ویژگی مزاج سرد و مرطوب

خواص دارویی و گیاهی

ویژگی مزاج سرد و مرطوب
ویژگی مزاج سرد و مرطوب

یکی از مزاج‎های چهار گانه در طب سنتی ایرانی است، افزاد دارای این مزاح ویژگی‎های خاصی داشته و نکات تغذیه‎ای خاصی را باید رعایت کنند.

دکتر «مصطفی اعرج خدایی»، متخصص طب سنتی ایرانی در گفت‎وگو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار کرد: هر فردی ممکن است، بخشی از ویژگی‎‎های هر مزاجی را نشان دهد، از این‌رو مزاج یک فرد، باید با استفاده از اجناس عشره یا معیارهای ده گانه و توسط متخصص طب سنتی تشخیص داده ‌شود.

وی افزود: اگر مزاج توسط یک فرد غیرکارشناس و به طور غیر علمی تشخیص داده شود، نه تنها کمکی به برطرف کردن مشکل نمی‌کند، بلکه به تشدید علایم نیز منجر می‌شود. برخلاف تصور عموم، تشخیص مزاج کار آسانی نیست، بلکه مزاج یک فرد با گرفتن شرح حال کامل، بررسی دقیق موارد دهگانه هم‌چنین معاینه انجام می‎شود.

وی در ادامه، با تقسیم انواع مزاج بر دو نوع اولیه و ثانویه گفت: مزاج «جبلی» یا اولیه، مزاجی است که فرد با آن متولد می‎شود و مزاج «عارضی» یا ثانویه به مزاجی اشاره دارد که در طی زندگی فرد شکل گرفته و ناشی از تأثیر عوامل مختلف محیطی و نوع غذای مصرفی فرد می باشد. تشخیص درست مزاج، به تدوین برنامه‎ی مناسبی برای نوع تغذیه، خواب، ورزش و به طور کلی سبک زندگی فرد کمک می‎کند.

وی ادامه داد: «مزاج صحی» به مزاج در حالت سلامتی و «سوء مزاج»، به مزاج در حالت مرض و بیماری گفته‎ می‎شود، اگر عملکرد فرد با مزاج موجود، درست و بدون مشکل باشد، فرد در حالت مزاج صحی قرار دارد و اگر مزاج عارضی فرد، منجر به مشکل شود، فرد در حالت مرضی و بیماری قرار می‎گیرد، برخلاف تصور عموم، هیچ یک از مزاج‎ها بد نبوده و با رعایت برخی نکات، می‎توان با رعایت تدابیر، در صحت و سلامتی زندگی کرد.

ویژگی مزاج سرد و مرطوب

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با ارائه‎ی توضیحاتی در خصوص یکی از مزاج‎های شایع گفت: افراد با مزاج سرد و تر که به اشتباه بلغمی نیز خوانده می‎شوند، دارای پوست روشن، صورت گرد، و پوست سرد بوده و نسبتا چاق هستند، در برخی موارد به دلیل افزایش رطوبات بدن، دارای چین خوردگی‎ها و افتادگی‎ها در برخی نقاط مانند اطراف چشم‎هایشان هستند، گوشت بدن این افراد نرم بوده و عطش کم‎تری به آب دارند.

وی افزود: آب دهان این افرد معمولاً زیاد بوده و نسبتاً تنبل هستند، زود خسته شده و کارهایشان را با آرامش انجام می‌دهند. افراد با مزاج سرد و تر برای انجام کارهایی که باید سریع انجام شوند، مناسب نیستند. همچنین این افراد دیر عصبانی شده و آرام و با تن صدای پایین صحبت می‌کنند، حوصله‎شان زود سر می‌رود و در انجام کارهای گروهی عقب مانده و آخر از همه کار را به اتمام می‎رسانند.

این متخصص طب سنتی با بیان این‌که افراد با مزاج سرد و تر حافظه‎ی ضعیفی دارند، گفت: این افراد معمولاً در به خاطر سپردن مطالب مشکل دارند و فراموشکار هستند.

وی خاطرنشان کرد: افراد بلغمی مزاج نیز چون سایر مزاج‌‏ها با رعایت برخی نکات، می‎توانند تن سالمی داشته باشند. این افراد باید غذاهای سرد مانند لبنیات، مرکبات، هندوانه، اسفناج و کاهو را به میزان کمتر و با مسهل مصرف کنند، زود خوابیده و زود از خواب بیدار شوند. هم‌چنین باید از خوابیدن در طی روز اجتناب کنند. در مورد خوردن و آشامیدن، از نوشیدن آب نیم ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا و حین غذا پرهیز کنند. انجام ورزش به طور منظم مانند پیاده‌روی با سرعت متوسط از جمله مواردی است که افراد سرد و تر باید به آن توجه کنند.

وی افزود: استفاده از گوشت گوسفند، مرغ محلی، سیب، به، گلابی، طالبی و نارگیل به این افراد توصیه شده و استفاده از ادویه‎هایی مانند هل، دارچین، زنجبیل و زعفران در غذاها توسط این افراد بلامانع است. به‌علت ضعیف بودن دستگاه گوارش این افراد، توصیه می‎شود غذا را خوب جویده و حجم غذا و وعده‎های غذایی‌شان را کاهش دهند و از مغزها و کشمش‌ها به‌عنوان میان وعده استفاده کنند.

انتهای پیام

طبع :
سرد و مرطوب

عنصر :
آب

فصل :
زمستان

زمان شبانه روز :
شب

دسته بندی :
خردگرایان

طعم :
شور

رنگ :
آبی

فلز :
مس

سیاره :
ناهید

سن شیوع :
کهنسالی – از ۶۰ سالگی به بالا

درونگرا
منفعل
خویشتن دار
کند
آرام
ملایم
ساکت
کم حرف
تنبل
بی حال
خواب آلود
خونسرد
بی نشاط
کسل
بیحال
ضعیف
کم انرژی
کم جنب و جوش
کم معاشرت
غیر حساس
غیر احساساتی
دارای حافظه ضعیف
فراموشکار
قدرت تمرکز کم
بی علاقه به یادگیری
واقع گرا
گذشته نگر
محتاط
با احتیاط
ترسو
پایبند به قانون
نظم‌گرا
عدم ریسک پذیری
دیر خشم
صبور
پر تحمل
پر حوصله
مطیع
سر به زیر
سازگار
تسلیم پذیر
تحت تاثیر دیگران
انعطاف پذیر
صلح طلب
مسالمت جو
اهل سازش
خوش اخلاق
دوست داشتنی
قابل اعتماد
مهربان
دلسوز
بخشنده
سخاوتمند
با ایمان
معتقد
مذهبی
معنوی
با سیاست
اهل پنهان کاری
آب زیرکاه
دارای رفتارهای موذیانه
راز نگه دار
راحت
آسان گیر
بی قید
سست
بی اراده
تجارت پیشه


درونگرا، آرام، ملایم و کم حرف بوده
و کمتر با دیگران دوست می شوند.
روابط اجتماعی آنان چندان قوی نیست
و گوشه گیری و تنهایی را بیشتر می پسندند.

بی احساس، بی خیال و بی قید به اكثر مسائل بوده،
همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر چیزی نمی کنند.
حسابگر، منطقی، محتاط، محافظه کار، میانه رو و گاهی ترسو بوده
و بر خلاف
دموی مزاجها
اهل ریسک کردن نیستند.
بی اراده و متاثر از دیگرانند.

آرام، صبور و صلح طلب بوده
و رفتار بسیار مسالمت آمیزی با دیگران دارند.
اهل سازشند و کم عصبانی می شوند.
نیازمند محبت هستند و همیشه کوتاه می آیند.

افرادی گذشته نگر، واقع گرا و تجارت پیشه هستند،
رفتارهای موذیانه دارند،
آب زیرکاهند و با پنبه سر می برند.
کارشان را با زبان پیش می برند
و در محیطهای کاری زیرآبزنی می کنند.
سیاست دارند و اهل پنهان کاری اند.
بلغمی ها حتی در هنگام عصبانیت هم منافع خود را از یاد نمی برند.

معمولاً بی نشاط هستند،
حرکاتی کند داشته و نسبت به محرکهای بیرونی بسیار کند هستند
افزایش بلغم فرد را در کارهای روزمره کند می کند
که باعث اعتراض دیگران می شود.
این افراد به طور معمول بسیار دیر برای انجام کارها تصمیم می گیرند
و حرکاتشان کند است،
به طوری که حوصله اطرافیان سر می رود.

اگر بلغم غلبه کند، بدن سست شده و فرد تنبل، کسل کننده، بی حال و کم انرژی می شود.
چندان قوی نیستند
و از فعالیتهای بدنی زیاد و سریع اجتناب می کنند.
در راه رفتن معمولاً عقب می مانند و زود خسته می شوند.

دقیق و منظم هستند و در ایجاد نظم، باحوصله عمل می کنند.
کارهای روزمره را آرام، همراه با آرامش و حوصله انجام داده
و پله به پله جلو می روند.
پیشرفت آنان کند، اما مداوم است.
البته غلبه زیاد بلغمی موجب به پایان نرساندن کارها می شود.

در کارهایی که نیاز به صبر و حوصله زیادی است، استعداد خوبی دارند.
مشاغل یکنواخت فرد بلغمی را خسته نمی کند.
مشاغل آرام و بی دردسر را می پسندند.
در برخی کارها سرعت عمل باعث خرابی کار شده
و هر چه بیشتر حوصله به خرج بدهید، کار بهتری انجام می شود.
بعضی از تخصصهای پزشکی که در آنها تمرکز، حوصله و آرامش نیاز است، مناسب بلغمی هاست.
در رشته هایی مانند تاریخ، جامعه شناسی و روانشناسی می توانند موفق باشند.
یک بلغمی اگر مزاجش معتدل باشد، روانشناس موفقی خواهد بود.

عمق اندیشه آنان زیاد است، اما توان اندیشه فراگیر و ارائه طرحهای کلان ندارند.
وسعت نگرش آنان کوتاه است و توانایی دوراندیشی و آینده نگری در امور را ندارند،
ولی در همین نگاه محدود خود، واقع بین هستند.
تفکراتشان ناپیوسته و تمرکزشان کم است.
زیاد به حاشیه می روند
و قدرت جمع بندی و تحلیل کمی دارند.

اگر افراد بلغمی از حالت اعتدال خارج شوند،
دچار کندی مفرط می شوند،
به طوری که این کندی در یادگیری و ضعف حافظه خود را نشان می دهد
و فرد فراموشکار، کند فهم و کندذهن می شود.
یکی از مشکلات شایعی که امروزه مردم با آن روبرو هستند فراموشی است
که شکل پیشرفته آن همان «آلزایمر» است.
اگر چه فراموشی و نسیان علل متعددی دارد،
اما علت عمده و شایع آن سردی و رطوبتی است که در مغز ایجاد می شود.
تمامی داروهای افزایش حافظه گرم هستند.

به یادگیری علاقه زیادی ندارند.
موضوعات را کلمه به کلمه به خاطر می سپارند،
اما ابتکار و تحلیل قوی ندارند
و طوطی وار حفظ می کنند.
اگر رطوبت مغزشان زیاد شود،
دچار فراموشی می شوند، که اگر این غلبه رطوبت در جلوی سر باشد،
فراموشی خاطرات نزدیک و اگر در عقب سر باشد، فراموشی خاطرات دور رخ خواهد داد.

امروزه به دلیل موجود بودن میوه ها و سبزیها در تمامی فصول سال، دیگر ما آنها را طبق فصل آن مصرف نمی کنیم.
مثلا حتی در زمستان هم از کاهو استفاده می کنیم که مصرف آن برای افراد بلغمی بسیار مضر است
و سبب سردی و رطوبت بیشتر بدن می گردد.

افزایش بلغم بیشتر در افراد مسن و کهنسال و در فصل زمستان به هنگام برف و باران رخ می دهد.
به علت سردی و رطوبت بیشتر بدن بانوان نسبت به آقایان،
احتمال بروز علائم غلبه بلغم در بانوان بیشتر است.

غلبه بلغم موجب ضعیف شدن سیستم ایمنی می گردد.
کودکان بلغمی معمولاً شب ادراری یا سینوزیت مکرر دارند.
بیماری هایی نظیر سرماخوردگی سبب افزایش خلط بلغم می شود.


ویژگی مزاج سرد و مرطوب

برای شناخت مزاج خود به آزمون مزاج شناسی مراجعه کنید.


منابع

مزاج شناسی مهمترین بخش در فهم طب سنتی ایران و همچنین طب اسلامی است و تا مزاج بیمار مشخص نشود، بیماری او قابل درمان نخواهد بود.در حالی که در پزشکی امروز متاسفانه این اصل به کلی فراموش شده است و به عنوان مثال برای درمان دیابت به فردی که مزاج گرم یا سرد دارد یک مدل دارو داده می شود. در حالی که در پزشکی سنتی، تشخیص مزاج در ابتدای کار انجام و سپس به حوزه درمان پرداخته می شود.

متخصصان طب سنتی بر این باورند که رژیم غذایی شامل فست فودها و غذای آماده باعث افزایش سودا می شود و شاید یکی از دلایل کم تحملی و پرخاشگری و ناهنجاری های رفتاری به دلیل افزایش سودا ی ناشی از تغذیه ناسالم امروزی باشد.

سید جواد علوی اظهار داشت:طبع بهار گرم وتر, تابستان گرم و خشک, پاییز سرد و خشک, زمستان سرد وتر است. از دیدگاه طب سنتی هر فرد در فصل خاصی راحت ترند و بدنشان سرحال تر است. یعنی هر فردی مزاج خاصی دارد.

چه افرادی از فصل بهار خوش شان می آید

ویژگی مزاج سرد و مرطوب

به گفته وی افرادی که دارای مزاج سرد و خشک هستند در فصل بهار احساس راحتی و آرامش بیشتری دارند چرا که طبع فصل بهار گرم و تر است و مزاج سودا سرد و خشک این تضاد به این افراد حال بهتری می بخشد و بهار موافق سوداوی مزاجان است.

این کارشناس طب سنتی افزود:ولی به دلیل اعتدال مزاج فصل بهار این اعتدال به بدن کمک می کند که بدن با بیماری ها مبارزه کنند و بروز بیماری های بلغمی یا صفراوی یا سوداوی نیز در بهار بیشتر است.

افرادی که مزاج گرم و تر دارند افرادی هستند با روابط عمومی بالا طوری که خیلی زود با اطرافیان ارتباط برقرار می کنند و در جمع به شوخی و بذله گویی می پردازند

علوی ادامه داد:در فصل تابستان صفرا بیشتر است و مانند سردردها, حالت تهوع و گرمازدگی و تابستان مناسب بلغمی هاست یا افرادی که دارای مزاج سرد و تر هستند.

افرادی که مزاج گرم وخشک دارند رفتارهای تند و تیزی دارند و در تمام اعمال و رفتار سرعت عمل بالایی نشان می دهند. این افراد زود تصمیم می گیرند و خیلی زود تصمیم خود را به اجرا در می آورند.

وی بیان داشت:بیماری های سرد و خشک در پاییز بیشتر است. انواع اگزماها و حساسیت های پوستی و دعواهای زن و شوهرها خود نشانه افزایش سودا در خون است.

افرادی که مزاج سرد و خشک دارند دقیق و حساسند و به جزئیات بسیار توجه می کنند که این موضوع برای انجام کارهایی که نیاز به دقت و توجه زیاد دارد، مناسب است. اما اگر غلبه سودا زیاد شود باعث بدبینی و وسواس می شود

این کارشناس طب سنتی اضافه کرد:افرادی که سودای زیاد دارند و خشکی در بدنشان غلبه دارد, حساس, زودرنج و شکاک می شوند. جزءنگری خود نشانه افزایش سودا در خون است.

افرادی که مزاج سرد و تر دارند بسیار آرام، صبور و حرکاتشان کند است. این افراد به طور معمول بسیار دیر برای انجام کارها تصمیم می گیرند به طوری که حوصله اطرافیان را سر می آورند.

راه کار آرامش افراد عصبی

علوی افزود:وقتی افراد عصبانی هستند و صفرا در بدن فوران می کند, این افراد باید جای خود را تغییر دهند مثلاً از حیاط بروند داخل خانه یا اینکه اگر ایستاده اند باید بنشینند و کاری کنند که صفرا فرونشیند که خود موجب آرامش می شود.

وی خاطرنشان کرد:زنان برای مردان عصبانی خود یک نوشیدنی خنک مانند سکنجبین آماده کنند و در بدو ورود آنها به خانه به همسرشان بدهند, خود موجب کاهش شدت عصبانیت آنها می شود.

توجه : ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.



       

غذاهای لبنیات وترشی وسرکه بلغم را زیاد می کند.

الف.خصوصیات جسمی:

ویژگی مزاج سرد و مرطوب

این افراد چاق و پر چربی هستند. پوست سفید و موهای کم پشت دارند. تشنه نمی شوند ، دهان مرطوب ، خواب زیاد دارند، تمایل به مصرف گرمی ها مثل شیرینی و ادویه دارند و تمایل به خوردن سردی ها از جمله ترشی از خود نشان نمی دهند. فصل زمستان فصل بدی برایشان می باشد، سفیدی و بی فروغی رنگ چشم، سفیدی زودرس موها، درشتی بدن.

ب : باز نظر بازتابهای روانی ورفتاری:

گرایش به علوم عقلیو ریاضیات، حسابگر و محتاط، بد بهار و بد زمستان، منطقی و عاقل، میانه رو-محتاطو گاهی ترسو، تجارت پیشه، بدون استعداد ریسک، آرام و صبور-منزوی و دارای حرکات کند، منظم و دقیق، گذشته نگر، ظریف و ریزبین-حساس، کینه توز، دارای استعداد افسردگی، بی علاقه به یادگیری، نیازمند محبت، اهل سازش – متاثر از دیگران-بی اراده، درون گرا-خودخورمنفی باف، فراموش کار،کند ذهن،راحت و بی قید به اکثر مسائل و کمتر عصبانی می شوند.

پ – از نظر سازگاری با غذاها :

 سازگار با غذاهای گرم و لطیف چون نخود آب، آبگوشت، گوشت مرغ و کبوتر، پنیر، گردو، نارگیل، شنبلیله، سیر، دارچین، آویشن، رازیانه، مقل و بالنگو

ج – علایم بیماری دراثر غلبه بلغم:

بدن علیه خودش انقلاب می کند و رماتیسم مفصلی می آورد. مثل کشک و آب یا سفیده تخم مرغ است و مربوط به سیستم لنفاوی یا سیستم ایمنی است از جنس آب وسرد وتر است و کسانی که سردی زیاد بخورند (ماست ترش ) بلغم فعال می شود. وزیر چشم پف کرده – مزه دهانشان ترش می شود-پوست شل و ول و سفید و آبکی می شود-پوست مقطعی سفید می شود (برص) و موها زود سفید می شود-لک قهوه ای در سفیدی چشم وسردی دست وپا و پا درد و زانو درد-لرزش دست وپا ( پارکینسون ) دیر هضم شدن غذا-درد معده-تنگی نفس موقع خوردن غذا-قلنج می کنند ودوست دارند ماساژ بدهند-درد کمر وبین شانه ها و گرفتگی ماهیچه پشت گردن – کسل و خواب آلود-جاری شدن آب از دهان در خواب-دچار تپش قلب وقتی از خواب بیدار می شوند-رقیق بودن آب بینی-ترشح بینی-سرفه زیاد- فراموشی-دفع ادرار زیاد همراه با فشار ضعف مثانه ، میلی به غذای صبح، سکته، سفیدی ادرار، درد عقب سر، خواب زیاد(سطحی) خواب دیدن آب باران و برف وادویه.

علت:

غذاهای لبنیات وترشی وسرکه بلغم را زیاد می کند.

د- پیشگیری از بروز غلبه خلط:

 نخوردن غذاهای سرد و تر در فصول سرد سال مانند (ماست، خیار، هندوانه، کاهو، آلو، اسفناج، نارنج، پرتقال، برنج و گوشت گاو و گوساله و بز و ماهی، مرغ و تخم مرغ شهری) خوردن دم کرده استوخدوس یا چای زنجبیلی.

 غذاهای مضر برای بلغمی مزاج ها :لبنیات-ترشی-لیته-شور سیب زمینی-عدس-قارچ-گوشت گاو گوساله گوشت سفید (برای رماتیسمی ها بد بوده ودرد را زیاد میکند )-چای–قهوه-نسکافه–میوه ترش وکال–نارنگی–کیوی –گرمک (سرد است) خیار پوست کنده – لیمو شیرین – سوپ جو با زنجبیل –

درمان:

گوشت (شتر-گوسفند-کبوتر-سار-گنجشک )-ادویه جات ( هل دارچین-زنجبیل-زیره-زعفران-زنیا-سرنجان-خولنجان-سیر-موسیر-خردل )-سبزیجات( کرفس – نعناع – ریحان – جعفری – ترخون – مرزه ) – کلم – مارچوبه – هویج – کدو حلوایی – لیمو ترش – گندم – نخود – گردو هندی – قدومه شیرازی

مطالب مرتبط :

نکات طلایی برای کنترل مزاج بلغمی

ویژگیهای شخصیتی افراد بلغمی مزاج

امتياز 4 از 5 بر اساس نظر34 نفر

135339 | 1394/04/13 | طبع سرد و تر طبع سرد

الو دکتر یک سایت جامع برای ارائه جدیدترین مطالب و اطلاعات پزشکی است. الو دکتر همچنین بانک کامل اطلاعات تمام بیماری ها، علائم و نشانه ها و علل و عوامل خطرساز آن ها را به همراه راه های ساده پیشگیری و نیز عوارض و درمان بیماری ها در اختیار شما قرار می دهد. سایت الو دکتر جایگزین پزشک نیست و تنها برای بالا بردن فرهنگ سلامت و اطلاعات عمومی در خدمت شماست.

کلیه حقوق این سایت متعلق به الو دکتر بوده و استفاده از مطالب آن فقط با ذکر لینک مستقیم مجاز است

یکی از مزاج‎های چهار گانه در طب سنتی ایرانی است، افزاد دارای این مزاح ویژگی‎های خاصی داشته و نکات تغذیه‎ای خاصی را باید رعایت کنند.

دکتر «مصطفی اعرج خدایی»، متخصص طب سنتی ایرانی در گفت‎وگو با ایسنا، با بیان این مطلب اظهار کرد: هر فردی ممکن است، بخشی از ویژگی‎‎های هر مزاجی را نشان دهد، از این‌رو مزاج یک فرد، باید با استفاده از اجناس عشره یا معیارهای ده گانه و توسط متخصص طب سنتی تشخیص داده ‌شود.

وی افزود: اگر مزاج توسط یک فرد غیرکارشناس و به طور غیر علمی تشخیص داده شود، نه تنها کمکی به برطرف کردن مشکل نمی‌کند، بلکه به تشدید علایم نیز منجر می‌شود. برخلاف تصور عموم، تشخیص مزاج کار آسانی نیست، بلکه مزاج یک فرد با گرفتن شرح حال کامل، بررسی دقیق موارد دهگانه هم‌چنین معاینه انجام می‎شود.

وی در ادامه، با تقسیم انواع مزاج بر دو نوع اولیه و ثانویه گفت: مزاج «جبلی» یا اولیه، مزاجی است که فرد با آن متولد می‎شود و مزاج «عارضی» یا ثانویه به مزاجی اشاره دارد که در طی زندگی فرد شکل گرفته و ناشی از تأثیر عوامل مختلف محیطی و نوع غذای مصرفی فرد می باشد. تشخیص درست مزاج، به تدوین برنامه‎ی مناسبی برای نوع تغذیه، خواب، ورزش و به طور کلی سبک زندگی فرد کمک می‎کند.

وی ادامه داد: «مزاج صحی» به مزاج در حالت سلامتی و «سوء مزاج»، به مزاج در حالت مرض و بیماری گفته‎ می‎شود، اگر عملکرد فرد با مزاج موجود، درست و بدون مشکل باشد، فرد در حالت مزاج صحی قرار دارد و اگر مزاج عارضی فرد، منجر به مشکل شود، فرد در حالت مرضی و بیماری قرار می‎گیرد، برخلاف تصور عموم، هیچ یک از مزاج‎ها بد نبوده و با رعایت برخی نکات، می‎توان با رعایت تدابیر، در صحت و سلامتی زندگی کرد.

ویژگی مزاج سرد و مرطوب

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تبریز با ارائه‎ی توضیحاتی در خصوص یکی از مزاج‎های شایع گفت: افراد با مزاج سرد و تر که به اشتباه بلغمی نیز خوانده می‎شوند، دارای پوست روشن، صورت گرد، و پوست سرد بوده و نسبتا چاق هستند، در برخی موارد به دلیل افزایش رطوبات بدن، دارای چین خوردگی‎ها و افتادگی‎ها در برخی نقاط مانند اطراف چشم‎هایشان هستند، گوشت بدن این افراد نرم بوده و عطش کم‎تری به آب دارند.

وی افزود: آب دهان این افرد معمولاً زیاد بوده و نسبتاً تنبل هستند، زود خسته شده و کارهایشان را با آرامش انجام می‌دهند. افراد با مزاج سرد و تر برای انجام کارهایی که باید سریع انجام شوند، مناسب نیستند. همچنین این افراد دیر عصبانی شده و آرام و با تن صدای پایین صحبت می‌کنند، حوصله‎شان زود سر می‌رود و در انجام کارهای گروهی عقب مانده و آخر از همه کار را به اتمام می‎رسانند.

این متخصص طب سنتی با بیان این‌که افراد با مزاج سرد و تر حافظه‎ی ضعیفی دارند، گفت: این افراد معمولاً در به خاطر سپردن مطالب مشکل دارند و فراموشکار هستند.

وی خاطرنشان کرد: افراد بلغمی مزاج نیز چون سایر مزاج‌‏ها با رعایت برخی نکات، می‎توانند تن سالمی داشته باشند. این افراد باید غذاهای سرد مانند لبنیات، مرکبات، هندوانه، اسفناج و کاهو را به میزان کمتر و با مسهل مصرف کنند، زود خوابیده و زود از خواب بیدار شوند. هم‌چنین باید از خوابیدن در طی روز اجتناب کنند. در مورد خوردن و آشامیدن، از نوشیدن آب نیم ساعت قبل و دو ساعت بعد از غذا و حین غذا پرهیز کنند. انجام ورزش به طور منظم مانند پیاده‌روی با سرعت متوسط از جمله مواردی است که افراد سرد و تر باید به آن توجه کنند.

وی افزود: استفاده از گوشت گوسفند، مرغ محلی، سیب، به، گلابی، طالبی و نارگیل به این افراد توصیه شده و استفاده از ادویه‎هایی مانند هل، دارچین، زنجبیل و زعفران در غذاها توسط این افراد بلامانع است. به‌علت ضعیف بودن دستگاه گوارش این افراد، توصیه می‎شود غذا را خوب جویده و حجم غذا و وعده‎های غذایی‌شان را کاهش دهند و از مغزها و کشمش‌ها به‌عنوان میان وعده استفاده کنند.

انتهای پیام



در اسلایدر صفحه اول, بخش ویژه, گوناگون, مقالات, مقالات طب سنتی

مزاج سرشتی یا جبلی، مزاجی است که از طریق ارث از پدر و مادر به فرد منتقل می شود و از زمان تولد در فرد وجود دارد و یک حالت طبیعی برای آن فرد به حساب می آید. هر مزاج دارای علایم و خصوصیات خاص خود می باشد که با علایم بیماری ناشی از غلبه اخلاط که در ادامه به آن می پردازیم، تفاوت دارد.

ویژگیهای ذیل مربوط به مزاج سرشتی افراد بلغمی می باشد. هیکل بلغمی ها معمولاً درشت است و افرادی چاق هستند و بدن پر چربی دارند. پوست سفید رنگ دارند و در لمس، پوست بدنشان سرد و مرطوب و نرم است. موهای کم پشت دارند. دهانشان مرطوب است. تشنه نمی شوند. خواب آن ها سنگین و زیاد است. احساس کسلی و بیحالی دارند. تمایل به خوردن شیرینی و ادویه جات و گرمی جات دارند. در فصل زمستان خیلی اذیت می شوند. مستعد ابتلا به بیماریهای روماتیسمی و مشکلات گوارشی هستند. با خوردن سردی ها دچار مشکل می شوند. نبض ضعیف دارند. کم انرژی و کم جنب و جوش هستند و در کارها کند هستند خیلی دیر عصبانی می شوند. فراموشکار و کند ذهن هستند. افراد راحت و بی قید به اکثر مسائل هستند. همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر چیزی نمی کنند. توان ریسک ندارند. بی اراده هستند . متاثر از دیگرانند. میل جنسی کم و توان جنسی کم دارند. چندان قوی نیستند. همچنین با تأنی صحبت می کنند. اشتهایشان زیاد نیست و قدرت هضم بالایی ندارند. سردی و رطوبت بدن توان جنسی آنها را کاهش می دهد. بلغمی ها معمولاً افرادی آرام، صبور، تسلیم پذیر و مسالمت جو هستند، بیشتر دور اندیش و با احتیاط هستند و در انجام امور از خود شجاعت نشان نمی دهند، روابط اجتماعی آنان چندان قوی نیست و از حافظه و قدرت تمرکز بالایی برخوردار نمی باشند.

توصیه و تدابیر: افراد بلغمی نباید سردیجات را به تنهایی میل کنند ( باید همراه با مصلحات میل شود). حجامت نیز برای بلغمی ها بدون نظر پزشک توصیه نمی شود.

ویژگی مزاج سرد و مرطوب

علائم غلبه بلغم: اگر تعادل میان اخلاط و مقدار آنها یا کیفیت هر یک از اخلاط بهم بخورد، موجب بیماری در بدن می شود یا به عبارتی موجب غلبه یک خلط بر اخلاط دیگر در بدن می شود که می بایست مورد درمان قرار گیرد که در ذیل علایم غلبه خلط بلغم ذکر شده است.

•    سفیدی رنگ پوست •    نرمی وسردی پوست •    کندی حواس •    زیادشدن خواب •    مدفوع بدبو •    فراموشی وکند فهمی •    ترشحات پشت حلق وبلغمی وسرفه زیاد •    ضعف هضم وآروغ ترش زدن •    افزایش آب دهان •    افزایش اشتها •    تجمع چربی شکمی •    عدم تشنگی •    ادرار سفیدرنگ •    احساس کسلی و بی حالی

برچسب زده شده با :آب آتش ارکان افراد بلغمی انواع مزاج بلغم تشخیص مزاج تعریف خلط تعریف مزاج خاک خلط خلط بلغم خلط دم خلط سودا خلط صفرا دم رکن آب رکن آتش رکن خاک رکن هوا سرد و خشک سودا صفرا طبایع طبع غلبه خلط بلغم گرم و تر گرم و خشک مزاج مزاج جنسیتی مزاج چیست مزاج سرد و تر مزاج شناسی مزاج عضوی مزاج مکان ها معتدل هوا

ایمیل شما نشر نخواهد شد.خانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

دیدگاه

نام *

ایمیل *

سایت

لطفا جای خالی را با مقدار مناسب پر کنید. * 4  −   =  0 .hide-if-no-js { display: none !important; }

حکیم دکتر حسین روازاده

دارای مدرک پزشکی عمومی از دانشگاه تهران به شماره نظام پزشکی 58290

در پی درخواستهای مکرر حامیان و دلسوزان طب ایرانی اسلامی و تغذیه سالم، مبنی بر ایجاد راهکارهایی جهت کمک به تقویت جریان احیا این طب و امکان همیاری در این زمینه شماره حساب ۰۱۰۱۵۶۳۶۱۵۰۰۸ بانک ملی شعبه چهار راه ساسان تهران
( شماره شبا: IR200170000000101563615008) برای واریز کمکهای نقدی ایرانیان فهیم اعلام می شود.تمام وجوه در راستای پیش برد و ارتقا دانش عمومی تأمین تندرستی و اصلاح تغذیه و سبک زندگی مردم مصرف خواهد شد.

مزاج سرشتی یا جبلی، مزاجی است که از طریق ارث از پدر و مادر به فرد منتقل می شود و از زمان تولد در فرد وجود دارد و یک حالت طبیعی برای آن فرد به حساب می آید.

هر مزاج دارای علایم و خصوصیات خاص خود می باشد که با علایم بیماری ناشی از غلبه اخلاط که در ادامه به آن می پردازیم، تفاوت دارد.

هیکل بلغمی ها معمولاً درشت است و افرادی چاق هستند و بدن پر چربی دارند.
پوست سفید رنگ دارند و در لمس، پوست بدنشان سرد و مرطوب و نرم است.

موهای کم پشت دارند. دهانشان مرطوب است. تشنه نمی شوند. خواب آن ها سنگین و زیاد است. احساس کسلی و بیحالی دارند. تمایل به خوردن شیرینی و ادویه جات و گرمی جات دارند. در فصل زمستان خیلی اذیت می شوند. مستعد ابتلا به بیماریهای روماتیسمی و مشکلات گوارشی هستند. با خوردن سردی ها دچار مشکل می شوند.

نبض ضعیف دارند. کم انرژی و کم جنب و جوش هستند و در کارها کند هستند خیلی دیر عصبانی می شوند. فراموشکار و کند ذهن هستند. افراد راحت و بی قید به اکثر مسائل هستند. همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر چیزی نمی کنند. توان ریسک ندارند. بی اراده هستند . متاثر از دیگرانند. میل جنسی کم و توان جنسی کم دارند.

ویژگی مزاج سرد و مرطوب

چندان قوی نیستند. همچنین با تأنی صحبت می کنند. اشتهایشان زیاد نیست و قدرت هضم بالایی ندارند.

سردی و رطوبت بدن توان جنسی آنها را کاهش می دهد.بلغمی ها معمولاً افرادی آرام، صبور، تسلیم پذیر و مسالمت جو هستند، بیشتر دور اندیش و با احتیاط هستند و در انجام امور از خود شجاعت نشان نمی دهند، روابط اجتماعی آنان چندان قوی نیست و از حافظه و قدرت تمرکز بالایی برخوردار نمی باشند.

افراد بلغمی نبايد سردیجات را به تنهايی ميل كنند ( باید همراه با مصلحات ميل شود).
حجامت نیز برای بلغمی ها بدون نظر پزشک توصیه نمی شود.

اگر تعادل میان اخلاط و مقدار آنها یا کیفیت هر یک از اخلاط بهم بخورد، موجب بیماری در بدن می شود یا به عبارتی موجب غلبه یک خلط بر اخلاط دیگر در بدن می شود که می بایست مورد درمان قرار گیرد که در ذیل علایم غلبه خلط بلغم ذکر شده است.

•    سفیدی رنگ پوست
•    نرمی وسردی پوست
•    کندی حواس
•    زیادشدن خواب
•    مدفوع بدبو
•    فراموشی وکند فهمی
•    ترشحات پشت حلق وبلغمی وسرفه زیاد
•    ضعف هضم وآروغ ترش زدن
•    افزایش آب دهان
•    افزایش اشتها
•    تجمع چربی شکمی
•    عدم تشنگی
•    ادرار سفیدرنگ
•    احساس کسلی و بی حالی

بهترین تغذیه پس از ایمپلنت دندان چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

وبسایت

ویژگی مزاج سرد و مرطوب
ویژگی مزاج سرد و مرطوب
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *