عوارض پرتو درمانی سرطان مری

مقدمه: درمانهاي ترکيبي جهت بهبودي ميزان بقا در بيماران مبتلا به کارسينوماي مري پيشنهاد شده اند. در اين مطالعه نتايج درمان به روش شيمي درماني و پرتو درماني قبل از جراحي و سپس جراحي در بيماران مبتلا به اسکواموس سل کارسينوماي مري ارزيابي مي شود.روش کار: در اين مطالعه هم گروهي گذشته نگر از شهريور 1379 تا شهريور 1384، 75 بيمار قابل جراحي مبتلا به سرطان مري در بيمارستان اميد مشهد تحت کموتراپي و راديوتراپي قبل از جراحي (3 گري طي 1 جلسه در 34 و 4 گري طي 2 جلسه در 41 بيمار) و سپس ازوفاژکتومي ترانس هياتال قرار گرفتند. 42 بيمار حداقل 3 دوره شيمي درماني کمکي حاوي سيس پلاتين و 5 فلوئورواوراسيل دريافت کردند.نتايج: پاسخ کامل به درمان قبل از جراحي در 5 بيمار (%6.7) ايجاد شد. با ميانه پيگيري 13 ماه، 21 بيمار (%28) عود شامل 9 عود موضعي ناحيه اي، 9 متاستاز دوردست و 3 عود موضعي و دوردست همزمان اتفاق افتاد. براي همه بيماران، بقا سه ساله 62.2 درصد بود. تفاوت قابل ملاحظه اي در ميزان بقا در بيماران درمان شده با هر يک از روشهاي راديوتراپي وجود نداشت (p.37). نسبت به بيماران شيمي درماني نشده يا دريافت کننده يک يا دو دوره، ميزان بقا در بيماراني که حداقل سه دوره شيمي درماني دريافت کرده بودند به صورت نسبي ميزان بقا بهتري نسبت به بيماران دريافت کننده کمتر از 3 دوره يا بدون شيمي درماني داشتند (P.9). بيماران با تومورهاي درجه يک و دو به طور معني داري بقا بهتري در مقايسه با درجه سه داشتند (P.5).عوارض جدي شامل لکوپني در 13 بيمار (%17)، آنمي در 6 بيمار (%8)، ترومبوسايتوپني در 2 بيمار (%3)، فيستول بعد از جراحي در 2 بيمار (%3) و تنگي محل آناستوموز در 8 بيمار (%11) مشاهده شد.نتيجه گيري: در اين مطالعه روش شيمي درماني و راديوتراچي قبل و سپس جراحي با نتايج رضايت بخش و ميزان عوارض قابل قبول همراه بود و لذا بررسي بيشتر در اين مورد توصيه مي شود.

تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1

کدپستی: 1461965381

عوارض پرتو درمانی سرطان مری

تلفن و 442651 (9821+)

کارگاه های آموزشی

اخبار

JCR

خبرگزاری سیناپرس

پیوندهای مرتبط

%PDF-1.4
%
36 obj&gt
endobj

xref
36 62
16 n
1991 n
1536 n
271 n
225 n
2541 n
283 n
348 n
3124 n
3352 n
3825 n
451 n
4611 n
4843 n
582 n
5116 n
5246 n
5843 n
6342 n
6472 n
672 n
6847 n
758 n
748 n
7692 n
798 n
8392 n
8545 n
1286 n
1412 n
1155 n
12417 n
12585 n
1286 n
14364 n
15666 n
1718 n
18197 n
19459 n
2121 n
23153 n
23568 n
23795 n
3211 n
3288 n
36183 n
36853 n
3778 n
52311 n
52871 n
5312 n
6485 n
6733 n
6753 n
69477 n
69718 n
71967 n
7221 n
7917 n
7925 n
79675 n
8147 n
trailer
]&gt&gt
startxref

%%EOF

38 obj&gtstream
xb“`f““c“x Ȁ

سرطان مری (Esophageal Cancer) از بیماری های جدی دستگاه گوارشی است که ممکن است هر قسمت لوله مری و حتی بخش اتصال مری و معده را درگیر کند. مری از اندام های مهم بدن و یک لوله عضلانی توخالی است که مسئول انتقال مواد غذایی از گلو به سمت معده می باشد.

سرطان مری زمانی رخ می دهد که تومور بدخیم سرطانی در پوشش داخلی و دیواره مری ایجاد شده و به مرور که تومور رشد می کند ممکن است روی بافت های عمیق تر و ماهیچه های مری تاثیر بگذارد.

سرطان مری ششمین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان در جهان است و نرخ ابتلا به آن در مناطق جغرافیایی مختلف، متفاوت است. ابتلا به سرطان مری در مردان از زنان است.

دو نوع شایع سرطان مری وجود دارد:

هنگامی رخ می دهد که سرطان در سلول های صاف و نازک پوشش داخلی مری ایجاد می شود. تومور اغلب بخش میانی یا بالایی لوله مری را درگیر می کند اگرچه در سایر بخش ها نیز ممکن است ظاهر شود.

عوارض پرتو درمانی سرطان مری

آدنوکارسینوما در سلول های غده لنفاوی مری ایجاد می شود. این سلول ها مسئول تولید مایعات مخاطی هستند. آدنوکارسینوما معمولا قسمت های پایینی لوله مری را درگیر می کند.

به طور کلی تومورهای خوش خیم (غیر سرطانی) نسبت به تومورهای بدخیم آهسته تر رشد می کنند اما ممکن است آنقدر بزرگ شوند که به اندام های حیاتی بدن فشار وارد کرده و باعث مشکلات جدی سلامتی شوند.

رشد غیرسرطانی در مری (حداقل در حال حاضر) بسیار نادر است و وجود آن می تواند خطر ابتلا به سرطان مری در آینده را افزایش دهد.

تومورهای خوش خیم مری معمولا بدون علامت هستند اما گاهی باعث بروز مشکلات بلع، درد قفسه سینه یا برگشت غذا در لوله مری می شوند. سرطان مری خوش خیم با تصویر برداری مانند سی تی اسکن، ام آر آی یا آندوسکوپی قابل تشخیص است.

در این نوع سرطان تومورها سرعت رشد زیادی داشته و می توانند به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا کرده و به آن ها آسیب برسانند.

سرطان مری معمولا در مراحل اولیه علائم چندانی نخواهد داشت و با پیشرفت بیماری ممکن است نشانه های زیر ظاهر شود:

همانند اغلب سرطان ها، علت دقیق سرطان مری نیز هنوز مشخص نشده است. این اعتقاد وجود دارد که ناهنجاری و جهش در DNA سلول های مری عامل تسریع تکثیر بیش از حد سلول های این ناحیه و ابتلا به سرطان بوده و تجمع این سلول ها باعث ایجاد تومورهای سرطانی می شود که ممکن است به نواحی مجاور و سایر قسمت های بدن نیز حمله کنند.

محققان معتقدند تحریک سلول های مری رشد سلول های سرطانی را افزایش می کند. از جمله عوامل و شرایطی که باعث ایجاد تحریک می شود می توان به موارد زیر اشاره کرد:

روش های تشخیص سرطان مری عبارتند از:

در این روش با استفاده از لوله باریک و نازک دوربین کوچکی به داخل گلو و مری فرستاده می شود و پزشک با مشاهده دقیق دیواره مری ناهنجاری ها و تحریکات ناحیه را بررسی می کند.

در این روش از تصویربرداری با اشعه ایکس استفاده می شود و بیمار قبل از انجام آزمایش ماده شیمیایی به باریم مصرف می کند.

پزشک نمونه ای از بافت های مشکوک را با کمک آندوسکوپ جدا کرده و آزمایش می کند.

همچنین برای بررسی این که آیا سرطان به سایر قسمت های بدن گسترش یافته یا خیر، از ام آر آی، سی تی اسکن و پت اسکن استفاده می شود.

انتخاب روش درمان سرطان مری به مواردی همچون نوع سلول های درگیر شده، مرحله سرطان و شرایط فیزیکی بیمار بستگی دارد.

اگر سرطان مری به سایر قسمت های بدن گسترش پیدا نکرده باشد ممکن است پزشک عمل جراحی را توصیه کند. عمل جراحی ممکن است به تنهایی یا به همراه سایر روش ها انجام شود.

گاهی نیز از شیمی درمانی و پرتودرمانی به عنوان جایگزین عمل جراحی یا قبل از آن استفاده می شود تا با کوچک کردن تومور در مری عمل جراحی راحت تر صورت گیرد.

پزشک از یکی از روش های زیر برای جراحی استفاده می کند:

تومورهای کوچک سرطانی: اگر تومور سرطانی کوچک باشد و به لایه های عمیق مری و بافت های مجاور گسترش نیافته باشد پزشک ممکن است نسبت به برداشتن ناحیه تومور و بافت سالم اطراف آن اقدام کند که این کار با استفاده از آندوسکوپی و چند برش کوچک انجام می شود.

برداشتن بخشی از لوله مری: در این عمل جراحی، جراح با استفاده از یک برش بزرگ بخشی از مری، قسمت کوچکی از بخش فوقانی معده و گاهی گره های لنفاوی مجاور آن را جدا خواهد کرد. سپس باقی مانده لوله مری به معده وصل می شود.

برداشتن بخشی از لوله مری و بخش بالای معده: در شرایط حادتر ممکن است علاوه بر بخشی از مری و گره های لنفاوی، قسمت بزرگی از معده نیز برداشته شود. سپس باقی مانده معده به مری وصل شده و در صورت نیاز از بخشی از روده برای اتصال این دو استفاده می شود.

از جمله عوارض عمل جراحی سرطان مری می توان به درد، خونریزی، مشکل در ناحیه ای که لوله مری مجددا به معده وصل شده، مشکلات ریوی، مشکل بلع، تهوع، سوزش سر دل و عفونت اشاره کرد.

در این روش از داروهایی استفاده می شود که به سلول های سرطانی حمله می کنند، شیمی درمانی ممکن است قبل یا بعد از عمل جراحی و گاهی همراه با پرتودرمانی انجام شود.

نکته منفی شیمی درمانی این است که داروها باعث از بین رفتن سلول های سالم بدن نیز می شوند. عوارض جانبی شیمی درمانی به نوع داروهای مورد استفاده بستگی دارد و می تواند شامل موارد زیر باشد:

در این روش از پرتوهای ماورا بنفش برای کشتن سلول های سرطانی استفاده می شود که ممکن است به صورت خارجی یا داخلی انجام شود.

پرتو درمانی اغلب همراه با شیمی درمانی استفاده شده و عوارض جانبی آن در حالت ترکیبی شدیدتر خواهد بود. از جمله عوارض جانبی پرتو درمانی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

برخی عوارض جانبی نیز پس از پایان درمان ظاهر می شود، مانند تنگی مری که با درد همراه است.

در این نوع درمان ها پروتئین های خاصی در سلول های سرطانی مورد هدف قرار می گیرد، به عنوان مثال بخش کوچکی از سرطان های مری می توانند با روش ترستوزوماب درمان شود که پروتئین HER2 را که به رشد سلول های سرطانی کمک می کند از بین خواهد برد.

راموسیروماب درمان هدفمند دیگری است که از ایجاد عروق خونی جدید توسط سلول های سرطانی جلوگیری می کند.

در صورت مسدود شدن لوله مری به خاطر سرطان، پزشک ممکن است از لوله فلزی استنت برای باز نگه داشتن آن استفاده کند.

فوتودییک روش دیگری است که طی آن ماده حساس به نور به بیمار تزریق می شود، این ماده هنگام قرار گرفتن در معرض نور به سلول های سرطانی حمله می کند.

راه تضمین شده ای برای پیشگیری وجود ندارد اما رعایت مواردی همچون عدم استعمال دخانیات و تنباکو، ترک الکل، مصرف زیاد میوه و سبزیجات و کنترل وزن در پیشگیری از سرطان مری موثر هستند.

امید به زندگی در افراد مبتلا به سرطان مری به عوامل زیادی از جمله خوش خیم یا بد خیم بودن تومور، مرحله تشخیص بیماری، سن و سلامت کلی بیمار بستگی دارد. در صورتی که بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود معمولا قابل درمان است اما از آن جایی که معمولا این نوع سرطان تا مراحل پیشرفته، علائم خاصی از خود نشان نمی دهد افراد معمولا دیر به پزشک مراجعه می کنند.

با توجه به تحقیقات انجام شده بین سال های 27 و 213، امید به زندگی بیش از 5 سال در بیماران به صورت زیر است:

1. اگر سرطان فقط سلول های دیواره مری را درگیر کرده باشد: 43 درصد
2. اگر سرطان بافت های مجاور و غدد لنفاوی را نیز درگیر کرده باشد: 23 درصد
3. در صورتی که به بخش های دیگر بدن سرایت کرده باشد: 5 درصد

در صورت مراجعه به موقع و عدم گسترش سرطان به سایر قسمت های بدن، با عمل جراحی احتمال درمان و امید به زندگی بسیار افزایش می یابد.

عوارض پرتو درمانی سرطان مری

در ادامه بخوانید : علائم سرطان معده

منبع: healthline – mayoclinic – cancer

روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال حافظ

کپی برداری ممنوع !

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب کوکا به هر نحو غیر مجاز می باشد.
هر گونه کپی برداری از محتوای سایت کوکا پیگرد قانونی دارد.
استفاده از مطالب سایت کوکا در سایت های خبر خوان و دارای آی فریم نیز اکیدا ممنوع است.

مطالب بخش سلامت و پزشکی سایت کوکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.


کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مرکز همکار کاکرین ایران می باشد.

طراحی و بره نویسی : یکتاوب افزار شرق

عوارض پرتو درمانی سرطان مری

© 219 All Rights Reserved | Cochrane Iran Associate Centre

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

%PDF-1.5
%
1 obj
&gt&gt&gt
endobj
2 obj
&gt
endobj
3 obj
&gt/ExtGState&gt/ProcSet[/PDF/Text/ImageB/ImageC/ImageI] &gt&gt/MediaBox[ 841.92 595.32] /Contents 4 R/Group&gt/Tabs/S/StructParents &gt&gt
endobj
4 obj
&gt
stream
xٮ$u?$`8ܗ`pw6XAȃHJňp”IVu
sݵ}9}ӧOt뉾.%N+}

w?]O,ى1BO߱a’OGO??{N_޿{x/

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *