عوارض فشار خون بالا در حاملگی

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

فشار خون بالا در بارداری که یکی از دغدغه‌های زنان باردار است، همیشه خطرناک نیست، اما گاهی‌ می‌تواند اثرات ناخوشایندی بر سلامتی مادر و نوزاد داشته باشد. با ما همراه باشید تا از علل بروز فشار خون در بارداری و روش‌های کنترل و پیشگیری از آن مطلع شوید.

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

با توجه به یافته‌های «مؤسسه‌ی ملی قلب، ریه و خون» (NHLBI)، فشار خون بالا در دوران بارداری علت‌های مختلفی دارد:

سبک زندگی ناسالم ممکن است در دوران بارداری منجر به فشار خون بالا شود. داشتن اضافه وزن یا چاقی و نداشتن فعالیت از عوامل عمده‌‌ی ایجاد فشار خون بالا هستند.
احتمال بالا رفتن فشار خون در زنانی که اولین بارداری خود را تجربه می‌کنند است، اما خوشبختانه احتمال بروز فشار خون بالا در بارداری‌های بعدی بسیار کم می‌شود.
احتمال فشار خون بالا در زنانی که چندقلو باردار هستند است، چون بدن آنها تحت فشار بیشتری قرار دارد.
سن مادر نیز از عوامل مؤثر است، به همین دلیل زنان باردار بالای چهل سال در معرض خطر هستند.
طبق گزارش انجمن پزشکی باروری آمریکا (American Society for Reproductive Medicine)، استفاده از تکنیک‌های کمک‌باروری (مانند IVF) طی فرآیند لقاح، احتمال بالا رفتن فشار خون در زنان باردار را افزایش می‌دهد.
زنانی که قبل از بارداری فشار خون بالا دارند، نسبت به افراد دارای فشار خون طبیعی، در دوران بارداری‌ در معرض خطر هستند.

فشار خون را به صورت کسر فشار خون سیستولیک روی فشار خون دیاستولیک می‌خوانند

برای اینکه مشخص شود فشار خون «طبیعی» شما در دوران بارداری چقدر است، احتمالا پزشک در اولین ویزیت فشار خون‌تان را به عنوان فشار پایه اندازه می‌گیرد. سپس در هر ویزیت دوباره فشار خون شما را می‌گیرد و با فشار پایه مقایسه می‌کند.
فشار خون طبیعی معمولا نزدیک دوازده روی هشت میلی‌متر جیوه است.

فشار خون بالاتر از ۱۴ روی نه، یا فشار خونی که پانزده درجه بالاتر از فشار خون قبل از بارداری باشد، نگران‌کننده است.
در اوایل بارداری، معمولا از هفته‌ی پنجم تا اواسط سه ماهه‌ی دوم، ممکن است فشار خون کاهش پیدا کند زیرا هورمون‌های بارداری رگ‌های خونی را گشاد می‌کنند. در نتیجه، مقاومت در برابر جریان خون کاهش پیدا می‌کند.

برای تعیین پایین بودن فشار خون، عدد قطعی وجود ندارد، با این حال فشار خون پایین با علائمی همراه است:

در دوران بارداری، فشار خون ممکن است تغییر کند یا به سطح قبل از بارداری بازگردد. این تغییرات ممکن است به دلایل زیر باشند:

در اغلب موارد، فشار خون بالا در دوران بارداری تقریبا بلافاصله پس از زایمان از بین می‌رود. در صورتی که فشار خون پس از زایمان همچنان بالا بماند، پزشک ممکن است برای بازگشت به حالت طبیعی دارو تجویز کند.

روش‌های زیادی برای پیگیری فشار خون در طول حاملگی وجود دارد، از جمله:

اگر فشار خون پس از هفته‌ی بیستم بارداری همچنان ادامه پیدا کند، می‌تواند منجر به بروز عوارضی ار جمله پری‌اکلامپسی شود.

این بیماری می‌تواند باعث وارد آمدن آسیب جدی به اندام‌ها بدن، از جمله مغز و کلیه شود. پری‌اکلامپسی را به توکسمی یا فشار خون ناشی از بارداری نیز می‌شناسند. پری‌اکلامپسی همراه با تشنج تبدیل به اكلامپسی می‌شود که می‌تواند مرگبار باشد.

با مراقبت‌های کامل قبل از زایمان و ویزیت منظم دکتر، می‌توان علائم پری‌اکلامپسی را تشخیص داد. این علائم عبارتند از:

هلپ مخفف انگلیسی عبارت همولیز، افزایش آنزیم‌های کبدی و کاهش تعداد پلاکت‌‌ است. این مشکل وخیم و خطرناک می‌تواند یکی از عوارض پر‌ی‌اکلامپسی باشد. تهوع، استفراغ، سردرد و درد در ناحیه فوقانی شکم از نشانه‌های این سندروم است. از آنجایی که هلپ می‌تواند به شدت به اندام‌های حیاتی بدن آسیب برساند، برای سلامتی مادر و کودک و کاهش فشار خون نیاز به مراقبت‌های اورژانسی خواهد بود. در بعضی موارد حتی باید زایمان زودتر از موعد انجام شود.

فشار خون بالا در دوران بارداری می‌تواند بر میزان رشد کودک نیز تأثیر بگذارد و باعث شود وزن نوزاد هنگام تولد پایین باشد.

بر اساس مطالعات کنگره‌ی متخصصین زنان و زایمان آمریکا، دیگر عوارض فشار خون بالا عبارتند از:

دلایل خطرناک و رایج فشار خون بالا، مانند چاقی و سابقه‌ی فشار خون بالا را می‌توان از طریق رژیم غذایی و ورزش کاهش داد. البته در دوران بارداری، افزایش وزن اجتناب‌ناپذیر است. توصیه می‌شود زنان باردار با پزشک خود مشورت کنند تا بدانند چه میزان اضافه وزن طبیعی است.

رژیم‌های غذایی برای زنان باردار در هر فرد متفاوت است. با یک متخصص تغذیه صحبت کنید تا با توجه به قد و وزن‌تان برای شما بره‌ی تغذیه مناسب بنویسد.

مؤسسه‌ی ملی قلب، ریه و خون تأکید می‌کند برای کاهش خطر ابتلا به فشار خون بالا باید تمام اقدامات لازم را انجام دهید. باید از سیگار و الکل، که هر دو فشار خون را بالا می‌برند، دوری کنید.

بارداری باعث تغییر هورمون‌ها و تغییرات روانی و جسمی می‌شود. این تغییرات می‌تواند موجب استرس زن باردار شوند که به نوبه‌ی خود می‌تواند کنترل فشار خون بالا را دشوار‌تر کند. روش‌های کاهش استرس مانند یوگا و مراقبه را امتحان کنید.

مصرف بعضی از داروهای فشار خون رایج برای زنان باردار مناسب نیست.

هنگام بارداری از این داروها برای کاهش فشار خون استفاده نکنید:

این داروها به‌ویژه از طریق جریان خون به بدن نوزاد در حال تکامل منتقل می‌شوند و می‌توانند سلامتش را تحت تأثیر قرار دهند. همچنین این داروها می‌توانند خون را رقیق کنند، این عارضه بر توانایی مادر برای حفظ جنین اثر می‌گذارد.

متیلدپا (Methyldopa) و لبتالول (labetalol) هر دو داروهایی هستند که مصرف آنها برای کنترل فشار خون در دوران بارداری ضرری ندارند.

اگر در طول بارداری دچار فشار خون بالا شدید، حتما با پزشک خود در مورد چگونگی کنترل فشار خون صحبت کنید.

فشار خون بالا در دوران بارداری معمولا به مشکلات جدی منجر نمی‌شود. با این حال، اگر کنترل و درمان نشود، می‌تواند هم برای مادر و هم برای نوزاد خطرناک باشد. متأسفانه اختلالات فشار خون ناشی از فشار خون بالا دومین علت مرگ مادران در دوران بارداری در ایالات متحده است.

همیشه در مورد نگرانی‌های خود با دکتر خود صحبت کنید. بره‌ریزی برای مراقبت‌های قبل از زایمان می‌تواند تجربه‌ی بارداری سالمی را برایتان به ارمغان بیاورد.

قبل از اینکه باردار شوید در مورد عوامل و دلایل احتمالی فشار خون بالا تحقیق کنید و برای پایین نگه داشتن فشار خون در دوران بارداری اقدامات پیشگیرانه را انجام دهید.

برگرفته از : healthline

((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ &ltg.indexOf(&#39category-&#39)

تربیت کودک را باید بیست سال پیش از تولدش آغاز كرد

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’

.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”

علائم عفونت واژن؛ علت، انواع و درمان عفونت واژن

قرص اورژانسی چیست؛ روش مصرف و عوارض قرص اورژانسی ضد بارداری

علت تکرر ادرار در زنان؛ تشخیص و درمان خانگی تکرر ادرار در زنان


جلوگیری از سرطان سینه با ۱۵ خوراکی سالم

رژیم لاغری در دوران شیردهی و نکاتی که باید بدانید

کتاب قاف، بازخوانی زندگی آخرین پیامبر از سه متن کهن فارسی

ماتریس بازخورد؛ چطور از بازخوردها نهایت استفاده را ببریم؟

سردرد سینوسی؛ نشانه ها و راه‌های درمان آن

علت عزت نفس پایین؛ ۱۱ عادت اشتباه که عزت نفس شما را نابود می‌کند

خارش چشم؛ دلایل، تشخیص و راه‌های درمان خانگی و دارویی آن

بهترین فیلم های ۲۰۱۷ که در ذهن شما ماندگار خواهند شد

بهترین رمان های عاشقانه که حس عشق را در شما زنده می‌کنند

بهترین کشورها که پذیرای متقاضیان مهاجرت از طریق کار هستند

بهترین فیلم های عاشقانه جهان که شما را در فضایی رمانتیک غرق می‌کنند


ثروتمندترین کشورهای جهان کدام‌اند؟

معروف ترین موزه های جهان؛ ۱۰ موزه برتر جهان با آثار تاریخی حیرت‌انگیز

فشار خون بالا و بارداری لزوما یک ترکیب خطرناک نیستند.  داشتن فشار خون در بارداری نیاز به نظارت دقیق دارد.اگر فشار خون بالا دارید، قرار ملاقات پیش از مواجهه با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی که بارداری خود را کنترل می کند، بره ریزی کنید. همچنین با سایر اعضای تیم مراقبت بهداشتی خود، مانند پزشک خانواده یا متخصص قلب، ملاقات کنید. آنها ارزیابی می کنند که چقدر فشار خون بالا را مدیریت می کنید و تغییرات درمانی را که ممکن است قبل از بارداری لازم باشد را در نظر بگیرید،سعی کنید مطالب مربوط بهنشانه های شروع زایمان را مطالعه کنید و برای بررسی این مشکل با سایت سلام مادر تا انتها همراه باشید.

گاهی اوقات فشار خون بالا قبل از بارداری وجود دارد. در موارد دیگر، فشار خون بالا در دوران بارداری ایجاد می شود.

• فشار خون حاملگی زنان مبتلا به فشارخون بارداری دارای فشار خون بالا هستند که پس از ۲۰ هفته بارداری ایجاد می شود. پروتئین بیش از حد در ادرار یا سایر نشانه های آسیب اندام وجود ندارد. بعضی از زنان مبتلا به فشارخون بارداری در نهایت پره اکلامپسی را ایجاد می کنند.

• پرفشاری خون مزمن فشار خون بالا است که قبل از بارداری وجود داشت یا قبل از ۲۰ هفته حاملگی اتفاق می افتد. اما به این دلیل که فشار خون بالا معمولا علائم ندارد، ممکن است دشوار باشد که زمان شروع آن مشخص شود.

• پرفشاری خون مزمن با پرهاکلامپسی سوپاپ این بیماری در زنان مبتلا به پرفشاری خون مزمن قبل از بارداری رخ می دهد که موجب افزایش فشار خون بالا و پروتئین در ادرار و سایر عوارض مرتبط با فشار خون در دوران بارداری می شود.

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

• پره اکلامپسی زمانی اتفاق می افتد که فشار خون بالا پس از ۲۰ هفته بارداری ایجاد می شود و با علائم آسیب به سیستم های دیگر بدن مانند کلیه ها، کبد، خون و مغز همراه است. پره اکلامپسی درمان نشده می تواند منجر به عوارض جدی و حتی کشنده برای مادر و نوزاد، از جمله تشنج (اکلامپسی) شود. پیش از این، پره اکلامپسی تنها در صورتی تشخیص داده شد که یک زن باردار دارای فشار خون بالا و پروتئین در ادرار او بود. کارشناسان اکنون می دانند که ممکن است پره اکلامپسی بدون پروتئین در ادرار ایجاد شود.

فشار خون در بارداری خطرات مختلفی را شامل می شود:

• جریان خون به جفت کاهش یافته است. اگر جفت خون خون نداشته باشد، ممکن است نوزاد شما کمبود اکسیژن و مواد مغذی کمتری دریافت کند. این می تواند منجر به رشد آهسته (محدودیت رشد داخل رحمی)، وزن کم هنگام تولد یا تولد زودرس شود. نارسایی می تواند منجر به مشکلات تنفسی، افزایش خطر ابتلا به عفونت و سایر عوارض برای نوزاد شود.

• انقباض پلاستیکی پره اکلامپسی خطر ابتلا به این بیماری را افزایش می دهد که در آن جفت از دیواره داخلی رحم شما قبل از زایمان جدا شده است. انقباض شدید می تواند باعث خونریزی شدید شود که می تواند برای شما و نوزاد شما تهدید کننده زندگی شما باشد.

• محدودیت رشد داخل رحمی فشار خون بالا ممکن است منجر به کاهش رشد یا رشد کودک (محدودیت رشد داخل رحمی) شود.

• آسیب به اندام های دیگر شما. فشار خون بالا کنترل می شود و باعث آسیب مغز، قلب، ریه ها، کلیه ها، کبد و سایر اعضای اصلی می شود. در موارد شدید، این می تواند تهدید کننده زندگی باشد.

• زایمان زودرس گاهی اوقات زایمان زود هنگام برای جلوگیری از عوارض بالقوه خطرناک زندگی در هنگام فشار خون در بارداری ضروری است.

• بیماری قلبی عروقی آینده. داشتن پره اکلامپسی ممکن است خطر ابتلا به بیماری قلبی و قلب (قلب و عروق) آینده شما را افزایش دهد. خطر ابتلا به بیماری قلبی عروقی در آینده است اگر شما بیش از یک بار پره اکلامپسی داشته باشید یا به علت فشار خون در بارداری دچار زایمان زودرس شده اید.

نظارت برفشار خون در بارداری بخش مهمی از مراقبتهای قبل از زایمان است. اگر فشارخون مزمن دارید، ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی شما این دسته ها را برای اندازه گیری فشار خون در نظر می گیرد:

• فشار خون بالا. فشار خون بالا یک فشار سیستولیک بین ۱۲۰ تا ۱۲۹ میلی متر جیوه (mmHg) و فشار دیاستولیک زیر ۸۰ میلی متر جیوه است. فشار خون بالا در طول زمان افزایش می یابد، مگر اینکه اقداماتی برای کنترل فشار خون انجام شود.
• پرفشاری خون مرحله ۱ فشار خون بالا در مرحله ۱ یک فشار سیستولیک است که از ۱۳۰ تا ۱۳۹ میلی متر جیوه یا یک فشار دیاستولیک بین ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه است.
• پرفشاری خون مرحله ۲ پرفشاری خون شدیدتر، فشارخون ۲ ساله فشار سیستولیک ۱۴۰ میلی متر و یا بالاتر است یا فشار دیاستولی ۹۰ میلی متر و یا بالاتر.

علاوه بر فشار خون بالا، علائم و نشانه های دیگر پره اکلامپسی نیز شامل موارد زیر است:

• پروتئین بیش از حد در ادرار (پروتئینوری) یا علائم اضافی مشکلات کلیوی
• سردرد شدید
• تغییر در دید، از جمله از دست دادن موقت، بینایی تیره یا حساسیت به نور
• درد شکمی بالایی، معمولا زیر شکم خود را در سمت راست قرار می دهد
• تهوع یا استفراغ
• سطح پلاکت ها در خون شما کاهش یافته (ترومبوسیتوپنی)
• اختلال عملکرد کبدی
• ضعف نفس، ناشی از مایع در ریه ها است

افزایش ناگهانی وزن و تورم  – به ویژه در صورت و دست – اغلب همراه با پره اکلامپسی است. اما آنها همچنین در بسیاری از حاملگی های طبیعی اتفاق می افتند، بنابراین افزایش وزن و تورم نشانه های قابل اعتماد از پره اکلامپسی نیستند.

 

 

بعضی از داروهای فشار خون در بارداری ایمن هستند اما مهارکننده های آنزیم تبدیل آنژیوتانسین (ACE)، انسداد گیرنده های آنژیوتنسین و مهار کننده های رنین به طور کلی در حین بارداری اجتناب می شود.

فشار خون بالا شما را در معرض خطر حمله قلبی، سکته مغزی و سایر عوارض مهم قرار می دهد. و این می تواند برای کودک شما خطرناک باشد. اگر برای کنترل فشار خون در حین بارداری نیاز به دارو دارید، ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما بهترین دارو را در مناسب ترین دوز تجویز می کند. مصرف دارو دقیقا همانطور که تجویز شده است. مصرف دارو را متوقف نکنید و یا دوز خود را تنظیم کنید.

 در دوران بارداری، شما اغلب مراقبت های بهداشتی خود را می بینید. وزن و فشار خون در هر مراجعه بررسی می شود و شما ممکن است نیاز به آزمایش های خون و ادرار را داشته باشید.

ارائه کننده مراقبت های بهداشتی شما نیز مراقب سلامت کودک شما نیز خواهد بود. سونوگرافی مکرر ممکن است برای ردیابی رشد و پیشرفت کودک شما استفاده شود. نظارت بر ضربان قلب جنینی ممکن است برای ارزیابی رضایت کودک شما مورد استفاده قرار گیرد. ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما همچنین می تواند نظارت بر حرکات روزانه کودک خود را داشته باشد.

• قرار ملاقات های قبل از زایمان خود را نگه دارید مراقب مراقبت های بهداشتی خود را به طور منظم در طول حاملگی خود مشاهده کنید.
• داروهای فشار خون خود را به عنوان تجویز کنید. ارائه دهنده خدمات بهداشتی شما بهترین دارو را در مناسب ترین دوز تجویز می کند.
• فعال بمان. توصیه های ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود را برای فعالیت بدنی دنبال کنید.
• یک رژیم سالم بخورید اگر به کمک اضافی نیاز دارید، با متخصص تغذیه تماس بگیرید.
• دانستن چه چیزی غیر از محدودیت است از سیگار کشیدن، مصرف الکل و مواد مخدر جلوگیری کنید. قبل از مصرف داروهای بدون نسخه با پزشک خود مشورت کنید.

محققان همچنان به مطالعه راه های پیشگیری از پره اکلامپسی ادامه می دهند، اما تا کنون هیچ استراتژی روشن نگرفته است. اگر اختلال فشار خون در بارداری قبلی داشته اید، ممکن است پزشک شما روزانه دوز پایین آسپرین (۸۱ میلی گرم) را در اواخر سه ماهه اول خود تجویز کند.

برای جلوگیری از عوارض، ارائه کننده خدمات بهداشتی شما ممکن است قبل از تاریخ تولد، القاء کار را پیش بینی کند. زمان شروع القاي شما بر اساس چگونگی کنترل فشار خونتان به خوبی کنترل می شود، اینکه آیا شما در معرض آسیب اندام درون بدن هستید و اینکه آیا کودک شما دارای عوارض مانند محدودیت رشد داخل رحمی به علت فشار خون بالا است یا خیر. اگر پره اکلامپسی با ویژگی های شدید داشته باشید، ممکن است در طول زایمان به دارو کمک کنید تا از تشنج جلوگیری شود.

برای اکثر زنان فشار خون بالا، حتی کسانی که دارو مصرف می کنند، شیردهی تشویق می شود. قبل از اینکه نوزاد شما متولد شود، تنظیمات دارو را که باید با ارائه دهنده مراقبت های بهداشتی خود انجام دهید، بحث کنید. گاهی اوقات داروهای فشار خون جایگزین توصیه می شود.

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

کلیه حقوق این وب سایت برای “های مادر” محفوظ است.

نا گفته های دوران بارداری را می دانید؟

در برخی موارد فشار خون بالا قبل از بارداری وجود دارد، ولی گاهی اوقات فشار خون بالا در حاملگی به وجود می‌آید. انواع فشار خون بالا در حاملگی عبارتند از:

افراد مبتلا به این فشار خون، ۲۰ هفته بعد از بارداری مبتلا به فشار خون می‌شوند. در این نوع فشار خون پروتئین اضافی در ادرار و سایر نشانه‌های آسیب به اندام‌های داخلی وجود ندارد. برخی خانم‌ها در نهایت به پره اکلامپسی مبتلا می‌شوند.

این نوع فشار خون بالا در حاملگی پیش از ۲۰ هفتگی ایجاد می‌شود یا از قبل وجود داشته است. از آنجایی که فشار خون بالا علائمی ندارد، تشخیص زمان دقیق بروز آن مشکل است.

این نوع فشار خون بالا در حاملگی در زنانی که  قبل از بارداری فشار خون مزمن داشته‌اند، رخ می‌دهد. این حالت سبب افزایش مضاعف فشار خون و افزایش سطح پروتئین در ادرار و سایر عوارض مرتبط با فشار خون می‌شود.

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

وقتی فشار خون بالا در حاملگی پس از ۲۰ هفتگی مشاهده شده و شامل علائم زیر باشد، پره اکلامپسی یا مسمومیت حاملگی یده می‌شود. پره اکلامپسی با علائمی مانند آسیب کلیه‌ها، کبد، خون و مغز همراه است. اگر درمان به موقع صورت نگیرد این فشار خون می‌تواند منجر به عوارض جدی و حتی مرگ مادر و جنین شود.

اگر جفت خون کافی نداشته باشد، جنین اکسیژن و مواد مغذی کمتری دریافت می‌کند. این مساله موجب می‌شود که رشد جنین آهسته‌تر صورت گیرد و وزن نوزاد هنگام تولد کم باشد. این حالت می‌تواند موجب زایمان زودرس شود. تولد زودرس می‌تواند موجب مشکلات تنفسی، افزایش خطر ابتلا به عفونت و سایر عوارض برای نوزاد گردد.

پره اکلامپسی خطر اینکه جفت قبل از زایمان از دیواره داخلی رحم جدا شود را افزایش می‌دهد. جدا شدن زودرس جفت می‌تواند موجب خونریزی شدید شود که برای مادر و جنین تهدید کننده است.

فشار خون بالا در حاملگی می‌تواند منجر به کاهش رشد جنین در داخل رحم شود. عدم کنترل فشار خون بالا در حاملگی باعث آسیب به مغز، قلب، ریه، کلیه، کبد و سایر اعضای اصلی بدن خواهد شد. در موارد شدید، این مورد می‌تواند زندگی جنین را تهدید کند.

گاهی اوقات فشار خون بالا در حاملگی منجر به زایمان زودرس می‌شود. در این موارد، برای جلوگیری از عوارض بالقوه و خطرناکی که فشار خون بالای مادر برای نوزاد به همراه خواهد داشت، به ناچار زایمان زودرس ضروری است.

پره اکلامپسی خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی در آینده را نیز افزایش می‌دهد.

برای دریافت اطلاعات تماس و تعیین وقت قبلی روی “تماس با ما کلیک کنید.
برای آشنایی با خدمات دکتر سهیلا عارفی در زمینه درمان بیماری‌های رحم “اینجا کلیک کنید.

Cesarean Section C-Section Birth Mother and Newborn

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

.getElementById(“comment”).setAttribute( “id”, “f21e5f3d7fa28f2c3e6e15e6f1628” ).getElementById(“c6d113d83a”).setAttribute( “id”, “comment” )

عمل سزارین ممکن است از پیش بره‌ریزی شده یا بدون بره‌ریزی باشد. در موارد، پزشکان عمل سزارین را به دلیل مشکلاتی که در حین زایمان به وجود می‌آید انجام می‌دهند. مواردی که ممکن است نیاز به انجام عمل سزارین بدون بره قبلی باشد در ادامه آمده است:

دکتر سهیلا عارفی
دارای فلوشیپ ناباروری از انگلستان ،
بورد تخصصی زنان و زایمان از دانشگاه علوم پزشکی تهران ،
دکترای پزشکی عمومی از دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی تهران



فشار خون نرمال در بارداری

براساس تعریف انجمن قلب آمریکا فشار خون نرمال در مادران باردار ۱۲۰ میلی متر جیوه روی ۸۰ میلی متر جیوه و یا پایین تر از آن است. چنانچه این عدد زیر ۹۰/۶۰ میلی متر جیوه باشد، تحت عنوان فشار خون پایین یده شده ولی اگر عدد فشار خون ۱۴۰/۹۰ میلی متر جیوه یا بالاتر باشد، فشار خون بالای حاملگی یده می شود.

در حاملگی فشار خون بالا دیده می شود تا فشار خون پایین!


فشار خون بالا در بارداری چیست؟

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

فشار خون بالا یعنی فشار بالاتراز ۱۴۰/۹۰ که در ۹۰ درصد این افراد هیچ علتی برای فشار خون بالا در بارداری یافت نمی شود. فشار خون بارداری از شایعترین علل مرگ و میر در میان مادران باردار است و باید جدی گرفته شود. افزایش شدید فشار خون می تواند فرد را در معرض عوارض آن مانند نارسایی قلب، حمله قلبی، سکته مغزی و یا نارسایی کلیه قرار دهد. جنین نیز در معرض عوارض فشار خون بالا قرار خواهد داشت.

فشار خون بالا در حاملگی هم برای مادر و هم جنین بسیار خطرناک خواهد بود. چنانچه فشار خون ۱۲۰ تا ۱۳۹ و یا دیاستول ۸۰ تا ۸۹ میلی متر جیوه باشد، مرحله پیش فشار خون یده می شود.

در مرحله اول فشار خون ۱۴۰-۱۵۹ و دیاستول ۹۰ تا ۹۹ می باشد. چنانچه فشار خون بالاتر از ۱۸۰ و دیاستون بالاتر از ۱۱۰ باشد حمله فشار خون یده می شود.


علت فشار خون بالا در اوایل بارداری

از هر ۳ مادر حامله یک نفر دچار فشار خون بالا در بارداری خواهد بود. در چنین شرایطی یا مادر پیش از حاملگی مبتلا به فشار خون بالا بوده و حالا در حاملگی فشار بالاتر رفته و یا پس از حاملگی فشار نرمال داشته و حالا در اثر حاملگی، دچار فشار خون بالا در بارداری شده است. این افزایش فشار خون در حاملگی ممکن است پیش از هفته ۲۰ حاملگی و یا بعد از آن رخ دهد.


عوارض فشار خون بالا در حاملگی

فشار خون بالا در حاملگی هم مادر و هم جنین را در معرض خطر قرار خواهد داد. برخی از این عوارض عبارتند از:


_ زایمان زودرس یعنی قبل هفته ۳۷ حاملگی


– نیاز به انجام سزارین


– اختلال در رشد جنین


– مسمومیت حاملگی


– اختلالات جفت


عوارض فشار خون بالا بر جنین

یکی از اثرات مستقیم فشار خون بالا بر جنین، جلوگیری از رشد متعادل جنین است. اغلب جنین بر اثر فشار خون بالای مادر، دچار عارضه عدم وزن گیری می شود که نتیجه آن تولد نوزاد با وزن پایین است. یکی دیگر از عوارض فشار خون بر روی جفت این است که چون جفت در مقابل فشار خون بالا مقاومت ندارد، گاهی از سطح رحم کنده می شود. در چنین شرایطی ادامه حیات وی به خطر خواهد افتاد.

دیگر عوارض فشار خون بر روی جنین عبارتند از: اختلال در عبور اکسیژن از جفت و تولد زود رس. به همین جهت کنترل فشار خون مناسب مادر باردار برای متخصصین قلب و متخصص زنان، اولویت زیادی دارد.


درمان فشار خون بارداری

اغلب مادران دچار افزایش فشار خون در حاملگی پس از زایمان، فشار خونشان نرمال می شود. ولی گاهی نیز فشار خون علی رغم زایمان، بالا می ماند که این مادران باید داروی ضد فشار خون خود را ادامه دهند. جالب است که براساس دستورالعمل مایوکلنیک، دادن شیر می تواند عامل مهمی جهت کاهش فشار خون پس از زایمان باشد. ولی باز هم باید فشار خون به خوبی توسط متخصص فشار خون درمان شود.

درمان فشار خون بالا در بارداری اغلب با محدود کردن نمک و استراحت کافی شروع می شود.


بهترین قرص برای درمان فشار خون بارداری

یکی از داروهای قدیمی که در درمان فشار خون بالا در بارداری استفاده می شود، متیل دو پا است.

مادران باید بدانند مصرف برخی داروها در حاملگی جهت کنترل فشار خون ممنوع است. این داروها عبارتند از:


انالاپریل- کاپتوپریل- لوزارتان و والسارتان

در حین حاملگی مادر باید به خوبی فشار خون خود را اندازه گیری نماید تا از ایجاد عوارض فشار خون بالا جلوگیری کند. پزشک ممکن است برای بررسی رشد جنین از سونوگرافی پی در پی استفاده نماید.

استفاده از آسپرین ۸۰ میلی گرم روزانه می تواند مانع افزایش فشار خون در حاملگی و مسمومیت حاملگی شود و در نتیجه در درمان فشار خون بالا در بارداری مفید باشد.


راههای کنترل فشار خون بالا در بارداری

اولین اقدام برای کاهش ریسک عوارض فشار خون بالا در حاملگی ، جلوگیری از ایجاد فشار بالا است. توصیه می شود قبل از اقدام به حاملگی توسط پزشک معالج ویزیت شوید و میزان فشار خون پایه شما ارزیابی شود. چنانچه دچار اضافه وزن یا چاقی هستید، حتما قبل بارداری، اقدام به کاهش وزن الزامی است.

سایر روش ها برای پیشگیری و درمان فشار خون بالا عبارتند از:


– استفاده از رژیم غذایی مناسب در زمان حاملگی


– محدودیت در مصرف سدیم و نمک

ناهار برای بیماران قلبی– کنترل شرایط خطرناک پیش از حاملگی مانند دیابت


– اجتناب از مصرف الکل


– ترک سیگار


– انجام ورزش منظم حداقل هفته ای ۳ بار


راههای کاهش فشار خون در بارداری

برای درمان فشار خون بالا در بارداری از درمان دارویی و غیر دارویی یا همان اصلاح شیوه زندگی استفاده می شود. به مادران باردار توصیه می شود که رژیم غذایی مناسبی را برای جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری انتخاب کنند. به مادران باردار توصیه می کنیم که از غذاهای کنسرو شده و فست فود ها اجتناب کنند. این غذاها به دلیل سدیم بالا و پتاسیم پایینی که دارند، به شدت در افزایش فشار خون نقش دارند.

عوارض فشار خون بالا در حاملگی

توصیه اکید می کنیم برای درمان فشار خون بالا در بارداری از غذاهای تازه با حجم بالای فیبر مثل میوه جات و سبزیجات استفاده کنید؛ چرا که این مواد، به دلیل پتاسیم بالایی که دارند، از افزایش فشار خون در دوران بارداری جلوگیری می کنند.

قبل از بارداری به مادران توصیه می شود (به خصوص مادرانی که مستعد افزایش فشارخون در دوران بارداری هستند) وزن خودشان را کنترل کنند، وزن خود را کاهش دهند و وزنی که در طی دوران بارداری هم می گیرند را حتما زیر نظر متخصص تغذیه بررسی کنند تا به میزان مجاز، دچار افزایش وزن شوند. در نظر داشته باشید که افزایش وزن بی رویه یکی از علل افزایش فشار خون در طی دوران بارداری است.

استفاده از برخی داروها در طب سنتی نیز گاهی اوقات می تواند باعث جلوگیری از افزایش فشار خون در بارداری شود؛ اگرچه نقش آن ها در متون علمی هنوز ناشناخته است.

بخش عمده درمان، درمان دارویی در کنترل فشار خون حاملگی است. کلاً مصرف داروها در دوران بارداری باید با احتیاط صورت بگیرد. برخی از داروها قطعاً بر روی جنین می تواند اثرات سوء داشته باشد که مادر حتماً باید از مصرف آنها اجتناب کند. این داروهای ضد فشار خون برای پزشکان قابل شناسایی هستند. اغلب از آن مطلع هستند و به مادر توصیه می کنند به اطلاع از بارداری، از مصرف آنها خودداری کنند.

در چنین شرایطی طبیعتاً مادر نیازمند داروهای جایگزین است. داروهایی که در دسترس پزشک قرار دارند، تقریباً محدود می باشند. داروهایی که باعث افزایش ادرار می شوند، اگر قبل از حاملگی استفاده شده اند، منعی در طی دوران حاملگی برای ادامه مصرف آن ها و کنترل فشار خون وجود ندارد. از جمله این داروها می توان به هیدروکلرتیازید، تریامترن اچ و فوروزماید اشاره کرد که مصرف آن ها اگر از قبل از حاملگی وجود داشته، مادر باردار می تواند در دوران حاملگی نیز آنها را ادامه دهد.

اگر مادر باردار داروهایی مثل کلسیم، از گروه کلسیم، مسدود کننده های کانال کلسیم مصرف می کند مثل آملودیپین، وراپامیل و یا دیلتیازم، مصرف این داروها هم در طی دوران بارداری خطری برای مادر و جنین ایجاد نخواهد کرد و توصیه به ادامه درمان می کنیم. این داروها آنقدر امن است که حتی اگر مادر قبل از بارداری فشار خون نداشته باشد و در طی دوران بارداری دچار فشار خون بالا شود، می توانیم با این داروها فشار خون بالا در بارداری را کنترل کنیم.


بهترین قرص فشار خون بارداری

از جمله داروهای فشار خون که خیلی در زمینه درمان فشار خون بالا در بارداری مقبول است و به دو صورت تزریقی و قرص های خوراکی در دسترس پزشکان وجود دارد، متیل دو پا می باشد که از طریق عبور به سمت مغز مادر و تحریک بعضی از گیرنده ها باعث کاهش فشار خون مادر خواهد شد. تاکنون متیل دوپا در درمان فشار خون بارداری هیچ گونه عارضه ای نداشته است. هنوز هم بعضی از پزشکان علاقمند هستند که برای کنترل فشار خون از این دارو استفاده کنند. متیل دوپا قرص های ۲۵۰ میلی گرمی دارد که تا روزی ۳ عدد برای مادر ممکن است تجویز شود.

درمان فشار خون در بارداری با متیل دوپاهیدرالازین یکی دیگر از قرص های فشار خون است که در درمان فشار خون بالا در بارداری مورد استفاده قرار می گیرد. داروی امنی است، نه باعث صدمه به جنین می شود و نه مادر! هیدرالازین با دوز مد نظر پزشک به صورت ۲۵ میلی گرم یا ۵۰ میلی گرم برای مادر تجویز می شود و بسیار در این زمینه موثر است.

مادرانی که طی بارداری فشارخون بالا داشته‌اند باید پس از زایمان تا ۲_۳ ماه بعد مرتب فشارخونشان را کنترل کنند. اگر فشارخون بعد از زایمان به حالت عادی و طبیعی برگردد، فشارخون بالایی که تجربه کرده است را به حساب بارداری خواهیم گذاشت اما اگر فشارخون بعد از زایمان همچنان بالا باشد یعنی فشارخون مزمن شده است و مادر باید حتما تحت نظر پزشک باشد. این خانم‌ها قطعا در بارداری بعدی هم دچار پرفشاری خون خواهند شد و در معرض مسمومیت بارداری قرار خواهند گرفت.

به‌طور کلی خانم‌هایی که سابقه مسمومیت بارداری در بارداری قبلی را داشته‌اند، حتی کسانی که خواهر یا مادرشان در دوران بارداری خود دچار فشارخون بالا شده‌اند تقریبا در همه بارداری‌های‌شان در معرض ابتلا به فشارخون بالا خواهند بود. بنابراین لازم است این افراد قبل از اقدام برای بارداری بعدی فشارخونشان را کنترل کنند، چربی‌های خونشان را در حد تعادل نگه دارند، اگر دیابت دارند زیر‌نظر پزشک آن را تحت کنترل درآورند، اضافه وزنشان را برطرف کنند، زمینه بیماری‌های کلیوی و قلبی‌شان بررسی شود و خلاصه اینکه در شرایط ایده‌آل برای بارداری اقدام کنند. پس از بارداری هم باید مرتب تحت نظر پزشک‌شان باشند، آزمایش‌های لازم را انجام بدهند و اگر لازم است تحت نظر یک متخصص تغذیه قرار بگیرند تا رژیم غذایی مناسب برای این دوران با در نظر گرفتن فشارخون بارداری برایشان تجویز شود.

لطفاً درباره این مطلب نظر بدهید. نظرات و سوالات شما بعد از تایید نمایش داده خواهد شد.

تمامي حقوق مادي و معنوي سايت براي ني ني نما محفوظ مي باشد و استفاده از مطالب فقط بادرج و لينک سايت مجاز است.
1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *