عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

خواص دارویی و گیاهی

عوارض مصرف قرص متفورمین چیست
عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

نام تجاری:متفورتکس

متفورمین (METFORMIN) در کاهش وزن افراد جوان چاق و غیر دیابت ی موثر است. متفورمین برای

توجه : ارسال پیام های توهین آمیز به هر شکل و با هر ادبیاتی با اخلاق و منش اسلامی ،ایرانی ما در تناقض است لذا از ارسال اینگونه پیام ها جدا خودداری فرمایید.

N’N-Dimethylimidodicarbonimidic diamide[نیازمند منبع]

C[n](C):c(:[nH]):[nH]:c(:[nH]):[nH2]

CN(C)C(=N)NC(N)=N

عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

InChI=1S/C4H11N5/c1-9(2)4(7)8-3(5)6/h1-2H3,(H5,۵٬۶٬۷٬۸) YKey: XZWYZXLIPXDOLR-UHFFFAOYSA-N Y

POM(UK)
℞-only(US)


نام تجاری: متفورتکس


نام ژنریک: متفورمین (به انگلیسی: METFORMIN)

رده درمانی: داروهای ضد دیابت.

اشکال دارویی: قرص

متفورمین به عنوان کاهنده قند خون در درمان دیابت نوع دو (دیابت غیروابسته به انسولین) بکارمی‌رود. متفورمین در اختلال متابولیسم کربوهیدرات و درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک تجویز می‌شود. افرادی که دیابت نوع دوم دارند، سطح قند خونشان بالاتر از حد نرمال است. متفورمین دیابت را درمان نمی‌کند، بلکه کمک می‌کند تا سطح قند خون در رِنج نرمال بماند.[۱]

مقدار مصرف دارو را پزشک تعیین می‌کند ولی مقدار مصرف معمول این دارو به شرح زیر می‌باشد:
بزرگسالان: در صورت مصرف متفورمین تنها: در ابتدا ۵۰۰ میلیگرم معادل یک قرص دو بار در روز همراه صبحانه و ناهار سپس در صورتی‌که نیاز باشد پزشک در طول هفته دوز دارو را افزایش می‌دهد و به مقدار ۵۰۰ یا ۸۵۰ میلیگرم دو یا سه بار در روز همراه غذا می‌رساند.
متفورمین همراه با سایر داروهای کاهنده قند: پزشک دوز هر دارو را اندازه‌گیری می‌کند.
متفورمین همراه با انسولین: ابتدا ۵۰۰ میلیگرم یک بار در روز سپس پزشک در صورت نیاز دوز دارو را افزایش می‌دهد.
کودکان بالای ۱۰ سال: ۵۰۰ میلیگرم دو بار در روز همراه صبحانه و عصرانه و در صورت نیاز پزشک دوز دارو را افزایش می‌دهد.
کودکان زیر ۱۰ سال: مقدار داروی مورد نیاز توسط پزشک تعیین می‌شود.

متفورمین به دسته ای از داروها تعلق دارد به نام بیگوآنید این دسته دارویی در واقع به شیوه مشابه عمل می‌کنند. متفورمین در این دسته میزان گلوکز ساخته شده توسط کبد را کاهش می‌دهد و در نتیجه میزان جذب گلوکز بدن را کم می‌کند، و اثر انسولین بر بدن را بالا می‌برد. انسولین هورمونی است که به بدن کمک می‌کند تا قند اضافی خون را حذف کنید. این امر باعث کاهش سطح قند خون می‌شود. متفورمین به عنوان دارویی برای حساس کردن بدن نسبت به انسولین به کار می‌رود، نه به عنوان دارویی جهت کاهش وزن. بر اساس مکانیسم عمل متفورمین در بدن، «کاهش وزن، تنها یکی از عوارض جانبی آن است». [۲]

اسهال، حالت تهوع، گاز معده، دل درد و سوزش سردل این اثرات خفیف هستند و در مدت کوتاهی از بین خواهند رفت. اگر شدید باشند و از بین نروند باید به ‍‍پزشک مراجعه کنید.

۱-هیپوگلیسمی (قند خون پائین) که علائم آن عبارتند از: سر درد، لرزش بدن، عصبی بودن، ضربان قلب بالا، تعرق بیش از حد، خواب آلودگی و گیجی در صورت داشتن علائم فوق سریعاً باید به بیمارستان و یا اورژانس مراجعه کنید.
۲-اسیدوز لاکتیک که علائم آن عبارتند از: ضربان قلب آهسته، خستگی، ضعف، ضعف عضلانی، خواب آلودگی، سرگیجه، تنگی نفس و درد شدید معده در صورت داشتن علائم فوق سریعاً باید به بیمارستان و یا اورژانس مراجعه کنید.
[۳]

تاری دید، خواب آلودگی، خشکی دهان، افزایش حجم و تکرر ادرار، کاهش اشتها، تهوع و استفراغ، معده درد، خستگی، عطش غیرمعمول که باید برای درمان آن هر چه سریع تر به پزشک مراجعه کرد. در صورتی‌که بیمار در این مرحله درمان نشود دچار پوست خشک برافروخته، تنفس بدبو، وجود کتون در ادرار، تنفس سطحی و مشکل شده که هیپرگلسیمی شدید رخ داده و منجر به کتواسیدوزیس و مرگ می‌شود.

مصرف هم‌زمان با سولفونیل اوره‌ها ممکن است موجب بروز هایپوگلیسمی شود. در صورت مصرف هم‌زمان این داروها غلظت خونی گلوکز باید مرتباًاندازه‌گیری شود. در صورت لزوم مصرف متفورمین با انسولین، برای جلوگیری از بروز هایپوگلیسمی و به دست آوردن نسبت مناسب مصرف آنها، در شروع درمان بیمار باید بستری شود. در صورت مصرف هم‌زمان با سایمتیدین، کلیرانس کلیوی متفورمین ممکن است کاهش یابد. مقدار مصرف متفورمین باید کاهش یابد. در صورت مصرف هم‌زمان داروهای ضد انعقاد با متفورمین، ممکن است مقدار مصرف داروهای ضد انعقاد احتیاج به تنظیم داشته باشد. برخی داروها ممکن است قند خون را افزایش داده و ازدیاد دوز متفورمین را ضروری نمایند. مهم‌ترین این داروها عبارتند از: بلوکرهای کانال کلسیمی، کورتیکواستروئیدها، استروژن‌ها، ضد بارداری‌های هورمونی، ایزونیازید، نیاسین، فنوتیازین‌ها، فنی‌توئین، داروهای مقلد سمپاتیک، تیازیدها و دیگر دیورتیک‌ها، و هورمون‌های تیروئیدی. داروهای کاتیونی (آمیلوراید، سایمتیدین، دیگوکسین، مورفین، پروکائین آمید، کینیدین، کینین، رانیتیدین، تریامترن، تریمتوپریم و وانکومایسین) ممکن است با متفورمین در ترشح کلیوی رقابت نموده و سطح آن را افزایش دهند.

بر اساس پژوهش‌های اخیر، این دارو احتمالاً در آینده خواهد توانست برای درمان سرطان پستان به کار رود. یافته‌های جدید نشان می‌دهد که انرژی لازم

متفورمین موجب سرکوب فعالیت میتوکندری می‌شود و می‌تواند در آینده روشی برای درمان سرطان پستان به کار رود.

آزمایش‌های دیگری نیز تأثیر متفورمین برای سرکوب رشد تومورهای سرطانی پستان نشان داده‌اند.[۱]

از متفرمین‌های آهسته رهش برای لاغری نیز استفاده می‌گردد. اما این پاسخ‌دهی نیازمند مطالعات بیشتر نیز هست.

متفورمین باعث می‌شود تعداد اکسیژن بیشتری در هر سلول آزاد گردد و این امر ظاهراً طول عمر و استحکام بدنی را بالا خواهد برد؛ لذا بهترین کاندیدا به‌عنوان یک داروی ضدپیری، داروی متفورمین است. سال ۲۰۱۶ نخستین داروی ضد پیری دنیا روی انسان آزمایش خواهد شد. در صورت موفقیت این آزمایش‌ها، افراد ۷۰ ساله مانند افراد ۵۰ ساله به نظر خواهند رسید.[۲]

مشخص نیست که آیا متفورمین  از طریق شیر مادر به بدن نوزاد منتقل می‌شود یا خیر . در صورت مصرف متفورمین  نباید به نوزاد شیر بدهید .

متفورمین pamuh.com

[۴]

khobsho – ارائه تخصصی انواع رژیم لاغری و رژِیم غذایی

در این مطلب میخواهیم به این سوال پاسخ دهید : بهترین موقع خوردن قرص متفورمین برای لاغری چه موقع است؟ قبل از اینکه بخواهیم به این سوال پاسخ دهیم ، میخواهیم به شما در مورد این قرص اطلاعاتی بدهیم چرا که هرچه اطلاعات شما بالاتر باشد بهتر میتوانید در مورد مصرف این قرص تصمیم بگیرید.

اولین چیزی که باید از خودمان بپرسیم این است که اصلا این قرص چیست و کاربرد اصلی آن برای چه چیزی است ؟ آیا استفاده از قرص متفورمین عوارضی دارد ؟ اگر اینطور است آن عوارض چه هستند ؟ آیا این قرص برای لاغر شدن گزینه مناسب و درستی است ؟ چه موقع زمان درسا استفاده از این قرص است ؟ … اینها سوالاتی هستند که با مطالعه کامل مقاله به جواب آنها خواهید رسید.

بیشتر بخوانید : بهترین رژیم غذایی برای لاغری ؛ بررسی کامل ۷ رژیم برتر سال ۲۰۱۹

در ادامه قبل از بررسی بهترین موقع خوردن قرص متفورمین برای لاغری ، میخواهیم اطلاعات شما را درمورد این قرص بالا ببریم پس با ما همراه باشید .عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

قرص متفورمین از سال ۱۹۵۰ برای درمان دیابت نوع دو استفاده شده و یکی از عوارض این داروی ارزان ، لاغر شدن افراد است . البته این کاهش وزن بیشتر یک عامل مثبت برای افرادی است که مبتلا به بیماری دیابت هستند اما خب بعضی اوقات عوارض یک دارو ،  دلیل استفاده از آن برای موارد دیگر میشود .

قرص متفورمین برای موارد مختلفی استفاذه میشود . این موارد عبارتند از :

دیابت، بیماری است که بر اثر آن بدن افراد نمیتواند برای تنظیم قند خون انسولین ترشح کند و یا اینکه بدن افراد در مقابل انسولین مقاوم شده و انسولین نمیتواند واکنش طبیعی خودش را انجام دهد. در نتیجه میزان قند خون بالاو بالاتر میرود.

بعد از خوردن  غذا ، قند خون افزایش یافته و باعث میشود که غذه پانکراس مقدار زیادی انسولین برای کنترل قند خون ترشح کند. در نتیجه ی ترشح انسولین  ، مغز تحت تاثیر قرار گرفته و شخص بیشتر احساس گرسنگی میکند و بیشتر هم غذا میخورد . هرچه بیشتر غذا خوررده شود ، کبد چرب تر میشود و کبد چرب باعث به وجود آمدن چربی درناحیه شکم میشود.

وقتی از قرص متفورمین استفاده میشود، این قرص اجازه ورود قند از کبد به خون را نمیدهد و به مقدار زیادی از ورود قند در خون جلوگیری میکند. در نتیجه ، انسولین ترشح نشده و گرسنگی کاذب به وجود نمی آید . افراد با مصرف یک قرص متفورمین قبل از غذا به راحتی میتوانند  تا حد زیادی قند خون و همچنین وزن و سایز خود را کنترل کنند.

طبق تحقیقات انجام گرفته ، افراد جوان میتوانند با مصرف یک قرص ، به همراه مصرف کم غذاهای شیرین و چربیها ، وزن خود را کاهش داده و آن را حفظ کنند .علاوه بر موارد ذکر شده این دارو قابلیت کم کردن قند و کلسترول خون را دارد . همچنین مقاومت به انسولین را در بیماران دیابتی کم کرده و و باعث کاهش جوش و آکنه در افراد میشود.

اگر شما نیز مانند خیلی از افراد دیگر قصد مصرف متفورمین به منظور لاغری را دارید بهتر اول از همه زیر نظر پزشک باشید و دوم بهترین موقع خوردن قرص متفورمین برای لاغری را دانسته و بر اساس آن جلو بروید.

قرص متفورمین را معمولا هر روز بین ۲ تا ۳ بار به همراه وعده های غذایی مصرف کنید و به خاطر داشته باشید هیچ گاه در استفاده از این قرص افراط نکنید . متاسفانه بار ها دیده شده بعضی از افراد مقدار مصرفی در هر وعده و یا تعداد مصرف قرص در روز را بر حسب علاقه خود تغییر میدهند که این کار کاملا اشتباه است . در صورتی که فراموش کردید قرص را طبق برنامه بخورید ، بلافاصله پس از اینکه متوجه شدید آن را بخورید ولی اگر در نزدیکی وعده غذایی بعد یادتان آمد که نخورده اید، آن را رها کرده و با وعده غذایی بعد همان یک قرص را بخورید.

درهنگام مصرف متفورمین ، نباید کارهایی را انجام دهید که به کم شدن زیاد میزان سطح قند خون در بدن شما منجر شود . به طور مثال کارهای از انجام کارهای زیر پرهیز کنید :

اگر این نکات را رعایت نکنید ، دچار افت شدید قند خون شده و باید منتظر عوارض زیر باشید :

اینها عوارضی هستند که در اثر کمبود قند در بدن شما رخ خواهند داد . هرگاه که یکی از موارد بالا را احساس کردید ، به سرعت خوراکی و یا نوشیدنی حاوی قند مصرف کنید. بهترین موادی که میتوانید در این شرایط استفاده کنید ، موارد زیر هستند .

توجه : متفورمین برای مدت طولانی قند خون شما را پایین نگه میدارد . در هر حال اگر قرص متفورمین را استفاده میکنید بهتراست همیشه یک ماده قندی و شیرین مثل شکلات و یا آبنبات  ، با خودتان داشته باشید . برخی از بیماران قرص گلوکز را همیشه همراه خود دارند تا در مواقع نیاز از آن استفاده کنند.

  توجه داشته باشید اگر لحظه ای احساس کردید که بدنتان به سمت تشنج و یا عدم هوشیاری میرود ، به هیچ عنوان چیزی نخورید و ننوشید . چراکه ممکن است منجر به خفگی شود . در این شرایط بهترین کار تماس با اورژانس است . همانطور که قبل تر هم گفتیم متفورمین میزان قند خون شما را برای مدت طولانی پایین نگه میدارد بنابراین طبیعی است که علائم کمبود قند در بدن شما ادامه پیدا کند . در صورتی که علائم تشدید شدند به سرعت با اورژانس تماس گرفته و تا بهبود وضعیت بدنتان، در بیمارستان  تحت مراقبت قرار بگیرید.

اگر یکی از عوارض زیر را در بدنتان مشاهده کردید به سرعت با پزشک تماس گرفته و این علائم را با او در میان بگذارید. علائمی که در ادامه آنها را نام خواهیم برد ، میتوانند نشان از وجود اسیدوز لاکتیک باشید که شدیدا خطرناک بوده و باعث مرگ شخص میشوند .

در صورتی که تمایل به استفاده از متفورمین دارید حتما موارد احتیاط را در نظر داشته باشید . بهتر است قبل از  استفاده با توجه به نظر پزشک ، آزمایش های مورد نیاز را انجام دهید .

 

با توجه به نکاتی که در مقاله ی ” بهترین موقع خوردن قرص متفورمین برای لاغری ” ذکر شد ، میتوانید از این قرص برای لاغر کردن و کاهش وزن استفاده کنید . برای نتیجه گیری قوی تر ، بهتر است طبق یک برنامه اصولی غذایی پیش رفته و از میزان مناسبی از پروتوئین ها ، چربی ها و کربوهیدرات ها در وعده های غذاییتان استفاده کنید .

تیم تحریریه کلینیک خوبشو متشکل از کارشناسان و متخصصات تغذیه و تناسب اندام همواره در تلاش است تا بهترین و جدیدترین مطالب علمی روز دنیا در زمینه لاغری ، رژیم های غذایی و تناسب اندام را برای داشتن یک زندگی سالم و ایده آل برای شما عزیزان فراهم آورد.

مطلب قبلی

لاغری شکم و پهلو با طب سنتی ؛ روشی سالم و بسیار موثر

مطلب بعدی

ورزش در خانه برای لاغری شکم

رژیم غذایی در جدول ؛ ۴ جدول کامل برنامه رژیم غذایی روزانه برای لاغری

بهترین رژیم غذایی برای لاغری ؛ بررسی کامل ۷ رژیم برتر سال ۲۰۱۹

رژیم ۲۱۶، موفق ترین رژیم لاغری سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹

رژیم کتوژنیک یا اتکینز ؛ کدام یک بهتر است؟

نام

ایمیل

وبسایت

دیدگاه

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

پستهای اخیر

رژیم غذایی در جدول ؛ ۴ جدول کامل برنامه رژیم غذایی…

بهترین رژیم غذایی برای لاغری ؛ بررسی کامل ۷ رژیم برتر… عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

رژیم ۲۱۶، موفق ترین رژیم لاغری سال ۲۰۱۸ و…

پستهای اخیر

رژیم غذایی در جدول ؛ ۴ جدول کامل برنامه رژیم غذایی روزانه…

بهترین رژیم غذایی برای لاغری ؛ بررسی کامل ۷ رژیم برتر سال…

رژیم ۲۱۶، موفق ترین رژیم لاغری سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹

رژیم کتوژنیک یا اتکینز ؛ کدام یک بهتر است؟

پستهای اخیر

رژیم غذایی در جدول ؛ ۴ جدول کامل برنامه رژیم غذایی روزانه…

بهترین رژیم غذایی برای لاغری ؛ بررسی کامل ۷ رژیم برتر سال…

رژیم ۲۱۶، موفق ترین رژیم لاغری سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹

رژیم کتوژنیک یا اتکینز ؛ کدام یک بهتر است؟

یکی از قرص های شایع در میان زنان قرص متفورمین است. این قرص کاربردهای مختلفی دارد، خانم ها از این قرص برای تنبلی تخمدان استفاده میکنند و یا زمانی که قند خون بالاست این قرص استفاده میشود. برخی از خانم ها هم در کبد چرب و یا درمان چاقی  و بعنوان قرص لاغری از آن استفاده میکنند. در این مقاله توضیح کامل درباره مصرف قرص متفورمین و عوارض آن نوشته شده است:

قرص متفورمین چیست؟
قبل از مصرف قرص متفورمین به چه نکاتی توجه کنیم؟
نحوه مصرف قرص متفورمین چگونه است؟
عوارض جانبی متفورمین چیست؟
چه مقدار قرص متفورمین را مصرف کنم؟
چه داروهایی با متفورمین تداخل دارند؟

در مطالعات اخیر، قرص متفورمین باعث کاهش درصد میزان مرگ و میر در بیماران دیابتی نوع دوم شده است و سایر مطالعات حتی بهبودی قابل ملاحظه ای را در بیماری های سرطان، چاقی، سندرم تخمدان پلی کیستیک، کبد چرب و بیماری های متابولیکی شده است.

چگونگی عملکرد متفورمین در بدن بطور کامل مشخص نیست، اما آشکارترین عملکرد متفورمین افزایش حساسیت انسولینی و کاهش غلظت گلوکز و افزایش دریافت قند توسط سلول و کاهش گلوکونئوژنز است.

متفورمین یک دارو دیابتی خوراکی است که به کنترل قند خون کمک می کند. متفورمین برای بهبود کنترل قند خون افراد مبتلا به دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی اوقات در ترکیب با انسولین یا داروهای دیگر استفاده می شود، اما این دارو برای درمان دیابت نوع 1 نیست و داروی اول دیابت نوع 2 بشمار میرود. متفورمین همچنین ممکن است برای اهدافی که در اینجا نوشته شده است نیز استفاده شود.عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

 – اگر در معرض بیماری شدید کلیوی ( برای عفونت کلیه چی بخوریم؟) هستید و متابولیسم دیابتی دارید، از متفورمین استفاده نکنید (برای درمان با انسولین با پزشک خود مشورت کنید).

–  اگر نیاز به هر نوع اشعه ایکس یا سی تی اسکن با استفاده از رنگی که در رگهای خود تزریق می کنید، دارید باید به طور موقت متفورمین را متوقف کنید.

– این دارو ممکن است یک بیماری جدی به نام اسیدوز لاکتیک ایجاد کند. اگر علائم خفیفی از قبیل: درد عضلانی یا ضعف، احساس بیحسی یا سردی در بازوها و پاها، مشکل تنفس، درد معده، تهوع با استفراغ، ضربان قلب آهسته یا ناگهانی، سرگیجه یا احساس ضعف یا خستگی دارید به اورژانس مراجعه کنید.

 

اگر نسبت به قرص متفورمین حساسیت دارید یا مشکلات زیر را دارید نباید از متفورمین استفاده کنید:

برای اطمینان از اینکه متفورمین برای شما مناسب است، درصورت وجود مشکلات زیر به پزشک خود بگویید:

– اگر شما بیش از 80 سال دارید و اخیرا عملکرد کلیه خود را بررسی کرده اید. برخی از افراد مبتلا به متفورمین دچار یک بیماری جدی به نام اسیدوز لاکتیک می شوند. اگر بیماری کبد یا کلیه، نارسایی احتقانی قلب و عفونت شدید دارید یا آب بدنتان کم شده است، یا اگر مقدار زیادی الکل مصرف کنید احتمال بیماری اسیدوز لاکتیک افزایش می یابد. با پزشک خود در مورد احتمال خطر صحبت کنید.

– در افراد مبتلا به کم کاری تیروئید و یا پرکاری تیروئید دوز دارو باید توسط پزشک معالج مشخص شود.

– معلوم نیست آیا این دارو به جنین آسیب می رساند یا خیر. اگر در هنگام استفاده از این دارو باردار شدید به پزشک خود بگویید.

– مشخص نیست آیا متفورمین به شیر مادر منتقل می شود یا به نوزاد شیرخوار آسیب می رساند یا خیر. اما بهتر است هنگام استفاده از این دارو به نوزاد شیر ندهید. متفورمین را نباید به کودک زیر سن 10 سال بدهید. 

 

 

متفورمین دارای حداقل اثرات جانبی است، شایعترین عوارض این قرص مشکلات گوارشی مانند تهوع و استفراغ است که حدودا 20 تا 30 درصد شاسع است. جدی ترین عارضه این قرص اسیدوز لاکتیک است که عمدتا در بیماران دیابتی مبتلا به مشکلات کلیوی و کبدی است.

اگر علائم واکنش آلرژیک به قرص متفورمین دارید، با اورژانس تماس بگیرید. علائم واکنش آلرژیک: کهیر، تنگی نفس، تورم چهره، لب ها، زبان یا گلو. بعضی از افراد در هنگام مصرف متفورمین، دچار اسیدوز لاکتیک می شوند. علائم اولیه ممکن است در طول زمان بدتر شود و این بیماری می تواند مرگبار باشد. در صورتی که علائم زیر را داشتید با اورژانس تماس بگیرید:

عوارض جانبی متفورمین شامل موارد زیر است:

خانم دکتر شاداب برزویی دکترای داروسازی حرفه ای در رابطه با مصرف قرص متفورمین می گویند: “اگرچه در برخی مقالات به اثرات کاهش وزن مصرف قرص متفورمین اشاره شده است، اما اکیدا به افراد مخصوصا خانم ها توصیه میشود از مصرف سرخود قرص بعنوان یک داروی لاغری بپرهیزند. کاهش وزن  تنها با ورزش و رعایت رژیم غذایی امکانپذیر است”

در اینجا لیست کاملی از عوارض جانبی ذکر نشده است. در خصوص عوارض جانبی با پزشک خود صحبت کنید. 

دوز بزرگسالان برای دیابت نوع 2:

اثرات کوتاه مدت آن:

نظرات: 2 تا 3 بار در روز با وعده غذایی مصرف کنید. به آرامی افزایش دهید تا عوارض جانبی دستگاه گوارش به حداقل برسد. به طور کلی، پاسخ های قابل توجهی با دوز کمتر از 1500 میلی گرم در روز مشاهده نمی شود.

اثرات طولانی مدت دارو:

نظرات: اگر کنترل گلیسمی با یکبار مصرف روزانه میسر نشد، دوزها را تقسیم کنید. اگر دوزهای بالاتر لازم باشد، قرص را به محصول انتشار فوری تغییر دهید.

کاربرد: برای بهبود کنترل گلیسمی در بزرگسالان مبتلا به دیابت نوع 2 به عنوان مکمل در رژیم غذایی و ورزش.

دوز دیابت کودکان ( 10 سال یا بیشتر) برای دیابت نوع 2:

اثرات کوتاه مدت دارو:

نظرات: 2 تا 3 بار در روز با وعده غذایی مصرف کنید. برای به حداقل رساندن عوارض جانبی دستگاه گوارش دوز را به آرامی افزایش دهید. ایمنی و اثربخشی اثرات دراز مدت متفورمین در بیماران کمتر از 18 سال مشخص نشده است.

 کاربرد: برای بهبود کنترل گلیسمی در کودکان مبتلا به دیابت نوع 2 به عنوان مکمل در رژیم غذایی و ورزش.

 

به پزشک خود در مورد تمام داروهای فعلی خود بگویید، به ویژه:

اگر متفورمین را با سایر داروهایی که می توانند قند خون را افزایش دهند مصرف کنید به احتمال زیاد دچار هیپرگلیسمی (قند خون بالا) می شوید. این داروها عبارتند از:

تداخلات جدی تر شامل:

این لیست کامل نیست و داروهای دیگری نیز می توانند اثرات متفورمین را بر قند خون افزایش یا کاهش دهند. به دکتر خودت در مورد تمام داروهایی (مکمل ها، ویتامین ها، محصولات گیاهی) که مصرف می کنید اطلاع دهید.عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

به محض این که به یاد آوردید قرص فراموش شده را بخورید (دارو را با غذا مصرف کنید). اگر نوبت به قرص بعدی رسیده است قرص فراموش شده را کنار بگذارید. هیچ گاه برای جبران قرص فراموش شده، دو قرص با هم نخورید.

به اورژانس مراجعه کنید. مصرف بیش از حد متفورمین باعث اسیدوز لاکتیک می شود که ممکن است کشنده باشد.

اجتناب از نوشیدن الکل. الکل باعث کاهش قند خون می شود و خطر ابتلا به اسیدوز لاکتیک را در هنگام مصرف متفورمین افزایش می دهد.

درمان با متفورمین سبب کاهش وزن بدن در مقایسه با سایر گزینه ها می شود. در برخی از مطالعات، متفورمین باعث کاهش وزن 2.9 کیلوگرم شده است.

 برای اکثر بیماران، دو بار در روز تجویز می شود. این قرص باید صبح و عصر با غذا مصرف شود (با معده پر).

 منظم ورزش کنید و قند خون خود را به طور مرتب آزمایش کنید. متفورمین باید با غذا مصرف شود تا به کاهش عوارض جانبی معده و روده کمک کند. قرص را با یک لیوان آب پر قورت بدهید. آن را له نکنید، نشکنید یا نجوید.

 اوج اثر متفورمین بین 4 و 8 ساعت بعد از مصرف می باشد.

 در شرایط خاص، قرص متفورمین بیش از حد می تواند باعث ایجاد اسیدوز لاکتیک شود. اگر نشانه های اسیدوز لاکتیک اتفاق بیفتد، باید فورا به پزشک مراجعه کنید. متفورمین می تواند باعث کاهش میزان قند خون (هیپوگلیسمی) شود.

 متفورمین یک داروی خوراکی است که سریع عمل میکند- اثر دارو را 48 ساعت بعد از شروع دارو مشاهده خواهید کرد. حداکثر اثر حدود چهار تا پنج روز طول می کشد، اما این مسئله بستگی به دوز دارو دارد.

 متفورمین در سیستم شما 96 ساعت یعنی 4 روز باقی می ماند(5.5 ساعت و 17.6 ساعت)

 متفورمین ممکن است در بیماران مبتلا به بیماری کبدی چربی غیرالکلی  و هپاتیت مزمن سودمند باشد. متفورمین تنها در بیماران مبتلا به سیروز پیشگیرانه خطرناک است زیرا خطر ابتلا به اسیدوز لاکتیک را افزایش می دهد.

 FDA هشدار می دهد داروهای کاهش دهنده کلسترول شناخته شده به عنوان استاتین می تواند خطر عوارض شناختی برگشت پذیر داشته باشد . این عوارض شامل از دست دادن حافظه و سردرگمی است. متفورمینی که برای دیابت نوع 2 تجویز می شود نیز مشکلات حافظه را ایجاد می کند.

 بسیاری از داروها می توانند باعث ریزش مو شوند. اما متفورمین علت ریزش مو نیست. 

1- Joseph Zhou, Scott Massey, Darren Story and Lixin Li. Metformin: An Old Drug with New Applications. Int J Mol Sci. 2018 Oct; 19(10): 2863.

2- Yi-Wei Wang, Si-Jia He, Xiao Feng, Jin Cheng, Yun-Tao Luo, Ling Tian and Qian Huang. Metformin: a review of its potential indications. Drug Des Devel Ther. 2017; 11: 2421–2429.

3- Yee SW, Chen L, Giacomini KM. The role of ATM in response to metformin treatment and activation of AMPK. Nat Genet. 2012 Mar 28; 44(4):359-60.

4- Dowling RJ, Niraula S, Stambolic V, Goodwin PJ. Metformin in cancer: translational challenges.J Mol Endocrinol. 2012 Jun; 48(3):R31-43.

5- Diana Hatoum  and Eileen M. McGowan . Recent Advances in the Use of Metformin: Can Treating Diabetes Prevent Breast Cancer? Biomed Res Int. . 2015; 2015: 548436.

6- www.drugs.com

متفورمین چیست؟ با دلگرم همراه باشید تا در مورد عوارض گلوکوفاژ بیشتر بدانید.


متفورمین یک داروی ضددیابت‌‌ از دسته بی‌گوانیدها‌ست.انسولین هورمونی است که به طور طبیعی از پانکراس ترشح می‌شود. انسولین میزان قند خون را کنترل می‌کند. اگر بدن ما به مقدار کافی انسولین تولید نکند یا انسولین تولید شده نتواند مؤثر واقع شود، به این حالت دیابت شیرین می‌گویند.

به منظور پیشگیری از پیامدهای ناشی از گلوکز بالا، میزان قند خون افراد مبتلا به دیابت باید کنترل شود. در بعضی افراد با تغییر رژیم غذایی روزانه، میزان قند خون کنترل می شود، اما در سایر بیماران علاوه‌بر تغییر رژیم غذایی، داروهایی نظیر متفورمین مورد نیاز است. متفورمین به بدن اجازه می‌دهد که از مقدار پایین انسولین (که در دیابت نوع 2 مشاهده می‌شود.) به صورت بهینه استفاده کند.عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

متفورمین می‌تواند به تنهایی، همراه با سایر داروهای کاهنده قند خون و یا همراه با انسولین تجویز شود.




کلومیفن آیا کلومیفن برای شما مناسب است؟اگر تخمک گذاری در شما نامنظم است یا اصلا وجود ندارد ،خصوصا اگر شما سندرم تخمدان پلی کیستیک دارید کلومیفن می تواند به باروری شما کمک کند.(اگر شماسندرم تخمدان پلی کیستیک دارید وبه نظر می رسد که کلومیفن در شما اثر نمی کند ،ممکن است پزشکتان ،متفورمین را به عنوان داروهای حساس کننده به انسولین تجویز کندتا به پاسخ دهی شما به کلومیفن کمک کند).

همچنین ممکن است شما کلومیفن ودیگر داروهای باروری را قبل از انجام تکنیک های پیشرفته کمکی باروری مثل آی وی اف مصرف کنیدتا باعث تولید چندین تخمک در شما برای این روش شود.کلومیفن همچنین در مردانی که عدم تعادل هورمونی با منشا هیپوفیز یا هیپوتالاموسی دارندوباعث شمارش وکیفیت وحرکت پایین در آنها گردیده است ،مصرف می شود.


از درمان چه انتظاری می رود؟

کلومیفن معمولا به شکل قرص در یک دوره پنج روزه مصرف می شود.که به تولید هورمونهایی که باعث آزاد شدن تخمک می شوند مثل اف اس اچ کمک می کند و تخمدانها را وادار به تولید یک یا بیشتر تخمک می کند.بعد از پایان مصرف یک دوره کلومیفن ،هیپوتالاموس ،،،قسمتی از مغز که اعمال حیاتی بدن مثل درجه حرارت را تنظیم می کند،،،هورمون ال اچ را آزاد می کند واین هورمون به تخمدانها فرمان می دهد که یک یا بیشتر تخمک رسیده شده را به داخل لوله های رحمی آزاد کنند.اگر یک تخمک در مسیر خود به سمت حفره رحمی با یک اسپرم سالم برخورد کند ،شما شانس حامله شدن خواهید داشت.

طول درمان:اگر عادت ماهیانه شما منظم است ،شما مصرف کلومیفن را در روز سوم یا چهارم پریود شروع می کنید وپنج روز به مصرف آن ادامه می دهید.اگر عادت ماهیانه در شما نامنظم است ،پزشک ابتدا مطمئن خواهد شد که شما باردار نیستیدوسپس با تجویزدارویی به نام پروورا (مدروکسی پرژسترون استات) عادت ماهیانه را در شما ایجاد خواهد کرد، سپساحتمالا پس از پنج تادوازده روز بعد از مصرف آخرین قرص ،تخمک گذاری می کنید.پزشک به دقت شما ار تحت نظر خواهد داشت وبیشتر نظارت می کندکه چگونه تخمدانها برای آزاد کردن یک تخمک آماده می شوند.♀اغلب زنان بیشتر اوقات سه تا شش دوره درمان دریافت می کنند.

یک یا دو ماه دارودرمانی برای منظم شدن تخمک گذاری لازم است) اگر دوره دریافت دارو افزایش یابد شانس باردار شدن بهبود پیدا نمی کند،بنابراین اگر بعد از سه دوره، موفق نشدید،پزشک ممکن است دوز دارو را افزایش دهد یا داروی دیگری را تجویز کند.اثرات جانبی :داروهای باروری حیطه وسیعی از اثرات جانبی کوچک راشامل می شوندکه شامل تورم خفیف تخمدانها،درد معده،حساسیت پستانها،بی خوابی ،تهوع واستفراغ،تاری دید،سردرد،خستگی ،بی حوصلگی …



دارو در مواردی مانند بیماری های کبدی و کلیوی، بیماری های قلبی، استعداد ابتلا به اسیدوز لاکتیک، عفونت شدید، سوختگی شدید، جراحی، تروما، دهیدراتاسیون، اغمای دیابتی و کتواسیدوز نباید مصرف شود.


اخطارها:

1. در افراد مسن به دلیل احتمال وجود بیماری های عروق محیطی و یا اختلال عملکردکلیوی، دارو باید با احتیاط مصرف شود.

2. در شرایطی مانند اسهال، استفراغ، فلج معده، انسداد روده و دیگر شرایطی که جذب غذا را به تأخیر می اندازد، ‌ممکن است تغییر مقدار مصرف دارو لازم بوده و یا انسولین جایگزین آن شود.

3. در پرکاری یا کم کاری تیروئید تنظیم مقدار مصرف دارو لازم است.


عوارض احتمالی :

مهمترین عوارض جانبی ناشی از متفورین بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، اسهال( معمولاً زودگذر)، اسید لاکتیک( قطع درمان لازم می باشد) و کاهش جذب ویتامین B12 می باشد.ههمچنین این دارو با برخی از داروها تداخل دارویی دارد از جمله آنها می توان به سایمتیدین،دیگوکسین،مرفین،رانیتیدین و تریامترون اشاره کرد.

در ضمن در اولین مشاهده عوارض ذکر شده حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید. دوزهای دارو و اشکال آن: تنها به صورت قرص و در دوز ۵۰۰ و ۱۰۰۰ می باشد. معروفترین برندهای ایرانی آن میتوان به متفورمین کیمیدارو اسوه اشاره کرد ضمن اینکه کارخانجات خوبی در ایران به دلیل پرمصرف بودن این دارو را تولید میکنند.

و از معروفترین برندهای خارجی و با کیفیت آن نیز می توان به گلوکوفاژ،متفورمین هگزال وآپو متفورمین اشاره نمود.

گلی بنکلامید برای کنترل زیادی قند خون در بیماری دیابت مصرف می شود.

نحوه اثر: سولفونیل اوره ها در دیابت ملیتوس غیر وابسته به انسولین با تحریک مستقیم ترشح انسولین از سلول های بتای پانکراس، گلوکز …



اول گام: تجویز متفورمین توسط پزشکتان،اگر دیابت دارید این مرحله آسان است.در غیر این صورت، اگر در معرض دیابت هستید، به پزشکتان بگویید و از پزشکتان بخواهید اگر متفورمین برای کاهش وزنتان مفید باشد، برایتان تجویز کند.

گام دوم: متفورمین را تحت نظارت پزشکتان مصرف کنید.اگر در وعده های غذایی خود کمتر از کربوهیدرات استفاده کنید، اثرات کاهش وزن متفورمین موثرتر خواهد بود. افراد دیابتی یا کسانی که مستعد دیابت هستند، برای کاهش وزن با متفورمین، کربوهیدرات زیاد مصرف نکنند.

گام سوم: سی دقیقه ورزش و فعالیت. اثرات کاهش وزن متفورمین با ورزش کردن افزایش می یابد تا وقتی که چربی کمتری در گردش خون شما به قند تبدیل شود.


هشدار




پیش از مصرف متفورمین

پیش از مصرف متفورمین، در صورت داشتن هریک از شرایط زیر پزشک یا داروساز را مطلع سازید:

متفورمین برای کاهش وزن متفورمین که با نام تجاری گلوکوفاژ در داروخانه ها عرضه میشود، برای درمان دیابت استفاده میشود اما تحقیقات زیادی نشان داده اند که متفورمین باعث کاهش وزن به علت کاهش میل به غذا خوردن در افراد غیر دیابتی می شود. ساخت زیاد انسولین در بدن شما می تواند باعث بروز افزایش وزن شود، به خصوص اگر ذخیره اولیه در شکم تان باشد.

وقتی غذا می خورید، قند خون شما بالا می رود که باعث افزایش ترشح انسولین از پانکراس می شود. انسولین با مکانیسم هایی مثل عملکرد روی مغز باعث ایجاد احساس گرسنگی، ساختن چربی توسط کبد و پرکردن سلول های چربی شکم با چربی می شود.عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

بنابراین، درمان برای این نوع چاقی، اجتناب از خوردن غذاهایی است که باعث افزایش زیاد قند خون میشود و جلوگیری از افزایش زیاد قند خون با تجویز دارو است. از فراورده های شیرینی پزی، پاستاها و هر غذایی که از آرد، آب میوه و هر چیزی که به آن شکر اضافه شود دوری کنید.

میوه ها و ریشه سبزیجات مثل سیب زمینی را فقط با وعده های غذایی میل کنید. بعد از غذا خوردن، قند از روده وارد دستگاه گردش خون می شود و بعد به سرعت وارد کبد شما می شود. سپس کبد برای افزایش میزان قند خون، قند را به داخل دستگاه گردش خون شما ترشح می کند. برای نرمال نگه داشتن سطح قند خون، پانکراس انسولین را به دستگاه گردش خون شما ترشح می کند. انسولین باعث ایجاد احساس گرسنگی همیشگی و تبدیل کالری اضافی به چربی می شود و با تنگ کردن شریان ها باعث بروز حملات قلبی می شود.

شما برای نرمال نگه داشتن سطح قند خون برای جلوگیری از بروز دیابت، صدمات عصبی، حملات قلبی، سکته و صدمات کلیه به انسولین نیاز دارید. گلوکوفاژ ترشح قند را از کبد برای جلوگیری از افزایش زیاد قند خون، کاهش میدهد. بنابراین بدن شما نیاز به تولید کردن انسولین زیاد دارد که باعث ایجاد احساس گرسنگی و ساختن چربی توسط کبد میشود ندارد.گلوکوفاژ، باعث کاهش سطح انسولین، جلوگیری از عوارض جانبی دیابت می شود و می توان توسط افرادی که تمایل دارند وزن خود را کم کنند استفاده شود.

سایمتیدین، آمیلوراید، بلوک کننده های کانال کلسیم، دیگوکسین، مرفین، پروکائین آمید، کینین، رانیتیدین، تریامترن، تری متوپریم و وانکومایسین که توسط انتقال توبولار کلیوی دفع می شوند، ‌غلظت پلاسمایی مت فورمین را افزایش داده و با کلیرانس کلیوی آن تداخل می کنند.



۱ : مصرف مت فورین باید به مدت ۲ روز قبل از جراحی یا استفاده از مواد حاجب برای آزمایشات پزشکی قطع شود.

۲ : در صورت بروز علائم اسیدوز لاکتیک( اسهال، درد و کرامپ های عضلانی، تنفس کوتاه و سریع، خستگی، ضعف و خواب آلودگی) و یا استفراغ سریعاً به پزشک مراجعه شود.



دارو به میزان ۵۰۰ میلی گرم هر ۸ ساعت یا ۸۵۰ میلی گرم هر ۱۲ ساعت همراه یا بعد از غذا مصرف می شود. حداکثر مقدار مصرف g/day3-2 در مقادیر منقسم می باشد.


 

© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.

مجری طرح پایلوت : انجمن داروسازان اصفهان

تحت نظارت معاونت غذا و دارو

مسئولیت صحت اطلاعات بر عهده داروخانه می باشد

*دریافت دارو فقط بصورت حضوری در محل داروخانه و با نسخه کامل امکان پذیر است*

 

عوارض مصرف قرص متفورمین چیست


( متفورتکس محصول شرکت تهران شیمی )

متفورمین برای کاهش قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ کاربرد دارد

برای شناخت متفورمین لازم است ابتدا ارتباط این دارو با انسولین بیان شود

متفورمین و ارتباط آن با انسولین
انسولین یک هورمون است که به صورت طبیعی در بدن در لوزالمعده تولید می شود
این هورمون به کنترل سطح قند خون (گلوکز) کمک می کند. زمانی که بدن شما به اندازه ی کافی انسولین تولید نکند یا در صورتی که انسولین ساخته شده در بدن شما کارایی مناسب را نداشته باشد، بدن در شرایطی قرار می گیرد که قند خون شما کنترل نمی شود. به این شرایط دیابت شیرین یا دیابت ملیتوس گفته می شود.
کسانیکه مبتلا به دیابت هستند، نیاز به درمان دارند تا میزان قند خون انها کنترل گردد. کنترل مناسب قند خون احتمال بروز عوارض ناشی از دیابت ( آسیب به اعصاب، مشکلات بینایی، آسیب کلیوی و … ) را کاهش می دهد.


( متفورتکس محصول شرکت تهران شیمی )

در موارد خفیف، با رعایت یک رژیم غذایی مناسب، می توان میزان قند خون را کنترل کرد; اما در سایر افراد مبتلا به دیابت، درمان با داروهایی نظیر متفورمین به همراه یک رژیم غذایی مناسب، می تواند در کنترل قند خون مؤثر باشد.
متفورمین به بدن اجازه می دهد تا در کمبود تولید انسولین، حداکثر استفاده از انسولین موجود در بدن را جهت کاهش قند خون در دیابت نوع دو داشته باشد. این دارو می تواند به تنهایی یا همراه سایر داروهای ضد دیابت یا همراه با انسولین، تجویز گردد.
در بازار دارویی، ترکیبات متعددی تولید شده اند که در فرمول انها داروی متفورمین در کنار سایر اجزای دارویی بکار رفته است; این داروها با نام های تجاری متنوعی به بازار عرضه شده اند.
مصرف این داروهای ترکیبی در صورت صلاحدید پزشک، می تواند تعداد قرص دریافتی روزانه ی بیمار را کاهش دهد که این امر مصرف منظم دارو برای بیمار را راحت تر می کند.
متفورمین یک داروی ضد دیابت از دسته ی داروهای بی گوانیدی می باشد که با کاهش قند خون، بیماری دیابت نوع دوم را می تواند کنترل کند; همچنین در افراد دارای اضافه وزن که مستعد ابتلا به دیابت می باشند، می تواند احتمال ابتلا را کاهش دهد.
این دارو برای کودکان بالای ۱۰ سال به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد دیابت و انسولین نیز قابل تجویز می باشد. این دارو ممکن است در مواردی غیر از مشکل دیابت نیز برای مدتی تجویز شود.


( متفورتکس محصول شرکت تهران شیمی )

پیش از شروع مصرف متفورمین
– در صورت بارداري يا اقدام به بارداري یا شیرده بودن به پزشك خود اطلاع دهيد.
– در صورت سابقه ی مشکلات کلیوی، کبدی، تنفسی و حساسیت دارویی به پزشک خون اطلاع دهید.
-از آنجا که این دارو می تواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیه ی داروهای مصرفی خود (خصوصا سایر داروهایی که تاکنون و در یک ماه اخیر برای درمان افسردگی و خواب استفاده نموده اید) در اختیار پزشک یا داروسازتان قرار دهید.
– در صورتی که در دو روز اخیر، تحت عکسبرداری همراه با تزریق مواد رنگی قرار گرفته اید، پزشک خود را مطلع نمائید.
– در صورتیکه اخیرا بیماری دیابت شما تحت کنترل نبوده است ( مثلا دچار افت شدید قند خون شده اید و یا عوارضی نظیر تهوع، اسهال، کاهش وزن شدید و مشکلات تنفسی و … داشته اید ) به پزشک خود اطلاع دهید.
– در صورتی که اخیرا دچار عفونت شدید مانند عفونت ریوی یا کلیوی شده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
– در صورتی که تحت درمان با داروهای قلبی هستید یا اخیرا دچار حمله ی قلبی شده اید، حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
-مصرف الکل در مدت درمان با این دارو می تواند احتمال بروز عوارض ناشی از این دارو را افزایش دهد.
– در صورت نیاز به عمل جراحی یا هر گونه آزمایش بالینی در مورد مصرف این دارو با درمانگر خود صحبت کنید; زیرا ممکن است نیاز به قطع مصرف این دارو قبل و بعد از برخی عمل های جراحی باشد.

نحوه ی مصرف متفورمین
-متفورمین را دقیقا طبق دستور پزشک مصرف کنید; ممکن است پزشک شما در ابتدا دارو را با مقدار کم شروع کند و سپس به تدریج مقدار و تعداد نوبت دارو را افزایش دهد تا بدن شما به تغییرات ایجاد شده توسط دارو عادت کند و احتمال بروز عوارض کمتر شود.
– سعی کنید دارو را بطور منظم و در ساعات مشخصی از شبانه روز مصرف نمائید. مصرف متفورمین همراه وعده ی غذایی اصلی یا پس از یک میان وعده توصیه می شود.
– در صورتی که قرص اهسته رهش متفورمین برای شما تجویز شده است، ( روی بسته بندی این داروها در کنار نام دارو علامت SR دیده می شود ) از نصف کردن یا خرد کردن دارو خودداری کنید و قرص را بطور کامل ببلعید.
-در صورت فراموش كردن مصرف يك نوبت دارو بلافاصله پس از يادآوري آن را مصرف كنيد مگر آنكه زمان ياد آوري به نوبت مصرف بعدي دارو نزديك باشد.در اين شرايط نوبت فراموش شده را مصرف نكنيد و نوبت بعدي را در زمان خودش مصرف كنيد اما به هيچ وجه مقدار مصرف دارو را دوبرابر نكنيد.

توصیه های متفورمین
-در مدت درمان با این دارو تحت نظر. پزشک خود بمانید و آزمایشات و معاینات دوره ای لازم را بطور منظم انجام دهید.
– به علت اینکه قند خون بالا می تواند عوارض جدی چشمی در بر داشته باشد، حتما بصورت منظم معاینات چشمی لازم را انجام دهید تا از بروز چنین عوارضی پیشگیری نمائید.
– قند خون بالا منجر به آسیب به اعصاب ( خصوصا اعصاب انتهایی اندام ها ) می شود; این مسئله باعث می شود احساس بیمار به درد، ضربه یا بریدگی و … و هرگونه آسیبی کمتر شود و در نتیجه زخم یا آسیب ایجاد شده گسترش یابد و عفونت کند. همچنین ابتلا به دیابت منجر به کندتر شدن ترمیم های بافتی می شود; لذا تا جای ممکن از کفش های جلو پهن و مناسب سایز پایتان استفاده کنید. هر شب پاهای خود را بشویید و وضعیت بدن خود را از نظر بروز کبودی، زخم، ورم یا قرمزی خصوصاً در ناحیه ی پاها، به پزشک خود اطلاع دهید و هرروز مراقبت های لازم را تا بهبود کامل زخم انجام دهید.
– این دارو با تغییر در سیکل قاعدگی ممکن است احتمال بارداری را افزایش دهد و خانم ها در سنین باروری در مدت دارو درمانی با ترکیبات حاوی متفورمین باید این مساله را در نظر بگیرند.
-به توصيه هاي پزشكتان در مورد رژيم غذايي، ترك سيگار و فعالیت بدنی مناسب خود عمل نمایید.
-بطور کلی دارو درمانی با داروهای ضد دیابت ممکن است منجر به بروز علایم افت قند خون در بیمار شود. به همین جهت بهتر است بیماران دیابتی همیشه علایم مربوط به افت قند خون (تعریق سرد، تپش قلب، لرزش، بی قراری و ضعف شدید، تاری دید و سرگیجه) را در نظر بگیرد و توصیه های لازم جهت مقابله با افت قندخون (هایپوگلیسمیا) را از پزشک یا داروساز خود در یافت کند.(جهت کسب اطلاعات درباره ی افت قندخون و راهکارهای آن می توانید این مطلب را مطالعه کنید.)
-در صورت شروع هرگونه درمان یا قصد عمل جراحی، درمانگر خود را از مصرف این دارو مطلع نمایید.
-پیش از شروع هرگونه فعالیت ورزشی جدید که برروی سطح قندخون اثرگذار است، با پزشک خود مشورت نمایید و توصیه های لازم را دریافت کنید.
-در صورت احساس تشنگی بیش از حد، تکرر ادرار و خستگی زیاد به پزشک خود اطلاع دهید زیرا این علائم می تواند از افزایش قندخون باشد.
-معمولاً درمان دیابت در تمام طول زندگی فرد ادامه دارد لذا مصرف دارو را تا زمانی که پزشک به شما توصیه می کند ادامه دهید.

عوارض شایع متفورمین
-تهوع ، استفراغ و اسهال خصوصاً در ابتدای شروع درمان با این دارو ممکن است رخ دهد. جهت جلوگیری از آن، دارو را همراه یا بلافاصله پس از غذا مصرف کنید. معمولاً پس از چند روز مصرف، بدن شما به دارو عادت می کند و این عارضه برطرف می شود. با این حال در صورت شدید یا ادامه دار شدن این علائم به پزشک خود مراجعه نمایید.
در صورت ابتلا به اسهال نیز از آب و مایعات به مقدار کافی استفاده نمایید.
-در صورت احساس طعم غیر طبیعی در دهان، کاهش اشتها و درد شکمی ادامه دار، به پژشک خود مراجعه نمایید.

عوارض نادر اما مهم
-پزشک ممکن است در مورد عوارض مهمی که در صورت بروز مشکلی به نام اسیدوز لاکتیک ایجاد می شود، به شما اطلاعاتی دهد. احتمال بروز این عارضه بسیار کم می باشد اما بدلیل اینکه رسیدگی و درمان هرچه سریع تر این وضعیت واجب است، در صورت بروز علائمی همچون تهوع ، بی حالی یا خستگی شدید، تنگی نفس یا نفسه زدن(کوتاه و بریده نفس کشیدن)، احساس بوی الکلی یا میوه ی فاسد شده در دهان، در اسرع وقت به پزشک خود مراجعه نمایید.

اطلاعات بیشتر در مورد متفورمین
این دارو بر روی ترشح انسولین تاثیر نمی گذارد و بنابراین افت قند خون ایجاد نمی کند. ولی اثر بخشی انسولین را بیشتر می کند و حساسیت سلول ها را نسبت به انسولین افزایش می دهد بنابر این نیاز به انسولین را کاهش می دهد.
از طرفی بر روی سلول های کبد اثر می گذار و تولید قند را در کبد کاهش می دهد و از این طریق نیز به بیماران دیابتی کمک می کند.
متفورمین بر خلاف گلی بن کلامید و انسولین که باعث افزایش وزن می شوند بر عکس کمک به لاغری می کند و با کاهش اشتها و کاهش تولید قند در کبد علاوه بر کاهش قند خون کلسترول و تری گلسیرید را نیز کاهش می دهد.
دل آشوبه و ناراحتی های گوارشی از عوارض عمده متفورمین است. کاهش اشتها و اسهال از دیگر عوارض ناخواسته ی متفورمین است.
گزارش تجربه مصرف کنندگان متفورمین حاکی از آنست که اگر مقدار مصرف متفورمین از مقادیر کم آغاز شود و به تدریج اضافه شود و همچنین اگر بین غذا استفاده شود عوارض آن کاهش می یابد.
بعضی از انواع متفورمین اثر سریع دارند و بعضی آهسته رهش هستند یعنی در طول روز دارو به تدریج جذب و وارد جریان خون می شود.
متفورمین در درمان تخمدان پلی کیستیک و موی زائد در بانوان نیز مصرف می شود.
گلوکوفاژ  –  متفورمین هگزال – متوور و بروت از انواع خارجی این دارو هستند و انواع بسیار متنوعی در داخل تولید می شود
متفورمین در بیمارن کلیوی و کبدی ممنوعیت مصرف دارد و در صورت وجود نقص کبدی و کلیوی قبل از مصرف متفورمین باید به پزشک اطلاع دهید همچنین در بیمارانی که الکل مصرف می کنند مصرف متفورمین ممنوع است.
به طور کلی متفورمین افت قند خون ایجاد نمی کند چون در تولید انسولین نقشی ندارد ولی اگر افت قند خون مشاهده شد ممکن است به علت کاهش وزن و اشتها باشد و اگر علائم را به پزشک اطلاع دهید احتمالا پزشک داروی شما را قطع خواهد کرد.

مطالب ویژه با همکاری آقای دکتر مهدی شاهمیرانی
متفورمین و کاهش جذب ویتامین B12:
 میلر ( Meyler ):
متفورمین میتواند باعث کاهش جذب ویتامین B12، کاهش غلظت سرمی این ویتامین و بطور نادر باعث آنمی مگالوبلاستیک شود.
– دریک مطالعه شیوع وقوع این موارد، 9% در 600 بیمار دچار دیابت نوع دو که تحت درمان بی گوآنیدها ( متفورمین و فن فورمین) به مدت متوسط 12 سال بودند، مشاهده شد.
– دریک مطالعه دیگر شامل 353 بیمار دچار دیابت نوع دو که تحت درمان با انسولین و متفورمین به مدت 16 هفته بودند، پس از این دوره سطح سرمی هموسیستئین تا 4% افزایش، سطح سرمی فولات تا 7% کاهش و سطح سرمی ویتامین B12 تا 14% کاهش داشت.
– دریک مرد 63 ساله با دیابت نوع دو که حداقل به مدت 5 سال از متفورمین استفاده می کرد، سطح سرمی این ویتامین 110 پیوگرم/میلی لیتر ( رنج نرمال: 200-230 ) گزارش شد. سطح سرمی فولات نرمال بود و هیچ اتوآنتی بادی مشاهده نشد.
– در این فرد، تست شیلینگ* ( Schilling Test ) انجام شد. این تست، عدم جذب ویتامین B12 را نشان داد. سپس متفورمین این بیمار قطع شد و دو ماه بعد دوباره این تست انجام شد که اینبار هیچ کاهشی از جذب این ویتامین را نشان نداد.
تست شیلینگ به منظور ارزیابی وضعیت و تعیین جذب ویتامین B12 انجام میشود.
Meyler’s Side Effect of Drugs Sixteenth Edition.
آپ تودیت:
متفورمین باعث کاهش جذب ویتامین B12 تا 30% بیماران، کاهش غلظت سرمی این ویتامین در 5-10% بیماران و به ندرت باعث آنمی مگالوبلاستیک میشود.
– در برخی بیماران با کمبود ویتامین B12، نوروپاتی محیطی ممکن است باعث گسترش آنمی مگالوبلاستیک را جلوتر اندازد.
– دوز و طول مدت درمان با متفورمین مرتبط با خطر کمبود ویتامین B12 می باشد.
– در یک مطالعه، کاهش جذب این ویتامین با تجویز مکمل کلسیم کربنات ( 1.2 گرم روزانه ) تصحیح شد.
– دریک مطالعه دیگر، تجویز مکمل مولتی ویتامین روزانه باعث کاهش کمبود ویتامین B12 شد.
Uptodate 2017.
مارتین دل:
متفورمین میتواند باعث کاهش جذب این ویتامین و کاهش سطح سرمی آن شود.
– در یک سری شامل 10 بیمار مبتلا به کمبود ویتامین B12 ناشی از متفورمین، این بیماران تحت مداخلات درمانی زیر قرار گرفتند و سطح این ویتامین به حالت نرمال برگشت:
– تجویز یک دوره سه ماهه از فرم خوراکی یا عضلانی ویتامین B12.
– تغییر درمان به سایر داروهای خوراکی ضد دیابت در دو بیمار.
– توصیه به مصرف رژیم غذایی حاوی ویتامین B12.
MartinDale; The Complete Drug Refrence 2016.

Reference 1
Reference 2
Reference 3
 

چنانچه در خصوص “متفورمین” سوالی دارید، عارضه خاصی مشاهده نموده اید و یا مطلب ویژه ای به نظرتان می رسد با دیگران به اشتراک بگذارید

اگر به دنبال تاثیر متفورمین برای لاغری هستید خواندن این مطلب به شما توصیه می شود. در این مقاله می خواهیم بدانیم که آیا استفاده از متفورمین برای لاغری بی خطر است یا خیر و اینکه چرا گاهی پزشکان آن را برایتان تجویز می کنند؟ پیش از اینکه تصمیم بگیرید از قرص متفورمین برای لاغری استفاده کنید بهتر است اطلاعاتی درباره چگونگی تاثیر این قرص و عوارض آن، نحوه عملکرد متفورمین برای لاغری کسب کنید. برای تصمیم گیری درست با ما همراه شوید.

 

متفورمین در سال 1950  به بعد به عنوان یک داروی شایع برای درمان و پیشگیری دیابت نوع 2 مورد استفاده قرار گرفت. یکی از تاثیرات متفورمین برای لاغری کاهش وزن است اما عوارض جانبی متفورمین برای لاغری کم است و هزینه اش نیز بالا نیست. کاهش وزن معمولا برای کم شدن خطر دیابت نوع 2 مطلوب است. آیا همه می توانند از متفورمین برای لاغری استفاده کنند؟

 

متفورمین برای لاغری و کاهش وزن افراد چاق بی خطر است. با این حال شاید مصرف این دارو برای همه مناسب نباشد، مخصوصا آنهایی که اضافه وزنشان زیاد بالا نیست. پس قبل از مصرف حتما با پزشکتان در میان بگذارید. بر اساس تحقیقات، متفورمین به کاهش وزن برخی افراد کمک می کند. با این حال دقیقا مشخص نیست که چرا متفورمین باعث کاهش وزن شود. یک تئوری این است که شاید متفورمین با پایین آوردن اشتها باعث می شود کمتر غذا بخورید. حتی ممکن است چگونگی ذخیره سازی و استفاده از چربی های بدن را نیز تغییر دهد.عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

برخی تحقیق ها نشان داده اند متفورمین موجب کاهش وزن می شود اما راه حل سریعی نیست. بر اساس یک تحقیق بلند مدت، کاهش وزن مربوط به متفورمین به مرور و طی یک تا دو سال اتفاق می افتد. مقدار کاهش وزن نیز در هر فرد متفاوت است. در این تحقیق متوسط وزن کم شده پس از دو سال 2 تا 3.5 کیلوگرم بوده است.

مصرف دارو بدون رعایت عادات سالم دیگر، ممکن است سبب کاهش وزن نشود. اشخاصی که در طول مصرف متفورمین رژیم غذایی سالم و ورزش دارند بیشتر وزن کم می کنند. شاید دلیلش این باشد که متفورمین مقدار کالری سوزی در طول ورزش را تقویت می کند. اگر ورزش نکنید از این مزیت نیز محروم می شوید.

کاهش وزن ممکن است تا زمان مصرف متفورمین ادامه دار باشد. این یعنی اگر این دارو را متوقف کنید، احتمال بازگشت به وزن اولیه تان زیاد است. حتی اگر هم مصرف دارو را ادامه دهید، ممکن است به مرور وزن کم شده برگردد.

به عبارت دیگر، متفورمین قرص جادویی کاهش وزن نیست که خیلی ها منتظرش هستند. این قرص فقط در بعضی افراد موجب کاهش وزن می شود. یکی از مزایای متفورمین این است که اگر موجب کاهش وزن نشود منجر به افزایش وزن هم نمی شود.

در دیگر داروهای درمان دیابت نوع 2 کاهش وزن دیده نمی شود. متفورمین تنها کالری دریافتی را کاهش می دهد و تاثیری بر درصد چربی بدن ندارد. همچنین مصرف متفورمین برای لاغری در کنار ورزش، تاثیر بالاتری روی کاهش وزن بدن نسبت به ورزش تنها دارد.

 

 

اگر مبتلا به دیابت نوع 2 یا پیش دیابت یا اضافه وزن و چاقی باشید ممکن است پزشک برای کنترل دیابت متفورمین تجویز کند. در واقع حتی اگر مبتلا به دیابت و پیش دیابت هم نباشید ممکن است این دارو برایتان تجویز شده باشد.
به این نوع استفاده از متفورمین استفاده خارج از دستور العمل می گویند، یعنی سازمان جهانی غذا متفورمین را به عنوان یک داروی کاهش وزن نمی شناسد و تایید نمی کند. در نتیجه اطلاعات کمی درباره تاثیر گذاری آن روی کاهش وزن وجود دارد.

 

یکی از ویژگی های اصلی متفورمین، کاهش مقاومت به انسولین است. مقاومت به انسولین از دلایل اصلی ابتلا به دیابت و از عوامل کمک کننده به کاهش وزن است و می تواند منجر به سندروم تخمدان پلی کیستیک شود. متفورمین، مقدار تولید گلوکز کبد و جذب آن توسط روده را کاهش می دهد اما جذب از طریق عضلات را بالا می برد.

 

اگر پزشک برایتان متفورمین تجویز کرد، خودش نیز درباره مقدار دوز مصرف آن تصمیم می گیرد. احتمالا مصرف متفورمین را از دوز پایین شروع می کنید و طی چند هفته مقدار آن را افزایش می دهید. این کار مقدار عوارض جانبی کاهش می دهد.

 

 

به این نکته توجه داشته باشید که مصرف متفورمین ممکن است موجب تهوع، بی اشتهایی، استفراغ، ناراحتی معده و ناراحتی گوارش، تنگی نفس، دردهای عضلانی، تشنج و رعشه، اختلالات گفتاری – رفتاری و حواس پرتی شود. در صورت مشاهده چنین علائمی بلافاصله مصرف دارو را قطع نموده و به پزشک مراجعه کنید.

 

 

اگر در طول مصرف متفورمین وزن کم کردید ممکن است نتیجه مصرف این دارو باشد یا نباشد. کاهش وزن دلایل دیگری را نیز شامل می شود. برای مثال، برخی مشکلات سلامتی موجب از دست دادن اشتها شوند. این مشکلات عبارتند از:

داروهای دیگری نیز موجب کاهش وزن می شوند:

همچنین مشکلات سیستم گوارشی که موجب کاهش وزن می شوند عبارتند از:

متفورمین برای کسانی که مشکل مقاومت به انسولین دارند و کسانی که سالم هستند در کاهش وزن کمک می کند. اما در افراد سالم، کاهش وزن چشم گیری ایجاد نمی کند. استفاده از دارویی مانند متفورمین بدان معنا نیست که بعد از مصرف هرچیزی دلتان خواست بخورید و انتظار کاهش وزن داشته باشید. خوردن دارویی مانند متفورمین در کنار یک برنامه غذایی سالم همراه با ورزش، موثر است.

 

 

متفورمین دارویی نسبتا بی خطر است و عوارض جانبی آن معمولا با گذشت زمان از بین می رود. هر نوع کاهش وزنی که با خوردن این دارو به دست می آورید موقت و ناچیز است. اما اگر نگران مقدار وزنی هستید که هنگام خوردن متفورمین کم کرده اید با پزشک خود صحبت کنید. پزشک می تواند تشخیص دهد چه چیزی موجب کاهش وزنتان شده و اگر نگرانی باشد دستور العمل به شما خواهد داد.
چه متفورمین مصرف کنید یا خیر، در صورت کاهش وزن مرتب و نداشتن انرژی و اشتها باید به پزشک مراجعه کنید. همچنین اگر بی دلیل و بدون هیچگونه تلاشی طی 6 تا 12 ماه اخیر بیش از 5 کیلوگرم وزن کم کرده باشید نیز باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

 

مسیر رسیدن به کاهش وزن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. روش کاهش وزن پزشکان متخصص، ترکیبی از رژیم غذایی سالم و ورزش است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره رژیم غذایی با مشاورین به اندام صحبت کنید مخصوصا اگر مبتلا به بیماری هایی نظیر دیابت هستید.

برخی از سوالاتی که می توانید از پزشک خود بپرسید:

نویسنده: هولی کلامر

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


دیدگاه

عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

نام
*

ایمیل

با عضویـت در خبرنامـه جدیدترین مطالب سایـت را در ایمیل خود داشتـه باشید

ممنون! ایمیل شما ثبت شد.

سلامت نیوز: متفورمین در واقع برای کمک به درمان دیابت نوع 2 ساخته شد است.به گزارش سلامت نیوز به نقل از سایت دکتر کرمانی، داروها عجیب و به نوعی پیچیده هستند.گاهی، یک دارو برای درمان یک بیماری ساخته می شود، بعدها متوجه می شویم برای درمان دیگری هم مناسب است.در مورد متفورمین نیز چنین است. این دارو در واقع برای کمک به درمان دیابت نوع 2 ساخته شد است.طی این سال ها تحقیقات نشان داده دریافت متفورمین می تواند به کاهش وزن کمک کند، حتی در افرادی که دیابت ندارند.متفورمین یک حساس کننده انسولین است این یعنی متفورمین به بهتر عمل کردن این هورمون در بدن کمک می کند.انسولین هورمونی است که توسط پانکراس ساخته می شود.انسولین هورونی است که تنظیم می کند چگونه بدن گلوکز و چربی را مصرف یا ذخیره کند.سطح ثابت انسولین کمک می کند سطح قند خون ثابت بماند، نوسان قند خون از دلایل اصلی احساس گرسنگی و هوس غذاهای کربوهیدراتی است.با این حال به خاطر بسپارید که این، روش تضمین شده ای برای کاهش وزن نیست.مقدار کاهش وزن در افراد بسیار متغیر است.برخی ممکن است تنها مقدار وزن کم کنند و برخی ممکن است 7 تا 8کیلوگرم کاهش وزن را تجربه کنند.درست مانند هر دارویی مصرف متفورمین نیز از طرف بدن واکنش هایی دارد که این مورد نیز در افراد مختلف متفاوت است.بنابراین اگر شما و پزشکتان به این نتیجه رسیدید که این دارو می تواند کمکتان کند در ادامه عوارض جانبی که با مصرف متفورمین ممکن است تجربه کنید را توضیح می دهیم.

ممکن است مشکلات جدی معده را تجربه کنیدیکی از شایع ترین عوارض جانبی مصرف متفورمین بروز مشکلاتی برای معده است.تاثیر این دارو روی معده از فردی به فرد دیگر متفاوت استبا مصرف متفورمین ممکن است 40 تا 50درصد افراد دچار علائمی مانند اسهال، استفراغ، حالت تهوع و یا نفخ شوند.اینکه چرا متفورمین باعث بروز چنین مشکلی در معده می شود هنوز مشخص نیست.اما چون این دارو توسط کبد سوخت و ساز می شود، افرادی که مصرف سنگین الکل دارند و یا کسانی که مبتلا به مشکل رفلاکس اسید معده یا IBS هستند بیشتر مستعد این واکنشند.بیشتر اوقات بدنتان تنها پس از چند هفته عادت می کند و علائم بهبود می یابنداگر چنین اتفاقی نیفتاد پزشک می تواند دوز متفورمین را تغییر دهد و یا به کلی مصرفش را ممنوع کند.

متفورمین علائم شبیه به آنفولانزا را ایجاد می کندیکی از نادرترین علائم اسید لاکتیک است، شرایطی که در آن تعادل اسیدی در بدنتان از دست می رود.این مشکل خود را با گرفتگی عضلانی، درد، خستگی، لرز، سرگیجه، خواب آلودگی و علائم بسیار مبهم همراه است.این علائم بسیار سریع اتفاق می افتند و حتی ممکن است کشنده باشند.چنین حالتی بسیار وحشتناک است اما به خاطر بسپارید بسیار نادر است و در کمتر از یگ درصد اوقات اتفاق می افتد.اگر هم دچارش باشید سریع متوجه می شوید چون علائم بسیار شدید هستند. در صورت دیدن چنین مشکلی باید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.

مزه دهانتان شبیه فلز می شوداینکه برخی داروها پس از مصرفشان باعث شوند مزه دهانتان شبیه فلزات شود غیر شایع نیست.دشوار است که بگوییم چرا چنین اتفاقی می افتد اما بیمارانی هستند که پس از مصرف برخی داروها چنین حسی را دارند.وقتی برخی داروها را مصرف می کنیم، مقداری از آنها ممکن است با آب دهان از بدن خارج شوند.مزه آهنی که حس می کنید ممکن است به خاطر مواد موجود در دارو باشد.خوشبختانه این مشکل جدی و خطرناک نیست و می توانید با شستشوی دهان رفعش کنید.

دچار سردرد می شویدمتفورمین معمولا دچار افت فشار خون و بروز هیپوگلیسمی نمی شود اما گاهی باعث سردرد می شود.متفورمین نمی تواند باعث افت سطح قند خون شود.اما وقتی یک بیمار به علت ترکیب دارویی دچار سردرد می شود معمولا با افت قند خون همراه است.اگر سطح غیر طبیعی سردرد یا سردردی بی سابقه را تجربه کردید با پزشک خود صحبت کنید تا روش های مصرفی تان را تغییر دهد. )عوارض مصرف قرص متفورمین چیست

اشتهایی به غذا خوردن نداریدیکی از راه هایی که افراد فکر می کنند متفورمین می تواند به بهبود یافتنشان کمک کند این است که میزان اشتها را کاهش می دهد.وقتی انسولین بدنتان به صورت طبیعی جواب نمی دهد ممکن است به هوس غذایی منجر شود.متفورمین می تواند به تثبیت سطح انسولین کمک کند، در نتیجه احساس گرسنگی تا حدودی از بین می رود و در بعضی ممکن است شدتش بالاتر باشد طوری که اصلا به غذا علاقه نشان ندهند.به صورت کلی برای کاهش وزن بهترین روش ایجاد تغییر در عادات بد غذایی و تحرک است.حتی اگر دارویی باشد که 100 درصد کاهش وزن را تضمین کند در صورتی که عادات بد غذایی تان را تغییر نداده باشید باز هم اضافه وزن به ساغتان خواهد آمد.بنابراین توصیه ما این است که تا جای ممکن به سمت مصرف داروها نروید.

عوارض مصرف قرص متفورمین چیست
عوارض مصرف قرص متفورمین چیست
0

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *