عوارض پرتو درمانی در سرطان ریه

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

یک استاد روابط بین الملل دانشگاه اصفهان گفت: اگر در دنیا ایران را به عنوان عضو سازمان های بین المللی می دانیم این امرکنترل های دشمن را به دنبال خواهد داشت و نمی‌شود فردی با وارد شدن به دریا خیس نشود، اگر شما در دنیا حضور داشته باشید و قوانین آن را نپذیرید در این صورت شما روز به روز محدود و محدود تر خواهید شد.

رئیس کانون وکلای دادگستری استان اصفهان گفت: کارچاق ‌کن‌هایی در جامعه ایجاد شده‌اند که به صورت غیر قانونی اقدام به وکالت می‌کنند

رییس شورای شهر اصفهان گفت: ه‌ای را در رابطه با مطالعه مجدد انتقال آب به فلات مرکزی ایران دیدم و معتقد هستم مطالعه مجدد

معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان گفت: تأمین آب تا پایان فصل کشت گندم  برای کشاورزان شرق و غرب اصفهان

دانشگاه اصفهان در زمینه مدیریت سبز و کاهش مصرف انرژی اقدامات بسیاری انجام داده و بر اساس آخرین رتبه بندی‌ها، علاوه بر قرارگرفتن در میان برترین دانشگاه‌های کشور، در جایگاه بین‌المللی نیز جزء دانشگاه‌های سبز دنیا قرار دارد.

عوارض پرتو درمانی در سرطان ریه

رئیس مرکز اورژانس پیش بیمارستانی دانشگاه علوم پزشکی کاشان گفت: برخورد خودرو پراید با تریلی حامل خودرو در جاده کاشان به بادرود سه کشته بر جای گذاشت.

سرپرست تیم فوتسال دختران کویر مس کرمان گفت: قطعاً ورود آقایان به ورزشگاه تأثیرگذار خواهد بود چراکه با ورود آن‌ها اسپانسرها ترغیب به ورود به بخش بانوان خواهند شد.

“آن‌سوی دیوار باغ فین” اثر عباس اکبری در دومین سمپوزیوم مجسمه‌سازی با خشت خام در شهر یزد به نمایش درآمد.

شهردار اصفهان گفت: در برخی از کشورها که پیشرفتی را شاهد هستیم، به این دلیل است که دادگستری آنجا امید را برای برقراری عدالت و نظم در دل مردم شعله‌ور کرده است.

نایب رئیس انجمن علوم و فنون غلات اصفهان با بیان اینکه سهمیه آرد هر ایرانی طی یک ماه در برخی استان‌ها از مرز 12 کیلوگرم گذشته است، گفت: مصرف سالیانه نان یک اروپایی 7 کیلوگرم و یک ایرانی ۲۱۰ کیلوگرم است.

نماینده مردم شاهین شهر در مجلس شورای اسلامی از هیات رئیسه مجلس خواست یک جلسه مجلس در هفته جاری را به بررسی مشکلات معیشتی مردم اختصاص دهد.

یک نوازنده عود گفت: در حال حاضر ارکسترهایی در سراسر کشور فعالیت می کنند که ارکستر ملی را یدک می کشند، اما این درحالی است که شاکله و استخوان بندی آن ارکسترها توسط سازهای غربی شکل گرفته و سازهای ایرانی نقش بسیار محدودی دارند.

کنفدراسیون فوتبال آسیا با درخواست باشگاه ذوب آهن برای برگزاری دیدار با نماینده عربستان در کربلا موافقت کرد.

یک عضو کمیسیون اجتماعی مجلس گفت: امسال در مورد حداقل دستمزد کارگران روزه شک‌دار نمی‌گیریم و از حقوق کارگران کوتاه نمی‌آییم.

مسئول ورزشگاه امیرکبیر نوش‌آباد گفت: شب گذشته سارقان با ورود به ورزشگاه بیش از ۱۰۰ میلیون ریال خسارت زده‌اند.

سخنگوي شركت آب و فاضلاب اصفهان از کاهش مصرف سرانه آب در استان خبر داد و گفت: سال گذشته سرانه مصرف آب خانگی در استان اصفهان حدود 154 لیتر در شبانه‌روز بود، در حالي كه این رقم در ده ماهه امسال به کمتر از 144 لیتر در شبانه‌روز کاهش یافت.

از پرتودرمانی برای درمان همه انواع سرطان ریه استفاده می شود.

در این روش از انرژی بالایی برای نابود کردن یاخته های سرطانی و تومورهای کوچک شده استفاده می کنند و نشانه های متداول سرطان ریه را بهبود می بخشند.

پرتو درمانی های متداول می تواند به ریه ها آسیب برساند. حتی در برخی موارد ممکنست تنفس بدتر از پیش شود.

تومورشناسان از پرتو درمانی های پیشرفته ای برای درمان سرطان ریه بهره می گیرند، مانند TomoTherapy و HDR Brachytherapy تا با دقت تومورها را هدف گیری کنند

و آسیب رساندن به بافت های سالم و اعضاء مجاور مانند قلب را به حداقل برسانند. از داروهای محافظ در برابر پرتو نیز برای کمک به حفاظت از بافت های سالم استفاده می شود.

عوارض پرتو درمانی در سرطان ریه

متناسب با نوع سرطان ریه، از ترکیب پرتو درمانی با روش های جراحی، شیمی درمانی و سایر روش ها استفاده می شود.

•به عنوان یک درمان اولیه.

•پیش از جراحی برای کوچک کردن تومور.

•پس از جراحی برای ارزیابی یاخته های سرطانی باقیمانده.

•برای درمان سرطانی که به دیگر بخش های بدن سرایت کرده است.

 پرتو درمانی با اشعه خارجی (EBRT) :

دوز بالایی از پرتو به یاخته های سرطانی ریه از بیرون از بدن تابانده می شود، این کار با بهره گیری از برخی فناوری ها و با استفاده از دستگاه انجام می شود.

Brachytherapy با دوزبالا (HDR) (پرتو درمانی داخلی):

دوزهای بالایی از پرتو از سمت تجهیزات کاشته شده در درون تومور یا نزدیک به آن تابانده می شود.

براساس گستردگی سرطان ریه و دیگر عوامل، ممکنست پرتو درمانی با اشعه خارجی (EBRT) برای سرطان ریه توصیه شود.

EBRT پرتوهایی با انرژی بالا ارائه می دهد و این کار با استفاده از یک دستگاه خاص اشعه ایکس که شتاب دهنده خطی دارد، انجام می شود.

این دستگاه امکان تاباندن پرتو را از هر زاویه ای می دهد و امکان تاباندن پرتوها را به کناره های تومور نیز فراهم می سازد.

برخی فناوری های بسیار پیشرفته، تومورشناسان را قادر می سازد که تومور را با دقت بیشتری و با دوزهای بالاتری از پرتو هدف گیری کنند

و این در حالیست که آسیب به بافت سالم ریه و اعضاء مجاور به حداقل می رسد.

در نتیجه EBRT کمک می کند که احتمال اثرات جانبی مرتبط با پرتو درمانی از قبیل مشکلات تنفسی و یا آسیب به قلب، به حداقل برسد.

•یک روش سریع، بدون درد و سرپایی است.

•ریسک های متداول و پیچیدگی عمل جراحی از قبیل خون ریزی، درد پس از عمل و یا خطر حمله قلبی یا لخته شدن خون را ندارد.

•برخلاف شیمی درمانی که داروها در بدن گردش می کنند، EBRT فقط منطقه تحت درمان را هدف می گیرد.

•پرتو درمانی Stereotactic بدن (SBRT)

•پرتو درمانی با شدت تعدیل شده (IMRT)

•Tomo Therapy

براساس تست های تشخیصی بررسی خواهد شد که کدام درمان یا چه ترکیبی از درمان ها برای شما از همه بهتر است.

ممکنست EBRT در ترکیب با شیمی درمانی، جراحی و سایر روش ها بکار گرفته شود تا بتوان با کمک آن با سرطان ریه مبارزه کرد.

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ه همراه مقاله (Cover Letter)



p{
line-height: 2%
}


 

عوارض پرتو درمانی در سرطان ریه

کلیه حقوق مادی و معنوی این متعلق به
مرکز رادیوتراپی و انکولوژی ولیعصر می باشد


رادیوتراپی یا پرتودرمانی یا اشعه درمانی، یکی از راه‌های درمان سرطان است که به تنهایی یا به همراه دیگر شیوه‌های درمان استفاده می‌شود. در جریان پرتو درمانی با استفاده از اشعه یا پرتوهای دارای انرژی زیاد (پرتو یونیزان) سلول های سرطانی یا مشکوک را از بین می بریم.



برای انواع سرطان‌ها بسته به نوع و میزان گسترش آن شیوه‌های مختلف درمان وجود دارد که عبارتند از دارو درمانی، پرتو درمانی، شیمی درمانی و جراحی که هر کدام از این شیوه‌ها یا به تنهایی یا به شکل ترکیبی برای درمان سرطان به کار گرفته می‌شوند.

عوارض پرتو درمانی در سرطان ریه

 

پرتو درمانی یعنی استفاده از انرژی اشعه ایکس قوی یا پرتوهای یون ساز (مثل الکترون‌ها) برای بمباران سلول‌های سرطانی به منظور تخریب مواد ژنتیکی درون تومور و جلوگیری از رشد و گسترش بافت‌های سرطانی.

 

حدود 4 درصد از مبتلایان به سرطان تحت پرتودرمانی قرار می‌گیرند و در برخی از سرطان‌ها مثل سرطان حنجره، پرتو درمانی به جراحی ارجحیت دارد.

 

هدف از انجام پرتو درمانی (رادیو تراپی)، رساندن مقدار معینی از انرژی به سلول‌های سرطانی است که انتقال این انرژی باعث یونش اتم‌های تشکیل دهنده سلول و در نهایت تخریب آنها شود.

 

پرتو درمانی ممکن است به سلول‌های سالم هم آسیب برساند، بنابراین در پرتو درمانی کنترل درستی دوز وارده به حجم هدف، حیاتی‌ترین بره در کنترل کیفی واحد پرتودرمانی است، یعنی دوز تابشی به شکلی باید کنترل شود که با کمترین آسیب به بافت‌های سالم، بتواند بیشترین تخریب را در سلول‌های سرطانی داشته باشد.


عوارض جانبی پرتو درمانی


پرتو درمانی می تواند مانند سایر درمان ها برای بیمار عوارضی داشته باشد. خوشبختانه اکثر عوارض موقتی و قابل کنترل می باشند.

 

مشکلاتی که به عنوان عوارض پرتو درمانی در حین درمان ممکن است پیش آیند، گرچه ناخوشایند می باشند، ولی غالبا عوارض حاد یا خطرناک نبوده و با گذشت زمان از بین می روند (چند هفته پس از اتمام درمان).

 

بروز عوارض، به نحوه درمان و منطقه درمانی و میزان تحمل بدن بیمار و مقادیر پرتو (دوز رادیوتراپی) بستگی دارد.

 

بسیاری از بیماران در حین درمان هیچ گونه عوارض جانبی ندارند و به راحتی به فعالیت های روزمره زندگی خود می پردازند.

 

البته ممکن است عوارض عمومی نیز در جریان پرتو درمانی پیش آیند، مثل احساس خستگی، رخوت و افسردگی.

 

برخی از عوارضی که در این بیماران ظاهر می شوند اصولا مربوط به عوارض کلی سرطان می باشد. به هر صورت مراقبت از بیمارانی که رادیوتراپی می شوند شامل مراقبت های عمومی، مراقبت های اختصاصی و مراقبت های روانی می گردد.

 

مشکلات روانی این بیماران تا حد زیادی تابع مشکلات جسمی و عوارضی چون تغییر در شیوه زندگی، درد، خستگی، بی اشتهایی، سو تغذیه و فشارهای اجتماعی و اقتصادی می باشد و عکس العمل هایی چون اضطراب و افسردگی را می تواند به دنبال داشته باشد.

 

در صورتی که تخمدان ها و یا بیضه مستقیما تحت رادیوتراپی قرار گیرند، موجب ناتوانی جنسی و نازایی می شوند.

 

مسائل روانی مربوط به رادیوتراپی

بسیاری از بیماران و اطرافیان آنها از روش رادیوتراپی تصور درمان قطعی ندارند.

 

فرستادن بیمار برای رادیوتراپی این تصور را برای او ایجاد می کند که این روش درمان قطعی نبوده است، در صورتی که بیمار جراحی را به عنوان درمان قطعی قبول می کند و این تضاد موجب یاس بیمار در بهبود می گردد و مشکلات روانی از جمله افسردگی را به دنبال دارد.


غالبا بیماران ضمن عمل رادیوتراپی دچار ترس می شوند. این ترس هنگام تنها ماندن او، جدا شدن از خانواده، پرستار و مسئولین انجام رادیوتراپی حاصل می شود.


 

عوارض پرتو درمانی در سرطان ریه

خانواده بیمار نیز دچار مشکلاتی می شود از جمله در آنها این تصور پیدا می شود که بیمار رادیوتراپی شده حامل پرتوهای خطرناک می باشد و در نزدیک شدن به او بعد از رادیوتراپی، دچار تردید می شوند.

 

پزشک معالج و رادیوتراپیست و پرستار مراقب بیماری که باید رادیوتراپی شود، باید قبلا بیمار و خانواده او را برای این عمل آماده نموده و منظور از انجام آن را گوشزد نمایند.

 

رادیوتراپی می تواند به عنوان یک اقدام مستقل و معالج سرطان در برخی از سرطان ها موثر باشد و یا ممکن است به عنوان مکمل عمل جراحی مورد استفاده قرار گیرد.

 

رادیوتراپی می تواند با هدف تسکین درد و جلوگیری از عوارض سرطان پیشرفته انجام شود.

 

ضرورت دارد که خانواده بیمار و در صورت پذیرش، خود بیمار از هدف های رادیوتراپی آگاه شوند.

 

اجرای رادیوتراپی نیاز به بره ریزی زمانی دارد و در جلساتی که گاهی ممکن است چند هفته باشد، انجام می شود.

 

یکی از مشکلات بیماران مربوط به فاصله محل سکونت با محل رادیوتراپی و مشکل رفت و برگشت بیماران برای انجام آن است.

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منابع:

همشهری آنلاین – زهره بانی

سایت دانشگاه علوم پزشکی مشهد – دکتر سودابه شهید ثالث ، متخصص رادیوتراپی انکولوژی

سایت خون و آنکولوژی ایران

 

مطالب مرتبط:

8 عارضه پرتودرمانی و جراحی سرطان سینه

راه های درمان سرطان پستان در زنان

تشخیص و درمان سرطان پروستات



1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *