جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان

جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان
جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان

بخش سلامت تبیان

دکتر محمدرضا دادفر ، متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری اظهار کرد: مصرف نکردن مایعات کافی در طول روز موجب غلیظ شدن ادرار شده و این روند، علت اصلی سنگ سازی دستگاه ادراری به شمار می رود. 

با فرا رسیدن ماه رمضان معمولا مشاهده می کنیم که از پزشکان متخصص سوال می شود که در ماه مبارک رمضان برای روزه گرفتن چه مواردی باید رعایت شود.

پاسخ این است که اگر فرد از نظر سلامت عمومی از وضعیت خوبی برخوردار باشد و در حال حاضر نیز سنگی در دستگاه ادراری وی موجود نباشد و سابقه بیماری خاص دستگاه ادراری نداشته باشد، همچنین در ساعت های افطار به اندازه کافی مایعات مصرف کند، می تواند روزه بگیرد و روزه گرفتن برای این فرد ضرر ندارد.

این متخصص جراحی کلیه و مجاری ادراری مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) اهواز افزود: ولی افرادی که در حال حاضر به عارضه سنگ سازی دستگاه ادراری دچار هستند، چنانچه روزه بگیرند و در ساعات افطار مایعات کافی مصرف نکنند، احتمال این که اندازه سنگ شان بزرگ تر شود، بالا است.

جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان

کسانی که در سونوگرافی قبل از ماه رمضان آنها وجود سنگ تشخیص داده شده، باید برای روزه گرفتن با پزشک متخصص مشورت کنند

دادفر اظهار کرد: هر سال پس از ماه رمضان این مساله بیشتر قابل مشاهده است که فرد پیش از ماه رمضان سنگ کوچکی داشته و با مصرف نکردن مایعات به اندازه کافی، تعریق زیاد و همچنین با مصرف غذاهای پرنمک و چرب، سنگ موجود در دستگاه ادراری بزرگ شده و فرد به عوارضی مانند انسداد مجاری ادراری مبتلا شده است.

وی با تاکید بر اینکه روزه گرفتن موجب سنگ سازی نمی شود، گفت: عدم رعایت نکات بهداشتی توسط فرد موجب بروز این عارضه می شود. چنانچه مایعات کافی بنوشید، نمک زیاد مصرف نکنید و قبل از ماه رمضان سونوگرافی بگیرید و وضعیت عمومی شما مشخص شود، دچار سنگ سازی دستگاه ادراری و انسداد مجاری ادرار نخواهید شد.

این متخصص اورولوژی عنوان کرد: کسانی که در سونوگرافی قبل از ماه رمضان آنها وجود سنگ تشخیص داده شده، باید برای روزه گرفتن با پزشک متخصص مشورت کنند. 

لازم است در بررسی های پزشکی، نوع، جنس، اندازه و وضعیت سنگ ها در دستگاه ادراری و همچنین شانس عود سنگ سازی در این شرایط مشخص شود.

دادفر توصیه کرد: افراد با سن بالا، مبتلایان به بیماری های خاص از جمله دیابت و فشار خون، افرادی که سابقه سنگ داشته اند یا کسانی که به تازگی سنگ دفع کرده اند، همچنین کسانی که در چند ماه اخیر در سونوگرافی آنها سنگ دیده شده است و کسانی که ادرار خونی یا دردهای مشکوک دارند، حتما باید به پزشک متخصص مراجعه کنند و آزمایش های لازم و سونوگرافی از آنها گرفته شود تا پزشک تعیین کند که آیا این افراد از نظر جسمی مجاز به روزه گرفتن هستند یا خیر.

 



دکتر سیمین وحیدی، جراح کلیه و مجاری ادراری با تأکید بر اهمیت مصرف مایعات به میزان مورد نیاز بدن گفت: روزه داران باید آب کافی در فواصل افطار تا سحر بنوشند تا از بروز عوارض احتمالی بر کلیه ها پیشگیری شود.

 ایشان با بیان اینکه به هنگام روزه داری برای حفظ سلامت کلیه ها، مصرف مایعات باید به اندازه باشد، گفت: هم مقدار کم و هم مقدار زیاد آب به سلامت کلیه ها خدشه وارد می کند.وی با اشاره به اینکه روزه داران باید آب کافی در فواصل افطار تا سحر بنوشند تا از ایجاد عوارض احتمالی بر کلیه ها پیشگیری شود، گفت: بهترین شاخص ارزیابی مصرف مایعات رنگ ادرار است که باید به رنگ روشن باشد.

 وحیدی اضافه کرد: باید تغییرات فرم ادراری جدی گرفته شود و هرگونه علامت نظیر تکرر، سوزش، بی اختیاری و انسداد ادراری و تغییر رنگ آن به ویژه رنگ خونی باید جدی گرفته شود و مراجعه به پزشک متخصص با بروز این علائم ضروری است.

 این جراح کلیه و مجاری ادراری گفت: وجود خون در ادرار یا علائم دیگر به طور معمول نشانه یک بیماری سیستم ادراری است که تشخیص آن با انجام آزمایشات به دستور پزشک قطعی می شود.

جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان

 پروتئین حیوانی و نمک همراه با تشنگی طولانی برای کلیه مضر است

محمد سنادی زاده، رئیس انجمن اورولوژی ایران گفت: اسراف در مصرف پروتئین های حیوانی و نمک به خصوص زمان روزه داری که مدت طولانی فرد آب نمی نوشد، باعث آسیب کلیه ها می شود.

 وی گفت: قطعاً تابستان روزهای سختی برای روزه داران است ولی با رعایت بعضی نکات می توان از آسیب های احتمالی به کلیهها جلوگیری کرد.

ایشان با بیان اینکه به هنگام روزه داری برای حفظ سلامت کلیه ها، مصرف مایعات باید به اندازه باشد، گفت: هم مقدار کم و هم مقدار زیاد آب به سلامت کلیه ها خدشه وارد می کند

وی اظهار داشت: توجه داشته باشید که بیش از ۱۶ ساعت تشنگی برای بیماران کلیوی مضر است و قطعاً بیمارانی که به نارسایی و سنگ سازی یا مشکلات کلیوی مبتلا هستند حتماً با مشورت با پزشک معالجشان اقدام به روزه گرفتن کنند.

 سنادی زاده درباره افرادی که کلیه آن ها سنگ ساز فعال است گفت: این افراد هر ۶ ماه دو بار به سنگ کلیه مبتلا می شوند و باید به مقدار کافی مایعات مصرف کنند چرا که کلیه آن ها به سرعت سنگ می سازند. توصیه می شود این بیماران در فصل گرما و طولانی مدت روزه نگیرند.

 وی افزود: بیمارانی که دارای سنگ حالب هستند تا موقع دفع سنگ یا درمان آن نباید روزه بگیرند. چون این بیماران نیاز به این دارند که هر چه زودتر سنگ خود را دفع کنند. اگر سنگ حالب به اندازه ای بزرگ باشد که جلوی دفع ادرار از کلیه مربوطه را کاملاً مسدود کند، می تواند برای بیمار خطرناک باشد. همچنین روزه برای افرادی که دارای سنگ کلیه از نوع عفونی هستند نیز توصیه نمی شود.

وی ادامه داد: ضمن اینکه باید بدانید آب اساس کار کلیه ها است و کلیه برای دفع مواد مضر و سموم از بدن نیاز به مقدار کافی آب دارد. برای همین روزه داران باید در سحر و افطار به میزان کافی مایعات مصرف کنند تا جبران طول روز باشد.

 این جراح و متخصص کلیه و مجاری ادرار تصریح کرد: در ماه مبارک رمضان از مصرف پروتئین های حیوانی و نمک خودداری کنند چرا که برای کلیه ها بسیار مضر هستند و با کم آبی طول روز می تواند آسیب جدی به کلیه ها وارد کنند.

 سنادی زاده گفت: توجه داشته باشید پرخوری باعث ترشح بیشتر انسولین در خون می شود که ضعف و گرسنگی زودهنگام را در پی خواهد داشت.

 وی افزود: رنگ تیره ادرار می تواند نشان دهنده آسیب به کلیه باشد که در صورت مواجه با آن به پزشک مراجعه کنید.

 

اهداي پلاسما تداوم بخش زندگي بيماران خاص

کلیه حقوق برای شرکت بیودارو محفوظ است

 اهداي پلاسما، پلاسما فريزس، اهداي خون، پلاسما چيست، دريافت هديه اهداي پلاسما، معرفي پلاسما، آشنايي با پلاسما، اهداء پلاسما

 

 


Back to Top

درباره ما

آموزش

پژوهش

مجلات

منابع

جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان

وزیر بهداشت در ابلاغی اجرایی شدن راهنمای عمومی اخلاق حرفه‌ای شاغلین حِرَف پزشکی و وابسته را برای دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور گام موثری در جهت ارتقای وضعیت اخلاق حرفه‌ای در نظام سلامت دانست.

نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران برای ارزیابی مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی به منظور تبدیل به مرکز همکار WHO از این مرکز بازدید خواهد کرد.

کتابخانه مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی به عنوان یک منبع ارزشمند برای اعضای هیأت علمی، دانشجویان و پژوهشگران فعال در زمینه اخلاق پزشکی در سال 1394 ایجاد شده است.
کتابخانه در حال حاضر مجموعه ای بین رشته ای با بیش از دو هزار عنوان کتاب به زبان فارسی و انگلیسی در اختیار دارد. این مجموعه شامل منابعی در زمینه های اخلاق پزشکی، اخلاق بالینی، فلسفه پزشکی، حقوق پزشکی، فقه پزشکی، تاریخ پزشکی، اخلاق در پژوهش، جامعه شناسی پزشکی و سایر حوزه های مرتبط می باشد.

به اطلاع می رساند جلسه سخنرانی آزاد روز دوشنبه مورخ 1397/11/29 از ساعت 9:00 تا 10:30 با سخنرانی دکتر مهدی هاتف در سالن شورای مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی برگزار می شود.

به اطلاع می رساند جلسه هفتگی ارائه مقاله ژورنال کلاب روز دوشنبه مورخ 1397/12/20 از ساعت 9:00 تا 10:30 در سالن شورای مرکز تحقیقات اخلاق و تاریخ پزشکی با ارائه دکتر زینب درخشان قلعه‌جویی و به استاد راهنمایی دکتر فریبا اصغری برگزار می‌شود.

به اطلاع می رساند جلسه هفتگی ارائه موارد اخلاق پزشکی (CPC) روز یکشنبه مورخ 1397/12/19 از ساعت 13:00 تا 15:00 در سالن شهید پیرویان واقع در بیمارستان شریعتی برگزار می شود.

از جدیدترین مطالب آگاهی پیدا کنید.

آدرس: تهران، بلوارکشاورز، خیابان 16آذر، پلاک‌23
کد پستی: 1417863181

تلفن: 66419661-66953832

ایمیل: mehr@tums.ac.ir

© تمامی حقوق مادی و معنوی محفوظ است.

جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان
جلوگیری از سنگ کلیه در ماه رمضان
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *