گیاهان دارویی فلوس

خواص دارویی و گیاهی



آرایش

مدل مو

مدل لباس

اخبار

سبزی خردکن

فلوس (خرنوب هندی)نحوه استفاده : به صورت جوشانده مصرف میشود.و در برخی مناطق از مربای آن هم استفاده میکنند که شیوه ساختن آن در ذیل خواهد آمدخواص : فلوس Cassia علمی ‍Cassia Fistula کلیات گیاه شناسیفلوس درختی است به ارتفاع 1-15 متر که به حالت خودرو در بشتر نقاط گرمسیر دنیا مانند آفریقا ، هند و جنوب می روید . فلوس در بعضی از نواحی ایران به خرنوب هندی و خیار شنبر نیز معروف است .

میوه فلوس یه طول 3 تا 5 سانتیمتر و به قطر 3-2 سانتیمتر است . اگر فلوس درقسمت طول آن شکافته شود تیغه های متعدد در آن دیده می شود که فلوس را به خانه های متعدد گاهی تا 1 خانه تقسیم می کنددر داخل این خانه ها مایع چسبنده تیره رنگی وجود دارد که عسل خیار شنبر یده می شود . طعم این مایع کمی شیرین ولی طبوع است . برای استفاده از فلوس غلاف آنرا کمی روی آتش گرم می کنند تا عسل خارج شود . معمولا این عسل با روغن بادام مخلوط شده و به عنوان مسهل استفاده می شود، البته می توان مغز فلوس را با قند یا شکر مخلوط کرده و در درجه حرارت معتدلی پخت که به آن فلوس پخته می گویند .صور دارویی فلوس جوشانده فلوس : 1 گرم عسل فلوس را با یک لیتر آب جوش مخلوط کرده و آنرا صاف می کنند و به مریض می دهند . این جوشانده مسهل خوبی است . مقدر عسل فلوس را می تواندر مورد یبوستهای سخت تا 6 گرم نی افزایش داد . البته برای بهتر کردن طعم آن می توان مقدری شربت گیلاس یا انجیر به آن اضافه کرد .مربای فلوس :‌5 گرم عسل فلوس را با همان مقدر آب مقطر مخلوط کرده و سپس مقدر 125 گرم قند کوبیده را به آن اضافه کنید بعد آنرا حرارت دهید تا به آرامی آب آن بخار شود و وزن آن به 1 گرم برسد و غلیظ شود . این مربا نیز مسهل بسیار خوبی است مقدر مصرف آن 5-1 گرم در روز است .خواص داروئی: فلوس از نظر طب قدیم ایران کمی گرم و تر است 1)یکی از بهترین داروها برای رفع یبوست می باشد زیرا مصرف آن عوارضی ندارد بنبراین حتی برای زنان حامله و اطفال مناسب نیست 2)برای درد مفاصل و نقرس فلوس را به موضع دردبمالید 3)برای کلیه ها مفید است مخصوصا آنهایی که کلیه شان سنگ ساز است درصورت استفاده از آن مبتلا به سنگ کلیه نمی شوند 4)جوشانده پوست درخت فلوس اسهال خونی را رفع می کند 5)نرم کننده سینه است6)برای باز کردن گرفتگی روده و دل پیچه ، فلوس را مخلو ط با ریشه ختمی بکار برید .7)برای معالجه دیفتری ، فلوس را با آبّ گشنیز مخلوط کرده و به بیمار بدهید تا غرغره کند .منبع : کتب طب سنتی 

میوه فلوس یه طول 3 تا 5 سانتیمتر و به قطر 3-2 سانتیمتر است . اگر فلوس درقسمت طول آن شکافته شود تیغه های متعدد در آن دیده می شود که فلوس را به خانه های متعدد گاهی تا 1 خانه تقسیم می کنددر داخل این خانه ها مایع چسبنده تیره رنگی وجود دارد که عسل خیار شنبر یده می شود . طعم این مایع کمی شیرین ولی طبوع است . برای استفاده از فلوس غلاف آنرا کمی روی آتش گرم می کنند تا عسل خارج شود . معمولا این عسل با روغن بادام مخلوط شده و به عنوان مسهل استفاده می شود، البته می توان مغز فلوس را با قند یا شکر مخلوط کرده و در درجه حرارت معتدلی پخت که به آن فلوس پخته می گویند .صور دارویی فلوس جوشانده فلوس : 1 گرم عسل فلوس را با یک لیتر آب جوش مخلوط کرده و آنرا صاف می کنند و به مریض می دهند . این جوشانده مسهل خوبی است . مقدر عسل فلوس را می تواندر مورد یبوستهای سخت تا 6 گرم نی افزایش داد . البته برای بهتر کردن طعم آن می توان مقدری شربت گیلاس یا انجیر به آن اضافه کرد .مربای فلوس :‌5 گرم عسل فلوس را با همان مقدر آب مقطر مخلوط کرده و سپس مقدر 125 گرم قند کوبیده را به آن اضافه کنید بعد آنرا حرارت دهید تا به آرامی آب آن بخار شود و وزن آن به 1 گرم برسد و غلیظ شود . این مربا نیز مسهل بسیار خوبی است مقدر مصرف آن 5-1 گرم در روز است .خواص داروئی: فلوس از نظر طب قدیم ایران کمی گرم و تر است 1)یکی از بهترین داروها برای رفع یبوست می باشد زیرا مصرف آن عوارضی ندارد بنبراین حتی برای زنان حامله و اطفال مناسب نیست 2)برای درد مفاصل و نقرس فلوس را به موضع دردبمالید 3)برای کلیه ها مفید است مخصوصا آنهایی که کلیه شان سنگ ساز است درصورت استفاده از آن مبتلا به سنگ کلیه نمی شوند 4)جوشانده پوست درخت فلوس اسهال خونی را رفع می کند 5)نرم کننده سینه است6)برای باز کردن گرفتگی روده و دل پیچه ، فلوس را مخلو ط با ریشه ختمی بکار برید .7)برای معالجه دیفتری ، فلوس را با آبّ گشنیز مخلوط کرده و به بیمار بدهید تا غرغره کند .منبع : کتب طب سنتی 

سلامت ، درمان بیماری ها ، مقالات پزشکی ، اطلاعات دارویی ، تغذیه ، رژیم درمانی

نشان‌گذاری

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است


شامل اطلاعات
411
گياهان دارویی

گنه گنه ، درختی جنگلی بزرگ با ساقه ها و شاخه های بلند و برگ های به رنگ سبز روشن می باشد . گنه گنه مع

گنه گنه ، درختی جنگلی بزرگ با ساقه ها و شاخه های بلند و برگ های به رنگ سبز روشن می باشد . گنه گنه معمولی برای پوست قرمز آن مورد استفاده قرار می گیرد. در حالی که گنه گنه زراعی C.calisaya برای پوست زرد

بلند مازو درختی بلند قامت است که ارتفاع آن به 4 متر و قطر آن به 3.5 متر می رسد و در واقع یکی از درخ

بلند مازو درختی بلند قامت است که ارتفاع آن به 4 متر و قطر آن به 3.5 متر می رسد و در واقع یکی از درختان بلند جنگل های ایران می باشد.
این گونه با هدف تولید چوب و احیا ی جنگلهای مخروبه ی شمال کشور تولید

محلب با علمی Cerasus Mahaleb، درختی است با ارتفاع بیش از ده متر، پوست تنه آن تیره رنگ است و

محلب با علمی Cerasus Mahaleb، درختی است با ارتفاع بیش از ده متر، پوست تنه آن تیره رنگ است ولی شاخه‌های جوان آن باریک، سبز و صاف یا کمی خزی بوده که بعد قهوه‌ای رنگ می‌شود.

گیاه دائمی به بلندی ۹۰ – ۶۰ و گستردگی ۶۰ سانتی‌متر است که دارای برگ‌های سرخس مانند بوده و

گیاه دائمی به بلندی ۹۰ – ۶۰ و گستردگی ۶۰ سانتی‌متر است که دارای برگ‌های سرخس مانند بوده و گل‌های منفرد صورتی، قرمز آن اوایل تا اواسط تابستان ظاهر می‌شوند.

گیاهان دارویی


شامل اطلاعات
57
دمنوش گياهی

 آرام‌بخش و ضدمیگرن‌های مزمن، بی‌خوابی، سردرد، بیماری‌های ریوی، زکام و غلظت

 آرام‌بخش و ضدمیگرن‌های مزمن، بی‌خوابی، سردرد، بیماری‌های ریوی، زکام و غلظت خون است. دمنوش زیرفون برای رماتیسم، آرتروز، نقرس و سیاتیک مفید بوده فشار خون را پایین می‌آورد.

به لیمو دارای برگ‌های ساده سرنیزه‌ای به طول 7تا 1 سانتی متر است و گل‌های آن کوچک و د

به لیمو دارای برگ‌های ساده سرنیزه‌ای به طول 7تا 1 سانتی متر است و گل‌های آن کوچک و دارای جامی است که از خارج سفید و از داخلی آبی مایل به بنفش ا‌های آن نیز ظاهر هرمی شکل در حول یک

ساقه زیر زمینی آن از دو پیاز تشکیل می‌شود. این پیاز ، سخت و مدور، گوشت دار و پوشیده از غشاهای ن

ساقه زیر زمینی آن از دو پیاز تشکیل می‌شود. این پیاز ، سخت و مدور، گوشت دار و پوشیده از غشاهای نازک قهوه ای رنگ می‌باشد. گل های زعفران ارغوانی ، منظم و شامل لوله ای دراز اسن که به سه گلبرگ و

بابونه گیاهی است دائمی و کوچک به ارتفاع تقریباً سانتی متر و دارای بویی معطر که در چمن زارها و اراضی


شامل اطلاعات
75
عرقيات گياهی

گیاه دائمی به بلندی ۹۰ – ۶۰ و گستردگی ۶۰ سانتی‌متر است که دارای برگ‌های سرخس مانند بوده و

گیاه دائمی به بلندی ۹۰ – ۶۰ و گستردگی ۶۰ سانتی‌متر است که دارای برگ‌های سرخس مانند بوده و گل‌های منفرد صورتی، قرمز آن اوایل تا اواسط تابستان ظاهر می‌شوند.

گیاه مورد به صورت درختچه‌ای است که ارتفاع آن تا 5/4 متر می‌رسد. این درختچه همیشه سبز بوده

گیاه مورد به صورت درختچه‌ای است که ارتفاع آن تا 5/4 متر می‌رسد. این درختچه همیشه سبز بوده و دارای برگ‌های بیضی نوک‌تیز به طول حداکثر 4 سانتی‌متر و عرض تا 1 سانتی‌متر، بدو

نعنا یا نعناع گیاهی است از تیره دو لپه ای های پیوسته گلبرگ که سردسته تیره نعناعیان می باشد و جز سبزی

نعنا یا نعناع گیاهی است از تیره دو لپه ای های پیوسته گلبرگ که سردسته تیره نعناعیان می باشد و جز سبزی های خوراکی است. از محل گره های ساقه، ریشه هایی خارج می شوند که ساقه جدید را درست می کنند. بنابراین

یونجه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا یک متر می‌رسد. برگ‌های آن دارای سه برگچه م

یونجه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا یک متر می‌رسد. برگ‌های آن دارای سه برگچه می‌باشد. برگچه های نوک تیز، سبز رنگ و بیضی شکل است.

متخصص طب سوزنی تخصصی


شامل اطلاعات
13
داروی گیاهی

گاوزبان، گلهای خشک شده گیاه Echium amoenum از خانواده گاوزبان (Boraginaceae) میباشد که در واقع جامها

گاوزبان، گلهای خشک شده گیاه Echium amoenum از خانواده گاوزبان (Boraginaceae) میباشد که در واقع جامهای بنفش- ارغوانی گل است که دارای قسمت لوله ای بوده و به تدریج به طرف بالا شیپوری شکل میشود. لازم به ذ

عسل که آن را به فارسی اَنگَبین (همچنین «انگُبین» و «اَنگُوین»[۱]) گویند، مای

عسل که آن را به فارسی اَنگَبین (همچنین «انگُبین» و «اَنگُوین»[۱]) گویند، مایعی شیرین و گران‌رو است که زنبورعسل از شهد گل‌ها تولید می‌کند. عسل به طور کلی یک


شامل اطلاعات
55
شربت ها

به‌لیمو یک گیاه دارویی معطر است که بوی خوشایند لیمو را دارد. درختچۀ این گیاه ۱٬۵ تا ۲ متر ا

سکنجبین در واقع سرکه و انگبین و مخلوطی است از سرکه و عسل که به میزان و مقدار معین در هم می‌آمیخ

سکنجبین در واقع سرکه و انگبین و مخلوطی است از سرکه و عسل که به میزان و مقدار معین در هم می‌آمیختند و از مخلوط آن شربتی خوش گوار و معطر وفرح بخش به وجود می‌آوردند. در برخی نقاط که عسل یافت نم

 آویشن درختچه ای کوتاه و پر شاخه است. شاخه های علفی آن پوشیده از برگ هایی در قسمت فوقانی ساقه ا

 آویشن درختچه ای کوتاه و پر شاخه است. شاخه های علفی آن پوشیده از برگ هایی در قسمت فوقانی ساقه است. گل های سفید ریز آن به طور چتری و منفرد می رویند. میوه آن فندق چهار قسمتی است. گیاه آویشن گیاهی ا

گلاب به مایعی گفته می‌شود که از گل محمدی ( علمی: Rosa × damascena) استخراج کنند و معطر

گلاب به مایعی گفته می‌شود که از گل محمدی ( علمی: Rosa × damascena) استخراج کنند و معطر است. گلاب به دستاورد تقطیر گل‌های درختچه گل سرخ تازه چیده شده با آب که اسانس آن از محلول آبکی،


شامل اطلاعات
82
میوه ها

میوه سنجد از زمانهای گذشته در سبد غذایی ایرانیان جا داشته و در اعیاد سنتی به آن توجهی خاص مبذول شده

پسته، دانه میوه از درخت پسته است. درخت پسته اولین بار در ترکیه و ایران یافت شد. در آن زمان، پسته غذا

پسته، دانه میوه از درخت پسته است. درخت پسته اولین بار در ترکیه و ایران یافت شد. در آن زمان، پسته غذای اشراف بود. در سال های بعد، فقط در جشن ها و مهمانی ها مصرف می شد. بعدها در انواع دسرها، شیرینی ها،

بادام زمینی از خانواده نخود فرنگی و عدس می‌باشد. گلهای آن روی زمین رشد می‌کنند و بدلیل سنگ

بادام زمینی از خانواده نخود فرنگی و عدس می‌باشد. گلهای آن روی زمین رشد می‌کنند و بدلیل سنگینی آنها به درون زمین نفوذ کرده و بادامها در آنجا رشد می‌کنند و بزرگ می‌شوند. پوسته بادام

شلغم گیاهی است با برگهای ناصاف و بریدگیهای زیاد به رنگ سبز و سفید . ریشه آن غده ای و به شکل های گرد

شلغم گیاهی است با برگهای ناصاف و بریدگیهای زیاد به رنگ سبز و سفید . ریشه آن غده ای و به شکل های گرد و یا دراز به رنگ سفید با لکه های بنفش می باشد .
میوه شلغم مانند غلافی باریک و دراز است که در آن چند

برای استفاده از خدمات مشاوره و نوبت دهی آنلاین با عضویت در دکتر ساینا به خانواده ی بزرگ سلامت الکترونیک ایران بپیوندید.

تمامی حقوق مادی و معنوی متعلق به شرکت دانش بنیان نوین فناوران همراه ساینا میباشد.

گوجه ‌فرنگی از هزاران سال پیش وجود داشته است؛ البته در اندازه‌ های کوچک. شاید باور نکنید اما گوجه‌ فرنگی‌ در ابتدا اندازه یک گیلاس بوده و کم‎ کم در اثر پرورش درشت ‎تر شده است. وطن اصلی این گیاه هم آمریکای جنوبی است

 گوجه ‌فرنگی در قرن شانزدهم در کشور پرو به مقدار زیاد کشت می‌ شده است. در قرن هفدهم به انگلستان و هلند راه یافت و چون بسیار گران بوده، فقط مردم ثروتمند می‌ توانستند از آن استفاده کنند. در حال حاضر گوجه ‌فرنگی در تمام مناطق دنیا کشت می ‌شود و تقریبا در تمام فصل‌ های سال وجود دارد. بنابراین همه می ‌توانند گوجه ‌فرنگی را در رژیم غذایی ‌شان قرار داده و از فواید این گیاه پرخاصیت بهره‌مند شوند.

گوجه‌ فرنگی بسیار مفید، کم‌ کالری و در عین حال خوش طعم است که خوردن آن به‌ عنوان یک گیاه باارزش در رژیم غذایی روزانه یا هفتگی توصیه می ‌شود. این گیاه سرشار از ویتامین‌ های A B،C، فیبر و مواد معدنی مانند پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم است. یک عدد گوجه ‌فرنگی تازه 24 کالری انرژی، 5 گرم پروتئین، 1 گرم فیبر، 6 میلی‌ گرم سدیم، 15 میلی ‌گرم ویتامین C و 292 میلی ‌گرم پتاسیم دارد. گوجه ‌فرنگی‌ ها با این که شیرین هستند، دارای کالری پایینی می باشند و از پرمصرف ‌ترین گیاهان در دنیا به‌ شمار می‌ روند که به ‌صورت خام، بخارپز، سرخ‌ کرده، پوره و سس مصرف می ‌شوند.

 

گوجه‌ فرنگی و لیکوپن

گوجه‌ فرنگی مقدار زیادی کاروتنویید دارد که مهم‌ ترین آن لیکوپن است. لیکوپن یک رنگدانه ‌کاروتنوییدی به رنگ قرمز روشن است که مسئول تولید رنگ قرمز در گوجه ‌فرنگی است.

گوجه ‌فرنگی، گریپ‌ فروت صورتی، پرتقال قرمز و هندوانه حاوی مقدار زیادی لیکوپن هستند. بررسی ‌ها نشان داده است، مصرف مقادیر زیاد لیکوپن موجب کاهش حملات قلبی و سرطان‌ های پروستات، پستان، ریه، معده، لوزالمعده، روده و دهان می ‌شود.

برخی از انواع کاروتنوییدها پس از مصرف می ‌توانند به ویتامین‌ A تبدیل ‌شوند که لیکوپن از این خاصیت مستثنا بوده و دارای خاصیت آنتی ‌اکسیدانی است.

پژوهش ‌ها نشان می ‌دهد بسیاری از فواید و خواص میوه‌ ها و سبزی ‌ها مربوط به خاصیت آنتی ‌اکسیدانی آن ها است. آنتی ‌اکسیدان‌ ها به ترمیم آسیب‌ هایی که توسط رادیکال‌ های آزاد در بدن ایجاد شده، کمک می ‌کنند. لیکوپن موجود در گوجه ‌فرنگی یک آنتی‌ اکسیدان قوی است که خطر ابتلا به سرطان را کاهش می ‌دهد.

لیکوپن مهم ‌ترین ماده غذایی موجود در گوجه‌ فرنگی است و با خاصیت آنتی ‌اکسیدانی خود قادر است، رادیکال‌ های آزاد اکسیژن را خنثی کرده و به این وسیله از ابتلای افراد به بیماری‌‌ هایی از قبیل سرطان، پیری زودرس، مشکلات قلبی و عروقی، پوکی استخوان،‌ دیابت و بسیاری از مشکلات و بیماری‌ های دیگر جلوگیری کند.

این ماده محلول در چربی است و در نتیجه، مصرف لیکوپن همراه غذاهای حاوی چربی و روغن، قابلیت استفاده بدن از لیکوپن را افزایش می ‌دهد. هر 1 گرم گوجه ‌فرنگی، بسته به میزان رسیدگی آن حاوی حدود 3 تا 9 میلی ‌گرم لیکوپن است. مصرف روزانه 3 تا 4 گوجه ‌فرنگی یا 1 تا 2 قاشق رب‌ گوجه ‌فرنگی و همچنین مصرف مقدار متعادل سس گوجه ‌فرنگی مفید است.

حتما شنیده ‎اید که پختن سبزی‌ ها و میوه‌ ها باعث از بین رفتن ویتامین موجود در آن ها و کمتر شدن ارزش غذایی ‌شان می ‌شود اما در مورد گوجه ‌فرنگی شرایط متفاوت است. هرچند بخشی از ویتامین‌ C گوجه‌ فرنگی بر اثر پخته شدن از بین می ‌رود اما قابلیت جذب کاروتن‌ های موجود در گوجه‌ فرنگی بر اثر پختن می ‌شود.

اگر گوجه ‌فرنگی به صورت خام مصرف شود، مقدار زیادی از لیکوپن آن به دلیل هضم ‌نشدن از بدن دفع می ‌شود. عمل پختن، دیواره سلولی گوجه‌ فرنگی را شکسته و باعث می‌ شود لیکوپن در دسترس بدن قرار گیرد و جذب شود. لیکوپن رب گوجه‌ فرنگی، سس گوجه‌ فرنگی، کنسرو گوجه ‌فرنگی در مقایسه با گوجه ‌فرنگی خام و قابلیت جذب آن هم است.

گوجه ‌فرنگی و آهن

مصرف گوجه ‌فرنگی موجب افزایش جذب آهن در مواد غذایی گیاهی می ‌شود. آهن موجود در گیاهان به خوبی جذب بدن نمی شود و وجود ویتامین C موجود در گوجه ‌فرنگی، موجب جذب آهن مواد گیاهی می‌ شود. به همین دلیل توصیه می ‌شود افراد در رژیم غذایی ‌شان از گوجه ‌فرنگی خام و سایر سبزی‎ ها و میوه ‌های حاوی ویتامین C استفاده کنند.

گوجه فرنگی و قلب

مصرف مداوم گوجه ‌فرنگی در پیشگیری از بروز حمله‌ های قلبی موثر است. بررسی‌ ها نشان داده است لیکوپن موجود در گوجه‌ فرنگی از ایجاد کلسترول بد و ایجاد پلاک‌ های چربی در سرخرگ‌ ها جلوگیری کرده و به این ترتیب از بروز حمله قلبی پیشگیری می‌ کند.

مارچوبه(asparagus) گیاهی است مغذی که از 2 سال پیش برای تزئین و دارو استفاده می ‌شده است.

منشا آن منطقه ی مدیترانه ی شرقی است و از آن جا به تمام نقاط جهان راه یافته است.

از نظر طب قدیم ایران، مارچوبه گرم و خشک است.

مارچوبه سرشار از منیزیم، نیاسین، فسفر، پتاسیم، ریبوفلاوین، سلنیوم، تیامین، روی، فیبر و ویتامین‌های A، B، C و E می ‌باشد.

این گیاه منبع بسیار خوبی از فولات است؛ 1 گرم مارچوبه ی تازه حاوی دو گرم فیبر، 756 میکروگرم ویتامین A، 6/5 میلی‌ گرم ویتامین C و 52 میکروگرم فولات است.

 

مارچوبه برای رفع خواب آلودگی صبحگاهی

محققان در یک پژوهش جدید دریافته‌ اند که عصاره ی مارچوبه حاوی اسیدهای آمینه و مواد معدنی است که می ‌تواند حالت خواب آلودگی و کسالت را برطرف کند و از سلول های کبدی در برابر مواد سمی محافظت نماید.

مارچوبه در عین حال خاصیت ضد سرطانی، ضد قارچی و ضد التهابی دارد و ادرار آور نیز می باشد.

شرح این پژوهش در مجله ساینس فود منتشر شده است.

 

مارچوبه و کاهش وزن

هر 1 گرم مارچوبه فقط 2 کیلوکالری انرژی دارد و بدین ترتیب یک جایگزین بسیار عالی برای میان وعده های پُرکالری است.

مارچوبه باعث افزایش متابولیسم بدن شده و به عنوان یک چربی ‌سوز، به لاغری شما کمک می کند.

 

مارچوبه، تقویت کننده ی قلب‌

فولات اساسا برای سلامت سیستم قلب و عروق لازم و ضروری است.

کمبود فولات باعث ایجاد خطر حمله ی قلبی و بیماری های قلبی عروقی می‌ شود.

فولات مسئول تبدیل هموسیستئین به سیستئین است که تجمع آن در دیواره‌ های رگ ها باعث تصلب شرائین می ‌شود. با خوردن یک وعده مارچوبه، 66 درصد نیاز روزانه بدن به فولات تامین می ‌شود.

برای تسکین و آرامش قلب می توانید از دم کرده ی مارچوبه استفاده کنید. دم کرده ی مارچوبه را به این صورت تهیه کنید: چند شاخه مارچوبه را در داخل یک لیتر آب جوش بریزید و مقداری هم رازیانه و جعفری به آن اضافه کنید و بگذارید به مدت 5 دقیقه دم بکشد. از این دم کرده به مقدار 2 تا 3 فنجان در روز بنوشید.

مارچوبه و دیگر خواص مفید آن

* مارچوبه به دلیل غنی بودن از فولات، برای زنان باردار بسیار مفید است؛ زیرا فولات برای جلوگیری از نقص لوله ی عصبی و ناهنجاری های مغز و نخاع لازم است و کمبود آن باعث زودتر به دنیا آمدن نوزاد، کاهش وزن شدید و رشد نکردن نوزاد تازه متولد شده، می گردد.

 

* مارچوبه ادرار آور است چرا که منبع بسیار خوبی از پتاسیم(22 میلی گرم در 1 گرم آن) و مقدار كمی سدیم (2 میلی گرم در 1 گرم آن) است. این خاصیت مُدر بودن مارچوبه به تنظیم فشارخون کمک می کند.

* خوردن مارچوبه دید چشم را تقویت می‌ کند.

* برای تقویت نیروی جنسی مفید است‌.

* ضعف مثانه را برطرف می ‌کند.

* ملین است و یبوست را برطرف می ‌کند.

* تب بُر است‌.

* مارچوبه برای افرادی که کم خونی دارند مفید است. این گیاه به ساختن گلبول‌ های قرمز خون نیز کمک می ‌کند.

* مارچوبه به دلیل ویتامین های مفیدی که دارد برای تقویت حافظه نیز سودمند است.

خرید، نگهداری و پخت مارچوبه

به هنگام خرید در پی ساقه‌ های سبز روشن باشید. شاخه ‌های مارچوبه ی تازه، راست و نرم بوده و جوانه های آن نباید باز شده باشد و اگر فلس‌ های نوک آن باز باشد نشانه ی این است که گیاه مدت زیادی مانده و کهنه شده است.

برای نگهداری مارچوبه، آن را در پارچه های مرطوب بپیچید و سپس در یک کیسه ی پلاستیکی قرار داده و در یخچال نگهداری کنید؛ زیرا گرما و خشکی، آن را از بین می ‌برد. نگهداری مارچوبه به این ترتیب علاوه بر حفظ ویتامین ‌های موجود در آن، به حفظ حالت تردی آن نیز کمک می ‌کند.

مارچوبه در دمای صفر درجه سانتی ‌گراد، همه محتوای اسید فولیک خود را به مدت دو هفته و 9 درصد ویتامین C را تا پنج روز حفظ می ‌کند. در حرارت اطاق، مارچوبه 75 درصد اسید فولیک اش را در مدت سه روز و 5 درصد ویتامین C را تا 24 ساعت از دست می ‌دهد.

پختن مارچوبه باعث به وجود آمدن تغییراتی در آن می شود؛ کلروفیل، رنگدانه ای که باعث سبزی گیاهان می ‌شود، به اسید حساس است.

با پختن مارچوبه، کلروفیل آن با اسیدهای موجود در آن یا در آب پخت واکنش شیمیایی داده، فئوفتین تشکیل می‌ دهد که به رنگ قهوه‌ای است. در نتیجه مارچوبه ی پخته، رنگ زیتونی دارد.

با افزایش سرعت پخت می ‌توان از این واکنش جلوگیری کرد و زمانی برای واکنش کلروفیل و اسیدها باقی نگذاشت یا آن که می ‌توان مقادیر زیاد آب را به کار برد تا اسیدها رقیق شوند و راه سوم این است که در ظرف را برداریم تا اسیدهای فرار از آن خارج شوند که البته دو راه آخر توصیه نمی شود، زیرا به این ترتیب مواد مغذی نیز به هدر می رود.

فرآیند پخت بافت مارچوبه را نیز تغییر می ‌دهد. به طوری که محتوای آب سلول ‌ها خارج شده و شکل آن ها به هم می ‌ریزد. افزودن نمک به هنگام پخت این روند را کند می ‌کند.

مراقب باشید

* افرادی که مبتلا به محدودیت عملکرد کلیه ها هستند نباید از این سبزی به مقدار زیاد، استفاده کنند؛ چرا که مصرف مارچوبه در افراد مبتلا به این عارضه باعث افزایش میزان اسیداوریک و در نتیجه بروز نقرس می شود.

* توجه داشته باشید که مصرف مارچوبه در افرادی که مبتلا به ورم مجاری ادرار هستند و یا اشخاص عصبی توصیه نمی شود.

* مارچوبه همچنین برای مبتلایان به روماتیسم و سنگ کلیه خوب نیست.

* خوردن مارچوبه با داروهای ضد انعقاد، که نقش رقیق ‌سازی و انحلال لخته‌ های خونی را بر عهده دارند، تداخل می‌ کند؛ زیرا سرشار از ویتامین K است که به انعقاد خون کمک می ‌کند.

خواص دارویی سپستان

فارسى من سبستان بر وزن دبستان است ، ولى این روزها مرا بر وزن زمستان مى خوانند. معرب من سبستان و عربى من دبق – مخاطه – مخیطات است . داروسازان سنتى ایران به من ((اطباءالكلیه )) لقب داده اند، چون بهترین دارو براى امراض كلیوى مى باشم . در بندر عباس به من انبوه گویند. درخت من كه به شجر الدین معروف است ،  


در سواحل خلیج فارس ، جزیره خارك و امارات خلیج ، مكران و بلوچستان مى روید. میوه من به شكل آلبالوست و داراى شیره لعاب دارى است كه براى اسهال و ناراحتیهاى دستگاه تنفس و سرفه مفید است . پوست درختچه من قابض بوده و خاصیت مسهلى دارد. از برگهاى من مى توان مانند گل گاو زبان استفاده كرد. دمكرده میوه من چه تازه و چه خشك به عنوان نرم كننده به تنهایى یا همراه با داروهاى دیگر تجویز مى شود. من دو نوع دارم ، نوع بزرگ من به اندازه اى آلو بوده ، و تخم آن از گوشت مجزا مى شود، ولى در كوچك هسته به گوشت چسبیده ، لعاب آن كمتر ولى شیرین تر است . و بهترین نوع آن بحرینى است . گذاشتن میوه من در دهان و مكیدن و فرو بردن آب آن و آشامیدن آب خیسانده آن و همچنین جوشانده آن سینه و گلو را نرم مى كند و گرفتگى آواز را برطرف مى نماید و سرفه را درمان مى كند. عطش را فرو مى نشاند و سوزش ادار را تسكین مى دهد. ضماد جوشانده میوه و برگ من در دوشاب جهت باز شدن دمل و مجرب است . مقدار خوراك میوه من تا دو مثقال است و بهتر آن است كه همیشه با عناب با خطمى مصرف شود تا براى جگر مفید باشد، و چون چهار تا پنج عدد برگ نورسته مرا ریزریز كرده و شب در آب بخیسانید و صبح با فشار صاف كرده و بیاشامید، جهت جریان منى و سوزاك سودمند مى باشد. گیاه من از خانواده گاو زبان مى باشد.

قسمت متورم ریزوم گیاه Cyperus sp طعم کمی شیرین دارد و دارای اثر زیاد کننده شیر و قابض است و همچنین برای آن اثر محرک جنسی قائل اند. از مغز ساقه Cyperus papyrus در قدیم کاغذ تهیهمی نمودند . ریزوم زنجیل (Zingiber officinale) دارای اسانس با بوی کافور است . زنجبیل به عنوان مقوی معده، ضد نفخ و خوش طعم ساختن نان و اغذیه استفاده می شود و معتقدند باعث تحریک جنسی می شود.ریزوم خولنجان مانند زنجبیل بعنوان ضد نفخ و مقوی معده استفاده می شود. زردچوبه بصورت گیاهی علفی و پایا ، دارای ریزوم متورم است . از مشخصات آن این است که در قاعده ساقه، برگ های بدون دمبرگ و با غلاف مشخص وجود دارد. ولی در قسمت فوقانی آن برگهای کامل ظاهر می شود. ریزوم زرد چوبه دارای اسانس و یک ماده تارنجی متمایل به زرد و قابل تبلور ب کورکومین است . زردچوبه باعث کمک در هضم غذا، صفرا آور و ضد نفخ است . از هل دادن به عنوان معطر ساختن اغذیه ، ضد نفخ و مقوی معده استفاده می شود.

سیاه دانه (حبه السودا)نحوه استفاده : به صورت خام همراه با نان و غذا و عسل و روغن آن برای ضماد و چرب کردن مفید استخواص : گیاه شناسی :سیاه دانه، شونیز بیابانی، سیاه تخمه گندم، حبه سودا، گیل نیک، علف چنگ، سیاه دانه گندم، ارکل چمن اوتی انگلیسی: Corncockle – Common corncokle – wild sawager – bastard nigella علمی: Agrostemma githagoخانواده: Caryophyllaceae

سیاه دانه حاوی 3 تا4 درصد ماده روغنی و .5 تا یک ونیم درصد اسانس با بوی طبوع و قندهای مختلف ، مواد صنعتی و ساپونوئیدی است.سیاه دانه گرم و گیاه سیاه دانه علاوه برخواص درمانی در بیماریهای گوارشی ،تنفسی و کلیوی دارای خواص ضد تشنجی است. گیاه سیاه دانه به دل گیاه سیاه دانه به دلیل داشتن ماده ای موسوم به تیمو کیتون در دانه های خود دارای اثر خود دارای اثرات ضدتشنجی است .نتایج آزمایشهای مختلف به عمل آمده نشان داد که گیاه سیاه دانه می تواند موجب تاخیر در زمان شروع تشنج و کاهش مدت تشنج شود. همچنین از دانه های آن، اثر ضدتوموری و ضدباکتری نیز مشاهده شده و ممکن است اثر ضدنفخی آن مربوط به داشتن اثر ضدباکتریایی باشد. بیماری نفخ ، بسیار شایع است مردم جامعه به دلیل بی توجهی و رعایت نکردن رژیم غذایی مناسب و زیاده روی در غذا دچار آن می شوند.از اسانس سیاه دانه، ماده ای به نیژلون استخراج می شود دانه این گیاه اثر قاعده آور، ضد کرم ، مسهل و زیاد کننده ترشحات شیر دارد از دانه های آن برای مصارف مذکور و دفع گازهای معده و بیماری های نزله ای دستگاه تنفسی استفاده می شودخواص سیاه دانه از نظر احادیث :از حضرت رضا (علیه السلام) نقل شده است که :سیاه دانه شفای از هر دردی است به جز مرگ. بخصوص برای قرقرهای شکم ( صدای شکم ) و درد شکم و خصوصا اگر با عسل خورده شود سودمند است و روایت شده که برای تب یک روز درمیان و تب غالبه سه قاشق عسل و سیاه دانه بخوریدزیرا این دو نه به حرارت مایلند نه به برودت و نه به تبعها( صفرا ، سوداء ، بلغم و خون ) و شفای این دو در آنهاست

آویشن Thymus Vulgaris Lمشخصات گیاه :درختچه ای کوتاه و پر شاخه است . شاخه های علفی آن پوشیده از برگ هایی در قسمت فوقانی ساقه است . گل های سفید ریز آن به طور چتری و منفرد می رویند . میوه آن فندق چهار قسمتی است . گیاه آویشن گیاهی است علفی با ساقه های کرکدار و سفید از خانواده نعناع (Lamiasceae) که سرشاخه های گل دار و برگ ، آن قابل استفاده می باشد .موارد استفاده :دم کرده آن به هضم غذا کمک می نماید و ضد سرفه و خلط آور است و در برونشیت ، سیاه سرفه و التهاب دستگاه تنفس فوقانی استفاده می گردد .

آثار فارماکولوژیک :اثر ضد سرفه و خلط آور و ضد اسپاسم این گیاه در مطالعات بر روی حیوانات از عمده ترین آثار آن بوده اند .

ضد عفونی کننده، هاضم غذا، ضد سرفه، ضد بو، ضد تشنج، غذا.جوشاندهٔ این گیاه در درمان پیچش روده و اسهال موثر است. آویشن عامل تصفیه کننده خوبی بوده و در درمان بیخوابی و امراض جهاز هاضمه مفید است. اگر ۵ تا ۱۰ گرم اویشن را در یک لیتر ابجوش دم کرده و با کمی عسل به بیماران مبتلا به تنگی نفس و کلیه و مثانه و درد مفاصل و سیاتیک و خونریزیهای رحم و ترشحات غیر طبیعی زنان بدهید در دفع بیماری انها موثر واقع خواهد شد. آویشن ضد تشنج وضد صرع و ضد نفخ هم است و برای تقویت بینایی و معده مفید است. برای جلوگیری از ریزش مو ۲۰ گرم اویشن را در یک لیتر اب جوشانده ان را هرچند روز یک بار به سر بمالید. ضمنا در خوردن اویشن نباید زیاده روی کرد زیرا باعث بروز البومین در ادرار می‌شود مواد مؤثره آویشن باغی خلط آور بوده و برای معالجه سرفه مورد استفاده قرار میگیرد. از تنتور و عصاره‌های الکلی پیکررویشی این گیاه برای معالجه سرفه، گلودرد، برونشیت و آسم استفاده فراوان می‌شود.مقدار مصرف : 11- 4 گرم بصورت دم کرده 3 بار در روزمنع مصرف و عوارض جانبی :از مصرف روغن فرار آویشن به صورت خوراکی باید خود داری نمود و فقط به صورت استعمال خارجی کاربرد دارد و علایم مسمومیت با این گیاه و با روغن فرار آن تهوع ، استفراغ ، درد معده ، سرگیجی و در نهایت تشنج ، اغما و کلاپس قلبی تنفسی می باشد.
یک چهارم قاشق چای‌خوری پورد برگ آویشن خشک ‌شده شامل مواد زیر است:
انرژی              8/کیلو کالری
هیدرات کربن    .2گرم                                  
پروتئین           .4گرم                           
چربی             .1گرم
فیبر               .1گرم

انرژی              8/کیلو کالری

9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *