کمبود قند در بارداری

کمبود قند در بارداری
کمبود قند در بارداری

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

دیایت بارداری روی جنین اثر سوء دارد نه مادر

ایران آنلاین / خسرو خسروی کردستانی تصریح کرد: دیابت بارداری به شرایطی گفته می‌شود که افزایش قند خون برای اولین بار طی دوران بارداری دیده می‌شود، علت دقیق دیابت بارداری مشخص نیست ولی وجود برخی از سرنخ ها، در تشخیص زودرس این بیماری موثر است. با توجه به عوارضی که دیابت بارداری برای جنین و مادر باردار می‌تواند داشته باشد، پیشگیری دیابت طی دوران بارداری ضروری است.

رئیس انجمن حمایت از بیماران دیابتی کردستان افزود: دیابت بارداری حالت عدم تحمل گلوکز است و با وجود نارسازگاری با بدن زنان بدون سابقه دیابت ظاهر می‌شود، بعد از 2 بار آزمایش در صورتی که میزان گلوکز موجود در خون سیاهرگی فرد ناشتا بالاتر از 126 میلی گرم در دسی لیتر باشد، فرد مبتلا به دیابت است. دیابت یکی از مسائل مطرح جامعه است و آخرین آمار نشان داده که 6 تا 7 درصد مردم به این بیماری مبتلا هستند و روز به روز مبتلایان به این آمار اضافه می‌شوند.

خسروی کردستانی تصریح کرد: مشکلات این بیماری به علت قندخون بالا است و بر روی اعضای بدن اثر سوء دارد از جمله بر روی چشم، کلیه، کبد، قلب و عروق پا، برخی از اعضای بدن حساس تر هستند در واقع دیابت به تمام بافت بدن همچون پوست، مو، روده و دستگاه تناسلی آسیب می‌رساند.


دیایت بارداری روی جنین اثر سوء دارد نه مادر

کمبود قند در بارداری

وی با اشاره به اینکه دیابت دوران بارداری در مادران به وسیله انسولین کنترل می شود گفت: یک الی 1.5 درصد زنان باردار به دیابت بارداری مبتلا می‌شوند که اثر سوء روی جنین دارد و ناهنجاری های مادرزادی از جمله عقب افتادگی ذهنی، نقص عضو و بیماری دریچه قلب را به دنبال دارد.

وی با بیان اینکه طی دوران بارداری تغییرات هورمونی زنان باردار را در خطر ابتلا به دیابت بارداری قرار می‌دهد، افزود: طی دوران بارداری افزایش یک سری از هورمون های مترشحه از جفت به انتقال مواد غذایی از مادر به جنین و در نتیجه به پیشرفت رشد جنین کمک می‌کنند.

لوزالمعده اگر نتواند انسولین را به میزان کافی ترشح کند، فرد منجر به دیابت می‌شود

رئیس انجمن حمایت از بیماران دیابتی کردستان بیان کرد: سلول های موجود در لوزالمعده مادارن، اغلب توانایی تولید انسولین بیشتر (حدود سه برابر طبیعی) برای غلبه بر اثر هورمون های بارداری افزایش دهنده قند خون را دارند، اگر چنانچه لوزالمعده نتواند انسولین را به میزان کافی ترشح کند، میزان قند خون افزایش می‌یابد و در نهایت فرد منجر به بروز دیابت بارداری می‌شود.

خسروی کردستانی، با اشاره به اینکه دیابت می‌تواند بر روی رشد و نمو جنین طی دوران بارداری اثر سوء داشته باشد، بیان کرد: در اوایل بارداری، دیابت مادر می‌تواند منجر به بروز نقص های مادرزادی و افزایش خطر سقط جنین شود و بسیاری از این نقص های مادرزادی بر روی مغز و قلب جنین تاثیر می‌گذارد. طی دوران بارداری، دیابت مادر منجر به تغذیه و رشد زیاد از حد کودک می‌شود، در واقع داشتن نوزاد بزرگ و با وزن بالا، خطر زایمان های پردرد و سخت را افزایش می‌دهد.

رئیس انجمن حمایت از بیماران دیابتی کردستان افزود: نوزادهای بزرگ، اغلب برای تولد نیاز به عمل سزارین دارند و اگر به صورت طبیعی متولد شوند به ناحیه شانه آنها آسیب می‌رسد و همچنین وزن بالای نوزاد باعث تاخیر در زمان زایمان و کمبود اکسیژن بر روی مغز نوازد می‌شود.

خسروی کردستانی ادامه داد: تغذیه بیش از حد جنین، موجب می‌شود که سطح انسولین افزایش یابد و بعد از تولد احتمال افت شدید قندخون در نوزاد بوجود می‌آید زیرا دیگر مقدار بالای قند را از خون مادر دریافت نمی‌کند.

وی بیان کرد: عوارضی چون داشتن اضافه وزن قبل از بارداری، سابقه خانوادگی، سابقه تولد نوزاد بیش از 4 کیلوگرم، سابقه دیابت بارداری در گذشته و سابقه نوازد مرده در گذشته از عوارض خطر ابتلا به دیابت بارداری است.

رئیس انجمن حمایت از بیماران دیابتی کردستان، گفت: زنانی که در معرض دیابت بارداری هستند باید هر چه سریع تر تشخیص داده شود تا پیشگیری و درمان را شروع کنند و سایر زنان باید در هفته 24 تا 28 بارداری آزمایش غربالگری دیابت بدهند.

خسروی کردستانی خاطرنشان کرد: برای کنترل و درمان دیابت بارداری باید زنان رژیم غذایی منظم، فعالیت بدنی، ورزش و مصرف انسولین در صورت نیاز، داشته باشند چون انسولین تنها داروی دیابتی است که مصرف آن طی بارداری در صورت عدم کنترل قند خون توصیه می‌شود.

وی یادآور شد: پرخوری، عدم تحرک و تغذیه ناسالم علت اصلی ابتلای افراد جامعه به دیابت است و انجمن حمایت از بیماران دیابتی با هدف آموزش به جامعه در راستای کاهش بیماری دیابت فعالیت های خود را انجام می دهد./ ایسنا

نظرات

دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید در سایت منتشر خواهد شد.

پیام های که حاوی تهمت یا افترا باشد در سایت منتشر نخواهد شد.

پیام های که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبز با خبر باشد منتشر نخواهد شد.

ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید

پر بازدیدها

آخرین اخبار

نقل و نشر مطالب با ذکر نام پایگاه خبری بلامانع است




 

به طور طبیعی با خوردن غذا و ورود آن به معده، هضم در معده آغاز می‌شود. به دنبال آن غذا در روده باریک به قند تجزیه شده و قند حاصله وارد جریان خون می‌شود. همزمان انسولین نیز توسط لوزالمعده به داخل خون آزاد می‌گردد. نهایتاً گلوکز یا قند با کمک انسولین وارد سلول‌های بدن شده و جهت تولید انرژی و زنده ماندن آن‌ها به کار می‌رود.

کمبود قند در بارداری

 

میزان طبیعی قند خون ناشتا برای یک فرد غیر دیابتی 70 تا 100 میلی گرم در دسی‌لیتر است.

مقادیر قند خون مطلوب برای افراد مبتلا به دیابت به شرح زیر می‌باشد:

قند خون ناشتا: 70 تا 130 میلی‌گرم در دسی‌لیتر

قند خون پس از وعده غذایی: کمتر از 180 میلی‌گرم در دسی‌لیتر

قند خون 2 ساعت پس از صرف غذا: کمتر از 140 میلی‌گرم در دسی‌لیتر

قند خون 2 ساعت بعد از صرف غذا در فرد عادی باید کمتر از 120 میلی‌گرم در دسی‌لیتر باشد، ولی هدف مطلوب در بیماران دیابتی این است که این قند خون به کمتر از 140 میلی‌گرم در دسی‌لیتر برسد.

زمانی که غلظت گلوکز خون به کمتر از 70-60 میلی‌گرم در دسی لیتر کاهش یابد، افت قند خون یا هیپوگلیسمی رخ خواهد داد.

 

علائم اولیه هیپوگلیسمی شامل حالت گیجی، رنگ پریدگی، عرق کردن، عصبی بودن، گرسنگی و ضعف می‌باشد. چنانچه سطح قند خون به زیر 40 میلی‌گرم در دسی‌لیتر افت کند، اختلال در عملکرد سیستم عصبی مرکزی نظیر سردرگمی، بی‌حالی، صحبت کردن شل و غیرقابل کنترل و تغییرات خلق‌ و خو تظاهر می‌یابد.

 

از علل افت قند خون می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

* مصرف بیش از حد الکل: وجود الکل در خون با ایجاد یک مکانیسم خاص تولید گلوکز در کبد را متوقف می‌کند.

* ورزش طولانی مدت

* گرسنگی طولانی

* مصرف ناکافی مواد غذایی: مثلاً در افراد مبتلا به بی اشتهایی عصبی

* دریافت یک رژیم فقیر از کربوهیدرات

* مصرف برخی از داروها: مانند مصرف داروی کینین در افراد مبتلا به مالاریا، مصرف سالیسیلات‌ها در افراد مبتلا به بیماری‌های روماتیسمی، مصرف داروی پروپرانولول در افراد مبتلا به فشارخون بالا.

* ابتلا به برخی از بیماری‌های کبدی یا کلیوی

* مشکل در غددی که ترشح کننده هورمون‌های تنظیم کننده قند خون هستند: مانند لوزالمعده، هیپوفیز و آدرنال

* وجود توموری در پانکراس (لوزالمعده) : اگر فردی با میزان انسولین طبیعی، قند خون پایینی بعد از صرف یک وعده غذایی غنی از کربوهیدرات داشته باشد، این می‌تواند نمایانگر وجود تومور در پانکراس وی باشد.

در افراد دیابتی که از انسولین و یا دیگر انواع داروهای خاص دیابت استفاده

می‌کنند، فعالیت بدنی می‌تواند سبب افت ناگهانی قند خون گردد


* دیابت: اصلی‌ترین علت هیپوگلیسمی در بیماران دیابتی به قرار زیر است:


– عدم استفاده صحیح از انسولین

– نخوردن میان‌وعده

– افزایش فعالیت بدنی

در افراد دیابتی که از انسولین و یا دیگر انواع داروهای خاص دیابت استفاده می‌کنند، فعالیت بدنی می‌تواند سبب افت ناگهانی قند خون گردد. افت قند خون می‌تواند در هنگام ورزش، بلافاصله پس از تمرین و یا حتی یک روز پس از تمرین آشکار گردد. بنابراین لازم است بیماران دیابتی قبل و بعد از فعالیت بدنی قند خونشان را بررسی کنند. اگر قندخون زیر 80 باشد احتمال افت قندخون بسیار زیاد است و عوارض جانبی خواهد داشت.

– تزریق بیش از حد انسولین

– مصرف بیش از حد داروهای کاهنده قند خون

از بین داروهای بیماران دیابتی، همه باعث افت قند خون نمی‌شوند، مثلاً قرص متفورمین، قرص آکاربوز و قرص گلی تازون از علت‌های افت قند نیستند و به عکس گلی بن کلامید یا گلی بورید، گلی کلازید و ریپاگلیناید در صورتی که بیش از حد مصرف شوند یا فرد بعد از مصرف آن‌ها غذا نخورد، باعث افت قند خون خواهند شد.

 

درمان مناسب، مصرف کربوهیدرات‌های ساده و با جذب سریع است که به سرعت تبدیل به قند شده و جذب خون می‌گردند.

کمبود قند در بارداری

به عبارت دیگر، می‌توان برای درمان اولیه در فرد هوشیار مراحل زیر را به کار برد:

1- مصرف 10 تا 20 گرم کربوهیدرات ساده نظیر چند حبه قند، آب پرتقال یا آب سیب

2- صبر کردن به مدت 15 دقیقه و اندازه گیری مجدد قند خون

3- اگر قند خون هنوز زیر 70 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر باشد و علائم هیپوگلیسمی مرتفع نشده باشد، باید 15 گرم دیگر کربوهیدرات مصرف نمود و این کار را ادامه داد تا قند خونتان طبیعی گردد. هرگز نباید اجازه داد تا قند خون برای مدتی طولانی پایین بماند.

منابع غذایی تأمین کننده 15 گرم کربوهیدرات عبارتند از:

نصف لیوان آب سیب و یا آب پرتقال، سه چهارم لیوان شربت زنجبیل، نصف لیوان نوشابه، یک قاشق غذاخوری شکر یا عسل، نصف لیوان ژلاتین معمولی، 2 قاشق غذا خوری کشمش، 5 عدد آب نبات سفت.

4- هنگامی‌که سطح قندخون به 70 میلی‌گرم رسید، می‌توان یک لیوان شیر کم‌چربی و نصف یک ساندویچ را مصرف نمود.

 

* مصرف شکلات یا بیسکویت مناسب نیست، چون این غذاها حاوی چربی فراوان هستند که باعث دیر جذب شدن قند موجود در آن‌ها می‌شود.

* هنگام هیپوگلیسمی در مصرف غذاهای شیرین باید اعتدال رعایت شود، زیرا مصرف بیش از حد و پشت سرهم این غذاها باعث بالا رفتن قند خون می‌شود.

* در هیپوگلیسمی شدید هنگامی‌که بیمار قادر به بلعیدن نمی‌باشد تجویز گلوکاگن یا گلوکز وریدی ضروری است.

* گاهی بیماران هوشیار نیستند. در این مواقع تزریق آمپول‌های گلوکاگون به خصوص در مورد بیمارانی که انسولین تزریق می‌کنند ضروری است. تزریق گلوکاگون زیرپوستی است و معمولاً یک‌بار تزریق برای برگرداندن بیمار به وضعیت عادی کافی است، اما اگر به هر دلیلی گلوکاگون موجود نباشد لازم است سرم‌های تغلیظ شده قندی (50 درصد) در اورژانس یا مراکز درمانی تزریق شود.

* بیماری که می‌خواهد ورزش کند، حتماً باید صبحانه یا ناهار خورده باشد و قبل از ورزش یک میان‌وعده مختصر مانند یک عدد سیب یا یک لیوان شیر میل کند و در طول ورزش هر یک ساعت از این مواد غذایی استفاده کند.

* به بیمارانی که تصمیم دارند ورزش کنند توصیه می‌شود که روز قبل میان‌وعده عصر یا آخر شبشان را بیشتر کنند و هنگام ورزش دوز انسولین یا قرص را با نظر پزشک کاهش دهند، زیرا در فعالیت بدنی زیاد افت قندخون در بیمارانی که دارو یا انسولین مصرف می‌کنند، بیشتر است.

* بیماران دیابتی باید در هر شرایطی حتی اگر در سفر باشند دارویشان را به موقع استفاده کنند و نکته مهم دیگر اینکه همیشه باید با خود میان‌وعده همراه داشته باشند. میان‌وعده شامل ساندویچ‌های کوچک، سیب یا هر ماده غذایی است که اگر سر ساعت به غذا دسترسی نداشتند از آن‌ها استفاده کنند.

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منبع: دنیای تغذیه – زهرا نادری، کارشناس ارشد تغذیه

 

دیابتی ها می ‌توانند غذای شیرین بخورند؟

تغذیه در دیابت حاملگی

3 دلیل کاهش قند خون بعد از صرف غذا

نكاتی درباره تغذیه دیابت نوع 1

اندیس گلایسمی یعنی چه؟

کمبود قند در بارداری
کمبود قند در بارداری
10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *