درمان دیابت نوع 2 با سلولهای بنیادی

به زودی از طریق سلولهای بنیادی، دیابت نوع 2 درمان می شود

بر اساس تحقیقی که توسط  دانشمندان هندی انجام گردید ، بهره وری درمان از طریق سلولهای بنیادی اعلام گردید. دراین درمان که با تزریق سلولهای بنیادی به بیماران صورت می گیرد نیاز بیماران به انسولین نسبت به کسانی که تحت درمان با سلولهای بنیادی قرار نگرفتند، 5 درصد کاهش می یابد.

در این تحقیق از سلولهای بنیادی برای درمان گروهی از بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 یا  اختلالات متابولیکی که قند خون بالایی دارند، استفاده گردید و با گروهی که تحت درمانهای عادی هستند به عنوان گروه کنترل مقایسه گردید. به گفته ی دکتر Anil Bhansali: 8 درصد از بیماران بعد از درمان با سلولهای بنیادی بهبود چشمگیری یافتند این گروه از بیماران به مدت3 سال مورد بررسی و پیگیری قرار گرفتند. مطالعه ی اخیر نشان میدهد که سلولهای  بنیادی درگروهی از بیماران واقعا موثر بوده است و میزان قند خون  این گروه تحت کنترل قرار گرفته است. همچنین دراین بیماران بهبود عملکرد پانکراس مشاهده می شود.

 در گروه کنترل که بیماران تصور می کردند تحت درمان با سلولهای بنیادی قرار گرفته اند نیز میزان نیاز به انسولین اندکی کاهش یافته است البته این  میزان از نظر آماری معنی دار نبوده  و در دراز مدت ثابت نمی ماند.

دکتر Bhansaliمی افزاید: برای تکمیل تحقیقات دراین زمینه به چند سال دیگر وقت نیاز داریم تا این روش درمان با سلولهای بنیادی به عنوان یک  خط درمانی برای بیماران بکار گرفته شود.هزینه ی این درمان برای هر بار تزریق برابر با 2 هزار روپیه هند است و به بیماران  سلولهای بنیادی خودشان تزریق می شود. دومشخصه ی اصلی دیابت نوع 2، مقاومت به انسولین وکمبود انسولین است. مقاومت به انسولین درطول زمان ثابت  باقی می ماند اما کمبود انسولین تا آنجایی ادامه می یابد  که بیمار نیازمند به تزریق انسولین  می شود .

درمان دیابت نوع 2 با سلولهای بنیادی

براساس اطلاعات موجود پایتخت جدید دیابت، کشور چین است  یک گروه از اندوکرینولوژیست های PGIدرهند تخمین زدند که  62.4میلیون نفر در هند  به دیابت مبتلا هستند درحالیکه تعداد مبتلایان به دیابت در چین به 94 میلیون نفر میرسد.


منبع: www. indianexpress.com

  دیابت یک بیماری متابولیک همراه با افزایش قندخون است که ممکن است به دلیل کاهش ترشح انسولین از غده‌ی لوزالمعده، یا مقاومت به انسولین و یا هر دو همراه با افزایش تولید گلوکز از کبد باشد.1 تخمین زده می‌شود که تا 15 سال دیگر، حدود 38 میلیون بیمار دیابتی در دنیا وجود داشته باشد. امروزه حدود 5% از مرگ و میرها به دلیل این بیماری است که ممکن است در 1 سال آینده 5% افزایش ‌یابد.2 در کشور ما نیز نزدیک به 6/3 میلیون بیمار دیابتی و حدود 7/7 میلیون فرد به اختلال تحمل گلوکز (افزایش قند خون ناشتا یا دو ساعت بعد از غذا یا هر دو به مقدار بیش از حد طبیعی ولی نه در حد دیابت) مبتلا هستند.3 اگرچه درمان‌های دقیق و منظم به ویژه انسولین‌درمانی می‌تواند افزایش قند خون را کنترل و تا حدودی از بروز عوارض بکاهد،4،5 ولی اغلب این بیماران همواره از این بیماری مزمن و طولانی که در بسیاری موارد کنترل نمی‌شود و با عوارض دیابتی همراه است، رنج می‌برند.6،7 کنترل دیابت به ویژه در بیماران مبتلا به دیابت نوع 1 که کاملاً وابسته به مصرف انسولین است مشکل و با وجود مصرف دفعه‌های مکرر و روزانه‌ی انسولین، در آنها کنترل مطلوب وجود ندارد. از زمانی که کِلی و همکاران بیش از 4 سال پیش پیوند پانکراس را انجام دادند،8 تلاش‌های متعددی انجام شد تا بتوان به ترتیبی ترشح انسولین را دوباره در سلول‌های بتای فعال در افراد مبتلا به دیابت نوع 1 القاء کرد.9 به دلیل خطر زیاد عمل پیوند، این جراحی فقط در تعداد کمی از بیمار به ویژه آنها که نیازمند پیوند کلیه نیز هستند، به طور همزمان انجام شده است.1 ده سال پیش، انتقال جزایر لانگرهانس به بیماران دیابتی نوع 1، امید جدیدی را برای درمان دیابت نوع 1 ایجاد به وجود آورد.11 ولی باوجود این که در سال‌های اول برخی از بیماران دریافت‌کننده‌ی جزایر لانگرهانس نیاز به انسولین نداشتند، در پیگیری طولانی‌مدت دیده شد که جزایر لانگرهانس پیوند شده فعالیت خود را از دست دادند و بیماران ناچار به استفاده‌ی مجدد از انسولین شدند.12

  در سال‌های اخیر استفاده از سلول‌های بنیادی در درمان دیابت مورد توجه خاص قرار گرفته است. مطالعه‌هایی با پیشینه‌ی نزدیک به 5 سال نشان داده‌اند که سلول‌های بنیادی می‌توانند تقسیم‌های مکرر انجام دهند و بدون تمایز بمانند امّا در صورتی که محرک خاص در محیط وجود داشته باشد قادر به تمایز به انواع مختلف سلول‌های اختصاص یافته هستند.13 به این ترتیب، تلاش برای استفاده از سلول‌های بنیادی به منظور جایگزینی سلول‌های از کار افتاده و بدخیم در سطح مطالعه‌های آزمایشگاهی و نیز به تعداد کم در مطالعه‌های بالینی به کار رفته است.

  به منظور دستیابی به سلول‌های بنیادی که بتوانند به سلول‌های بتا تمایز پیدا کنند، ابتدا سلول‌های بنیادی بالغ پانکراس و سپس مغز استخوان، کبد و روده‌ی باریک مورد بررسی قرار گرفتند و یافته‌های به‌نسبت خوبی در تجربه‌های حیوانی به دست آمد.16-14 با وجود تجربه‌های محدود انسانی، استفاده از سلول‌های بتای تمایز یافته نتوانست بیماران را از انسولین درمانی کاملاً بی‌نیاز نماید و عوارض متعددی در آن‌ها ایجاد نمود. مشکلات تکنیکی و نیز کوتاه بودن عمر فعالیت سلول‌های بتا، استفاده از این سلول‌ها را در درمان دیابت نوع 1 موکول به مطالعه‌های بیشتری نموده است.17

  در دهه‌ی اخیر توجه خاصی به امکان استفاده از سلول‌های بنیادی جنین معطوف شده است زیرا این سلول‌ها دارای ظرفیت‌های متعدد [1] است و نیز قابلیت تجدید [2] دارد. اولین مطالعه‌های آزمایشگاهی (In vitro) در این رابطه در سال 2 منتشر شد و سپس بررسی‌های متعدد نشان دادند که سلول‌های بنیادی جنین می‌توانند به کلون‌های تولیدکننده‌ی انسولین تمایز یابند و هیپرگلیسمی را در حیوانات آزمایشگاهی کاهش دهند.18 در ابتدا به نظر رسید که شاید این سلول‌ها قادر به تولید انسولین نیستند و آن را صرفاً از محیط اطراف خود می‌گیرند، زیرا در آنها تولید پپتید C وجود نداشت و در محیط‌های فاقد انسولین نیز انسولین تولید نمی‌کردند.19 بنابراین، روش‌های جدیدی برای تمایز بهتر سلول‌های بنیادی جنین به کار رفت که در نهایت به تولید سلول‌های بتا با توانایی تولید انسولین به همراه پپتید C منجر شد.2

  اگرچه سلول‌های بنیادی در مطالعه‌های انسانی مورد استفاده قرار گرفته است،23-21‌،15 نکته‌های بسیار مهمی وجود دارد که استفاده از آن را محدود نموده و در نتیجه استفاده از آن هنوز در مرحله‌ی ابتدایی بررسی‌ها است. بدیهی است به کارگیری هر نوع درمان جدید در انسان نیاز به سیر طولانی مطالعه‌های جدی، دقیق، قابل اعتماد و با طراحی مناسب دارد. این بررسی‌ها باید ثابت کند که روش جدید در بسیاری از بیماران به اهداف درمانی می‌رسد و عوارض جدی ایجاد نمی‌کند. مسأله‌ی ایمن بودن درمان با سلول‌های بنیادی دارای ایرادهای زیادی است. عارضه‌ای که امروزه در مدل‌های حیوانی درمان با سلول‌های بنیادی مشاهده شده است تولید تراتوم‌ها با ظرفیت بدخیمی است.24،25 با پیوند سلول‌های متمایز نشده به یک میزبان با نقص سیستم ایمنی‌ [3] و یا در میزبانی که برای جلوگیری از دفع سلول‌های پیوندی درما‌ن‌های سرکوب‌کننده‌ی ایمنی دریافت ‌می‌کنند، ممکن است این تراتوم بروز نماید.

درمان دیابت نوع 2 با سلولهای بنیادی

  پژوهش‌های محدود بالینی در افراد معدود نشان داده‌اند که احتمال عدم نیاز به مصرف انسولین پس از پیوند سلول‌های بنیادی، فقط 3% در دو سال و کمتر از 6% طی سه سال است و امکان عدم استفاده از انسولین برای مدت طولانی وجود ندارد.23

  علاوه بر مشکلات فنی و انتخاب نوع سلول مورد استفاده برای تمایز به سلول‌های بتا، آنچه در استفاده از سلول‌های بتا از نظر فیزیولوژی باید مد نظر قرار گیرد، ارتباط سلول‌های بتا با یکدیگر و نیز با سلول‌های دیگر در جزایر لانگرهانس است. سلول‌های بتا از طریق اتصال‌های شکاف‌دار [4] با یکدیگر در ارتباط هستند و به صورت سن‌سی‌تیوم عمل می‌کنند. از طرف دیگر، در جزایر لانگرهانس سلول‌های بتا با دیگر سلول‌های موجود در این مجموعه یعنی سلول‌های آلفا و دلتا نیز در ارتباط هستند. این ارتباط‌ها در کنترل فعالیت سلول‌های بتا نقش حیاتی دارند.24 گردش خون جزایر لانگرهانس [5] نیز پیچیدگی خاص خود را دارد که در ارتباط سلول‌های آلفا و بتا و عمل بازخورد این سلول‌ها نقش مهمی بازی می‌کند.25 اگرچه ممکن است سلول‌های تمایز یافته بتوانند انسولین ترشح کنند، اما این‌که کنترل فعالیت این سلول‌ها کاملاً طبیعی باشد هنوز در پرده‌ی ابهام است و مشخص نیست هر سلول جدیدی بتواند به این سطح پیچیدگی دست یابد. قبل از استفاده‌ی بالینی از سلول‌های بنیادی جنین به سؤال‌های متعددی باید پاسخ داده شود: این سلول‌ها پس از پیوند چگونه عمل می‌کنند؟ در محلی که در آن‌جا پیوند می‌شوند، آیا می‌توانند ارتباط‌های عروقی و عصبی مناسب ایجاد کنند؟ چگونه تولید گلوکاگون و سوماتوستاتین که در این سلول‌ها ممکن است ایجاد شود در یک محیط ناآشنای جدید عمل خواهند کرد؟ آیا تنها تعداد کافی سلول‌های بتا کافی است و یا باید ساختمانی مانند ساختمان جزایر لانگرهانس و یا حتی پانکراس برای تداوم فعالیت‌ آن‌ها ایجاد کرد؟ آیا مانند آنچه در مورد سلول‌های بتای پیوند شده مشاهده شد، افزایش مقاومت به انسولین سبب توسعه و تکثیر بیش از حد و غیرقابل مهار این سلول‌ها خواهد شد.17

  در حال حاضر، بحث‌های زیادی در مورد مسایل اخلاقی پیوند سلول‌های بنیادی وجود دارد. سلول‌های بنیادی از جنین و یا لقاح آزمایشگاهی به دست می‌آید. رضایت آگاهانه از همه‌ی دهنده‌ها قبل از استفاده از سلول‌ها باید اخذ شود. متأسفانه جنین باید کاملاً از بین برود تا این سلول‌ها به دست آید، بنابر این مسأله که زندگی از چه موقع شروع می‌شود و انجام این امور چه مقدار اخلاقی است، مورد بحث هستند. به این بحث، ظرفیت فراوان سلول‌ها برای تکثیر غیرقابل کنترل و احتمال تولید تومورها در زمان‌های طولانی نیز اضافه می‌شود.

  [1] – Pluripotency

  [2] – Self-Renew

  [3] – Immunodeficient host

  [4] – Gap junction

  [5] – Microcirculation


 

 

URL: http://ijem.sbmu.ac.ir/article-1-917-fa.html

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *