کمبود دارو در تهران

کمبود دارو در تهران
کمبود دارو در تهران

ما برای بهبود خدمات خود از کوکی‌ها استفاده می‌کنیم. جزئیات بیشتر را در صفحه “حفظ حریم خصوصی کاربران” در وبسایت دویچه وله بخوانید.

وزیر بهداشت از مجلس ایران خواست، به فکر مشکلات صنعت دارو باشد. یک نماینده مجلس هم با تأکید بر کمبود دارو در ایران گفت: «گرانی داروهای آزاد با اقتصاد بیماران همخوانی ندارد.» نسبت به خرید دارو از ناصرخسرو هم هشدار داده شد.

حسن قاضی‌زاده هاشمی، وزیر بهداشت ایران، روز دوشنبه پنجم آذر (۲۶ نوامبر) با اشاره به افزایش چندین برابری بهای مواد اولیه صنعت دارو به خاطر “تکانه‌های قیمت ارز”، از مجلس شورای اسلامی خواست تا به فکر مشکلات این صنعت باشند.

کمبود دارو در تهران

نوسانات شدید ماه‌های گذشته در بازار ارز در ایران، افزایش سرسام‌آور قیمت دلار و سقوط ارزش پول ملی، بر خرید و فروش همه کالاها از جمله دارو تأثیر گذاشته و باعث گرانی قیمت آن و باز شدن پای دلالان به این بازار شده است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

حسن قاضی‌زاده هاشمی که در مراسم افتتاح خط تولید داروهای ضد سرطان در شرکت “اکتوور” سخن می‌گفت، با اشاره به حضور چند تن از نمایندگان مجلس ایران در این مراسم گفت‌: «از نمایندگان مجلس شورای اسلامی می‌خواهم که اکنون که در آستانه تدوین بودجه هستیم، حتما به مشکلات صنعت دارو فکر کنند.»

وزیر بهداشت ایران افزود: «اگر عرق ملی و مذهبی افرادی که در این حوزه کار می‌کنند نباشد، کارشان را در صنعت دارو ادامه نمی‌دادند؛ چرا که در حال‌حاضر ۱۲ ماه است که پول‌شان را دریافت نکرده‌اند و این یک مشکل نقدینگی جدی محسوب می‌شود.»

افزایش چندین برابری قیمت مواد اولیه

به گزارش شفقنا، حسن قاضی‌زاده هاشمی همچنین گفت که «تکانه‌های قیمت ارز باعث شده تهیه برخی مواد در صنعت دارو چندین برابر افزایش قیمت داشته باشد».

حسن قاضی‌زاده هاشمی از افزایش چندین برابری بهای مواد اولیه صنعت دارو به خاطر “تکانه‌های قیمت ارز” خبر داد

وزیر بهداشت تأکید کرد که «اجازه نمی‌دهیم به اسم حمایت از تولید داخل با جان مردم بازی شود. در این زمینه باید هزینه تمام‌شده را در این حوزه درست ببینیم وگرنه دچار کم‌فروشی می‌شویم. یعنی در ماده اولیه و یا در محصول نهایی تقلب صورت می‌گیرد».

به گفته وزیر بهداشت ایران «اشکال در حوزه دارو این است که چون خریدار اصلی دولت است، دولت فکر می‌کند هر چه ارزان‌تر خریداری کند بهتر است و بنابراین قیمت را واقعی نمی‌بیند. بنابراین کلاف سردرگمی می‌شود که در همه ادوار تکرار شده است».

حسن قاضی‌زاده هاشمی در مورد قیمت‌گذاری دارو گفت: «باید قیمت تمام‌شده را با یک پول معقول در نظر بگیریم. حال اگر اعتبار داریم، همه چیز را رایگان کنیم، اما اگر نداریم بر عهده خود مردم بگذاریم تا خودشان پرداخت کنند. مردم در وهله اول بهترین دارو، بهترین خدمت و بهترین پزشک را می‌خواهند و در مرحله دوم قیمتش را نگاه می‌کنند. حال اگر دولت در قیمت کمک کند، عالی است.»

وزیر بهداشت ایران در نهایت ضمن تاکید بر لزوم گسترش رقابت در حوزه دارو، شرط این کار را وجود “رقابت‌ها در سطح بازار” دانست وتصریح کرد: «یکی از بدبختی‌های ما این است که به جای رقابت در بازار در بالاها رقابت می‌کنیم و دست و پای یکدیگر را می‌گیریم و رانت ایجاد می‌شود.»

قاضی‌زاده هاشمی همچنین با اشاره به اینکه “گره کار ما اقتصاد است”، گفت: «اقتصاد دارو را درست کنید و بانک‌ها هم به میدان بیایند. البته باید در سیاست خارجی هم نگاه‌های بلندتری داشته باشیم تا این فرصت‌ها ایجاد شود.»

“علت کمبود دارو واکاوی شود”

هم‌زمان با تأکید وزیر بهداشت بر اینکه مردم “در مرحله دوم” به قیمت دارو نگاه می‌کنند، یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس ایران گفت که «گرانی داروهای آزاد با اقتصاد بیماران همخوانی ندارد».

به گزارش خبرگزاری ملت، بشیر خالقی همچنین با اشاره به مشکل کمبود دارو در ایران، تأکید کرد: «کسری دارو با تخصیص ارز دولتی معنایی ندارد، بنابراین بیماران نباید با معضل کسری دارو روبرو باشند.»

کمبود و گرانی دارو به‌خصوص پس از التهابات ارزی ماه‌های گذشته در ایران برجسته‌تر شد تا جایی که بیماران و بستگان آنها برای دسترسی به داروهای کمیاب یا نایاب در شبکه‌های اجتماعی از دیگران کمک می‌خواستند.

بانک پارسیان که مهم‌ترین نهاد مالی ایران برای خرید دارو به شمار می‌رود، در بین چهار بانکی قرار دارد که مشمول تحریم‌های جدید وزارت خزانه‌داری آمریکا شده‌اند.

به گفته سندیکای صاحبان صنایع داروهای انسانی ایران، ۹۶ درصد داروهای مصرفی کشور تولید داخل است، اما نیمی از مواد اولیه برای ساخت این داروها باید از خارج وارد شوند.

داروهای تولید داخل ارزان‌ترند، اما به باور عمومی، به اندازه داروهای خارجی تاثیرگذار نیستند. کمبود شدید دارو در ایران، دلالی و قاچاق در این عرصه را نیز دامن زده است. گزارش رسانه‌های ایران حاکی از آن هستند که مبتلایان به سرطان بیش از دیگر بیماران در تنگنای تامین دارو قرار دارند.

بشیر خالقی در سخنان امروز خود یادآور شد که «کسری دارو در کشور با توجه به اینکه نرخ ارز دولتی برای تامین دارو اختصاص یافته است منطقی نیست، زیرا تمهیداتی از چند ماه گذشته در نظر گرفته شده است. بنابراین اگر کسری دارو در بازار وجود دارد باید علت آن واکاوی شود».

این نماینده مجلس ضمن تأکید بر لزوم قرار گرفتن تامین و تهیه  دارو به عنوان “اولویت  اساسی دولت”، گفت: «وزارت بهداشت و درمان می‌بایست  تهمیداتی نیز اتخاذ کند، که گرانی داروهای آزاد نیز بر دوش بیماران نباشد و به نوعی با تعامل با بیمه این معضلات را برطرف کند.»

به گفته این عضو کمیسیون بهداشت مجلس، چنانچه گرانی داروهای آزاد با “تمهیدات اقتصادی” متوقف نشود، این گرانی “مسیر سوءاستفاده”  در بازار داروی ایران را “باز” خواهد کرد.

هشدار نسبت به خرید دارو از ناصرخسرو

هم‌زمان با این اظهارات، رهبر مژدهی‌آذر، عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان ایران، نسبت به خرید دارو از بازار ناصرخسروی تهران، به مردم هشدار داد و گفت: «سوداگران ناصرخسرو بی‌شرمی را به حدی رسانده‌اند که تاریخ مصرف داروها را به صورت کاملا آشکار تغییر می‌دهند و در مواجهه با اعتراض بیماران، توجیه می‌کنند که تاریخ مصرف داروها تا یک سال قابل تمدید است.»

مژدهی‌آذر همچنین با اشاره رونق بازار داروی ناصرخسرو به خاطر “بحث تحریم‌ها و برخی کمبودهای دارویی”، از نگرانی شدید جامعه داروسازی ایران نسبت به این موضوع خبر داد. به گفته عضو هیأت مدیره انجمن داروسازان ایران، در حال حاضر «علاوه بر داروهای خارجی، داروهای ایرانی هم در ناصرخسرو عرضه می‌شود».

وزارت بهداشت و سازمان غذا و داروی ایران، یعنی متولیان اصلی حوزه سلامت، بارها پدیده کمبود دارو در کشور را رد کرده و گفته‌اند، آنچه به عنوان کمبود احساس می‌شود، تنها کمبود “۳۰ تا ۵۰ قلم” دارویی است که به گفته آنها در کل بازار جهانی دارو وجود دارد.

بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی نیز بر کمبود و گرانی داروی آزاد بی‌تأثیر نیست. گرچه مقام‌های آمریکایی بارها تأکید کرده‌اند که تحریم‌ها شامل مواد غذایی و دارو نمی‌شوند، مقام‌های ایران می‌گویند، تحریم‌های بانکی، بیمه‌ و کشتیرانی تأثیر مستقیمی بر تامین دارو و واردات آن دارند. علی نوبخت حقیقی، عضو کمیسیون بهداشت مجلس، ۲۰ آبان‌ماه گذشته با اشاره به نبود دارو در بازار گفته بود، بحث مستثنی بودن دارو از تحریم‌ها “عوام‌فریبی” است.

یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس درباره پیامدهای کمبود دارو هشدار می‌دهد. او با اشاره به لزوم تصویب لایحه سی‌اف‌تی می‌گوید نباید گذاشت عده‌ای تندرو در داخل کاری کنند که بقیه کشورها هم به جان ایران بیفتند. (11.11.2018)
 

بازگشت تحریم‌های آمریکا دسترسی ایران را به دارو و تجهیزات پزشکی سخت‌ می‌کند. وزارت بهداشت می‌خواهد با اقتصاد مقاومتی تمام داروها را در داخل کشور تولید کند. بیماران می‌گویند مشابه داخلی داروهای خارجی تأثیرگذار نیست.  (07.11.2018)
 

تحریم‌های ایران بیش از پیش بخش دارویی و بیماران خاص را نشانه رفته است. بیماران خاص از دشواری نبرد در دو جبهه رنج و درد بیماری و از طرف دیگر جنگ تهیه دارو می‌گویند. شرکت‌های خارجی قراردادهای خود با ایران را لغو کرد‌ه‌اند. (04.10.2018)
 

مسئولان دولتی کمبود دارو را رد می‌کنند. اما رئیس مرکز تحقیقات ایدز در بزرگترین بیمارستان ایران از کمبود تجهیزات و دارو خبر می‌دهد. او “کمبود تجهیزات و حتی لوازم معمولی پزشکی” برای بیماری‌های عفونی را “خطرناک” خوانده است. (16.09.2018)
 

از “احساس” تکرار بحران دارویی در ایران خبر می‌رسد. تلاطم ارزی باعث قاچاق دارو به کشورهای همسایه شده است. دلالان وارد شده‌اند. داروهای تاریخ مصرف گذشته در بازار سیاه فروخته می‌شود. اعتماد لازم به داروهای داخلی وجود ندارد. (12.09.2018)
 

“کمپین حقوق بشر در ایران” از جامعه بین‌المللی خواسته است در شرایط تحریم ادامه خرید دارو و مایحتاج اولیه را برای ایران را فراهم کند. این کمپین از دولت ایران خواسته دسترسی اقشار آسیب‌پذیر به این اقلام را تضمین کند. 

از “احساس” تکرار بحران دارویی در ایران خبر می‌رسد. تلاطم ارزی باعث قاچاق دارو به کشورهای همسایه شده است. دلالان وارد شده‌اند. داروهای تاریخ مصرف گذشته در بازار سیاه فروخته می‌شود. اعتماد لازم به داروهای داخلی وجود ندارد.

مسئولان دولتی کمبود دارو را رد می‌کنند. اما رئیس مرکز تحقیقات ایدز در بزرگترین بیمارستان ایران از کمبود تجهیزات و دارو خبر می‌دهد. او “کمبود تجهیزات و حتی لوازم معمولی پزشکی” برای بیماری‌های عفونی را “خطرناک” خوانده است.

کمبود دارو در تهران

سفیر فرانسه در آمریکا درباره احتمال بازگشت تحریم‌های هسته‌ای پس از برجام در سال ۲۰۲۵ توییت‌هایی منتشر کرده بود.
 

سیل در ایران تا کنون مطابق آمار رسمی جان ۷۰ نفر را گرفته است. سازمان هواشناسی این کشور می‌گوید سامانه بارشی جدیدی از شنبه فعال خواهد شد. تصاویر منتشرشده در منابع رسمی و شبکه‌های احتماعی عمق فاجعه را نشان می‌دهند.
 

انتخابات سراسری هند برای گزینش نمایندگان مجلس از روز یازده آوریل تا ۱۹ مه برگزار می‌شود. در این انتخابات ۹۰۰ میلیون نفر حق رای دارند که ۸۴ میلیون نفر برای نخستین بار رأی می‌دهند. ۱۵ میلیون نفر از “رأی‌اولی‌ها” بین ۱۸ تا ۱۹ ساله هستند. در کشوری پرجمعیت که تنش‌های مذهبی در آن زنگ‌های خطر را به صدا درآورده‌اند، جوانان در مورد انتخابات چه فکر می‌کنند؟ خبرنگار دویچه‌وله به میان رأی‌اولی‌ها رفته است.
 

© 2019 Deutsche Welle |
حریم خصوصی کاربران |
شناسنامه |
تماس
| نسخه موبایل

به گزارش خبرنگار سلامت ایرنا، پیرمرد ظهر شهریور زیر تیغ آفتاب بی‌رحم تهران از داروخانه سیزده آبان بیرون آمد. کلافه بود. پایش را آرام بر می‌داشت و قدم بعدی را می‌گذاشت. شیرین هفتاد را داشت. یک پلاستیک دسته‌دار روشن هم توی دستش بود، دفترچه بیمه و چند داروی دیگر در آن پیدا بود.به یاد صحبت های معاون وزیر بهداشت افتادم به عنوان یک خبرنگار. باید حرف‌هایش را مستقیم از محاوره به نوشتاری تبدیل و بعد خبری می‌کردم و همان موقع می‌فرستادم. معاون وزیر بهداشت و رئیس سازمان غذا و دارو گفت: کمبود دارویی به 50 تا 60 قلم رسیده، اما همه چیز تحت کنترل است».نعل به نعل حرف‌های معاون وزیر را نوشتم. «به پیرمرد گفتم: بابا جان دنبال دارویی؟ ایستاد. کلافه بود. عرق کرده بود. دفترچه را از کیسه بیرون کشید و به دستم داد. نمی‌توانستم نسخه را بخوانم. خواستم که اسم دارو را بگوید. آرام حرف می‌زد. گفت مادوپار. دردش را فهمیدم؛ پارکینسون. دارو نیست. مدت‌هاست گزارشش را نوشتم، پیگیری کردم، مصاحبه گرفتم، اما نتیجه تقریبا هیچ.می‌خواست برود هلال احمر و آنجا هم سراغ مادوپار را بگیرد. گفتم همین‌جا بنشین. می‌روم و می‌پرسم، اگر باشد می‌خرم و می‌آیم. نباشد هم می‌آیم و همه جا را می‌گردیم. قبول نکرد. گفت که سال‌ها کارمند همین بهداشت و درمان بوده و حالا باید در به در دارو از این داروخانه به آن یکی برود و همه‌شان جواب سربالا بدهند. گفتم ماشین می‌گیرم با هم برویم. توی این گرما سخت است تا آنجا تنها بروی. باز هم قبول نکرد. گفت که دستش توی جیبش می‌رود. نیازی به کمک ندارد. گفتم که کمک نمی‌کنم. دلم می‌خواهد کنارت باشم. حرف بزنی برایم. خاطره بگویی. قبول کرد.رفتیم داروخانه هلال احمر. دارو را نداشتند. گفتند نیست، نگرد. به روابط عمومی غذا و دارو زنگ زدم؛ تماسم را رد کرد. به انجمن داروسازان زنگ زدم. گفتند مادوپار کم است، نیست، نگرد. کلافه‌تر شدم. باید پیدایش می‌کردم.» سخن معاون وزیر بهداشت را به یادآوردم. او گفت: «وقتی دارو را توی خانه احتکار می‌کنند، قطعا کمبود کاذب ایجاد می‌شود. نباید مردم را بترسانیم. 97 درصد داروی مصرفی تولید داخل است. تحریم‌ها اثری بر دارو نخواهد داشت.»قطره‌های عرق را حس می‌کردم. از روی شقیقه‌هایم جان گرفته و تا زیر گوش‌هایم رسیده بود. منشی جلسه صدایم زد: «سوال دارین؟» میکروفن را روشن کردم و گفتم: «مادوپار، چرا نیست؟ می‌دانید کسانی که پارکینسون دارند سن‌شان بالاست و ده‌ها قرص دیگر هم مصرف می‌کنند؟ می‌دانید این‌ها حتی نمی‌توانند راحت راه بروند و هر لحظه امکان زمین خوردن دارند؟ می‌دانید این‌ها به این دارو که نمونه داخلی‌اش را هیچ پزشکی تجویز نمی‌کند، نیاز دارند تا بمانند؟ می‌دانید پدر و مادر خیلی‌ها به این دارو نیاز دارند؟» معاون وزیر عرق روی پیشانی‌اش را پاک کرد. روی صندلی جابه‌جا شد و گفت: «این‌طور که شما می‌گویید نیست.»*درد احتکارمی‌رسم به کلمه احتکار. احتکار کننده آن بیماری نیست که از ترس کمبود دارویش، چند بسته را توی خانه ذخیره می‌کند، احتکار کننده آن آدم‌هایی هستند که وجدان ندارند و انبار انبار دارو احتکار می‌کنند. افرادی که توی این وضعیت دارو را توی انبار ذخیره می‌کنند، تاریخش می‌گذرد، می‌ریزند توی ناصرخسرو و هزار جای دیگر. این‌ها آدم نیستند. این‌ها فقط به پول فکر می‌کنند. این‌ها هم دنیا و هم آخرت را از دست می‌دهند. این‌ها نفس کشیدن‌شان هم برای انسان‌های دیگر ضرر دارد. چرا کسی با این‌ها برخورد نمی‌کند؟ چرا ریشه‌شان را با تبر نمی‌زنند؟همین چند روز پیش بود که خبر بازداشت فلان آقازاده منتشر شد که انباری از دارو داشت. این روزها خیلی از این خبرها به گوش می‌رسد. تعزیرات حکومتی بیشتر از همیشه فعال و حساس شده است. قوه قضاییه به موضوع ورود کرده است. همه این‌ها به کنار، بر می‌گردم به انسانیت؛ کجای انسانیت در وجود این آدم‌ها حکم به احتکار دارو می‌دهد؟*دارو تحریم استعلی اکبر حق دوست، معاون برنامه ریزی و هماهنگی وزیر بهداشت می‌گوید: «دشمن بیهوده می‌گوید که دارو و تجهیزات پزشکی تحریم نیست. وقتی نتوانیم پول را منتقل کنیم، یعنی دارو و تجهیزات پزشکی هم تحریم است. می‌خواهند نارضایتی ایجاد کنند. دشمن حوزه سلامت را هدف گرفته است».با خودم تکرار می‌کنم، «پیرمرد بیمار دشمن نمی‌شناسد. پیرمرد فقط این را می‌داند که مادوپار 250 نیست. وقتی می‌گویند 125 هست و هر وعده دو تا بخور، گمان می‌کند تعداد داروهایش بیشتر شده و حالش بدتر. روانش به هم می‌ریزد. پیرمرد چیزی که می‌بیند را باور می‌کند. دلم می‌خواهد فریاد بزنم. * تعریف بیماربه معاونان غذا و داروی چند دانشگاه علوم پزشکی زنگ می‌زنم. مهمترین دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور که نمی‌خواهند پاسخی درباره کمبود دارو بدهند. نمی‌خواهند اسمی از آنها باشد. فقط می‌گویند اگر صدای‌مان را ضبط نمی‌کنی، بگوییم کمبود هست. بعد هم می‌گویند البته داروهای حیاتی که جان بیمار را به خطر بیندازد جزو این کمبودها نیست. می‌مانم در تعریف «به خطر انداختن جان بیمار». گویا تعریف ها متفاوت است. با خودم تکرار می‌کنم: «این‌طور که شما می‌گویید نیست.»*علت‌های کمبود داروبا دبیر انجمن داروسازان تماس می‌گیرم. سید مهدی سجادی به خبرنگار سلامت ایرنا می‌گوید: در مقاطع مختلف کمبودهای دارویی وجود دارد و در حال حاضر نیز به علت نوسانات نرخ ارز و انجام هماهنگی سازمان غذا و دارو با تولیدکنندگان داخلی و بخشی از واردکنندگان دارو، بیشتر از همیشه دچار کمبود دارویی هستیم. یعنی هم در اقلام تولید داخل دچار کمبود هستیم و هم در اقلام وارداتی. تعدادی از داروها به صورت سهمیه از طریق شرکت‌ها داده می‌شود که داروهای خاص و حیاتی نیز جزو این موارد هستند.او ادامه می‌دهد: به طور مثال وارفارین (برای بیماران قلبی) همچنان جزو کمبودهای دارویی است. این دارو به صورت سهمیه‌ای به بیمار داده می‌شود. وقتی کمبود پیش می‌آید، بیمار نیز سعی می‌کند دارو را برای مدت بیشتری ذخیره کند که همین موضوع نیز باعث تشدید کمبود دارویی می‌شود. البته گویا روند ترخیص این دارو در حال انجام است.سجادی معتقد است که تغییرات در اداره کل دارو سازمان غذا و دارو می‌تواند روند تامین دارو را بهتر کند. او درباره مهمترین علت‌های کمبودهای دارویی می‌گوید: تغییر نرخ ارز، نوسانات شدید نرخ ارز، چگونگی تخصیص ارز دولتی به دارو و قیمت گذاری از جمله موارد موثر بر کمبودهای دارویی است.به گفته او، افزایش هزینه‌ها برای بسته بندی دارو نیز در این مسیر تاثیر دارد. به هر حال به نظر می‌رسد باید تولید داخلی دارو را بیشتر مورد نظر قرار دهیم و سازمان غذا و دارو باید نظر تولیدکنندگان و تامین کنندگان دارو را در زمینه قیمت گذاری جلب کند. زیرا به جای ایجاد وقفه برای اصلاح قیمت، باید این حمایت از تولید داخلی شکل بگیرد و بعد قیمت گذاری مناسب انجام شود تا خطوط تولید متوقف نشوند. توقف خطوط تولید داروهای داخلی به کمبود دارو و نیاز بیشتر به واردات دارو منجر خواهد شد.یاد پیرمرد می‌افتم. از سجادی درباره مادوپار می‌پرسم، می‌گوید: مادوپار نیز جزو کمبودهای دارویی است.*آمارهای متناقض کمبود داروییجالب‌تر از وجود کمبود دارو، آمارهای متناقض در این راستا است. غلامرضا اصغری رئیس سازمان غذا و دارو به خبرنگار سلامت ایرنا از کمبود 50 تا 60 قلم دارو خبر می دهد اما محمد نعیم امینی فرد، نایب رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس از کمبود 80 قلم دارو صحبت می کند. او گفته است که چهار ماه پیش حدود 40 قلم کمبود دارویی داشتیم. این میزان دو ماه پیش به 80 قلم رسید و اکنون 110 تا 120 قلم کمبود دارو داریم. البته 30 قلم آن موجود است، اما شرکت‌های دارویی به دلیل کمبود نقدینگی نمی‌توانند به بازار بدهند، کما اینکه بقیه اقلام دارویی موجود بوده و ذخیره استراتژیک هم داریم.*ترخیص، توزیع و واردات داروهای دچار کمبودبا سخنگوی سازمان غذا و دارو هم تماس می‌گیرم. کیانوش جهانپور ترجیح می‌دهد اسم داروهایی که دچار کمبود هستند را نگوید. او به خبرنگار ایرنا می‌گوید: اگر عنوان داروها را اعلام کنیم، افرادی که چند عدد از داروی مورد نظر را دارند همان را پنهان می‌کنند و به بازار نمی‌دهند.جهانپور از ترخیص و توزیع چند دارو طی روزهای آتی هم خبر می‌دهد و با بیان اینکه لیست کمبودها سیال است، اضافه می کند: داروهایی مثل آمفوتریسین بی، کلومایسین، وین کریستین، بو سولفان، تیوپنتال، ستروتاید، دیازوکساید، اسپیرامایسین، ایمونوگلوبولین آنتی هپاتیت، متوتوروکسات، پلاویکس، وارفارین و چند داروی دیگر از لیست داروهای دچار کمبود در شرایط مختلفی مثل مرحله ترخیص از گمرک یا توزیع در بازار یا حمل یا واردات هستند.او درباره آخرین وضعیت مادوپار نیز می‌گوید: این دارو نمونه داخلی دارد و در حال حاضر شرکت پخش رازی در وضعیت توزیع مادوپار 250 قرار دارد.این در شرایطی است که بسیار از پزشکان داروی داخلی مادوپار را تجویز نمی‌کنند و حتی سید حسن هاشمی، وزیر بهداشت نیز در روز پزشک از کمبود مادوپار خبر داده و گفته بود که کمبود این دارو همچنان وجود دارد.پیرمرد همچنان در ذهنم قدم می‌زند. عصا زنان از داروخانه‌ای به داروخانه دیگر می‌رود. خیس عرق است. آهسته قدم بر می‌دارد و دنبال دارویی می‌گردد که باید پیدایش کند. با خودم تکرار می‌کنم: «این‌طور که شما می‌گویید نیست.»گزارش از امیر پروسناناجتمام * الف پ * 3063

اجتماعی

دارو

بازار دارو

کمبود دارو

کمبود دارو در تهران

ارتباط با سردبیر newsroom@irna.ir

تماس بی واسطه با مسئولین

بالای صفحه

خبر گزاری جمهوری اسلامی       پست الکترونیک : irna@irna.ir

© کلیه حقوق این سایت متعلق به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع آزاد است.

 عرصه سوم- تازه ترین گزارشها از وضعیت کمبود دارو در کشور نشان از افزایش تدریجی دامنه این بحران  بویژه در میان بیماران خاص دارد.برخی روزنامه های چاپ ایران  از جمله روزنامه تهران امروز اخیرا گزارشهایی را از برخی سازمانهای مردم نهاد که در حوزه دارو و درمان بیماران خاص فعالیت می کنند منتشر ساخته اند که نشان از تداوم افزایش شدید قیمت داروهای خارجی و کمبود آن در سطح کشور دارد.

سایت جرس به نقل از  روزنامه تهران امروز گزارش می دهد  قیمت برخی از داروهای خاص بیماران ‌ام‌اسی تا ۹۰ درصد هم افزایش یافته است. همچنین این  روزنامه در گزارشی از نشست خانواده بیماران ‌ام‌اس، با مسئولین پزشکی به نقل از این بیماران نوشته است “سال ۸۹ که به این بیماری مبتلا شدم آمپول بتافرون را ۹۳‌هزار تومان می‌خریدم و حالا قیمتش یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار تومان است.” غلامحسین صادقیان، معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان درباره داروهای ایرانی و نحوه مصرف آن‌ها می‌گوید: این دارو‌ها وارداتی هستند و در ایران فقط بسته‌بندی آن‌ها صورت می‌گیرد آن‌ها اما نمی‌خواستند از داروی ایرانی استفاده کنند.

«دخترم تا وقتی که بتافرون مصرف می‌کرد سرپا بود، اما داروی ایرانی حالش را بدتر کرده است. از وقتی مصرف کرد دچار حمله شد و الان در بیمارستان است.» این را مادر دختری می‌گفت که نتوانسته بود هزینه یک‌میلیون و ۶۰۰‌هزار‌تومانی داروی آلمانی را پرداخت کند و به دستور پزشک از زیفرون ایرانی استفاده کرده بود. فرشته، یکی دیگر از بیماران حاضر، با استفاده از زیفرون دچار کوری سفید شده بود. تجربه کوتاهی که از آن با وحشت یاد می‌کرد و می‌گفت: «همیشه فکر می‌کردم کور که می‌شوی همه‌چیز را سیاه می‌بینی، من اما همه‌چیز را سفید می‌دیدم.» او می‌گوید: «پزشک من با شنیدن این شرح حال به سرعت مصرف زیفرون را قطع کرد و من باز بر سر چه کنم‌های خرید داروی خارجی گرفتار شدم. هنگام ‌استفاده از داروی آلمانی هر شش ماه آزمایش کنترل کبد می‌دهیم، اما با داروی ایرانی این آزمایش هفته‌ای یک‌بار انجام می‌شود. آیا این دلیل بی‌اعتمادی پزشکان به این دارو نیست؟ آن‌ها می‌گفتند وقتی زیفرون می‌زنیم در محل تزریق دچار ورم و درد می‌شویم. رییس انجمن‌ ام‌اس اصفهان اما در پاسخ به این شکایت می‌گوید: «گناه این اتفاق بر گردن پزشک و پرستارشان است که این دارو را با دوز کامل می‌زنند. اما نگفت چرا کسی روش تزریق را به آن‌ها آموزش نداده است و نگفت چرا بعد از مصرف، بیماران دچار حمله می‌شوند و کارشان به ویلچر و بیمارستان می‌کشد..

رییس انجمن ‌ام‌اس اصفهان که به نوشته تهران امروز در میان تعدادی از بیماران ‌ام‌اس طرفداری ندارد درباره این انجمن معتقد است: «ما در انجمن خدمات رفاهی، درمانی و آموزشی ارائه می‌دهیم و در حال ساخت مرکز بزرگی هستیم که قرار است در آن خدمات درمانی به صورت رایگان باشد. ما در حال حاضر به ۴۰۰ بیمار که بضاعت مالی ندارند هزینه دارو و زندگی‌شان را پرداخت می‌کنیم.» او تعداد اعضای انجمن را پنج‌هزار نفر اعلام کرد، در حالی که معاون غذا و داروی دانشگاه پزشکی اصفهان تعداد کل بیماران را بسیار کمتر از این عدد اعلام کرد. اعتمادی‌فر به هزینه رایگان درمان بیماران توسط دولت اشاره کرد و کمبود امکانات را بهانه عملی نشدن این مطلب دانست: «اگر هزینه بیماران‌ ام‌اس رایگان شود، مبتلایان به سایر بیماری‌ها اعتراض خواهند کرد.» بیماران اما از برخورد ناامید‌کننده او و بعضی دیگر از پزشکان انجمن گله داشتند و می‌گفتند آن‌ها با تکرار و تاکید بر این جمله که شما درنهایت ویلچر‌نشین خواهید شد ما را دچار استرس و ناامیدی می‌کنند. این در حالی است که پزشک آن‌ها را از استرس بر حذر داشته است. آن‌ها مصرانه خواهان جایگزینی برای او بودند و برای جلسات بعدی که میزبان به آن‌ها وعده می‌کرد حضور پزشکان مورد اعتماد خود را تقاضا می‌کردند.

در همین حال عباس حاجی آخوندی رئیس سازمان غذا و دارو از کمبود ۶۰ قلم دارو در ایران و رئیس انجمن داروسازان تهران از افزایش چک های برگشتی برخی داروخانه ها به شرکت های دارویی خبر می دهند. جلیل سعیدلو رئیس انجمن داروسازان تهران در مورد دلایل  ندادن دارو از سوی شرکت‌های دارویی به برخی از داروخانه‌ها گفت: “واقعیت این است داروخانه‌ها به دلیل افزایش قیمت دارو و عدم پرداخت مطالباتشان از سوی سازمان‌های بیمه گر با بحران نقدینگی مواجه شده اند و این مشکلات موجب افزایش چک‌های برگشتی برخی همکاران ما به شرکت‌های دارویی شده است زیرا شرکت‌های دارویی از آنجایی که نگران برگشت پول خود هستند از همین رو از دادن دارو به داروخانه‌ها خودداری می‌ورزند.سعیدلو می گوید :”درچنین شرایط سازمان دارایی هم بیشترین مالیات را برای داروخانه لحاظ کرده است و همه این عوامل دست به دست هم داده اند تا داروخانه‌ها با بحران شدید روبرو و توان خرید دارو را نداشته باشند.”

کمبود دارو در تهران

 

اين کمپين به همت عرصه سوم تأسیس شده است. عرصه سوم سازماني غير سياسي و مستقل مدنی است که سال ۱۳۸۹ در آمستردام هلند تأسيس و به ثبت رسيده و بر حقوق بشر، صلح و دموکراسي بر سه معضل گرهی جامعه ايرانی تأکيد دارد.
عرصه سوم ارتقاء دهنده حقوق همه آحاد جامعه، گروه‌ها و نيروهاي اجتماعي با هر نوع اعتقادي از هر جنس، قوم و تعلق‌هاي سياسي غيرخشونت‌آميز است.

سامانه یکپارچه اطلاع رسانی داروها و سموم با توجه به هدف ارائه اطلاعات علمی و کاربردی در خصوص داروها و مسمومیت ها، خدمات متنوعی را با توجه به سطح علمی کاربر عرضه می نماید.

اطلاعات مربوط به تهیه داروهای دچار کمبود مقطعی از داروخانه ها در قسمت جستجوی دارو و از طریق تلفن همراه صورت می گیرد. در این سامانه، اطلاعات مربوط به داروهایی که به طور مقطعی دچار کمبود شده اند، از داروخانه های سطح شهر دریافت می شود و از طریق تلفن همراه در اختیار متقاضیان قرار می گیرد. هموطنان با استفاده از این خدمت، در هر منطقه از تهران بزرگ و در هر کجای ایران می توانند داروخانه ای را که داروی مورد نظر را موجود دارد شناسایی کرده و سپس جهت تهیه داروی مورد نظر به همان داروخانه مراجعه نمایند.

در قسمت فهرست های دارویی، انواع فهرست های کاربردی جهت استفاده پزشکان و داروسازان عضو سامانه قرار داده شده است که از آن جمله می توان به فهرست داروهای تولیدی، وارداتی، شرکتهای پخش دارو (نشانی و تلفن) و شرکتهای تولیدی دارو ( نشانی و تلفن)اشاره نمود. همچنین تغییر قیمت داروها و تعهدات بیمه ها و بسیاری اطلاعات کاربردی دیگر قابل مشاهده خواهد بود.

در قسمت اطلاعات عمومی دارویی و مسمومیتها، اطلاعاتی جهت استفاده مصرف کنندگان دارو قرار داده شده است.

در قسمت دریافت بروشورهای دارویی، بروشورهای دارویی مطابق با اصول و استانداردها و براساس جدیدترین منابع علمی ، جهت استفاده شرکتهای تولیدی و وارداتی قرار داده شده است. بدیهی است، شرکت استفاده کننده می تواند تا حدی که به اصول کلی لطمه وارد نشود، مواردی را بر حسب شرایط ساخت دارو به بروشور اضافه یا کم نماید. این قسمت نیز مانند قسمت فهرست های دارویی، تنها توسط شرکت های دارویی عضو سامانه قابل استفاده می باشد.

کمبود دارو در تهران

در بخش اخبار، آخرین اخبار دارویی ایران و جهان در اختیار عموم کاربران گذاشته می شود.

در قسمت لینکهای مفید، نشانی های سودمند اینترنتی درخصوص داروها در اختیار عموم کاربران قرار می گیرد.

 

برای جستجوی دارو از طریق موبایل به این صفحه مراجعه کنید.

جستجوی دارو

در این قسمت به دو روش می توانید نشانی و شماره تلفن حداقل 2 داروخانه در نزدیکترین محل زندگی خود، که موجودی از داروی مورد نظر شما را اعلان کرده اند را دریافت فرمایید.

 

الف) از طریق اینترنت

کمبود دارو در تهران

 

– ابتدا در صفحه عضویت در سایت ، در قسمت عضویت کاربران با ثبت مشخصات و مخصوصا شماره تلفن همراه خود عضو شوید. پس از تایید عضویت توسط وارد کردن شماره کاربری که از طریق SMS برای شما فرستاده میشود  به فضای کاربری خود وارد شوید.

 

– در کادر مشخصات ابتدا نام شهر را بصورت انگلیسی و پس از آن شماره منطقه شهرداری را به صورت عدد بنویسید سپس نام دارو، میلی گرم و شکل دارویی را وارد کنید. پس از ایجاد متن پیامک آن را ارسال کرده و نشانی 2 داروخانه در همان منطقه شهرداری را از طریق پیامک دریافت نمایید.

 در مناطق غیر از تهران بزرگ نام منطقه ضروری نیست وتنها نام شهر بصورت انگلیسی کفایت میکند.

اگر هیچکدام از اطلاعات مورد نظر را وارد نکردید و فقط نام دارو را وارد کردید برنامه بصورت خودکارسه داروخانه در شهر تهران را به شما معرفی خواهد کرد.

 

 

ب) از طریق تلفن همراه

 

شما می توانید تمام مراحل فوق را از طریق شماره گیری شماره 201490 و ارسال پیامک از طریق تلفن همراه خود انحام دهید.

 پیامک را کاملا انگلیسی بنویسید.

مثال:

TEHRAN*4*PIROXICAM*10*CAP

SHIRAZ*PIROXICAM*10*CAP

 

نکته قابل توجه:

 – اگر نام دارو را به صورت ناقص و یا اندکی اشتباه وارد کنید سامانه، نام صحیح را برای شما پیامک میکند و پس از ارسال پیامک صحیح توسط شما در نهایت نشانی و تلفن 2 داروخانه برای شما ارسال خواهد شد. 

 

 

کمبود دارو در تهران
کمبود دارو در تهران
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *