عوارض تزریق آمپول بتامتازون ال آ

‎بتامتازون چیست؟
‎بتامتازون از دسته داروهای کورتیکواستروئیدی (در اصطلاح عامیانه کورتون) می باشد. این داروی استروئیدی در اشکال متنوع دارویی خوراکی، تزریقی و موضعی تولید می شود و در موقعیت های مختلفی تجویز می گردد.
‎فرم خوراکی و تزریقی بتامتازون به علت اثرات کاهش دهنده ایمنی که دارد، در درمان برخی بیماری های خود ایمنی (که سیستم دفاعی بدن به بخش هایی از نقاط بدن آسیب می رساند) مانند لوپوس، هپاتیت ناشی از بیماری های خود ایمنی، بیماری های عضلانی و مفصلی مانند رماتیسم، آلرژی و آسم تجویز می گردد.
‎این دارو همچنین در درمان برخی سرطان ها به عنوان داروی کمکی استفاده می شود.
‎بتامتازون با مهار آزاد سازی برخی ناقل های شیمیایی که مسئول ایجاد التهاب می باشند منجر به فروکش علائم التهابی و حساسیتی می گردد.
‎این دارو همچنین برای افرادی که مبتلا به اختلالات غده ی فوق کلیوی هستند و در بدن آن ها کورتیکواستروئید ها (کورتون) به مقدارکافی تولید نمی شود، به عنوان درمان جایگزین استفاده می شود.

‎پیش از شروع مصرف بتامتازون
‎-در صورتی که فشار خون بالا دارید، به پزشک خود اطلاع دهید.
‎-در صورت سابقه ی حمله قلبی یا هرگونه ناراحتی قلبی، اختلال در عملکرد کبد یا کلیه پزشک خود را در جریان قرار دهید.
‎-در صورتی که نیاز به مصرف طولانی مدت بتامتازون دارید و در خانواده ی نزدیکتان سابقه ی ابتلا به دیابت یا بیماری چشمی گلوکوم (آب سیاه) وجود دارد، پزشک خود را مطلع نمایید.
‎-در صورت ابتلا به کم کاری تیروئید، پوکی استخوان، صرع، بیماری ضعف عضلانی میاستنی گراویس، زخم معده یا هرگونه بیماری گوارشی و اختلالات ذهنی پزشک خود را مطلع نمایید.
‎-اگر باردار یا شیرده می باشید و یا قصد بارداری دارید، حتما پیش از شروع مصرف این دارو پزشک خود را مطلع نمایید.
‎-بدلیل این که دارو سیستم ایمنی بدن را سرکوب می کند می تواند منجر به عود مجدد عفونت ها یا تشدید آن ها در بدن گردد لذا سابقه ی ابتلا به هرگونه عفونت در چند ماه اخیر و سابقه ی ابتلا به بیماری سل را حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
‎-در صورتی که سابقه ی تشکیل لخته خون در عروق یا سابقه ی آنژیوگرافی داشته اید حتما پزشک خود را مطلع نمایید.
‎-اگر قصد واکسیناسیون دارید یا اخیرا واکسنی دریافت نموده اید حتما پزشک خود را در جریان قرار دهید.
‎-لیست کاملی از دارو ها (حتی داروهایی که بدون نسخه مصرف می نمایید) و فرآورده های مکمل و گیاهی مصرفی خود تهیه کنید و در اختیار پزشک و داروسازتان قرار دهید تا در صورت وجود تداخل با بتامتازون، اقدامات لازم صورت گیرد.
‎-در صورت سابقه ی حساسیت به این دارو یا سایر داروهای استروئیدی (همچون دگزامتازون و پردنیزولون) و یا درد عضلانی پیش رونده پس از مصرف این دارو ها، به پزشک خود اطلاع دهید.

‎نحوه ی صحیح مصرف بتامتازون 
‎-نحوه ی صحیح مصرف این دارو را از پزشک یا داروساز خود سوال کنید. بتامتازون با توجه به شرایط و نوع بیماری شما در مقدار و نوبت های متفاوتی تجویز می شود. در صورت مصرف قرص خوراکی به عنوان ضد التهاب، بهتر است آن را صبح ها بعد از صبحانه مصرف نمایید و اگر جهت نقص غده ی فوق کلیوی و کمبود استروئید در بدن این دارو برایتان تجویز شده باشد، بهترین زمان مصرف آن شب ها می باشد.
‎-قرص های بتامتازون به راحتی در آب قابل حل می باشند با این وجود بهتر است قرص را به صورت کامل همراه با یک وعده غذای اصلی یا میان وعده مصرف نمایید.
‎-در صورت فراموشی یک نوبت مصرف دارو، به محض یادآوری آن را مصرف نمایید اما در صورتی که به اندازه ی یک روز کامل مصرف دارو را فراموش کرده‌ اید، نوبت فراموش شده را مصرف ننموده و نوبت بعدی را طبق زمان بندی سابق مصرف نمایید و از دو برابر کردن مقدار دارو در یک نوبت خودداری نمایید.
‎-ممکن است با توجه به نوع بیماری، این دارو بصورت روزانه برای یک دوره کوتاه درمانی برایتان تجویز شود. در این صورت مصرف منظم دارو در روند بهبودی شما بسیار موثر می باشد.
‎-در صورت مصرف بتامتازون از ۳ هفته، قطع دارو باید به صورت تدریجی و تحت نظر پزشک صورت گیرد زیرا قطع ناگهانی این دارو می تواند عوارضی ایجاد نماید به همین دلیل پزشک برای قطع مصرف، مقدار داروی شما را به مرور کم خواهد کرد.

‎توصیه های بتامتازون
‎-در صورتی که دوره ی درمان شما با این دارو طولانی تر از ۳ هفته باشد، بهتر است کارتی تهیه نموده و روی آن اطلاعاتی در مورد مصرف این دارو و مقدار مصرف و نوع بیماری خود یادداشت نمایید و در وسایل شخصی یا کیف پول خود نگهداری کنید تا در مواقع اضطراری بتوان از این اطلاعات جهت اقدامات لازم استفاده کرد.
‎-همچنین در صورتی که قرار است تحت عمل جراحی یا درمان های دندان پزشکی قرار بگیرید یا هرگونه درمانی جهت آسیب دیدگی های جسمی نیاز داشتید حتما درمانگر خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهید و کارت تهیه شده را به ایشان نشان دهید زیرا در چنین مواقعی ممکن است نیاز به تنظیم مجدد مقدار مصرف این دارو داشته باشید.
‎-در مدت درمان با این دارو، تحت نظر پزشک خود باشید و آزمایشات ومعاینات دوره ای را بصورت منظم انجام دهید تا روند بهبود و احتمال بروز عوارض ناخواسته دارویی در شما تحت بررسی قرار گیرد.
‎-از آنجا که این دارو سیستم ایمنی بدن را سرکوب می نماید، احتمال ابتلا به عفونت ها در مدت درمان با این دارو افزایش می یابد و لازم است بهداشت فردی را رعایت کنید و از تماس نزدیک با افراد مبتلا به بیماری های عفونی (آبله مرغان، سرماخوردگی ،آنفولانزا، سرخک و) تا جای ممکن خودداری نمایید و در صورت مشاهده ی علائم این بیماری ها سریعا به پزشک خود مراجعه نمایید.
‎-برخی واکسن ها جهت مصرف در دوره ی درمانی با بتامتازون مناسب نمی باشند لذا پیش از هرگونه واکسیناسیون پزشک یا فرد مسئول را در جریان مصرف بتامتازون قرار دهید.
‎-در صورتی که نیاز به مصرف هرگونه داروی بدون نسخه داشتید حتما با داروساز خود مشورت نمایید و مطمئن شوید که مصرف آن دارو در مدت درمان با داروهای استروئیدی بدون اشکال است.

‎عوارض جانبی بتامتازون 
‎-درد شکمی، سؤهاضمه و احساس تهوع از عوارض شایع در مصرف کنندگان بتامتازون خوراکی می باشد. در صورت وقوع این علائم با مصرف وعده غذایی سبک همراه دارو می توانید از شدت این عوارض بکاهید اما در صورتی که استفراغ حاوی خون داشتید حتما به پزشک خود مراجعه نمایید.
‎-مصرف این دارو می تواند در بدن شما ضعف و خستگی عضلانی ایجاد نماید لذا تا زمانی که اثرات دارو برطرف نشده از رانندگی و کار با ابزار هایی که به احتیاط نیاز دارد بپرهیزید.
‎-در صورت تغییر در خلق و خو، خصوصا در ابتدای درمان با این دارو، احساس گیجی، افزایش حساسیت های روحی، افکار ناخوشایند یا ناسب، سریعا به پزشک خود مراجعه نمایید.
‎-مصرف این دارو ممکن است موجب مشکل در خوابیدن، سردرد، افزایش وزن یا اختلالات قاعدگی در خانم ها گردد در صورتی که این علائم شدید شد یا موجب آزارتان شد، به پزشک مراجعه نمایید.
‎-مصرف این دارو احتمال ابتلا به عفونت را افزایش می دهد لذا در صورت بروز علائم عفونت(تب،لرز،علائم سرماخوردگی چک ی،اسهال و) حتما به پزشک مراجعه نمایید.
‎-در صورت مصرف طولانی مدت این دارو چنانچه علائمی مشاهده کردید که احساس نمودید مرتبط با مصرف این دارو می باشد حتما با پزشک خود در مورد آن ها مشورت نمایید تا توصیه های لازم را دریافت کنید.
‎-بدلیل تاثیر دارو های استروئیدی بر روی توده ی استخوانی، آزمایشات بالینی مورد نیاز جهت بررسی استحکام استخوان ها را در مدت درمان با این دارو انجام دهید و از آن جا که در مصرف طولانی مدت این دارو آسیب پذیری استخوان ها افزایش می یابد، احتیاطات لازم را بنمایید.

عوارض تزریق آمپول بتامتازون ال آ

Reference1: www.medscape.com
Reference2: www.drugs.com

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

آمپول محتوی سوسپانسیون استریل (بتامتازون استات 3 میلی گرم + بتامتازون دی سدیم فسفات 3میلی گرم) در 1 میلی لیتر
گروه درمانی:
Corticosteroids

کورتیکواستروئیدها

موارد مصرفاین دارو، در دسته داروهای ضدالتهاب گلوکوکورتیکوئیدی قرار دارد. این دارو، دردرمان بیماریهای آلرژیک. پوستی، اختلالات غدد درون ریز، بیماریهای گوارشی،اختلالات خونی، بدخیمی ها، بیماریهای سیستم عصبی، کلیوی، تنفسی، اختلالات التهابی کاربرددارد.مكانیسم اثر

دیكلوفناك از مهار كننده های قوی آنزیم سیكلواكسیژناز است. این دارو همچنین پروستاگلندین ها، پروستاسایكلین و ترومبوكسان را كاهش می دهد.هشدارهااین دارو برای بیماری فعلی شما تجویز شده است. لذا از مصرف آن در موارد مشابه یا توصیه به دیگران جداً خودداری نمایید.

در صورت وجود هر یک از موارد زیر به پزشک اطلاع دهید.

عوارض تزریق آمپول بتامتازون ال آ

•سابقه هر گونه حساسیت به کورتیکواستوئیدها و یا سایر داروها.

•مصرف داروهایی نظیر آمفوتریسین B و داروهای کاهنده قند خون، دیگوکسین، مدرها، هپارین و ضد انعقادهای خوراکی، داروهای القاء کننده آنزیم های کبدی مانند کابامازپین، فتوپاربیتال، فنی توئین، ریفامپین و

•ابتلا به بیماری هایی نظیر AIDS، اختلالات استخوانی و مفصلی، پوکی استخوان، آبله مرغان، سرخک، زخم معده. از وفاژیت، کولیت، اختلالات قلبی، کبدی و کلیوی، هپیر کلسترولمی، دیابت، عفونت های قازچی، میاستنی گراوا، گلوکوم، سل، کم کاری و پرکاری تیروئیدو

•از مصرف دارو به صورت تزریق وریدی اجتناب شود.

•قبل از قطع مصرف دارو به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است قطع تدریجی مصرف دارو، لازم باشد.

فارماكوكینتیك

بتامتازون سریعاً و به خوبی از دستگاه گوارش جذب می شود. شكل تزریقی آن نیز از عضله به خوبی جذب می شود. به طور عمده در كبد و مقادیری نیز در كلیه و بافتها به متابولیت های غیر فعال تبدیل می شود.

 

موارد منع مصرفاین داروها در شیر ترشح می¬شوند و ممکن است سبب توقف رشد، تداخل با تولید کورتیکواستروئیدهای درون ریز و عوارض ناخواسته دیگر شوند. در صورت تجویز این دارو در شیر دهی احتیاط¬های لازم باید صورت گیرد. مصرف این دارو در بارداری و شیر دهی بدون مشورت با پزشک توصیه نمیشود.

عوارض جانبیهر دارو به موازات اثرات درمانی ممکن است باعث بروز عوارض ناخواسته نیز بشود. احتمال بروز عوارض این دارو به دوز و طول مصرف آن بستگی دارد.

در صورت بروز غلائم زیر با پزشک مشورت نمایید:

اختلالات بینایی، هیپرگلیسمی، واکنشهای آلرژیک (کهیر و بثورات)، تغییرات خلقی و روانی، سردرد، فلاشینگ، تشنج، هیپوتانسیون، تاکی کاردی، سوء هاضمه و عوارض گوارشی. اختلال در خواب، افزایش تعریق، واکنشهای آنافیلاکتیک،ضعف عضلانی، پوکی استخوانافت فشار و واکنشهای شبه شوک، هیپوکالمی، احتباس نمک و آدم. کاهش رشد درکودکان، زخم یا عفونت در محل تزریق، سوزش، کرختی، درد یا گزگز اطذاف محل تزریق، قرمزی و ورم در محل تزریق، گود شدن یا فرورفتن پوست در ناحیه تزریق بخصوص با تزریق عضلانی مکرر تیره یا کمرنگ شدن پوست بخصوص در محل تزریق.

تداخل های داروییدر صورت استفاده از سایر داروها خصوصا داروهای زیر حتما پزشک خود را مطلع سازید:

 

مصرف همزمان این دارو با ریفامپین، داروهای ضدصرع مانند كاربامازپین، فنوباربیتال، فنی توئین و پریمیدین موجب تسریع متابولیسم بتامتازون و كاهش اثر دارو می گردد. این دارو ممكن است باعث كاهش اثر داروهای پایین آورنده قند خون و یا داروهای كاهنده فشار خون گردد. مصرف همزمان با داروهای NSAIDS، خطر بروز عوارض و خونریزی از دستگاه گوارش را افزایش می دهد.نكات قابل توصیه

1. برای به حداقل رساندن تحریك گوارشی شكل خوراكی بتامتازون باید بعد از غذا مصرف شود.

2. از قطع ناگهانی مصرف دارو بعد از استفاده طولانی(بیش از 3 هفته) پرهیز شود.

3. در طول درمان، مصرف سدیم بایستی محدود شده و مصرف مكمل های حاوی پتاسیم توصیه می شود.

4. معاینات چشم پزشكی در طول درمان دراز مدت، به طور مرتب باید انجام گیرد.مقدار مصرفتزریقی:

بزرگسالان : به صورت تزریق داخل مفصلی، داخل ضایعه یا تزریق در بافت نرم حداكثر تا 9 میلی گرم بتامتازون (12 میلی گرم بتامتازون دی سدیم فسفات) مصرف می شود. در صورت نیاز این مقدار تكرار می شود. از راه عضلانی یا انفوزیون آهسته داخل وریدی نیز 2-4 میلی گرم كه در 24 ساعت می توان این مقدار را حداكثر 4 بار تكرار نمود، مصرف می شود.

در بزرگسالان مقدار 12-5/1 میلی گرم از شكل طولانی اثر دارو (LA) داخل مفصل تزریق می شود كه در صورت نیاز می توان آن را تكرار كرد. داخل پوست یا ضایعه به مقدار mg/m² 1/2 تا حداكثر 6 میلی گرم كه هر هفته می تواند تكرار شود. به صورت داخل عضلانی مقدار mg/day 9-/5 میتواند استفاده شود. در خانم های باردار، mg12 بصورت تزریق داخل عضلانی در هر 24 ساعت و تا 2 بار تجویز می شود.

كودكان : به صورت تزریق داخل وریدی آهسته و به میزان یك میلی گرم در كودكان 1 ساله و پایین تر و تا 2 میلی گرم در سنین 5-1 سال و 4 میلی گرم در سنین 12-6 سال تجویز می شود.

محلول تزریقی سیس- آتراکوریوم 1
1 میلی گرم در 5 میلی لیتر

محلول تزریقی فورزماید 2 میلی گرم در 2 میلی لیتر

خود را وارد کنید و با عضویت در خبره ما از آخرین اخبار و اطلاعیه ها مطلع شوید.

کلیه حقوق این سایت متعلق به
شرکت داروسازی البرز دارو
می باشد.

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *