by niacin through direct and indirect pathways, such as by decreasing cholesterylester transfer protein activity and triglyceride levels, while increasing HDL cholesterol levels.[55]

The liver can synthesize niacin from the essential amino acid tryptophan, requiring 60 mg of tryptophan to make 1 mg of niacin. Riboflavin, vitamin B6 and iron are required for the process.[33]

This colorless, water-soluble solid is a derivative of pyridine, with a carboxyl group (COOH) at the 3-position. Other forms of vitamin B3 include the corresponding amide nicotinamide (niacinamide), where the carboxyl group has been replaced by a carboxamide group (CONH2), as well as more complex amides and a variety of esters.

Several thousand tons of niacin are manufactured each year, starting from 3-methylpyridine.

Niacin is available as a prescription product, and in the United States as a dietary supplement. Prescription products can be immediate release (Niacor, 500 mg tablets) or extended release (Niaspan, 500 and 1000 mg tablets). Dietary supplement products can be immediate or slow release, the latter including inositol hexanicotinate.[56][57] The last has questionable clinical efficacy in reducing cholesterol levels.[58]

Nicotinamide may be obtained from the diet where it is present primarily as NAD+ and NADP+. These are hydrolysed in the intestine and the resulting nicotinamide is absorbed either as such, or following its hydrolysis to nicotinic acid. Nicotinamide is present in nature in only small amounts, however it is the main form of vitamin B3 in plasma. In unprepared foods, niacin is present mainly in the form of the cellular pyridine nucleotides NAD and NADP. Enzymatic hydrolysis of the co-enzymes can occur during the course of food preparation. Boiling releases most of the total niacin present in sweet corn as nicotinamide (up to 55 mg/kg).

قرص b3 vitamin

Nicotinamide may be toxic to the liver at doses exceeding 3 g/day for adults.[59]

A prescription extended release niacin, Niaspan, has a film coating that delays release of the niacin, resulting in an absorption over a period of 8–12 hours. The extended release formulations generally reduce vasodilation and flushing side effects, but increase the risk of hepatotoxicity compared to the immediate release forms.[60][61]

One form of dietary supplement is inositol hexanicotinate (IHN), also called inositol nicotinate, which is inositol that has been esterified with niacin on all six of inositol’s alcohol groups.[69] IHN is usually sold as “flush-free” or “no-flush” niacin in units of 250, 500, or 1000 mg/tablets or capsules. It is sold as an over-the-counter formulation, and often is marketed and labeled as niacin, thus misleading consumers into thinking they are getting the active form of the medication. While this form of niacin does not cause the flushing associated with the immediate-release products, the evidence that it has lipid-modifying functions is disputed. As the clinical trials date from the early 1960s (Dorner, Welsh) or the late 1970s (Ziliotto, Kruse, Agusti), it is difficult to assess them by today’s standards.[70] One of the last of those studies affirmed the superiority of inositol and xantinol esters of nicotinic acid for reducing serum free fatty acid,[71] but other studies conducted during the same period found no benefit.[72] Studies explain that this is primarily because “flush-free” preparations do not contain any free nicotinic acid. A more recent placebo-controlled trial was small (n=11/group), but results after three months at 1500 mg/day showed no trend for improvements in total cholesterol, LDL-C, HDL-C or triglycerides.[73] Thus, so far there is not enough evidence to recommend IHN to treat dyslipidemia.

In 1942, when flour enrichment with nicotinic acid began, a headline in the popular press said “Tobacco in Your Bread.” So the Council on Foods and Nutrition of the American Medical Association approved of the Food and Nutrition Board’s new names niacin and niacin amide for use primarily by non-scientists. It was thought appropriate to choose a name to dissociate it from nicotine, to avoid the perception that vitamins or niacin-rich food contains nicotine, or that cigarettes contain vitamins.[74] The resulting name niacin was derived from nicotinic acid + vitamin.[75][76]

Niacin was first described by chemist Hugo Weidel in 1873 in his studies of nicotine.[77] The original preparation remains useful: the oxidation of nicotine using nitric acid.[78] For the first time, niacin was extracted by Casimir Funk, but he thought that it was thiamine and due to the discovered amine group he coined the term “vitamine”. Niacin was extracted from livers by biochemist Conrad Elvehjem in 1937, who later identified the active ingredient, then referred to as the “pellagra-preventing factor” and the “anti-blacktongue factor.”[79] Soon after, in studies conducted in Alabama and Cincinnati, Dr. Tom Spies found that nicotinic acid cured the sufferers of pellagra.[80]

Niacin is referred to as vitamin B3 because it was the third of the B vitamins to be discovered. It has historically been referred to as “vitamin PP”, “vitamin P-P” and “PP-factor”, that are derived from the term “pellagra-preventive factor”.[75] Carpenter found in 1951 that niacin in corn is biologically unavailable, and can be released only in very alkaline lime water of pH 11.[81] In 1955, Altschul and colleagues described niacin as having a lipid-lowering property.[82] As such, niacin is the oldest known lipid-lowering drug.

In animal models and in vitro, niacin produces marked anti-inflammatory effects in a variety of tissues – including the brain, gastrointestinal tract, skin, and vascular tissue – through the activation of NIACR1.[83][84][85][86] Niacin has been shown to attenuate neuroinflammation and may have efficacy in treating neuroimmune disorders such as multiple sclerosis and Parkinson’s disease.[83][86] Unlike niacin, nicotinamide does not activate NIACR1; however, both niacin and nicotinamide activate the G protein-coupled estrogen receptor (GPER) in vitro.[87]

In 2014, concurring with earlier work in 2001 by Arizona State University, researchers from Pennsylvania State University working with NASA found niacin, pyridine carboxylic acids and pyridine dicarboxylic acids inside meteorites.[88]


By
Alina Bradford
2018-02-08T03:07:00Z
Health 

Vitamin B3, also called niacin, is one of the eight B-complex water-soluble vitamins. Niacin has a wide range of uses in the body, helping functions in the digestive system, skin and nervous system. Niacin, a name coined from nicotinic acid vitamin, comes in several forms, including niacinamide (nicotinamide) and inositol hexanicotinate. Each of these forms has various uses as well. 

Food sources of niacin include yeast, meat, fish, milk, eggs, nuts, green vegetables, beans and enriched breads and cereals. The human body can also make niacin from the amino acid tryptophan, according to the National Institutes of Health (NIH). 

Like other B vitamins, niacin helps the body break down carbohydrates, fats and proteins into energy, according to the University of Maryland Medical Center. In addition, it plays a role in gland and liver function. “Niacin has a role in producing certain hormones in the adrenal glands and helps remove harmful chemicals from the liver,” Dr. Sherry Ross, women’s health expert at Providence Saint John’s Health Center in Santa Monica, California, told Live Science.

Niacin also can play a part in improving health. According to NIH, it is also used for treating migraine headaches, circulation problems and dizziness, and to reduce the diarrhea associated with cholera. 

قرص b3 vitamin

Some studies have found the taking niacin may help stroke patients. When rats with ischemic stroke were given niacin, their brains grew new blood vessels, according to researchers at Henry Ford Hospital in Detroit, Michigan. Ischemic stroke is caused by an obstruction within a blood vessel supplying blood to the brain and accounts for 87 percent of all cases. A 2000 study published in the journal Stroke also used rats and found that treatment with nicotinamide may repair damage to the brain caused by strokes.  

Vitamin B3 may also be helpful to cancer patients. A recent study found that nicotinamide significantly reduces the incidence of nonmelanoma skin cancers in those with a history of basal cell carcinoma or squamous cell carcinoma.

It may be good for other skin conditions, too. In a double-blind trial by the State University of New York, the topical application of a 4 percent niacinamide gel twice a day for two months resulted in a similar acne improvement when compared to 1 percent clindamycin gel. 

Those who have intimacy problems may also benefit from niacin. According to a study published in the Journal of Sexual Medicine, vitamin B3 was found to improve the ability to maintain an erection in men with moderate to severe erectile dysfunction. 

A recent animal study suggested that niacin may be helpful in preventing inflammatory bowel disease and colitis. The 2017 study, published in Scientific Reports, found that rats that were given niacin and then induced with colitis saw less colonic damage than those who did not receive niacin. The authors attribute this protection to niacin’s anti-inflammatory and anti-angiogenic effects. (Angiogenic means the formation and development of blood vessels.)

Niacin is known for lowering LDL (bad) cholesterol and triglycerides in the blood. Additionally, the Mayo Clinic reported that niacin could raise HDL (good) cholesterol by more than 30 percent. Therefore, niacin has been a major part of treating high cholesterol for at least 50 years. But a large-scale 2014 study has caused some health professionals to revisit that view. 

The study, published in The New England Journal of Medicine, examined 50- to 80-year-olds with cardiovascular disease. They were already taking statin medication, which was combined with extended-release niacin and laropiprant, which reduces face flushing associated with niacin, for four years. Niacin did not result in the hypothesized reduced heart attacks and strokes. It also was associated with a higher risk of death from all causes and serious side effects, including liver problems, excess bleeding, infections, loss of blood sugar control in diabetics, gout and the development of diabetes. The authors of the study conclude that doctors should take these adverse effects into consideration when prescribing niacin and perhaps niacin should only be used to treat severe patients. 

A 2017 article in the Journal of Clinical-Lipidology, however, cited previous studies that saw reductions in cardiovascular events in patients that combined niacin with statins. The authors of the article state that more research is needed before niacin ends its term as a cholesterol therapy mainstay. 

One side effect of taking niacin supplements is mild flushing. Ross described it as a feeling of warmth, itching, redness or a tingly feeling under the skin. The flushing is harmless and usually subsides within one or two hours, according to the British Columbia Drug and Poison Information Center (DPIC). Some over-the-counter niacin tablets deliver the dose in a short burst, which makes the reaction more intense. Timed-release tablets deliver the vitamin more slowly, which reduces the intensity of the flushing. However, this type of niacin may cause liver damage in some people, according to the DPIC. 

Other side effects can include stomach upset, intestinal gas, dizziness and pain in the mouth, the NIH reported. 

In the United States and other developed countries, niacin deficiency is rare and is typically found in alcoholics. According to the University of Maryland Medical Center, symptoms of mild niacin deficiency include fatigue, canker sores, vomiting, depression, poor circulation and indigestion. More severe niacin deficiency can cause a condition called pellagra. The symptoms of pellagra include digestive problems, inflamed or flakey skin, diarrhea and mental impairment.

The normal recommended daily allowance (RDA) of niacin is dependent on age, gender, health conditions and reproductive status. For women and men, the average RDA is 14 to 16 milligrams a day, according to the NIH. Those taking medications or those that have medical conditions should contact a medical professional before taking niacin due to drug interactions and side effects.

Getting too much niacin is possible, even for healthy individuals. “When taking it, you need to check for interactions with other meds and make sure your labs tests are normal,” said Dr. Kristine Arthur, internist at Orange Coast Memorial Medical Center in Fountain Valley, California. “If you take too much you can have side effects including nausea, stomach upset, abnormal liver tests, muscle breakdown and flushing — usually with over 1 to 2 grams per day.” 

Many doctors advise against self-medicating with niacin and suggest that in many cases supplementation isn’t needed. “The water soluble vitamins, such as C and B complex, are much harder to reach toxic levels from over-ingestion, but does this mean we need to procure them from a supplement regularly? In most cases, the answer is no,” said Dr. David Greuner, director and co-founder of NYC Surgical Associates. Most people are able to get plenty of niacin through a healthy diet. 

Additional reporting by Jessie Szalay, Live Science contributor.

Additional resources

Get breaking science news on monster snakes and dinosaurs, aliens, spooky particles and more!

Live Science is part of Future plc, an international media group and leading digital publisher. Visit our corporate site.

©

Future Publishing Limited
Quay House, The Ambury,
Bath
BA1 1UA. All rights reserved. England and Wales company registration number 2008885.

قرص b3 vitamin
قرص b3 vitamin
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *