عفونت سينه در شيردهي

عفونت سينه در شيردهي
عفونت سينه در شيردهي

بخش سلامت تبیان

دکتر آتوسا مهدوی سعیدی ، جراح پستان و عضو پژوهشکده بیماری‌های پستان جهاد دانشگاهی تهران در این باره می گوید:

به‌طور کلی عفونت‌های پستان به دو دسته تقسیم‌بندی می‌شوند: عفونت پستان در دوران شیردهی (ماستیت یا تب شیر) و عفونت پستان در سایر دوره‌های زندگی.

دلیل: در برخی نوزادان ممکن است در هفته اول یا دوم بعد از تولد، رشد جوانه پستان که داخل رحم تحت‌تاثیر هورمون‌های مادری است، ادامه یابد. این روند طبیعی است و خودبه‌خود قطع می‌شود و بافت پستان به حالت طبیعی برمی‌گردد، اما گاهی بافت پستان نوزاد حجیم و دچار التهاب، عفونت، درد و آبسه می‌شود.

درمان: درمان عفونت پستان در نوزادان، تجویز آنتی‌بیوتیک مناسب است، ولی در صورت ایجاد آبسه، تخلیه آن لازم است. در نوزادان، آبسه باید با احتیاط تخلیه شود و استانداردهای جراحی کاملا رعایت شوند، چون احتمال آسیب رسیدن به جوانه پستان وجود دارد و صدمه به جوانه پستان می‌تواند موجب اختلال رشد پستان در بزرگسالی شود.

عفونت سينه در شيردهي

دلیل : احتمال عفونت پستان در شش هفته اول بعد از زایمان و هنگامی که مادر می‌خواهد کودک را از شیر بگیرد، بیشتر است. در شش هفته اول بعد از زایمان به‌دلیل اینکه مادر روش درست شیردهی و رعایت بهداشت را نمی‌داند و هنگام از شیر گرفتن نوزاد هم به علت اینکه پستان‌ها پرشیر هستند و احتمال تجمع شیر بیشتر است و از طرفی کودک هم دندان درآورده و برخورد دندان با نوک پستان ممکن است باعث ایجاد خراش شود، احتمال عفونت پستان بالا می‌رود.

بیشتر زنانی که دچار عفونت پستان می‌شوند، سابقه‌ای از زخم یا خراش از نوک پستان را ذکر می‌کنند. خراش ایجادشده راه ورود میکروب ها به داخل پستان را باز می‌کند. شیر نیز محیط بسیار مناسبی برای رشد سریع میکروب ها است.

پیشگیری: با رعایت بهداشت فردی می‌توان حتی در صورت بروز خراش، محیط را عاری از میکروب نگه داشت و جلوی بروز عفونت را گرفت. رعایت بهداشت یعنی شستشوی پستان‌ها قبل و بعد از شیردهی با آب ولرم، خشک نگه داشتن نوک و هاله پستان و تخلیه مکرر و جلوگیری از تجمع شیر. 

همچنین مادران هنگام شیردهی باید کل هاله را داخل دهان نوزاد قرار دهند. در این وضعیت احتمال خراش روی نوک پستان بسیار کمتر خواهد شد. وقتی مادر به‌طور مکرر دچار زخم نوک پستان شود، باید دهان نوزاد بررسی گردد. گاهی آفت داخل دهان نوزاد باعث ایجاد زخم نوک پستان می‌شود.

علایم: گرمی پوست پستان همراه با درد، قرمزی و تورم و گاهی تب و لرز از علایم اصلی عفونت پستان است. در صورتی که به‌موقع درمان انجام نشود، عفونت به آبسه تبدیل خواهد شد. در آبسه‌های شدید معمولا توده قابل لمس مشاهده می‌شود و پوست قرمز، نازک و حساس است. گاهی هم روی پوست زخم می‌شود و از آن چرک بیرون می‌آید.

درمان: اگر بیمار زود مراجعه کند و عفونت در مراحل اولیه باشد، با دادن آنتی‌بیوتیک می‌توان ماستیت را درمان کرد. آنتی‌بیوتیک را حتما باید پزشک تجویز کند. بعضی از آنتی‌بیوتیک‌ها نباید در دوران شیردهی مصرف شوند. البته درمان اصلی، تخلیه مکرر شیر از پستان با پمپ‌، شیردوش یا شیردهی است.

در طول درمان ماستیت یا آبسه، مادر به هیچ وجه نباید شیردهی را قطع کند. خوردن شیر مادر و آنتی‌بیوتیکی که پزشک برای درمان عفونت تجویز می‌کند، هیچ ضرری برای کودک ندارند

در صورت تشکیل آبسه، سونوگرافی از پستان درخواست می‌شود و در صورت تایید علاوه بر تجویز آنتی‌بیوتیک، حفره حاوی عفونت تخلیه می‌شود. بر اساس شرایط عمومی بیمار، ممکن است بتوان با بی‌حسی موضعی و با یک سوزن آبسه را در چند مرحله تخلیه کرد. در صورتی که پوست پستان زخمی، خیلی نازک و شرایط بیمار حاد باشد، آبسه باید با جراحی تخلیه شود.

ماموگرافی:وقتی عفونت و آبسه مطرح می‌شود، همیشه باید به فکر بیماری‌های بدخیم پستان هم باشیم، زیرا بعضی از بدخیمی‌ها باعث بسته شدن مجرا و تجمع ترشحات، عفونت و آبسه می‌شوند. بنابراین همه زنان بالای 35 سال که دچار عفونت پستان شده‌اند، حتما باید بعد از تکمیل درمان عفونت، ماموگرافی شوند. در موقع تخلیه آبسه، نمونه‌برداری از دیواره آبسه هم ضروری است.

موارد منع شیردهی

در طول درمان ماستیت یا آبسه، مادر به هیچ وجه نباید شیردهی را قطع کند. خوردن شیر مادر و آنتی‌بیوتیکی که پزشک برای درمان عفونت تجویز می‌کند، هیچ ضرری برای کودک ندارند.

ولی در شرایط زیر نباید مادر به کودک خود شیر دهد:

– اگر محل برش جراحی درست در جایی است که کودک هاله را داخل دهان می‌گذارد.

– اگر مادر درد زیادی دارد و نمی‌تواند خوب شیر بدهد و شیر به جای تخلیه شدن، داخل پستان باقی می‌ماند.

– اگر عفونت بسیار شدید و مادر بدحال است و باید در بیمارستان بستری شود.

– اگر نوک پستان به‌دلیل وجود زخم‌های زیاد تخریب شده و فوق‌العاده دردناک است، عفونت به پوست رسیده و احتمال دارد به کودک منتقل شود.

– اگر شیر مادر در اثر جراحی یا به دنبال تخلیه آبسه آغشته به خون می‌شود و با خوردن شیر خون‌آلود توسط نوزاد، خون وارد دستگاه گوارش نوزاد و ظهور خون در مدفوع او و نگرانی والدین می‌شود. در این مواقع باید شیردهی از پستان سالم ادامه یابد و پستان عفونت‌کرده با شیردوش تخلیه شود.

این نوع از عفونت‌ها را می‌توان به دو گروه کلی تقسیم کرد: عفونت قسمت‌های مرکزی پستان که مجاور هاله هستند و عفونت‌ قسمت‌های محیطی پستان.

عفونت‌های مرکزی (مجاور هاله پستان): این عفونت‌ها بیشتر در سنین 15 تا 45 سال (متوسط سنی 32 سال) بروز می‌کنند. تحقیقات نشان داده است این نوع عفونت با مصرف سیگار ارتباط نزدیکی دارد. علائم مانند آبسه معمولی است که ممکن است با یا بدون وجود توده باشد. التهاب، عفونت و گاهی هم تغییراتی در نوک پستان دیده می‌شود. 

عفونت‌ قارچی و ویروسی پستان معمولا در بیمارانی شایع است که سیستم ایمنی بدنشان در اثر بیماری یا استفاده از دارو، ضعیف شده است


درمان تجویز آنتی‌بیوتیک و در صورت وجود آبسه، تخلیه آن است. گاهی ممکن است عفونت در پوست ارتباطی با مجرای شیری پیدا کند که به آن فیستول مجرای شیری گفته می‌شود.

البته علت ایجاد فیستول می‌تواند در اثر تخلیه خودبخود آبسه، ناشی از جراحی آبسه یا نمونه‌برداری‌ از توده‌های التهابی در این منطقه باشد.

عفونت‌های قسمت محیطی پستان: این عفونت‌ها شیوع کمتری دارند و در سنین بالاتر دیده می‌شوند. بیشتر مبتلایان دچار بیماری زمینه‌ای مانند دیابت و روماتیسم مفصلی هستند، یا داروهای کورتونی استفاده می‌کنند. درمان هم مشابه درمان ماستیت و آبسه است.

عفونت‌ پوست پستان، نوع دیگری از عفونت است که در پوست پستان دیده می‌شود و ممکن است فقط در سطح پوست باشد یا در مواقع پیشرفته به آبسه تبدیل شود. عفونت پوست پستان، در زنانی که چاق هستند و پستان‌های بزرگی دارند، شایع‌تر است و معمولا در نیمه تحتانی پستان دیده می‌شود. گاهی با کیست‌های سباسه (کیست چربی) همراهند.

 درمان این بیماری نیز مانند درمان ماستیت و آبسه است، ولی برای جلوگیری از این نوع عفونت، رعایت بهداشت ضروری است. پوست باید خشک باشد و با آب و صابون ملایم شسته شود. استفاده از کرم و پودر توصیه نمی‌شود.

این نوع از عفونت معمولا در بیمارانی شایع است که سیستم ایمنی بدنشان در اثر بیماری یا استفاده از دارو، ضعیف شده است. درمان این افراد نیز شامل درمان بیماری زمینه‌ای است.

منبع: هفته نامه سلامت

نبض ما مرجع پزشکی و سلامت – دانستنیهای سلامت و مشاوره پزشکی

آیا با عفونت سینه و پستان آشنایی دارید؟ از علائم عفونت سینه  و راه حل های درمانی آن چه می دانید؟

علائم عفونت سینه می تواند به طور ناگهانی شروع شده و ممکن است شامل موارد زیر باشد:

– تورم غیر طبیعی

عفونت سينه در شيردهي

– بزرگ شدن یک سینه نسبت به سینه دیگر

– درد و حساسیت پستان

– سوزش در هنگام تغذیه با شیر مادر

– خارش

– پستان گرم

– تخلیه عصاره از نوک پستان

– قرمزی پوست به شکل توده مانند و ایجاد گره های بزرگ لنفاوی در ناحیه زیر بغل و گردن

– تب بیش از ۳۸. ۳ درجه سانتیگراد

– احساسات ناخوشایند

همچنین ممکن است علائم مربوط به بیماری آنفولانزا را هم قبل از بروز تغییرات در سینه تجربه کنید. در صورت بروزترکیبی از این علائم، با پزشک خود مشورت کنید.

علائم عفونت پستان ممکن است با سرطان التهابی پستان نیز درارتباط باشد که یک بیماری نادر اما جدی است. این نوع سرطان زمانی شروع می شود که سلول های غیرطبیعی در مجاری سینه به سرعت تجزیه و تقسیم می شوند.

سپس این سلولهای غیرطبیعی؛ عضلات لنفاوی (بخشی از سیستم لنفاوی، که به حذف و سموم از بدن کمک می کند) را در پوست سینه آلوده می کنند و موجب برانگیختن پوست می شود که لمس کردن آن می تواند دردناک باشد.

تغییرات در پستان ممکن است طی چند هفته رخ دهد.

علائم سرطان التهابی پستان هم ممکن است شامل موارد زیر باشد:

ضخامت یا بزرگ شدن یک سینه، گرمای غیرمعمول در پستان آسیب دیده، تغییر رنگ پستان، کبودی به رنگ بنفش و یا قرمز، حساسیت و درد، کمرنگ شدن پوست شبیه به پوسته نارنگی،گره های لنفاوی بزرگ در بازو.

درمان عفونت پستان به صورت درمان های مراقبتی است که شامل استفاده از حرارت مرطوب به بافت سینه آلوده برای مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه و چهار بار در روز است. همچنین ممکن است برای رفع درد، نیاز به مسکن و ضد درد داشته باشید.

مصرف آنتی بیوتیک ها در درمان عفونت پستان بسیار موثر هستند.

اگر از آنتی بیوتیک ها استفاده می کنید، باید به شیر دادن یا پمپ شیر ادامه دهید تا تورم پستان ازطریق تولید شیر کاهش یابد.

در صورت عدم وجود آبسه، آسپیراسیون سوزن تحت هدایت سونوگرافی همراه با آنتی بیوتیک انجام می شود. در صورت عدم پاسخ مناسب به این درمان، برش و زهکشی پستان صورت می گیرد.

عفونت بافت پستان، بیشترین تاثیر را بر زنان شیرده دارد. این مشکل اغلب در عرض سه ماه اول پس از زایمان اتفاق می افتد، اما می تواند در هر زمانی در طول دوره شیردهی هم رخ دهد.

به طور کلی، عفونت سینه معمولا در یک سینه ایجاد می شود. این عفونت معمولا در نتیجه مسدود شدن کانال شیری رخ می دهد که باعث می شود شیر در پستان باقی مانده و منجر به عفونت می شود.

یکی دیگر ازعلل عفونت پستان، باکتری هایی است که از طریق شکاف روی نوک پستان، وارد پستان می شوند. بعضی علائم و نشانه های عفونت سینه نیز شامل درد، تورم، التهاب، قرمزی و حساسیت یا درد در هنگام لمس سینه است.

اگر شما مبتلا به عفونت سینه هستید، بهتر است روند شیردهی را ادامه دهید زیرا این کار باعث رفع عفونت در سینه شما می شود. اگر شیردهی بیش ازحد دردناک باشد، سعی کنید شیر را پمپاژ کنید.

در درمان عفونت سینه می توانید از برخی از داروهای خانگی و گیاهی برای کاهش ناراحتی وعفونت، استفاده کنید. در صورتی که این مشکل تا چند هفته ادامه داشته و باعث دردناک شدن سینه در هنگام شیردهی شود، با پزشک خود مشورت کنید.

شش راهکار خانگی برای عفونت پستان:

هنگامی که مبتلا به عفونت سینه می شوید، می توانید سینه آسیب دیده را ماساژ دهید. این کارسبب نرم شدن و تحریک کانال شیری شده و به تخلیه تورم کمک می کند. ماساژ را از قسمت بیرونی سینه به سمت نوک پستان و در حلقه های کوچک انجام داده و فشار بیشتری بر روی منطقه آلوده وارد کنید.

برای ماساژ دادن سینه می توانید ازمخلوط روغن زردآلو و گندم نیز استفاده کنید. استفاده از این روغن ها در ماساژ پستان، در رفع عفونت بسیار موثر است.

گزینه دیگر استفاده از چند قطره روغن کافور و روغن زیتون است. این ماساژ را حداقل دو بار در روز انجام دهید. توجه داشته باشید که نوک پستان خود را قبل از شیر دادن به نوزاد، با آب گرم بشویید.

کمپرس آب گرم و سرد، هر دو در درمان عفونت سینه مفید هستند. کمپرس آب سرد می تواند به کاهش تورم و کاهش درد کمک کند، کمپرس آب گرم نیز کمک می کند تا انسداد برطرف شده و گردش خون سریع تر و جریان شیر به راحتی صورت گیرد.

یک بسته آب گرم آماده کرده و در میان حوله نازک قرار داده و به مدت ۱۵دقیقه، بر روی سینه آسیب دیده قراردهید. پس از آن به مدت پنج دقیقه، از کمپرس سرد استفاده کنید.

برگ کلم یک درمان آرام بخش برای سینه های التهابی و عفونت سینه است. برگ کلم حاوی ترکیبات گوگرد است که به کاهش التهاب و تورم کمک می کند. برگ کلم می تواند انسداد کانال شیری را رفع و جریان خون را افزایش دهد.

کمی برگ کلم را به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال بگذارید تا خنک شود.  پس از خنک شدن، برگ کلم را روی سینه آسیب دیده قرار دهید. برگ کلم با دمای اتاق گرم شده و اثربخش خواهد بود. این کار را چند بار در روز انجام دهید تا عفونت کاملا برطرف شود.

عفونت سينه در شيردهي

یکی دیگر از درمان های مناسب برای عفونت سینه، سیر است. سیر دارای خواص آنتی بیوتیک طبیعی است که کمک می کند تا باکتری هایی که باعث عفونت می شوند، از بین بروند. علاوه بر این، سیر، سیستم ایمنی را تقویت کرده و باعث بهبودی سریع عفونت می شود.

همچین می توانید ترکیبی از نخود خام و سیر را با معده خالی بخورید. اگر مصرف سیر را به تنهایی دوست ندارید، می توانید آن را با آب پرتقال یا آب ساده مصرف کنید. این درمان را تا یک هفته انجام دهید.

اکیناسه گیاهی است که سیستم ایمنی بدن را تقویت می کند تا به این ترتیب، عفونت از بین برود. گیاه اکیناسه، حاوی فلاونوئیدها بوده و از خواص آنتی بیوتیکی، ضد میکروبی و ضد التهابی برخورداراست.

برای درمان از طریق این گیاه، ریشه اکیناسه را ۴ تا بار در روز در ناحیه آلوده اعمال کنید. قبل از تغذیه نوزاد خود، سینه را کاملا با آب گرم تمیز کنید. شما می توانید ۳ یا ۴ قطره از عصاره این گیاه را به یک لیوان آب اضافه کرده و ۳ یا ۴ بار در روز مصرف کنید.

توجه داشته باشید که از استفاده طولانی مدت از این گیاه اجتناب کنید.

یکی دیگر از درمان های عالی و موثر برای عفونت سینه، سرکه سیب است. خواص ضد باکتری و ضد التهابی سرکه سیب در کاهش التهاب، مبارزه با عفونت و جلوگیری از گسترش آن، کمک می کند. همچنین مصرف سرکه سیب، سبب افزایش قدرت و انرژی افزوده می شود.

برای این کار، محلولی از سرکه سیب و آب گرم تهیه کنید. سپس با استفاده از تکه ای پنبه، این محلول را در منطقه آسیب دیده اعمال کنید. اجازه دهید این محلول به مدت ۱۵ دقیقه روی ناحیه عفونی قرار بگیرد، سپس آن را با آب گرم شستشو دهید. این کار را ۲ یا ۳ بار در روز تکرار کنید تا زمانی که عفونت رفع شود.

 ترجمه:مهناز ضحاکی

مولوسکوم عفونی چیست؟

سرماخوردگی در پاییز؛ چرا با تغییر فصل بیمار می شوید؟

بوتولیسم چه علائمی دارد؟

علائم و درمان تبخال در کودکان

علت و درمان انواع مختلف بیماری سالک

از بین بردن و درمان تبخال با این روش ها

درصورتی‌که نیاز به مشاوره و یا طرح پرسش از پزشک را دارید، فقط در بخش «از دکتر بپرسید» مطرح کنید.

Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.

دکتر سلام

زیبایی و جوانسازی به کمک فیلرها یا ژل ها+ فیلم (دکتر صمیمی)

راه های مقابله با ابتلا به زگیل تناسلی +ویدئو

تاثیر چاقی در فشار خون بالا

زگیل تناسلی از تشخیص تا درمان +ویدئو

برای چه بیماری هایی به متخصص اورولوژی مراجعه کنیم؟

عوارض و علل گذاشتن باطری قلب +ویدئو

ویدیو های سلامت

بهترین روش کاشت مو sut است یا fut + ویدئو

عوامل موثر در افزایش قد بعد از بلوغ

شایع ترین سرطان در بین زنان

آیا اعتیاد به پورنوگرافی قابل درمان است؟

روش های خانگی رفع چین و چروک صورت +ویدیو

مطالب پیشنهادی

بهترین برنامه رژیم لاغری برای کاهش وزن

عمل لابیاپلاستی برای این زنان ممنوع است!

مزایا و عوارض لیزر موهای زائد چیست؟

هزینه اصلاح طرح لبخند چقدر است ؟

گردشگری سلامت یا توریسم درمانی چیست؟

آنچه را که باید درباره کاربرد اسکن استخوان بدانید

هزینه آزمایش ایدز چقدر است؟

چه زمانی تست پاپ اسمیر انجام شود؟

زگیل تناسلی از تشخیص تا درمان +ویدئو

بهترین روش کاشت مو sut است یا fut + ویدئو

روش های خانگی رفع چین و چروک صورت +ویدیو

عفونت سينه در شيردهي
عفونت سينه در شيردهي
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *