عفونت سینوس ها و سردرد

عفونت سینوس ها و سردرد
عفونت سینوس ها و سردرد

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است


سردردهای سینوسی موجب درد شدید در استخوان های گونه ها، پیشانی و بینی می شوند. معمولا درد با هر حرکت ناگهانی تشدید می یابد. گرفتگی بینی، کیپ شدن گوش ها، تب و ورم صورت از دیگر علائم آن می باشند.




عفونت سینوس ها و سردرد



پاییز، فصل آلرژی هاست و فصل عود کردن سینوزیت. سینوزیت، بیماری شایعی ست و گاهی با سرماخوردگی و آنفلوآنزا اشتباه گرفته می شود.

 

سینوزیت معمولا بر اثر آلرژی یا ویروس ایجاد می شود. این بیماری درواقع التهاب سینوس های متصل به بینی است.

 

سردردهای عجیب و غریب و طولانی همراه با گرفتگی بینی از علائم آن است. گاهی ترشحات بینی آنقدر زیاد می شود که از همه کار می افتید و مجبور می شوید دستمال کاغذی به دست در همه جا ظاهر شوید.

 

سردردهای ناشی از سینوس‌ها هنگامی رخ می دهد که سینوس‌ها- حفرات‌های پر از هوای اطراف بینی، چشم‌ها و گونه‌ها- پرخون و ملتهب می‌شوند.

 

سردرد سینوزیتی، سردرد خاصی ست. اول صبح دردش بیشتر است و هنگام خم شدن شدید می شود. سینوزیت علاوه بر سردرد، درد گونه هم می آورد. در این جور مواقع معمولا با دندان درد اشتباه می شود، اما اگر به تک سرفه ها و بدخوابی توجه کنید، می فهمید که مبتلا به سینوزیت هستید.

 

کم رمقی، احساس خستگی و ضعف عمومی بدن و گاهی هم چشم درد از عوارض این بیماری ست.

 

سینوزیت بسیار شایع است، اما می توان از ابتلا به آن پیشگیری کرد.

 

دود سیگار در تشدید آن اثر زیادی دارد، پس باید از سیگار و سیگاری ها اجتناب کنید.

حتما برای درمان سینوزیت به پزشک مراجعه کنید، اما استفاده از بخور نیز موثر است.

 

سینوزیت از آن بیماری هایی است که کمتر جدی گرفته می شود، اما شما این اشتباه را مرتکب نشوید. سردردهای سینوزیتی، سردردهای طولانی و دردناکی ست و تشخیص آن آسان.

 

اگر چه خیلی از سردردهای مزمن تحت عنوان سردرد سینوسی شناخته می شوند، اما بیشتر این سردردها در واقع سردردهای میگرنی یا سردردهای تنشی می باشند.

 

درمان سردرد بر اساس نوع آن متفاوت می باشد. به این دلیل است که برای پزشک شما مهم است تعیین کند که آیا علائم سردرد شما واقعا مربوط به سینوس است یا نه. اگر سردرد شما واقعا مربوط به سینوس باشد، به احتمال زیاد تب خواهید داشت.

 

اما تاریخچه و سوابق جسمانی شما برای تعیین اینکه آیا سینوس های شما مسدود هستند یا نه کافی است، اما در برخی موارد نیاز به سی تی اسکن و ام آر آی می باشد.

 

درمان سردردهای سینوسی

در درمان سردرد سینوسی در واقع باید عفونت درمان شود.

در درمان این نوع سردرد از آنتی بیوتیک ها و آنتی هیستامین یا ضد احتقان ها برای بهبود علائم استفاده می شود.

 

اسپری های ضد احتقان می تواند به مدت سه روز مورد استفاده قرار گیرند، اما استفاده ی طولانی مدت از آنها بر بهبود علائم تاثیر گذاشته و ممکن است بیماری شما را بدتر کند.

 

توصیه می کنیم قبل از استفاده از هر دارویی با پزشک مشورت کنید، چرا که استفاده از برخی داروها ممکن است بیماری شما را بدتر کند.

 

عفونت سینوس ها و سردرد

گفتنی است ضداحتقان ها می توانند فشار خون را افزایش دهند. اگر فشار خونتان بالا است قبل از استفاده از این داروها با پزشک خود مشورت کنید.

این تصور که آلرژی ها مسبب سردردهای سینوسی هستند، غلط است. اگرچه آلرژی ها می توانند موجب التهاب سینوس ها شوند و این امر منجر به سردرد می شود.

 

اگر آلرژی داشته باشید، درمان آلرژی شما سردرد شما را بهبود نخواهد بخشید. دو درمان جدا برای آن ها لازم است. برای اینکه از درمان درست بهره مند شوید باید به پزشک مراجعه کنید.

 

از یک دستگاه بخور یا یک اسپری بینی محلول نمکی مطابقه دستور پزشک استفاده کنید، تا به کاهش علائم سینوزیت کمک شود.

 

 اگر مبتلا به آلرژی و آسم هستید، از پزشک بخواهید آنها را تحت کنترل در آورد.

 

 به آرامی سر و گردن‌تان را تحت کشش قرار دهید.

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان



سلامت نیوز

همشهرى

 

مطالب مرتبط:

آشنایی با 10 نوع سردرد

کودکان استریل، بیشتر دچار آلرژی و سینوزیت می‌شوند

درمان سینوزیت را عقب نیندازید

سینوزیت در سرما بدتر می‌شود

درمان خانگی مشکلات سینوس‌ها

سینوزیتی ها بخور گرم دهند

دردسرهای سینوزیت

آغاز درگیری با سینوزیت

تشدید سینوزیت با شروع سرما

اول سرما؛ اول سینوزیت

عسل برای درمان سینوزیت مزمن

The online version of the Iranian daily Hamshahri

سمیه شرافتی:
روش‌های نوین تشخیص یک بیماری شایع فصل، در گفت‌وگو با یک عضو هیأت علمی دانشگاه.

سینوزیت چیست؟ شاید باورهای غلط در مورد این بیماری و درمان آن، آزار‌دهنده‌تر از خود سینوزیت باشند، با این حال اگرچه بر خلاف تصور عمومی درمان دارویی برای مبتلایان به سینوزیت مزمن چاره‌ساز نیست، اما طی سال‌های اخیر روش‌های نوین درمان سینوزیت به‌خصوص جراحی آندوسکوپیک سینوس تحولی بزرگ در زمینه درمان سینوزیت مزمن ایجاد کرده است.

 دکتر محسن نراقی، راینولوژیست و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران که اخیرا نیز عنوان فلوی تخصصی جامعه جراحان راینولوژیست آمریکا را از آن خود کرده است، در گفت‌وگوی زیر در رابطه با باورهای غلط در مورد این بیماری و همچنین روش‌های جدید تشخیصی و درمانی سینوزیت مزمن توضیح می‌دهد.

وی می‌گوید: علایم سینوزیت حاد بیش از چندماه یا حتی چند سال ممکن است ادامه داشته باشد.

عفونت سینوس ها و سردرد

 به‌طور کلی سینوزیت یک بیماری شایع است، به‌خصوص سینوزیت مزمن. در سال 1990 آمارها در آمریکا نشان دادند که مبتلایان به این بیماری و به‌خصوص سینوزیت مزمن بار بسیار زیادی را به جامعه تحمیل می‌کنند.

 چون اولا این بیماری نه تنها بسیار شایع است بلکه از نظر کیفی هم تأثیر زیادی را بر کیفیت زندگی افراد می‌گذارد. همچنین افراد مبتلا به این بیماری در مقایسه با بیماری‌های دیگر که مبتلا به فشار خون یا آنژین قلبی هستند  حتی کیفیت زندگی‌ پایین‌تری دارند و تأثیرات مخرب این بیماری را می‌توان در زندگی اجتماعی آن‌ها هم دید.

 بله، در گذشته  که علم پزشکی پیشرفت نکرده بود، فاکتور مهم در تمام بیماری‌ها ،طول عمر بود، اما در حال حاضر کیفیت زندگی بیماران فاکتور بسیار مهم‌تری است. سینوزیت طول عمر فرد را کوتاه نمی‌کند، ولی آنقدر کیفیت زندگی او را پایین ‌می‌آورد که او را مثل یک آدم معلول می‌کند و علاوه بر این هزینه‌های زیادی را هم بر دوش جامعه می‌گذارد. علاوه بر این در آمریکا ویزیت‌هایی که بیماران به خاطر سینوزیت پرداخت می‌کنند، صدها میلیون دلار است.

 همچنین داروهایی که برای این بیماری تجویز می‌شود به‌خصوص آنتی‌بیوتیک بسیار پر‌هزینه است. به همین  علت  است که کشورهای پیشرفته به‌دنبال راهکارهایی هستند که عواقب این بیماری را به حداقل برسانند.

 تقریبا نه، امروز کمتر خانواده‌ای است که یک نفر نیاید و فکر نکند که مشکل سینوزیت دارد. البته نمی‌خواهم بگویم که هر مشکل سینوسی سینوزیت است ولی همه مردم به نحوی تا دردی در ناحیه سر و صورت و دور چشم‌ها احساس می‌کنند، آن را به سینوزیت ربط می‌دهند.

 دقیقا، با این وجود اما در سال‌های اخیر پیشرفت‌هایی صورت گرفته است که باعث شده دید ما نسبت به این بیماری عوض شود که این امر مرهون امکانات تشخیصی خیلی دقیق‌تر است. یعنی خیلی از مواردی را که ما تشخیص می‌دادیم سینوزیت هستند و درمان می‌کردیم، این بیماری‌ها به درمان پاسخ نمی‌دادند، چون درمان مناسبی نبود. الان با تشخیص دقیق‌تر می‌فهمیم که فرد این بیماری را دارد یا نه و بر اساس آن درمان را پایه‌گذاری می‌کنیم.

 بله، باوجود تمام باورهای اشتباه در مورد این بیماری، 2 روش تشخیصی به کمک ما آمد، معاینه داخل بینی به کمک آندوسکوپ که دقیق‌ترین روش معاینه است و سی‌تی‌اسکن سینوس‌ها. این 2 روش در دهه 80 به کمک راینولوژیست‌ها آمدند و انقلابی را در تشخیص سینوزیت و به تبع آن در درمان بیماری‌ها ایجاد کردند.

 سینوزیت حاد، تشخیص مشخصی دارد. یک فرد مبتلا به سرماخوردگی به جای اینکه بعد از یک هفته علائم بیماری‌اش بهبود یابد، این علائم ادامه یافته و فرد برای چند هفته بعد این مشکلات را باید تحمل کند. پس معمولا سینوزیت حاد مشکل خاصی را در تشخیص ایجاد نمی‌کند و اکثر پزشکان می‌توانند آن را تشخیص دهند، البته بدون نیاز به رادیو‌گرافی.  بنابراین  از روی شرح ‌حال بیمار و با یک معاینه دقیق از داخل بینی می‌توان این بیماری را تشخیص داد.

 مسلما همین‌طور است. این بیماری وقتی ایجاد می‌شود که علائم سینوزیت حاد بیش از چند ماه یا حتی چند سال ادامه داشته باشد. بعضی از افراد حتی ممکن است زمان دقیق شروع علائم را به خاطر نیاورند. در این زمان اکثر بیماران آنتی‌بیوتیک‌های متعددی گرفتند، درمان‌های زیادی شدند و به انواع مختلف داروها روی آوردند.

 پس سینوزیت مزمن وقتی است که درمان‌های ما در مرحله حاد باعث بهبودی نشده و بیمار وارد فازی می‌شود که تغییرات سینوس‌ها غیرقابل برگشت است. به‌طوری که آنتی‌بیوتیک‌ها هم حتی اثر ندارند. پس این بیماری تشخیص مشکل‌تری دارد چون در آن با علائم متنوع‌تری مواجهیم نه علائم مشخص.

 منظورتان از  علائم متنوع چیست؟ یعنی بیمار با چه تابلویی به شما مراجعه می‌کند؟ در این بیماری علامت درد نداریم. اما می‌توان گفت مهم‌ترین علامت سینوزیت مزمن به‌طور کلی گرفتگی بینی، ترشحات بینی و پشت حلق است.

 به هیچ‌وجه. این علائم در خیلی از بیماری‌های دیگر هم دیده می‌شوند، بیمارانی که مبتلا به انحراف تیغه بینی یا دچار پولیپ‌های بینی، آلرژی بینی و انواع و اقسام التهاب‌های داخلی بینی هستند هم این علائم  را دارند. پس ما به صرف داشتن این علائم نمی‌توانیم بگوییم فرد به سینوزیت مبتلا شده است و احتیاج به بررسی‌های بیشتری است.

 در این مواقع است که ما به سراغ آندوسکوپ می‌رویم و تمام حفره بینی و شاخک‌های آن را می‌بینیم.

 ببینید، تحول اخیری که در این زمینه پیش آمده، این است که سابقا سینوس‌ها را جدا‌ جدا در نظر می‌گرفتند. بیشتر سینوس‌های فکی مورد توجه بود، اما با پیشرفت علم آندوسکوپی، مشخص شد که در این بیماری اکثر اشکالات در خود سینوس فکی یا سینوس پیشانی نیست، بلکه ناحیه حد‌فاصل سینوس و بینی بیشتر مورد نظر است.

 یعنی یک ناحیه گذر‌گاهی که وقتی ترشحات سینوس فکی یا پیشانی می‌خواهد به بینی بریزد، از آن محل عبور کرده و بعد وارد بینی می‌شود. سینوس‌ها به‌طور عادی در طور روز ترشحاتی دارند و بیشتر از نیم‌لیتر از آن‌ها ترشح تولید می‌شود.

 این‌ها به‌طور طبیعی از پشت حلق وارد معده می‌شوند بدون اینکه ما متوجه شویم. اگر اشکالی در این گذرگاه باشد و بین محلی که ترشحات سینوس می‌خواهد در آن بریزد تا وارد بینی شود، اگر مشکلی وجود داشته باشد، ترشحات بینی نمی‌توانند تخلیه شوند. از آن طرف تهویه سینوس به خوبی صورت نمی‌گیرد و هوا در آن جریان ندارد.

 این مرحله‌ای است که بیمار را وارد سینوزیت مزمن می‌کند و کم‌کم مخاط سینوس ضخیم می‌شود. این‌ها مواردی هستند که از طریق روش‌ آندوسکوپ به آنها دست یافتیم.

 همین‌طور است، این بیماری به‌طور اولیه و بر خلاف تصور عمومی یک بیماری عفونی نیست و باکتری عامل آن نمی‌تواند باشد. ولی همین اختلال عملکرد باعث می‌شود که باکتری‌ها به راحتی به سینوس وارد شوند.

 خیر، جریان در همین‌جا متوقف نمی‌شود، تغییر بافتی دیگری که در نتیجه سینوزیت مزمن به‌وجود می‌آید این است که مخاط سینوس دارای یکسری مژک است که این مژک‌ها کارشان جارو کردن ترشحات و تمیز کردن مخاط تنفسی است.

اما وقتی فردی اختلال عملکرد سینوسش طولانی است، تعداد زیادی از این مژک‌ها از بین می‌روند و مخاط حالت غیرطبیعی به خود می‌گیرد. این خود حلقه معیوبی را برای مزمن شدن بیماری ایجاد می‌کند و در اینجاست که فرد احساس ترشحات مزاحم، گرفتگی بینی و احساس سنگینی و فشار و دردهای مبهمی درصورت، پیشانی و قسمت‌های عمقی سر می‌کند.

 بله دقیقا، متأسفانه یکی از درمان‌های رایج در این زمینه آنتی‌بیوتیک است یعنی بیمارانی هستند که نزد پزشک مراجعه می‌کنند و آنتی‌بیوتیک می‌گیرند و این روند با مراجعه به پزشکان دیگر همچنان ادامه می‌یابد تا اینکه بیمار به جایی می‌رسد که چندین دوره این دارو را با دوز‌های مختلف دریافت کرده بدون توجه به این که مشکل این بیماری باکتری نیست. بنابراین ما باید به‌دنبال علت مسئله باشیم نه درمان با آنتی‌بیوتیک.

 در این مورد اول باید ببینیم چه عاملی باعث التهاب شده است. اگر فردی آلرژی دارد و سینوزیتش آلرژیک است، پس آنتی‌بیوتیک لزومی ندارد و ما خیلی اوقات با درمان‌های ساده آلرژیک این افراد را درمان می‌کنیم. در این میان اگر عوامل دیگر دخیل باشند مثلا فردی که سیگار می‌کشد، سیگار فعالیت مژک‌ها را مختل می‌کند. در این موارد باید سیگار ترک شود نه این که برای فرد سیگاری اقدام به تجویز آنتی‌بیوتیک کنیم.

 خوب ما وقتی تمام این عوامل را کنار گذاشتیم، اگر فرد مشکل آناتومیک در ناحیه بینی داشت، درمان جراحی لازم است. جالب است بدانید جراحی‌هایی که سابقا برای سینوزیت انجام می‌شد، عمل‌هایی بود که مخاط سینوس تا حد زیادی در آن‌ها برداشته می‌شد به همین دلیل درصد بهبودی در این عمل‌ها پایین بود. اما در روش‌های جدید (جراحی‌های عملکردی) ما می‌توانیم ببینیم که اشکال کار در کدام ناحیه است. معمولا این اشکالات در سینوس‌های اطراف چشم است.

اما در جراحی‌های اندوسکوپیک با انحام کارهای ظریف روی گذر‌گاه‌های سینوس، راه تهویه‌ آن‌ها را باز می‌کنیم و در واقع بدون دستکاری داخل سینوس جراحی گذر‌گاهی انجام داده و نقطه هدف را مورد توجه قرار می‌دهیم. این کار باعث می‌شود که ترشح سینوس‌ها عملکرد طبیعی داشته باشد.

 ببینید، ما به هیچ‌وجه به مخاط بینی دست نمی‌زنیم. یعنی بر خلاف گذشته که مخاط بینی ضخیم‌شده برداشته می‌شد، الان با جراحی‌های جدید مخاط نازک‌تر شده و به عملکرد طبیعی خود ادامه می‌دهد.

 نکته مهم همین‌جاست. این جراحی‌ها اگر به‌طور حرفه‌ای انجام نشوند، عوامل مختلف پتانسیل خطر آن‌ها را بالا می‌برد. چون اولا این که سینوس‌ها مجاوران حساسی مثل مغز و چشم دارند.

در این جراحی‌ها اگر جراح با آناتومی ناحیه آشنا نباشد و تسلط کافی نداشته باشد، حین جراحی موجب وارد آوردن صدمه به چشم و مغز خواهد شد. پس اختلال در بینایی و نشت مایع مغزی از عوارض این جراحی‌ها هستند. مسئله دیگر این است که بینی و سینوس‌ها مناطق پر‌خونی هستند که اگر دچار خون‌ریزی شوند، ممکن است دید جراح را مختل کنند چون به هر حال جراح با یک دست باید آندوسکوپ را نگه‌دارد و با دست دیگر جراحی کند.

علاوه بر این آناتومی سینوس‌ها در تمام افراد با هم فرق دارد و همه این عوامل باعث می‌شود که این جراحی‌ها از مشکل‌ترین جراحی‌های بدن باشند.

 خیر، اصلا این‌طور نیست. جراحی‌های اندوسکوپیک تمام درمان سینوزیت نیست بلکه در واقع ابتدای درمان است. چون تغییراتی که در مخاط ایجاد شده، احتیاج به زمان دارد که بهبود پیدا کنند و این اتفاق بلافاصله بعد از عمل جراحی امکان‌پذیر نیست بلکه ماه‌ها زمان می‌خواهد.

 علاوه بر این بعد از جراحی اگر سینوس را به حال خود رها کنیم، چون مژک‌ها تنبل شده‌اند، احتمال عود بیماری وجود دارد بنابراین وظیفه مهم جراحان بعد از جراحی کنترل دقیق بیماران با معاینات اندوسکوپیک است و این اتفاق یک تا 2 هفته بعد از عمل باید بیفتد.

به علاوه ترشحات بینی در این هنگام باید ساکشن شوند چون سینوس‌ها در ابتدا خود نمی‌توانند این کار را بکنند. اگر این درمان‌ها صحیح انجام شوند، در بیش از 90درصد موارد شاهد بهبودی بیماران هستیم و تصور اینکه سینوزیت هیچ‌وقت خوب نمی‌شود را باطل می‌کنیم.

 البته دسته‌ای از این بیماران سینوزیت دارند اما نه همه آن‌ها. این نوسانات در طول شبانه‌روز آن‌قدر برای این افراد ایجاد درد می‌کند که زندگی‌شان محدود می‌شود. به‌طوری که باید دائماً پیشانی خود را از باد مصون نگه‌دارند. تعدادی از این افراد اشکالاتی در ناحیه بینی و سینوس‌ها دارند که سینوزیت نیست. بیمار از درد سینوس شکایت دارد و درست هم هست ولی سینوزیت چرکی و عفونی ندارد.

 ما یکسری از دردها را در سال‌های اخیر تشخیص دادیم که راینولوژیک و با منشاء بینی و سینوس هستند و علت آن‌ها هم این است که نقاطی در مناطق بینی و سینوس وجود دارند که در اثر عوامل مختلف موادی از آن‌ها خارج شده و ایجاد درد می‌کنند.

 بعضی از این افراد شاخک میانی بینی و سینوسشان بزرگ است و این بزرگی یا منجر به سینوزیت می‌شود یا این که صرفا ایجاد درد می‌کند. داخل شاخک میان بینی این افراد هوا وارد شده و به تدریج حجیم می‌شود و این امر باعث می‌شود که این افراد در هر شرایط آب و هوایی درد داشته باشند.

عفونت سینوس ها و سردرد

 به هیچ‌وجه، چون یک عمل جراحی اندوسکوپیک به راحتی این افراد را درمان می‌کند.

 فقط باید بگویم که تحقیقات ما نشان می‌دهد که سینوزیت مزمن به‌رغم تمام پیشرفت‌ها هنوز نقاط تاریک و پنهانی دارد که اگر حل شوند کمک بزرگی به بیمارانی می‌کنند که در دنیا از این بیماری رنج می‌برند.

 Sherafati@hamshahri.org

زینب زینال‌زاده-خبرنگار:
دوران نوجوانی و جوانی را پشت سر گذاشته‌اند و به سن کهولت رسیده‌اند.

همشهری آنلاین:
ماهی زبرا، ماهی‌های ریز و کوچکی هستند که این روزها در قالب ماهی‌های زینتی در آکواریوم‌های کوچک به فروش می‌رسند. این گونه از ماهیان بومی کشورهای جنوب آسیا مثل هند و بنگلادش هستند و در واقع در کشور ما گونه‌ای غیربومی به شمار می‌روند.

همشهری آنلاین:
حمید ظهرابی معاون محیط طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست از ساکنان مناطق سیل‌زده خواست تا در صورت مشاهده حیات‌وحش در مناطق مسکونی، جهت زنده‌گیری و انتقال این گونه‌ها با آتش‌نشانی‌ها یا ادارات حفاظت محیط زیست شهرستان‌ها تماس بگیرند.

همشهری آنلاین:
کرایه خانه‌ در شهرهای بزرگ آلمان با سرعتی نجومی بالا می‌رود. شهروندان در ‌پایتخت و دیگر شهرهای آلمان در اعتراض به این روند دست به تظاهرات زدند. بزرگ‌ترین تظاهرات در برلین بود.

همشهری آنلاین:
سد کرخه یکی از بزرگ‌ترین سدهای خاکی دنیا و بزرگ‌ترین سد خاکی ایران و خاورمیانه است که بر روی رودخانه کرخه در ۲۲ کیلومتری شمال غربی شهرستان اندیمشک در استان خوزستان ساخته شده‌است.

همشهری آنلاین:
سَد یا به فارسی دَری بَند؛ مانعی است که در جلوی جریان آب و برای مهار کردن آن ساخته می‌شود.

همشهری آنلاین:
بیش از ۵۰ موش، گربه و شاهین مومیایی‌شده از جمله یافته‌های تازه کاوشگران در مقبره‌ای بسیار زیبا و رنگین در شهری نزدیک رود نیل در مصر است.

همشهری آنلاین:
بازی جدید خدای جنگ که ۱۰ نامزدی در جوایز بفتای بریتانیا کسب کرده بود، با کسب ۵ جایزه به خانه رفت.

همشهری آنلاین:
کلر دنی، فیلمساز ۷۲ ساله فرانسوی به ریاست هیات داوران دو بخش سینه‌فونداسیون و فیلم‌های کوتاه هفتاد و دومین جشنواره کن برگزیده شد.

حقوق همشهری‌آنلاین متعلق به موسسه همشهری است

Copyright © 2018 HamshahriOnline, All rights reserved

سردرد ها دارای انواع مختلفی اعم از سردرد بالای سر و پیشانی، میگرن ، سردرد سمت چپ، سردرد سمت راست، سردرد سینوسی و … هستند. که هرکدام از این سردرد ها دارای دلایل و علائم خاص خود هستند.

در این مطلب به سردردهای از نوع سینوسی می پردازیم.

سینوس ها حفره یا فضاهایی موجود در استخوان ها هستند که به رطوبت هوا، ترشحات مخاط و پاک سازی  هوای ورودی کمک کنند. علاوه بر این، آنها به قدرت جمجمه و توانایی آن برای مقاومت در برابر آسیب کمک می کنند. حفره های سینوسی نیز اجازه می دهند تا طنین بیشتری به صدا اضافه شود.
سینوس ها به دلیل محل و اتصال آنها به پشت بینی، اغلب به عنوان سینوس پارانازال شناخته می شوند.

سینوس پیشانی: در بالای چشم درون استخوان جلویی جمجمه قرار دارد

عفونت سینوس ها و سردرد

سینوس فکی: در زیر چشم، زیر استخوان گونه ها بین استخوان های فک بالا قرار دارد

سینوس اتموئید: در پشت پل بینی و بین چشمها در ضخامت استخوانهای نزدیک گوشه داخلی چشم قرار دارند .

 سینوس اسفنوئید: در قسمت بالای بینی و پشت چشمها در ضخامت استخوان کف جمجمه قراردارند.

اگر مجاری یا لوله هایی که سینوس ها را به پشت بینی متصل می کنند، ملتهب می شوند، ممکن است سینوس ها به طور طبیعی تخلیه نشوند و داخل سینوس مسدود شده فشار ایجاد شود. همچنین تورم و التهاب در پوشش سینوس ها ممکن است وجود داشته باشدکه منجر به افزایش ترشح مخاط و مایع شود. این افزایش مایع همراه با عدم توانایی تخلیه فشار داخل حفره سینوسی را افزایش می دهد و موجب سردرد سینوسی می شود. اصطلاح سینوزیت برای توصیف التهاب سینوسی استفاده می شود.

التهاب سینوسی (سینوزیت) ممکن است توسط عفونت ویروسی ایجاد شود و باعث تورم در بینی (التهاب) شود. این التهاب و کاهش توانایی سینوسها برای تخلیه ممکن است توسط یک واکنش آلرژیک مانند تب یونجه نیز ایجاد شود. التهاب موجب تورم و افزایش تولید مایع می شود. در سینوس ها، این توانایی سینوسها را برای تخلیه کاهش می دهد. این افزایش تولید مایع التهابی و کاهش تخلیه، موجب درد و فشار سردرد سینوسی می شود.

پس از یک دوره از زمان، باکتری ها و ویروس ها ممکن است از حفره های بینی از طریق سیال داخل حفره سینوس عبور کنند و باعث عفونت شوند. اکثر عفونت های سینوسی ناشی از ویروس ها هستند. اگر علائم در کمتر از یک هفته وجود داشته باشد و بدتر نشوند ویروسها علت محتمل تری هستند. عفونت های باکتری به طور معمول دوره ابتدایی التهاب را از عفونت ویروسی یا دیگر انسداد سینوسی قابل توجهی دنبال می کنند. عفونت های قارچی نیز احتمال کمتری دارند.

از آنجا که تقریبا همیشه التهاب بینی همراه با التهاب سینوسی همراه است، بیماری در حال حاضر اغلب به عنوان رینوسینوزیت شناخته می شود

.

درد و فشار از علائم اولیه سردرد سینوسی است، که معمولا به علت افزایش التهاب  حفره سینوس آسیب دیده است. درد سردرد سینوسی اغلب به عنوان یک فشار رو به افزایش فشار روی سینوسی که مسدود شده است توصیف می شود. این ممکن است ناحیه گونه، پیشانی یا هر دو باشد. بخشی از صورت در ناحیه سینوس آسیب دیده می تواند لمس و قرمز شود. تورم نیز ممکن است رخ دهد. درد می تواند با تغییر موقعیت سر و یا هنگامی که اولین بار خارج شدن تخت خواب بلند می شوید به دلیل افزایش فشار داخل حفره های سینوسی افزایش یابد.

اگر عفونت وجود داشته باشد، ممکن است تب، لرز، ضعف یا درد عضلات وجود داشته باشد.

تخلیه بینی به رنگ سبز تمایل به زرد و مات می تواند رخ دهد.

ممکن است تخلیه از عقب بینی وجود داشته باشد که در آن ترشحات به پشت گلو می افتد. این می تواند موجب سرفه شود که بیماران گاهی اوقات در مورد سرفه همراه با خلط زرد شکایت دارند.

 اگر التهاب سینوسی بدون عفونت وجود داشته باشد، تخلیه ممکن است شفاف باشد.

 اگر سینوس فکی ملتهب باشد، ممکن است درد در دندانهای بالا نیز احساس شود، چون سینوس در داخل استخوانی که دندان ها را نگه می دارد قرار دارد.

 درد همچنین ممکن است به شقیقه ها، پشت گردن و یا بالای سر سرایت کند.

بسیاری از مردم به درستی سینوزیت خود را تشخیص  میدهند . خوردن مایعات زیاد و ایجاد رطوبت در هوا اغلب راه حلی کافی برای باز کردن راه های بینی است و اجازه می دهد سینوس ها تخلیه شوند. این درمان سریع سردرد سینوسی همچنین ممکن است ترشحاتی را که در حال حاضر وجود دارد را آزاد کند و تخلیه را راحت تر کند.
با این وجود، اگر تب وجود داشته باشد نیاز به مراقبت پزشکی وجود دارد، همجنی اگز تعریق د رصورت و همچنین تغییر در گفتار رو رفتار حس شود
اگر درد به داروهای ضد درد نظیر ایبوپروفن یا استامینوفن  و … پاسخ ندهد یا اگر علائم طولانی تر از 10 تا 14 روز شود نیاز به مراقبت پزشکی ضروری است.

این که علت سردرد تشخیص داده شود بسیار مهم است. بسیاری از بیماران معتقدند که سردرد سینوسی دارند

درحالی که ممکن است  میگرن یا سردرد تنشی داشته باشند.

عوامل موثر در ایجاد سینوزیت و سردرد  ممکن است شامل سرماخوردگی و یا عفونت دستگاه تنفسی فوقانی، سابقه سیگار کشیدن، آلرژی به گرد و غبار محیطی، و همچنین سفر هوایی، شنا یا غواصی  و یا فعالیتهای دیگر که شامل تغییر فشار میان سینوسی می شود هستند.

معاینه فیزیکی ممکن است حساسیت به ضربه و یا ضربه زدن بر سینوس آسیب دیده نشان می دهد که درد را بازتولید می کند. ارزیابی دهان و دندان ممکن است باعث پیدا کردن منبع عفونت شود و پشت گلو ممکن است برای نشانه های تخلیه پشت بینی معاینه کرد.

تست اشعه X  معمولی برای تشخیص سینوزیت یا عفونت سینوسی توصیه نمی شود. سی تی اسکن محدود سینوس ها اغلب توصیه می شود. فقط گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد در معرض اشعه X از سینوس ها قرار گیرد. آزمایشات خون در تشخیص علت سردرد سینوسی مفید نیست.

هدف درمان سردرد سینوسی شامل دو گام است. گام اول این است که به آنها کمک کند تا  التهاب داخل سینوس ها را کاهش دهد و هنگامی که تخلیه اتفاق می افتد و فشار کاهش می یابد همچنین  درد باید کاهش یابد. جنبه دوم این است که بیمار را برای درمان یک مشکل اساسی راحت کند.

بعدی

قبلی

عفونت سینوس ها و سردرد
عفونت سینوس ها و سردرد
10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *