علائم کمبود آهن و ریزش مو

علائم کمبود آهن و ریزش مو
علائم کمبود آهن و ریزش مو

ریزش مو به دلیل تاثیر به سزای آن در زیبایی افراد هم در زنان هم در مردان بسیار با اهمیت شمرده می شود.

اگرچه قابل ذکر است که احتمال اینکه مردان ریزش مو را تجربه کنند بسیار بیشتر از زنان است اما ریزش مو در زنان نیز اتفاق می افتد و رایج است. دلایل ریزش مو می توانند از دلایل ساده و موقتی مانند کمبود ویتامین و آهن تا دلایل پیچیده تر، مانند یک بیماری باشد

در این مطلب به رابطه کمبود آهن و ریزش مو می پردازیم. با ما همراه باشید.

ریزش مو دارای علل بسیاری است و می تواند بزرگسالان و کودکان  هر دو جنس را تحت تاثیر قرار دهد. ریزش مو تنها به علت الگوی طاسی مردانه نیست. بلکه می تواند ناشی از کمبود مواد مغذی باشد. هنگامی که شما به اندازه کافی آهن دریافت نمی کنید، بدن شما نمی تواند هموگلوبین را در خون شما تولید کند. هموگلوبین اکسیژن را برای رشد و ترمیم سلول های بدن شما، از جمله سلول هایی که رشد مو را تحریک می کنند، حمل می کند.

علائم کمبود آهن و ریزش مو

ریزش موی ناشی از کمبود آهن می تواند مانند الگوی ریزش موی سنتی مرد و زن باشد. مطالعه ای که در مجله علوم پزشکی کره منتشر شده است نشان می دهد که آهن نه تنها نقش موثری در ریزش مو دارد، بلکه باعث می شود که مو به شکل مشابهی با الگوی طاسی ژنتیکی مردان و زنان دچار ریزش شود.

اگر ریزش مو را تجربه می کنید، ممکن است موهای بیش از حد معمول در زمان حمام کردن یا شانه کردن موی خود مشاهده کنید. در موارد پیشرفته تر، ممکن است نقاط قهوه ای روی پوست سر خود داشته باشید.

ریزش موی ناشی از کمبود آهن دائمی نیست. بهترین راه برای درمان ریزش مو، این است که به علت اصلی مشکل برسید. اگر فکر میکنید که ریزش مو به کمبود آهن مرتبط است، برای اندازه گیری سطح آهن خود با دکتر مشورت کنید. به احتمال زیاد دکتر شما یک آزمایش خون سطح فریتین را انجام می دهد که سطح پروتئینی به نام فریتین را اندازه گیری می کند که به ذخیره آهن کمک می کند.

اگر نتایج آزمون شما نشان می دهد که سطح آهن خون شما پایین است، شما می توانید آن را با مکمل های آهن درمان کنید. ممکن است تغییرات در تعداد حرکات روده ای را به عنوان یک عارضه آهن اضافی تجربه کنید، بنابراین اگر دچار معده درد شدید، به پزشک خود بگویید.

افراد در ایالات متحده آمریکا بیش از 3.5 میلیارد دلار برای درمان ریزش مو صرف می کنند، تخمین زده می شود که حدود 99 درصد از این محصولات کار نمی کنند.

از دست دادن مو به علت کمبود آهن باید موقتی باشد. مراجعه به پزشک برای دریافت بهترین درمان و گزینه های درمانی بهترین ایده برای حل این مشکل است. پزشک شما می تواند به تغییر رژیم غذایی شما برای دریافت میزان آهن کافی مورد نیاز شما اقدام کند.

برای جلوگیری از ریزش مو، باید:

یک  رژیم غذایی  سالم و متعادل  داشته باشید. اطمینان حاصل کنید که غذاهای غنی از آهن مانند اسفناج، نخود فرنگی، پروتئین  هایی مانند ماهی سالمون  و میوه های خشک استفاده می کنید. شما همچنین باید به عبارت “غنی شده از آهن” در برچسب غذاهای بسته بندی مانند غلات توجه کنید.

غذاهای با ویتامین C به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این غذاها به بدن شما امکان جذب آهن را به شیوه ای موثرتر می دهد. اطمینان حاصل کنید که میزان بیشتری پرتقال، توت فرنگی، خربزه، بروکلی و گوجه فرنگی بخورید.

موهای خود را ببندید. استفاده از یک هد بند تنگ ممکن است منجر به شکستگی و ریزش مو شود.

موی خود را با مواردی مانند روسری و کلاه محافظت کنید. در روزهای فوق العاده آفتابی و بادی، باید موهای خود را پوشانده باشید.

موهای خود را به آرامی شانه کنید و بشویید. ملایم رفتار کردن با مو به شما در جلوگیری از ریزش موهای بیش از حد در طول نگهداری روزمره کمک کند.

از مواد شیمیایی و رنگ مو اجتناب کنید. اگر از مواد شیمیایی و مو استفاده می کنید، به دنبال کمک یا راهنمایی از یک فرد حرفه ای آموزش دیده باشید و خود سر عمل نکنید.

تا حد امکان از سشوار و بابلیس های فر کننده استفاده نکنید. اگر از آنها استفاده می کنید، یک لایه حفاظتی ژل یا موس را به موهایتان بزنید که می توانید آن را از هر سوپرمارکت یا داروخانه خریداری کنید.

بعدی

قبلی


Posted By: زرین
2011/06/26

دو سوال در مورد کم خونی و فقر آهن و ریزش مو دریافت کردم که به هر دو ، در اینجا پاسخ می دهم :

کم بودن تعداد گلبولهای قرمز در بانوان جوان، به دلیل وجود خونریزی ماهانه امری غیر عادی نبوده و لزوما به معنای کم خونی بیمارگونه نیست مگر اینکه با عوارض جسمی مانند طپش قلب، خستگی بیش از حد و غیرعادی، سرگیجه، تنگی نفس و امثال اینها همراه باشد.
اگرچه این تصور نادرست وجود دارد که دلیل کم خونی فقر آهن در مواد غذایی مصرفی می باشد، باید گفت که عوامل مهم دیگری ازجمله کارکرد درست دستگاه خونسازبدن در ایجاد کم خونی دخلیند. چنانکه درگذشته هم مطرح نموده ام برای تامین مواد لازم بدن، مصرف این مواد به تنهایی کافی نبوده بلکه قابلیت جذب این مواد توسط دستگاه گوارش از اهمیت بیشتری برخوردار است .
وضعیت کلی سلامت بدن در مسئله جذب تاثیر بسیار دارد. اگر بدنی بطور کلی ناسالم باشد درعمل جذب آهن و سپس خونسازی به هر صورت اختلال بوجود خواهد آمد، حتی اگر غذای روزمره مملو از آهن باشد.
اگر چه این تصور نادرست و عامیانه وجود دارد که گیاهخواران  در معرض خطر کم خونی قرار دارند و میزان آهن موجود در غذاهای گوشتی بیشتر است ، ولی درحقیقت گیاهخواران بدلیل اینکه معمولا بدن سالم تری دارند از قابلیت جذب بیشتر آهن برخوردار بوده و دچار کم خونی نمی شوند اگر رژیم درست گیاهخواری را دنبال کنند.
باید دانست که درحقیقت کم خونی و فقر آهن درگوشتخواران نیز بسیار دیده می شود که دلیل آن التهاب بدن، عدم قابلیت جذب و غیر سالم بودن دستگاه خونساز بدن می باشد .
به ریزش مو و پریدگی رنگ چهره وکم خونی اشاره کردید که نشان از نادرست بودن تغذیه و شرایط  و عوامل محیطی ناسالم، برای کارکرد درست بدن دارد. منظورم نوع شامپو، وسایل پاک کننده یا لوازم آرایشی است که مصرف می کنید.
همه اینها در سلامت  پوست و مو و بدن بطور کلی نقش دارند. خواب واستراحت کافی و دور بودن از استرسهای عصبی نیز از عوامل بسیار مهم در سلامت و در نتیجه رویش مو و سلامت پوست می باشند.
و اما تغذیه سالم گیاهی چیست؟ و چه بخورید تا نه تنها آهن مورد نیاز بدن، بلکه سایر مواد لازم برای داشتن بدن، مو و پوستی شفاف و سالم تامین گردند.
–          تا میتوانید از سبزیها و میوه های خام استفاده کنید. حداقل ۸۰ – ۸۵ درصد غذای شما باید بصورت خام مصرف شود و ازسبزیها و میوه های مختلف تشکیل شده باشد.
–          مقدار اندکی در روز از مغزها و دانه های خام مثل مغز بادام، گردو، فندق، بادام هندی، کنجد، شاهدانه و ….استفاده کنید.
–          مغز ها و دانه ها باید حتما خام مصرف شوند زیرا که بوداده آنها می تواند اثرات سمی در بدن داشته باشد.
–          مصرف نان، برنج، سیب زمینی، ماکارونی و سایر مواد نشاسته ای را به حداقل ممکن برسانید.
–          مصرف جوانه حبوبات و خود حبوبات مخصوصا عدس که دارای آهن فراوان است اشکالی ندارد. اگر خام خوار هستید از جوانه ها و اگر گیاه پخته خوار هستید از حبوبات مختلف پخته شده می توانید استفاده کنید. ( حدود ۱۰ – ۱۵ درصد غذا پخته باشد)
–          از مصرف چای بخصوص بعد از غذا که باعث جلوگیری از جذب آهن می شود تاحد ممکن خود داری کنید .
–          ویتامین ث در جذب آهن نقش مهمی بازی می کند. مصرف گیاهان که سرشار از ویتامین ث هستند به صورت خام به جذب آهن غیرهم ( non- Heme) موجود در گیاهان کمک می کند.
–          بهترین منابع گیاهی آهن، سبزیجات با برگهای پهن و تیره مانند اسفناج، برگ شلغم ، کاهو، برگ تربچه و امثالهم می باشند. برخی باور دارند که اسفناج بدلیل داشتن میزان بالای اسید اکالیک که می تواند مانع جذب آهن گردد منبع خوبی برای تامین آهن نیست ولی اگر اسفناج را بصورت خام مصرف کنید میزان جذب آهن آن بالاتر می رود.
علاوه بر اینها کلم پیچ ، کلم قمری ، کشمش ، آلو سیاه، تربچه ، تره فرنگی و بروکلی از منابع خوب آهن هستند .
–          هر روز یک لیوان مخلوط آب هویج ، اسفناج و کاهو در خانه تهیه کرده و بنوشید.
به این مجموعه  می توانید شاهی و برگ ترب یا شلغم هم اضافه کنید .
–          جوانه غلات  و حبوبات نیز سرشار از آهن می باشند. جوانه زدن دارای این برتری است که با بی اثر کردن فیتاتها (phytates) که می توانند از جذب آهن جلوگیری کنند میزان جذب آهن را بالا می برد.
–          جوانه عدس سرشار از آهن  و همچنین ویتامین ث است. این مجموعه چنانکه ذکر کردم بهترین حالت برای جذب بالای آهن می باشد.
–          مغزدانه کدو و آفتاب گردان و همچنین بادام درختی و بادام هندی نیز منابع قابل اتکاء آهن می باشند.
–          مصرف مکمل را به دلیل عوارض سمی آهن و اختلالاتی که می تواند در عمل جذب آهن موجود در غذا پدید آورد، مگر در شرایط کم خونی حاد وخطرناک،  توصیه نمی کنم.

علائم کمبود آهن و ریزش مو

به کدامیک از روشهای درمانی زیر بیشتر اعتماد دارید؟

View Results

برای عضویت در خبرنامه ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید:

عضویت غیرفعال سازی عضویت


العالم – گوناگون

اهمیت وجود مقدار کافی آهن در بدن به قدری هست که اگر آهن کافی داشته باشیم، احساس تندرستی و نشاط فوق العاده ای خواهیم داشت اما اگر دچار کمبود اون باشیم،  به شدت احساس ناسالم بودن و خستگی می کنیم. در اینجا پانزده علامت کمبود آهن رو که نشان می دهند که احتمال کمبود آهن در شما وجود دارد، معرفی می کنیم.


احساس خستگی

این مورد، رایج ترین علامت کمبود آهن هست. بسیاری از زنان به احساس خستگی، عادت کرده اند و اون رو یک امر عادی در زندگی خودشون می دانند و توجه نمی کنند که اگر این خستگی ناشی از کمبود آهن باشد بدین معنی است که اکسیژن کمتری به بافت های بدن شان می رسد و بدن انرژی کافی برای فعالیت و تمرکز بر روی کارها، نخواهد داشت. ضمن اینکه دچار ضعف و کج خلقی هم می شوند.


رنگ پریدگی

علائم کمبود آهن و ریزش مو

هموگلوبین موجود در خون باعث قرمز شدن خون می شود و در نتیجه رنگ چهره ما، صورتی و گلگون می شود. اگر مقدار هموگلوبین خون کم باشد، مستقیماً بر روی رنگ صورت تأثیر می گذارد. مهم نیست که رنگ چهره ما روشن باشد و یا تیره چون این موضوع بستگی به ژنتیک ما دارد اما اگر داخل لبها، لثه ها و داخل پلک چشم ها، از حالت طبیعی همیشگی خود کمرنگ تر باشند ممکن است که دچار کمبود آهن شده باشیم.


تنگی نفس

اگر مقدار اکسیژن بدن ما کم باشد، هر قدر هم نفس عمیق بکشیم باز هم احساس کمبود هوا می کنیم. اگر در زمان انجام کارهایی که قبلاً به راحتی انجام می دادیم، دچار تنگی نفس شویم (مثلاً در زمان بالا رفتن از تعداد کمی پله)، احتمال کمبود آهن در ما وجود دارد.


تپش قلب

در اثر کمبود آهن، قلب ما مجبور هست که بیشتر کار کند. در نتیجه کارکرد بیش از حد قلب، ضربان قلب نامنظم شده و به مرور قلب بزرگتر می شود و حتی می تواند به نارسایی قلب منجر شود. در ضمن اگر شخصی بیماری قلبی داشته باشد، بسیار مهم هست که حتماً از نظر کمبود آهن مورد بررسی قرار گیرد تا مشکلات قلبی او بدتر نشوند.


سندرم پای بی قرار

۱۵% از افرادی که از سندرم پای بی قرار رنج می برند، دچار کمبود آهن هستند. هر قدر هم که این کمبود بیشتر باشد، علائم این سندرم هم بیشتر می شود.


سردرد

بدن ما، اکسیژن رو قبل از هر چیز برای مغز ما می فرستد. اما گاهی در اثر کمبود آهن، اکسیژنی که به مغز می رسد، از حد طبیعی کمتر است. بنابراین، سرخرگ های مغز ورم می کنند و منجر به سردرد می شوند.


اشتیاق به خوردن خاک و یخ

اشتیاق برای خوردن مواد غیر خوراکی مثل یخ، خاک، کچ و کاغذ، می تواند از علائم کمبود آهن باشد.


اضطراب بدون دلیل

کمبود اکسیژن باعث افزایش فعالیت سیستم عصبی سمپاتیک می شود (مثل اینکه پا رو روی پدال گاز ماشین، نگه داشته باشیم). همچنین، قلب هم مجبور هست که برای جبران بیشتر فعالیت کند. این عوامل دست به دست هم می دهند تا حتی در مواقعی که دلیلی برای اضطراب وجود ندارد، فرد احساس آشفتگی کند.


ریزش مو

کمبود آهن، به خصوص در مراحلی که به کم خونی منجر می شود، ما تکمبود آهن، به خصوص در مراحلی که به کم خونی منجر می شود، می تواند باعث ریزش مو شود. علت این هست که بدن وارد شرایط بحرانی می شود و ترجیح می دهد که اکسیژن رو به جای اینکه صرف نگه داشتن موها کند، برای اعمال مهم تر بدن مورد استفاده قرار دهد. البته ریزش روزانه ۱۰۰ تار مو، طبیعی هست.


رژیم گیاهخواری یا خام گیاهخواری

آهن موجود در مواد غذایی مختلف با هم فرق می کند. بدن ما آهن ” Heme ” رو که در گوشت قرمز، ماکیان و ماهی وجود دارد، ۲ تا ۳ برابر بهتر از آهن غیر Heme که در منابع گیاهی یافت می شود، جذب می کند. پس یک فرد گیاهخوار باید توجه داشته باشد که مقدار کافی آهن مصرف کند. مثلاً باید از سبزیجاتی که برگ سبز تیره دارند، غلات کامل و حبوباتی که سرشار از آهن هستند استفاده کند و منابع غذایی مملو از ویتامین C مثل فلفل دلمه، توت ها و بروکلی رو همراه مواد غذایی خود استفاده کند تا جذب آهن رو بالا ببرد.


کم کاری تیروئید

کمبود آهن باعث کندی تیروئید می شود و اثرات کاهنده بر روی متابولیسم دارد. معمولاً شش نفر از هر ده نفر که به کم کاری تیروئید مبتلا هستند، از وجود این بیماری در خود بی اطلاعند. پس اگر احساس کردید که انرژی بدن تان کم هست، افزایش وزن بی مورد پیدا کرده اید یا حتی دمای بدن تان بدون دلیل خاصی، پایین هست، حتماً به پزشک مراجعه کنید.


بارداری

جنین در بدن مادر به آهن نیاز دارد و به قول معروف، آهن بدن مادر رو می دزدد. در زمان وضع حمل هم مادر، مقدار زیادی خون و آهن رو از دست می دهد. اگر فرد، چند قلو باردار باشد یا فاصله بارداری های وی کم باشد یا مرتباً دچار حالت تهوع شود، ممکن هست که نیاز به آهن بیشتری داشته باشد.


غیر طبیعی بودن زبان

کمبود آهن باعث تخریب سطح زبان می شود و بسیاری از افرادی که کمبود آهن دارند از زخم، التهاب و نرمی غیر طبیعی سطح زبان، شکایت می کنند. علت این هست که کمبود آهن باعث کاهش مقدار میوگلوبین بدن می شود. میوگلوبین نوعی پروتئین هست که سلامت ماهیچه ها رو حفظ می کند و زبان هم در واقع یکی از ماهیچه های بدن می باشد.


ابتلا به سلیاک یا بیماری التهابی روده

اگر فردی به بیماری سلیاک یا بیماری التهابی روده (مثل بیماری کرون) مبتلا باشد، حتی اگر به مقدار کافی آهن از طریق رژیم غذایی خود مصرف کند باز هم نمی تواند انواعی از مواد مغذی (از جمله آهن) رو جذب بدن کند. پس اگر فردی به هر یک از بیماری های گوارشی مبتلا باشد باید حتماً تحت نظر پزشک قرار گیرد.

با همه اونچه که گفته شد، باید مواظب باشیم که از اون سوی بام هم نیفتیم و در مصرف آهن زیاده روی نکنیم چون می تواند به اندام های داخلی صدمه بزند و ممکن هست که خطر ابتلا به دیابت، سکته قلبی و سرطان رو (به خصوص در افراد مسن) افزایش بدهد.


 


وب‌سایت یکا

صفحه درخواستی شما وجود ندارد!

در سایت دکتر همه تلاش می شود تا با فراهم نمودن اطلاعات به روز، صحیح و کارشناسانه در زمینه پیشگیری، تشخیص و درمان بیماریها و برطرف کردن تصورات نادرست به بالا بردن سطح سلامت کشور کمک کنیم.

تمامی حقوق این وب سایت برای دکترهمه مرجع بهداشت درمان، سلامت و تغذیه محفوظ است.

Powered and Protected by FIP-CO

علائم کمبود آهن و ریزش مو

نام کاربری ندارید! ثبت نام کنید

علائم کمبود آهن و ریزش مو
علائم کمبود آهن و ریزش مو
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *