خواص دارویی و گیاهی
مازو فراوردهگیاهی و کروی شکلی است که در طب سنتی کاربرد فراوان داشته و ازخواص آن برای درمان بسیاری از بیماری ها استفاده میشود. این ماده، بر اثر سوراخ ایجاد شده توسط حشرات برای تخمگذاری، بر روی شاخههای تازه درخت مازو (نوعی بلوط) به وجود میآید. محل رویش گیاه مازو در کشور ما، استانهای لرستان، کردستان و کرمانشاه است و در لرستان در منطقه شینه و نقاط مختلف به شکل پراکنده وجود دارد، اما در این مناطق کاملا محافظت شده و یک توده خالص است.
دانه هاى مازو به بزرگى فندق هستند و در کشور ما معمولا به شکل تیلهای با برجستگیهای فاصلهدار روی گیاه مازو یافت میشود و همانطور که ذکر گردید، در طب سنتی از آن به خصوص برای درمان سوختگیها به صورت موضعی استفاده میشود. دیگر خواص گیاه مازو تقویت لثه، سیاه کردن مو، کمک به درمان سوختگی، درمان گشاد بودن واژن و ناراحتیهای گوارشی است. امروزه این گیاه علاوه بر عطاری ها به صورت ژل و پودر نیز در دسترس وجود دارد. همچنین از این گیاه، در صنعت چرمسازی، مرکبسازی و رنگرزی نیز استفاده میشود.
طبیعت مازو از نظر طب سنتی، سرد و خشک است برخی از مهمترین خواص مازو عبارتند از:
مازو، بر اثر نيش حشرهاى موسوم به (cynips gallae tinctoria) به جوانه گیاه مازو توليد میشود. اين حشره تخم خود را در جوانه درختان مازو مىگذارد تا نوزادش از شيره آن تغذيه كند. پس از آن كه نوزاد تغيير شكل داد، در ماه دوم تابستان تبديل به حشرهای كامل شده و از برآمدگیهاى جوانه كه توليد كرده پرواز میكند.
محصول مازو را بايد قبل از پرواز حشره جمع آورى كرد. برآمدگیهاى مازو قبل از پرواز حشره، سبز رنگ و دانه هايش سنگين است، اما پس از پرواز حشره، سفيد و سبك میشوند. برداشت گیاه مازوی سبز از حدود نیمه تیر تا نیمه مرداد ماه است.
مازو دو نوع است؛ یکی سبز، شاداب، کوچک، دندانهدار و بیسوراخ که آن را «مازوی سبز» میگویند و نوع دوم صاف، سبک و دارای سوراخ است. مازوی خوب آن است که کال، سنگین وزن و سخت باشد. مازوی زرد، سست و سبک، قوتش کم است.
همانند سایر گیاهان دارویی، زیاده روی در مصرف مازو مضر بوده و بایستی رعایت اعتدال شود.
منابع: سایت ویکی پدیا، گیاهان دارویی، طب روز
نشانگذاری
عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است
سلامت ، درمان بیماری ها ، مقالات پزشکی ، اطلاعات دارویی ، تغذیه ، رژیم درمانی9