داروی تقویت کننده مغز

خواص دارویی و گیاهی



باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .

مودافینیل (Modafinil) در اصل برای مبتلایان به نارکولپسی (Narcolepsy)، نوعی اختلال در خواب، ساخته شده بود اما خیلی زود عده ای دریافتند که این دارو به بهبود توانایی های ذهنی هم کمک می کند. دانش آموزان و دانشجویان از مودافینیل در هنگام آمادگی برای امتحانات استفاده می کنند و ادعا می کنند که تاثیرش بر نمراتشان مشهود است. با این وجود، این اولین باری نیست که با یک قرص تقویت هوش مواجه می شویم. احتمالا تبلیغات این داروها را در اینترنت یا تلویزیون دیده اید اما، بر خلاف مودافینیل، شواهدی دال بر موثر بودن هیچ کدام از آن ها وجود ندارد. بر اساس پژوهش های دانشگاه آکسفورد (University of Oxford) و دانشگاه پزشکی هاروارد(Hard Medical School) درباره تاثیرات این دارو، به نظر می رسد مودافینیل واقعا یک داروی تقویت هوش است.

پژوهش گران با بررسی تحقیقاتی که از ژانویه 199 تا دسامبر 214 روی تاثیرات بهبود توانایی های ذهنی مودافینیل در زمینه هایی چون بره ریزی، تصمیم گیری، انعطاف پذیری، یادگیری، حافظه و خلاقیت، صورت گرفته بود به این نتایج دست یافتند: بهبود عملکرد بستگی به نوع کاری که انجام می شود دارد، اما هرچه این کار طولانی تر و پیچیده تر باشد نتیجه هم بهتر است. مشهود ترین بهبود عملکرد در زمینه تصمیم گیری و بره ریزی و کمترین پیشرفت در زمینه حافظه و انعطاف پذیری افکار بود.
مهم تر از همه اینکه در 7 درصد این تحقیقات هیچ نوع اثر جانبی برای این دارو گزارش نشده است. اگرچه برخی از آن ها بیان کردند که شرکت کننده ها علائمی چون بی خوابی، سردرد، دل درد و تهوع داشتند، اما پژوهشگران می گویند که این علائم در گروهی که از دارونما استفاده کردند نیز دیده شده بود.
دکتر مک لنن بتل دی (McLennan Battleday) از دانشگاه آکسفورد می گوید: این اولین بررسی تاثیرات مودافینیل بر افراد بدون اختلالات خواب از سال 28 است و به همین دلیل توانستیم از داده های جدید استفاده کنیم. نوع آزمایشاتی که برای ارزیابی مزایای ذهنی این دارو استفاده می شود، طی دهه های اخیر دست خوش تغییرات زیادی شده است. بر خلاف گذشته که از آزمایش های بسیار ساده که برای افراد با اختلالات عصبی طراحی شده بودند استفاده می شد، امروزه از آزمایش های پیچیده تری استفاده می شود؛ مثلا عملیات ذهنی برتر که به همکاری چندین فرآیند کوچک ذهنی نیازمندند. با به کارگیری این روش های جدید با اطمینان بیشتری می توان گفت که مودافینیل عملکرد مغز را بهبود می بخشد.

داروی تقویت هوش

پژوهشگران با قاطعیت، مودافینیل را نخستین داروی تقویت هوش تایید شده در جهان می ند. اما این پژوهش ها تنها اثرات کوتاه مدت این دارو را بررسی کرده اند و مشخص نیست چه بر سر کسی که به مدت چندین سال و هر روز از این دارو استفاده کند، خواهد آمد. دیگر مسئله، ملاحظات اخلاقی است. آیا استفاده از این دارو در صورت نداشتن ناتوانی ذهنی کار درستی است؟ برخی معتقدند این نوعی تقلب است، به خصوص در شرایط رقابتی.
رییس کالج اروپایی نوروسایکوفارماکولوژی (European College of Neuropsychopharmacology) از یافته های جدید استقبال کرد اما به بحث اخلاقی ماجرا هم اشاره کرد.

گای گودوین (Guy Goodwin) گفت: مودافینیل اولین نمونه واقعی یک داروی تقویت هوش است که می تواند واقعا در انجام کارهایی چون آمادگی برای امتحانات به ما کمک کند. در گذشته هم بر سر مسائل اخلاقی چنین داروهایی بحث هایی وجود داشت، با اینکه حتی از موثر بودن آن ها مطمئن نبودیم. اگر نتیجه تحقیقات درست باشد، به این معنی است که این مناظره اخلاقی باید با جدیت بیشتری دنبال شود: چگونه دارویی که عملکرد انسان بدون اختلالات ذهنی را بهبود می بخشد دسته بندی کنیم، محکوم کنیم یا از آن چشم پوشی کنیم؟
بسیاری از دانشجویان در انگلستان پیش از این هم از این دارو استفاده می کردند. به گفته تب (The Tab)، نشریه دانشجویی دانشگاه آکسفورد، یک نفر از هر چهار دانشجو از مودافینیل استفاده کرده است. یک پنجم دانشجویان دانشگاه های امپریال (Imperial)، شفیلد (Sheffield)، ناتینگهام (Nottingham) و منچستر(Manchester) نیز به استفاده از این دارو اعتراف کردند.
ممکن است برخی بخواهند برای بهبود عملکرد مغز خود از تقویت کننده های ذهنی استفاده کنند. درست مثل ورزشکاران که برای تقویت عملکرد فیزیکی خود از مکمل ها استفاده می کنند. اما باید توجه کرد که مغز یا دقیق تر بگوییم هوش و خلاقیت، دقیقا مانند عضلات دو سر بازوی شما نیست. نمی توانید انتظار داشته باشید که با خوردن یک قرص به انیشتین تبدیل شوید. اگر می خواهید از مغزتان کار بکشید به خودتان مربوط است اما اگر به اندازه کافی احساس باهوشی نمی کنید، اول از روش های مرسوم مثل مطالعه کردن، نوشتن و صحبت کردن با مردم استفاده کنید. ورزش را هم فراموش نکنید!داروی تقویت کننده مغز

 

منبع

تمامی حقوق این برای “ساختنی محفوظ است © استفاده از مطالب تنها با ذکر منبع مجاز خواهد بود

بازدید کنندگان گرامی ، فروشگاه ساختنی در حال حاضر غیر فعال بوده و بدیهی است قیمت های فروشگاه به روز نیستند. فعالیت مجدد فروشگاه به زودی به اطلاع شما خواهد رسید. رد کردن

استرس و افزایش سن می‌تواند منجر به از دست دادن حافظه شود اما مکمل‌ها و تغییر در شیوه‌ی زندگی، به شما این امکان را می‌دهد که ذهنی سالم داشته باشید.

وقتی که ۲۲ ساله هستید، شاید گم کردن کلیدها دوبار در روز، برایتان جالب باشد اما وقتی ۴۲ باشید، کمی نگران کننده است. شاید در مورد بالا رفتن سن، چیزی نگران کننده‌تر از آن نباشد که احساس کنید حافظه‌تان رو به زوال است. مهم نیست که سنتان چقدر است، برای اینکه مغزتان را به بهترین شکل حفظ کنید، کارهای زیادی می‌توانید انجام دهید.

گری اسمال، پزشک و رئیس مرکز طول عمر UCLA در موسسه‌ی علم اعصاب و رفتار انسان می‌گوید: شواهد علمی نشان می‌دهد که فعالیت ذهنی، یک رژیم غذایی سالم، ورزش، و کاهش استرس، هم به بهتر شدن حافظه کمک می‌کنند و هم خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش می‌دهد.

ترکیب این روش‌ها، در یک دوره‌ی کوتاه، تاثیر بسیار چشمگیری دارد. وقتی که اسکن‌های پت (نوعی اسکن برای شناسایی سرطان و اندازه‌گیری تاثیر درمان سرطان) را بررسی کردیم، بازده مغز بطور قابل توجهی افزایش یافته بود. در واقع، بعضی از مردم در مدت دو هفته، در امتیازات حافظه، ۲۰۰ درصد بهتر شدند که معادل کاهش بیست سال از سن مغز است (در زمینه‌ی اختلال حافظه).داروی تقویت کننده مغز

روشها و مکمل‌های متعددی وجود دارد که به منظور محافظت یا بهبود سلامت مغزتان، می‌توانید از آنها استفاده کنید. درست است که اینها بطور بالقوه با ارزشند اما هرگز نمی‌توانند جایگزین انتخاب‌های زندگی سالم شوند. در پایان، آنچه که در حفظ و بهبود حافظه موثر است، یک درمان طبیعی نیست بلکه ترکیبی از آنهاست.

اسمال می‌گوید: وقتی که استراتژی‌ها را ترکیب کنید، بیشترین نتیجه را بدست می‌آورید. شما می‌توانید با مصرف کافی ویتامین‌ها و مواد مغذی، خوردن چربی‌های سالم و کربوهیدرات‌ها، خوردن وعده‌های غذایی کوچکتر، فعالیت ذهنی و بدنی و کاهش استرس، خودتان را جوان نگه دارید. مصرف مکمل‌های زیر برای مغزتان مفید است:

شهرت این گیاه، به بهبود گردش خون در مغز و کمک به حافظه است. وقتی که جینکو بعنوان یک مکمل طبیعی که قدرت مغز را افزایش می‌دهد، شناخته شد، جایگاه خوبی پیدا کرد. در تحقیقی که در مجله‌ی Phytotherapy Researchمنتشر شد، داوطلبان بزرگسالی که جینکو مصرف کردند در مقایسه با گروهی که دارونما خوردند، از نظر چندین مقیاس حافظه، پیشرفت بیشتری داشتند.

چگونه از آن استفاده کنید: برای مقابله یا جلوگیری از زوال حافظه و حواس پرتی، روزانه ۱۲۰ تا ۲۴۰ میلی گرم از عصاره‌ی استاندارد آن را مصرف کنید. معمولا چندین ماه طول می‌کشد تا نتایج آن را ببینید.

دارما سینک، پزشک و نویسنده‌ی کتاب “طول عمر مغز می‌گوید: ویتامین E، قوی‌ترین آنتی اکسیدان برای مغز است. این ویتامین، التهاب مغز را کاهش می‌دهد، رادیکال‌های آزاد را از بین می‌برد و جلوی از بین رفتن عملکرد شناختی مغز را می‌گیرد.

برای مقابله با اثرات استرس در مغز، یک مکمل ب کمپلکس خوب که حاوی ویتامین‌های B6و B12باشد، بسیار مفید است. دارما می‌گوید: بسیاری از مردم، از خستگی روحی و جسمی شکایت می‌کنند. ویتامین‌های گروه Bبرای افزایش انرژی بسیار ضروری‌اند.

چگونه از آن استفاده کنید: دارما، برای یک شخص متوسط، روزانه ۴۰۰ واحد ویتامین Eتوصیه می‌کند و اگر مشکلات مربوط به حافظه، تمرکز و مانند آن دارید، روزانه بین ۸۰۰ تا ۱۰۰۰ واحد ویتامین Eبه همراه ۴۰۰ تا ۸۰۰ میکروگرم اسید فولیک مورد نیاز است.

برای سایر ویتامین‌های گروه B، مصرف روزانه ۱۰۰۰ میکرو گرم ویتامین B12 (برای جذب بهتر، قرص را زیر زبان بگذارید) و ۵۰ میلی گرم ویتامین B6سه بار در روز توصیه می‌شود.

چای سبز بعلت دارا بودن خواص آنتی اکسیدانی، یک نوشیدنی مفید برای مغز است. یک مطالعه در دانشگاه نیوکاسل در بریتانیا، فواید حفاظتی چای سبز را نشان داده است.

ادوارد اوکلو، دکتر و محقق سرپرست این مطالعه می گوید: ما از یک مطالعه‌ی دو ساله روی تعداد زیادی از افراد بالای ۷۰ سال، اطلاعاتی بدست آوردیم که نشان می‌دهد کسانی که چای سبز بیشتری مصرف کردند (در مقایسه با کسانی که مقدار کمتری مصرف کردند)، در طول دوره‌ی مطالعه دچار زوال عقل نشدند.

چگونه از آن استفاده کنید: اوکلو می‌گوید: هیچ مطالعه‌ای مشخص نکرده که باید چه مقدار چای سبز یا چه مارکی از آن بنوشید تا حافظه‌تان سالم بماند، اما بنظر می‌رسد که هر چه مصرف کنید، بهتر است.

Q1یک آنتی‌اکسیدان انرژی‌زا و بسیار مهم است. دارما می‌گوید:این آنتی اکسیدان روی نواحی مختلف مغز اثر می‌گذارد و انرژی ذهنی را افزایش می‌دهد و باعث می‌شود که هوشیارتر شوید.

در حال حاضر، مطالعات به دنبال آن هستند که آیا دوزهای بالا (تا ۱۲۰۰ میلی گرم در روز) می‌تواند به بیماران مبتلا به مراحل اولیه‌ی بیماری پارکینسون کمک کند یا نه. پارکینسون، یک بیماری دژنراتیو است که در رساندن دوپامین به مغز اختلال ایجاد می‌کند و روی حرکت بدن تاثیر می گذارد.

یک مطالعه‌ی قدیمی‌تر نشان داده که دوز ۱۲۰۰ میلی گرم در روز مزایایی دارد، مخصوصا وقتی با حداقل ۱۰۰ میلی‌گرم اسید آلفالیپوئیک (یک ماده‌ی غذایی برای سلول) همراه باشد.

چگونه از آن استفاده کنید: برای انرژی بهتر و پیشگیری از زوال شناختی، دارما پیشنهاد می‌کند که روزانه ۱۰۰ تا ۳۰۰ میلی‌گرم Q1مصرف کنید. اگر در حال حاضر، حافظه‌تان را از دست داده‌اید، باید آن مقدار را ۳ برابر کنید. بیمارانی که استاتین مصرف می‌کنند، باید مکمل Q1مصرف کنند زیرا این دارو ذخیره Q1بدن را کاهش می‌دهد.

ثابت شده که روغن مریم گلی اسپانیایی، فعالیت آنزیم مهار کننده‌ی استیل کولین را کاهش می‌دهد. یک تحقیق ایرانی مشخص کرده که بیماران مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط که روزانه ۶۰قطره از عصاره‌ی مریم گلی مصرف کردند، بهبود قابل توجهی در علائم شناختی نشان دادند. مریم گلی همچنین حاوی چندین آنتی اکسیدان است.

چگونه از آن استفاده کنید: جیمز جیف، همکار نویسنده‌ی راهنمای مصرف مکمل‌های تقویت مغز، توصیه می‌کند که روزانه ۲.۵ تا ۷.۵ گرم از عصاره‌ی الکلی مریم گلی یا ۱.۵ تا ۳ گرم از عصاره‌ی مایع آن را مصرف کنید. به یاد داشته باشید، یک قاشق سوپ خوری از مریم گلی در مواد غذایی در حدود ۱.۵ گرم است.

به مطالب زیبا و اموزنده تان ممنون

دستكاری در كار مغز همواره فكر دانشمندان و حتی مردم عادی را به خود مشغول كرده است.

از وقتی كه انسان پی به فعالیت پیچیده و توانایی‌های بالای مغز برد، همواره برای رسیدن به قدرت هوشی بالاتر در تلاش بوده است.

میان تلاش دانشمندان، مردم عادی نیز خود را از قافله عقب نگه نداشته‌اند.

بعضی‌ها با مصرف مواد غذایی و به خصوص برخی گیاهان سعی در افزایش حافظه دارند. بعضی دیگر از داروهای مصنوعی برای افزایش حافظه و توانایی مغز استفاده می‌كنند. داروی تقویت کننده مغز

شاید شما هم در شب‌های امتحان از این داروها مصرف كرده باشید یا حداقل كسانی را می‌شناسید كه قبل از امتحان برای تقویت قوای فكری خود دارو مصرف می‌كنند.

یكی از فواید اصلی داروهای محرك (مانند كوكائین، افدرین و آمفتامین‌هایی چون ریتالین)‌ توانایی آنها در افزایش انرژی مغز و تمركز است. آنها تمركز روی كار و درس خواندن را برای مدت طولانی افزایش می‌دهند.

در مطالعه‌ای كه در سال 28 روی 14 نفر انجام شد و در مجله Nature به چاپ رسید، 2 درصد از افراد تحت مطالعه عنوان كرده بودند كه از داروها برای افزایش تمركز و حافظه استفاده می‌كنند. این مطالعه ، سه دارو را مورد بررسی قرار داد: ریتالین، داروی ضدخواب پروویجیل و مهاركننده‌های گیرنده بتا كه هم برای درمان ناراحتی‌های قلبی استفاده می‌شوند و هم اثر ضداضطراب دارند.

ریتالین دارویی است كه برای درمان بیش‌فعالی در كودكان استفاده می‌شود، اما افراد سالم از آن برای افزایش تمركز و دقت استفاده می‌كنند.

این افراد دوست دارند، به جای تلاش برای درس خواندن، با مصرف قرص، راحت‌تر درس بخوانند. دانشمندان همواره در مورد استفاده ی غیرپزشكی از این داروها هشدار می‌دهند و عنوان می‌كنند كه عوارض جانبی داروهای افزایش حافظه، آنقدر مهم است كه نباید بدون دلیل از آنها استفاده كرد.

ریتالین و سایر داروهای محركی چون متادات، استراترا و برای درمان اختلال كمبود توجه در كودكان مورد استفاده قرار می‌گیرند، اما این داروها توسط 15 تا 3 درصد دانشجویان دانشگاه برای پیشرفت تحصیلی مورد استفاده قرار می‌گیرند كه البته همه این داروهای محرك می‌توانند موجب واكنش‌های روانی مثل توهم، جنون، سوءظن و فقدان بصیرت (پارانویا)‌، هذیان و افكار آشفته شوند.

در مارس 26،FDA  (اداره غذا و دارو) دریافت كه 6 درصد از کودکان بعد از مصرف این داروها دچار واكنش‌های روانی به صورت توهم‌های بینایی و حسی (احساس حركت حشره، مار و كرم روی بدن) می‌شوند.

پروویجیل به اندازه ریتالین شناخته شده نیست و گزارش‌های كمی مبنی بر وابستگی به آن منتشر شده است. این دارو موجب بیدار ماندن شخص می‌شود و برای درمان اختلالات خواب مورد استفاده قرار می‌گیرد. از عوارض این دارو می‌توان به سردرد، گیجی، آبریزش بینی، تهوع و لرزش اشاره كرد. همچنین این دارو موجب تغییرات فشار خون و اختلال در ریتم قلب می‌شود. بنابراین نباید در افرادی كه ناراحتی قلبی دارند، مورد استفاده قرار گیرد.

 استفاده از داروهای تقویت‌كننده حافظه برای مدت طولانی، موجب تضعیف توانایی شخص در به فراموشی سپردن خاطرات ناگوار می‌شود و به دنبال آن شخص دچار آزارهای روحی ناشی از حوادث ناگوار زندگی خواهد شد كه در بعضی موارد موجب ابتلای شخص به بیماری‌های روانی مانند اختلال اضطراب پس از حادثه‌ و می‌شود.

ریتالین كه بیش از سایر داروها مورد استفاده قرار می‌گیرد، نیز بدون عارضه نمی‌باشد. سرگیجه، لرزش، تاری دید، تغییرات فشار خون، بی‌اشتهایی، خشكی دهان، تپش قلب و همگی از عوارض ریتالین هستند كه می‌توانند اشخاص را بر خلاف هدفشان، از فعالیت بازدارند.

مطالعات اندكی روی این مساله كه آیا داروهای افزایش تمركز، واقعا موجب افزایش قدرت ذهنی افراد سالم می‌شوند یا خیر، صورت گرفته است.

مطالعه‌ای در سال 23 نشان داد كه پروویجیل اثرات مثبتی در حد آزمایشگاهی داشته است. در این مطالعه كه روی 6 نفر انجام شد، نشان داده شد كه این دارو موجب افزایش فعالیت در بعضی تست‌های شناختی مانند حافظه و طرح‌ریزی‌های سه‌بعدی می‌شود. افرادی كه پروویجیل استفاده می‌كردند، احساس تمركز بیشتری داشتند.

مطالعات روی دانشجویان موجب نتایج نگران‌كننده‌ای شده است.  مطالعه‌ای كه در سال 23 روی دانشجویان سال اول یكی از دانشگاه‌های بزرگ آمریكا انجام شد، نشان داد كه 5/13 درصد آنها حداقل یك بار برای دلایل غیرپزشكی از داروهای تقویت‌كننده حافظه استفاده كرده‌اند. در بعضی دیگر از مطالعات نشان داده شده است دانش‌آموزانی كه از دارو استفاده می‌كنند، حتی نمره‌های پایین‌تری نسبت به همكلاسان خود كسب می‌كنند. آنها فكر می‌كنند این داروها هوش آنها را می‌كند و به عنوان یك میانبر برای رسیدن به مدارج بالاتر تحصیلی از آنها استفاده می‌كنند، ولی واقعا این طور نیست.

در ضمن مردم فكر می‌كنند كه عوارض این داروها خیلی هم جدی نیست، ولی باید بدانید كه این تصور هم اشتباه است. مصرف كوكائین گاهی اوقات با پارگی عروق بزرگ همراه می‌باشد. همچنین باید بدانید كه كوكائین و آمفتامین‌ها (مانند ریتالین)‌ با ایجاد التهاب در عروق مغز، خطر سكته مغزی را افزایش می‌دهند.

همچنین یك مطالعه كه در سال 25 به انجام رسید، نشان داد كه ریتالین می‌تواند اثرات مخربی روی DNA داشته باشد.

دانشمندان توصیه می کنند:

* از آنجا كه داروهای محرك با افزایش كاتكول آمین‌هایی مانند دوپامین بر مغز اثر می‌كنند و ورزش‌های هوازی (مثل شنا، پیاده روی، دوچرخه سواری) نیز با اثر بر نوراپی‌نفرین، دوپامین و اپی‌نفرین می‌توانند اثرات این داروها را تقلید كنند.

بنابراین به جای استفاده از دارو، به ورزش روی آورید كه همان اثرات را بدون عوارض دارد.

*به مقدار كافی ماهی یا روغن ماهی كه سرشار از چربی امگا 3 می‌باشد و برای تقویت حافظه مفید است، را مصرف كنید.

* از همه مهم‌تر تنبلی را كنار بگذارید.

دكتر امیر شیروانی – جام جم

داروی هوش اعتیادآور است

راه های تقویت حافظه

شش روش برای ایجاد مغز هوشیار

غذاهای تقویت كننده حافظه (1) و (2)

میوه های افزایش دهنده ی هوش و حافظه(1) و (2)

چند تمرین برای تقویت حافظه

تاثیر غذا بر حافظه

نقش لسیتین در مبارزه با فراموشی وتقویت حافظه

راهکارهای افزایش هوش و غلبه بر فراموشی

تاثیر نماز بر حافظه و تمركز حواس

چگونه اطلاعات در مغز ذخیره می ‌شود؟

مسمومیت دارویى

1دستور برای مصرف دارو

آنچه درباره داروها باید بدانیم (1) و (2)

داروی تقویت کننده مغز

نكاتی پیرامون داروها

بخش تغذیه و سلامت تبیان

 

9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *