کمبود فسفر در پسته

کمبود فسفر در پسته
کمبود فسفر در پسته

آب ژاول  | Sodium Hypochlorite

فرمول شیمیایی آب ژاول : NaOCl

اکتیو : %15

نام های دیگر : هیپوکلریت سدیم | هیپوکلریت | آنتی فرمین | اکسید کلرید سدیم | اکسی کلرید سدیم

بسته بندی : بشکه 250 لیتری و فله با تانکر (مخصوص حمل آب ژاول)کمبود فسفر در پسته

نام صنعتی : خاک پرلیت | Perlite Soil

دانه بندی : 0-1 ، 0-5 ، 0-10 mm

بسته بندی :  فله و یا در کیسه 25 کیلوگرمی

نام تجاری : جوهر نمک

فرمول شیمیایی : HCl

درجه خلوص : %33-30

نام های دیگر :  هیدروژن کلراید , اسید کلروهیدریک , جوهر نمک ,کلریدریک اسید

بسته بندی : فله ای با تانکر 25 تن ،  بشکه 220 لیتری

نام صنعتی : زئولیت | Zeolite

بسته بندی : کیسه 30 کیلو گرمی و فله ای

فرمول: (S)

آنالیز:  %99.5

بسته بندی : کیسه های 50 کیلویی

نام صنعتی :  اسید سولفوریک | Sulfuric Acid

فرمول شیمیایی : H۲SO۴

درجه خلوص : %98

نام های دیگر : سولفوریک اسید ، جوهر گوگرد ، سولفات هیدروژن

بسته بندی : تانکر 25 تن ، مخزن ، بشکه 220 لیتری

نام صنعتی : آهک | Lime

فرمول شیمیایی : Ca(OH)2

درجه خلوص : %92-90

گرید آهک : زنده | هیدراته | صنعتی | ساختمانی | پخته | کوبشی

 نام های دیگر : Calcium hydroxide | کلسیم هیدروکسید

بسته بندی آهک : کیسه 25 کیلو گرمی، فله ای (کمپرس)

نام علمی : سولفات آمونیوم گرانوله

نام تجاری : سولفامون فاتح

فرمول شیمیایی  : NH4)2SO4)

خلوص : %21 ازت، 24%گوگرد

نام های دیگر : دی آمونیوم سولفایت | سولفات هیدروژن آمونیوم | AS

بسته بندی :  کیسه 50 کیلو گرمی

کیمیا پارس شایانکار

تولید کننده، صادر کننده، فروشنده

نام صنعتی : کاستیک سودا، سود سوز آور

فرمول: (NaOH)

آنالیز:  %1±98

کمبود فسفر در پسته

نام های دیگر: هیدروکسید سدیم، سود جامد پرک، سود کاستیک، سود پرک

بسته بندی : کیسه های 25 کیلویی، پالت یک تنی،  بیگ بگ یک تنی

فرمول : Na2CO3

درجه خلوص : %99

نام های دیگر : سودا اش ، اسیدکربونیک

گرید : کربنات سدیم سبک (Sodium Carbonate (light ، کربنات سدیم سنگین (Sodium Carbonate (dense 

بسته بندی : کیسه 45 و 50 کیلو گرمی، بیگ بگ یک تنی

فرمول شیمیایی : Al2 (SO4)3

درجه خلوص : %17

نام های دیگر : کیک آلوم |  زاج سفید سنتی

بسته بندی :  کیسه  50 کیلوگرمی ، پالت 1.5 تنی

فرمول شیمیایی : NaOH

درجه خلوص : %1±50 | %1±31

گرید: ممبران | مرکوری

نام های دیگر : مایع سوز آور- قلیا- سودای قلیایی- هیدرات سدیم- هیدروکسید سدیم

بسته بندی : فله ای با تانکر، بشکه 330 کیلو گرمی

کاربر گرامی! برای ثبت سریع درخواست کالای مورد نظر خود از قسمت ذیل اقدام فرمایید و یا برای درخواست نمونه کالای مورد نظر به قسمت درخواست نمونه کالا مراجعه فرمایید.

کیمیا پارس شایانکار با سابقه 20 ساله در امر تولید، تأمین و فروش مواد اولیه شیمیایی، کشاورزی و معدنی بر این باور است که توانسته با ارائه قیمت مناسب و تحویل به موقع کالا از یکسو و ارائه کالای با کیفیت (با اصالت مواد اولیه) و مطابق آنالیز از سوی دیگر، اعتماد خریداران را جلب نموده و علاوه بر کالاهای خود، کالاهای تولیدی سایر تولیدکنندگان…

فروش و توزیع

مدیریت صادرات

معرفی کالای جدید به بازار

محصولات سفارشی

بازرسی کالا

خدمات حمل و نقل

برای آشنایی با کودهای مورد نیاز گندم آبی ابتدا باید بدانیم کشت آبی به این صورت است که کشاورزان بایستی خودشان کشت خود را آبیاری کنند. این نوع کشاورزی به کوددهی منظم در مراحل مختلف نیاز دارد. کودهایی از قبیل کود ازته، فسفاته، ریزمغذی‌ها، کود زیستی، آلی، هیومیک و…

سود سوز آور یک ماده شیمیایی قلیایی با نام شیمیایی سدیم هیدروکساید است. این ماده در حالت مایع با نام های، سود مایع، سود کاستیک و سود سوزآور مایع و در حالت جامد با نام های سود پرک، سود کاستیک پرک، سود سوزآور پرک، سود کاستیک شکری شناخته می‌شود….

نمک صنعتی چیست؟
نمک صنعتی نمکی است که درجه خلوص آن کمتر از نمک خوراکی می باشد. عمده تفاوت این نوع نمک با نمک خوراکی در درجه خلوص پایین تر، تصفیه نشدن و یددار نبودن نوع صنعتی است. میزان خلوص نمک خوراکی 99 درصد است. به علت تصفیه و پالایش…

سفیدک درختان انگور

بیماری سفیدک انگور یکی از مهمترین بیماری‌های باغات انگور و تاکستان‌ها است. سفیدک انگور یک بیماری قارچی بوده که در اثر حمله نوعی قارچ به وجود می‌آید و در صورتی که کنترل نگردد می‌تواند بسیار خسارت بار باشد. درخت انگوری که به این بیماری آلوده شده، ضعیف…

کاربردهای اسید هیومیک در کشاورزی
هیومیک اسید یکی از اجزای اصلی مواد هیومیک است و دارای رنگ قهوه‌ای تیره می‌باشد. این ترکیب دارای گوگرد، ازت، فسفر با درصدهای مختلف و برخی از فلزات مانند کلسیم، منیزیم، مس و روی می‌باشد. کود اسید هیومیک؛ مخلوطی از چند ترکیب است که به…

کاربرد آهن در رشد گیاهان

ماده مغذی آهن برای تولید کلروفیل یا همان سبزدانه برگ گیاهان و فعالسازی چندین آنزیم مؤثر در فتوسنتز و تنفس گیاه، مورد نیاز گیاهان است. کمبود آهن اغلب در خاک‌های آهکی و قلیایی مشاهده می‌شود. آهن قابل جذب توسط گیاهان، در اسیدیته بالای ۷ (خاکهای…

نقش مس :
عنصر مس در ساختار سه نوع پروتئین وجود داشته و چندین آنزیم را فعال می‌کند. یون های مس تنها به شکل کمپلکس با سایر ترکیبات و قابل مبادله با ماده آلی، متصل و قابل جذب هستند. در صورت بروز کمبود مس در گیاهان و درختان، برگ گیاهان…

مواد معدنی یک عامل مهم برای افزایش کمیت و کیفیت محصول نهایی انگور است.
در جدول 1 می‌توانید عناصر غذایی مورد نیاز انگور را با توجه به میزان آن‌ها مشاهده نمائید.
جدول 1- عناصر غذایی مورد نیاز انگور

منابع کودی برای انگور
ایجاد تعادل بین عناصر غذایی در دسترس گیاه تضمین کننده افزایش…

فرایند تولید صابون با استفاده از سود سوز آور

صابون و مواد شوینده به طور گسترده در زندگی روزمره و در بسیاری از کاربردهای صنعتی مورد استفاده قرار می‌گیرند. به طور کلی مواد صابونی از طریق واکنش سود سوزآور و یک چربی تولید می‌شوند.
 
Fat+3NaOH  → glycerine + 3 soap
 
فرایند تولید…

بنتونیت ماده ای معدنی است از دسته رس ها یا شبه رس که عموماً حاوی مونتموریلونیت و به میزان اندک بیدلیت می‌باشد. بنابراین منظور از بنتونیت، رسی است که ۸۵-۹۰ درصد کانی مونتموریلونیت داشته باشد و خواصی که برای بنتونیت مرغوب عنوان می‌کنند، بستگی به میزان مونتمریلونیت آن دارد.
بنتونیت عمدتاً…

کاربرد زئولیت در کشاورزی در زمینه افزایش عملکرد محصولات کشاورزی و بهبود بهره‌وری خاک و همچنین صرفه‌جویی در میزان مصرف کودهای شیمیائی، آب و استفاده بهینه از کودهای حیوانی می‌باشد. در حال حاضر کشورهایی همچون ژاپن، ایتالیا، اسپانیا، ترکیه بطور گسترده‌ای از زئولیت در بخش کشاورزی استفاده می کنند..
زئولیت…

در حال حاضر حدود 20000 هکتار از باغ های شمال کشور زیر کشت چای قرار دارد. در باغات چای به دلیل  عملیات برگ چینی، هرس، فرسایش و آبشویی مقدار زیادی از مواد مغذی موجود در خاک کاسته شده که با استفاده از کودهای کشاورزی، این کاهش مواد مغذی مورد…

 علائم استفاده بیش از حد از کود و ریز مغذی های کشاورزی در تغذیه خیار
کوددهی زیاد (شوری زیاد):
گیاه خیار به کوددهی زیاد حساس می باشد، زیرا کوددهی زیاد باعث افزایش شوری خاک و سمیت خصوصاً سمیت ناشی از ازت می شود. رشد گیاهان در خاک یا محیط کشت شور…

گوگرد (Sulfur) بیش از چند هزار سال است که شناخته شده و مورد استفاده قرار می گیرد. مصرف گوگرد در صنایع، بسیار متنوع می باشد، بطوری که در گذشته میزان مصرف گوگرد اغلب بعنوان یک شاخص برای تعیین فعالیت های صنعتی در کشور سنجیده می شده است. یکی از…

کمبود عناصر میکرو در خیار 
کمبود عنصر منگنز در خیار گلخانه‌ای:
عملکرد منگنز در گیاه به مقدار زیادی به عملکرد آهن، مس، روی و آنزیم‌های کاتالیزوری مربوط می‌شود. منگنز برای فتوسنتز، تنفس و جذب نیترات مورد نیاز می‌باشد. کمبود منگنز بیشتر در خاک‌های قلیایی و آهکی وجود دارد و در خاک‌های اسیدی قابلیت استفاده آن…

شما میتوانید با عضویت در خبرنامه با سرعت بیشتری از آخرین کالاها، قیمت ها، دانستنی های علمی مرتبط و اخبار مهم اقتصادی با خبر شوید!

با تشکر، ایمیل شما با موفقیت ثبت شد.

براي به‌ دست آوردن بهترين و بيشترين محصول پسته مي‌بايست مواد غذايي مورد نياز گياه را به اندازه كافي و به موقع در اختيار گياه قرار داد. علاوه بر كودهاي اصلي (ازت، فسفر و پتاسيم ) آهن، روي، بُر و منگنز از كودهاي كم مصرف مورد نياز گياه پسته است. علائمي كه در زير تشريح مي‌شوند فقط در حالت كمبود شديد ظاهر خواهند شد. كاهش محصول حتي موقعي كه علائم كمبود رويت نشود نيز به‌وجود خواهد آمد.

تاخير در بازشدن جوانه‌ها، ايجاد شاخه‌هاي كوتاه و كوچك با پوست قرمز رنگ، برگ‌هاي زرد و رنگ پريده كوچك ولي با شكل طبيعي, رگبرگ و دمبرگ‌هاي قرمز رنگ و همچنين برگ‌هايي كه به مرور زمان به قرمزي و زردي گرايش پيدا مي‌كند از علائم كمبود است. براي رفع علائم كمبود، كود كامل فوسامكو 4 و يا كود ازت مایع مصرف نماييد.

كمبود روي سبب كاهش گرده افشاني و كاهش ميوه مي‌گردد. در حالت كمبود برگ‌ها ريز مانده، فاصله بين گره‌ها كوتاه مي‌شود و رشد بهاري كاهش مي‌يابد در نتيجه درخت به حالت ”رزت“ يا جارويي در مي‌آيد. براي رفع علائم كمبود، كود روي مصرف نماييد.

كمبود اين عنصر سبب كاهش تشكيل ميوه، بد شكل شدن برگ‌ها (بريدگي، چروكيدگي، نامنظمي) مي‌شود، زخم و تاول روي پوست تنه ايجاد مي‌كند و معمولا باعث مرگ سرشاخه مي‌گردد. براي رفع علائم كمبود، كود بُر مصرف نماييد.کمبود فسفر در پسته

علائم كمبود منگنز بيشتر در قسمت‌هاي فوقاني درخت در زمان رشد بهاري ديده مي‌شود. در اثر كمبود بين رگبرگ‌ها بي‌رنگ مي‌شود. در حالت شديد منطقه بين رگبرگي سفيد شده, برگ‌ها شروع به ريزش مي‌كنند. براي رفع علائم كمبود، كود منگنز مصرف نماييد.

– براي رفع علائم كمبود، الیت سبز مصرف نماييد.

– براي رفع علائم كمبود، الیت سبز مصرف نماييد.

Powered By
 

BLOGFA.COM

كمبود نيتروژن در گياه پسنه

کمبود فسفر در پسته

 علائم کمبود فسفر (P)در پسته

علائم مسمومیت بور (B) در پسته

 علائم کمبود مس در پسته

مسموميت علف كش

Pre-emergent herbicide toxicity symptoms in pistachio (left). Verticillium wilt

سه عامل مهم که موجب پیشرفت سريع کشاورزی در قرن بيستم است عبارتند از :

1- تغذيه صحيح و متعادل

2- اصلاح نباتات

3- مبارزه با آفات

 

کمبود فسفر در پسته

که از اين عوامل نقش تغذيه از همه بيشتر است چون گياهی که تغذيه کافی و متعادل داشته باشد در مقابل بيماريها ، گروهی از آفات و حتی سرما مقاومتر است

امروزه علم کشاورزی مدرن با تکيه بر تجربيات گذشته حفظ سلامت خاک را سرلوحه برنامه های خود قرار داده است با اين هدف بر مصرف کدهای آلی به شکل خام يافرآوری شده تاکيد دارد و چون اين مواد ضمن تامين نيازهای تغذيه ای گياه موجب بهبود فيزيک خاک افزايش CEC و نگهداری آب هوموس و تقويت ميکروارگانيسم های مفيد در خاک می شود

ايران با سطح زير کشت باغات پسته بالغ بر360000 هکتار بيشتر سطح زير کشت پسته در دنيا را دارد و بيش از 6% از صادرات کل جهان را به خود اختصاص داده است اين محصول سالانه بيش از 800 ميليون دلار برای کشور ارز آوری دارد و برای صدها هزار نفر به طور متوسط و غير مستقيم ايجاد شغل و در آمد کرده است. ميزان متوسط برداشت محصول در باغات پسته در ايران حدود 1000 کيلوگرم در هکتار می باشد اين در صورتی است که تعدادی از باغداران سالانه تا چندين برابر اين عدد برداشت می کنند ( بالاترين مقدار برداشت پسته در هکتار 14000 کيلوگرم می باشد . يقنيا يکی از اصلی ترين عوامل موفقيت اين کشاورزان تغذيه صحيح و متعادل است .

 

ازت – نيتروژن

نقش ازت :

ازت اصلی ترين عنصر در رشد درختان پسته مي باشد و با توجه به اينکه قسمت عمده ای از مغز پسته پروتئين است ( 20% ) لذا کمبود اين عنصر کميت و کيفيت محصول پسته را به شدت تحت تاثير قرار می دهد .

 

علائم کمبود :

1- کاهش رشد رويشی درخت

2- کاهش تعداد دانه در خوشه

3- ريزش جوانه های گل

4- زردی برگ ها در شاخه های بارده و خزان قبل از فصل

 

نحوه و زمان مصرف :

اين کودها به دليل حلاليت زياد حتما بايد به صورت گندم پاش در سطح خاک پاشيده شوند همچنين آبشوئی اشکال معدنی اين عنصر زيادبوده و به راحتی می تواند از دسترس ريشه خارج شود لذا اين کودها را بايد در سه نوبت در اختيار گياه قرار داد :

1- اسفند ماه ( آخرين آب قبل از سبز شدن درختان ) – 50% ازت مصرفی بايد در اين زمان به درخت داده شود که بهتر است از فرم آمونيم ( 4+NH4 ) استفاده شود چون جذب اين فرم ازت بستگی به دمای هوا ندارد و در هوای سرد نيز قادر به جذب شدن می باشد اين مرحله می تواند ضمن رشد رويش کافی موجب افزايش دانه در خوشه شود .

2- خردادماه (فاز مغز ) – 25% ازت مصرفی بايد در اين زمان به درخت داده شود چون قسمت عمده ای از مغز را پروتئين ( اسيدهای آمينه ) تشکيل می دهد که برای ساختن آن نياز به مقدار زياد ازت دارد و کمبود ازت در اين زمان موجب زردی برگ ريزش جوانه های گل و سال آوری در درخت می شود .

3- شهريور ماه ( آخرين آب قبل از برداشت محصول ) – 25% ازت مصرفی بايد در اين زمان داده شود که بهتر است از فرم نيترات ( NO3 ) استفاده شود چون بايد سريعا قبل از خزان درختان جذب شود کمبود ازت در اين زمان موجب ريزشدن دانه ( افزايش انس ) دهن بسته و تاخيررشددرسال آينده شود .

 

تذکر 1- در سال های کم محصول ( OFF ) نوبت دوم خرداد ماه بايد حذف و يا خيلی کم شود .

تذکر 2- در خاک های شور و قليا ( ميکروموس 8000  بهتر است در هر سه مرحله فوق فقط از کودهای سولفات آمونيوم استفاده شود .

تذکر 3- برای درختان زير 8 سال (غير بارور ) بايد کود از ته را از اسفند ماه تا پايان تير ماه همراه با هر نوبت آبياری به ميزان خيلی کم مصرف نمايند .

تذکر 4 – چنانچه ازت را به شکل آلی در اختيار گياه قرار داد نياز به استفاده در چند نوبت نيست و فقط سالانه با سک نوبت مصرف نياز گياه برآورده می شود چون ازت در اثر سوخت و ساز مواد آلی و فعاليت ميکروارگانيسم آزاد شده و بتدريج در اختيار گياه قرار می گيرد .

تذکر 5- مقدار مصرف اين کود بستگی به ميزان آب ( دور و عمق آّبياری ) دارد و هرچه ميزان آب مزرعه کمتر شود ما بايد از کود از ته کمتری استفاده کنيم در غير اين صورت موجب پژمردگی برگ و ميوه در ماه های گرم سال ( تير و مرداد سقط جنيني و سوختگی ميوه می شود .

 

فسفر :

نقش فسفر :

 

اين عنصر در تقسيم سلولی نقش فعال دارد و با توجه به نقش آن در ATP در انرژی سازی گياه نيز موثر بودو همچنين در ساختارهای RNA-DNA دخيل است

علائم کمبود فسفر :

1- باريک شدن شاخه ها

2- کاهش شاخه های جانبی

3- نورگرائی شاخه ها مثل درختانی که در سايه کاشت شوند .

4- برگ ها به رنگ سبز تيره و کثيف ديده می شوند .

کمبود فسفر در پسته

 

نحوه و زمان مصرف :

با توجه به اينکه اسيديته PH خاک های مناطق پسته خيز بالا می باشد و خاک می تواند به راحتی فسقر را تثبيت نموده و از مصرف آن توسط ريشه جلوگيری کند به همين دليل ما بايد فسفر معدنی را خيلی بيش از حد نياز خاک بدهيم تا خاک قادر باشد به اندازه کافی برداشت نمايد و از طرفی اين کود را حتما بايد به صورت شياری ( تجمعی ) در خاک قرار دهيم که کمترين تماس را با خاک داشته باشد . لذا از اواسط پائيز تا اواسط زمستان بايد شياری به عمق 30 – 40 سانتيمتر يک طرف سايه انداز درختان حفر نمود و کود فسفر را به صورت تجمعی ته شيار قرار دارد.

 

ميزان مصرف :

به دليل بالا بودن PH خاک در مناطق پسته خيز ميزان نياز پسته به فسفر خاک حدود 25- PPM 30 می باشد تا گياه بتواند به اندازه نياز از خاک برداشت نمايد

( در خاک های مناسب اين ميزان حدود PPM 10 می باشد  لذا چنانچه در مناطق پسته خيز خاک از نظر فسفر خيلی فقير باشد بايد تا حد 900 کيلوگرم فسفات آمونيوم يا سوپر فسفات ترپيل به خاک اضافه نمود .

 

البته چنانچه بتوان فسفر را به شکل آلی و PH مناسب در اختيار گياه قرار دارد اين ميزان به شدت کاهش می يابد .

 

پتاس :

 

نقش پتاس :

پتاسيم مهمترين کاتيون داخل سلول است و نقش عمده پتاس در گياهان باز و بسته نمودن روزنه ها و تنظيم آب در داخل گياه می باشد . کم آبی سلول سبب اختلال در کار بسياری از آنزيم های درون سلول می گردد .

لذا پتاسيم گياه را در مقابل کم آبی ، شوری ، سرما ، آفات و افلاتوکسين حفاظت

می کند و اين عنصر بيشترين تاثير را در خندانی پسته دارد .

علائم کمبود :

 حاشيه سوختگی منظم حاشيه برگها : حاشيه برگها به صورت نواری منظم به عرض 4-3 ميليمتر و رنگ قهوه ای سوخته که ابتدا در شاخه های حامل ميوه و سپس در تمام درخت ديده می شود .

 1-بالا رفتن ميزان دهن بست در پسته

 

زمان و نحوه مصرف :

کودهای پتاسه سولفات پتاسيم تنها کود پتاسه ای است که می تواند در باغات پسته مصرف شود . را نيز مانند گودهای فسفره بايد از اواسط پائيز تا اواسط زمستان به صورت تجمعی داخل شياری به عمق 40-30 سانتی متر در انتهای سايه انداز يک طرف درختان قرار داد بالا بودن PH و رس خاک فرم معدنی اين کود را به شدت تثبيت می کند لذا بايد به نحوی در شيار قرار گيرد که کمترين تماس را با خاک داشته باشد .

 

ميزان مصرف :

برای استفاده از کودهای پتاسه احتياج به تجزيه برگ و خاک می باشد ميزان پتاسيم در برگ نبايد کمتر از 5/1 باشد و همچنين ميزان پتاسيم خاک نبايد در خاکهای شنی کمتر از 250 پی پی ام و در خاک های رسی 350 پی پی ام باشد به ازای کمبود هر پی پی ام پتاس در خاک بايد مقدار 30 کيلوگرم سولفات پتاسيم به خاک اضافه شود . البته سقف استفاده از اين کود 600 کيلوگرم در هکتار می باشد .

 

عناصر کم مصرف ( ريز مغذی ها:

 

گياه برای رشد و نمو خود به بعضی از عناصر مثل آهن ، مس ، روی ، منگنز ، بروموليبدن به ميزان کمتری احتياج دارد اما کمبود هر يک از آنها مثل عناصر پر مصرف در گياه ايجاد مشکل می نمايد . به دليل وجود کربنات ها و کمبود مواد الی و نيز شور و قليايی بودن اغلب خاک ها مناطق پسته خيز جذب اکثر عناصر کم مصرف در خاک با مشکل روبرو می شود که بهترين روش موضعی قرار دادن اين عناصر در PH مناسب و همراه با مواد آلی در خاک می باشد .

 

آهن :

نقش آهن در پسته :

 

آهن يک عنصر بسيار مهم در توليد کلروفيل ( سبزينه گياه ) و بسياری از آنزيم های گياهی می باشد کمبود اين عناصر در باغات پسته بيش از هر عنصر ديگری به چشم می خورد که می تواند به شدت رشد گياه و ميزان محصول را تحت تاثير قرار داده و در دراز مدت موجب انهدام و خشکيدگی درخت شود .

علائم کمبود آهن :

1- رنگ پريدگی و فقدان کلروفيل کافی در برگ ها ( سبز کم رنگ شدن برگها )

2- کاهش تعداد دانه در خوشه و کوچک شدن دانه ها

3- ايجاد لکه و يا خشکيدگی غير منظم در سطح برگ در ماه های تير و مرداد

4- زود شکافی پوست سبز پسته که منتهی به آلودگی پسته به افلاتوکسين می شود

 

نحوه و زمان مصرف :

با توجه به شکل قليائيت خاک های مناطق پسته خيز و تثبيت شديد اشکال معدنی اين عنصر بايد آنرا به صورت کلات آهن Fe-EDDHA و يا همراه با مواد آلی در اختيار گياه قرار داد که چنانچه همراه با مواد آلی باشد از اواسط پائيز تا اواسط زمستان داخل شياری يکطرف درختان و چنانچه بخواهيم از شکل کلاته استفاده نمائيم از اواسط بهمن تا اواسط اسفند مصرف شود چون اين فرم آهن خيلی زود آبشوئی شده و از دسترس ريشه خارج می شود

 

ميزان مصرف :

مصرف اين عنصر بر اساس تجزيه برگ توصيه می شود و نبايد غلظت آن در برگ کمتر از 100 پی پی ام باشد . برای برطرف نمودن کمبود اين عنصر به ازای هر 20 تا 15 کيلوگرم کلات آهن Fe-EDDHA به صورت مصرف خاکی در بهمن و اسفند توصيه می شود که با توجه به گران قيمت بودن اين فرم از آهن بهتر است از آهن همراه با مواد آلی با PH پائين استفاده نمود .

 

مس :

نقش مس در پسته :

مس يکی از اجزای تشکيل دهنده بسياری از آنزيم های گياهی است و نقش عمده آن در توليد انرژی می باشد . مس در درختان پسته بيشترين تاثير خود را در سطح پهنک برگ می گذارد و در صورت کمبود برگهای کوچک می شوند و با کوچک شدن سطح برگ گياه از نظر فتوسنتز و توليد انرژی به شدت تحت تاثير قرار گرفته و موجب ضعف عمومی درخت می شود .

 

علائم کمبود مس در پسته

1- ريز و قرمز شدن برگ و ميوه در درختان پسته که در اصطلاح عاميانه به آن سرخو ( قرمزو ) گفته می شود .

2- سوختگی برگ های جوان در رويش های ثانويه ( رشد صيفی با رشد تيرماهی )

 

نحوه و زمان مصرف :

بهترين زمان مصرف کودسولفات مس در بهمن و اسفند ماه داخل شياری يک طرفه سايه انداز درختان می باشد . مقدار مصرف اين کود 50 تا 30 کيلوگرم در هکتار می باشد و کمبود اين عنصر عمدتا در آب و خاکهای شيرين پيدا می شود و در خاکهای شور کمتر با کمبود مس روبرو هستيم چون وجود کلر بالا در خاک های شور مس را به صورت شبه کلاته در می آورد که به راحتی توسط گياهان قابل جذب می باشد .

تذکر : محلولپاشی با کودهای کلات مس Cu-EDTA در اواسط ارديبهشت با غلظت 20 پی پی ام برای کمبود اين عنصر توصيه می شود .

 

روی :

نقش روی :

عنصر روی در ساختار هورمون اکسين ( هورمون رشد ) سهيم می باشد و همچنين اين عنصر در گل انگيزی و توليد گرده و گرده افشانی ضروری است .

علائم کمبودروی :

1- تاخير درباز شدن جوانه های گل

2- مواج شدن برگها

3- کوتاه شدن فاصله ميانگرها لختی شاخه ها

 

نحوه و زمان مصرف :

اضافه نمودن سولفات روی به خاک و يا محلولپاشی آن روی درختان پسته در ايران تا کنون نتايج رضايت بخشی نداشته است و احتمالا اشکال ديگری از روی مثل کلات روی امکان دارد مفيد واقع شود . اما يقينا استفاده از فرم غنی شده مواد آلی در PH مناسب کمبود اين عنصر در باغات پسته را برطرف می نمايد .

 

بر

نقش عنصر بر در پسته :

افزايش طول عمر دانه گرده و کمک به رشد لوله گرده و گرده افشانی از کارهای اساسی عنصر بر گياه پسته می باشد .

 

علائم کمبود :

1- نامتقارن شدن پهنک برگ ( شبيه به اين علائم در اثر فعاليت کنه اريوفيد و نيز پاشيدن علف کش را نداپ روی برگهای درختان پسته نيز آشکا ر می شود .

2- پوک شدن دانه ها

 

نحوه و زمان مصرف :

اکثر مناطق پسته کاری در ايران از مسموميت بر رنج می برند و ميزان بر در آب خاک و برگ چندين برابر ميزان مورد نياز است ( ميزان مورد نياز بر در برگ پسته 250 پی پی ام می باشد ) و فقط در مناطق خاصی کمبود اين عنصر مشاهده می شود . لذا جهت استفاده از کودهای حاوی بر حتما نياز به تجزيه برگ می باشد . در صورت لزوم می توان از مصرف خاکی اسيدبوريک 50-30 کيلوگرم در هکتار و يا در هنگام تورم جوانه ها ( نيمه دوم اسفند ) می توان از محلولپاشی 2 در هزار اسيد بوريک استفاده نمود .

 

منگنز :

با توجه به قليائيت و بالابودن ميزان آهک در خاک مناطق پسته خيز می توان انتظار کمبود منگنز در درختان پسته را داشت اما تاکنون کمبود اين عنصر در ايران روی درختان پسته گزارش نشده است .

 

موليبدن :

 

اين تنها عنصر غذائی گياهان است که کمبود آن در خاکهای اسيدی مشاهده می شود و با متوجه به قليائيت خاک مناطق پسته خيز احتمال کمبود اين عنصر متحمل نيست و هنوز گزارشی از کمبود اين عنصر در درختان پسته ايران وجود ندارد.

 

مواد اصلاح کننده خاک

 

1- گچ

2- ماسه بادی

 

گچ :

با توجه به قليائيت و آهکی بودن خاک مناطق پسته خيز يقينا گچ يکی از بهترين و ارزانترين روش های اصلاح خاک باغات پسته در ايران می باشد .

فوايد گچ :

تا کنون بيش از 40 اثر مفيد گچ در کشاورزی مشخص شده است که در اينجا به چند اثر بارز آن اشاره می شود .

1- کاهش PH ( اسيديته ) خاک

2- کاهش EC ( شوری ) خاک

3- کاهش SAR ( نسبت جذب سديم )

4- افزايش نسبت Ca/mg و پيشگيری از مسموميت منيزيم

5- جلوگيری از مسموميت بر

 

زمان و نحوه استفاده :

بهترين زمان استفاده از گچ در خاک از نيمه پائيز تا نيمه زمستان است که بايد گچ را در سطح خاک ريخته شخم زده و سپس آبياری سنگين انجام شود .

گچ مصرفی شکل معدنی گچ يا ژيپس ( caso4,2H2O ) می باشد که به گچ شوره معروف است ميزان مصرف گچ تا 150 تن در هکتار می باشد . گچ مصرفی نبايد شور باشد همچنين ميزان آهک آن بالا نباشد ( حداکثر شوری قابل قبول برای گچ مصرفی 6000 ميکروموس می باشد )

 

 

ماسه بادی :

 

ماسه بادی در اراضی رسی ، شور و کم آب بسيار مفيد می باشد . گرچه ماسه بادی در خاک های رسی می تواند نقش اصلاح فيزيکی خاک را داشته باشد اما عمده ترين نقش ماسه بادی اصلاح مديريت آبياری ، پيش گيری از تبخير سطحی آب و جلوگيری از صعود نمک به سطح خاک می باشد لذا توصيه می شود ماسه بادی را با ارتفاع 5 تا 8 سانتی متر به صورت يک لايه سطحی در سطح خاک ريخته و سعی شود که از مخلوط شدن با خاک زيرين اجتناب گردد ( به صورت مالچ در سطح خاک ريخته شود ) ماسه بادی مصرفی نبايد شور باشد ( حداکثر شوری مورد قبول برای ماسه بادی 6000 ميکروموس می باشد . ) همچنين ماسه بادی هر چه سياه تر باشد بهتر از ماسه باديهای زرد است .

 

ماسه بادی را بايد از نيمه پائيز تا نيمه زمستان به سطح خاک اضافه نمود و سپس يک نوبت آبياری سنگين انجام داد تا شوری احتمالی را شسته و از پروفيل خاک خارج نمايد و هرگز در اواخر اسفند و اوايل فروردين ( هنگام سبز شدن درخت ) ماسه بادی گچ يا هر گونه عمليات خاک ورزی را انجام ندهيد چون می تواند به شدت موجب خشکی درختان شود .

 

شوری درختان پسته :

شوری در درختان پسته مهمترين عارضه فيزولوژيک می باشد و هر ساله خسارات فراوانی را به بار می آورد .

 

علائم شوری :

1- حاشيه سوختگی يکنواخت اطراف برگ ها ، اين حاشيه سوختگی به رنگ قهوه ای کم رنگ ( خاکی رنگ ) بوده و به تدريج پيشروی کرده و گاه تمام سطح برگ را فرا گرفته و فقط رگبرگ اصلی باقی می ماند ضمنا اين سوختگی در برگ به صورت موجی ديده می شود ( مثل خشک شدن چای در نعلبکی )

2- سوختن نوک ميوه های همراه با خارج شدن صمغ

 

نحوه درمان :

بهترين روش برای مبارزه با شوری انجام آبياری می باشد که بهتر است ابتدا خاک کنار تنه به صورت تشتکی به شعاع 50 سانتی متر برداشته شود و آب داخل تشتک نيز برود . ضمنا چنانچه باغدار قادر به آبياری گل زمين نيست می تواند آب را با تانکر يا ظرف فقط داخل تشتک ها بريزد و از اضافه نمودن کودهای از ته به اين درختان خودداری شود .

 

ريزبرگی درختان پسته ( قرمز و يا سرخو ) :

در اين عارضه برگ و ميوه درختان پسته ريز و قرمز می شود .و ميوه های پوک می شوند ابتدا اين عارضه در يک درخت در مزرعه يا يک شاخه در يک درخت پديدار می شود اما بعد از چند سال باعث خشک شدن درخت می شود .

 

نحوه درمان :

عامل عارضه ريزبرگی در درختان پسته کمبود عناصر مس و آهن است که می توان آنرا از طريق خاک در اختيار گياه قرار داده و يا محلولپاشی با فرم کلاته اين عناصر از اواسط ارديبهشت تا اواسط خردادانجام می شود .

 

اختلاف علائم شوری با بيماری گموز در درختان پسته :

دو عامل خشکيدگی درختان پسته شوری و گموز می باشد ( بيش از 90 درصد از مواد و می توان با علائمی آنها را از هم متمايز نمود . (با نگاه ظاهری به درخت )

1- در شوری ابتدا برگ و سپس ميوه خشک می شود اما در گموز برگ و ميوه با هم خشک می شوند .

2- در گموز يکباره به حالت طبيعی خشک می شود . ( سبز خشک )

اما در شوری برگها از حاشيه به صورت منظم شروع به خشک شدن نموده و به تدريج به رگبرگ اصلی می رسد رنگ برگها قهوه ای کم رنگ و اثرات خشک شدن موجی روی برگها ديده می شود .

3- در گموز ميوه ها به حالت طبيعی خشک می شوند اما در شوری از نوک اکثر دانه های پسته صمغ ترشح شده و سياه می شود و سپس دانه خشک می شود .

4- درختی که به واسطه گموز خشک شده باشد خود به خود هرگز سبز نمی شود .

اما درختی که به واسطه شوری خشک شده باشد می تواند دوباره از نوک شاخه ها جوانه تازه زرد و سبز شود .

 

علائم كمبود ازت :

كاهش ميزان ازت برگ باعث كاهش محصول، تاخير در برگ دادن وگلدهي، كاهش رشد طولي و قطره‍اي شاخ‍ه ها، قرمز شدن پوست درخت، كوچك و زرد شدن برگ‍ها، قرمز شدن رگبرگ‍ها و دمبرگ‍ها و ريزش برگ قبل از پاييز و خصوصاً زمان رسيدن محصول در درختان پر محصول به صورت توام يا مستقل مشاهده مي شود.

معمولاٌ در صورت كمبود ازت در اوايل فصل رشد،  برگهاي پايين درخت كم رنگ تر و ريزتر شده و تعداد برگها نيز كاهش يافته و يا  به  طور كلي رشد  تاج  درخت  كم مي ‍شود.  در صورت ادامه كمبود ريزش برگ هاي پيرتر زودتر از معمول انجام مي شود.

 

فسفر :

کمبود فسفر در پسته

فسفر يكي از عناصر اصلي و كليدي در توليد پسته به حساب مي آيد كه در بيشتر اعمال فيزيولوژيكي گياه اهميت دارد از جمله در توليد ATP و آنزيم‍ها.  با وجودي‍‍كه، در بعضي خاك‍ها كودهاي فسفاته به زمين داده نمي ‍شود اما كمبود اين عنصر كمتر مشاهده مي ‍شود. به نظر مي ‍رسد دليل اصلي آن وجود قارچ‍هاي ميكوريزا در اين خاك‍ها باشد كه به جذب فسفر كمك نموده و درختان كمبودي نشان نمي ‍دهند.

علائم كمبود :

در صورت كمبود فسفر علائمي از قبيل ديربازشدن جوانه ها ، برگ‍هاي سبزرنگ پريده و پيدايش نقطه  هاي سوخته با اشكال غير‍يكنواخت، در نزديكي لبه برگ‍هاي مسن تر از خود نشان خواهد داد. اين نقاط در طول فصل گسترش يافته تا اينكه تمامي پهنك را فرا گرفته و نهايتاً خشك شده و به زمين مي ‍ريزد.

 

پتاسيم (K) :

پتاسيم در ساخت پروتئين، آنزيم‍ها، اعمال تنظيمي و ارتباط آب و گياه نقش كليدي را ايفا مي كند. پتاسيم باعث تسهيل نفوذ آب در سلول‍هاي گياهي و كنترل كننده عمل باز و بسته شدن روزنه هاي برگ به هنگام تعرق مي ‍باشد. نياز گياه به پتاسيم بسيار زياد است كه در صورت وجود به شكل قابل جذب و محلول در فاز مايع، به راحتي مي‍ تواند آن را جذب‍ كند. چون تحرك پتاسيم‍ در خاك بسيار كم است، لذا تغذيه گياهان ريشه عميق در خاك‍هاي رسي با كودهاي پتاسه كار مشكلي نمي ‍باشد. براي كود دهي به باغات فاقد پتاسيم در خاك‍هاي داراي بافت سنگين و رسي  مي‍ بايد مقادير زيادي از آن را درون شيار كودي ريخته و گرنه درختان پاسخ مناسبي به دريافت كود نخواهند د اد.

كمبود پتاسيم در باغ‍هاي كه در اراضي سبك و شني احداث مي شوند، نيز وجود دارد و مي ‍‍توان اينگونه باغ‍ها را با مقدار متوسطي كود پتاسه كه هر 2 تا 3 سال به زمين داده مي ‍شود، ترميم واصلاح نمود. بهتر است مقدار محاسبه شده كود پتاسه در چند نوبت در پاييز يا زمستان به همراه ساير كودهاي زمستانه، اواخر ارديبهشت ماه و قبل از رشد مغز به درختان پسته داده شود.

 

علائم كمبود :

علائم كمبود پتاسيم عبارتند از : تغيير رنگ برگ‍ها و پيچيدن حاشيه آنها به سمت بالا. همچنين لبه برگ در قسمت تاخورده به رنگ‍ هاي خاكستري يا مسي در مي‍ آيد. اغلب برگ‍هاي مورد بحث در قسمت‍هاي وسط شاخه‍ ها قرار دارند وهرچه رشد ادامه يابد، شاخه ها كوتاه، كوچك و چند پهلو مي شوند .

 

نتايج و فرمول هاي كودي در مورد K,P,N :

در خاك‍هاي كه از نظر مواد عالي و پتاسيم غني باشند،  ازت و فسفر تاثير معني ‍داري در افزايش محصول داشته و بهترين فرمول كودي 300 گرم از هريك از مواد ازت دار (N) و فسفر (P2O5) به صورت خالص براي هر درخت 600 گرم توصيه  مي ‍شود.  مصرف كود حيواني به تنهايي ميزان محصول را به طور معني ‍داري افزايش مي ‍دهد.

بهترين روش مصرف كود‍هاي شيميايي به طريق شياري مي‍ باشد كه دو طرف رديف درختان (و يا هر سال  يك طرف ) در انتهاي سايه  انداز به عرض و عمق 40 سانتي‍متر داده شود. اگر ميزان مواد آلي در خاك زياد باشد مصرف ازت  وP2O5  تا ميزان 300 گرم به هر درخت ميزان عملكرد را افزايش داده و اضافه نمودن مواد فوق به ميزان 600 گرم به هر درخت عملكرد را بطور معني ‍داري كاهش مي ‍دهد.

 

عناصر غذايي كم ‍مصرف (Micro elements) :

استفاده از كودهاي ريز مغذي، از طريق خاك منافع چنداني را در برندارد. براي رفع اين مشكل در دراز مدت و جلوگيري از رسوب عناصر كم ‍مصرف در مجاورت فسفات‍ها و كربنات‍ها در شرايط قليايي و سديمي بودن خاك و آب، بايد ابتدا وضعيت خاك بهبود يافته وخصوصاً خاك متعادل گردد. راه دوم، در‍كوتاه مدت، استفاده از كودهاي ميكرو از طريق محلول‍پاشي مي ‍باشد.

 

روي (Zn) :

   روي (Zn) در عمل گرده افشاني و لقاح و « اكسين» (Auxin) براي رشد سلول‍ها نقش مهمي دارد. در خاك‍هاي قليايي و سديمي و مناطقي ‍كه مانند اغلب نواحي پسته كاري، بارندگي آنها كم است و در خاك‍هاي كربناتي، ميزان روي قابل جذب بسيار پايين است و در اراضي كه خاك سبك و شني دارند كمبود بيشتر مشاهده مي شود. علائم كمبود، خصوصاً در حالت شديد آن، در اويل فصل بروز مي نمايد. اولين تاثير كمبود روي (Zn) تاخير در بازشدن جوانه هاي زايشي و رويشي درخت پسته است،كه گاهي احتمال دارد گلدهي و ظهور برگ‍ها تا يك ماه ديرتر انجام شود. پس از بازشدن جوانه هاي رويشي برگهاي انتهايي كوچك و تغيير رنگ يافته (كلروز) وكوچك ‍شدن ميان‍گره ها به صورت مجموعه اي ريزبرگ و جارويي ظاهر مي ‍شوند.

در نتيجه عملاً توانايي گياه براي فتوسنتز و ساخت كلروفيل بطور چشمگيري كاهش مي ‍يابد. در صورتي‍كه كمبود برگ‍ها ناچيز باشد، اندازه آنها كوچك‍تر از معمول نبوده اما سطوح رنگ پريده‍اي (كلروزه) بين رگبرگهاي جانبي ديده مي شود. اغلب قسمتي از حاشيه برگ‍‍ها نيز به سمت بالا مي ‍پيچد به طوري كه حاشيه برگ به صورت كاملاً مشخص و مواج ديده مي‍ شود. در موارد كمبود شديد گاهي، سرشاخه‍ ها نيز از نوك به طرف پايين خشك مي ‍شوند .

دانه هاي پسته موجود روي درخت و يا شاخه هاي داراي كمبود آشكارا كوچك‍تر و قرمز‍تر از دانه هاي پسته معمولي مي ‍باشند. همچنين كمبود روي با رشد شاخه هاي بدون برگ بدليل عدم وجود جوانه هاي زنده مشخص مي ‍شوند.

برطرف كردن كمبود روي از طريق خاك با استفاده از منابع معدني سولفات روي (Znso4) امكان پذير است. در اين روش به علت محدود بودن روي د رخاك بهتر است كود را نزديك ريشه قرار داد تا حداكثر امكان جذب براي آن فراهم شود و در صورتي كه سولفات 36 درصد استفاده شود، برحسب سن و اندازه درخت بين 900 تا 2700 گرم سولفات به هر درخت در خاك‍هاي شني، پاسخ خوبي خواهد بود.

جوانه ‍پاشي روي در شروع و انتهايي فصل خواب درختان با سولفات روي (36 درصد  روي خالص) به ميزان 5/47 كيلوگرم در 1000 ليتر آب يا كلات روي (Zn-EDTA) به ميزان 350/2 كيلوگرم در 1000 ليتر آب كمبود را بخوبي برطرف مي نمايد.

 

 

 آهن (Fe) :

   آهن يكي از بي ‍تحرك‍ترين عناصر درگياهان است به همين علت كمبود آهن (Fe) بيشتر در برگ‍هاي جوان مشاهده مي ‍شود.كمبود آهن در خاك معمولاً به علت نامحلول بودن آن مي ‍باشد. درخاك‍هاي اسيدي و نسبتاً اسيدي، آهن كاملاً محلول است، اما در خاك‍هاي خنثي يا قليايي مثل اكثر مناطق پسته ‍‍كاري ايران، آهن به قدري نامحلول است كه گياه به مقدار كافي نمي ‍تواند آن را جذب نمايد.

علائم كمبود آهن (Fe) در درختان پسته نيز تقريباً مشابه اكثر درختان ميوه است يعني برگ زرد شده و رگبرگ‍هاي اصلي سبز باقي مي ‍مانند. اگرچه اين زردي در كمبودهاي ناچيز قابل رويت نيست اما رنگ كلي باغ زرد مي ‍شود يكي از علائم كمبود، بروز نقاط سوخته (نكروزه) در سطح برگ مي ‍باشد. معمولاً محصول شاخ‍هاي داراي كمبود كاملاً رشد نكرده يا پوك مي ‍شود. تعداد دانه در خوشه در اين حالت بسيار كم و گاهي به 2 تا 3 عدد مي ‍رسد. كمبود آهن باعث مي‍شود برگ‍ها به شكل به اصطلاح تيغ ماهي درآيند.

 

بر(B) :

   بر(B) ممكن است در برگ‍هاي پاييني درخت به مقداري باشد كه در آنها ايجاد مسموميت كند در حالي ‍كه در همان موقع سلول‍هاي مريستمي انتهايي كمبود بر را نشان مي ‍دهند. 

 پيچيدگي و غير مسطح ‍شدن حاشيه برگ‍ها از علائم  بارز كمبود  بر(B) مي باشد.  درابتدا  رشد طبيعي بوده ،  ضخيم و فنجاني مي ‍شوند  نهايتاً ممكن است تمام خوشه هاي گل ريزش كرده يا ميزان پوكي محصول به شدت افزايش يابد. سوختگي حاشيه برگ‍ها از علائم زياد بوده و مسموميت گياه توسط بر(B) مي ‍باشد. كمبود بر سبب كوتاه شدن ميان‍گره ها روي شاخه‍ هاي ضعيف مي‍ شود، برگ‍ها غالباً تابيده، بدشكل، ريز، و در صورت شدت كمبود باعث سرشاخه ميري مي ‍شود.

با پاشيددن بر از منبع براكس (11 درصد بر) به صورت سرك در پاييز به ميزان 7/55 تا 5/83 كيلوگرم در هكتار باعث برطرف كردن كمبود بر براي مدت 5-3 سال مي‍شود، در مصرف كودهاي حاوي بر(B) بايستي بسيار مواظب بود زيرا اندكي بر اضافي مي ‍تواند مسموميت درختان را بدنبال داشته باشد.

بر را مي‍توان با جوانه پاشي هم تامين نمود. جهت اين كار قبل از باز شدن جوانه ها، بر لازم را براي توسعه و رشد گل‍ها تامين كرده و تعداد دانه در خوشه را افزايش يا بهبود بخشيد.کمبود فسفر در پسته

 

منگنز(Mn) :

در خاك‍هاي مناطق خشك كمبود منگنز ديده مي‍ شود و درخاك‍هاي اسيدي مسوميت آن ايجاد اشكال مي ‍نمايد. بعلت كمي تحرك آن در بافت‍هاي گياهي علائم كمبود را در بافت‍هاي جوان مي ‍توان مشاهده كرد .

علائم كمبود آن مانند آهن است با اين تفاوت كه در كمبود منگنز قسمتي از حاشيه سبز باقي مي‍ماند. دادن سولفات منگنز به ميزان 10-8 كيلوگرم در هكتار در اواخر زمستان و در انتهاي سايه‍انداز در شيار  كودي و به عمق حداقل 30 سانتيمتر مي‍تواند در رفع كمبود آن موثر باشد. استفاده از تركيبات كلاته منگنز (Mn-EDTA)، به علت جانشيني سريع آهن بجاي آن در كلات و افزايش جذب آهن و عدم منگنز معمول نيست.

 

مس (Cu) :

اين عنصر مانند روي براي گياهان سمي است مگر اينكه غلظت آن بسيار كم باشد. در باغاتي كه به مدت طولاني از كودهاي حيواني و مرغي استفاده كرده اند، ميزان مس موجود در برگ درختان بسيار كم است. علائم كمبود مس در درختان پسته در اواخر تير تا اواسط مرداد ماه شروع مي‍ شود. دركمبود اين عنصر برگ‍هاي تشكيل شده در انتهاي شاخساره بطور تصاعدي كوچك‍تر و گرد‍تر مي ‍شوند. نتيجه آن نكروزه شدن برگ‍هاي جوان انتهاي شاخه است. در اواخر مرداد نوك شاخساره ممكن است پيچيده شده يا خشك شود.

   براي رفع كمبود مس (Cu) مي توان يا كودهاي حاوي آن را به خاك اضافه نموده و يا محلول‍پاشي نمود. محلول پاشي برگ‍ها با كلات مس (Cu-EDTA) با 5/10 درصد مس خالص ميان 250 تا 900 گرم در 1000 ليتر آب، پس از گل دادن در اواخر فروردين ماه تا اوايل ارديبهشت ماه بهترين نتيجه مسموميت را دارد. كاربرد سولفات مس در حد 600 تا 1200 گرم در 1000 ليتر آب در اوايل بهار نيز موفقيت‍ آميز بوده است. در غلظت زياد، مس نيز باعث مسموم شدن گياه شده، ميوه ها حالت ترك خورده و سياه رنگ پيدا مي ‍كند و در روي برگ‍ها نيز نقاط نكروزه قهوه اي رنگ و ريزي مشاهده  مي‍ شود.

علائم كمبود ازت :

كاهش ميزان ازت برگ باعث كاهش محصول، تاخير در برگ دادن وگلدهي، كاهش رشد طولي و قطره‍اي شاخ‍ه ها، قرمز شدن پوست درخت، كوچك و زرد شدن برگ‍ها، قرمز شدن رگبرگ‍ها و دمبرگ‍ها و ريزش برگ قبل از پاييز و خصوصاً زمان رسيدن محصول در درختان پر محصول به صورت توام يا مستقل مشاهده مي شود.

معمولاٌ در صورت كمبود ازت در اوايل فصل رشد،  برگهاي پايين درخت كم رنگ تر و ريزتر شده و تعداد برگها نيز كاهش يافته و يا  به  طور كلي رشد  تاج  درخت  كم مي ‍شود.  در صورت ادامه كمبود ريزش برگ هاي پيرتر زودتر از معمول انجام مي شود.

 

فسفر :

فسفر يكي از عناصر اصلي و كليدي در توليد پسته به حساب مي آيد كه در بيشتر اعمال فيزيولوژيكي گياه اهميت دارد از جمله در توليد ATP و آنزيم‍ها.  با وجودي‍‍كه، در بعضي خاك‍ها كودهاي فسفاته به زمين داده نمي ‍شود اما كمبود اين عنصر كمتر مشاهده مي ‍شود. به نظر مي ‍رسد دليل اصلي آن وجود قارچ‍هاي ميكوريزا در اين خاك‍ها باشد كه به جذب فسفر كمك نموده و درختان كمبودي نشان نمي ‍دهند.

علائم كمبود :

در صورت كمبود فسفر علائمي از قبيل ديربازشدن جوانه ها ، برگ‍هاي سبزرنگ پريده و پيدايش نقطه  هاي سوخته با اشكال غير‍يكنواخت، در نزديكي لبه برگ‍هاي مسن تر از خود نشان خواهد داد. اين نقاط در طول فصل گسترش يافته تا اينكه تمامي پهنك را فرا گرفته و نهايتاً خشك شده و به زمين مي ‍ريزد.

 

پتاسيم (K) :

پتاسيم در ساخت پروتئين، آنزيم‍ها، اعمال تنظيمي و ارتباط آب و گياه نقش كليدي را ايفا مي كند. پتاسيم باعث تسهيل نفوذ آب در سلول‍هاي گياهي و كنترل كننده عمل باز و بسته شدن روزنه هاي برگ به هنگام تعرق مي ‍باشد. نياز گياه به پتاسيم بسيار زياد است كه در صورت وجود به شكل قابل جذب و محلول در فاز مايع، به راحتي مي‍ تواند آن را جذب‍ كند. چون تحرك پتاسيم‍ در خاك بسيار كم است، لذا تغذيه گياهان ريشه عميق در خاك‍هاي رسي با كودهاي پتاسه كار مشكلي نمي ‍باشد. براي كود دهي به باغات فاقد پتاسيم در خاك‍هاي داراي بافت سنگين و رسي  مي‍ بايد مقادير زيادي از آن را درون شيار كودي ريخته و گرنه درختان پاسخ مناسبي به دريافت كود نخواهند د اد.

كمبود پتاسيم در باغ‍هاي كه در اراضي سبك و شني احداث مي شوند، نيز وجود دارد و مي ‍‍توان اينگونه باغ‍ها را با مقدار متوسطي كود پتاسه كه هر 2 تا 3 سال به زمين داده مي ‍شود، ترميم واصلاح نمود. بهتر است مقدار محاسبه شده كود پتاسه در چند نوبت در پاييز يا زمستان به همراه ساير كودهاي زمستانه، اواخر ارديبهشت ماه و قبل از رشد مغز به درختان پسته داده شود.

 

علائم كمبود :

علائم كمبود پتاسيم عبارتند از : تغيير رنگ برگ‍ها و پيچيدن حاشيه آنها به سمت بالا. همچنين لبه برگ در قسمت تاخورده به رنگ‍ هاي خاكستري يا مسي در مي‍ آيد. اغلب برگ‍هاي مورد بحث در قسمت‍هاي وسط شاخه‍ ها قرار دارند وهرچه رشد ادامه يابد، شاخه ها كوتاه، كوچك و چند پهلو مي شوند .

 

نتايج و فرمول هاي كودي در مورد K,P,N :

در خاك‍هاي كه از نظر مواد عالي و پتاسيم غني باشند،  ازت و فسفر تاثير معني ‍داري در افزايش محصول داشته و بهترين فرمول كودي 300 گرم از هريك از مواد ازت دار (N) و فسفر (P2O5) به صورت خالص براي هر درخت 600 گرم توصيه  مي ‍شود.  مصرف كود حيواني به تنهايي ميزان محصول را به طور معني ‍داري افزايش مي ‍دهد.

بهترين روش مصرف كود‍هاي شيميايي به طريق شياري مي‍ باشد كه دو طرف رديف درختان (و يا هر سال  يك طرف ) در انتهاي سايه  انداز به عرض و عمق 40 سانتي‍متر داده شود. اگر ميزان مواد آلي در خاك زياد باشد مصرف ازت  وP2O5  تا ميزان 300 گرم به هر درخت ميزان عملكرد را افزايش داده و اضافه نمودن مواد فوق به ميزان 600 گرم به هر درخت عملكرد را بطور معني ‍داري كاهش مي ‍دهد.

 

عناصر غذايي كم ‍مصرف (Micro elements) :

استفاده از كودهاي ريز مغذي، از طريق خاك منافع چنداني را در برندارد. براي رفع اين مشكل در دراز مدت و جلوگيري از رسوب عناصر كم ‍مصرف در مجاورت فسفات‍ها و كربنات‍ها در شرايط قليايي و سديمي بودن خاك و آب، بايد ابتدا وضعيت خاك بهبود يافته وخصوصاً خاك متعادل گردد. راه دوم، در‍كوتاه مدت، استفاده از كودهاي ميكرو از طريق محلول‍پاشي مي ‍باشد.

 

روي (Zn) :

   روي (Zn) در عمل گرده افشاني و لقاح و « اكسين» (Auxin) براي رشد سلول‍ها نقش مهمي دارد. در خاك‍هاي قليايي و سديمي و مناطقي ‍كه مانند اغلب نواحي پسته كاري، بارندگي آنها كم است و در خاك‍هاي كربناتي، ميزان روي قابل جذب بسيار پايين است و در اراضي كه خاك سبك و شني دارند كمبود بيشتر مشاهده مي شود. علائم كمبود، خصوصاً در حالت شديد آن، در اويل فصل بروز مي نمايد. اولين تاثير كمبود روي (Zn) تاخير در بازشدن جوانه هاي زايشي و رويشي درخت پسته است،كه گاهي احتمال دارد گلدهي و ظهور برگ‍ها تا يك ماه ديرتر انجام شود. پس از بازشدن جوانه هاي رويشي برگهاي انتهايي كوچك و تغيير رنگ يافته (كلروز) وكوچك ‍شدن ميان‍گره ها به صورت مجموعه اي ريزبرگ و جارويي ظاهر مي ‍شوند.

در نتيجه عملاً توانايي گياه براي فتوسنتز و ساخت كلروفيل بطور چشمگيري كاهش مي ‍يابد. در صورتي‍كه كمبود برگ‍ها ناچيز باشد، اندازه آنها كوچك‍تر از معمول نبوده اما سطوح رنگ پريده‍اي (كلروزه) بين رگبرگهاي جانبي ديده مي شود. اغلب قسمتي از حاشيه برگ‍‍ها نيز به سمت بالا مي ‍پيچد به طوري كه حاشيه برگ به صورت كاملاً مشخص و مواج ديده مي‍ شود. در موارد كمبود شديد گاهي، سرشاخه‍ ها نيز از نوك به طرف پايين خشك مي ‍شوند .

دانه هاي پسته موجود روي درخت و يا شاخه هاي داراي كمبود آشكارا كوچك‍تر و قرمز‍تر از دانه هاي پسته معمولي مي ‍باشند. همچنين كمبود روي با رشد شاخه هاي بدون برگ بدليل عدم وجود جوانه هاي زنده مشخص مي ‍شوند.

برطرف كردن كمبود روي از طريق خاك با استفاده از منابع معدني سولفات روي (Znso4) امكان پذير است. در اين روش به علت محدود بودن روي د رخاك بهتر است كود را نزديك ريشه قرار داد تا حداكثر امكان جذب براي آن فراهم شود و در صورتي كه سولفات 36 درصد استفاده شود، برحسب سن و اندازه درخت بين 900 تا 2700 گرم سولفات به هر درخت در خاك‍هاي شني، پاسخ خوبي خواهد بود.

جوانه ‍پاشي روي در شروع و انتهايي فصل خواب درختان با سولفات روي (36 درصد  روي خالص) به ميزان 5/47 كيلوگرم در 1000 ليتر آب يا كلات روي (Zn-EDTA) به ميزان 350/2 كيلوگرم در 1000 ليتر آب كمبود را بخوبي برطرف مي نمايد.

 

 

 آهن (Fe) :

   آهن يكي از بي ‍تحرك‍ترين عناصر درگياهان است به همين علت كمبود آهن (Fe) بيشتر در برگ‍هاي جوان مشاهده مي ‍شود.كمبود آهن در خاك معمولاً به علت نامحلول بودن آن مي ‍باشد. درخاك‍هاي اسيدي و نسبتاً اسيدي، آهن كاملاً محلول است، اما در خاك‍هاي خنثي يا قليايي مثل اكثر مناطق پسته ‍‍كاري ايران، آهن به قدري نامحلول است كه گياه به مقدار كافي نمي ‍تواند آن را جذب نمايد.

علائم كمبود آهن (Fe) در درختان پسته نيز تقريباً مشابه اكثر درختان ميوه است يعني برگ زرد شده و رگبرگ‍هاي اصلي سبز باقي مي ‍مانند. اگرچه اين زردي در كمبودهاي ناچيز قابل رويت نيست اما رنگ كلي باغ زرد مي ‍شود يكي از علائم كمبود، بروز نقاط سوخته (نكروزه) در سطح برگ مي ‍باشد. معمولاً محصول شاخ‍هاي داراي كمبود كاملاً رشد نكرده يا پوك مي ‍شود. تعداد دانه در خوشه در اين حالت بسيار كم و گاهي به 2 تا 3 عدد مي ‍رسد. كمبود آهن باعث مي‍شود برگ‍ها به شكل به اصطلاح تيغ ماهي درآيند.

 

بر(B) :

   بر(B) ممكن است در برگ‍هاي پاييني درخت به مقداري باشد كه در آنها ايجاد مسموميت كند در حالي ‍كه در همان موقع سلول‍هاي مريستمي انتهايي كمبود بر را نشان مي ‍دهند. 

 پيچيدگي و غير مسطح ‍شدن حاشيه برگ‍ها از علائم  بارز كمبود  بر(B) مي باشد.  درابتدا  رشد طبيعي بوده ،  ضخيم و فنجاني مي ‍شوند  نهايتاً ممكن است تمام خوشه هاي گل ريزش كرده يا ميزان پوكي محصول به شدت افزايش يابد. سوختگي حاشيه برگ‍ها از علائم زياد بوده و مسموميت گياه توسط بر(B) مي ‍باشد. كمبود بر سبب كوتاه شدن ميان‍گره ها روي شاخه‍ هاي ضعيف مي‍ شود، برگ‍ها غالباً تابيده، بدشكل، ريز، و در صورت شدت كمبود باعث سرشاخه ميري مي ‍شود.

با پاشيددن بر از منبع براكس (11 درصد بر) به صورت سرك در پاييز به ميزان 7/55 تا 5/83 كيلوگرم در هكتار باعث برطرف كردن كمبود بر براي مدت 5-3 سال مي‍شود، در مصرف كودهاي حاوي بر(B) بايستي بسيار مواظب بود زيرا اندكي بر اضافي مي ‍تواند مسموميت درختان را بدنبال داشته باشد.

بر را مي‍توان با جوانه پاشي هم تامين نمود. جهت اين كار قبل از باز شدن جوانه ها، بر لازم را براي توسعه و رشد گل‍ها تامين كرده و تعداد دانه در خوشه را افزايش يا بهبود بخشيد.

 

منگنز(Mn) :

در خاك‍هاي مناطق خشك كمبود منگنز ديده مي‍ شود و درخاك‍هاي اسيدي مسوميت آن ايجاد اشكال مي ‍نمايد. بعلت كمي تحرك آن در بافت‍هاي گياهي علائم كمبود را در بافت‍هاي جوان مي ‍توان مشاهده كرد .

علائم كمبود آن مانند آهن است با اين تفاوت كه در كمبود منگنز قسمتي از حاشيه سبز باقي مي‍ماند. دادن سولفات منگنز به ميزان 10-8 كيلوگرم در هكتار در اواخر زمستان و در انتهاي سايه‍انداز در شيار  كودي و به عمق حداقل 30 سانتيمتر مي‍تواند در رفع كمبود آن موثر باشد. استفاده از تركيبات كلاته منگنز (Mn-EDTA)، به علت جانشيني سريع آهن بجاي آن در كلات و افزايش جذب آهن و عدم منگنز معمول نيست.

 

مس (Cu) :

اين عنصر مانند روي براي گياهان سمي است مگر اينكه غلظت آن بسيار كم باشد. در باغاتي كه به مدت طولاني از كودهاي حيواني و مرغي استفاده كرده اند، ميزان مس موجود در برگ درختان بسيار كم است. علائم كمبود مس در درختان پسته در اواخر تير تا اواسط مرداد ماه شروع مي‍ شود. دركمبود اين عنصر برگ‍هاي تشكيل شده در انتهاي شاخساره بطور تصاعدي كوچك‍تر و گرد‍تر مي ‍شوند. نتيجه آن نكروزه شدن برگ‍هاي جوان انتهاي شاخه است. در اواخر مرداد نوك شاخساره ممكن است پيچيده شده يا خشك شود.

   براي رفع كمبود مس (Cu) مي توان يا كودهاي حاوي آن را به خاك اضافه نموده و يا محلول‍پاشي نمود. محلول پاشي برگ‍ها با كلات مس (Cu-EDTA) با 5/10 درصد مس خالص ميان 250 تا 900 گرم در 1000 ليتر آب، پس از گل دادن در اواخر فروردين ماه تا اوايل ارديبهشت ماه بهترين نتيجه مسموميت را دارد. كاربرد سولفات مس در حد 600 تا 1200 گرم در 1000 ليتر آب در اوايل بهار نيز موفقيت‍ آميز بوده است. در غلظت زياد، مس نيز باعث مسموم شدن گياه شده، ميوه ها حالت ترك خورده و سياه رنگ پيدا مي ‍كند و در روي برگ‍ها نيز نقاط نكروزه قهوه اي رنگ و ريزي مشاهده  مي‍ شود.

محصولات کشاورزی بر اساس حساسيت به كمبود عناصر ريز مغذي

 

توسط اکبر بیگی حبیب آبادی

برنامه محلولپاشی مخصوص کشت گوجه فرنگی

 

ازبوته بندی تا قبل از گلدهی

بعد از گلدهی

 زمان به بار نشستن وافزایش سایز

سوپرفراگین

2لیتر در هکتارمحلولپاشی

سوپرفراگین

2لیتردر هکتار محلولپاشی

سیسارونHM   

2لیتر در هکتار محلولپاشی ودر صورت نیاز تکرار بفاصله 15 روز

 * توجه شود فاصله زمانی هر مرحله تا مرحله بعد کمتر از 15 روز نباشد *

* كود توصیه شده برای محلولپاشی را همراه با سموم نباتي بجز سموم حاوي تركيبات  مس و فلزات سنگين  نيز ميتوان مصرف كرد *عمل به توصیه های فوقباعث تقویت و شادابی گیاه و  افرایش قدرت فتوسنتز برگ میشود.

جلوگیری از ریزش گل و جلوگیری از پوسیدگی گلگاه

افزایش وزن و حجم میوه و رنگ پذیری بهتر گوجه فرنگی

افزایش مقاومت گیاه به بیماریهای قارچی

 تاثير عناصر مختلف بر گوجه فرنگي و علائم كمبود آنها :ازت (N) : باعث افزايش رشد رويشي شده و در نهايت در توليد گل و ميوه بيشتر موثر مي باشد ، كمبود اين عنصر در گوجه فرنگي باعث به تأخير افتادن رشد ، تغيير رنگ طبيعي گياه ، كوچك و نازك باقي ماندن برگها و تغيير رنگ آنها از سبز مايل به زرد به ارغواني ، سفت و فيبري شدن شاخه ها ، زرد شدن جوانه هاي گل و ريختن آنها ، كوچك ماندن ميوه و كاهش شديد محصول مي شود .فسفر (p) : نقش اصلي اين عنصر در تنظيم زمان رسيدگي محصول مي باشد همچنين باعث افزايش مقاومت گياه در برابر بيماري ها شده و در بهبود كيفيت و ظاهر ميوه نقش مهمي دارد . اولين علامت كمبود فسفر در گوجه فرنگي ايجاد رنگ ارغواني در سطح زيرين برگها مي باشد . بعد از آن شاخه ها باريك و فيبري شده ، دمبرگها كوچك و ميوه دهي به تاخير مي افتد . پتاسيم (k) : باعث افزايش مقامت گياه در برابر تنش هاي مختلف محيطي شده و در بهبود كيفيت گوجه فرنگي مؤثر است . در صورت كمبود اين عنصر ، گوجه فرنگي آهسته تر رشد مي كندو رنگ آن سبز مايل به آبي تيره میشود . برگهاي جوان كاملا چروكيده و قسمتهايي كه تحت تاثير كمبود قرار گرفته اند گاهي به رنگ نارنجي براق درآمده و اغلب شكننده و قهوه اي شده و بالاخره مي ميرند . شاخه ها سخت و چوبي شده ريشه ها خوب رشد نكرده و اغلب باريك باقي مي مانند . بر (B) :‌نقش عمده اي در فعاليتهاي حياتي گياه داشته و تقسيم سلولي بافتهاي مريستمي ، تشكيل جوانه هاي برگ و گل ، ترميم بافتهاي آوندي و در نقل و انتقال مواد محلول در بين سلولها نقش مهمي ايفا مي كند . در صورت كمبود ، ميوه ها لكه لكه شده و نقاط چوب پنبه اي روي ميوه ظاهر شده وباعث رسيدگي بي موقع محصول مي شود .آهن (Fe) : اين عنصر در ساختن سبزينه گياه دخالت دارد و علائم كمبود آن در بوته گوجه فرنگي به صورت زرد شدن بين رگبرگي برگها است كه البته خود رگبرگها سبز باقي مي ماند . زرد شدن از قاعده برگچه ها شروع و به سمت نوك گسترش مي يابد . و به طور كلي كمي خشك و سوخته مي شوند . منگنز (Mn) : اين عنصر فعال كننده آنزيمهاي مختلف است و باعث تسريع جوانه زني و رسيدگي ميوه مي شود و در صورت كمبود ، برگها به تدريج زرد شده و حالت سوختگي به خود مي گيرند . گياه به شكل باريك و دراز رشد كرده و شكوفه ها كم مي شوند . همچنين تغيير شكل و پيچيدگي برگچه ها از علائم ديگر آن است.

نحوه استفاده از کود ارگانیک سیسارون به عنوان بذرمال

 

این کود در توسعه سریع سیستم ریشه ای، تقویت بنیه بیشتر گیاهچه ها در مراحل اولیه رشد ، افزایش درصد جوانه زنی، افزایش سطح سبز مزرعه، افزایش قدرت تحمل گیاه به تنش های محیطی غیر زنده (سرما- خشکی و شوری و …) و عوامل بیماری زا و نهایتا افزایش عملکرد محصول نقش بسزایی دارد.

گیاهان برای رشد و تولید ، نیازمند آب و مواد غذایی موجود در خاک هستند که توسط ریشه های گیاه جذب و در اختیار آن قرار می گیرد.  ریشه به عنوان یکی از مهم ترین ارگانهای گیاه وظایف مهمی چون جذب آب و عناصر غذایی را به عهده دارد، پر واضح است که سلامت و کارکرد صحیح آن ، نقش قابل ملاحظه ای در تنظیم رشد و عملکرد اندام های هوایی گیاه ایفا می کند. رشد ریشه نیز خود متاثر از محیط اطراف آن می باشد، کود ارگانیک سیسارون با استفاده و بهره گیری از بهترین مواد اولیه حاوی هیومیک و فالویک اسید و ترکیبات میکرو  و در بسته بندی 1 لیتری مایع قابل ارائه است.روش و میران مصرف:کود ارگانیک سیسارون برای استفاده به صورت اختلاط بذری (بذرمال) مطابق این دستورالعمل مصرف شود.

برای بذر مال کردن هر 100 کیلوگرم بذر از 25/1-1 کیلوگرم سیسارون استفاده کنید، بدین منظور ابتدا بذرها را روی نایلون پلاستیکی بریزید. سپس کود سیسارون را در دو برابر آب حل کنید و بکمک سمپاش آن را روی بذرها به تدریج و یکنواخت بپاشید و بذرها را زیرو رو کنید تا کاملا یکنواخت شوند.بذرها را در سایه پهن کرده و پس از خشک شدن اقدام به کشت کنید.مزایا:• تقویت بنیه گیاهچه ها و افزایش درصد جوانه زنی• گسترش سریع حجم ریشه و افزایش رشد گیاه • کمک به کارایی کودهای شیمیایی• افزایش قدرت تحمل گیاه نسبت به سرمازدگی -کم آبی و شوری و بیماری های خاکزی• افزایش عملکرد و تولیدتذکر:کود ارگانیک سیسارون به صورت محلولپاشی و استفاده در آب آبیاری نیز طبق دستور العمل مربوطه قابل استفاده است.سیسارون   مایع را قبل از استفاده تکان دهید.عملیات بذر مالی را در سایه انجام دهید.سیسارون را دور از تابش مستقیم آفتاب و گرما نگهدارید.

سیسارون را دور از دسترس کودکان نگهدارید.پس از اتمام کار ، دست ها را با آب و صابون شستشو دهید.

یونجه گیاهی است علفی و چند ساله که ارتفاع آن تا یک متر میرسد برگهای آن دارای سه برگچه می‌باشد برگچه‌های نوک تیز، سبز رنگ و بیضی شکل است. گلهای یونجه بشکل سبز و برنگ بنفش تیره یا آبی روشن است میوه یونجه مانند صدف بوده و دانه داخل میوه مانند لوبیا ولی کوچکتر از آنزمی باشد.

در مناطقی که دارای زمستان‌های معتدل هستند بونجه را بهتر است در پاییز به اندازه کافی زود کاشت.تا قبل از اینکه سرما رشد آن را متوقف کندگیاه بتواند مستقر شود. و در مناطقی که دارای زمستان‌ها سرد هستندگیاه باید در بهار کشت شود وکشت آن باید زود انجام شود تا قبل از شروع گرما تابستانه گیاه مستقر شود.

تناوب یونجه با گیاهان دیگر: در تناوب یونجه برای گیاهی که بعد از خودش کاشته می‌شود بسیار سودمند است. (به علت داشتن ریزوم وفعالیت ریزوبیوم کننده نیتروژن) البته برای اینکه چنین اتفاقی بیقتد زمانی که هنوز عملکرد خوبی دارد باید آن را زیر خاک نمود. اگر در زیر رو نمودن آن تاخیر کنیم یا مورد حمله علف‌های هرز قرار گیرد دیگر برای گیاه بعدی سودمند نخواهد بود.

 

علف هرز سس یونجه:

رنگ رشته‌های این گیاه سس نارنجی مایل به زرد است.مهم ترین میزبان آن یونجه‌است. سس نه تنها طعم یونجه را به عنوان علوفه نامطلوب می‌سازد بلکه آن را تا حدی نیز سمی می‌نماید. در صورت کنترل ننمودن آن محصول از نظر کمی و کیفی کاهش یافته و عمر مزرعه کوتاه می‌شود.

 طریقه مبارزه با سس یونجه:

 استفاده از بذور خالص برای کاشت یونجه -استفاده از کودهای غیر آلوده به سس -کاشت یونجه در اواخر تابستان یا در پاییز به جای بهار چون آلودگی اولیه سس با رسیدن فصل سرما از میان می‌برد. -کاشت با تراکم بالا ایجاد سایه می‌نماید و از جوانه زدن سس جلوگیری به عمل می‌آورد. – در زمان آلوده بودن یونجه به سس برداشت محصول باید قبل از به بذر رفتن سس صورت پذیرد تا از انتشار بذر ممانعت شود.-از سال دوم به بعد تاخیر در برداشت یونجه با سایه انداختن روی زمین مانع جوانه زنی بذر سس می‌شود –استفاده از سموم علف کش مناسب

 

تلفن: 33799891-021 تلفكس 88995072   همراه: 09127285739

نکاتی در کشت زعفران

 زعفران یکی از محصولات استراتژیک و مهم از نظر اقتصادی در خراسان می باشد. % 98 کشت زعفران کشور در حال حاضر به استانهای خراسان با سطح زیر کشت بالغ بر50000 هکتار تعلق دارد.

اين گياه علفي، بدون ساقه و پيازدار است. زعفران گياهي نيمه گرمسيري است که در اغلب مناطق ايران که داراي زمستانهاي ملايم و تابستانهاي گرم و خشک باشد به­خوبي مي­رويد. مقاومت زعفران در برابر سرما زياد است و تا حدود 20 درجه سانتيگراد زير صفر را به خوبي تحمل مي­کند. از نظر خاک زعفران طالب زمينهاي شيرين، حاصلخيز با بافت متوسط (لومي، سيلتي، شني رسي) و آهک دار با pH بين 8-7 مي­باشد. پياز زعفران پس از پايان دوره رشد و نمو پائيزه و زمستانه بر حسب آب و هواي منطقه رويش معمولاً از اواخر فروردين تا ارديبهشت به مرور به خواب مي­رود. در دوره خواب يا استراحت تابستاني، بارندگي و آبياري براي زعفران مضر است.

کشت زعفران از طريق پياز آن صورت مي­گيرد.

 مقدار پياز براي کاشت در هکتار بسته به ريزي و درشتي و تعداد آنها در هر چاله بين 5-3 تا متفاوت است. زمان کاشت پياز زعفران از موقع خزان بوته­ها يعني از اوايل خرداد تا اواسط مهر ماه مي­باشد.

از آنجاییکه پیاز زعفران مدت نسبتا زیادی (7 – 5 سال) در زمین می ماند. خاک زمین باید سبک یا ترکیبی از شن و رس باشد که پیاز بتواند در این مدت علاوه بر تامین مواد غذایی، در مقابل شرایط خاص منطقه ای نیز مقاومت نماید.

در مرداد یا شهریور پس از پخش 40 -80 تن کود حیوانی و 200 کیلوگرم فسفات آمونیوم زمین را بصورت فارو در میاورند و برای کشت آماده می کنند. (توصیه می شود که حدود 250 کیلوگرم سولفات پتاسیم نیز در این مرحله با خاک مخلوط گردد).

پس از پایان کاشت پیازهای زعفران که حداکثر تا آخر شهریورماه طول می کشد حدود 15 تا 10 روز بعد از کاشت اقدام به آبیاری مزرعه می نمایند.

زعفران داراي 4 دوره آبياري مي­باشد .

آب اول در زعفران خيلي مهم است و تمام نقاط زمين بايد بطور کافي و يکنواخت آب بخورد، تا گلهاي يک قطعه بطور همزمان بيرون آيند. بعد از 4-3 روز و آماده شدن زمين، بوسيله دندانه سله شکني مي­کنيم تا کودها بيشتر با خاک مخلوط شوند و      جوانه­هاي گل زودتر از درون خاک خارج شوند. از آنجايي که گلهاي زعفران قبل از باز شدن برگها ظاهر مي­شوند، آبياري اوّل بايد بموقع و حتماً در اواسط مهرماه انجام شود. اگر آبياري زودتر از مهرماه، يعني در شهريور يا مرداد انجام شود، به جاي رشد گلها، اول برگها سبز مي­شوند. در اينصورت برداشت گل مشکل شده و کيفيت زعفران پائين مي­آيد. بعد از آبياري اول تا برداشت محصول مزرعه نبايد آبياري شود. برگها پس از جمع کردن محصول در ماه­هاي آبان و آذر شروع به رشد مي­کنند و تا فروردين سال بعد در صورت مساعد بودن شرايط باقي مي­مانند. در ارديبهشت برگها پژمرده شده و از بين مي­روند. از زمان برداشت گلهاي زعفران تا برداشت برگها 2 مرتبه زمين را آبياري مي­کنند. مرحله اول در اوايل آبان ماه (بعد از برداشت گلها) و مرحله دوم 20 روز بعد از عيد مي­باشد.

بعد از آبياري اوّل به فاصله 2 تا 3 هفته بسته به درجه حرارت هوا، گل­هاي زعفران ظاهر مي­شوند. در هواي نسبتاً گرم ديرتر و در هواي نسبتاً سرد و در زير سايه درخت­ها گل­ها زودتر بيرون مي­آيند.

آشنایی با عناصر مورد استفاده در تغذیه درختان پسته و اهمیت آنها در بازدهی بیشتر باغات پسته

ترجمه و تنظیم: مهندس محمد جمالیزاده-کارشناس ارشد بیماری شناسی گیاهی

 عضو انجمن پسته ایران

Email: jmlzdh_mhmmd@yahoo.com

کمبود فسفر در پسته

“هشدار: هر گونه استفاده از این مطالب باید با ذکر منبع یا اجازه رسمی نویسنده باشد”

16 عنصر شیمیایی برای رشد و نمو هر گیاهی منجمله پسته مورد نیاز هستند. خود این 16 عنصر به دو گروه عناصر ماکرو (macro nutrient) و عناصر میکرو (micro nutrient) تقسیم بندی می شوند. بنابر تقسیم بندی دیگر این 16 عنصر به دو دسته عناصر معدنی (mineral nutrients) و غیر معدنی (mineral nutrients non-) دسته بندی می شوند. عناصر غیر معدنی شامل کربن (C)، اکسیژن (O) و هیدروژن (H) می شوند. عناصر غیر معدنی در آب یا هوا وجود دارند. 13 عنصر معدنی دیگر شامل نیتروژن (N)، پتاسیم (K)، فسفر (P)، کلسیم (Ca)، منیزیوم (Mg)، گوگرد (S)، بور (B)، مس (Cu)، آهن (Fe)، کلر (Cl)، منگنز (Mn)، مولیبدن (Mb) و روی (Zn) می شوند. عناصر معدنی یا mineral nutrients در خاک وجود دارند و توسط ریشه های درختان و نباتات قابل جذب هستند. معمولا همه عناصر بصورت کافی در دسترس ریشه ها نیستند و الزاما باید مواد غذایی مورد نیاز درختان از طریق کوددهی در اختیار آنها گذاشته شود مخصوصا در مورد درختان پسته کوددهی به منظور تامین نیاز غذایی درختان پسته بسیار الزامی است.

عناصر غذایی ماکرو یا macro nutrient مورد نیاز درختان پسته

عناصر ماکرو عناصری هستند که بمقدار زیاد مورد نیاز درختان هستند و سالیانه مقادیر زیادی از این عناصر توسط ریشه های درختان پسته از خاک برداشت می شود تا بمصرف برسند. عناصر ماکرو به دو گروه اصلی و فرعی تقسیم بندی می شوند. گروه اصلی عناصر ماکرو شامل 3 عنصر نیتروژن (N)، پتاسیم (K) و فسفر (P) هستند. معمولا بدلیل اینکه میزان جذب این عناصر توسط ریشه درختان پسته فوق العاده بالاست هر سال باید کمبود این عناصر با استفاده از کودهی جبران کرد. در بسیاری از نقاط پسته خیز استان کرمان نیازی به افزودن کودهای فسفره (P) نیست چون خاک این مناطق سرشار از فسفر است  و حتی در بسیاری از موارد مسمومیت فسفر (P) مشاهده می شود (البته این امکان وجود دارد که برخی مناطق پسته کاری کمبود فسفر وجود داشته باشد). بنابراین در بسیاری از نواحی نیازی به افزودن کودهای فسفاته از جمله سوپرفسفات تریپل و دی آمونیوم فسفات بعنوان کود فسفره نیست. اما در مورد عناصر نیتروژن (N) و پتاسیم (K) در مناطق پسته خیز بشدت کمبود وجود دارد و حتما باید هر ساله کودهای پتاسه و نیتروژنه به خاک اضافه شوند. کودهای نیتروژنه و پتاسه بفرم سولفات مانند سولفات آمونیوم و سولفات پتاسیم در رفع نیازهای درختان پسته بسیار مفید ارزیابی می شوند. دسته دوم عناصر ماکرو شامل کلسیم (Ca)، منیزیوم (Mg) و گوگرد (S) هستند. معمولا نیازی به اضافه کردن کود برای جبران کمبود این دسته از عناصر ماکرو نیست چون بوفور در خاک موجود هستند. البته در نواحی با خاکهای اسیدی یا (PH) پایین برای جبران کمبود دو عنصر کلسیم (Ca) و منیزیوم (Mg) کودهای حاوی این عناصر باید حتما به خاک اضافه شوند اما در شرایط خاکی باغات پسته استان کرمان ( قلیایت شدید خاک و PH بالا) نیازی به افزودن کودهای کلسیمی و منیزیومی نیست چون به حد کافی در خاک وجود دارند.

عناصر میکرو (micro nutrient) مورد نیاز درختان پسته

عناصری هستند که بمقدار بسیار جزیی در مقایسه با عناصر ماکرو مورد نیاز درختان پسته هستند و شامل 7 عنصر می شوند. این عناصر شامل بور (B)، مس (Cu)، آهن (Fe)، کلر (Cl)، منگنز (Mn)، مولیبدن (Mb) و روی (Zn) هستند. البته اگر همین مقدار کم هم در خاک موجود نباشد یا در اختیار درختان قرار نگیرد درختان دچار عوارض شدیدی خواهند شد و کمبود عناصر میکرو در درختان پسته بسیار خسارت زا است. در درختان پسته در بسیاری نقاط نیازی به اضافه کردن کودهای حاوی عناصر بور (B) و کلر (Cl) نیست چون در درختان پسته مسمومیت به این عناصر وجود دارد و نتنها در خاک بلکه در آب آبیاری هم مقادیر این دو عنصر بسیار بالاست و علایم مسمومیت به این دو عنصر تقریبا در تمامی نواحی پسته خیز مشاهده می شود. کمبودهای ناشی از مس (Cu)، آهن (Fe) و روی (Zn) بشدت در تقریبا تمامی نواحی پسته خیز مشاهده می شود و حتما هر ساله باید کودهای حاوی این سه عنصر در اختیار درختان گذاشته شود ولی بر خلاف عناصر ماکرو که تمام نیاز درختان را نمی توان از طریق محلول پاشی تامین کرد عناصر میکرو را می توان از طریق محلول پاشی یا برگپاشی در اختیار درختان پسته گذاشت و کمبودشان را رفع کرد. مطالعات مشخص کرده که بدلیل زیاد بودن فسفر (P) در خاک مناطق پسته خیز جذب عناصر میکرو مانند مس (Cu)، آهن (Fe) و روی (Zn) با دشواری صورت می گیرد. مواد مختلف غذایی مورد نیاز درختان پسته از طریق خاک جذب می شوند. ساختمان و بافت خاک نقش مهمی در جذب مواد غذایی توسط ریشه ها دارد. خاکهای شنی، رسی و سیلتی هر کدام خواص مخصوص به خود دارند و همچنین مواد آلی موجود در خاک هم در حاصلخیزی خاک بسیار ضروری هستند و هر چه بیشتر باشند قدرت جذب عناصر غذایی از خاک توسط ریشه ها بیشتر است. متاسفانه در شرایط نواحی پسته خیز استان کرمان خاکها از نظر مواد آلی بسیار در مضیقه هستند و درصد مواد آلی موجود در خاک این مناطق زیر 1 درصد برآورد شده است.

نقش PH خاک در جذب عناصر مورد نیاز درختان پسته

یکی دیگر از فاکتورهای اساسی در جذب مواد غذایی توسط درختان از خاک اسیدیته یا PH خاک است. اسیدیته خاک به صورت مستقیم روی میکروارگانیسم های موجود در خاک (life soil) و همچنین جذب مواد غذایی مختلف تاثیر می گذارد. PH خاک مشخص می کند کدام عناصر توسط ریشه ها جذب شوند و کدامیک جذب نشوند. در شرایط اسیدیته پایین ( PH اسیدی) عناصری مانند روی، منگنز، آلومینیوم، مس و کبالت بسیار قابل جذب هستند و برعکس در PH بالا نمی توانند توسط گیاهان جذب شوند. این اتفاقی است که در شرایط خاکی باغات پسته استان کرمان صورت گرفته است و موجب شده که بدلیل PH بالای خاک، کمبود عناصر میکرو تقریبا در تمامی باغات پسته مشاهده شود. خاکهای بشدت قلیایی شده استان کرمان دارای مقادیر متنابهی از یونهای بیکربنات هستند که متاسفانه تاثیر منفی روی رشد و نمو درختان گذاشته اند و همچنین در جذب سایر عناصر مورد نیاز درختان پسته نیز اختلال ایجاد کرده اند. به طور معمول عناصر ماکرو (macro nutrient) در PH پایین یا شرایط اسیدی کمتر توسط درختان جذب می شوند و برعکس آن عناصر میکرو (micro nutrient) در شرایط PH بالا یا بازی شانس کمتری برای جذب توسط ریشه درختان دارند. شکل شماره 1 میزان تاثیر PH خاک روی جذب عناصر مختلف را نشان می دهد. اضافه کردن آهک برای بهتر شدن وضعیت خاک در باغات پسته یک اشتباه بزرگ است که متاسفانه برخی کشاورزان بصورت ناآگاهانه اقدام به این کار می کنند چون آهک PH خاک را بشدت بالا می برد و نتنها بهبودی در شرایط خاک در مناطق پسته خیز بوجود نمی آورد بلکه بشدت قلیایت خاک را افزایش می دهد. بهترین ماده برای اصلاح خاک و کاهش PH خاک در شرایط خاک باغات پسته استان کرمان استفاده از گچ خام است که بسیار مفید است و موجب می شود که PH خاک به سمت اسیدی شدن سوق پیدا کند. همانطور که قبلا اشاره شد ریشه های درختان پسته عناصر مختلف را به شکلهای مختلفی جذب می کنند. بسیاری مواقع عناصر غذایی در دسترس ریشه ها هستند اما ریشه ها قادر به جذب این عناصر نیستند. فاکتورهای متعددی در جذب یک عنصر توسط ریشه ها دخالت می کنند از جمله فرم شیمیایی عنصر، PH خاک، عکس العمل های ذرات (کلوییدها) خاک، فعالیت میکروارگانیسم ها در خاک و شرایط فیزیکی خاک مانند نفوذپذیری خاک، درجه حرارت و همچنین رطوبت خاک. اینکه عنصری بتواند بفرم قابل جذب برای ریشه ها در آید بسیار مهم است. بسیاری عناصر بفرم آنیونی (یون با بار منفی) و یا کاتیونی (یون با بار مثبت) توسط درختان جذب می شوند. از جمله عناصری که بشکل کاتیون جذب می شوند آهن (Fe) است (فرم قابل جذب آهن توسط گیاهFe2+  و Fe3+ است). کلر (Cl) عنصری است که بفرم آنیونی Cl- جذب ریشه های درختان می شود. جدول شماره 1 فرم های مختلف عناصر و اشکال قابل جذب آنها توسط ریشه ها را نشان می دهد.

فرق فرم کلات یک عنصر با فرم غیر کلات یا آزاد

اگر روی لیبل (lable) یا برچسب برخی کودها دقت کنیم به واژه کلات (chelate) برخورد می کنیم. بسیاری از کشاورزان نمی دانند کلات چیست و فرق کودهای کلاته با کودهای معمولی در کجاست و کودهای کلاته چه محاسنی دارند؟ کلمه کلات (chalate) از واژه یونانی chele مشتق شده و مترادف با واژه Claw بمعنای چنگ زدن و نگهداشتن چیزی توسط چنگال است. کلات سازی زمانی صورت می پذیرد که مولکولهای بزرگ مخصوص دارای چندین نقطه اتصال (مانند EDTA) با یک micro nutrient باند می شوند. فرم کلات یک عنصر فرمی حفاظت شده است و سایر عناصر نمی توانند مزاحمتی در جذب یک عنصر کلات شده ایجاد کنند. فرم کلات یک عنصر در مقایسه با فرم معمولی آن بسیار راحت تر و سریعتر توسط گیاه جذب می شود. مولکولی که عناصر micro nutrient را کلاته می کند EDTA نام دارد. بسیاری از عناصر micro nutrient زمانی که بفرم کلاته در بیایند بسیار بهتر از فرم معمولی شان در خاک توسط گیاه جذب می شوند. جذب بسیاری از عناصر توسط ریشه در نتیجه اختلاف بار الکتریکی عنصر با کانال های جذبی موجود در ریشه صورت می پذیرد. عنصری که بفرم کلاته در آمده باشد پتانسیل بار بیشتری ایجاد خواهد کرد و در نتیجه بیشتر و بهتر از کانالهای ریشه عبور می کند. همانطور که قبلا اشاره شد معمولترین مولکول برای کلاته سازی عناصر مختلف در کودهای کشاورزی EDTA(ethylene-diamine-tetra-acetate) است. در برخی از کودهای کشاورزی بسیار باکیفیت کشاورزی ممکن است عوامل کلاته کننده DTPA  و EDDHA  باشند.  EDTA معمولترین عامل کلاته کننده در کودهای مورد استفاده به صورت مصرف در خاک و همچنین بصورت محلول پاشی است. در شرایط خاک و آب باغات پسته استان کرمان (PH بالای خاک و آب) یونهای فلزی مانند آهن (Fe) و روی (Zn) در بسیاری از موارد غیر قابل جذب هستند برای ریشه ها اما وقتی که فرم کلاته این عناصر بعنوان کود در اختیار درختان قرار گیرد براحتی قابل جذب می شوند. عناصری که بفرم کلات هستند در مقایسه با عناصری که بصورت غیرکلات یا آزاد در خاک وجود دارند ثبات بیشتری دارند و با آبشویی یا leaching کمتر از دسترس ریشه ها خارج خواهند شد.

با سلام
با تشکر از این مقاله منحصر به فرد و آموزنده
موفق باشید.

سلام
منم مثل شما فارغ التحصیل دانشگاه تهرانم البته حشره شناسی
مقاله عالی بود خیلی کمکم کرد
ممنون

عالي بود و بسيار كارامد به اطلاعاتم خيلي اضافه شد ممنون
خيلي بدردم خورد آخه ميتونم ازاطلاعاتش استفاده كنم

با سلام
اقای مهندس از نظر علمی چند ساعت بعد از محلولپاشی عناصر در اختیار ریشه قرار میگیرد؟قبلا از توجه شما به پاسخ سوالات کمال تشکر دارم

سلام مطلب شما در مورد علامتهای روی کود بسیار کاربردی و مفید می باشد با تشکر ازحسن انتخاب شما
عضو هیات علمی دانشگاه جیرفت

ممنون از مطلبتون
فقط یه سوال
حدودا دوهکتار باغ پسته سه ساله دارم
میخواستم ببینم میشه راهنمایی کنید که میزان کود هایی که گفتید برا هر درخت چقدر بایس باشه
ممنون میشم راهنماییم کنید

کمبود فسفر در پسته
کمبود فسفر در پسته
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *