عوارض قرص كلوميفن سيترات

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

پاسخ به سوالات پزشکی و جنسی شما ، در مجله دلگرم کلیک کنید

© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.

مراقبت قبل از بارداری به عنوان جزء اساسی مراقبت های بارداری معرفی شده است که شامل مراقبت از زنان در سنین باروری، قبل از اولین بارداری و یا بین بارداری هاست. به طور کلی می توان گفت که هدف از انجام مراقبت های قبل از بارداری، اطمینان از سلامتی والدین آینده قبل و حین بارداری است. به همین دلیل انجام این مراقبت ها با کیفیت مطلوب از اهمیت زیادی برخوردار است.

در صورتی که زوجین، پس از یك سال رابطه جنسی منظم وبدون پیش گیری، باردار نشوند.

در ده تا پانزده درصد از زوج ها دیده می شود. علل ناباروری می تواند مربوط به زن یا مرد یا هر دو باشد. حدود 4 درصد از مشكلات ناباروری مربوط به مردان، 4 درصد مربوط به زنان و حدود1 درصد مربوط به هر دو است. در حدود 1 درصد عامل ناباروری مشخص نیست.

طی دو دهه اخیر گام های بلندی در رابطه با تشخیص و درمان ناباروری برداشته شده است و خبر شادی بخش اینکه، حدود 9 درصد از زوج های نابارور با استفاده از روش های موجود صاحب فرزند شده اند.

بارداری برای هر زن تجربه زیبایی است که با تغییرات بسیاری همراه است. این تغییرات به منظور سازگاری و آماده سازی بدن مادر با حاملگی است. زنان در این دوره نیاز به مراقبت های خاصی دارند و مهم ترین ضامن حفظ تندرستی مادر در به دنیا آوردن نوزاد سالم، آگاهی وی از مراقبت های دوران بارداری و عمل نمودن به آن هاست.عوارض قرص كلوميفن سيترات

بارداری و زایمان پدیده های زیبا و شگفت انگیز خلقت هستند. زایمان یک فرآیند طبیعی است و بدن زن با آن سازگار است و برای این امر بسیار دقیق طراحی شده است. همانگونه که عمل لقاح و رشد و نمو جنین در بدن مادر معجزه است، عمل زایمان و به دنیا آمدن این موجود کوچک نیز اعجاز دیگری است.

زایمان یک روند فیزیولوژیک است که قبل از آن تغییرات گسترده ای در بدن مادر ایجاد می‌شود تا وضع حمل جنین را از طریق مجرای زایمان میسر سازد. در اثر انقباضات رحمی، دهانه رحم (سرویکس) کم کم باز و نازک می گردد و شرایط برای زایمان محیا می شود.

تولد نوزاد یک تغییر ژرف و پایدار در زندگی زنان است. در دوره نفاس که به شش هفته اول پس از زایمان گفته می شود مادر تغییرات مختلفی را تجربه می کند. تغییرات فیزیکی و آناتومیکی جهت برگشت بدن به وضعیت قبل از حاملگی و تغییرات روانی برای کسب نقش مادری و ایجاد ارتباط نزدیک با فرزند از جمله این تغییرات هستند. معمولاً مادران به خوبی از عهده مراقبت از کودک بر آمده و با تأثیرات خانوادگی، اقتصادی و اجتماعی ناشی از آن سازش می یابند.

خدای بخشنده را شکرگزار و نوزاد بخشیده بر تو مبارک، امید که بزرگ شود و از نیکوکاریش بهره مند گردی. امام علی (ع)
نوزاد فرشته ای کوچک و هدیه ای آسمانی از طرف خداوند می باشد. این فرشته ی کوچک با گذر زمان و به دست شما رفته رفته بزرگ می شود و تکامل می یابد.
رشد و تکامل به خصوص در سال های اول زندگی،  شاخصه ی اصلی حیات می باشد و نیاز به توجه بسیاری دارد.

کودک، روز به روز برای والدینش جذاب تر و خاطرانگیزتر خواهد بود. انجام فعالیت هایی چون جویدن، نشستن، ایستادن و  برای پدر و مادر ها بسیار شیرین و جذاب است. به احتمال زیاد شما هم برای دیدن چنین فعالیت هایی از کودک خود، لحظه شماری می کنید.
شما در این دوره، یعنی دوره شیر خوارگی کودکتان، هر روز شاهد رشد و تکامل بیشتر، و ایجاد تغییرات در او خواهید بود. و هم چنین تکامل رفتاری او را، در هر مقطع سنی لمس خواهید کرد.

کودک نوپا به دلیل اکتشاف، تقلید و خیال پردازی های بی انتها، به سرعت در حال یادگیری می باشد. این دوره، به دلیل وجود همین رفتار های کودکانه، دوره ی ماجراجویی نیز یده می شود.کودک در نوپایی از وابستگی دوره ی شیرخوارگی وارد مرحله استقلال یا عدم وابستگی می شود.
در اواخر این دوره (اواخر 2 سالگی)، دستگاه های مختلف بدن کودک تقریبا رشد کرده و در حال تغییر است. یکی از تغییرات مهم این دوره که در دستگاه گوارش کودک رخ می دهد کنترل دفع ادرار و مدفوع می باشد.

پدرها باید باور داشته باشند که یک کودک شیرخواره به حمایت و محبت معتدل پدر نیازمند است. اما این محبت، فراتر از بازی کردن با طفل و بوسیدن و نوازش کردن اوست. پدر در مسیر تربیت به این اعتماد و عشق و ارتباط موثر نیازمند است.

اگر پدر در این زمان حمایت، محبت و عشق مستمر خود را به کودک خود ندهد و وظیفه ی خود را به آینده محول کند رشته ی تربیتی و شخصیتی کودک را پاره خواهد کرد..کودک نمی پذیرد که پدر به یکباره در دنیای خصوصی او پرت شود

ناباروری به صورت عدم توانایی در باردار شدن پس از یکسال ازدواج و نزدیکی بدون جلوگیری گفته می شود. یکی از داروهایی که در درمان ناباروری در افراد مورد استفاده قرار می گیردکلومیفن سیترات است. در این جا با طرز کار و نحوه مصرف این دارو آشنا می شویم؟

کلومیفن دارویی است که برای نخستین بار در سال ۱۹۵۶ ساخته شده و برای انجام آزمایشات کلینیکی در سال ۱۹۶۰ مصرف گردیده است. تا آن زمان این دارو به طور گسترده ای به عنوان بهترین دارو برای افزایش رشد فولیکول های تخمدان (جایی که تخمک ها درآن رشد می کنند) مورد استفاده قرار می گرفت.

كلومیفن برای درمان ناباروری ناشی از كاهش یا فقدان تخمك گذاری در زنانی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک و یا pco هستند و نیز ناباروری مردانی كه تولید اسپرم در آنها كافی نیست ، به كار برده می شود.

این تركیب هم چنین در درمان بی كفایتی عملكرد جسم زرد کاربرد دارد. این دارو برای تشخیص نارسایی در محور هیپوتالاموس -هیپوفیز- غده فوق كلیه نیز مفید می باشد. به منظور ارزیابی عمل تخمدانها در تخمك گذاری نیز استفاده می گردد.

کلومید سالهای زیادی مورد استفاده قرار گرفته است و به عنوان یک داروی بی خطر محسوب می شود با این وجود ممکن است عوارض جانبی مانند شکم درد یعنی احساس پری یا سوزش، برافروختگی، کج خلقی ویا اختلال بینایی شود و در تعدادی از بیماران کلومید ممکن است موجب بزرگ شدن کیست تخمدان شود.

کلومید در ۱۰ درصد موارد با چند قلویی همراه است که دوقلویی می باشند. هیچ گونه خطری بر تولید نوزاد ناقص الخلقه یا عوارض مشابه وجود ندارد. البته هیچ کس قادر نیست نتایج یک حاملگی را تضمین نماید.

مهم ترین عوارض این دارو عبارتند از:

تشكیل كیست تخمدان، بزرگ شدن بیش از حد تخمدان، گرگرفتگی، احساس ناراحتی در پستان و اختلال دید.

تجویز کلومیفن سیترات غالبا در روزهای ۷-۳ و یا ۹-۵ سیکل قاعدگی صورت می گیرد. قرص های کلومید به صورت خوراکی مصرف می شوند و بهتر است که قرص ها در زمان معینی در هر روز مصرف گردند. به طور کلی بیماران نباید کلومید را از ۶ ماه مصرف نمایند.

زمان تخمک گذاری معمولا ۸-۵ روز و در بعضی منابع 4 تا 1 روز بعد از مصرف آخرین قرص کلومید است. شما می توانید بعد از مصرف آخرین دوز دارویی به صورت یک روز در میان اقدام به باروری نمایید.

برای تشخیص زمان تخمک گذاری می توانید، دمای بازال بدن (دمای پایه بدن بعد از بیدار شدن از خواب) را هر روز صبح از روز اول دوره قاعدگی ثبت کنید تا بروز تخمک‌گذاری مشخص شود.

در چه صورتی مصرف قرص کلومیفن باید قطع گردد؟

این دارو نباید در حاملگی ، ضایعات بدخیم، کیست تخمدان، بیماری های کبدی، خونریزی های غیر طبیعی، سندروم تحریک زیاد تخمدان (OHSS)، درد شدید شکم، اندومتریوز، بی خوابی، سرگیجه، سردرد، اختلالت بینایی و افسردگی، وجود کیست های تخمدانی غیر از سندرم پلی کیستیک تخمدان و ترومبوفیلبیت نباید مصرف شود.

دیده شده است که بدنبال مصرف کلومیفن 1 تا 2 درصد بارداری و 65 تا 8 درصد تخمک گذاری دیده شده است. البته حدود 25درصد بیماران نیز به درمان با كلومفین مقاوم هستند. چاقی، آندروژن بالا و مقاومت به انسولین از مهم ترین عوامل در بیماران مقاوم به کلومیفن می باشند. در صورت عدم وقوع تخمک گذاری در پاسخ به کلومیفن می توان از سایر درمان های طبی یا جراحی استفاده نمود.

دارو باید به میزان مناسب و در ساعت مشخصی از روز مصرف شود.

در صورت فراموش كردن یك وعده مصرف دارو، بهتر است بلافاصله پس از به خاطر آوردن مصرف شود. در صورتی كه در زمان مصرف بعدی، بیمار عدم مصرف دارو را به خاطر آورد، در نوبت بعدی، باید دارو به میزان دو برابر استفاده شود. در صورت فراموش كردن بیش از یك بار، به پزشك مراجعه شود.

بروز علایم یا درد غیر طبیعی (احتمال بروز کیست یا بزرگی تخمدان) و یا تاری دید را سریعا گزارش کنید.

تا زمانی که عوارض دارو مثل تاری دید و یا گیجی مشخص نشده است باید از کارهای مخاطره‌آمیز خودداری کنید.

مادری، همراهی است دلسوز برای حس زیبای مادری تمام تلاش مادری، تشکیل جمعی متخصص و ماهر در حوزه های زنان و مامایی، تغذیه، تناسب اندام، روانشناسی و کودکان در کنار شماست، برای احساس اطمینان و شادابی دوران زیبای قبل از بارداری، دوران شیرین بارداری و دوران پر از عشق بعد از بارداری
ما و شما برای آموختن بیشتر، مشاوره ها و همدلی های و پاسخ به دغدغه ها و مسایل احتمالی دوران پر هیجان مادری دست در دست هم گذاشته ایم. سلامت، زیبایی، روحیه شاد و خندان و عشق شما به فرشته ناز و کوچولویتان آرزوی قلبی ماست. در هر لحظه همراهی ما را حس کنید.

بیش از 4 سال است که کلومیفن سیترات به عنوان اولین خط درمانی تحریک و تقویت تخمک گذاری زنان در سنین باروری که قدرت باروری آن ها کاهش یافته است یا زمینه ناباروری دارنداستفاده می شود.

اختلالات تخمک گذاری از علل شایع باروری و ناباروری در زنان در سنین باروری هستند.

چندین دارو موثربرای تحریک یا تقویت تخمک گذاری با درصد شانس موفقیت مختلف در دسترس هستند اما کلومیفن سیترات به دلایل زیر به عنوان خط اول درمان استفاده می شود:

کلومیفن سیترات در گذشته به عنوان یک آنتی استروژن ( ضد استروژن ) در نظر گرفته می شد، امروزه در طبقه بندی گیرنده انتخابی استروژن نیز قرار گرفته است، بنابراین در هر دو گروه آگونیست و آنتاگونیست (رقابتی ) استروژن وجود دارد. با این حال ویژگی آگونیست بودن آن تنها در زمان کاهش شدید سطح استروژن بدن آشکار می شود. به طور کلی اثرات رقابتی با استروژن غالب است.

کلومیفن سیترات باعث کاهش گیرنده های استروژن در سطح هیپوفیز و هیپوتالاموس می شود و اثر خود را از طریق مداخله در بازخورد منفی تولید طبیعی استروژن در بدن اعمال می کند.عوارض قرص كلوميفن سيترات

در نتیجه ترشح هورمون GnRH باعث تحریک ساخت هورمون محرک فولیکولی ( FSH) از هیپوفیز می شود که به نوبه خود با پیدایش یک یا از یک فولیکول غالب در تخمدان، باعث رشد فولیکول و بلوغ آن می شود.

نشانه های بارز نیاز به کلومیفن سیترات عبارتند از:

ممکن است کلومیفن سیترات به تنهایی یا به همراه سایر داروها تجویز شود.

سازمان غذا و دارو ایالت متحده دوز اولیه 5 میلی گرم روزانه به مدت 5 روز در هر سیکل ماهانه را تائید کرده است واگر بیمار به دوز 5 میلی گرم روزانه  پاسخ ندهد و تخمک گذاری نداشته باشد ممکن است به 1 میلی گرم در روز (به مدت 5 روز) افزایش یابد.

توصیه می شود، شروع درمان 5 روز پس از شروع طبیعی یا تحریک قاعدگی و یا در هر زمانی که بیمار خونریزی قاعدگی نداشته باشد، صورت گیرد.

انتظار می رود تخمک گذاری 5 تا 1 روز پس از آخرین دوز کلومیفن سیترات صورت گیرد.

زمان مقاربت در رابطه با تخمک گذاری در افزایش شانس لقاح موثر است.

برخی پزشکان توصیه می کنند زوجینی که تمایل به بارداری دارند حداقل دو بار در هفته یا در طی روزهای تخمک گذاری نزدیکی داشته باشند، اما هیچ اطلاعاتی راجع به داشتن بره نزدیکی در حین مصرف کلومیفن سیترات وجود ندارد.

بره نزدیکی باید مرتبط با زمانی که انتظار می رود تخمک گذاری اتفاق می افتد، باشد.

معمولا در زنان مصرف کننده دوز 5 میلی گرمی تقریبا 46 درصد موارد در حین مصرف و تقریبا 21 درصد پس از مصرف دوز 1 میلی گرمی تخمک گذاری می کنند.

اگر چه دوز از 1 میلی گرم روزانه توصیه نمی شود و برخی پزشکان تجویز دوز 5 میلی گرمی را تا رسیدن به تخمک گذاری ادامه می دهند.

هنگامی که حداقل دوز موثر تعیین شد بیمار 6 تا 9 سیکل باید در حال تلاش برای بارداری باشد.

اگر بیمار با مصرف دوز 15 میلی گرمی کلومیفن سیترات، تخمک گذاری نداشت روش جایگزین برای تحریک تخمک گذاری باید در نظر گرفتهشود زیرا افزایش دوز از 15 میلی گرم در طی 5 روز احتمال تخمک گذاری را نمی کند.

برخی زنان که نسبت به تجویز کلومیفن سیترات در تحریک تخمک گذاری مقاومت نشان می دهند ممکن است نیاز به دوز از 2-25 میلی گرم به مدت طولانی تر، 8 تا 1 روز داشته باشند اما ممکن است تخمک گذاری و لقاح با تاخیر صورت گیرد.

این نکته را هم باید در نظر داشت که عوارض جانبی در تجویز دوزهای بالا است.

پس از شروع درمان، ارزیابی پاسخ به درمان توسط اندازه گیری BBT و ترشح ادراری LH یا توسط سونوگرافی واژینال متعدد صورت می گیرد. اطلاعات کمی در مورد ارزیابی احتمال لقاح وجود دارد.

استفاده از فناوری های ارزیابی مثل سونوگرافی واژینال در تلاش های اولیه تخمک گذاری با تجویز کلومیفن سیترات، تنها هزینه را افزایش داده و بنظر نمی رسد نسبت به آزمایشات ارزیابی مفیدتر باشد.

بطور کلی کلومیفن سیترات دارویی است که به خوبی تحمل می شود. اما مصرف آن بدون عوارض جانبی هم نیست، مصرف این دارو عوارضی به همراه دارد که شایع ترین آنها عبارتند از:

از آنجا که نیمه عمر کلومیفن سیترات 5 روز است این عوارض ممکن است تا چند روز پس از آخرین دوز استفاده شده در بدن باقی بماند. با این حال معمولا این عوارض پس از پایان دوره درمان بهبود می یابند.

زنانی که با مصرف این دارو دچار مشکلات بینایی می شوند باید سریعا دارو را قطع کنند و یا داروی تحریک تخمک گذاری دیگری را جایگزین کنند.

 

اثرات آنتی استروژن کلومیفن سیترات بر اندومتر(پوشش داخلی رحم) و سرویکس ( دهانه رحم) تاثیر گذاشته و ممکن است در بقای اسپرم و انتقال آن و لانه گزینی مداخله کند.

خطر متوسطی در ایجاد حاملگی های چندقلویی وجود دارد که آنها دوقلو و تعداد معدودی سه قلو می شوند.

هیچ مدرکی دال بر افزایش خطر سقط ناگهانی در نتیجه استفاده از کلومیفن سیترات پیدا نشده است.

سندرم تحریک بیش از حد تخمدان یک عارضه شناخته شده مصرف کلومیفن سیترات است، با این حال اغلب موارد معمولا خفیف هستند و بیماران به ندرت تظاهرات شدید، که شامل درد شکمی، هیپوولمی (وضعیتی که در آن حجم مایعات بدن به دلایل مختلفی کاهش می یابد و جریان خون به اندام ها و سلول ها کاهش می یابد واکسیژن و غذا به اندازه کافی در اختیار سلول ها قرار نمی گیرد)، تهوع، استفراغ، و کم ادراری است را دارند.

در مطالعات کمی این نتیجه حاصل شده که درمان ناباروری به کمک این نوع داروها با افزایش خطر سرطان به خصوص توده های تخمدان همراه است.

 




9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *