عوارض داروی بیهوشی بر کودکان




نتایج بررسی های متعدد نشان می دهد قرار گرفتن در معرض بیهوشی عمومی قبل از سن چهار سالگی، خطر مشکلات شناختی و اختلال ADHD (بیش فعالی و عدم توجه) را در کودکان افزایش می دهد.

 

عوارض داروی بیهوشی بر کودکان

نتیجه بررسی دیگری نیز نشان می دهد، کودکانی که تحت دو بیهوشی عمومی قرار می گیرند، نسبت به کودکان دیگر 5 درصد دچار مشکل یادگیری می شوند.

 

برای رسیدن به پاسخ این پرسش که چگونه داروهای بیهوشی روی مغز کودکان تأثیر می گذارند، متخصصان انگلیسی کار تحقیقاتی مشترکی انجام دادند.

 

اگرچه در موارد حیاتی و خطرناک، عمل جراحی کودکان امری اجتناب ناپذیر است، اما یکی از اهداف این تحقیق مشترک کمک به والدین در خصوص تصمیم گیری برای به تاخیر انداختن عمل جراحی است.

 

طبق نتایج یکی از بررسی ها که باعث نگرانی زیادی شده است، بیهوشی قبل از سن دو سالگی، خطر بروز اختلال ADHD را به طور چشمگیری افزایش می دهد.

 

از طرفی دو بیهوشی عمومی قبل از سن چهار سالگی، احتمال بروز مشکلات خواندن، نوشتن و حل کردن مسائل ریاضی را تا 5 درصد افزایش می دهد.

 

در این زمینه، تعداد دفعات بیهوشی و زمان آن نیز مهم است. چنانچه مشخص شده است عمل جراحی کمتر از دو ساعت، هیچ خطری ایجاد نمی کند. اما جراحی های بیش از سه ساعت احتمال بروز مشکل یادگیری را افزایش می دهد.

 

نگرانی محققان از این است که بیهوشی عمومی در کودکان که مغزشان هنوز به تکامل نرسیده است، می تواند به سلول های مغزی آنها آسیب برساند.


تفاوت ‌بیهوشی در کودکان و بزرگسالان


بیهوشی در کودکان و خصوصا در نوزادان از جنبه‌های مختلف با بیهوشی بزرگسالان تفاوت دارد. طبق قرارداد، تا سن 28 روزگی از بدو تولد را نوزادی می‌گویند و از 28 روزگی تا یک سالگی را شیرخوارگی می‌ند و بالای یک سال را کودک در نظر می‌گیرند.

 

شاید در نگاه اول، این تفاوت در بیهوشی را فقط به دلیل اختلاف جثه ببینیم، اما علاوه بر اختلاف جثه تفاوت‌های دیگری هم وجود دارد.

 

کودکان و نوزادان از نظر عملکرد ارگان‌های مختلف بدن نسبت به افراد بالغ و بزرگسال، نارس هستند. این نارس بودن در قلب، ریه، کلیه، کبد، خون، عضلات، سیستم عصبی و مشهود است.

 

همچنین پاسخ کودکان به داروها خصوصا داروهای بیهوشی با بزرگسالان تفاوت دارد و این تفاوت در میزان جذب، توزیع، متابولیسم و دفع داروها از بدن تعمیم می‌یابد.

 

اختلاف کودکان و نوزادان با بالغان به این ختم نمی‌شود. آنها از نظر آناتومی هم تفاوت‌های زیادی با بالغان دارند که در حیطه کار بیهوشی که عمدتا با راه هوایی سروکار دارد، این تفاوت می‌تواند مشکل‌ساز شود و حفظ راه هوایی آنها، تبحر و تجهیزات خاص خود را می‌طلبد.

 

اختلاف دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که در نوزادان و کودکان سطح بدن نسبت به وزن آنها از بالغان است که این سطح بالای بدن سبب از دست دادن دمای بدن حین بیهوشی می‌شود.

 

از طرفی کودکان در مقابله با دفع حرارت، مکانیسم‌های حفظ دما و تولید حرارت ضعیف‌تری نسبت به بالغان دارند. لذا می‌توانند به سرعت هیپوترم شده و هیپوترمی (کاهش دمای بدن) باعث عوارض خطرناکی از قبیل افزایش مصرف اکسیژن بدن، اختلال انعقادی و طولانی شدن ریکاوری از بیهوشی می‌شود که توجه به این موضوع و ایجاد تمهیدات خاص جهت جلوگیری از آن برای متخصص بیهوشی الزامی است.

 

کودکان و نوزادان نسبت به کمبود حجم مایع دریافتی و یا ازدیاد آن و همچنین تغییرات الکترولیتی و قندخون بسیار حساس‌اند که کار متخصص بیهوشی را در انتخاب نوع مایع سرم دریافتی و تنظیم دقیق آن دشوار می‌کند.

 

قابل ذکر است که اکثر عمل‌های جراحی روی نوزادان به دلیل ناهنجاری‌های مادرزادی می‌باشد که در مواقع مدت زمان عمل جراحی آنها طولانی می‌شود. در این میان ممکن است بسته به نوع عمل جراحی، خون‌ریزی حین عمل به گونه‌ای باشد که نیازمند تجویز خون و محصولات خونی ‌شویم که میزان محاسبه تجویز آن با بالغان تفاوت دارد.

 

نوزادان و یا کودکان تحت این اعمال جراحی بزرگ اکثرا نیازمند مراقبت ویژه بعد از عمل می‌باشند که در بخش مراقبت‌های ویژه کودکان یا نوزادان صورت می‌گیرد.

عوارض داروی بیهوشی بر کودکان

 

همچنین انجام بیهوشی و عمل جراحی می‌تواند از نظر روحی و روانی اثرات نسبتا بدی در کودکان بر جای گذارد، زیرا کودکان به شدت به پدر و مادر خود وابسته می‌باشند و جدا کردن آنها از والدین در بیمارستان برای آنها زجرآور است و می‌تواند در آنها ایجاد اضطراب توام با ترس، افسردگی و یاس و حتی گوشه‌گیری کند.

 

کودکان بزرگ‌تر نگران درد ناشی از عمل که قرار است روی آنها انجام شود می‌باشند. در این میان اضطراب والدین هم کمتر از کودکان نیست. لذا باید جهت کاهش اضطراب آنها و آگاهی از وضع موجود، آموزش‌های لازم را ببینند که نقش متخصص بیهوشی در این قضیه بسیار مهم است.

 

در مجموع همان‌طور که کودکان و نوزادان بسیار ظریف‌تر از بزرگسالان هستند، انجام بیهوشی در آنها نیز از ظرافت بالایی برخوردار است.

فرآوری: نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان


منابع:

روزه خراسان

هفته ه سلامت – دکتر سید علیرضا مهدوی، متخصص بیهوشی

 

مطالب مرتبط:

انواع بی‌هوشی برای عمل جراحی

داروی بیهوشی چه عوارضی دارد؟

بیهوشی بهتر است یا بی حسی موضعی؟

5 فایده ختنه از نظر پزشکان

 

تحقیقات نشانگر آن است کودکانی که زیر ۳ سالگی تحت عمل جراحی قرار دارند تغییراتی در هوش آن ها بوجود می آید که بر یادگیری و رفتار آن ها تاثیر می گذارد.

مطالعات علمی و بالینی بر روی تاثیر بیهوشی بر هوش کودک ثابت کرده است بیهوشی قبل از سه سالگی تاثیر چندانی در افت هوش کودک ندارد. البته در صورتی که کودک به دفعات تحت عمل جراحی با بیهوشی قرار گیرد در بزرگسالی فعالیت های موتوری مغز دچار اشکال شده، فرد در رفتار و یادگیری دچار مشکل خواهد شد.

تحقیق تاثیر بیهوشی بر هوش کودک را در نت نوشت امروز بخوانید.

کلینیک مخصوص کودکان مایو Mayo Clinic در مینه سوتای آمریکا به رهبری دکتر دیوید وارنر Dr. David Warner متخصص کودکان تحقیق تاثیر بیهوشی بر هوش کودک را بعهده گرفت.

در این تحقیق ۸۰ درصد کودکان زیر سه سال که با بیهوشی کامل تحت عمل جراحی قرار گرفته بودند تغییراتی در میزان هوش آن ها بوجود نیامد. در سال ۲۰۱۶ اداره غذا و داروی آمریکا اعلام کرد بیهوشی های مکرر قبل از سه سالگی منجر به ایجاد تغییراتی در مغز می شود. این گفته که بر اساس مطالعات روی حیوانات عنوان شده بود محققان را بر آن داشت تا تاثیر بیهوشی بر هوش را در انسان بررسی کنند.

عوارض داروی بیهوشی بر کودکان

به همین منظور ۱۰۰۰ کودک متولد شده بین سال های ۱۹۹۴ تا ۲۰۰۷ در این تحقیق بررسی شدند. ۲۰۰ کودک ۲ تا ۳ بار، ۳۸۰ کودک یک بار بیهوشی گرفته بودند و بقیه حدود ۴۰۰ کودک هیچ گونه جراحی و بیهوشی نداشتند. جراحی های گوش، بینی و گلو از جراحی های رایج بود.

کودکان ۸ تا ۱۲ ساله و نوجوانان ۱۵ تا ۲۰ ساله نیز بررسی شدند. هر سه گروه ضریب هوشی و کارکرد مغزی یکسانی داشتند. ولی مشاهده شد کودکانی که زیر ۳ سالگی بیهوشی دریافت کرده اند حافظه ای ضعیف تر و رفتارهای خارج از کنترل داشتند. در کودکانی که تا ۳ سالگی دو بار یا بیهوشی گرفته بودند حتی مشکلاتی  در کنترل رفتار ارادی مثل گرفتن مداد، سرعت و میزان یادگیری و مشکل در خواندن مشاهده شد. والدین این کودکان اظهار کردند که یادگیری کودکان ضعیف است  و قادر به کنترل بعضی از رفتارهای آن ها نیستند.

نتیجه این تحقیق در مجله پزشکی Journal Anesthesiology به چاپ رسید و گروه تحقیق تاکید کرد علاوه بر بیهوشی باید نحوه جراحی را مورد بررسی قرار داد. مطالعات بیشتری در این مورد در حال انجام است تا در کودکانی که عمل جراحی به ناگزیر باید انجام شود با راهکارهایی بتوانند مانع از کاهش هوش، مشکل در یادگیری و ناهنجاری های  رفتاری شان شوند.

منبع:

WebMD

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اگر جوابی برای من داده شد مرا از طریق با خبر کن


Current ye@r *


Leave this field empty

فیلم حماسه کولی Bohemian Rhapsody جدیدترین ساخته‌ی برایان سینگر Bryan Singer با هنرمندی رمی ملک Rami Malek به زندگی فردی مرکوری Freddie

Oppo Find X اسمارت فونی زیبا و دارای ویژگی های نوآورانه می باشد. طراحی این گوشی مدرن تر از زمان خود بوده

فیلم A Star IS Born اولین ساخته‌ی بردلی کوپر در مقام کارگردان است. فیلمی که روایتگر ستاره شدن یک خواننده و در

One UI یک سیستم عامل کاستوم بر پایه‌ی اندروید است که توسط کمپانی سامسونگ برای اسمارت فون های سری گلکسی طراحی شده

همه می دانند آخرین ساخته ی اصغر فرهادی یکی دیگر از پیرنگ های همیشگی آثار وی با محوریت پارامتریکِ پنهان کاری که

داروهایی که باعث افزایش وزن می شوند که درمان کننده بسیاری از بیماری ها

برجسته ترین ویژگی نوا ۳، استفاده از پردازنده‌ی مخصوص Hisilicon Kirin 97 هواوی در

فیلم I Think We’re Alone Now اثری آخرالزمانی و علمی تخیلی به کارگردانی رید

© 219 – Netnevesht


کاربری


رمز عبور

مرا به خاطر داشته باش

رمز عبور خود را فراموش کرده اید؟


کاربری یا :


ورود| ثبت

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *