پیشگیری از ابتلا به سرطان معده

پیشگیری از ابتلا به سرطان معده
پیشگیری از ابتلا به سرطان معده

به گزارش ایرنا، معده عضوی از دستگاه گوارش است که غذا بعد از بلع از طریق مری به آن وارد شده، با شیره گوارشی مخلوط و هضم غذا در آن آغاز و در نهایت به روده باریک تحویل داده می شود. به رشد و تکثیر بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلولهای بدن سرطان گفته می شود و امروزه سرطان یکی از معضلات عمده سلامتی به شمار می رود. سازمان جهانی بهداشت پیش بینی می کند که میزان بروز سالیانه سرطان در جهان از 18.1 میلیون در سال 2018 به 29.5 میلیون در سال 2040 برسد. سرطان معده پنجمین سرطان شایع و سومین عامل مرگ در جهان است و در چند کشور آسیای شرقی از جمله ایران، ترکمنستان و قزاقستان، سرطان معده شایعترین سرطان تشخیص داده شده و مهمترین علت مرگ، ناشی از سرطان است. تفاوت های واضح جغرافیایی در بروز و مرگ ناشی از سرطان معده و نتایج مطالعات انجام شده بر روی مهاجران ژاپنی به هاوایی بیانگر دخالت واضح عوامل محیطی بر روی بروز این سرطان است. کارشناسان بهداشتی معتقدند که سرطان معده یک بیماری چند مولفه ای (مولتی فاکتوریال) است که بار اقتصادی و بهداشتی بارزی در بسیاری از کشورهای آسیایی دارد. آمارهای حاکی از این است که این سرطان اغلب دیر تشخیص داده شده و در مراحل پیشرفته بیماری، راهبردهای درمانی در بیشتر مواقع ناکارآمد هستند. برای بررسی وضعیت این بیماری در همدان با مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی استان همدان به گفت و گو نشستیم. دکتر راضیه السادات میرمعینی در این باره به ایرنا گفت: آدنوکارسینوم معده 95-90 درصد تمام سرطان های معده را شامل می شود و بقیه موارد شامل لنفوم، لیومیوسارکوم، گاسترواینتستینال استرومال تومور و نوروآندوکرین تومور هستند. وی افزود: سرطان معده ناشی از آسیب سلولی ادامه یافته و همچنین ناشی از مواجه با عوامل سرطانزا در طول زندگی است. مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان اضافه کرد: عوامل خطر سرطان معده شامل رژیم غذایی از جمله مصرف بالای نمک و غذاهای شور، دریافت کم میوه و سبزی های تازه، مصرف زیاد گوشت قرمز، گوشت های فرآوری شده و دودی، مصرف سیگار و الکل، ژنتیک، سابقه خانوادگی و سابقه زخم معده است. میرمعینی سابقه جراحی های معده، سابقه آتروفی معده و متاپلازی اینتستینال، عفونت با هلیکوباکتر پیلوری، وضعیت اقتصادی اجتماعی و درآمد پایین و شغل را از دیگر شاخصه های سرطان معده برشمرد. وی گفت: فعالیت بدنی روزانه با شدت متوسط، مصرف میوه و سبزی های تازه و برخی میکرونوترینتها از جمله سلنیوم و ویتامین سی (C) خطر ابتلا به سرطان معده را کاهش می دهند. مدیر گروه بیماری های غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان افزود: هلیکوباکتر پیلوری مهمترین عامل خطر برای سرطان معده است و در حدود 90 درصد موارد جدید سرطان نان کاردیای معده این میکروب وجود دارد. میرمعینی تاکید کرد: میزان عفونت هلیکوباکتر پیلوری در ایرانیان بسیار بالا است و در بالاترین میزان گزارش شده از ایران 82 درصد کودکان 9 ماهه و 98 درصد کودکان 2 ساله به میکروب هلیکوباکتر پیلوری آلوده شده بودند. وی با بیان اینکه هلیکوباکتر پیلوری در سال 1983 کشف شد، توضیح داد: عفونت هلیکوباکتر پیلوری به طور عمده در دوران کودکی کسب شده و برای چندین دهه مخفی باقی می ماند. **ابتلای سالانه 230 تن به سرطان معده کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان نیز در این ارتباط به ایرنا گفت: سرطان معده در ایران دومین و در همدان اولین بیماری شایعی است که افراد به آن مبتلا می شوند؛ همچنین مهمترین علت مرگ در همدان ناشی از سرطان معده است. دکتر شراره نیک سیر افزود: سالیانه بیش از 230 تن در همدان به سرطان معده مبتلا می شوند و عمده ترین عوامل خطر ابتلا به آن در استان سبک زندگی ناسالم به ویژه رژیم غذایی نامناسب و عفونت معده با باکتری لیکوباکتر پیلوری است. وی سن بالا را یکی از علل بیماری و عوامل افزایش خطر ابتلا دانست و توضیح داد: با بالا رفتن سن به ویژه بعد از 50سالگی شانس ابتلا به سرطان معده افزایش می یابد. کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان ادامه داد: همچنین خطر ابتلا در افرادی که سابقه خانوادگی سرطان معده را دارند به ویژه بستگان درجه یک شامل والدین، فرزند، خواهر و برادر زیاد است. نیک سیر، گفت: عفونت طولانی مدت معده با باکتری هلیکوباکتر پیلوری نیز ابتلا به سرطان معده را 2 تا 6 برابر افزایش می دهد. وی اضافه وزن و چاقی، تغذیه ناسالم، پایین بودن میزان مصرف روزانه میوه و سبزی، مصرف زیاد گوشت های فرآوری شده مانند سوسیس و کالباس و غذاهای دودی و نمک سود شده، مصرف زیاد نمک، ترشی ها و شورها، غذاهای کنسروی و آماده، مصرف الکل و کم تحرکی و بی تحرکی را در بروز سرطان معده موثر دانست. کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان ادامه داد: خطر ابتلا به سرطان معده در افراد سیگاری حدود 2 برابر افراد غیرسیگاری است و افرادی فعال در صنایع لاستیک سازی و معادن زغال سنگ بیشتر در معرض این بیماری قرار دارند. نیک سیر شایعترین علایم سرطان معده را کاهش وزن و درد شکمی مداوم دانست و کاهش اشتها، درد مبهم شکمی، تهوع، استفراغ، سیری زودرس، سوزش سردل، سوء هاضمه، اختلال در بلع و کم خونی را از دیگر علائم برشمرد. وی تاکید کرد: وجود این علائم به تنهایی به معنای داشتن سرطان معده نیست بلکه به معنی ضرورت مراجعه به پزشک برای معاینه است. کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان راههای پیشگیری از ابتلا به سرطان معده را شامل اجتناب از مصرف سیگار و الکل، درمان و ریشه کنی عفونت هلیکوباکتر پیلوری، مصرف روزانه حداقل پنج واحد میوه و سبزی تازه و کنترل وزن دانست. نیک سیر استفاده از غلات سبوسدار، استفاده از ماهی، مرغ و حبوبات به جای گوشت قرمز و گوشت های فرآوری شده، فعالیت بدنی منظم، نگهداری مواد غذایی در یخچال و اجتناب از مصرف غذاهای مانده و مصرف چای سبز و سیر را مورد تاکید قرار داد. وی بیان کرد: آندوسکوپی بهترین وسیله برای تشخیص سرطان معده بوده و بهترین شیوه برای تشخیصی هلیکوباکتر پیلوری آزمایش خون، تست تنفسی اوره و آندوسکوپی است. کارشناس گروه پیشگیری و مبارزه با بیماریهای غیرواگیر معاونت بهداشتی همدان گفت: راه های درمان سرطان معده شامل جراحی، شیمی درمانی و اشعه درمانی است که با توجه به مرحله تشخیص بیماری و شرایط جسمانی بیمار از یک یا هر سه روش استفاده می شود. نیک سیر افزود: حدود 25 درصد بیماران مبتلا به سرطان معده سابقه ابتلا به زخم معده را هم دارند بنابراین توصیه می شود وضعیت زخمهای معده تا بهبودی کامل پیگیری شود. وی به افرادی که دارای سابقه خانوادگی سرطان معده را دارند توصیه کرد: وضعیت جسمی خود را از نظر عفونت هلیکوباکتر پیلوری بررسی کنند. نیک سیر ادامه داد: غربالگری با آندوسکوپی با توجه به سن، تعداد و نسبت خویشاوندی افراد مبتلا در خانواده صورت می گیرد که باید نسبت به انجام آن اقدام کنند. به گزارش ایرنا، یکم تا هفتم بهمن ماه هفته مبارزه با سرطان و آگاهی دهی و آموزش به مردم در این خصوص است. گزارش از: علیرضا جهانگیری عرش 7526/2090/2087

اجتماعی

علوم پزشکی

سرطان

سرطان معده

پیشگیری از ابتلا به سرطان معده

ارتباط با سردبیر newsroom@irna.ir

تماس بی واسطه با مسئولین

بالای صفحه

خبر گزاری جمهوری اسلامی       پست الکترونیک : irna@irna.ir

© کلیه حقوق این سایت متعلق به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع آزاد است.

The online version of the Iranian daily Hamshahri

همشهری آنلاین:
یک متخصص رادیوتراپی آنکولوژی، گفت: ارتباط نزدیکی بین مقدار مصرف نمک و تعداد افراد مبتلا به سرطان معده آشکار شده؛ به طوری که کاهش مصرف نمک، خطر شیوع سرطان معده را کاهش می‌دهد.

دکتر پیام ایزدپناهی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با بیان اینکه سرطان معده جزو چهار سرطان پرخطر دنیا است، اظهار کرد: رژیم غذایی سرشار از مواد مغذی دارای میزان صحیح ویتامین‌ها، موادمعدنی، پروتئین‌ها و کالری‌ها با توجه به تاثیرگذاری بر قدرت بیمار و تسریع روند درمان بخش مهمی از فرایند درمان سرطان معده به شمار می‌رود.

وی با بیان اینکه سرطان معده یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها میان مردان و زنان است، تصریح کرد: سرطان معده ناشی از رشد خارج از کنترل سلول‌های بدخیم در معده است که طی سالیان به آرامی رشد می‌کند.

این متخصص رادیوتراپی آنکولوژی، با بیان اینکه در بروز سرطان معده تغذیه نقش بسیار مهمی دارد، ادامه داد: افرادی که سوء تغذیه دارند و بدن‌شان با کمبود کالری مواجه بوده، بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این سرطان قرار دارند.پیشگیری از ابتلا به سرطان معده

ایزدپناهی با بیان اینکه سرطان معده جزو سه سرطان پر خطر بین مردان است، بیان کرد: کمبود پروتئین‌ها و ویتامین‌ها، مصرف مداوم مواد غذایی چرب، شور، غذاهای آماده و کنسروجات از عوامل بروز سرطان معده محسوب می‌شود.

وی عنوان کرد: افراد بالای 40 سال، بیماران مبتلا به پولیپ معده، افرادی که سابقه فامیلی ابتلا به سرطان یا سابقه جراحی معده دارند بیشتر از افراد دیگر در معرض سرطان معده هستند.

این متخصص رادیوتراپی آنکولوژی، یادآور شد: پیروی از یک رژیم غذایی سالم، تامین ویتامین‌های ضروری بدن، مصرف روزانه پنج وعده میوه و سبزی، پرهیز از خوردن غذاهای آماده و کم کردن نمک مصرفی، داشتن تحرک، تا حد زیادی مانع از بروز سرطان معده می‌شود.

ایزدپناهی با بیان اینکه بهترین روش تشخیص سرطان معده، آندوسکوپی است، افزود: اگر سرطان معده به موقع تشخیص داده شود، درمان آن راحت‌تر است، اما با پیشرفت بیماری احتمال بهبودی کاهش می‌یابد.

وی با بیان اینکه مهم‌ترین روش درمانی برداشتن بخشی از معده است که دارای سلول‌های سرطانی است، گفت: علاوه بر این از شیمی درمانی یا رادیوتراپی نیز استفاده شده و از طرفی گاهی فرد بیمار به یک یا چند روش درمانی نیاز پیدا می‌کند.

این متخصص رادیوتراپی آنکولوژی، یادآور شد: شیمی درمانی یکی از روش‌های درمان سرطان معده با داروهای ضد سرطانی بوده که سلول‌های سرطانی را از بین می‌برد یا تکثیر آنها را متوقف می‌کند.

ایزدپناهی با اشاره به علائم سرطان معده، خاطرنشان کرد: کاهش شدید وزن بدون رژیم غذایی، پیری زودرس، تهوع و استفراغ به دنبال مصرف غذا و احساس پُری معده پس از خوردن مقادیر کم غذا همچنین ورم معده نیز از سری علائم سرطان معده است.

یاسوج- ایرنا:
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بیشترین میزان بارش در بارندگی های ۲ روز گذشته با ۳۶۲ میلیمتر در شهر قلعه رئیسی از توابع شهرستان کهگیلویه ثبت شد.

وحید استرون: استان سمنان به دلیل قرار گرفتن در کریدور شمال به جنوب و شرق به غرب مسیر پایتخت تا مشهد مقدس، سالانه میزبان میلیون‌ها مسافر است، اما در سال‌های اخیر تلاش مسئولان بر این است که سمنان از معبر به مقصدی برای گردشگران تبدیل شود.

علیرضا برازجانی – بوشهر – خبرنگار: بوشهر سرشار از دیدنی‌های طبیعی و جاذبه‌های تاریخی و دارای طولانی‌ترین مرز مشترک آبی با خلیج همیشه‌فارس در جنوب ایران، بین استان‌های خوزستان و هرمزگان واقع شده است. استان بوشهر آن‌قدر جاذبه دارد که برای دیدن همه آنها دست‌کم بیش از یک هفته زمان لازم دارید.

پرستو وطنی – ایلام – خبرنگار: استان ایلام از معدود استان‎هایی است که می‎توانید در آن اقلیم‎های متفاوت را در فصول مختلف سال ببینید. به قول طبیعت‌گردها ایلام یک استان چهارفصل است و خیلی از شهرها و روستاهای آن ارزش دیدن دارند.

همشهری آنلاین:
مقبره کوروش، پس از دو روز باران و سیلاب در شیراز را ببینید . تصاویر هوایی از اسماعیل گلرخ عربانی

شوخی سریال نون.خ با خداداد افشاریان داور بین المللی فوتبال

همشهری آنلاین:
با اعلام رئیس دپارتمان داوری اشکان خورشیدی داور بازی تیم های استقلال و پرسپولیس شد و فغانی داور ویدئویی این بازی است.

همشهری آنلاین:
رئیس‌جمهور به منظور بازدید از مناطق سیل‌زده امروز، ۷ فروردین، به گلستان و مازندران سفر می‌کند.

همشهری آنلاین:
سیلاب‌ها ممکن است حاوی موادی باشند که به سلامت شما آسیب بزنند.

همشهری آنلاین:
یک توله پلنگ گرفته شده از حیات وحش در قفسی در یک کنفرانس خبری در سورابایای اندونزی در جلوی افرادی که به اتهام قاچاق حیوانات وحشی دستگیر شده‌اند.

همشهری آنلاین:
نادین لبکی یک سال پس از بردن جایزه هیات داوران با «کفرناحوم»، به جشنواره کن بازمی‌گردد تا ریاست هیات داوران بخش نوعی نگاه را بر عهده بگیرد.

حقوق همشهری‌آنلاین متعلق به موسسه همشهری است

Copyright © 2018 HamshahriOnline, All rights reserved

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر، دکتر سید محمود اسحاق حسینی، فوق تخصص گوارش و آندوسکوپی و عضو هیات علمی دانشگاه تهران در این باره می‌گوید: در بروز سرطان معده چند عامل نقش مهم دارد و عامل اول، تغذیه است. افرادی که سوءتغذیه دارند و بدنشان با کمبود کالری مواجه است بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این سرطان قرار دارند. کمبود پروتئین‌ها و ویتامین‌ها بویژه ویتامین‌های A و C، مصرف مداوم مواد غذایی چرب و شور و غذاهای آماده و فست‌فودها نیز از عوامل زمینه‌ساز سرطان معده محسوب می‌شود. همچنین بیماری‌های معده می‌توانند زمینه ابتلای افراد به سرطان معده را فراهم کنند.

حواستان به هلیکوباکتر باشد

به گفته دکتر حسینی یکی از مهم‌ترین بیماری‌های معده، عفونت هلیکوباکتری است که باعث بروز زخم معده و ورم معده می‌شود وممکن است ازجمله عوامل مهم ابتلا به سرطان معده باشد. البته این‌طور نیست که هر فرد مبتلا به عفونت هلیکوباکتر دچار سرطان معده شود؛ در این صورت باید بیش از 55 درصد مردم جهان در اثر سرطان معده جان خود را از دست می‌دادند، چون بیش از نیمی از جمعیت جهان به این عفونت مبتلا هستند در حالی که فقط 3 درصد از این افراد ممکن است به سرطان معده مبتلا شوند. بنابراین بیمارانی که عفونت هلیکوباکترپیلوری دارند حتما باید درمان شوند و تحت‌نظر متخصص قرار بگیرند تا در آینده مشکلی برای آنها از نظر ابتلا به سرطان معده ایجاد نشود.

عوامل خطر را شناسایی کنید

به طور کلی افراد بالای 40 سال، بیماران مبتلا به پولیپ معده، مصرف سیگار و الکل و افرادی که سابقه فامیلی ابتلا به سرطان یا سابقه جراحی معده دارند بیشتر از افراد دیگر در معرض سرطان معده هستند. البته پولیپ‌ها اغلب خطرناک نیست، اما یک درصد آنها ممکن است به سرطان تبدیل شود. حتی شیوع این سرطان در آقایان و افرادی که گروه خونی A دارند، هم بیشتر گزارش شده است.
به گفته دکتر اسحاق حسینی هر چند معمولا این بیماری زمانی تشخیص داده می‌شود که شرایط بیمار وخیم است، اما گروه‌های در معرض خطر حتما باید از سوی پزشک مورد معاینه منظم و دوره‌ای قرار بگیرند، چون در صورتی که سرطان در مراحل ابتدایی شناسایی شود، امکان درمان وجود دارد.

علائم سرطان معده

کاهش اشتها و کاهش وزن، درد معده، علائم سوءهاضمه مانند آروغ زدن و تهوع، احساس پری معده حتی پس از خوردن مقادیر کم غذا، تهوع و استفراغ، سوزش سردل و علائم شبیه به زخم معده، ورم معده، مدفوع سیاه، کم‌خونی و توده قابل لمس در بالای شکم ازجمله علائم بروز سرطان معده است، اما ممکن است همه این علائم در بیمار مبتلا قابل مشاهده نباشد. همچنین این احتمال وجود دارد که بیمار با علائم گفته شده به متخصص مراجعه کند و تشخیص پزشک بیماری‌ها و مشکلات خوش‌خیم مانند گاستریت یا ورم معده ساده یا حداکثر زخم گوارشی باشد. با وجود این توصیه می‌شود در صورت بروز این علائم بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید.

آیا سرطان معده قابل پیشگیری است؟

به گفته دکتر اسحاق حسینی، پیروی از یک رژیم غذایی سالم، تامین ویتامین‌های ضروری بدن، مصرف روزانه میوه و سبزی، پرهیز از خوردن غذاهای آماده و کم کردن نمک مصرفی، مصرف نکردن دخانیات و الکل، داشتن تحرک و انجام چکاپ‌های دوره‌ای تا حد زیادی مانع از بروز سرطان معده می‌شود، اما ایمنی 100 درصدی وجود ندارد.

از تشخیص تا درمان

بهترین روش تشخیص سرطان معده، آندوسکوپی است، اما عکسبرداری از معده به شیوه دبل کنتراست نیز می‌تواند به تشخیص این بیماری کمک کند. اگر سرطان معده به موقع تشخیص داده شود، درمان‌پذیر است، اما با پیشرفت بیماری احتمال بهبودی کاهش می‌یابد.

به گفته دکتر اسحاق حسینی، برداشتن بخشی از معده که دارای سلول‌های سرطانی است، مهم‌ترین روش درمانی به حساب می‌آید. علاوه بر این ممکن است از شیمی‌درمانی یا رادیوتراپی نیز استفاده شود. از طرفی گاهی فرد بیمار به یک یا چند روش درمانی نیاز پیدا می‌کند که درمان‌های انجام شده علاوه بر سلول‌های سرطانی بر بافت‌های سالم فرد نیز تاثیر می‌گذارند. بنابراین عوارض جانبی مهمی را ایجاد می‌کنند که مهم‌ترین آنها تهوع، استفراغ، بی‌اشتهایی و دردهای شکمی ‌است. البته تغذیه بیمار در حین درمان سرطان معده و پس از آن اهمیت ویژه‌ای دارد و بیمار باید حجم کافی از پروتئین، ویتامین و مواد معدنی دریافت کند.

در عین حال به دنبال عمل جراحی سرطان معده که ممکن است به صورت برداشتن کامل معده یا حجم زیادی از آن باشد، کاهش وزن به‌ طور شایع رخ می‌دهد و بیماران در پی مصرف غذا با حجم زیاد یا غذاهای شیرین، دچار کرامپ و دردهای شکمی، تهوع و نفخ و اسهال و سرگیجه می‌‌شوند، اما با محدود کردن مصرف مایعات و غذاهای شیرین و زیاد کردن دفعات مصرف مواد غذایی می‌توان این عوارض را تا حدی کنترل کرد.

پیشگیری از ابتلا به سرطان معده
پیشگیری از ابتلا به سرطان معده
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *