مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

خواص دارویی و گیاهی

مجازات کاشت ماری جوانا در ایران
مجازات کاشت ماری جوانا در ایران


۶ مرد که ماریجوانا کاشت، داشت و برداشت می‌کردند، در عملیات پلیس اراک دستگیر شدند راحتی کاشت و سود سرشار عواملی هستند که سبب تولید گسترده ماریجوانا شده است. هر چند که مسئولان مبارزه با مواد مخدر تا همین چند ‌سال پیش کشت گسترده این گیاه مخدر را در داخل کشور رد می‌کردند و معتقد بودند که این ماده مخدر از کشورهای دیگر به ایران وارد می‌شود؛ اما کشفیات نیروی انتظامی در یکی، دو سال اخیر نشان داده که تولید و کشت ماریجوانا در ایران نه‌تنها وجود دارد، بلکه روند صعودی به خود گرفته است. شاهد این مدعا هم کشفیات صورت گرفته در همین چند‌ سال اخیر است.

همین دیروز بود که علی‌اصغر سلطانی، معاون دادستان اراک با اعلام خبر دستگیری عوامل کشت و تولید ماریجوانا در یکی از شهرستان‌های استان مرکزی گفت: «در شهرستان‎های مختلف استان مرکزی در این زمینه پرونده تشکیل شده است؛ اما به‌طور مشخص در شهر اراک یک مزرعه کشت شاه‎دانه کشف شد و در این رابطه ۶ نفر دستگیر شدند.» او با بیان این‌که بذرهای شاه‌دانه در مرحله کشت کشف شده و هنوز به مرحله تولید ماریجوانا نرسیده بود، ادامه داد: «برای این ۶ نفر با عنوان اتهامی کشتت شاه‎دانه به قصد تولید مواد مخدر و نگهداری سلاح‏ها و مهمات غیرمجاز جنگی پرونده قضائی تشکیل شد که ۵ نفر از آنها با قرار وثیقه آزاد شدند و یک نفر از آنها در بازداشت است.» به گفته سلطانی، متهمان به وسیله اسلحه‎های جنگی غیرمجاز از مزرعهه محافظت می‎‎کردند.

ماریجوانا در ایران طرفداران زیادی پیدا کرده است. مصرف این ماده مخدر رو به افزایش است. روزی نیست که خبری درباره تولید و مصرف این گیاه مخدر منتشر نشود. ماریجوانا یا همان علف خیلی راحت تولید می‌شود؛ از گلدان‌های کوچک آپارتمانی گرفته تا مزارع بزرگ در نقاط پرت و دورافتاده. همین شده تا این گیاه مخدر در ایران مشتری‌های زیادی پیدا کند و مصرف آن روز‌به‌روز در بین جوانان شایع‌تر شود. کار به جایی رسیده که حتی نحوه کاشت و نگهداری این گیاه در گلدان‌ها و باغچه‌های کوچک خانگی همم در سایت‌های اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی آموزش داده می‌شود. در برخی از وبلاگ‌ها انواع و اقسام روش‌های کاشت و نگهداری گیاهان مخدر را به همراه گزارش تصویری منتشر می‌کنند.

حتی مناطقی هم مثل یک روستا در نزدیکی استان فارس به قطب تولید ماده مخدر ماریجوانا تبدیل شده است. روستایی که  حالا آن را به نام «هلند کوچک ایران» می‌شناسند. در همین اطراف تهران هم مزارع و باغچه‌های کوچک و بزرگ کشت ماریجوانا کم نیستند  و هراز چند گاهی خبری از کشف و دستگیری عاملان کشت و تولید آن از سوی نیروی انتظامی منتشر می‌شود. آمار‌های غیررسمی هم از افزایش گرایش جوانان به مصرف این ماده مخدر حکایت دارد. حالا پس از پشت سرگذاشتن بحران شیشه که در اواسط دهه ٨٠ و اوایل دهه ٩٠ به اوج  خود رسید و موجب آسیب‌های فراوانی به جامعه جوان کشور شد، تا چند‌ سال آینده باید  منتظر بروز و ظهور آسیب‌های جدیدی ناشی از مصرف این گیاه مخدر باشیم.مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

هشتم شهریور ماه هم مزرعه دیگری در استان کهگیلویه‌و‌بویراحمد توسط نیروهای سپاه فتح این استان کشف شد. این مزرعه پس از ارسال برخی گزارشات تحت نظر و مراقبت نامحسوس اطلاعات سپاه فتح قرار گرفت. در این مزرعه تعداد ۴٩ بوته ماریجوانا به وزن تقریبی ٣٩ کیلوگرم کشف و امحا شد. همچنین در این ارتباط ۴ نفر دستگیر و روانه زندان شدند. در اوایل همین ماه مزرعه دیگری در ملارد با تلاش نیروهای سپاه کشف شد. این مزرعه در منطقه اخترآباد، در یکی از نقاط دورافتاده این شهرستان توسط دو نفر دایر شده بود. این دو نفر در این مزرعه  ١٢۵ بوته از این گیاه مخدر را به عمل آورده بودند.

پیش از این هم در مرداد ماه ‌سال جاری دو مزرعه کاشت ماریجوانا در شهرستان نظرآباد استان البرز کشف و معدوم شدند. مزارعی که به گفته محمدقیومی، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان نظرآباد هر دو مورد بر اساس گزارشات مردمی به نیروی انتظامی شناسایی شدند. در یکی از این مزارع که مربوط به منطقه نجم‌آباد نظرآباد بود، ٩٠٠ بوته ماریجوانا در بین دیگر گیاهان باغی با آبیاری قطره‌ای عمل آمده بودند. در مورد دوم هم ۴٠ بوته شناسایی و از آن محل مقدار ١٢ کیلوگرم ماریجوانا کشف و ضبطط  شد. در این ارتباط هم به گفته مسئولان قضائی شهرستان نظرآباد دو نفر دستگیر شدند.

١۴مرداد سال ٩۴ هم مزرعه‌ای در گیلان غرب کشف و معدوم شد. از این مزرعه در نزدیکی روستای میاندار در ١٢ کیلومتری جنوب شرقی شهر گیلان غرب بیش از ۶ کیلوگرم ماریجوانا کشف و ضبط شد. ١٧ آذر ماه ‌سال ٩۴ هم مأموران پلیس مبارزه با مواد کرمان موفق به دستگیری یک تولیدکننده خانگی  ماریجوانا در شهر ماهان شدند. این فرد اقدام به کشت ۵۴ بوته ماریجوانا در خانه خود کرده بود.

٢٣ مهر ماه ‌سال ٩٢ این بار در نزدیکی استان تهران یک مزرعه بزرگ کاشت ماریجوانا کشف شد. مزرعه‌ای در حوالی آبیک که توسط دو برادر اهل تهران اداره می‌شد. این دو برادر محموله گیاه شاه‌دانه را به ۶٣ کیلوگرم گراس تبدیل کرده و در حین انتقال به تهران توسط پلیس دستگیر و روانه زندان شدند. این برادرهای تبهکار با اجاره زمینی به مساحت ۴٠٠ متر مربع در حوالی روستای ناصرآباد، از توابع بخش مرکزی شهرستان آبیک به کشت گیاه شاه‌دانه اقدام می‌کردند. این مزرعه هم به دنبال گزارشات مردمی به نیروی انتظامی شناسایی شد. این دو برادر برای رد گم‌کردن در اطراف زمین زراعی، گل آفتابگردان کاشته بودند تا اثری از کاشت نباشد. آنها در واقع  با استفاده از آفتابگردان‌ها، بوته‌های ماریجوانا را استتار کرده بودند. این دو تبهکار در اقدامی عجیب‌تر برای این‌که بوی شاه‌دانه به مشام اهالی منطقه و رهگذران نرسد، اطراف این زمین زراعی نیز سیر کاشته بودند.

علیرضا دقیقی، حقوقدان در این رابطه می‌گوید: «ماریجوانا را معمولا در ایران به اسم «گل خشک گیاه شاه‌دانه» می‌شناسند. البته این اسم در محله‌های مختلف تغییر می‌کند؛ مثلا در محله تجریش به اسم گراس معروف است. نام‌های دیگرش هم مرجان، گل، علف و مالی است که بر اساس محله‌های مختلف این نام‌ها نیز تعیین می‌شود؛ مثلا در یک محله به اسم گل و در محله‌ای دیگر به نام مرجان معروف است و کسی بخواهد آن را تهیه کند باید از این نام‌ها استفاده کند. از مشتقات ماریجوانا نیز حشیش تولید می‌شود. افرادی هم که این ماده مخدر را مصرف می‌کنند، معمولا چشمان‌شان قرمز، فشارشان بالا، دهانشان خشک و عضلات‌شان شل می‌شود و همچنین ضربان قلبشان نیز افزایش پیدا می‌کند.

اما از آنجا که تمام این عوارض بلافاصله مدتی بعد از مصرف از بین می‌رود، برای همین در کشور‌هایی مثل برخی از ایالت‌های آمریکا، اروگوئه و هلند مصرف ماریجوانا آزاد اعلام شده است؛ ولی در ایران مصرف و کشت آن جرم است و مجازات دارد. مجازات‌هایش هم تقسیم‌بندی می‌شود. کسی که برای نخستین‌بار گیاه ماریجوانا را کشت کند، به  ١٠ تا ١٠٠‌میلیون ریال جریمه نقدی محکوم می‌شود. برای بار دوم نیز فرد به ۵٠ تا ۵٠٠‌میلیون ریال به اضافه ٣٠ تا ٧٠ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. بار سومم ١٠٠ تا یک‌ میلیارد ریال جریمه به اضافه یک تا ٧۵ ضربه شلاق و یا ٢ تا  ۵‌ سال حبس مجازات دارد. در نهایت نیز برای بار چهارم اگر فردی به این جرم دستگیر شود، مجازاتش اعدام است. مانند بسیاری از جرم‌ها که برای بار چهارم مجازات اعدام برایشان درر  نظر گرفته شده است. از طرفی مالی هم که از کشت ماریجوانا به دست آمده، یعنی همان گیاه شاه‌دانه و برگ‌هایش امحا می‌شود.»


یاسا همان قانون است.

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

وب‌سایت

۸۷۱۳۲ (۰۲۱)


در قانون مبارزه با مواد مخدر و قانون اصلاح این قانون که در سال 1367 مصوب شد، چند بار عنوان شده “کشت شاهدانه به قصد تولید مواد مخدر” جرم است و مجازاتهایی هم برای آن در نظر گرفته شده.

امید سلیمی‌بنی: با وجودی که در برخی کشورها کشت گیاهان مواد مخدر مانند ماری‌جوانا آزاد است ولی در ایران، کشت گیاه شاهدانه و مخدر ماری جوانا دارای مجازات است. در قانون مبارزه با مواد مخدر و قانون اصلاح این قانون که در سال 1367 مصوب شد، چند بار عنوان شده “کشت شاهدانه به قصد تولید مواد مخدر” جرم است و مجازاتهایی هم برای آن در نظر گرفته شده. از جمله در ماده یک این قانون عنوان شده کشت شاهدانه به منظور تولید مواد مخدر جرم است و جریمه، زندان و برای بار چهارم اعدام دارد. حتی نگهداری بذر شاهدانه و مخفی کردن آن هم در صورت “احراز قصد تولید مواد مخدر از آنها” جرم تلقی شده و برای آن مجازاتهایی در نظر گرفته اند. همانطور که مشاهده می شود تفاوت عمده قانونی برای مجازات کشت سایر گیاهان ممنوعه مانند کوکا و خشخاش با شاهدانه در این است که شاهدانه، گیاهی دو منظوره است. یکی از منظورهای کشت این گیاه، قانونی و مشروع و دیگری غیرقانونی و جرم است. قانون برای همین “احراز قصد تولید مواد مخدر” را برای جرم دانستن کشت شاهدانه شرط گذاشته است و ناگفته پیداست احراز این قصد خاص برای افراد به خصوص کشاورزان بسیار مشکل است، نتیجه این می شود که کشت شاهدانه، چندان هم غیرقانونی تلقی نشود، همان مثل معروف: مواد را برای گوش درد بچه می خواهم!

کشت فراگیر ماری‌جوانادر سال‌های اخیر اخبار زیادی از انواع روش های کشت شاهدانه یا گیاه ماری جوانا در رسانه ها منتشر شده است. اخیرا در اخبار عنوان شده فردی در مزرعه خود در استان کهگیلویه و بویر احمد 7 هکتار ماری جوانا کاشته و برخی مسئولان محلی اعلام کرد این فرد با گرفتن 400 میلیون تومان وام از کمیته امداد، کشاورز عمده و نمونه ماری جوانا شده است.با وجود انتشار فراگیر این خبر کمیته امداد دادن وام به مزرعه کار شاهدانه را تکذیب کرد و از آن پس بود که بازی همیشگی “کی بود، کی بود من نبودم” آغاز شد چون بلافاصله پس از چندی، رئیس جهاد کشاورزی دنا اعلام کرد ممکن است جهاد دانشگاهی برای کشت مخدر، وام داده باشد!

از شوخی به کنار، برخی گزارشها نشان می دهد اهل عمل، دست به ابتکار زده اند و علاوه بر مزارع بزرگ و کوچک، سعی در برندسازی برای محصولات خود دارند و در این بین، برای کشت شاهدانه به دلیل کاربرد دوگانه قانونی-غیرقانونی از آزادی عمل بیشتری برخوردارند. فراوانی کشت ممنوعه شاهدانه یا ماری جوانا در کشور آنقدر است که برخی گزارشها حکایت از کشت آپارتمانی ماری‌جوانا در شهرهای بزرگ مانند تهران دارد. در این نوع از کشت، تولیدکننده-توزیع کننده-مصرف کننده در زنجیره ای بسیار کوتاه در قالب یک نفر تجسم پیدا می کنند. معتاد، بذر گیاه شاهدانه را در گلدان و در آپارتمان خود می کارد و پس از مدتی، با برداشت محصول، از دسترنج خود کیفور شده و با آن به هپروت سفر می کند.البته گزارشهای جسته و گریخته ای هم از فروش محدود و محله ای ماری جوانای کشت شده در آپارتمانها، منتشر شده است. چند سال پیش، ماموران، جوانی را در پارکی واقع در مرکز تهران بازداشت کردند که اقدام به خرده فروشی حشیش می کرد و زمانی که سرنخ تامین مواد مخدر را گرفتند، به آپارتمان او راه یافتند، چند بلوک آنسوتر!مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

تبلیغ کشت و توزیع حشیشسوءمصرف حشیش سنتی یا ماری جوانای امروزی، در فرهنگ ایرانی، دارای گذشته ای طولانی است که قدمت آن را با مطالعه الواح سومری به تمدن های میان رودان، نسبت می دهند. با این حال در ادبیات فارسی، موارد متعددی از به هپروت رفتن مصرف کنندگان این گیاه و متلک های ادبی نسبت به مصرف کنندگان آن، دیده می شود و البته تاریخ نویسان اوج مصرف مخدرها در ایران را به زمان صفوی نسبت می دهند. روزگاری که پادشاه وقت ایران، شاه اسماعیل دوم، پسر شاه طهماسب، فقط توانست یک سال در تخت پادشاهی خود را سفت نگه دارد، چون “حلواچی اوغلو، با افیون به کار شده در حب مرشد کامل، کار او بساخت.”از جنبه های سنتی و تاریخی ماجرا که بگذریم، 4 سال پیش، خبرنگاران فرانسوی از روستایی در نزدیکی شیراز به نام قلات، گزارش مفصل، مستند و مصوری منتشر کردند که نشان می داد کشت غالب اهالی این روستا، پس از تولید انگور برای شراب شیراز، شاهدانه برای حشیش است.در این گزارش که بازتابهای زیادی داشت عنوان شده بود مزرعه داران، در گوشه و کنار روستا، بوته های ماری جوانا کاشته و با برندسازی محصولات خود در شبکه های اجتماعی، تبدیل به قطب عرضه حشیش در جنوب کشور شده اند. حتی گزارشهای رسمی درباره کشت ماری جوانا در بین سایر گیاهان مزرعه در اطراف شهرهای بزرگ مانند کرج هم منتشر شده که نشان می دهد برخی کشاورزان بدشان نمی آید شاهدانه هم در بین اقلام تولیدی آنها دیده شود، البته برای “همان گوش درد بچه!”از این گزارشها که بگذریم، مشاهدات میدانی خبرنگار ما حاکی از آن است در شهرهای بزرگی مانند تهران که در حاشیه بوستانها، اتوبانها و درون جوی ها، گیاهان زیاد و انبوهی مانند شمشاد کاشته می شود، در لابلای بوته ها و رنگ سبز روشن و تیره برگها، برخی اهل عمل، دست به کشت ماری جوانا زده اند.هر چند ممکن است مردم معمولی با عبور از کنار شمشادهای حاشیه اتوبان که پشت آن چند معتاد کارتن خواب، اتراق کرده اند، متوجه نشوند یا نخواهند بدانند آنجا چه خبر است ولی اهل فن با دیدن گذرای این بوته ها، به خوبی می توانند ردپای کشت شاهدانه در بین سایر گیاهان را مشاهده کنند. با وجودی که نمی توان فراوانی کشت ماری جوانا در حاشیه خیابانها و در بین سایر گیاهان را به دقت مشخص کرد، ولی گشت و گذاری در خیابانها و دقت در محل رفت و آمد و خواب معتادان، روشن می کند برخی از مصرف کنندگان حشیش، در راه خودکفایی گام برمی دارند.

23145

تمامی حقوق این سایت برای خبرآنلاین محفوظ است.
نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright © 2018 khabaronline News Agancy, All rights reserved

به گزارش ایسکانیوز و به نقل از شهروند شاهد این مدعا هم کشفیات صورت گرفته در همین چند‌ سال اخیر است. همین دیروز بود که علی‌اصغر سلطانی، معاون دادستان اراک با اعلام خبر دستگیری عوامل کشت و تولید ماری جوانا در یکی از شهرستان‌های استان مرکزی گفت: «در شهرستان‎های مختلف استان مرکزی در این زمینه پرونده تشکیل شده است؛ اما به‌طور مشخص در شهر اراک یک مزرعه کشت شاه‎دانه کشف شد و در این رابطه ٦ نفر دستگیر شدند.»

او با بیان این‌که بذرهای شاه‌دانه در مرحله کشت کشف شده و هنوز به مرحله تولید ماریجوانا نرسیده بود، ادامه داد: «برای این ٦ نفر با عنوان اتهامی کشت شاه‎دانه به قصد تولید مواد مخدر و نگهداری سلاح‏ها و مهمات غیرمجاز جنگی پرونده قضائی تشکیل شد که ٥ نفر از آنها با قرار وثیقه آزاد شدند و یک نفر از آنها در بازداشت است.» به گفته سلطانی، متهمان به وسیله اسلحه‎های جنگی غیرمجاز از مزرعه محافظت می‎کردند.
ماریجوانا در ایران طرفداران زیادی پیدا کرده است. مصرف این ماده مخدر رو به افزایش است. روزی نیست که خبری درباره تولید و مصرف این گیاه مخدر منتشر نشود. ماریجوانا یا همان علف خیلی راحت تولید می‌شود؛ از گلدان‌های کوچک آپارتمانی گرفته تا مزارع بزرگ در نقاط پرت و دورافتاده. همین شده تا این گیاه مخدر در ایران مشتری‌های زیادی پیدا کند و مصرف آن روز‌به‌روز در بین جوانان شایع‌تر شود. کار به جایی رسیده که حتی نحوه کاشت و نگهداری این گیاه در گلدان‌ها و باغچه‌های کوچک خانگی هم در سایت‌های اینترنتی و شبکه‌های اجتماعی آموزش داده می‌شود. در برخی از وبلاگ‌ها انواع و اقسام روش‌های کاشت و نگهداری گیاهان مخدر را به همراه گزارش تصویری منتشر می‌کنند. حتی مناطقی هم مثل یک روستا در نزدیکی استان فارس به قطب تولید ماده مخدر ماریجوانا تبدیل شده است. روستایی که حالا آن را به نام «هلند کوچک ایران» می‌شناسند. در همین اطراف تهران هم مزارع و باغچه‌های کوچک و بزرگ کشت ماریجوانا کم نیستند و هراز چند گاهی خبری از کشف و دستگیری عاملان کشت و تولید آن از سوی نیروی انتظامی منتشر می‌شود. آمار‌های غیررسمی هم از افزایش گرایش جوانان به مصرف این ماده مخدر حکایت دارد. حالا پس از پشت سرگذاشتن بحران شیشه که در اواسط دهه ٨٠ و اوایل دهه ٩٠ به اوج خود رسید و موجب آسیب‌های فراوانی به جامعه جوان کشور شد، تا چند‌ سال آینده باید منتظر بروز و ظهور آسیب‌های جدیدی ناشی از مصرف این گیاه مخدر باشیم.
کشف بوته‌های «گل» در اطراف تهران
هشتم شهریور ماه هم مزرعه دیگری در استان کهگیلویه‌و‌بویراحمد توسط نیروهای سپاه فتح این استان کشف شد. این مزرعه پس از ارسال برخی گزارشات تحت نظر و مراقبت نامحسوس اطلاعات سپاه فتح قرار گرفت. در این مزرعه تعداد ٤٩ بوته ماریجوانا به وزن تقریبی ٣٩ کیلوگرم کشف و امحا شد. همچنین در این ارتباط ٤ نفر دستگیر و روانه زندان شدند. در اوایل همین ماه مزرعه دیگری در ملارد با تلاش نیروهای سپاه کشف شد. این مزرعه در منطقه اخترآباد، در یکی از نقاط دورافتاده این شهرستان توسط دو نفر دایر شده بود. این دو نفر در این مزرعه ١٢٥ بوته از این گیاه مخدر را به عمل آورده بودند.
کاشت ٩٤٠ بوته ماریجوانا در مزارع نظرآباد
پیش از این هم در مرداد ماه ‌سال جاری دو مزرعه کاشت ماریجوانا در شهرستان نظرآباد استان البرز کشف و معدوم شدند. مزارعی که به گفته محمدقیومی، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان نظرآباد هر دو مورد بر اساس گزارشات مردمی به نیروی انتظامی شناسایی شدند. در یکی از این مزارع که مربوط به منطقه نجم‌آباد نظرآباد بود، ٩٠٠ بوته ماریجوانا در بین دیگر گیاهان باغی با آبیاری قطره‌ای عمل آمده بودند. در مورد دوم هم ٤٠ بوته شناسایی و از آن محل مقدار ١٢ کیلوگرم ماریجوانا کشف و ضبط شد. در این ارتباط هم به گفته مسئولان قضائی شهرستان نظرآباد دو نفر دستگیر شدند.
کاشت بوته‌های علف از گیلان غرب تا کرمان
١٤مرداد سال ٩٤ هم مزرعه‌ای در گیلان غرب کشف و معدوم شد. از این مزرعه در نزدیکی روستای میاندار در ١٢ کیلومتری جنوب شرقی شهر گیلان غرب بیش از ٦ کیلوگرم ماریجوانا کشف و ضبط شد. ١٧ آذر ماه ‌سال ٩٤ هم مأموران پلیس مبارزه با مواد کرمان موفق به دستگیری یک تولیدکننده خانگی ماریجوانا در شهر ماهان شدند. این فرد اقدام به کشت ۵۴ بوته ماریجوانا در خانه خود کرده بود.
دو برادر تهرانی با ٦٣ کیلو گراس در آبیک
٢٣ مهر ماه ‌سال ٩٢ این بار در نزدیکی استان تهران یک مزرعه بزرگ کاشت ماریجوانا کشف شد. مزرعه‌ای در حوالی آبیک که توسط دو برادر اهل تهران اداره می‌شد. این دو برادر محموله گیاه شاه‌دانه را به ٦٣ کیلوگرم گراس تبدیل کرده و در حین انتقال به تهران توسط پلیس دستگیر و روانه زندان شدند. این برادرهای تبهکار با اجاره زمینی به مساحت ٤٠٠ متر مربع در حوالی روستای ناصرآباد، از توابع بخش مرکزی شهرستان آبیک به کشت گیاه شاه‌دانه اقدام می‌کردند. این مزرعه هم به دنبال گزارشات مردمی به نیروی انتظامی شناسایی شد. این دو برادر برای رد گم‌کردن در اطراف زمین زراعی، گل آفتابگردان کاشته بودند تا اثری از کاشت نباشد. آنها در واقع با استفاده از آفتابگردان‌ها، بوته‌های ماریجوانا را استتار کرده بودند. این دو تبهکار در اقدامی عجیب‌تر برای این‌که بوی شاه‌دانه به مشام اهالی منطقه و رهگذران نرسد، اطراف این زمین زراعی نیز سیر کاشته بودند.
مجازات کشت ماریجوانا در ایران
علیرضا دقیقی، حقوقدان در این رابطه می‌گوید: «ماریجوانا را معمولا در ایران به اسم «گل خشک گیاه شاه‌دانه» می‌شناسند. البته این اسم در محله‌های مختلف تغییر می‌کند؛ مثلا در محله تجریش به اسم گراس معروف است. نام‌های دیگرش هم مرجان، گل، علف و مالی است که بر اساس محله‌های مختلف این نام‌ها نیز تعیین می‌شود؛ مثلا در یک محله به اسم گل و در محله‌ای دیگر به نام مرجان معروف است و کسی بخواهد آن را تهیه کند باید از این نام‌ها استفاده کند. از مشتقات ماریجوانا نیز حشیش تولید می‌شود. افرادی هم که این ماده مخدر را مصرف می‌کنند، معمولا چشمان‌شان قرمز، فشارشان بالا، دهانشان خشک و عضلات‌شان شل می‌شود و همچنین ضربان قلبشان نیز افزایش پیدا می‌کند. اما از آنجا که تمام این عوارض بلافاصله مدتی بعد از مصرف از بین می‌رود، برای همین در کشور‌هایی مثل برخی از ایالت‌های آمریکا، اروگوئه و هلند مصرف ماریجوانا آزاد اعلام شده است؛ ولی در ایران مصرف و کشت آن جرم است و مجازات دارد. مجازات‌هایش هم تقسیم‌بندی می‌شود. کسی که برای نخستین‌بار گیاه ماریجوانا را کشت کند، به ١٠ تا ١٠٠‌میلیون ریال جریمه نقدی محکوم می‌شود. برای بار دوم نیز فرد به ٥٠ تا ٥٠٠‌میلیون ریال به اضافه ٣٠ تا ٧٠ ضربه شلاق محکوم خواهد شد. بار سوم ١٠٠ تا یک‌میلیارد ریال جریمه به اضافه یک تا ٧٥ ضربه شلاق و یا ٢ تا ٥‌ سال حبس مجازات دارد. در نهایت نیز برای بار چهارم اگر فردی به این جرم دستگیر شود، مجازاتش اعدام است. مانند بسیاری از جرم‌ها که برای بار چهارم مجازات اعدام برایشان در نظر گرفته شده است. از طرفی مالی هم که از کشت ماریجوانا به دست آمده، یعنی همان گیان شاه‌دانه و برگ‌هایش امحا می‌شود.»

700700

درباره ما |
ارتباط با ما |
تبلیغات در سایت |

مدیرکل مقابله با عرصه مواد مخدر ستاد مبارزه با مواد مخدر با اعلام اینکه در کشور کشت مواد مخدر نداریم گفت: شايع ترين نوع ماده مصرفي صنعتي در ايران شيشه است.

سردار علیرضا اکبر شاهی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت:سالانه انواع مواد مخدر و روانگردان جديد وارد بازار مصرف جهاني مي شود، ولي شيوع مصرف و دامنه گسترش آن منوط به ذائقه مصرف كنندگان است.بسياري از اين مواد جديد در حد توليدات آزمايشگاهي يا مصرف منطقه اي باقي مي ماند و شايع نمي شود. آنچه تاكنون به عنوان شايع ترين نوع ماده مصرفي صنعتي در ايران به شمار مي رود شيشه است. ولي ممكن است برخي از افراد خاص  به واسطه مسافرت هاي خارجي اقدام به مصرف برخي از مواد صنعتي جديد ناشناخته کنند.

وی ادامه داد: اختلاف بين برخي از مواد مخدر يا روانگردان صنعتي همچون شيشه فقط  در اسامي خياباني آنان است ولي اثرات مصرف آن يكسان است. مثلا متامفتامين با اسامي خياباني يخ ، ايس ، اسپيد، ، و ….. شناخته مي شود در صورتيكه ماهيت تمامي اين اسامي همان متامفتامين است.

وی با رد کشت مواد مخدر در کشور گفت: در اين زمينه تا كنون گزارشي نداشته ايم. البته در جمهوري اسلامي ايران براساس مواد 1 تا 3 قانون جاري مبارزه با مواد مخدر هرگونه كشت خشخاش و شاهدانه به طور كلي ممنوع و در صورت هرگونه تخلفي با متخلفان قاطعانه برخورد مي شود. در بند اول ماده يك قانون ياد شده آمده است: « كشت خشخاش مطلقاً و كشت شاهدانه به منظور توليد موادمخدر يا روان‌گردان‌هاي صنعتي غيرداروئي ممنوع و مرتكبين به مجازاتهاي مقرر در اين قانون محكوم مي‌شوند. » يا در ماده 2 چنين قيد شده است: هركس مبادرت به كشت خشخاش كند يا براي توليد موادمخدر يا روان‌گردان‌هاي صنعتي غيرداروئي به كشت شاهدانه بپردازد علاوه بر امحاء كشت برحسب ميزان كشت به شرح زيرمجازات می شود.

1.باراول، ده تاصدميليون ريال جريمه نقدي .

مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

2. بار دوم، 50 تا 500 ميليون ريال جريمه نقدي و سي تا هفتاد ضربه شلاق.

3. بار سوم، صد ميليون تا يك ميليارد ريال جريمه نقدي و يك تا هفتاد ضربه شلاق ودوتاپنج سال حبس.

4.بارچهارم،اعدام … »

به گفته اکبر شاهی، در ماده 3 نيز آمده است: «هركس بذر يا گرز خشخاش يا بذر يا بذر شاهدانه را نگهداري، مخفي و يا حمل كند به يك ميليون تا 30 ميليون ريال جريمه نقدي و يك تا هفتاد ضربه شلاق محكوم خواهد شد. همچنانكه ملاحظه مي شود در قانون برخورد شديد با اين مسأله پيش بيني شده و براي افرادي كه بخواهند در اين زمينه مرتكب تكرار تخلف شوند تا صدور حكم اعدام نيز ديده شده است.

All Content by Mehr News Agency is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

جریمه 50 هزار تومانی تا مصادره اموال درانتظار تولید کنندگان ماری‌جوانا
خار این «گُل » دودش است!

فعالیت این سایت بر اساس قوانین جمهوری اسلامی ایران می‌باشد. تمام حقوق برای پیشخوان محفوظ است. استفاده از مطالب و تصاویر این سایت فقط با ذکر نام پیشخوان و درج لینک به این سایت مجاز است.دربارهٔ ما | تبلیغات در پیشخوان

©2012-2019 http://www.pishkhaan.net

به جرم همراه داشتنه ماری جوانا گرفتنم 50زربه شلاق و مقداری پول جریمه شده ام ایا 50زربه شلاق قابل خریداری است یا نه چار می توان کرد. درضم بار اول بوده وهیچ گونه سابقه نداشته

در حال حاضر در صورتیکه سوء پیشینه ای نداشته باشید و برای بار اول است که مرتکب این جرم میشوید میتوانید از تخفیف در مجازات و تعلیق مجازات با پذیرش قاضی استفاده نمائید.

موید باشید

اگر پاسخ من به شما کمک کرده است جهت قبول وکالت و یا مشاوره تلفنی یا حضوری با شماره ۴۲۸۱۸ – ۰۲۱ داخلی ۹۰۰ تماس حاصل فرمایید.

تمام حقوق برای بنیاد وکلا محفوظ است.

کشفیات پلیس به سمتی رفته است که حالا درکنار تریاک و شیشه حتما یک گونی بزرگ گل هم وجود دارد. حالا گل برای خودش جایگاهی بین مصرف‌کنندگان و فروشندگان موادمخدر پیدا کرده و آماری را در میزان کشفیات به‌خود اختصاص داده است.گل با آن بوی خاصش لابه‌لای توتون سیگار و در قهوه‌خانه‌ها و مهمانی‌های زیرزمینی رول به رول رد و بدل می‌شود تا مصرف‌کنندگان را با هر پک عمیقی که به آن می‌زنند بدون بلیت و دنگ و فنگ لباس فضایی، به هپروت ببرد.  سرهنگ مسعود زاهدیان، رئیس پلیس مبارزه با مواد‌مخدر ناجا درباره اوضاع و احوال کاشت گل در کشور و به‌ویژه در کلانشهرها می‌گوید: تغییری که در الگوی مصرف مواد‌مخدر درحال شکل‌گیری است در حوزه مصرف مخدر گل که یکی از مشتقات گیاه شاهدانه است مشاهده می‌شود و گرایش به سمت استفاده از این ماده قابل توجه است.

در همین راستا پلیس نیز برای مبارزه با مخدر گل، تمامی توان خود را به‌کارگرفته و اقدامات مؤثری نیز در این‌ زمینه انجام شده است که نمونه آن شبکه‌هایی بود که در فضای مجازی فعال بودند و با پیگیری ما منهدم شدند و ضربه‌ خوردند. رئیس پلیس مبارزه با مواد‌مخدر ناجا با بیان اینکه پلیس با شبکه‌های محلی و افراد و عناصری که تولیداتی در گلخانه منزل و نقاط «دور از دید» داشتند نیز برخورد کرده است، می‌گوید:‌ شناسایی و برخورد با این شبکه‌ها نیز در دستور کار قرار دارد و با هوشیاری دنبال می‌کنیم و اگر کسی در این حوزه فعالیت کند سیاست پلیس در مرحله اول پیشگیری و سپس برخورد سلبی خواهد بود و با این شیوه با آنان برخورد خواهیم کرد. همچنین برخورد با تولید خانگی این گیاه جزو اولویت‌هاست و در دستورکار قرار دارد؛ البته کار سختی پیش روی پلیس است چرا که کشت این گیاه بعضا در نقاط کور و غیردسترس و دید انجام می‌شود و در این حوزه نیازمند کار اطلاعاتی هستیم. در سال ‌جاری با اقدامات انجام شده در این حوزه، کشفیات مخدر گل نسبت به سال گذشته افزایش داشته است. بیشتر کاشت گل در دماوند و ورامین و بیشتر مزارع آن در اطراف تهران است. در تهران گلخانه‌های انگشت‌شماری وجود دارند.

مجازات کشت ماری‌جوانا در ایران

علیرضا دقیقی، حقوق‌دان درباره مجارات قانونی برای کاشت و برداشت ماری‌جوانا در کشور می‌گوید: ماری‌جوانا را معمولا در ایران به اسم «گل خشک گیاه شاهدانه» می‌شناسند. البته این اسم در محله‌های مختلف تغییر می‌کند؛ مثلا در محله تجریش به اسم گراس معروف است. نام‌های دیگرش هم مرجان، گل، علف و مالی است که براساس محله‌های مختلف این نام‌ها نیز تعیین می‌شود؛ مثلا در یک محله به اسم گل و در محله‌ای دیگر به نام مرجان معروف است و  اگرکسی بخواهد آن را تهیه کند باید از این نام‌ها استفاده کند. از مشتقات ماری‌جوانا نیز حشیش تولید می‌شود.مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

افرادی هم که این ماده مخدر را مصرف می‌کنند، معمولا چشمان‌شان قرمز، فشارشان بالا، دهانشان خشک و عضلات‌شان شل می‌شود و همچنین ضربان قلبشان افزایش پیدا می‌کند. اما از آنجا که تمام این عوارض بلافاصله مدتی بعد از مصرف از بین می‌رود، برای همین در کشور‌هایی مثل برخی از ایالت‌های آمریکا، اروگوئه و هلند مصرف ماری‌جوانا آزاد اعلام شده است؛ ولی در ایران مصرف و کشت آن جرم است و مجازات دارد. مجازات‌هایش هم تقسیم‌بندی می‌شود. کسی که برای نخستین‌بار گیاه ماری‌جوانا را کشت کند، به ١٠ تا ١٠٠‌میلیون ریال جریمه نقدی محکوم می‌شود. برای بار دوم فرد به ٥٠ تا ٥٠٠‌میلیون ریال به اضافه ٣٠ تا ٧٠ ضربه شلاق محکوم خواهد شد، بار سوم ١٠٠ تا یک‌میلیارد ریال جریمه به اضافه یک تا ٧٥ ضربه شلاق یا ٢ تا ٥‌ سال حبس مجازات دارد و در نهایت نیز برای بار چهارم اگر فردی به این جرم دستگیر شود، مجازاتش اعدام است؛ مانند بسیاری از جرم‌ها که برای بار چهارم مجازات اعدام برایشان درنظر گرفته شده است. از سوی دیگر موادی هم که از کشت ماری‌جوانا به‌دست آمده، یعنی همان گیاه شاهدانه و برگ‌هایش امحا می‌شود.

هشدارهای جدی نسبت به مصرف مخدر گل  در جوانان

براساس نتایج پیمایش ملی اعتیاد، 8/14درصد از مصرف‌کنندگان مواد روانگردان گل، دانشجو و 7/3درصد آنان دانش‌آموز هستند. چندی‌پیش -مشاور امور زنان وزیر بهداشت- ساره محمدی بدون اشاره به آماری خاص گفت: همزمان با افزایش مصرف دخانیات، مصرف ماده روانگردان گل بین دختران افزایش یافته است. این یک واقعیت است که آسیب‌های ‌اجتماعی بین دختران و زنان رو به افزایش است. یکی از این آسیب‌ها روآوردن آنان به سیگار، قلیان و مواد‌مخدر است. گاهی در سطوح اقتصادی بالاتر یک‌سری آسیب‌ها و مصرف مواد خاص را می‌بینیم. به‌عنوان مثال مصرف ماده روانگردان گل بین دختران و خصوصا دختران خانواده‌های با وضع اقتصادی بالا بیشتر شده است و باید معاونت زنان و خانواده ریاست‌جمهوری، وزارت بهداشت، وزارت علوم و وزارت آموزش‌وپرورش با همکاری هم و دست به‌دست هم فضاهای بین وزارتخانه‌ای را بردارند و برای جوانان کاری کنند.

کارشناسان حوزه اعتیاد، گل را آینده اعتیاد در جوانان می‌دانند. هومان نارنجی‌ها- کارشناس حوزه اعتیاد- در گفت‌وگو با همشهری گفت: چالش‌های درون خانوادگی، پرخاشگری‌های خانگی، خروج آدم‌ها از مسیر عادی زندگی و هذیان مدام معتادان، ازجمله ویژگی‌های زندگی معتادان به گل است. توهم جزو عوارض شیشه است ولی در مصرف‌کنندگان گل، جزو خواص آن به‌حساب می‌آید. این متخصص به اشتباه جوانان در اعتیادآور نبودن گل اشاره کرد و گفت: به بچه‌های ما اطلاعات غلط می‌دهند؛ می‌گویند گل مثل سیگار است و اعتیادآور نیست و هیچ عارضه‌ای ندارد. این خطای بزرگ، ما را گرفتار کرده است. اگرچه اعتیاد به گل به‌شدت اعتیاد به شیشه نیست اما من بیماری دارم که نمی‌تواند گل را ترک کند. بیماری دارم که زندگی‌اش با گل از هم پاشیده است و نتوانسته به حالت عادی برگردد. گل دروازه مصرف مواد‌مخدر سنگین‌تر مانند هروئین است. ما صدا وسیما، دانشگاه و آموزش و پرورش را در دست داریم ولی قاچاقچیان حرف اول را می‌زنند.

«حشیش» یا «بنگ» که در دسته مواد مخدر سنتی قرار می گیرد از دیرباز مورد استفاده قرار گرفته است.  اثرات ضد درد ، ضد التهاب و ضد اضطراب که از طریق تاثیر بر سیستم اعصاب مرکزی به دست می آید ، از فواید دارویی قابل استفاده این گیاه است. اما سو استفاده از خاصیت درمانی این گیاه که باعث ناهنجاری های اجتماعی، اخلاقی می شود انگیزه ای شده تا قوانین و مقررات محدود کننده در رابطه با آن در جوامع مختلف وضع شود. در قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۷۶ مجمع تشخیص مصلحت نظام و اصلاحات و الحاقات بعدی آن نیز به این ماده مخدر توجه مناسبی شده است، اما با این وجود به نظر می رسد به دلیل تامل ناکافی در جرم انگاری های مرتبط با گیاه شاهدانه برخی از انحرافات خطیر و مشکل ساز برای جامعه با واکنش مناسب قانونگذار مواجه نشده است و شایسته است در اولین فرصت درباره آنها تصمیم مقتضی گرفته شود. در این نوشته سعی شده است نواقص مربوط به جرم انگاری های مرتبط با این گیاه به صورت مختصر تبیین شود. به منظور سهولت در تبیین و درک مفاهیم جرایم در هفت دسته کشت، نگهداری و حمل بذر، تولید، خرید و فروش، نگهداری و حمل ماده مخدر، توزیع، صادرات و واردات قرار گرفته است. در پایان نیز جمع بندی و نتیجه گیری بحث به صورت مختصر قرار خواهد گرفت. امید است این نوشته واکاوی بیشتر قانون مبارزه با مواد مخدر توسط خوانندگان محترم را ترغیب کند.

 جرم انگاری های مرتبط

۱ .کشت

قانونگذار در ماده ی ۱ و ۲ قانون مبارزه با مواد مخدر کشت سه گیاه که پایه و اساس موادمخدر سنتی و برخی مواد صنعتی است جرم انگاری کرده است . تا کنون به غیر از این موارد گیاه دیگری که بتوان از آنها ماده ی مخدر تولید کرد کشف نشده است. این گیاهان عبارت اند از خشخاش ، شاهدانه و کوکا .البته قانونگذار ایران برخورد متفاوتی با کشت این سه گیاه داشته  و آنگونه که در ماده ی ۱ و ۲ ذکر شده کشت خشخاش و کوکا را به صورت مطلق جرم انگاری کرده و این در حالی است که کشت شاهدانه باید انگیزه ی تولید موادمخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیرداروئی را به همراه داشته باشد تا بتوان مرتکب را مجرم به شمار آورد. اما دلیل این برخورد متفاوت چیست؟ می توان گفت دامنه ی استفاده از گیاه شاهدانه در مصارف غیر از مواد مخدر به حدی است که جرم انگاری مطلق آن را مشکل می کند. اما آیا دو گیاه دیگر نیز نمی توانند مصارف غیر از ماده مخدر داشته باشند؟ سیاست پیشگیری از گسترش مواد مخدر باعث شده تا در مورد   خشخاش وکوکا  قانونگذار آزادی افراد را برای استفاده های مفید از آنها محدود کند. و بنا به دلایلی این پیشگیری در شاهدانه کمتر لازم بوده است.   البته بدیهی است حاکمیت محدودیتی برای کشت هیچ یک از این سه گیاه ندارد.مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

۲ . نگهداری و حمل بذر

 ماده ی ۳ قانون مبارزه با مواد مخدر نگهداری ، اخفا وحمل بذر گیاهان سه گانه به علاوه ی گرز خشخاش و برگ کوکا را جرم انگاری کرده است . همانند ماده ی قبل در اینجا نیز جرم حمل و نگهداری بذر شاهدانه مقید به انگیزه ی  تولید مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیرداروئی است. احراز وجود این انگیزه با مقام تعقیب است . اما آیا این به آن معناست که قانونگذار نگهداری بذر دو گیاه دیگر را به صورت مطلق جرم انگاری کرده است؟ فرض این است که قانونگذار پس از تعیین جرم افراد را عالم به آن تصور می کند و هنگامی که نگهداری شیئی جرم باشد افراد باید آن را مد نظر قرار داده و از آن پرهیز کنند. بنابراین با وجود اینکه ممکن است فردی بذر به عنوان مثال خشخاش را بدون قصد کشت آن برای تولید ماده مخدر ، نگهداری کند ، با این حال چون قانون گذار این عمل را ممنوع اعلام کرده  مرتکب جرم شده است.   سیاست قانونگذار در قبال بذر شاهدانه اما بنا به دلایلی که قبلا ذکر شد سهلگیرانه تر است. اصولا حمل و نگهداری بذر این گیاه جرم نیست و نمی تواند تعقیب کیفری را آغاز کند . تنها در صورتی که مقامات احتمال قوی بدهند که این حمل یا نگهداری برای کشت شاهدانه آن هم با انگیزه تولید ماده مخدر است می توانند تعقیب را آغاز کنند. بعد از آن هم باید بتوانند در دادگاه ثابت کنند فرد انگیزه مذکور را داشته است وگرنه متهم تبرئه خواهد شد. نکته دیگر اینکه قانونگذار در ماده ۳  بیان کرده: «…در مورد بذر شاهدانه قصد تولید مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیرداروئی از آنها باید احراز شود. » پس اگر فردی بذر شاهدانه را برای فروش به فرد دیگری نگهداری کند مجرم نیست ، ولو اینکه بداند فرد خریدار برای تولید مواد از این بذر استفاده می کند و حتی خودش با تبلیغ اینکه بذر مناسب کشت برای تولید مخدر است مشتری را ترغیب به خرید کند! علاوه بر این با توجه به دیگر مواد این قانون متوجه می شویم ، خرید یا فروش بذر شاهدانه هم حتی اگر انگیزه تولید مواد مخدر از آن احراز شود قابل مجازات نیست که در سطور بعدی این موضوع مورد بحث قرار خواهدگرفت.

۳ . تولید

به استناد ماده۴ قانون مبارزه با مواد مخدر تولید بنگ،چرس،گراس که هر سه از مشتقات شاهدانه اند«… با رعایت تناسب و با توجه به مقدار مواد…» قابل مجازات است. با توجه به اینکه این ماده چندین عمل را با هم جرم انگاری کرده است تبصره آن ممکن است تا حدی گمراه کننده باشد . به استناد تبصره ی ماده۴  :« هرگاه محرز شود مرتکبین جرایم موضوع بند ۴ این ماده برای بار اول مرتکب این جرم شده و موفق به توزیع یا فروش آنها هم نشده و مواد، بیست کیلو یا کمتر باشد دادگاه با جمع شروط مذکور آنها را به حبس ابد و هفتاد و چهار ضربه شلاق و مصادره اموال ناشی از همان جرم می نماید. در اوزان بالای بیست کیلوگرم مرتکبین تحت هر شرایطی اعدام می شوند.» در بند ۴ ماده تولید بیش از ۵ کیلو از مواد مذکور اعدام را در پی خواهد داشت. حال سوال این است که تبصره تولید را هم در بر می گیرد یا نه؟ به بیان دیگر تبصره موفق نشدن به توزیع یا فروش را یکی از شرایط سقوط مجازات اعدام دانسته. آیا این شرط فقط برای جرم فروش یا توزیع مواد مصداق پیدا می کند یا اینکه اگر شخصی تولید ماده را انجام داد ولی فروش یا توزیع را انجام نداد می تواند از این تبصره استفاده کند؟ تفسیر به نفع متهم باعث می شود شمول این فرد هم در تبصره درست به نظر آید. جدای از این اعدام فردی که مثلا ده کیلومواد مخدر را تولید کند ولی دیگران را درگیر آن نکرده و به عنوان نمونه برای استفاده ی شخصی از آن مصرف کند بیش از حد سختگیرانه است.

۴ . خرید و فروش

خرید یا فروش مشتقات شاهدانه در دو ماده ی جداگانه با مجازات متفاوت جرم انگاری شده است. فرض قانون گذار بر این بوده که فروش یا در معرض فروش قرار دادن خطرناک تر از خرید آن است و به همین خاطر مجازات سبکتری برای خرید پیشبینی کرده است. البته همان طور که در متن دو ماده آمده رعایت تناسب و توجه به مقدار مواد باید مدنظر باشد. همان طور که پیش از این بیان شد این مواد (۴و۵ ) فقط خرید و فروش خود ماده مخدر را جرم انگاری کرده اند و خرید و فروش بذر گیاه شاهدانه یا خشخاش و کوکا در این ماده و دیگر مواد قانون مبارزه با مواد مخدر مورد اشاره قرار نگرفته است. این سیاست قابل دفاع نیست. از طرفی در ماده ۴۰ همین قانون خرید وفروش تعدادی از مواد شیمیایی ازقبیل انیدریداستیک ، اسید انتراتیلیک ، اسید فنیل استیک ، کلرور استیل و… که ارتباط مستقیمی با مواد مخدر ندارند با احراز قصد استفاده برای تولید یا تبدیل مواد مخدر جرم انگاری شده است ولی خرید و فروش تخم گیاهان مذکور با احراز این چنین قصدی جرم نیست. ممکن است گفته شود از آنجایی که نگهداری و حمل بذر جرم است نیازی به جرم انگاری خرید و فروش نمی باشد اما در پاسخ باید گفت این استدلال در رابطه با فروشنده که اصولا بذر را در اختیار دارد ممکن است درست باشد ، هرچند نقص قانون را توجیه نمی کند ولی برای خریدار نمی تواند مورد استفاده قرار گیرد. فرض کنید شخصی امروز بذر شاهدانه ی اصلاح شده برای تولید ماده مخدر را با قصد کشت شاهدانه برای تولید مواد خریداری کند ولی آن را تحویل نگرفته باشد و فردا این دو نفر بازداشت شوند. اگر فروشنده، بذر را حمل یا نگهداری می کرده است ممکن است با احراز قصد بتوان او را محاکمه کرد ولی خریدار چطور؟ خریدار نه بذر را نگهداری کرده و نه ماده ی مخدر خریداری کرده است که به استناد ماده ی ۵ بتوان او را متهم کرد. 

۵ . نگهداری و حمل ماده مخدر

همانطور که پیش از این ذکر شد حمل و نگهداری ماده مخدر(بنگ، چرس، گراس و…) در ماده ۵ قانون مبارزه با مواد مخدر جرم انگاری شده است . بدیهی است که مجازات این عمل از حمل و نگهداری بذر به مراتب بیشتر است. خطر این عمل در واقع بالفعل شده است در حالی که بذر تنها قابلیت خطرآفرینی را دارد. 

۶ . توزیع

توزیع ماده مخدر با فروش یا در معرض فروش گذاشتن و همچنین با تولید تفاوت دارد. به عبارت دیگر می توان تصور کرد که فردی مواد مخدر را تولید کند و به فرد دیگر برای توزیع بسپارد و فرد اخیر مواد مخدر را بدون دریافت مبلغی ما به ازی آن  بین افراد نیازمند پخش کند. نکته قابل ذکر اینکه توزیع بذر به خودی خود جرم نیست و شاید بتوان تحت عنوان حمل آن را تعقیب کرد.

۷ .صادرات و واردات

به استناد ماده ی ۴ قانون مبارزه با مواد مخدر هرگونه واردکردن و صادر کردن ماده مخدر به داخل کشور جرم است. علاوه بر این دو مورد ارسال اینگونه مواد نیز در متن ماده آمده است که تفاوت آن با صادر کردن را گوشزد می کند. در دفاع از موضع قانونگذار در ذکر جداگانه ی این دو عمل باید گفت آنچه از عبارت صدور به ذهن متبادر می شود آن است که در یک محیط تجارتی و از طریق مبادی صدور کالا صورت گیرد و اینکه برای توزیع نسبتا گسترده به کشور دیگرفرستاده شود ولی ارسال به معنای فرستادن مواد از طریق مبادی حمل و نقل یا پست و موارد این چنین است که  به هدف خاصی(شخص-مکان) در کشور مقصد صورت می گیرد.

  نتیجه گیری

سیاست کلی قانون گذار در مواجه با جرایم مرتبط با شاهدانه نسبت به دیگر گیاهان و مواد مخدر سنتی و صنعتی سهلگیرانه تر می باشد. دامنه ی وسیع استفاده های مفید و غیر از ماده مخدر این گیاه باعث اتخاذ این سیاست متفاوت می شود. اثر روانگردانی مشتقات شاهدانه نیز نسبت به گیاهان دیگر (خشخاش و کوکا ) ضعیف تر و کم خطرتر است. با این حال قانون گذار ایران محدودیت این گیاه برای استفاده های زیان بار مواد مخدر  را سیاست خود قرار داده است. قانون گذاری در این مورد اما بدون نقص نبوده و ایراداتی دارد. خرید و فروش بذر شاهدانه و دو گیاه دیگر( خشخاش و کوکا) در هیچ ماده ای از قانون مبارزه با مواد مخدر جرم انگاری نشده واین در حالی است که اقداماتی مانند خرید و فروش مواد شیمیایی برای استفاده در روند ساخت مواد مخدر در همین قانون مورد اشاره قرار گرفته و برای آن مجازات پیش بینی شده است. حمل و نگهداری بذر شاهدانه برای تولید ماده مخدر با مجازات همراه است ولی اگر برای تولید مواد مخدر به شخص دیگری فروخته شود همین حمل و نگهداری هم نمی تواند موجب تعقیب و محکومیت فرد شود.

 

منابع:

۱.قانون اصلاح قانون مبارزه با مواد مخدر و الحاق موادی به آن مصوب ۱۳۶۷.۸.۳ مجمع تشخیص مصلحت نظام۲.لغت نامه دهخدا

https://www.drugabuse.gov/publications/drugfacts/marijuana-medicine .۳-                                                                                                                       

 

 

..‌‌‌‌‌‌



عدی

هر کس بذر یا گرز خشخاش یا سرشاخه‌های گلدار و یا به میوه نشسته شاهدانه را نگهداری و یا مخفی و یا حمل کند به صد هزار تا سه میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و یک تا هفتاد ضربه شلاق محکوم خواهد شد. در مورد سرشاخه‌های گلدار و یا به میوه نشسته شاهدانه، قصد تولید مواد مخدر از آن‌ها باید احراز شود.

هر کس بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، و سوخته‌ی تریاک را وارد کشور یا صادر کند یا تولید یا توزیع و یا خرید و فروش کند یا در معرض فروش قرار دهد با رعایت تناسب و با توجه به مقدار مواد مذکور به مجازات‌های زیر محکوم می‌شود:
مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

۱- تا پنجاه گرم، تا پانصد هزار ریال جریمه‌ی نقدی و تا پنجاه ضربه شلاق

۲- بیش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، از چهار میلیون تا ده میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و در صورتی که دادگاه لازم بداند تا سه سال حبس.

۳- بیش از پانصد گرم تا پنج کیلوگرم، از پنجاه میلیون تا دویست میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و سه تا پانزده سال حبس

۴- بیش از پنجاه کیلوگرم،حبس از ۵ الی ۱۰ سال مصادره اموال به استثنای هزینه‌ی تأمین زندگی متعارف برای خانواده محکوم

۵- هر گاه محرز شود مرتکبین جرایم موضوع بند ۴ این ماده، بار اول مرتکب این جرم شده و موفق به توزیع یا فروش آن‌ها هم نشده است، دادگاه وی را به حبس ابد و هفتاد و چهار ضربه شلاق و مصادره‌ی اموال به استثنا‌ی هزینه تأمین زندگی متعارف برای خانواده‌ی آن‌ها محکوم می‌نماید.

هركس ترياك و ديگر موادمخدر مذكور در ماده 4 را خريد، نگهداري، مخفي يا حمل كند با رعايت تناسب و با توجه به مقدار مواد و تبصره ذيل همين ماده به مجازاتهاي زير محكوم مي‌شود:
1. تا پنجاه گرم، تا سه ميليون ريال جريمه نقدي و تا پنجاه ضربه شلاق.
2. بيش از پنجاه گرم تا پانصد گرم، پنج تا پانزده ميليون ريال جريمه نقدي و ده تا هفتاد و چهار ضربه شلاق.
3. بيش از پانصدگرم تا پنج كيلوگرم، پانزده ميليون تا شصت ميليون ريال جريمه نقدي و چهل تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و دو تا پنج سال حبس.
4. بيش از پنج كيلوگرم تا بيست كيلوگرم، شصت تا دويست ميليون ريال جريمه نقدي و پنجاه تا هفتاد و چهار ضربه شلاق و پنج تا ده سال حبس و در صورت تكرار براي بار دوم علاوه بر مجازاتهاي مذكور، به جاي جريمه مصادره اموال ناشي از همان جرم، و براي بار سوم اعدام و مصادره اموال به استثناء هزينه تأمين زندگي متعارف براي خانواده محكوم.
5. بيش از بيست كيلوگرم تا يكصدكيلوگرم، علاوه بر مجازات مقرر در بند 4 به ازاء هر كيلوگرم دو ميليون ريال به مجازات جزاي نقدي مرتكب اضافه مي‌گردد و در صورت تكرار اعدام و مصادره اموال ناشي از همان جرم

مجازات مرتکب به جرایم مذکور در بندهای ۱، ۲ و ۳ مواد ۴ و ۵ برای بار دوم یک برابر و نیم مجازات مذکور در هر بند و برای بار سوم به دو برابر میزان مقرر در هر بند و در مرتبه‌های بعد به ترتیب دو و نیم و سه و سه و نیم برابر مجازات مذکور در هر بند خواهد بود. مجازات شلاق برای بار دوم به بعد، حداکثر هفتاد و چهار ضربه است.

در موارد مذکور در فوق چنان چه در نتیجه‌ی تکرار جرم مجموع مواد مخدر به بیش از پنج کیلوگرم برسد مرتکب در حکم مفسد فی الارض است و به مجازات اعدام محکوم می‌شود. حکم اعدام در صورت مصلحت در محل زندگی محکوم و در ملأ عام اجرا می‌گردد.

در صورتی که مرتکب جرایم مذکور در مواد ۴ و ۵ از کارکنان دولت یا شرکت‌های دولتی و مؤسسات و سازمان‌ها و شرکت‌های وابسته به دولت باشد و مطابق قوانین استخدامی مشمولِ انفصال از خدمات دولتی نگردد علاوه بر مجازات‌های مذکور در مواد قبل برای بار اول به شش ماه انفصال و برای بار دوم به یک سال انفصال و برای بار سوم به انفصال دایم از خدمات دولتی محکوم می‌شود .

هر کس هرویین، مرفین، کوکایین، متادون و دیگر مشتقات شیمیایی مرفین و کوکایین و نیز عصاره‌ی شیمیایی حشیش و روغن حشیش را وارد کشور کند یا تولید یا توزیع یا صادر کند یا خرید و یا فروش کند و یا در معرض فروش قرار دهد و یا نگهداری، مخفی و یا حمل کند با توجه به میزان مواد به شرح زیر مجازات خواهد شد:

۱- تا پنج سانتی‌گرم، از دویست تا پانصد هزار ریال جریمه‌ی نقدی و بیست تا پنجاه ضربه شلاق

۲- بیش از پنج سانتی گرم تا یک گرم، از یک میلیون تا سه میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و سه تا هفتاد ضربه شلاق

۳- بیش از یک گرم تا چهار گرم، از چهار میلیون تا ده میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و دو تا پنج سال حبس و سی تا هفتاد ضربه شلاق

۴- بیش از چهار گرم تا پانزده گرم، از ده تا بیست میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و سه تا هشت سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق

۵- بیش از پانزده گرم تا سی گرم، از بیست میلیون تا سی میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق

۶- بیش از ۲کیلو گرم هرویین و ۳ کیلو گرم شیشه، اعدام و مصادره‌ی اموال به استثنای هزینه‌ی تأمین زندگی متعارف برای خانواده‌ی محکوم

تبصره ۱:
هر گاه محرز شود مرتکب جرم موضوع بند (۶) این ماده برای بار اول مرتکب این جرم شده و موفق به توزیع یا فروش آن هم نشده است دادگاه وی را به حبس ابد و هفتاد و چهار ضربه شلاق و مصادره‌ی اموال به استثنای هزینه‌ی تأمین زندگی متعارف برای خانواده‌اش محکوم می‌نماید.

تبصره ۲: در کلیه‌ی موارد فوق چنان چه متهم از کارکنان دولت یا شرکت‌های دولتی و شرکت‌ها و یا مؤسسات وابسته به دولت باشد، علاوه بر مجازات‌های مذکور در این ماده به انفصال دایم از خدمات دولتی نیز محکوم خواهد شد.

مجازات مرتکب به جرایم مذکور در بندهای ۱ تا ۵ ماده ۸ برای بار دوم یک برابر و نیم مجازات مذکور در هر بند و برای بار سوم دو برابر میزان مقرر در هر بند خواهد بود. مجازات شلاق برای بار دوم به بعد، حداکثر هفتاد و چهار ضربه می باشد.

در مرتبه‌ی چهارم چنانچه مجموع مواد مخدر در اثر تکرار به سی گرم برسد مرتکب در حکم مفسد فی الارض است و به مجازات اعدام محکوم می‌شود. حکم اعدام در صورت مصلحت در محل زندگی محکوم و در ملأ عام اجرا خواهد یافت. چنان چه مجموع مواد مخدر در مرتبه‌ی چهار در اثر تکرار به سی گرم نرسد مرتکب به بیست تا سی میلیون ریال جریمه‌ی نقدی، ده تا پانزده سال حبس و سی تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم می‌شود.

معتادان به مواد مخدر مذکور در ماده‌ی ۸ که تا یک گرم از آن‌ها را حمل یا نگهداری کنند به مجازات‌های مواد ۸ و ۹ محکوم نخواهند شد.

مجازات اقدام به قاچاق مواد مخدر موضوع این قانون به طور مسلحانه اعدام است و حکم اعدام در صورت مصلحت در محل زندگی مرتکب در ملأ عام اجرا خواهد یافت.

هر کس مواد مخدر را به داخل زندان یا بازداشتگاه یا اردوگاه بازپروری و نگهداری معتادان وارد نماید، حسب مورد به اشد مجازات‌های مذکور در مواد ۴ تا ۹ محکوم می‌گردد و در صورتی که مرتکب از مأموران دولت باشد به انفصال دایم از مشاغل دولتی نیز محکوم می‌شود.

هر گاه در اثر سهل‌انگاری و مسامحه‌ی مأموران مواد مخدر به داخل این مراکز وارد شود مأموران خاطی به تناسب، به مجازات:

الف- تنزل درجه،

ب- انفصال موقت

ج- یا انفصال دایم محکوم می‌شوند.

هر گاه کسی واحد صنعتی، تجاری، خدماتی و یا محل مسکونی خود را برای انبار کردن، تولید و یا توزیع مواد مخدر معد سازد و یا مورد استفاده قرار دهد و یا بدین منظور آن‌ها را در اختیار دیگری بگذارد و نیز هر گاه نماینده‌ی مالک با اطلاع یا اجازه‌ی وی مرتکب این امور شود، موافقت اصولی و پروانه‌ی بهره‌برداری واحد صنعتی یا جواز کسب واحد تجاری و خدماتی مربوطه لغو و واحد یا واحدهای مذکور در این ماده به نفع دولت ضبط می‌گردد.

هر کس به منظور استعمال مواد مخدر مکانی را دایر و یا اداره کند به پانصد هزار تا یک میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و یک تا چهار سال حبس و انفصال دایم از خدمات دولتی محکوم می‌شود. مجازات تکرار این جرم، دو تا چهار برابر مجازات اول خواهد بود.

تبصره: در صورتی که مکان مذکور در این ماده واحد تولیدی یا تجاری و یا خدماتی باشد علاوه بر مجازات مقرر در این ماده، موافقت اصولی و پروانه‌ی بهره برداری واحد تولیدی و نیز پروانه‌ی کسب واحد تجاری و خدماتی مربوطه به مدت یک سال از اعتبار می‌افتد و در صورت تکرار جرم، واحد مذکور به نفع دولت ضبط می‌شود.

از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون:

الف- کلیه‌ی معتادان به مواد مخدر مذکور در ماده‌ی ۸ موظفند ظرف شش ماه اقدام به ترک اعتیاد نمایند و ستاد موظف است از همین تاریخ مطابق برنامه و با رعایت اولویت‌ها معتادان مذکور را به مراکز ترک اعتیاد معرفی کند.

ب- کلیه‌ی معتادان به مواد مذکور در ماده‌ی ۴ که سن آن‌ها کمتر از شصت سال باشد موظفند ظرف مدت شش ماه اقدام به ترک اعتیاد نمایند. چنان چه پس از انقضای مهلت مقرر ترک اعتیاد نکرده باشند دادسرا آن‌ها را به مراکز بازپروری اعزام می‌کند و این افراد تا ترک کامل اعتیاد در مرکز باقی خواهند ماند. انجام این امر و برنامه‌ریزی مربوطه بر عهده‌ی ستاد است.

پس از انقضای مهلت ماده‌ی فوق معتادان به مواد مخدر در ماده‌ی ۸ به مجازات‌های زیر محکوم خواهند شد:

۱- بار اول به پانصد هزار تا یک میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و چهار تا دوازده ماه حبس
مجازات کاشت ماری جوانا در ایران

۲- بار دوم به یک میلیون تا چهار میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و یک تا سه سال حبس و در صورتی که مرتکب از کارکنان دولت باشد علاوه بر جریمه‌ی نقدی و حبس، انفصال دایم از خدمات دولتی

۳- بار سوم به بعد، دو تا چهار برابر مجازات بند ۲ و پنجاه ضربه شلاق


مجازات معتاد به مواد مخدر مذکور در ماده‌ی ۴ موضوع بند ب ماده‌ی ۱۵ که پس از بازپروری در مراکز مربوط مجدداً معتاد گردد به شرح زیر است:

۱- بار اول پانصد هزار تا یک میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و چهار تا دوازده ماه حبس

۲- بار دوم، یک میلیون تا چهار میلیون ریال جریمه‌ی نقدی و یک تا سه سال حبس و انفصال دایم از خدمات دولتی

۳- بار سوم به بعد، دو تا چهار برابر مجازات مقرر در بند ۲ و پنجاه ضربه شلاق

هر گاه محرز شود که شخصی با انگیزه و به قصد معتاد کردن دیگری باعث اعتیاد وی به مواد مذکور در ماده‌ی ۸ شده است برای بار اول به پنج تا ده سال حبس و برای بار دوم به ده تا بیست سال حبس و در صورت تکرار به اعدام محکوم خواهد شد.

تبصره ۱: در صورتی که مرتکب از کارکنان دولت یا مؤسسات و یا شرکت‌های دولتی یا وابسته به دولت باشد در همان بار اول علاوه بر مجازات حبس به انفصال دایم از خدمات دولتی نیز محکوم می‌شود.

تبصره ۲: در صورتی که مرتکب عضو خانواده‌ی خود یا دانش آموز یا دانشجو یا افراد نیروهای نظامی و انتظامی را معتاد کند بار اول به ده تا بیست سال حبس و انفصال دایم از خدمات دولتی و بار دوم به اعدام محکوم خواهد شد.

افراد غیرمعتادی که مواد مخدر مذکور در ماده‌ی ۴ را استعمال نمایند به تناسب به ده تا هفتاد و چهار ضربه شلاق یا پنج هزار ریال تا سی و هفت هزار ریال جریمه و افراد غیرمعتادی که مواد مذکور در ماده‌ی ۸ را استعمال کنند به بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق یا ده هزار ریال تا سی وهفت هزار ریال جریمه محکوم می‌شوند.

هر کس آلات و ادوات مخصوص تولید یا استعمال مواد مخدر را تولید کند به پرداخت پنج برابر قیمت آلات و ادوات مزبور و یا پنج تا بیست ضربه شلاق محکوم می‌شود.

هر کس متهم موضوع این قانون را که تحت تعقیب است پناه یا فرار دهد و یا در پناه دادن یا فرار دادن او همکاری کند به یک پنجم تا یک دوم مجازات جرمی که متهم به آن را فرار یا پناه داده است محکوم می‌شود. مگر آن که در انجام این اعمال سوءنیتی نداشته باشد. در مورد حبس ابد و اعدام مرتکب به ترتیب به چهار تا ده سال حبس و ده تا پانزده سال حبس محکوم می‌شود.

تبصره: در صورتی که مرتکب از مأموران انتظامی و یا مأموران زندان و یا از مأموران قضایی باشد، علاوه بر مجازات مذکور، از خدمات دولتی نیز منفصل می‌شود.

هر کس متهم موضوع این قانون را در حین دستگیری و یا پس از دستگیری و نیز محکوم موضوع این قانون را پناه یا فرار دهد و یا در فرار آن‌ها همکاری کند به نصف مجازات متهم یا مجرم اصلی محکوم خواهد شد. در مورد حبس ابد و اعدام مرتکب به ترتیب به ده سال و بیست سال حبس محکوم می‌شود.

تبصره ۱: در صورتی که مرتکب از مأموران انتظامی و امنیتی و یا مأموران زندان و یا از مأموران قضایی باشد به مجازات متهم یا مجرم اصلی و نیز انفصال از خدمات دولتی محکوم می شود به استثنای مورد اعدام که مجازات مأمور، بیست و پنج سال حبس و انفصال دایم از خدمات دولتی خواهد بود.

تبصره ۲: اگر مرتکب جرایم مذکور این قانون که هنوز تحت تعقیب قرار نگرفته است فرار یا پناه داده شود پناه یا فراردهنده به یک دهم تا یک پنجم مجازات مرتکب اصلی محکوم می‌شود. در مورد حبس ابد و اعدام مرتکب به ترتیب به دو تا چهار سال و چهار تا هشت سال حبس محکوم می‌شود.

هر کس با قصد، به محو یا اخفای ادله‌ی جرم مواد مخدر اقدام کند به یک پنجم تا نصف مجازات متهم اصلی محکوم می‌شود. در مورد حبس ابد مرتکب به چهار تا ده سال و در مورد اعدام به هشت تا بیست سال حبس محکوم می‌شود.

هر یک از اعضای شورای اسلامی روستا موظف است به محض آگاهی از کشت خشخاش یا کوکا یا شاهدانه در حوزه‌ی روستا مراتب را کتباً به دهدار و نزدیکترین پاسگاه ژاندارمری یا کمیته‌ی انقلاب اسلامی اطلاع دهد. رؤسای پاسگاه یا کمیته موظفند فوراً و همزمان با گزارش موضوع به فرمانده‌ی بالاتر در بخش یا شهرستان و استان به اتفاق دهدار یا بخشدار و نماینده‌ی شورای اسلامی روستا در محل کشت حاضر شوند و آن را امحا و صورت‌جلسه امر را تهیه کنند و همراه متهم یا متهمین به مراجع ذی‌صلاح قضایی بفرستند.

تبصره: در صورتی که خشخاش یا شاهدانه در حوزه‌های شهری کشت شده باشد مأموران شهرداری و شهربانی، کمیته و اعضای بسیج موظفند به محض آگاهی، مراتب را به نزدیکترین پاسگاه انتظامی و یا کمیته‌ی انقلاب اسلامی یا پایگاه بسیج منطقه اطلاع دهند و مسئولان مربوط به اتفاق نماینده‌ی دادستان باید وفق مقررات این ماده اقدام نمایند.

اشخاص مذکور در ماده‌ی ۲۴ و تبصره‌ی آن در صورتی که بدون عذر موجه از انجام وظیفه خودداری یا کوتاهی کنند بار اول به شش ماه تا یک سال محرومیت از مشاغل دولتی و بار دوم به انفصال دایم از خدمات دولتی محکوم می‌شوند. اعضای شورای اسلامی نیز بار اول به شش ماه تا یک سال و بار دوم برای همیشه از عضویت شوراهای اسلامی محروم می‌شوند.

هر کس به قصد متهم کردن دیگری، مواد مخدر و یا آلات و ادوات استعمال آن را در محلی قرار دهد به حداکثر مجازات همان جرم محکوم خواهد شد.

هر گاه شخصی، دیگری را به منظور تعقیب در مراجع ذی‌صلاح، تعمداً و به خلاف واقع متهم به یکی از جرایم موضوع این قانون نماید به بیست تا هفتاد و چهار ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

کلیه‌ی اموالی که از راه قاچاق به دست آمده باشد به نفع دولت ضبط می‌شود.


مصوب ۱۳۶۷/۸/۳ – مجمع تشخیص مصلحت نظام

موضوع (تفسیر ماده ۲۸ قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۶۷/۸/۳ مجمع تشخیص مصلحت نظام) در جلسه‌ی مورخ ۱۳۶۸/۹/۲۱ مجمع مورد بررسی قرار گرفت و ماده‌واحده‌ی ذیل به تصویب رسید:

اموال موضوع ماده‌ی ۲۸ قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۶۷/۸/۳ مجمع تشخیص مصلحت نظام جزو درآمدهای ستاد مبارزه با مواد مخدر است و مشمول اصل ۵۳ قانون اساسی در خصوص اموال دولتی نمی‌باشد.

(اصلاحی ۱۳۶۸/۵/۱۰) جریمه‌ها و دیگر وجوه حاصل از اجرای این قانون به حساب متمرکزی که در وزارت امور اقتصادی و دارایی افتتاح می‌شود واریز می‌گردد. این وجوه با تصویب ستاد مذکور در ماده‌ی ۳۳ و تأیید رئیس جمهور هزینه می‌شود.

(اصلاحی ۱۳۶۸/۵/۱۰) وسایط نقلیه‌ی حامل مواد مخدر به نفع دولت ضبط می‌شوند و با تصویب ستاد مذکور در ماده‌ی ۳۳ و تأیید رئیس جمهور مورد استفاده قرار می‌گیرند به استثنای موردی که این امر بدون اطلاع و اجازه‌ی مالک انجام یافته است.

در صورتی که راننده با اطلاع و اجازه یا بدون اطلاع و اجازه‌ی مالک اجازه‌ی جاسازی و یا حمل مواد مخدر را بدهد به تناسب به یک دهم تا یک دوم مجازات مرتکب اصلی و در مورد حبس ابد و اعدام به ترتیب به دو تا ده سال و چهار تا بیست سال حبس محکوم می‌شود و علاوه بر آن گواهینامه‌ی رانندگی او به مدت یک تا ده سال ضبط می‌شود و در صورتی که راننده‌ی مذکور هنگام حمل مواد فاقد گواهینامه معتبر باشد علاوه بر مجازات بالا به دو برابر مجازات رانندگی بدون گواهینامه نیز محکوم خواهد شد. رانندگان در صورت تکرار این جرم برای همیشه از داشتن گواهینامه محروم می‌شوند.

محکومانی که قادر به پرداخت همه یا بخشی از جریمه نقدی مورد حکم نباشند، باید به ازای هر هزار تومان، ده روز در زندان‌های نیمه‌باز یا باز و یا مراکز اشتغال و حرفه‌آموزی اقامت نمایند.

در صورتی که طرز کار و رفتار محکومان در مدت اقامت مذکور شایسته باشد بنا به تقاضا و تشخیص مسئولان اداره‌ی مراکز، این مدت تا سه روز در ازای هر هزار تومان قابل تقلیل است.

احکام اعدامی که به موجب این قانون صادر می‌شود پس از تأیید رئیس دیوان عالی کشور و یا دادستان کل کشور قطعی و لازم‌الاجرا است. در سایر موارد چنان چه حکم به نظر رئیس دیوان عالی کشور و یا دادستان کل کشور در مظان آن باشد که بر خلاف شرع یا قانون است و یا آن که قاضی صادرکننده‌ی حکم صالح نیست، رئیس دیوان عالی کشور و یا دادستان کل کشور حق تجدید نظر و نقض حکم را دارند لکن وجود این حق مانع قطعیت و لازم‌الاجرا بودن حکم نیست.

مکرر (الحاقی ۱۳۶۸/۵/۱۰) آن دسته از دادیاران و دادستان‌ها و سرپرستان دادسراهایی که رئیس قوه قضاییه آن‌ها را اصلح بداند می‌توانند در خصوص اتهامات موضوع مواد ۱۶ و ۱۷ رسیدگی و بر اساس مواد مذکور حکم صادر نمایند.

(اصلاحی ۱۳۶۸/۵/۱۰) به منظور مبارزه با قاچاق مواد مخدر از هر قبیل و مبارزه با تولید و خرید و فروش و استعمال آن‌ها و نیز موارد دیگری که در این قانون ذکر شده است، ستادی به ریاست رئیس جمهور تشکیل و کلیه‌ی عملیات اجرایی و قضایی در این ستاد متمرکز می‌شود. اعضای ستاد به شرح زیرند:

۱- رئیس جمهور که رئیس ستاد خواهد بود و می‌تواند برای اداره‌ی جلسات ستاد مبارزه با مواد مخدر یکی از معاونان خود را به نمایندگی تعیین نماید.

۲- دادستان کل کشور

۳- وزیر کشور

۴- وزیر اطلاعات

۵- وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

۶- مدیر عامل صدا و سیما

۷- فرمانده‌ی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (اصلاحی ۱۳۷۱/۷/۲)

۸- دادستان انقلاب اسلامی تهران (۱۳۷۲/۷/۲)

۹- سرپرست سازمان زندان‌ها و اقدامات تأمینی و تربیتی

۱۰- وزیر آموزش و پرورش

تبصره: به موجب ماده‌واحده‌ی قانونی اصلاحی، ماده‌ی ۲۲ قانون مبارزه با مواد مخدر مصوب ۱۳۶۷/۷/۲ حذف شده است.

ستاد موظف است آیین‌نامه‌های اجرایی، مالی، استخدامی و تشکیلات و شرح وظایف ستاد واحدهای خود را حداکثر ظرف دو ماه از تاریخ ابلاغ به تصویب ستاد برساند و شروع به اجرای قانون نماید..

(اصلاحی ۱۳۶۷/۹/۲۲ مجمع تشخیص مصلحت نظام) با لازم‌الاجرا شدن این قانون اجرای کلیه قوانین مغایر متوقف می‌شود و امر مبارزه با مواد مخدر منحصراً با ستاد خواهد بود.
[[رده:قوانین جمهو

مجازات کاشت ماری جوانا در ایران
مجازات کاشت ماری جوانا در ایران
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *