درمان عفونت سر انگشت دست

درمان عفونت سر انگشت دست
درمان عفونت سر انگشت دست


پارونیشیا (Paronychia) یا عفونت پوست اطراف ناخن، معمولا در اثر جویدن و یا کندن پوست کناره ناخن، مکیدن انگشت، کوتاه کردن نادرست ناخن و فشار به پوست پایه ناخن و مواد شوینده رخ می دهد. عوامل ایجادکننده پارونیشیا شامل باکتری، مخمر و قارچ است.




درمان عفونت سر انگشت دست

پارونیشیای باکتریایی توسط باکتری ایجاد می شود.

پارونیشیای مخمری توسط نوع خاصی از مخمر ایجاد می شود.

پارونیشیای قارچی توسط قارچ ایجاد می شود.

عفونت باکتریایی و قارچی ممکن است در یک زمان رخ دهد.

 

پارونشیای قارچی ممکن است در افراد مبتلا به عفونت قارچی ناخن مشاهده شود. این نوع پارونشیا در افراد مبتلا به دیابت و افرادی که دست‌شان زیاد با آب تماس دارد (مثلا کسانی که بر اساس شغلشان، باید مرتب ظرف بشویند) نیز شایع است.

 

علائم پارونیشیا

– درد، قرمزی و ورم اطراف ناخن

– تاول چرکی و همراه با عفونت باکتریایی. در عفونت قارچی، علائم به کندی بروز می کنند و در عفونت باکتریایی، علائم به طور ناگهانی ظاهر می شوند.

– تغییر رنگ ناخن. برای مثال بستر ناخن ممکن است جدا باشد، شکل و یا رنگ غیرطبیعی داشته باشد.


راه های تشخیص پارونیشیا


پزشک با مشاهده پوست کنار ناخن، به خوبی این مشکل را تشخیص می دهد.

پزشک برای تعیین نوع باکتری و یا قارچی که باعث بروز پارونیشیا گردیده است، چرک و مایع داخل تاول را آزمایش می کند.

 


درمان پارونیشیا

– اگر شما دارای پارونشیای باکتریایی هستید، ناخن خود را 2 تا 3 بار در روز، در آب گرم به مدت 15 دقیقه قرار دهید تا درد و ورم ناخن کم شود.

– پزشک ممکن است برای شما آنتی بیوتیک تجویز کند.

– در موارد شدید، پزشک ممکن است با یک وسیله نوک تیز، پارونیشیا را برش زده و مایعات درون آن را خالی کند تا درد کم شود.

– اگر شما دارای پارونشیای قارچی هستید، پزشک ممکن است داروی ضد قارچ برای شما تجویز کند.

– دست های خود را خشک نگه دارید و با ماده ای، دستانتان را خشک کنید.

 

عوارض پارونیشیا

– آبسه (ورم چرکی)

– تغییرات دائمی ظاهر ناخن

– انتقال عفونت به تاندون ها، استخوان ها و یا گردش خون

 

زمان مراجعه به پزشک

– اگر با وجود درمان، هنوز علائم پارونشیا وجود دارد.

– علائم بدتر شده و یا علائم جدیدی شروع می شود، از قبیل: لرز، وجود رگه های قرمز در پوست، تب، احساس بیماری، درد مفاصل و درد عضلات.


پیشگیری از پارونیشیا

درمان عفونت سر انگشت دست


– مراقبت از ناخن و پوست اطراف ناخن

– اجتناب از صدمه زدن به ناخن و یا نوک انگشتان، زیرا ناخن ها به کندی رشد می کنند و صدمه به ناخن می تواند ماه ها وجود داشته باشد.

– ناخن ها را نجوید و نخورید.

– بوسیله پوشیدن دستکش پلاستیکی با آستر نخی، ناخن ها را از تماس با مواد شوینده دور کنید.

– بیماری های خود مانند دیابت را کنترل کنید.

– اگر با خاک سروکار دارید و یا نجاری می کنید و یا هر کاری که دستانتان ممکن است خراش بردارد و یا مجروح شود، قبل و بعد از انجام این کارها، دستانتان را با صابون بشویید.

 

راه های کاهش آسیب به ناخن ها

– هر هفته ناخن های دست خود را کوتاه کنید.

– ماهی یک بار ناخن های پای خود را کوتاه کنید.

– از سوهان ناخن برای صاف کردن لبه های ناخن استفاده کنید.

– بعد از حمام که ناخن ها نرم هستند، آنها را کوتاه کنید.

– ناخن های دست را گرد کوتاه کنید.

– ناخن های پا را خیلی کم و صاف کوتاه کنید. 

– لایه شاخی ناخن را کوتاه نکنید. اگر لایه شاخی ناخن از بین رود، باعث تخریب پوست اطراف ناخن و بروز عفونت ناخن می شود.

مریم سجادپور

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

قرمزی و التهاب کنار ناخن

عوارض ناخن مصنوعی قابل توجه است

ناخن سالم نشانگر سلامتی

قارچ علیه ناخن

ناخن‌هایی که زود می‌شکنند

چرا ناخن در اثر ضربه سیاه می‌شود؟

وقتی گوشه ناخن در گوشت فرو می‌رود

هر مشکل ناخن، نشان از یک بیماری دارد

عفونت و خارش انگشتان پا

رنگ ناخن‌ گواهی دهد از سرّ‌ درون

هر مشکلی در ناخن نشانه چیست؟

راه‌های رسیدن به ناخن های سالم

مواد آرایشی ناخن، مفید یا مضر؟  

ساختمان و عملكرد ناخن

به ناخن های تان توجه كنید!

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

تلفكس: 4-26151500      آدرس: كامرانيه شمالي، نبش شيباني، شماره 26، ساختمان شوآن، طبقه 2، واحد 202

پارونیشیا یا عفونت اطراف ناخن چیست؟ پارونیشیا یا عقربک، عفونت پوست کنار ناخن Nail fold بوده و شایعترین عفونت دست است. این عفونت میتواند به علت باکتری، قارچ یا ویروس ها ایجاد شود.اینکه چرا این عفونت در بعضی افراد بوجود میاید کاملا مشخص نیست. این بیماری در گوشه ناخن‌های دست یا پا و در جایی که ناخن به پوست می‌چسبد رخ می‌دهد و علت ایجاد آن آلودگی های قارچی یا باکتریایی است.عوامل زیر میتواند فرد را مستعد ابتلا به عفونت کنار ناخن کند: – در کسانی که دستشان مدت زیادی در آب است مثل کسانی که مرتب ظرف یا رخت میشویند- در کسانی که به گوشه ناخن خود صدمه زده اند مانند جویدن ناخن یا صدمه با گوشه ناخن در حین آرایش آن و یا کندن گوشه ناخن- استفاده از دستکش یا ناخن مصنوعی به مدت طولانی و بوجود آمدن محیط نمناک که مساعد رشد میکروب است- در افراد مبتلا به دیابت احتمال بروز این عفونت بیشتر است.

علائم پارونیشیا چیست؟مهمترین علامت این بیماری متورم و قرمز شدن و دردناک شدن بافت اطراف ناخن است. ممکن است تورم و قرمزی در کنار، گوشه یا پشت ناخن باشد. در موارد شدیدتر ممکن است دور تا دور ناخن قرمز و متورم شود ویا حتی ممکن است تورم و التهاب به زیر ناخن هم انتشار پیدا کند. وقتی علت ایجاد عفونت باکتری باشد ممکن است تجمع چرک هم در ناحیه ایجاد شود و این چرک میتواند در گوشه، کنار، پشت و یا حتی زیر ناخن باشد. حرکات بند انتهایی انگشت بدون درد است. در پارونیشیای باکتریایی شروع علائم سریع و در نوع قارچی آهسته و بتدریج است. ممکن است ناخن تغییر شکل داده، رنگ آن عوض شود و یا حتی از بستر خود کنده شود.انواعپارونیشیا به دو فرم اصلی طبقه بندی می شود:ـ فرم حاد که به صورت ناگهانی ایجاد می شود.ـ فرم مزمن که به صورت تدریجی اتفاق می افتد.

پارونیشیا به گونه دیگری نیز دسته بندی می شود:ـ فرم کاندیدایی (کاندیدا یکی از انواع شایع قارچ های ایجاد کننده بیماری در انسان است)ـ نوع چرک زا که در اثر عوامل باکتریایی ایجاد می شود.ـ پارونیشیای باکتریایی معمولا با درد همراه است، در حالی که پارونیشیای قارچی بدون درد است.

عللعلل زمینه ساز پارونیشیای باکتریایی یک آسیب قبلی ناخن، نظیر کندن زواید پوستی کنار ناخن موسوم به گوشه ناخن یا ریشه ناخن است. باکتری عامل ایجاد این عفونت معمولاً استافیلوکوک است. پارونیشیای قارچی در اثر عفونت با یک قارچ یا مخمر ایجاد می‌شود.  به طور کلی، محلی که پوست به ناخن می رسد و اتصال ظریفی بین آن ها ایجاد می شود، کوتیکول نامیده می شود. در صورتی که این ناحیه به هر دلیلی دچار آسیب شود، منجر به ورود عوامل بیماری زا به محل و رشد و تکثیر آن ها می شود. چون باکتری ها شایع ترین عوامل ورودی به این ناحیه هستند، در اغلب موارد، تجمع چرک در این بیماری دیده می شود.درمان عفونت سر انگشت دست

درمان پارونیشیا چگونه استبرای درمان عفونت ناشی از پارونیشیا از آنتی بیوتیک استفاده میشود. در مواردی که تجمع چرک در گوشه ناخن وجود داشته باشد ممکن است نیاز به عمل جراحی کوچکی وجود داشته باشد. در این عمل جراحی پزشک معالج آبسه گوشه ناخن را شکاف داده تا چرک آن تخلیه شود و ممکن است نیاز باشد تا قسمت کوچکی از گوشه ناخن هم برداشته شود. قرار دادن دست در آب گرم روزی سه بار و هر بار 15 دقیقه هم مفید است. بهتر است آب حاوی صابون یا موارد ضد باکتریایی باشد. در موارد پارونیشیای قارچی درمان بصورت استفاده از داروهای ضد قارچ است و بیمار باید سعی کند تا حد امکان دست خود را خشک نگه داری کند.پارونیشیای باکتریایی معمولا به راحتی درمان میشود ولی نوع قارچی آن به درمان مقاومتر بوده و ممکن است نیاز به چند ماه زمان برای درمان داشته باشد. در صورت شدید شدن عفونت ممکن است آبسه گوشه ناخن گسترش یافته و عفونت به تاندون یا استخوان و یا حتی جریان خون گسترش یابد. در عفونت های مقاوم ممکن است ناخن تغییر شکل دائمی پیدا کند.

عوامل افزایش دهنده خطرآسیب اطراف ناخن انگشتان دست یا پا که در اثر تماس مداوم با رطوبت (نظیر مشاغل ظرفشویی، لباسشویی، اتومبیل شویی و خدمتکاری منازل) رخ می دهد. هم چنین بیماری دیابت از عوامل خطرساز پارونیشیا می باشد. شستن مکرر دست ها یا پاها می تواند منجر به کاهش یا از بین رفتن چربی های محافظ پوست شود و راه ورود عوامل بیماری زا را هموار سازد. گاهی برخی از داروها می توانند سبب پارونیشیا شوند، پس باید به مصرف داروها نیز توجه کرد. پیشگیری از پارونیشیابرای پیشگیری از ابتلا به پارونیشیا باید به نکات زیر دقت شود- از ناخن و پوست اطراف آن مراقبت کامل کنید- ناخن خود را نجوید و گوشه آنرا نکنید- مراقب باشید دستتان در معرض مایعات و پودرهای ظرفشویی قرار نگیرد. دستکش های لاستیکی با پوشش داخلی نخی مناسب ترین وسیله برای اینکار هسند- برای آرایش ناخن خود از وسایل شخصی استفاده کنید- ناخن های دست را هفته ای یکبار و ناخن های پا را ماهی یکبار کوتاه کنید- از ناخن گیر تیز استفاده کنید و گوشه های ناخن را گرد کنید- پوست اطراف ناخن را به هیچ وجه دستکاری نکنید- دست خود را خشک نگه داشته و در معرض رطوبت دائم قرار ندهید. به مدت طولانی از دستکش یا از ناخن مصنوعی استفاده نکنید.

درمانشستن ناخن با صابون، روزانه سه الی چهار بار برای کم کردن درد توصیه می‌شود. اکثر پارونی‌شیاهای حاد باید با آنتی بیوتیک‌هایی مانند سفالکسین یا دی‌کلوگزاسیلین، تحت نظر پزشک درمان شوند. در صورت وجود ورم چرکی ممکن است نیاز به خالی کردن چرک باشد و به ندرت پزشک ممکن است مجبور به برداشتن تکه‌ای از ناخن شود. پارونیشیای باکتریایی با دو هفته درمان معالجه می‌شود. پارونیشیاهای مزمن با استفاده از کرم‌های ضدقارچ مانند کتوکونازول درمان می‌شود. همچنین از داروهای ملایم استروئیدی مانند کورتیزول برای کاهش التهاب و قرمزی پوست استفاده می‌شود. داروهای استروئیدی هرگز نباید به تنهایی برای درمان عارضه پارونیشیا مزمن استفاده شوند. پارونیشیای قارچی، مزمن بوده و بهبود آن ممکن است به شش ماه درمان نیاز داشته باشد. عود بیماری در هر دو نوع پارونیشیا شایع است و در هر دو حالت مراجعه به پزشک برای بررسی و درمان مناسب ضروری می باشد.

درمان عفونت سر انگشت دست
درمان عفونت سر انگشت دست
10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *