عوارض خوردن آنتی بیوتیک

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

آنتی‌بیوتیک‌ها داروهایی هستند که برای درمان عفونت‌های میکروبی مورد استفاده قرار می‌گیرند و برای تهیه‌ی آنها از داروخانه، به‌همراه داشتن نسخه‌ی پزشک ضروری است. ازجمله عفونت‌های میکروبی رایجی که به کمک آنتی‌بیوتیک‌ها درمان می‌شوند برونشیت، ذات‌ الریه یا سینه پهلو و عفونت‌ مثانه هستند. آنتی‌بیوتیک به کشتن باکتری‌ها یا متوقف کردن رشد آنها کمک می‌کند. آنتی‌بیوتیک‌ها در گروه‌ها و طبقه‌بندی‌های مختلفی جای می‌گیرند که البته تمام آنها عوارضی به‌همراه دارند. عوارض آنتی بیوتیک ها در مردان و زنان مشابه است. برخی از این عوارض نسبت به سایر عوارض رایج‌تر هستند. با ما همراه باشید تا با عوارض آنتی بیوتیک آشنا شوید.

عوارض خوردن آنتی بیوتیک

عوارض آنتی بیوتیک متوجه معده و دستگاه گوارش است و منجر به مشکلات زیر می‌شود:

آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند سفالوسپورین‌ها، ماکرولیدها، پنی‌سیلین‌ها و فلوروکینولون‌ها نسبت به سایر آنتی‌بیوتیک‌ها مشکلات بیشتری ایجاد می‌کنند.

مصرف آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند آموکسی‌سیلین و داکسی‌سایکلین با غذا، امکان وقوع عوارضی چون معده درد را کاهش می‌دهد. البته این رویکرد برای تمام آنتی‌بیوتیک‌ها جواب نمی‌دهد. برخی از انواع آنتی‌بیوتیک‌ها مانند تتراسایکلین باید با معده‌ی خالی مصرف شوند. برای اطمینان از شیوه‌ی مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، حتما با پزشک معالج خود مشورت بفرمایید.

اسهال خفیف، معمولا بعد از قطع مصرف آنتی‌بیوتیک بهبود می‌یابد، اما اسهال شدید، می‌تواند منجر به موارد زیر بشود:

این علائم به معنای رشد بیش‌ازاندازه‌ی باکتری‌های خطرناک در روده هستند. اگر دچار این موارد شُدید، حتما باید به پزشک مراجعه کنید.

حساسیت پوستی می‌تواند یکی از عوارض آنتی بیوتیک باشد. در هنگام مصرف آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند تتراسایکلین، احتمال حساسیت نسبت به نور وجود دارد. با مصرف این آنتی‌بیوتیک ممکن است نور چشم‌تان را بزند یا پوست‌تان در برابر آفتاب حساس و دچار آفتاب سوختگی بشود. این مشکلات با قطع مصرف آنتی‌بیوتیک از بین می‌روند.

برای مقابله با این مشکلات، قبل از قرار گرفتن در معرض نور خورشید حتما از بهترین کرم‌های ضدآفتاب مناسب خودتان که در برابر طیف‌های مختلف اشعه‌ی فرابنفش مقاوم هستند، استفاده کنید و تجهیزاتی مانند کلاه، عینک آفتابی و لباس‌های مناسب بپوشید.

تب یکی از عوارض آنتی بیوتیک ها خصوصا بتالاکتام، سفالکسین، مینوسیکلین و سولفویدها و بسیاری از داروهای دیگر است. این مشکل به دلیل واکنش‌های آلرژیک و حساسیت نسبت به یک دارو بروز می‌کند.

اگر در هنگام مصرف آنتی‌بیوتیک دچار تب شُدید، نگران نباشید چون این مسئله خود‌به‌خود حل می‌شود. اما اگر در طول ۲۴ تا ۴۸ ساعت تب‌تان برطرف نشد، باید با مشورت پزشک یا داروساز از داروهای تب‌بُر مانند تیلنول یا مورتین استفاده کنید. این داروها نیازی به نسخه ندارند و می‌توانید آنها را از داروخانه‌ها تهیه بفرمایید.

اگر میزان تب شما بالاتر از ۳۸ درجه سانتی‌گراد است، دچار تحریک و خارش پوست شده‌اید و در نفس کشیدن مشکل دارید، حتما باید به پزشک مراجعه یا اورژانس را خبر کنید.

مصرف آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند تتراسایکلین و داکسی‌سایکلین در کودکان در حال رشد می‌تواند عوارضی هم‌چون لکه‌دارشدن همیشگی دندان‌ها برجای بگذارد. این عارضه در کودکان زیر ۸ سال بروز می‌کند. مصرف این آنتی‌بیوتیک‌ها در بانوان باردار نیز نتیجه‌ای مشابه روی دندان‌های کودک‌‌شان خواهد داشت. در صورت امکان بهتر است این افراد درخواست تجویز داروهای جایگزین را از پزشک داشته باشند.

عوارض جدی‌تر آنتی‌بیوتیک‌ها که در ادامه خدمت‌تان معرفی می‌شوند، شیوع کمتری دارند اما درهرحال برخی از افراد آنها را تجربه می‌کنند.

مصرف هرگونه دارویی می‌تواند منجر به ایجاد حساسیت بشود. آنتی‌بیوتیک‌ها نیز در بعضی موارد موجب بروز واکنش‌های آلرژیک در افراد می‌شوند. این عوارض گاهی خفیف‌ و گاهی شدید ظاهر می‌شوند و برای رفع آنها باید به پزشک مراجعه کرد.

عوارض آلرژیک نسبت به برخی از آنتی‌بیوتیک‌ها بلافاصله بعد از مصرف بروز می‌یابند. این عوارض به شکل مشکلات تنفسی، وَرَم زبان و گلو و کهیر خود را نشان می‌دهند. اگر با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها دچار این مشکلات شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید یا سریعا با مرکز فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

این سندرم یک بیماری نادر در پوست و مخاط بدن است که بر اثر عفونت یا داروهای آلرژی‌زا و درنتیجه‌ی مصرف آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند بتا‌لاکتام و سولفامتوکسازول ایجاد می‌شود. SJS یا سندرم استیون-جانسون، در ابتدا علائم آنفولانزا یعنی تب، گلودرد و را از خود نشان می‌دهد، این علائم با مشکلات پوستی مانند تاول ادامه پیدا می‌کنند و پس از آن لایه‌ی بیرونی پوست می‌ریزد. سایر نشانه‌های این سندرم از این قرار هستند:

از عوارض چنین مشکلی نمی‌توان گریخت اما با انجام اقداماتی می‌توان آنها را کاهش داد. داشتن سابقه‌ی این سندرم در خانواده، تجربه‌ی آن در گذشته و سیستم ایمنی ضعیف بدن می‌تواند خطر ابتلا به SJS را کند.

اگر دچار عوارض ناشی از این سندرم شده‌اید، هرچه سریع‌تر باید به پزشک مراجعه و با مرکز فوریت‌های پزشکی تماس حاصل کنید.

مصرف بعضی از آنتی‌بیوتیک‌ها باعث تغییراتی در خون می‌شود. برای مثال، لِکوپِنی که به معنی کاهش گلبول‌های سفید خون است، می‌تواند منجر به افزایش عفونت‌ها بشود. مشکل دیگر ترومبوسیتوپنی است که به معنی پایین آمدن سطح پلاکت‌های خون است. از اثرات این مشکل می‌توان به خون‌ریزی، کبودی و لخته‌شدن خون اشاره کرد. بتالاکتام و سولفامتوکسازول‌ از سایر انواع آنتی‌بیوتیک‌ها موجب واکنش‌های خونی در بدن می‌شوند.

این عوارض قابل پیشگیری نیستند و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، در معرض خطر هستند. اگر دچار ضعف سیستم ایمنی هستید، قبل از مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها، حتما با پزشک‌تان مشورت کنید.

اگر عفونت جدیدی در بدن‌تان ظاهر شد، حتما با پزشک صحبت کنید. در صورت مشاهده‌ی موارد زیر نیز سریعا با مرکز فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید:

در برخی موارد نادر، مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها باعث بروز مشکلات قلبی مانند فشار خون پایین یا ضربان نظم قلب می‌شود. آنتی‌بیوتیک‌های فلوروکینولون مانند سیپروفلوکساسین یا اریترومایسین موجب چنین مشکلاتی می‌شوند. تربینافین (ضدقارچ) نیز می‌تواند چنین عوارضی داشته باشد.

اگر دچار مشکلات قلبی هستید، حتما قبل از مصرف هرگونه آنتی‌‌بیوتیک این موضوع را با پزشک خود در میان بگذارید.

اگر با مصرف این داروها، مشکل قلبی پیدا کرده‌اید یا مشکل‌تان وخیم‌تر شده است، حتما به پزشک مراجعه کنید. مشکلات تنفسی و اختلال در ریتم ضربان قلب مشکلاتی هستند که باید با پزشک مطرح بشوند. درصورتی‌که این عوارض شدید باشند، باید با مرکز فوریت‌های پزشکی تماس بگیرید.

تندونیتیز به التهاب یا سوزش تاندون گفته می‌شود. تاندون‌ها رشته‌های ضخیمی هستند که استخوان‌ها را به ماهیچه‌ها وصل می‌کنند و در تمام نقاط بدن وجود دارند.

آنتی‌بیوتیک‌هایی مانند سیپروفلوکساسین می‌توانند موجب تندونیتیز یا پارگی تاندون‌ها بشوند. در هنگام پارگی تاندون‌ها نیز تندونیتیز رخ می‌دهد. همه‌ی افراد در هنگام مصرف آنتی‌بیوتیک‌های ‌برده در معرض خطر پارگی تاندون‌ها هستند به‌ویژه کسانی‌ که:

این افراد قبل از تجویز دارو، باید پزشک را از وضعیت خود آگاه کنند تا داروی مناسب برای‌‌شان تجویز شود.

اگر با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها درد تاندون‌هایتان شد، باید حتما به پزشک یا اورژانس مراجعه کنید.

اگرچه معمولا آنتی‌بیوتیک‌ها منجر به تشنج نمی‌شوند اما به‌هرحال گاهی این اتفاق می‌افتد. تشنج با مصرف سیپروفلوکساسین، ایمی‌پنم و آنتی‌بیوتیک‌های سفالوسپورین مانند سفکسیم و سفالکسین به‌وقوع می‌پیوندد.

اگر سابقه‌ی صرع یا تشنج دارید، قبل از مصرف آنتی‌بیوتیک باید پزشک خود را در جریان بگذارید. در این صورت پزشک معالج داروی مناسبی برای‌تان تجویز می‌کند که با داروهای تشنج‌تان تداخل دارویی ندارد. اگر با مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها دچار تشنج می‌شوید یا وضعیت‌تان بدتر می‌شود، باید حتما به پزشک مراجعه کنید.

عوارض خوردن آنتی بیوتیک

درصورتی‌که پزشک برای‌تان آنتی‌بیوتیک تجویز کرده است، بهتر است سؤالات زیر را از او بپرسید:

به یاد داشته باشید آنتی‌بیوتیک‌ها تأثیری در درمان عفونت‌های ویروسی ندارند. خاصیت درمانی این داروها تنها مربوط به عفونت‌های میکروبی است و در مواردی مانند سرماخوردگی عادی، آبریزش بینی، سرفه‌ها و بعضی از انواع رایج برونشیت، گلودرد و آنفولانزا فاقد اثرگذاری هستند.

((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ &ltg.indexOf(&#39category-&#39)

سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

9تومان

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’

.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”

خواص خوراکی ها

۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و ‌

خواص سیر برای مو و طرز تهیه ماسک موی سیر برای تقویت مو

خواص حنا؛ ۱۲ خاصیت درمانی گیاه هزار و یک خاصیت

کنترل اضطراب سخنرانی در ۶ گام مؤثر

ارائه‌ آسانسوری؛ چطور در کمتر از ۳۰ ثانیه خودمان را به دیگران معرفی کنیم؟

سخنرانی موفق با ۶ نکته‌ای که باید بدانید

خواص پاپایا؛ ۱۴ خاصیت فوق‌العاده پاپایا برای سلامت بدن

معرفی کتاب قدرت یک زن؛ راهنمای زنان برای داشتن زندگی ایده‌آل

برترین فوتبالیست های جهان در طول تاریخ


سالم ترین میوه های جهان را بشناسید


شادترین کشورهای جهان در سال ۲۰۱۸

۲۴ کشور جهان با بیشترین نرخ امید به زندگی را بشناسید


راحت ترین کشورها برای مهاجرت کدام‌اند؟


عجیب ترین میوه های دنیا چه خواصی دارند؟



بارزترین عارضه جانبی مصرف آنتی‌بیوتیک، اسهال و استفراغ است. تقریبا همه مردم این را می‌دانند. اما بر اساس تحقیقات دانشمندان مشخص شده که ۲۰ درصد از مردم عوارض دیگری نیز از آنتی‌بیوتیک را تجربه می‌کنند که کمتر پزشکی در مورد آنها به بیمار توضیح می‌دهد.

برای اینکه با عوارض جانبی کمتر اعلام شده آنتی‌بیوتیک آشنا شوید از شما دعوت می‌کنیم تا در ادامه این مطلب با روزیاتو همراه باشید.

۱- عفونت قارچی

عوارض خوردن آنتی بیوتیک

آنتی‌بیوتیک‌ها محل سکونت باکتری‌ها در بدن ما را تغییر می‌دهند، به همین خاطر بدن به عفونت‌های قارچی حساس می‌شود. ممکن است عفونت در دهان، پوست یا زیر ناخن‌ افراد ظاهر شود.

چه کاری می‌توان برای این موضوع کرد؟ اگر برای مدت طولانی باید آنتی‌بیوتیک مصرف کنید، حتما به همراه آن داروهای ضد قارچ هم بخورید تا اثرات منفی آنتی بیوتیک از بین برود.

۲- رنگ دندان‌ها

تتراسایکلین رنگ دندان‌های کودکان زیر ۸ سال را تغییر می‌دهد. اگر زن بارداری این داروها را مصرف کند، این احتمال وجود دارد که نوزاد با مشکلات مینای دندان مواجه باشد.

چه کاری می‌توان برای این موضوع کرد؟ دانشمندان اخیرا کشف کرده‌اند که آنتی بیوتیک داکسی سایکلین مدرن روی رنگ دندان‌های نوزاد تاثیری ندارد. بنابراین می‌توانید از این دارو استفاده کنید. البته حتما قبل از مصرف با پزشک خود مشورت کنید.

۳- تب

تب ممکن است به دلایل مختلف در بدن ظاهر شود. اما اگر پس از مصرف آنتی بیوتیک تب کردید، یعنی به این دارو حساسیت دارید.

با اینکه این حساسیت ممکن است بعد از مصرف هر آنتی بیوتیکی بروز کند اما β-lactam، سفالکسین، مینوسایکلین و سولفوید از بقیه آلرژیک هستند.

چه کاری می‌توان برای این موضوع کرد؟ تب خود به خود از بین می رود. اما اگر خیلی قوی بود شما باید استفاده آن را قطع کنید و از پزشک بخواهید تا داروی دیگری برایتان تجویز کند.

۴- واکنش آلرژیک

یکی از خطرناک ترین واکنش های بدن در برابر آنتی بیوتیک، حساسیت است. در چنین مواقعی فرد دچار خارش، ورم پلک ها، لب ها، زبان و حتی تورم گلو می شود که ممکن است به آنافیلاکسی تبدیل شود.

یادتان باشد که حساسیت به یک آنتی بیوتیک به این معنا نیست که به بقیه نمونه های آن نیز حساسیت خواهید داشت.

۵- حساسیت به آفتاب

برخی از آنتی بیوتیک ها همانند تتراسایکلین، فلوروکینولون و سولفون می‌توانند روی حساسیت پوست به اشعه‌های فرابنفش تاثیر بگذارند. اگر برای مدت طولانی در معرض نور خورشید قرار داشته باشید، هنگام مصرف این داروها احتمالا اینکه آفتاب سوختگی تشدید شود، زیاد خواهد بود.

همین آنتی بیوتیک ها همچنین ممکن است در برخی افراد پوسته ایجاد کنند، حتی اگر فرد فقط ۱۵ دقیقه در آفتاب مانده باشد.

چه کاری می‌توان برای این موضوع کرد؟ بهترین کار این است که بین ساعات ۱۰ صبح تا ۲ ظهر زیر نور مستقیم آفتاب قرار نداشته باشید. یا همه جای پوست بدن خود را با لباس بپوشانید.

۶- ناراحتی قلبی

برخی از آنتی بیوتیک ها ممکن است مشکل قلبی در افراد ایجاد کنند. این داروها اغلب افت فشار خون یا آریتمی (بی نظمی در ضربان قلب)  ایجاد می کنند.

در مواقع، مصرف داروهایی همچون اریترومایسین و فلوروکینولون چنین عارضه ای بدنبال دارد.

چه کاری می‌توان برای این موضوع کرد؟ نزد پزشک بروید و از او بخواهید تا داروی دیگری برایتان تجویز کند.

۷- سردرد و سرگیجه

سردرد و سرگیجه نیز از دیگر عوارض جانبی مصرف آنتی بیوتیک هاست. اما خوشبختانه این مشکل پس از قطع مصرف دارو از بین می رود.

چه کاری می‌توان برای این موضوع کرد؟ اگر سردرد شما طولانی و قوی است و دردتان هم شدید است و نمی توانید قرص نخورید، توصیه می کنیم نزد پزشک بروید تا دارو را تغییر دهد.

۸- بارداری ناخواسته

اگر قرص های کنترل بارداری و rifamycins را با هم مصرف می کنید، باید بدانید که آنتی بیوتیک یاد شده سبب کاهش اثر قرص ضدبارداری می شود.

چه کاری می‌توان برای این موضوع کرد؟ اگر تغییری در بدن خود احساس کردید حتما نزد پزشک بروید.

یه موضوع خیلی خیلی مهمتر از همه اینا هست، مصرف انتی بیوتیک همونجور که از اسمش پیداست ولی متاسفانه تو کشور ما مثل نقل و نبات مصرف میشه و ترجمه چرک خشک کن که واقعا ترجمه غلطیه استفاده میشه
انتی بیوتیکا همونجور که اسمش روشه ضد حیات یا زندگی میشه ترجمش کرد که برای مقابله با سلول های زنده مثل باکتری ها استفاده میشه، همونجور که این دارو ها روی باکتریا اثر دارن میتونن روی سلول های بدن هم اثر داشته باشن و باعث ( سرطان) بشن
چیزی که هیچوقت گفته نمیشه سرطانزا بودن این داروهاست لطفا مراقب باشین تا حد امکان استفاده نکنین تا مجبور نیستید

عوارض خوردن آنتی بیوتیک

۱۳۹۵. تمامی حقوق برای Rooziato (روزیاتو) محفوظ است.




خانه

موبایل

آنتی بیوتیک عليه بيماريهای ويروسی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا تاثيری ندارند

عوارض خوردن آنتی بیوتیک

آنتی بيوتيک ها (يا در اصطلاح عموم چرک خشک کن ها) در بين داروهای امروزی، بيشترين داروهای تجويزی هستند. آنتی بيوتيکها از طريق کشتن ميکروبها يا توقف تکثير آنها با عوامل بيماريزا مقابله ميکنند. پنی سيلين ، اولين آنتی بيوتيکی بود که بطور تصادفی از محيط کشت کپک کشف شد. امروزه متجاوز از 1 آنتی بيوتيک مختلف وجود دارد که پزشک برای درمان ناراحتی های کوچک تا عفونت های تهديدکننده حيات از آنها استفاده ميکند، وليکن اگر نابجا مصرف شوند بسيار خطرناک خواهند بود. با شناخت اهميت مصرف بجا و نابجای آنتی بيوتيکها، شما می توانيد به سلامتی خود و خانواده خود کمک کنيد.

 

هرچند برخی آنتی بيوتيکها عليه انواع گسترده ای از عفونتها مؤثر هستند ولی مهم است که بدانيم هر آنتی بيوتيکی تمام عفونتها را نميتواند درمان کند و نيز آنها فقط عليه عفونتهايی بکار ميروند که توسط باکتريها ٬ قارچ ها و انگل های بيماريزا بوجود آمده باشند و عليه بيماريهای ويروسی مثل سرماخوردگی و آنفولانزا تاثيری ندارند. بهترين کاری که شما ميتوانيد در اين مواقع انجام دهيد اين است که اجازه دهيد سرماخوردگی و آنفولانزا، دوره خود را که گاهاً 2 هفته ممکن است طول بکشد ٬ طی کند و فقط علايم راتسکين دهيد. اگر بيماری شما طی 2 هفته بدتر شد يا شروع به بهبود نکرد جهت بررسی بيشتر به پزشک مراجعه کنيد.

 

بعنوان مثال بيماريهای زير در اکثر موارد علت ويروسی دارند:- سرماخوردگی (گرفتگی بينی ٬ گلودرد ٬ عطسه ٬ سرفه ٬ سردرد)- آنفولانزا (تب ٬ لرز ٬ بدن درد ٬ سردرد ٬ گلودرد ٬ سرفه خشک)- خيلی از سرفه ها- برونشيت حاد (سرفه و تب) در بسياری موارد توسط ويروسها ايجاد ميشود.- فارنژيت (گلودرد) نيمی از اين موارد توسط ويروسها ايجاد ميشود.- گاستروانتريت های ويروسی (اسهال و )

 

و بيماريهای زير در بيشتر مواقع علت باکتريايی دارند:- عفونتهای گوش – آنتی بيوتيکها بر بيشتر و نه کل عفونتهای گوش موثر هستند.- عفونتهای شديد سينوسها (که 2 هفته يا بيشتر طول بکشد.)- گلودرد استرپتوکوکی- عفونت ادراری

 

تنها پزشک است که ميتواند از بين انواع مختلف آنتی بيوتيکها ٬ آنتی بيوتيک مؤثر بر بيماری شما را تشخيص دهد. بعنوان مثال اگر شما عفونت گوش داشته باشيد ٬ پزشک تشخيص ميدهد که چه نوع از باکتريها اغلب ميتواند باعث عفونت گوش شود. اگر عفونتی باشد که بتواند توسط گونه های مختلفی از باکتريها ايجاد شود يا توسط باکتريهايی ايجاد شود که قابل پيش بينی نباشد که به چه آنتی بيوتيکی حساس است ٬ آزمايشگاه نمونه هايی از خون ٬ ادرار يا نسج فرد بيمار را ميگيرد و از طريق تکنيک های خاصی مثل رنگ آميزی يا کشت به تشخيص باکتريهای ايجاد کننده عفونت و يا تعيين حساسيت آنها به آنتی بيوتيکها کمک ميکند.

 

عوامل مؤثر ديگر در انتخاب آنتی بيوتيک از طرف پزشک ٬ اطلاع از سابقه حساسيت بيمار به يک آنتی بيوتيک خاص ٬ قيمت دارو ٬ زمانبندی دوز دارو ٬ عوارض عمومی دارو ٬ سن بيمار ٬ بقيه داروهايی که فرد دريافت ميکند و محل اکتساب عفونت در جامعه است ٬ مثلاً اينکه آيا بيمار در خانه سالمندان زندگی ميکند يا نه ٬ زيرا باکتريهای متفاوتی در اين گونه محيط ها ميتوانند عامل بيماری باشند.

 

استفاده از آنتی بيوتيکها در بيماريهای ويروسی :- نه عفونت را درمان ميکند.- نه مانع از سرايت بيماری ميشود.- نه حال بيمار را بهتر ميکند.- ممکن است عوارض جانبی خطرناک داشته باشد.- باعث گسترش مقاومت آنتی بيوتيکی ميشود.

 

مقاومت آنتی بيوتيکی چيست؟آنتی بيوتيکها از طريق مقابله با عوامل بيماريزا باعث بقای زندگی ميشوند ٬ اما بعضی باکتريها آنقدر قوی ميشوند که ميتوانند مقابل اين داروها مقاومت کنند و در نتيجه داروها بخوبی عمل نکنند ، اين يعنی مقاومت آنتی بيوتيکی. در اين صورت انواع قويتر باکتريها کشته يا متوقف نميشوند ٬ بلکه می مانند ٬ رشد ميکنند و گسترش پيدا ميکنند . اين بار ديگر باکتريها سخت تر کشته يا متوقف ميشوند.

 

مقاومت آنتی بيوتيکی يکی از مهمترين معضلات بهداشتی جامعه امروز است. اين مساله بطور آشکار باعث خطر برای افرادی ميشود که عفونت ساده ای داشته و در صورت درمان تحت نظارت پزشک ميتوانستند بخوبی بهبود يابند ٬ اما با مصرف نابجای آنتی بيوتيک در دفعات قبل باعث بی تاثير شدن اين داروها شده اند.

 

زمانی که آنتی بيوتيک نتواند تاثير کند، نتيجه اين خواهد بود که :- بيماری طولانی تر ميشود.- بيماری پيچيده تر ميشود.- مراجعه متعدد به پزشک يا حضور طولانی در بيمارستان را به دنبال خواهد داشت.- نياز به داروهای گرانتر و سمی تر خواهد بود.- چه بسا عفونت های مقاوم منجر به مرگ ايجاد شود.

 

فقط خود بيماران تنها کسانی نيستند که از اين نتيجه رنج ميبرند ٬ بلکه افراد سالم جامعه هم ضربه خواهند خورد. باکتريهای مقاوم بسرعت بين اعضای خانواده ٬ همکلاسی ها و همکاران گسترش خواهد يافت و سلامت افراد جامعه با گونه بيماريزای جديدی که به سختی و با هزينه زياد درمان ميشود ٬ تهديد خواهد شد.

 

گونه هايی از انواع باکتريهايی که به آنتی بيوتيک مقاوم شده اند ٬ شامل انواع ايجاد کننده عفونتهای پوستی ٬ مننژيت ٬ بيماريهای قابل انتقال از راه جنسی و عفونتهای دستگاه تنفسی مثل ذات الريه ونيز فارنژيت يا گلودرد چرکی است.

 

بنابراين:استفاده بيش از حد يا نادرست از آنتی بيوتيکها ٬ يعنی مشارکت در گسترش مقامت در باکتريها

 

آنتی بيوتيکها از طريق کشتن ميکروبها يا توقف تکثير آنها با عوامل بيماريزا مقابله ميکنند

 

برای مقابله با اين پديده :1- در صورت داشتن بيماری ويروسی از پزشک تقاضای آنتی بيوتيک نکنيد و پزشک را برای تجويز آنتی بيوتيک تحت فشار قرار ندهيد.

 

2- دوره درمان را حتی در صورت بهبودی کامل کنيد ٬ در غير اينصورت باکتری ها بطور کامل از بين نميروند و باکتريهای باقيمانده باعث عفونت مجدد ميشوند که ممکن است اين بار مقاوم شده و ديگر به آنتی بيوتيکها جواب ندهند.

 

3- داروهای باقيمانده را دور بريزيد و برای روز مبادا ذخيره نکنيد ٬ زيرا آنتی بيوتيک تجويزی روی همان عفونت بخصوص مؤثر و صرفاً برای شما در آن ايام تجويز شده است.

 

عوارض خوردن آنتی بیوتیک

4- دارو را در ساعات معين شده توسط پزشک يا داروساز مصرف کنيد. آنتی بيوتيک زمانی مؤثر خواهد بود که بطور منظم مصرف شود.

 

5- آنتی بيوتيکهای خود را به ديگران پيشنهاد نکنيد حتی اگر علايم شما يکسان باشد ٬ زيرا ممکن است برای بيماری آنها مناسب نباشد. دريافت داروی اشتباه ممکن است درمان صحيح را به تاخير بيندازد و باکتريها در اين فاصله تکثير پيدا کنند.

 

6- در مورد نحوه مصرف صحيح آنتی بيوتيکها با پزشک يا داروساز مشاوره کنيد. مصرف نادرست آنها ميتواند جذب آنها را تحت تاثير قرار داده و باعث کاهش يا حذف اثر آنها شود.

 

7- در صورت فراموش کردن دوز مصرفی يا اشتباه در مصرف ٬ با پزشک يا داروساز مشاوره کنيد.

 

زمانی که شما آنتی بيوتيک را بدرستی مصرف کنيد ٬ بهترين کار را برای سلامت خود ٬ خانواده و اطرافيان انجام داده ايد .در موقع دريافت آنتی بيوتيک بايد بدانيد که :- چه عوارضی دارد؟- برای پيشگيری از عوارض جانبی چه کار ميتوان کرد؟- بهترين زمان مصرف دارو چيست؟ پس از غذا يا با معده خالي؟- آيا آنتی بيوتيک مورد نظر با داروی ديگر مصرفی ما مثل داروی جلوگيری از بارداری تداخل دارد؟- آيا در صورت مصرف با داروهای ديگر، غذا يا الکل امکان واکنشهای ناخواسته وجود دارد؟- بهترين شرايط نگهداری آنتی بيوتيک چيست؟- روش آماده سازی پودرهای آنتی بيوتيک را از داروساز سؤال کنيد.

 

هنگام مراجعه به پزشک او را در جريان مسايل زير قرار دهيد:- حساسيت دارويی که در گذشته داشتيد.- رژيم غذايی بخصوصی که داريد.- حساسيت به داروها يا غذاها- بارداری و يا شيردهی- داروهايی که مصرف می کنيد.- مکمل های گياهی که در حال حاضر مصرف می کنيد.- ساير بيماريهايی که به آن مبتلا می باشيد از جمله فاويسم يا کم خونی داسی شکل.

 

استفراغ و اسهال از عوارض مصرف آنتی بییوتیک است

 

عوارض جانبی آنتی بيوتيکها:عمدتاً شامل ناراحتی های ملايم گوارشی ٬ تهوع ٬ اسهال يا مدفوع نرم است. بعضی آنتی بيوتيکها ممکن است باعث حساسيت به نور آفتاب شوند.

 

درصورت داشتن عوارض زير با پزشک تماس بگيريد:استفراغ ، اسهال آبکی شديد، دردهای شکمی شديد، پلاکهای سفيد بر روی زبان ، وجود ترشح يا خارش واژن ( ناحيه تناسلی خانمها)

 

واکنش های حساسيتی:بعضی افراد به بعضی گروههای آنتی بيوتيکها (عمدتاً گروه پنی سيلين ها) حساسيت دارند ، در اين صورت پزشک در صورت آگاهی، آنتی بيوتيک آن گروه را تجويز نخواهد کرد. علائم حساسيت شامل جوشهای ريز قرمز ، خارش ، کهير ٬ ورم لب ٬ صورت و زبان و موارد شديدتر مثل سختی در تنفس و کاهش فشار خون می باشد.

 

در خانمها ٬ علاوه بر موارد فوق بايد به نکات زير توجه شود:1- ممکن است مصرف آنتی بيوتيک منجر به عفونت قارچی واژن شود ٬ علت اين مساله اين است که در اثر مصرف اين داروها ٬ باکتريهای معمول که در واژن زندگی می کنند ٬ کشته ميشوند و در نتيجه قارچ بسرعت رشد ميکند. علائم ٬ شامل يکی يا بيشتر از اين حالتهاست: خارش ٬ سوزش ٬ درد در زمان نزديکی و ترشحات واژن

 

2- آنتی بيوتيک ممکن است باعث شود تاثير قرصهای خوراکی جلوگيری از بارداری کم شود ٬ چه بسا در طول دوره درمان با آنتی بيوتيک استفاده از روشهای ديگر ضد بارداری لازم باشد که در اين موارد بايد از داروساز يا پزشک مشاوره بگيريد.

 

3 – درخانمهای باردار ٬ بعضی آنتی بيوتيکها ميتوانند از جفت عبور کنند و به جنين صدمه برسانند.پزشک بايد از تمام مسائل فوق آگاه باشد.

 

نکات بهداشتی برای پيشگيری نسبی از ابتلا به عفونتها :1- دستان خود را به دقت با آب و صابون بشوئيد ٬ علی الخصوص قبل از غذا خوردن ٬ بعد از توالت و تماس با مدفوع (مثل تعويض کهنه بچه)

 

2- برای جلوگيری از عفونتهای غذايی ٬ ميوه و سبزيجات را به دقت بشوئيد و گوشت و تخم مرغ را کامل بپزيد.

 

3- مطمئن باشيد که خودتان و فرزندانتان تمام واکسن های لازم را دريافت نموده ايد و يادآورهای آن را به موقع تزريق نموده ايد.

 

4- از تماس نزديک فرد بيمار با ديگران حتی الامکان پرهيز شود. منبع:zums.ac.ir


بخوانید تا سالم بمانید

باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *