داروی هلیکوباکتر

خواص دارویی و گیاهی

مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان
رشت – دانشگاه علوم پزxc ش bfکی گیلان – معاوت تحقیقات و فناوری – دفتر مجله – کد پستی : 41446-66949

 تلفن و نمابر :c

13333939

: http://journal.gums.ac.ir
:  medjour@gums.ac.ir
 

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشگاه علوم پزشکی گیلان می باشد.

داروی هلیکوباکتر

طراحی و بره نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 218 All Rights Reserved | Journal of Guilan University of Medical Sciences

 

نسخه قابل چاپ

تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1

کدپستی: 1461965381

تلفن و 442651 (9821+)

کارگاه های آموزشی

داروی هلیکوباکتر

اخبار

JCR

خبرگزاری سیناپرس

پیوندهای مرتبط

%PDF-1.4
3 obj
&gt&gt&gt]
/Group &gt
/Contents 4 R&gt&gt
endobj
4 obj
&gt
stream
xUOn|Wf?(ؿOnE
endstream
endobj
5 obj
&gt&gt&gt]
/Group &gt
/Contents 6 R&gt&gt
endobj
6 obj
&gt
stream
xmOj@+hwΒcpRt`k/Y:}4ΘC3KXCaz|JWDDRl5[7є`$#cᔡ9_D,imBM*b/?wMj6wЬ+M
endstream
endobj
7 obj
&gt&gt&gt]
/Group &gt
/Contents 8 R&gt&gt
endobj
8 obj
&gt
stream
xmOj@+hwΒcpRt`k/Y:}4ΘC3KXCaz|JWDDRl
[7є`$#cᔡ9_D,imBM*b/?wMj6wЬ+M
endstream
endobj
9 obj
&gt&gt&gt]
/Group &gt
/Contents 1 R&gt&gt
endobj
1 obj
&gt
stream
xmOj@+hwΒcpRt`k/Y:}4ΘC3KXCaz|JWDDRlT Ϸo6O)#HhG)C-r
ȿEYL gUi8д
6]w3BU̵ńa#^BpAm|m(Y{ßW4’M
endstream
endobj
11 obj
&gt&gt&gt]
/Group &gt
/Contents 12 R&gt&gt
endobj
12 obj
&gt
stream
xmOj@+hwΒcpRt`k/Y:}4ΘC3KXCaz|JWDDRl-[7є`$#cᔡ9_D,i

cc鈗6|.vЬ-ar}yDbM
endstream
endobj
1 obj
&gt
endobj
17 obj
&gt
endobj
18 obj
&gt
endobj
19 obj
&gt/ExtGState &gt/Font &gt/ProcSet [/PDF /Text ]
&gt&gt/Length 728 &gt&gt
stream
x][dq~_/f,ot

k)YNJc”Y$O*
kښ”YW/S.ïo_嗿?χ_p~yx”v(YsT’Rbw/yxae@F6i’B.~vߣ~.릵pxwGOO/hHWZ:`OVk%C_a9ÝϞ5-[lab]cCJ7+Hdq$cC_Nӆ·uV^#gfΙz$φf~j3zF

Lwl%|+-u$EV*B*v˃n%,Er_|):DEӘTp%TmaӋi”Ԕ/NIqR3x&gtavx]bF{/Ÿ3c~?b”?!nx2?


URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-881-fa.html

با توجه به مقاومت به مترونیدازول در درمان هلیکوباکتر‌پیلوری، در این مطالعه کارائی و عوارض درمان یک هفته‌ای فورازولیدون به همراه آموکسی‌سیلین، بیسموت و امپرازول مورد بررسی قرار گرفته است. روش بررسی: در شروع مطالعه 177 بیمار مبتلا به زخم اثنی‌عشر آلوده با هلیکوباکتر پیلوری بطور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه اول داروی فورازولیدون 2 میلی‌گرم دو بار در روز برای یک هفته، امپرازول 2 میلی‌گرم دو بار در روز، آموکسی‌سیلین یک گرم دو بار در روز ‌و بیسموت‌ساب‌سیترات 12 میلی‌گرم چهار بار در روز برای دو هفته دریافت داشتند. گروه دوم بیماران همین رژیم داروئی را دریافت داشتند با این تفاوت که در هفته دوم درمان، داروی مترونیدازول به جای فورازولیدون برای هفته دوم ادامه داده شد. دو و شش هفته بعد از درمان میزان پذیرش دارو و عوارض داروئی بررسی شده و در نمونه برداری آندوسکوپی، تست اوره‌آز و هیستولوژی بررسی شد و چنانچه همه نمونه‌ها برای هلیکوباکترپیلوری منفی بود باکتری حذف شده قلمداد می‌گردید. مصرف بیش از 8% داروهای رژیم درمانی، ‌بعنوان پذیرش خوب در نظر گرفته شد. یافته‌ها: 157 بیمار با متوسط سنی 42/1 ± 84/38 سال مطالعه را به بایان رسانیدند. 4/55% مرد و 6/44%بیماران زن بودند . میزان ریشه کنی بر اساسperprotocol Analysis و Intention to treat Analysis به ترتیب در گروه اول 89% و 3/79% و در گروه دوم 6/86% و 4/74% بود و اختلاف معناداری در دو گروه وجود نداشت . (33/p)نتیجه‌گیری: یک هفته فورازولیدون به همراه دو هفته آموکسی‌سیلین، ‌امپرازول و بیسموت‌ساب‌سیترات رژیم مؤثر و مقرون به صرفه در ریشه‌کنی هلیکوباکتر می‌باشد. اضافه نمودن مترونیدازول در هفته دوم درمان بر میزان ریشه کنی تأثیر ندارد. عوارض درمانی یک هفته درمان با فورازولیدون بسیار کم است .

بلوار کشاورز، خیابان قدس، خیابان ایتالیا، پلاک ۴۹، طبقه هفتم، مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تلفکس  ۳-۴۲۹۱۰۷۰۲

داروی هلیکوباکتر

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.

طراحی و بره نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 218 All Rights Reserved | Tehran University Medical Journal TUMS Publications

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

داروی هلیکوباکتر

اچ پیلوری یکی از بیماری های دستگاه گوارش است که در سال ۱۹۹۵ کشف شد. باکتری مولد این بیماری، هلیکوباکتر پیلوری (میکروب معده) دارد. این باکتری، بسیار مقاوم بوده و تنها باکتری‌ای است که می‌تواند در محیط اسیدی معده زنده بماند. هلیکوباکتر پیلوری شکلی مارپیچ دارد و در معده‌ی تقریبا دوسوم از مردم جهان یافت می‌شود، اما اکثر آنها هیچ‌وقت بیمار نمی‌شوند. بااین‌حال عفونت اچ پیلوری درصورت تشدید علایم باید به‌سرعت درمان شود، چون می‌تواند زمینه‌ی ابتلا به بیماری‌های خطرناک گوارشی مانند زخم معده و زخم اثنی‌عشر را فراهم کند. در ادامه با رژیم غذایی هلیکوباکتر پیلوری برای درمان اچ پیلوری (درمان هلیکوباکتر پیلوری) آشنا می‌شوید.

هلیکوباکتر پیلوری (اچ پیلوری) باکتری‌هایی هستند که پوشش داخلی معده را آلوده می‌کنند. طبق داده‌های مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها (CDC) در سال ۱۹۹۸، این باکتری‌ها مسئول ۸۰ درصد از زخم‌های معده‌ای و ۹۰ درصد از زخم‌های اثنی‌عشری هستند. آنها همچنین می‌توانند باعث بروز مشکلات دیگر معده‌ نیز شوند، ازجمله:

استفاده از درمان‌های متداولی مانند آنتی بیوتیک ها می‌تواند برای برخی از افراد دشوار باشد و ضمنا با مصرف این داروها احتمال بروز عوارض جانبی مانند تهوع، اسهال و کاهش اشتها وجود دارد. بعضی از افراد هم به آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم هستند که این مسئله می‌تواند روش‌های مرسوم برای درمان اچ پیلوری را پیچیده کند. درنتیجه، میزان علاقه به درمان‌های طبیعی درحال افزایش است.

مطالعات in vivo (در یک محیط طبیعی، در موجود زنده) و in vitro (خارج از محیط طبیعی، در آزمایشگاه) بسیاری روی درمان‌های طبیعی اچ پیلوری انجام شده است. اکثر درمان‌ها، تعداد این باکتری‌ها را در معده کاهش دادند اما نتوانستند آنها را برای همیشه ازبین ببرند. حتما قبل از شروع یک رژیم درمانی طبیعی با پزشک‌تان مشورت کنید. شما نباید درمان توصیه‌شده برای اچ پیلوری را با درمان‌های طبیعی جایگزین کنید. شما با اجازه‌ی پزشک‌تان می‌توانید از درمان‌های طبیعی به‌عنوان درمان کمکی استفاده کنید. این امر ممکن است اثرات داروهای متداول را افزایش دهد.

یکی از مواردی که در فهرست رژیم غذایی هلیکوباکتر پیلوری قرار دارد پروبیوتیک است. پروبیوتیک‌ها، تعادل بین باکتری‌های خوب و بد روده را حفظ می‌کنند. با توجه به مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۳، مصرف پروبیوتیک‌ها قبل یا بعد از درمان استاندارد هلیکوباکتر پیلوری ممکن است نرخ ریشه‌کَنی باکتری‌ها را افزایش دهد. آنتی‌بیوتیک‌ها هم باکتری‌های بد معده‌ی شما را ازبین می‌برند و هم باکتری‌های خوب را. پروبیوتیک‌ها به افزایش تعداد باکتری‌های خوب کمک می‌کنند و همچنین ممکن است احتمال ابتلای شما به عفونت قارچی ناشی از رشد بیش‌ازحد قارچ را کاهش دهند.

محققان شواهدی کشف کردند که نشان می‌دهد باکتری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، بهترین نتایج را ارائه می‌دهد.

چای سبز دومین پیشنهاد ما در رژیم غذایی هلیکوباکتر پیلوری است. مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۹ روی موش‌ها نشان داد که چای سبز ممکن است به ازبین بردن و کاهش روند رشد باکتری‌های هلیکوباکتر کمک کند. این مطالعه دریافت که مصرف چای سبز قبل از بروز عفونت، از التهاب معده جلوگیری می‌کند و مصرف این چای در طول عفونت، شدت گاستریت (ورم معده) را کاهش می‌دهد.

عسل دارای خواص ضدباکتری است و به این دلیل می‌تواند به درمان اچ پیلوری کمک کند. چند مطالعه از این نظریه حمایت کرده‌اند. بااین‌حال هیچ مطالعه‌ای تا به حال نشان نداده است که عسل به‌تنهایی می‌تواند باکتری‌‌ها را ازبین ببرد. محققان می‌گویند که مصرف عسل با درمان‌های استاندارد ممکن است طول دوره‌ی درمان هلیکوباکتر پیلوری را کوتاه کند. به‌نظر می‌رسد که عسل خام و عسل مانوکا، بیشترین اثرات ضدباکتری را داشته باشند.

روغن زیتون نیز ممکن است عفونت ناشی از باکتری اچ پیلوری را درمان کند به همین دلیل گزینه‌ی مناسبی برای افزوده‌شدن به رژیم غذایی هلیکوباکتر پیلوری است. مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۷ نشان داد که روغن زیتون دارای خواص ضدباکتری قوی در مقابل ۸ گونه از باکتری‌های اچ پیلوری است که ۳ مورد از این گونه‌ها مقاوم به درمان هستند. همچنین روغن زیتون در اسید معده نیز پایدار می‌ماند و خواصش را ازدست نمی‌دهد.

ریشه‌ی شیرین‌بیان، یکی از بهترین خوراکی‌ها برای درمان زخم معده است؛ همچنین با اچ پیلوری نیز مبارزه می‌کند به همین دلیل در فهرست رژیم غذایی هلیکوباکتر پیلوری جای دارد. با توجه به مطالعه‌ای در سال ۲۰۰۹، ریشه‌ی شیرین‌بیان مستقیما این باکتری‌ها را نابود نمی‌کند، اما می‌تواند مانع چسبیدن آنها به دیواره‌های سلول شود.

ترکیبی به‌ سولفورافان در جوانه‌های بروکلی ممکن است برای درمان اچ پیلوری مؤثر باشد. تحقیقات انجام‌شده روی موش‌ها و انسان‌ها نشان می‌دهد که این ترکیب، التهاب معده را کاهش می‌دهد و همچنین ممکن است باعث کاهش کلونیزاسیون باکتری و اثرات آن شود. مطالعه‌ای روی افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و اچ پیلوری نشان داد که پودر جوانه‌ی بروکلی با این باکتری مبارزه می‌کند و همچنین موجب بهبود عوامل خطر قلبی‌-عروقی می‌شود.

این یکی جزو رژیم غذایی هلیکوباکتر پیلوری نیست، اما گزینه‌ی مناسبی برای درمان اچ پیلوری است. مطالعات نشان می‌دهند که اچ پیلوری نسبت به نور آسیب‌پذیر است. فتوتراپی از نور ماوراء بنفش برای کمک به ازبین بردن اچ پیلوری در معده استفاده می‌کند. محققان معتقدند که استفاده از فتوتراپی در داخل معده، خطری ایجاد نمی‌کند. این روش در زمانی‌که به هر دلیل از آنتی‌بیوتیک‌ها استفاده نمی‌شود، بسیار مؤثرتر است.

پزشکان برای درمان اچ پیلوری معمولا ترکیبی از دو آنتی‌بیوتیک و یک داروی کاهش اسید معده را تجویز می‌کنند. این روش به درمان سه‌گانه معروف است. اگر به آنتی‌بیوتیک‌ها مقاوم باشید، ممکن است پزشک‌تان داروی دیگری را به بره‌ی درمانی شما اضافه کند. هدف از درمان هلیکوباکتر پیلوری آن است که شما حداقل از شر ۹۰ درصد از باکتری‌های اچ پیلوری موجود در معده‌تان خلاص شوید.

درمان هلیکوباکتر پیلوری معمولا بیش از دو هفته طول نمی‌کشد. استفاده از دو آنتی‌بیوتیک به‌جای یک آنتی‌بیوتیک ممکن است احتمال دچار شدن به مقاومت آنتی‌بیوتیکی را کاهش دهد. آنتی‌بیوتیک‌هایی که برای درمان اچ پیلوری به‌کار می‌روند، عبارت‌اند از:

داروهای کاهنده‌ی اسید به پوشش داخلی معده‌ی شما کمک می‌کنند که التیام یابد. برخی از این داروها عبارت‌اند از:

بسیاری از مردم در تمام زندگی‌شان این باکتری‌ را دارند، اما هیچ‌گونه علائمی از آن نمی‌بینند. ولی اگر این باکتری باعث التهاب مزمن معده شود و بدون درمان باقی بماند، ممکن است عوارض جدی ایجاد کند. این عوارض می‌توانند شامل زخم معده و سرطان معده باشند. اچ پیلوری، عامل خطر اصلی برای برخی از انواع سرطان معده است. طبق داده‌های CDC در سال ۱۹۹۸، نرخ ریشه‌کَنی اچ پیلوری درصورتی‌که از یک درمان آنتی‌بیوتیک تأییدشده FDA استفاده شود، بین ۶۱ تا ۹۴ درصد است. این نرخ زمانی که آنتی‌بیوتیک‌ها با یک کاهنده‌ی اسید ترکیب شوند، به حداکثر می‌رسد. اضافه کردن درمان‌های طبیعی ممکن است به تسریع روند بهبودی کمک کند.

در ایالات متحده پزشکان به‌ندرت آزمایش‌های لازم برای تشخیص اچ پیلوری را تجویز می‌کنند؛ مگر آنکه شما علائم مربوط به این عفونت را داشته باشید. اگر نشانه‌های مشکوکی دارید، حتما برای بررسی به پزشک مراجعه کنید. بسیاری از علائم عفونت اچ پیلوری با سایر بیماری‌های معده مانند رفلاکس معده (GERD) مشترک هستند. تشخیص صحیح بیماری شما توسط پزشک‌تان بسیار مهم است تا بتوانید مطمئن باشید که به‌درستی درمان می‌شوید. اگر آزمایش شما برای عفونت اچ پیلوری مثبت بود، هرچه درمان هلیکوباکتر پیلوری را زودتر شروع کنید، برای شما بهتر است. درمان‌های طبیعی احتمالا به شما آسیب نمی‌رسانند، اما تابه‌حال ثابت نشده است که این عفونت را ازبین می‌برند. بنابراین هرگز بدون نظارت پزشک‌تان از آنها به‌جای درمان‌های متداول استفاده نکنید.

منبع اچ پیلوری مشخص نیست و CDC هیچ‌گونه توصیه‌ی رسمی برای پیشگیری از آن ارائه نداده است. به‌طور کلی شما باید با شست‌وشوی مکرر دست‌ها و آماده کردن غذاهایتان به شیوه‌ای صحیح و سالم، بهداشت را رعایت کنید. اگر عفونت اچ پیلوری در شما تشخیص داده شد، دوره‌ی کامل درمان هلیکوباکتر پیلوری را تکمیل کنید تا خطر عود مجدد آن تا حد زیادی کاهش یابد.

((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ &ltg.indexOf(&#39category-&#39)

.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’

.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

کارشناس نرم‌افزار ، عاشق زبان انگلیسی. ترجمه واقعا برام لذت‌بخشه.

داروی هلیکوباکتر

هم جالب بود هم عالی?

بسیار متشکرم فاطیما جان.

چه بیماریه ترسناکیه تا حالا اسمشو نشنیده بودم ممنون مطالب جدید یاد گرفتم

باعث افتخاره که مطلب مورد توجه‌تون قرار گرفت فهیمه عزیز.

عجب اسم سختی داشت این بیماری!

درست می‌فرمایید. اسامی بعضی بیماری‌ها واقعا سخت و بعضا طولانیه. سلامت باشید.

ممنون

کدام کارها را صبح‌ها انجام بدهیم؟

عفونت معده؛ علائم، عوامل، راه‌های پیشگیری و درمان

با مدیریت مالی درست از شکست استارتاپ‌تان جلوگیری کنید

دیوار؛ چگونه دیوارهای خانه را مثل حرفه‌ای‌ها بیاراییم

مراحل بره ریزی موفق؛ چطور به همه کارهایمان برسیم؟

خاص ترین سواحل دنیا که زیبایی آن‌ها شما را خیره می‌کند

بهترین انیمه های جهان که تمام گروه‌های سنی را به خود علاقه‌مند می‌کنند

موفق‌ترین زنان کارآفرین جهان را بشناسید


سالم ترین میوه های جهان را بشناسید

بهترین فیلم های علمی تخیلی از گذشته تا کنون

%PDF-1.5
%
6 obj
&gt
endobj

17 obj
&gt/Filter/FlateDecode/ID[]/Index[6 12]/Info 59 R/Length 182/Prev 233624/Root 61 R/Size 162/Type/XRef/W[1 3 1]&gt&gtstream
hbbd“`b“q q7

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله علمی پژوهشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان می باشد.

طراحی و بره نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 218 All Rights Reserved | ZUMS Journal

پیوندهای فوری دانشکده پزشکی مجلات دانشگاه علوم پزشکی اصفهان

 

 

داروی هلیکوباکتر

آخرین به روزرسانی

1397/4/5

حسین صانعیان
استادیار، گروه اطفال، مرکز تحقیقات ارتقای سلامت کودکان ، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

سمیرا لایق
دستیار، گروه اطفال، ، مرکز تحقیقات ارتقای سلامت کودکان، دانشکده‌ی پزشکی و کمیته‌ی تحقیقات دانشجویی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

حمید رحیمی
استادیار، گروه اطفال، مرکز تحقیقات ارتقای سلامت کودکان ، دانشکده‌ی پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اصفهان، ایران

لینک مفید جهت داوران

سرقت ادبی و علمی لاتین سرقت ادبی علمی فارسی

مقدمه: هلیكوباكتر پیلوری (Helicobacter pylori یا HP)، شایع‌ترین عفونت باكتریایی مزمن است که در اطفال می‌تواند باعث بروز سوء تغذیه، آنمی، ناراحتی‌های گوارشی و در نتیجه تأخیر رشد جسمانی و فیزیكی شود. متأسفانه در 2 درصد بیماران درمان اولیه با شكست مواجه می‌شود. عدم پایبندی کامل به درمان، مقاومت دارویی و عوارض جانبی متعدد ناشی از درمان، شایع‌ترین علل شكست درمان هستند. پروبیوتیك‌ها از طریق اثرات ضد باكتریایی یا كاهش عوارض ناشی از درمان باعث بهبود پایبندی بیمار به رژیم درمانی و یا افزایش ریشه‌کنی عفونت HP می‌شوند. با توجه به مطالعات بسیار كم انجام شده در مورد اثر پروبیوتیك‌ها در درمان عفونت HP در كودكان، در این كارآزمایی بالینی این مسأله را بررسی کردیم.

روش‌ها: 5 کودك 4 تا 14 ساله كه در سال 1389 به بیمارستان الزهرا (س) مراجعه كرده بودند و عفونت با HP برای آن‌ها ثابت شده بود در یک کارآزمایی بالینی دوسو کور در دو گروه 25 نفری تحت درمان سه داروی (آموكسی سیلین، كلاریترومایسین و امپرازول) و پروبیوتیك Protexin یا درمان سه دارویی و پلاسبو قرار گرفتند. كودكان قبل از شروع درمان، روز 14 درمان و 2 و 4 هفته پس از اتمام درمان بررسی شدند. هر گونه عارضه طی درمان ثبت شد. در ویزیت آخر برای تعیین میزان ریشه‌کنی عفونت، تست تنفسی اوره انجام شد. کلیه‌ی نتایج با استفاده از آزمون 2χ و آزمون دقیق فیشر بررسی گردید.

یافته‌ها: ریشه‌کنی هلیکوباکتر در گروه مورد 1 درصد و در گروه شاهد 92 درصد بود كه از نظر آماری این اختلاف معنی‌دار نبود (24/ P). فراونی نسبی اسهال، تهوع و طعم فلزی در دهان در گروه مورد نسبت به گروه شاهد كمتر بود و این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار بود. فراونی نسبی یبوست، استفراغ، درد شكم، سوزش سردل، كاهش اشتها، آروغ زدن در گروه مورد نسبت به گروه شاهد كمتر بود که این تفاوت از نظر آماری معنی‌دار نبود. در گروه مورد 2/1 درصد و در گروه شاهد 7/3 درصد داروها مصرف نشده بود (1/ &gt P).

نتیجه‌گیری: هر چند در این بررسی استفاده از پروبیوتیک میزان ریشه‌کنی HP را افزایش نداد، ولی عوارض جانبی ناشی از درمان را کاهش و پایبندی به رژیم درمانی را افزایش داد.

واژگان کلیدی: هلیكوباكتر پیلوری، پروبیوتیک، پروتکسین.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4. Unported License which allows users to read, copy, distribute and make derivative works for non-commercial purposes from the material, as long as the author of the original work is cited properly.1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *