خانهموبایل
نفخ معده از شایعترین علائم گوارشی است که در زنان از مردان بروز پیدا میکند
درمان نفخ معده به روش خانگی
سردی مزاج معده موجب بروز نفخ میشود که سرد شدن مزاج معده دارای علائمی مانند سوءهاضمه و هضم غذاهای خیلی سبک و عدم هضم غذاهای سنگین، ترش کردن معده و تمایل به مصرف غذاهای سرد است.علل شایع نفخ شکم1- بلعیدن هوا (یک نوع عادت عصبی)2- یبوست3- ریفلاکس معده به مری (بازگشت غذا و اسید معده از معده به مری)4- سندرم روده تحریک پذیر5- عدم تحمل لاکتوز و سایر عدم تحمل های غذایی6- پرخوری7- رشد بیش از حد باکتری ها در روده باریک8- افزایش وزن9- آکاربوز (داروی بیماری دیابت) و هر دارویی که دارای لاکتولوز و یا سوربیتول باشد می تواند باعث نفخ شود.1- قاعدگی زنان: خانم ها قبل، بعد و در طی قاعدگی ممکن است دچار نفخ شکم شوند. برای کاهش این نفخ می توان ورزش کرد و غذاهای با فیبر بالا مصرف نمود. کنترل نفخ معده با طب سنتی* بهترین غذا برای درمان نفخ شکم مصرف «نخودآب» با ادویه دارچین و زعفران است. به این ترتیب که مقدار دلخواه نخود را با آب پخته و به آن ادویه اضافه کرده و مصرف کنند البته نخودآب را با مقداری گوشت نیز میتوان پُخت.
* گرم نگه داشتن شکم نیز از راههای بهبود نفخ است. به این ترتیب که این افراد شکم خود را با کیسه محتوی ارزن یا نمک یا سبوس گرم کنند به نحوی که کیسه محتوی این مواد را در جای گرم مانند فر یا مایکروفر قرار دهند، 2 دقیقه تا نیم ساعت روی شکم خود قرار داده تا معده گرم شود، این کار در بهبود بسیاری از علائم گوارشی مفید است.* توصیه میشود این افراد ورزش زیاد انجام دهند و در حد طاقت گرسنگی و تشنگی را تحمل کنند.
یکی از علل نفخ معده، نوشیدن آب و نوشابههای گازدار به همراه غذا است
* خوردن آسیاب شده مصطکی (مصطکی، صمغ یا شیره رزینی زردرنگی است که از شاخهها و ساقههای درختچهای از خانواده پسته گرفته میشود) با شکر و روغنمالی شکم با روغنهایی مانند سیاهدانه خود برای رفع نفخ مفید است.
* یکی از علل نفخ معده، نوشیدن آب و نوشابههای گازدار به همراه غذا است. نوشیدن این مایعات با غذا، شیرهٔ معده را رقیق و سرد کرده و هضم غذا را به تاخیر میاندازد. غذاهای ایرانی اکثراً گوشتی بوده و همراه با میوه و سبزیجات است و نوشیدن مایعات به همراه این گونه غذاها، نفخ ایجاد میکند.* اگر شما در حین غذا خوردن و یا پس از آن دجار عطش میشوید، بهتر است که برای رفع عطش خود از ماست و میوههای ترش استفاده کنید.
* ریختن سبزیهای معطر روی غذا و پختن آنها با غذا نیز میتواند مانع نفخ معده شود. استفاده از آویشن روی غذاها از نفخ جلوگیری میکند. لوبیا و عدس را میتوان با کمی گلپر میل نمود که هم خوشمزه بوده و هم نفخ آن را میگیرد. به برخی غذاها نیز زیره اضافه میکنند تا نفخ آن گرفته شود.
* از راههای رفع اختلالات گوارشی به خصوص نفخ معده میتوان به مصرف برخی گیاهان دارویی و سنتی مثل زیره، رازیانه، گلپر، هل و آویشن اشاره کرد.
* همچنین مصرف دارچین برای درمان اختلالات گوارشی مثل نفخ معده کاربرد فراوان دارد.
* مصرف زنجبیل نیز به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی برای علاج دردهای معده موثر است. البته نباید فراموش کرد که مصرف زنجبیل برای افرادی که فشارخون بالا دارند خطرناک است.
* هویج هم تقویتکننده معده است که میتوان آن را به همراه غذا خورد.
* نعناع را هم میتوان به صورت خشک شده در ماست و دوغ یا به صورت شربت با غذا میل کرد چون به کاهش نفخ معده کمک میکند.
* مصرف ریحان نیز توصیه شده است.
اگر زیاد نفخ میکنید
* امام صادق (ع) “خوردن عسل با سیاه دانه جهت رفع گازهای شکم (نفخ معده) مفید است”
* برای درمان نفخ معده یک قاشق چای خوری پودر زنیان را با یک استکان عسل مخلوط نموده و بعد از هر وعده غذا یک قاشق چای خوری میل نمایید.
* اگر زیاد نفخ میکنید میتوانید 2 قاشق غذاخوری گلپر ساییده را با 2 قاشق غذاخوری پودر نبات مخلوط کنید و آن را به همراه عرق بهارنارنج، بنوشید.
* برای تخفیف نفخ شکمی، میتوان حدود 3 گرم روغن کرچک را در 18 گرم عرق انیسون مخلوط کرد و آن را به معده مالید.
* تخم کرفس 15 گرم . بادیان (رازیانه) 1 گرم . زنیان 1 گرم . همه را نرم کوبیده و با 25 گرم عسل مخلوط نمایید و روزی سه قاشق مربا خوری بعد از غذا میل نمایید.
* برای نفخ شکم میتوانید از یک فنجان جوشاندهٔ سبزیهای معطر استفاده کنید. به این صورت که مقداری از سبزی معطر مانند نعناع و یا زیره را داخل آب جوش ریخته و مانند چای دم کنید و آن را پس از غذا بنوشید. پس از دو ساعت که مرحلهٔ اول هضم غذا تمام شد، هر قدر آب میخواهید، میتوانید بنوشید و نگران نفخ معده نباشید. اگر در آب خود، مقداری عرق نعناع، عرق آویشن و یا هر نوع عرق سبزیهای معطر دیگر اضافه کنید، از شر نفخ معده خود کاملاً خلاص خواهید شد.
مصرف بیش از اندازه خوراکیها یی مانند خیار و کدو، منجر به نفخ معده میشود
نفاخها کدامند؟* بد نیست این را بدانید که از نظر طب سنتی، غذاهای بدرنگ و بدبو هم میتوانند باعث ایجاد نفخ بشوند. چرا؟ چون از نظر طب سنتی، حس معده بسیار قوی است. یعنی از خوراکیهای خوشبو لذت میبرد و از خوراکیهای بدرنگ و بو هم متنفر میشود. ورود اجباری خوراکیهای بدرنگ و بو به معده، باعث ایجاد اختلال در هضم آنها و ابتلا به نفخ خواهد شد.
درمان نفخ معده به روش خانگی
* مصرف بیش از اندازه خوراکیهای مرطوبی مانند خیار و کدو میتواند منجر به ایجاد نفخ شود.
* برخی از خوراکیها مانند عدس و لوبیا هم بهخودیخود نفاخ هستند.
* به طور کلی افراد مبتلا به نفخ باید از مصرف ترشیها، آب سرد و غذاهای نفاخ پرهیز کنند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟در صورت مشاهده مشکلات زیر همراه با نفخ، به پزشک مراجعه کنید:- درد شکم- مشاهده خون در مدفوع یا داشتن مدفوع سیاه و قیرمانند- اسهال- سوزش سردل که بدتر می شود- تهوع- کاهش وزن
گردآوری:بخش سلامت بیتوته
منابع:
tebyan.netfarsnews.comsalamaneh.com
باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .
بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت
یکی از دردناکترین اختلالات گوارشی مربوط به نفخ کردن است. در این مطلب قصد دارم به معرفی این بیماری و روشهای مؤثر پیشگیری و درمان نفخ کردن بپردازم. با خواندن این مطلب دیگر نیازی نیست از عوارض نفخ شکم شکایت کنید.
درمان نفخ معده به روش خانگی
زمانی که حس میکنید معدهتان ورم کرده است، دچار نفخ شکم شدهاید. نفخ شکم به علت تجمع بیش از حد گاز معده یا اختلال در حرکت عضلات دستگاه گوارشی روی میدهد. در این شرایط فشار و درد در ناحیه معده روی خواهد داد و شکم، بزرگتر به نظر میرسد.
نفخ کردن گاهی اوقات با تجمع آب در بدن یکسان در نظر گرفته میشود هر چند ۲ مفهوم متفاوت هستند. به بیانی سادهتر، نفخ شکم به معنی افزایش تجمع مواد جامد، مایع یا گاز درون سیستم گوارش شماست.
گاهی اوقات مشاهده شده با اینکه فشاری در ناحیه شکم وجود ندارد اما فرد بهخاطر وجود حساسیت، حس میکند دچار نفخ شده است. حدود ۱۶-۳۰ درصد مردم بهطور معمول دچار نفخ میشوند بنابراین اختلال شایعی است.
نفخ شکم علاوه بر ایجاد درد، سبب بزرگ دیده شدن شکم هم میشود که اغلب با چربی شکمی اشتباه گرفته میشود.
اغلب اوقات نفخ کردن بهخاطر رژیم غذایی روی میدهد اما میتواند دلایل پزشکی نیز داشته باشد. در ادامه با روشهایی برای کاهش نفخ شکم آشنا خواهید شد.
اگر بعد از اینکه وعدهی غذایی بزرگی را مصرف میکنید دچار نفخ میشوید بنابراین وعدههای غذایی کوچکتر را انتخاب کنید و به تعداد وعدهها بیفزایید.
نفخ شکم برای عدهای دیگر هم لزوما با بزرگتر شدن معده یا احساس فشار در ناحیهی شکم همراه نیست؛ بلکه از علائم ظاهری، حس نفخ دارند. این افراد حتی با مصرف وعدههای کوچک نیز دچار نفخ میشوند.
به همین دلیل استفاده از وعدههای کوچکتر، مفید خواهد بود.
جویدن غذا علاوه بر اینکه سبب میشود تا هوای کمتری وارد بدن شود باعث خواهد شد تا سرعت غذا خوردن پایین بیاید و در نتیجه وعدهی غذایی کوچکتری را مصرف کنید.
اگر مواد غذایی که به آنها آلرژی دارید مصرف کنید، احتمال دارد معده گاز اضافی تولید کند. در ادامه فهرستی از مواد غذایی آلرژیزا را معرفی میکنم:
دو نوع منبع گاز در سیستم گوارشی وجود دارد:
آدامس جویدن، استفاده از نی و غذا خوردن حین صحبت کردن نیز سبب افزایش بلعیدن هوا میشود.
بعضی مواد غذاییِ حاوی فیبر، سبب تولید مقادیر بالایی گاز میشوند. حبوباتی مانند: لوبیا، عدس و غلات کامل ازجملهی آنها هستند.
بهتر است از یک دفترچه یادداشت استفاده کنید تا متوجه شوید کدام مادهی غذایی سبب تولید گاز بیشتری در بدن میشود. مواد غذایی چرب سبب کاهش سرعت گوارش و دیرتر خالی شدن معده میشوند که به دیرتر گرسنه شدن کمک میکند اما برای افرادی که مستعد نفخ کردن هستند دردسرسازند.
تحقیقات زیادی، نشان دادهاند که کربوهیدراتهای غیرقابل هضم که با فودمپ (FODMAP) شناخته میشوند سبب تشدید نشانههای سندرم روده تحریک پذیر خواهند شد.
سندرم روده تحریک پذیر، شایعترین بیماری گوارشی در دنیاست. علت این بیماری مشخص نیست اما ۱۴درصد افراد را به خود مبتلا کرده است که اغلب آنها نیز از وجود بیماری بیخبرند.
نشانههای این بیماری شامل: درد معده، اسهال یا یبوست است. اغلب افراد مبتلا، تجربهی نفخ شکم را داشتهاند و ۶۰درصد آنها نفخ کردن را بدتر از درد معده میدانند.
الکل قند را میتوانید در انواع نوشیدنیهای بدون شکر و آدامسها پیدا کنید. الکل قند را جزو شیرینکنندههای بیخطر میشناسند. هرچند آنها توسط باکتریهای موجود در رودهی بزرگ مصرف میشوند و مقادیر بالایی گاز تولید میکنند.
زایلیتول، سوربیتول و مانیتول، الکل قند هستند. اریتیتول اما مشکلات کمتری را ایجاد میکند اما باید در مصرف مقادیر بالای آن احتیاط به خرج داد.
مکملهای حاوی آنزیم میتوانند به هضم کربوهیدراتهای غیرقابل هضم کمک کنند. این مکملها عموما حاوی ۲ آنزیم هستند:
یکی از عمومیترین مشکلات گوارشی، یبوست است و علل مختلفی دارد. مطالعات زیادی نشان میدهند که یبوست سبب تشدید نفخ شکم میشود.
برای درمان یبوست، مصرف فیبرهای محلول در آب توصیه میشود. البته مصرف فیبر برای افراد مستعد نفخ باید همراه با احتیاط باشد چرا که فیبر خود سبب افزایش گاز معده میشود.
مصرف منیزیم و افزایش فعالیتهای ورزشی نیز میتواند به کاهش یبوست کمک کند.
گازهای تولیدی توسط باکتریهای روده، یکی از دلایل اصلی نفخ کردن هستند. میزان این باکتریها در بدن افراد، یکسان نیست.
تحقیقات زیادی نشان میدهند که مصرف مکملهای حاوی پروبیوتیک میتواند به کاهش تولید گاز و به تبع آن نفخ کمک کند. البته محققان اشاره میکنند با اینکه مصرف پروبیوتیک سبب کاهش گاز تولیدی معده میشود اما باعث از بین رفتن نشانههای نفخ نمیشود.
یکی از علل بروز نفخ، عملکرد تعادل ماهیچههای دستگاه گوارشی است. داروهای ضد اسپاسم نشان دادهاند که به حل این مشکل کمک میکنند.
روغن نعناع نیز دارای همین خاصیت ضد اسپاسم است. مطالعات زیادی نشان دادهاند که روغن نعناع سبب کاهش نشانههای سندرم روده تحریک پذیر ازجمله نفخ میشود.
اگر این عارضه شدت پیدا کرده و در روند عادی زندگی شما اخلال ایجاد کرده است حتما به پزشک مراجعه کنید. همیشه احتمال دارد که نفخ نشانهای از یک بیماری پنهان گوارشی باشد.
((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ <g.indexOf('category-')
سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است
9تومان
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
”
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
درمان نفخ معده به روش خانگی
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”
عاشق بدنسازی و تناسب اندام
خواص خوراکی ها
خواص حنا؛ ۱۲ خاصیت درمانی گیاه هزار و یک خاصیت
۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و
قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید
جلوگیری از یبوست؛ نکاتی که حتما باید بدانید
مکمل های افزایش وزن؛ ۱۰ نوع مکمل افزایش وزن و ارزش غذایی آنها
سگ هاسکی و هرآنچه باید درمورد نگهداری آن بدانید
خواص سمنو؛ طرز تهیه و خواص شگفتانگیز آن برای بدن
از بین بردن مورچه ها؛ مراحل و ابزارهایی که نیاز دارید
بهترین کشورها برای مهاجرت در سال ۲۰۱۹ کداماند؟
با خاص ترین ماشین های دنیا آشنا شوید
بهترین فیلم های ۲۰۱۷ که در ذهن شما ماندگار خواهند شد
بهترین فیلم های علمی تخیلی از گذشته تا کنون
بهترین کتاب هایی که تبدیل به فیلم شدند
خوشمزه ترین غذاهای دنیا که هر گردشگری را شیفته خود خواهند کرد
روش های درمان سریع نفخ معده با نوشیدنی های خانگی
نفخ معده و تنگی نفس نفخ معده و تپش قلب
روش های درمان سریع نفخ معده با نوشیدنی های خانگی
سردی مزاج معده موجب بروز نفخ میشود که سرد شدن مزاج معده دارای علائمی مانند سوءهاضمه و هضم غذاهای خیلی سبک و عدم هضم غذاهای سنگین، ترش کردن معده و تمایل به مصرف غذاهای سرد است.
علل شایع نفخ شکم ۱- بلعیدن هوا (یک نوع عادت عصبی) ۲- یبوست ۳- ریفلاکس معده به مری (بازگشت غذا و اسید معده از معده به مری) ۴- سندرم روده تحریک پذیر ۵- عدم تحمل لاکتوز و سایر عدم تحمل های غذایی ۶- پرخوری ۷- رشد بیش از حد باکتری ها در روده باریک ۸- افزایش وزن ۹- آکاربوز (داروی بیماری دیابت) و هر دارویی که دارای لاکتولوز و یا سوربیتول باشد می تواند باعث نفخ شود. ۱۰- قاعدگی زنان: خانم ها قبل، بعد و در طی قاعدگی ممکن است دچار نفخ شکم شوند. برای کاهش این نفخ می توان ورزش کرد و غذاهای با فیبر بالا مصرف نمود.
درمان نفخ معده به روش خانگی
کنترل نفخ معده با طب سنتی * بهترین غذا برای درمان نفخ شکم مصرف «نخودآب» با ادویه دارچین و زعفران است. به این ترتیب که مقدار دلخواه نخود را با آب پخته و به آن ادویه اضافه کرده و مصرف کنند البته نخودآب را با مقداری گوشت نیز میتوان پُخت. * گرم نگه داشتن شکم نیز از راههای بهبود نفخ است. به این ترتیب که این افراد شکم خود را با کیسه محتوی ارزن یا نمک یا سبوس گرم کنند به نحوی که کیسه محتوی این مواد را در جای گرم مانند فر یا مایکروفر قرار دهند، ۲۰ دقیقه تا نیم ساعت روی شکم خود قرار داده تا معده گرم شود، این کار در بهبود بسیاری از علائم گوارشی مفید است.
* توصیه میشود این افراد ورزش زیاد انجام دهند و در حد طاقت گرسنگی و تشنگی را تحمل کنند.
* خوردن آسیاب شده مصطکی (مصطکی، صمغ یا شیره رزینی زردرنگی است که از شاخهها و ساقههای درختچهای از خانواده پسته گرفته میشود) با شکر و روغنمالی شکم با روغنهایی مانند سیاهدانه خود برای رفع نفخ مفید است.
* یکی از علل نفخ معده، نوشیدن آب و نوشابههای گازدار به همراه غذا است. نوشیدن این مایعات با غذا، شیرهٔ معده را رقیق و سرد کرده و هضم غذا را به تاخیر میاندازد. غذاهای ایرانی اکثراً گوشتی بوده و همراه با میوه و سبزیجات است و نوشیدن مایعات به همراه این گونه غذاها، نفخ ایجاد میکند.
* اگر شما در حین غذا خوردن و یا پس از آن دجار عطش میشوید، بهتر است که برای رفع عطش خود از ماست و میوههای ترش استفاده کنید.
* ریختن سبزیهای معطر روی غذا و پختن آنها با غذا نیز میتواند مانع نفخ معده شود. استفاده از آویشن روی غذاها از نفخ جلوگیری میکند. لوبیا و عدس را میتوان با کمی گلپر میل نمود که هم خوشمزه بوده و هم نفخ آن را میگیرد. به برخی غذاها نیز زیره اضافه میکنند تا نفخ آن گرفته شود. * از راههای رفع اختلالات گوارشی به خصوص نفخ معده میتوان به مصرف برخی گیاهان دارویی و سنتی مثل زیره، رازیانه، گلپر، هل و آویشن اشاره کرد. * همچنین مصرف دارچین برای درمان اختلالات گوارشی مثل نفخ معده کاربرد فراوان دارد. * مصرف زنجبیل نیز به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی برای علاج دردهای معده موثر است. البته نباید فراموش کرد که مصرف زنجبیل برای افرادی که فشارخون بالا دارند خطرناک است. * هویج هم تقویتکننده معده است که میتوان آن را به همراه غذا خورد. * نعناع را هم میتوان به صورت خشک شده در ماست و دوغ یا به صورت شربت با غذا میل کرد چون به کاهش نفخ معده کمک میکند. * مصرف ریحان نیز توصیه شده است.
اگر زیاد نفخ میکنید
* امام صادق (ع) “خوردن عسل با سیاه دانه جهت رفع گازهای شکم (نفخ معده) مفید است
* برای درمان نفخ معده یک قاشق چای خوری پودر زنیان را با یک استکان عسل مخلوط نموده و بعد از هر وعده غذا یک قاشق چای خوری میل نمایید.
* اگر زیاد نفخ میکنید میتوانید ۲ قاشق غذاخوری گلپر ساییده را با ۲ قاشق غذاخوری پودر نبات مخلوط کنید و آن را به همراه عرق بهارنارنج، بنوشید.
* برای تخفیف نفخ شکمی، میتوان حدود ۳۰ گرم روغن کرچک را در ۱۸۰ گرم عرق انیسون مخلوط کرد و آن را به معده مالید.
* تخم کرفس ۱۵ گرم . بادیان (رازیانه) ۱۰ گرم . زنیان ۱۰ گرم . همه را نرم کوبیده و با ۲۵۰ گرم عسل مخلوط نمایید و روزی سه قاشق مربا خوری بعد از غذا میل نمایید.
* برای نفخ شکم میتوانید از یک فنجان جوشاندهٔ سبزیهای معطر استفاده کنید. به این صورت که مقداری از سبزی معطر مانند نعناع و یا زیره را داخل آب جوش ریخته و مانند چای دم کنید و آن را پس از غذا بنوشید. پس از دو ساعت که مرحلهٔ اول هضم غذا تمام شد، هر قدر آب میخواهید، میتوانید بنوشید و نگران نفخ معده نباشید. اگر در آب خود، مقداری عرق نعناع، عرق آویشن و یا هر نوع عرق سبزیهای معطر دیگر اضافه کنید، از شر نفخ معده خود کاملاً خلاص خواهید شد.
نفاخها کدامند؟ * بد نیست این را بدانید که از نظر طب سنتی، غذاهای بدرنگ و بدبو هم میتوانند باعث ایجاد نفخ بشوند. چرا؟ چون از نظر طب سنتی، حس معده بسیار قوی است. یعنی از خوراکیهای خوشبو لذت میبرد و از خوراکیهای بدرنگ و بو هم متنفر میشود. ورود اجباری خوراکیهای بدرنگ و بو به معده، باعث ایجاد اختلال در هضم آنها و ابتلا به نفخ خواهد شد.
* مصرف بیش از اندازه خوراکیهای مرطوبی مانند خیار و کدو میتواند منجر به ایجاد نفخ شود. * برخی از خوراکیها مانند عدس و لوبیا هم بهخودیخود نفاخ هستند. * به طور کلی افراد مبتلا به نفخ باید از مصرف ترشیها، آب سرد و غذاهای نفاخ پرهیز کنند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟ در صورت مشاهده مشکلات زیر همراه با نفخ، به پزشک مراجعه کنید:
– درد شکم – مشاهده خون در مدفوع یا داشتن مدفوع سیاه و قیرمانند – اسهال – سوزش سردل که بدتر می شود – تهوع – کاهش وزن
روش های درمان سریع نفخ معده با نوشیدنی های خانگی
نفخ معده و حالت تهوع
بسیاری از این موارد را میتوان با رژیم غذایی مناسب یا گیاهان دارویی و داروهای گیاهی تسکین داد یا درمان کرد. گیاهان حاوی اسانس (رایحه) از مهمترین گیاهانی هستند که از قدیم به عنوان طعمدهنده و خوشبوکننده غذاها و تسکین دهنده اختلالهای سوءهاضمه مصرف میشدهاند زیرا به علت داشتن مواد و ترکیبهای اسانسی به سرعت جذب میشوند و آثار خود را ظاهر میکنند. این گیاهان که به صورت ادویههای مختلف، به خصوص در شرق آسیا از جمله هندوستان و چین مصرف بالایی دارند شامل نعناع، گشنیز، بادرنجبویه، زیره سبز و سیاه، رازیانه، دارچین، هل، جوزبویا و است که رایجترین و مؤثرترینهای آنها در درمان نفخ عبارتند از:
گیاه معروفی است که در جهان به «مینت» مشهور است. این گیاه حداقل ۳۳ گونه دارد که بیش از ۱۵ گونه از آنها در ایران موجود است.
نعناع یکی از پرمصرفترین گیاهان خوراکی دارویی جهان و اسانس (رایحه) آن از پرمصرفترینها در صنایع دارویی و بهداشتی از جمله خمیردندانهاست. از اسانس نعناع (روغن معطر آن) برای ساخت داروهای ماساژدرمانی به وفور استفاده میشود. ۲ نوع نعناع به های «نعناع فلفلی» و «نعنای قمی» در ایران مصرف بیشتری دارند.
محصولات گیاهی نعناع به صورت تازه، خشک، عصاره، عرق گیاهی، چای کیسهای و تنتور مورد استفاده قرار میگیرند. البته این گیاه آثار قوی و ایدهآل ضدنفخ، ضددرد (دلدرد) و ضداسپاسم دارد و بسیار زوداثر است.
گیاهی خوراکی و دارویی است که از قسمت هوایی (برگها) و میوه آن در صنایع غذایی، دارویی و آرایشی بهداشتی استفاده میشود.
گشنیز از خانواده جعفری و دارای رایحه خوشی است که آثار گیاه عمدتاً به آن ارتباط دارد.
آثار این گیاه عبارتند از: مقوی معده، ضداسپاسم، ضددرد (دلدرد)، ضدمیکروب، ضدقارچ، تقویتکننده قوای جنسی، هضمکننده غذا، صفراآور، آرامبخش، کاهشدهنده قندخون، کاهشدهنده چربیخون و کاهشدهنده فشارخون.
درمان نفخ معده به روش خانگی
گیاهی است از خانواده نعناع که از نظر شکل ظاهری شباهت زیادی به نعناع دارد ولی بوی آن متفاوت است. این گیاه که از گیاهان خوراکی- دارویی پرمصرف دنیاست به ملیسا هم مشهور است و از زمانهای قدیم در بسیاری از نقاط دنیا به عنوان ضدنفخ، ضدتب و معرق مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین آثار بادرنجبویه که از نظر علمی به اثبات رسیده، آثار ضددرد، ضدباکتری، ضدویروس تبخال، ضدهیستامین، ضدتب، ضدنفخ، آرامبخش، خوابآور، مقوی قلب، مقوی معده و ضداسپاسم است.
نتایج یک پایانه نشان داد مصرف دارچین و سیاه دانه به صورت مخلوط و همراه با رعایت رژیم غذایی، نفخ شکم را کاهش میدهد.
دکتر مژگان پور با راهنمایی دکتر محمد رضا نیاکان لاهیجی و دکتر علیرضا سرکاراتی از دانشکده داروسازی دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایانهای به ارزیابی بالینی اثرات ضدنفخ گوارشی دو گیاه دارچین و سیاه دانه و مقایسه این داروها پرداخته است.
بر اساس این پایانه، گیاه دارچین به علت داشتن اسانس و تانن، محرک و قابض است و به عنوان تقویت کننده، اعمال هضم و جریان گردش خون به کار میرود و از آن برای رفع سوءهاضمه، به ویژه در مواردی که با نفخ همراه باشد، به عنوان بادشکن استفاده میشود. همچنین به علت داشتن تانن در رفع اسهال، ضعف عمومی بدن و انعقاد خون مصرف میشود و به صورت دارو، مانند گرد و تنتور به کار میرود. از سوی دیگر، سیاه دانه حاوی ۳۰ تا ۴۰ درصد ماده روغنی و ۵/۰ تا یک ونیم درصد اسانس با بوی طبوع و قندهای مختلف، مواد صنعتی و ساپونوئیدی است. از اسانس سیاه دانه، مادهای به نیژلون استخراج میشود. دانه این گیاه اثر قاعدهآور، ضد کرم، مسهل و زیاد کننده ترشحات شیر دارد از دانه های آن برای مصارف مذکور و دفع گازهای معده و بیماریهای نزلهای دستگاه تنفسی استفاده میشود. همچنین از دانههای آن، اثر ضدتوموری و ضدباکتری نیز مشاهده شده و ممکن است اثر ضدنفخی آن مربوط به داشتن اثر ضدباکتریایی باشد.
این پایانه میافزاید: بیماری نفخ، بسیار شایع است مردم جامعه به دلیل بی توجهی و رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و زیادهروی در غذا دچار آن میشوند. با بررسی اثر ۲ گیاه دارچین و سیاه دانه بر روی نفخ معده، نتایجی که به دست آمد، نشان داد:۶۰ درصد افرادی که سیاه دانه، ۹۰ درصد افرادی که مخلوط دارچین و سیاه دانه و ۱۰ درصد افرادی که دارچین استفاده کردند، بهبود یافتند.
از طرف دیگر درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط، در زنان و مردان یکسان بوده است. لازم به ذکر است که درصد بهبود یافتگان با داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه، از داروی سیاه دانه و دارچین به تنهایی بوده و تأثیر دارچین بر روی بیماران، همانند پلاسبو است. با توجه به این که ۳۸ درصد افرادی که دارچین دریافت کردهاند، بدتر شدهاند و عدهای نیز دچار سوزش معده، کهیر و حساسیت گردیدهاند، نتیجه گرفتهاند که دارچین به تنهایی اثرات همراه با عوارض جانبی دارد.
با مصرف داروی سیاه دانه، ۳ نفر از بیماران که یبوست داشتند، بهبود یافتند و یک نفر از بیماران دچار بی نظمی در سیکل قاعدگی شده و ۲ نفر از بیماران سوزش معدهشان رفع شد، که البته پس از قطع دارو مراجعه کرده و یک نفر از بیماران نیز ترش کردن معدهاش بهتر شد. همچنین ۲ نفر از بیمارانی که ناراحتی قلبی داشته و داروی مخلوط دارچین و سیاه دانه را مصرف کردند، نفخشان رفع شد؛ اما این داروها روی سوءهاضمه اثر چندانی نداشت. البته تجویز دو داروی دارچین و سیاه دانه با گیاهانی نظیر ریحان، شوید و نعناع اثر را افزایش میدهد و میتواند به عنوان جانشین داروهای شیمیایی درباره این دسته از بیماران مطرح باشد.
زیرهی سبز گیاهی بوتهای و علفی به ارتفاع ۰،۵ متر است که خاصیتهای زیادی دارد. از خواص زیره سبز میتوان به بادشکن، مقوی معده، ضد اسپاسم، افزایش دهنده شیر مادران شیرده اشاره کرد و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی قویای دارد.
زیره سبز ضد تشنج، ضد صرع، مقوی معده، و عرق آور، ضد سم، ضد صفرا، تقویت کننده قوای جنسی، قابض، ضد نفخ، ضد احتقان، هضم کننده غذا و ادرار آور نیز میباشد.
معده سالم + سلامت معده
تاثیر خوردن نمک بر معده
نوشیدن آب با معده خالی
قارو قور کردن شکم مان بخاطر چیست؟
دیدگاه
تصویر امنیتی *
بهینه سازی : دلبرانه
کلیه حقوق برای این سایت محفوظ است. اللــهم صــل علــی محــمد و آل محــمد و عجل فرجهــم delbaraneh.com © 219- Allrights Reserved.1