خواص دارویی و گیاهی
بهتر است تشخیص مزاج بر اساس علائم و نشانه های ظاهری و خصوصیات اخلاقی هر فرد توسط پزشک متخصص طب سنتی تعیین شود.
1- از هوای تازه و خنک استفاده نمایند.
2- در رژیم غذایی خود بیشتر از میوه ها و سبزی ها بهره ببرند و کمتر از گوشت استفاده نمایند.
3- مصرف آب و مایعات را به همراه چند قطره آب لیمو ترش تازه افزایش دهند تا ادرار آنها صبح که از خواب بر می خیزند به رنگ زرد لیمویی باشد.
4- حداقل 5-6 ساعت خواب شبانه توصیه می شود.در روزهای تابستان حداکثر یک ساعت چرت پس از ناهار رطوبت کافی به بدن آنها می رساند.البته بین صرف نهار و خواب روز حداقل یک ساعت فاصله باشد.
5- درشرایطی که تحت فشار عصبی قرار می گیرند ،در حالت نیمه دراز کشیده نفس کاملا عمیق بکشید و سینه های خود را از هوای تمیز پر نمایید زیرا فعالیت زیاد و ورزش شدید ، گرمی و خشکی رادر آن ها افزایش می دهد.فعالیت جسمی و ورزش را در هوای خنک ، صبح زود یا شامگاه انجام دهند.
6- هر 12 ساعت بینی خود را با کمی روغن بادام شیرین مرطوب کنند.
7- از هوا ، محیط و فعالیت ها و هیجان و خشم که موجب افزایش گرمی و خشکی می گردد پرهیز نمایند.
– مصرف بیش از حد تخم مرغ ، سیر و پیاز ، ادویه های تند و تیز ، گوشت قرمز ، گوشت تمام پرندگان کوچک ، بادمجان ، موز ، خربزه ، آناناس ، طالبی ، انجیر ، گردو ، پسته ، فندق ، نارگیل ، سیاه دانه ، شنبلیله و ریزه خواری ( مثل اینکه مدام در حال غذاخوردن باشد مثل تخمه شکستن و خوردن تنقلات ) و …
– از تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج گرم و خشک ( مخصوصا در هوای گرم ) هستند پرهیز و در صورت ضرورت و نیاز حتما با مصلحات آن و به مقدار خیلی کم استفاده شود.
– انواع مرکبات ، انار ، شاه توت ، خیار، سیب ، گلابی ، آلو ، شفتالو ، گوجه سبز ، زرشک ، هندوانه ، کدو خورشتی ، هویج فرنگی ، روغن زیتون ، سوپ جو ، پاچه گوسفند همراه با تعدادی الو بخارا ، سبزی هایی مانند کاهو ، اسفناج ، لیمو ترش تازه ، سیب زمینی بخار پز شده ، بامیه ، برگه هلو و زرد آلو ، مغز بادام خام ، برنج سفید باروغن زیتون ، کدو حلوایی ، نخود فرنگی ، عدس ، ماش ، جو دوسر ، مخمر آب جو ، رب انار ، آب انار ، لواشک خانگی ، گریپ فروت ، ترنجبین ، شیرخشت ، تمبر هندی ، نان جو ، آش جو ، بذرهای ملین مانند اسفرزه ، بارهنگ ، ترشی های طبیعی ، انگور
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
– نوشیدن روزانه یک تا سه لیوان شربت زرشک نیم ساعت قبل از غذا و دوساعت و نیم بعد از ان نیز مفید است. عرق کاسنی و عرق شاهتره بهترین نوشیدنی برای این گونه افراد است.
– تخم خیار ، مغز تخم هندوانه ، تخم کاهو از هرکدام به مقدار مساوی مخلوط و اسیاب کرده و روزی دوبار هربار یک قاشق غذاخوری در یک لیوان آب حل کرده و میل کنند.
– به طور کلی از تمامی غذاها و نوشیدنی هایی که دارای مزاج سرد به ویژه سر و تر هستند ، استفاده کنند.
افراد صفراوی مزاج درصورت عدم رعایت دستورات ، استعداد بیشتری برای بروز علائم و بیماری های ذیل دارند:
اضطراب و تنش فکری ، تپش قلب ، اسهال خونی ، التهاب کبد و لکه بینی و افزایش خونریزی حیض ، انزال زود رس ، سرفه خشک ، بی خوابی ، سوزش ادرار بدون علت ، لاغری شدید و شوره سر و …..
برگرفته از کتاب تغذیه در طب ایرانی اسلامی
نام
ایمیل
من را از نظرات بعدی از طریق ایمیل آگاه بساز
با عضویت در خبرنامه از آخرین مطالب سایت آوای سلامتی با خبر شوید .
وب سایت آوای سلامتی،سایتی است که توسط جمعی از کارشناسان مجرب در علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی تهران، راه اندازی شده . هدف از راه اندازی این سایت،تسهیل دسترسی شما عزیزان به اطلاعات علمی روز تغذیه و سلامتی است.
ما را دنبال کنید
۰۹ دی ۱۳۹۷
دیدگاهها برای تغذیه های مزاج سرد و گرم بر مبنای طب سنتی بسته هستند
📌 #لیست_مواد_غذایی_به_تفکیک_طبع 💥 با خوردن مواد غذایی، بدن انسان از دو منظر دچار تغییراتی میگردد. ❗️منظر اول سردی و گرمی بدن است. بعضی از مواد غذایی، گرما بخش جسم آدمی هستند و برخی سرد کننده (سست کننده). ❗️منظر دوم تری و خشکی یعنی میزان آب بدن. بعضی از مواد غذایی رطوبت بخش هستند و باعث زیاد شدن مایعات بدن می … ادامه مطلب »
۰۵ دی ۱۳۹۶
دیدگاهها برای رژیمهای مفید برای افراد صفراوی مزاج بر مبنای طب سنتی بسته هستند
?بهترین روش برای اینگونه افراد این است که از خوردن چای و گرمیجات جدا بپرهیزند. ?در غیر این صورت دچار بیماریهای کبدی مثل کبد چرب و در صورت عدم رعایت نهایتا دچار بیماری سیروز کبدی می شوند. ?تخلیه معده این افراد به روش قی کردن دورهای بسیار مناسب است. ?بهترین دارو برای این افراد هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، هویج فرنگی، … ادامه مطلب »
۳۱ تیر ۱۳۹۶
دیدگاهها برای پوست و علل خشکی و راهکارهای درمانی بر مبنای طب سنتی بسته هستند
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
?فیزیوپاتولوژی خشکی پوست و درمانش در طب : ?اعتقاد طب سنتی این است که خشکی پوست در میان افرادی با مزاجهای «گرم و خشک» و «سرد و خشک» شایعتر است. غلبه سردی و خشکی در این افراد باعث خشکی بیشتر پوست و در نتیجه، خارش خواهد شد. ضمن اینکه مصرف خوراکیهایی با مزاجهای گرم و خشک و سرد و خشک هم میتواند … ادامه مطلب »
۰۳ شهریور ۱۳۹۵
دیدگاهها برای آلبالو کاهنده فشارخون و ضد صفرا و ضد سنگ صفرا و کاهنده قندخون و لاغر کننده بسته هستند
آشنایی با خواص آلبالو خواص درمانی: – آلبالو باعث کاهش فشار خون میشود، بنابراین مصرف آن برای افرادی که دارای فشارخون بالایی هستند مفید است؛ علاوه بر این، غلظت خون را کم می کند و برای رفع مشکل کمخونی توصیه میشود. – آلبالو خاصیت صفرابری دارد و به دفع سنگ کلیه و کیسه صفرا کمک میکند. البته میگویند اگر آب … ادامه مطلب »
۱۳ دی ۱۳۹۴
دیدگاهها برای تغذیه مزاج صفراوی ( گرم و خشک ) با نگاهی به طب سنتی چیست بسته هستند
س :؛ فهرست پرهیزهای تغذیه ای برای مزاج صفراوی یعنی بدن گرم و خشک کدام هستند. ج : اب یخ + اب جوش خوردن + نان بربری و فانتزی + آش رشته + ماکارونی و حتی رشته فرنگی + سیر زیاد مگر بصورت تفننی روزی یک گرم خوردن +خشکبار با نمک + تخمه جات با نمک + خیارشور + گوشتهای … ادامه مطلب »
۰۸ دی ۱۳۹۴
دیدگاهها برای تغذیه های با مزاج گرم را با نگاه طب سنتی بهتر بشناسیم : بسته هستند
کباب ها بالاخص با گوشت گوسفند با پودر سماق + آبگوشت بره از ناحیه گردن + آبگوشت نخود آب + آبگوشت مغزدانه های خشکبار مثل بادام شیرین + قورمه پلو + قورمه سبزی + فسنجان با رب انار شیرین + گوشت گنجشک + گوشت کبوتر بالاخص سرچاهی + خروس محلی + مرغ محلی + تخم مرغ محلی + بلدرچین + … ادامه مطلب »
۳۰ آبان ۱۳۹۴
دیدگاهها برای بارداری و زردی کودکان را با نگاهی به طب سنتی مدیریت کنیم بسته هستند
سوال سلام،ببخشید آقای معارفی آیا گرمی خوردن مادر در بارداری در زردی گرفتن نوزاد نقشی داره؟ پاسخ درباره زردی کودک بلی مادری کهذاتا گرم مزاج است + همسرش و اطرافیان پی در پی به او تغذیه گرم ( اعم از جنس خشک و یا تر ) داده باشند قطعا موقع تولد کودک زردی دارد پس قبل از زایمان نوع تغذیه … ادامه مطلب »
۰۹ آبان ۱۳۹۴
دیدگاهها برای تغذیه برای چهار مزاج (بلغمی و دموی و صفراوی و دموی )از منطر طب سنتی چیست بسته هستند
بالاخره طب سنتی برای تغذیه سالم هر مزاج دموی گرم و تر مزاج صفراوی گرم و خشک مزاج بلغمی سرد و تر مزاج سوداوی سرد و خشک چه دستورالعملی دارد ❗❗❗ ???????? الف) غذاهای مناسب طبع صفرا: غذاهای با طبع سرد و تر برای افراد صفراوی مناسب است، به شرطی که اصل متعادل سازی با مصلحات، رعایت شود. بطور مثال؛ … ادامه مطلب »
س :؛ فهرست پرهیزهای تغذیه ای برای مزاج صفراوی یعنی بدن گرم و خشک کدام هستند.
ج : اب یخ + اب جوش خوردن + نان بربری و فانتزی + آش رشته + ماکارونی و حتی رشته فرنگی + سیر زیاد مگر بصورت تفننی روزی یک گرم خوردن +خشکبار با نمک + تخمه جات با نمک + خیارشور + گوشتهای قرمز بالاخص گاو و گوساله + پی در پی هله هوله خوردن + بادمجان + موز+ ساندویج ها + خربزه + آناناس + نارگیل + فسنجان + خورشت بادام +مایعات همراه غذا که کبد چرب شدن را دارد + شیرینی و کیک ها و بیسکویت جات کارخانه ای و قنادی ها +چای + قهوه و نسکافه+ لبنیات بدون مصلح+ تخم مرغ بالاخص از نوع کارخانه ای و مستمر خوردن+ تمام غذاهای فریزری و مانده + سرخکردنی ها خصوصا سیب زمبنی+ نان گندم + سس های کارخانه ای و تند و رب گوجه فرنگی کارخانه ای و غفلت از زردچوبه به روش اجدادمان+ غذاهای پر چرب + ادویه جات تند و…
??سوال چرا نخوریم پس من مزاج گرم چه کنم ؟
ج :؛ علت ممنوعیت برای افراد صفراوی مزاج این است که pH ( یعنی خون اسیدتیه و قلیایی بودن خون بالاست) این غذاها و نیز کبدتان pH آن بالاست و در نتیجه در بدن آلکالوزایجاد میشودو استفاده مداوم از این موادها باعث افزایش دمای کبدو ترشح زیاد خلط صفراو در نتیجه بسته و مسدود کردن مجاری کبدی میشود.
این حالت موجب سنگهای صفراوی یخت در کیسه صفرا و نیرافزایش خلط سوزانتده خلط صفرا در بدن شده و علایمی مانند ( خشکی و چسبندگی روده ٬ یبوست که مادر ۷۰ مرض است ٬ زرد شدن پوست ٬ تنوع کولیت هادر ناحیه سمت راست بدن و زیر دنده های راست قفسه سینه ٬ تلخی دهان ٬ ریزش و شوره مو ٬ استرس و دلشوره٬ بداخلاقی ٬ بیقراری ٬ خشکی در سر ٬ گرفتگی عضلات و… ) را در یدن درپی دارد .
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
برچسب ها: تغذیه مزاج گرم و خشک ( صفراوی), تغذیه مزاجهای چهارگانه, رژیم تغذیه جامع برای مزاج صفراوی, مزاجهای چهارگانه انسانها
فهرست مراکز پخش فرآورده های زنبورعسل حکیم
Save
اولین همایش شفا با عسل از دیدگاه قرآن و احادیث در شهر تاریخی کاشان
احتمال افزایش قیمت های محصولات عسل حکیم از ماه آینده
حضور عسل حکیم در 45امین کنگره جهانی صنعت زنبورداری جهان
افتتاح صفحه رسمی شفاسنتر در اینستاگرام
دومین کانال تلگرامی شفاسنتر راه اندازی شد
اخبار شفاسنتر: کنترل قند خون دختر 28 ساله بوسیله عسل درمانی
اخبار شفاسنتر: درد شدید در ناحیه مهره های گردن
دفتر مرکزی قم: بلوار امین – بین کوچه 11 و 13
تلفن: 02532930344 – 09127553030
Copyright © 2012-2018 ShefaCenter.ir
جستجو در سایت
گرم مزاجها چه بخورند و چه نخورند
غذاهای مخصوص گرم مزاج ها،گرم مزاجها چه بخورند
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
یکی از گروههایی که در دسته مزاجهای گرم قرار میگیرد، افراد با مزاج گرم و خشک است. این افراد لاغراندام بوده و رنگ چهره آنها متمایل به زردی است. تحمل گرما را ندارند و معمولاً خواب کمی دارند. افراد با مزاج گرم و خشک، عطش زیاد و دهانی خشک دارند، زود عصبانی میشوند و زود هم آرام میگیرند. این افراد پر جنبوجوش و پر انرژی هستند.
از دیدگاه طب سنتی افراد با مزاج گرم برونگرا و اجتماعی هستند و باید در مصرف برخی غذاها مثل ماکارونی و فست فود پرهیز داشته باشند.
متخصص طب سنتی اعلام کرد افرادی که دارای مزاج گرم و خشک هستند بهتر است گوشت قرمز و سیر و پیاز کمتر بخورند و در مقابل سوپ جو، کدو و اسفناج برایشان مناسب است.
غلامرضا کرد افشاری، متخصص طب سنتی گفت: یکی از گروههایی که در دسته مزاجهای گرم قرار میگیرد، افراد با مزاج گرم و خشک است. این افراد لاغراندام بوده و رنگ چهره آنها متمایل به زردی است. تحمل گرما را ندارند و معمولاً خواب کمی دارند. افراد با مزاج گرم و خشک، عطش زیاد و دهانی خشک دارند، زود عصبانی میشوند و زود هم آرام میگیرند. این افراد پر جنبوجوش و پر انرژی هستند.
این متخصص طب سنتی افزود: برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذاهای سرخکرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج میکند و آنها را دچار علائمی مثل خشکی پوست، اضطراب، بیخوابی و تپش قلب میکند. در مقابل، مصرف سوپ جو و گوشت مرغ، آش تشکیل شده از ماست، کدو، اسفناج و گشنیز برای آنها مناسب است.
شربتهای مناسب برای این گروه نیز شربت لیمو، آلو، نارنج، ماءالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش است و مصرف هویج، انار، سیب، گلابی، آلبالو، زرشک، گوجه سبز، کدو و اسفناج برای این افراد توصیه میشود.
در طب سنتی و در گروه افراد با مزاج گرم دو نوع تقسیمبندی وجود دارد. گروهی از افراد دارای طبع گرم و تر هستند که در گروه طبع بهاری یا دموی قرار میگیرند و گروهی مزاج گرم و خشک دارند که به گروه صفرا مزاجها مشهورند.
افراد با مزاج گرم و تر یا دموی دارای حجم خون بالایی هستند اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند و به همین دلیل معمولاً دارای اضافهوزن و چاقی هستند و رنگ چهره آنها متمایل به قرمز است. این افراد از نظر شخصیتی، روحیهای مهربان و برونگرا دارند و بسیار اجتماعی هستند و چون مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای مغزی هستند باید از غذاهایی با طبع لطیف برای کاهش غلظت خون خود استفاده کنند.
افرادی که دارای مزاج گرم و تر یا دموی هستند بهتر است غذاهای نشاستهای کمتر بخورند و مصرف فستفود و سرخکردنی و غذاهای تند و پرادویه برایشان خوب نیست. در عوض مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای این افراد مناسب است . این افراد باید مصرف آب یخ، نوشابه، تخممرغ، بادنجان، نوشیدنی همراه با غذا، ترشی، سرکه، سیر و چای را کم کنند.
افراد با طبع گرم و خشک، این افراد لاغراندام هستند و رنگ چهرهشان سفید است. این افراد دچار دهانی خشک هستند کمخواب بوده و به مصرف ترشی علاقه دارند به طوری که به مصرف لواشک و سرکه و غذاهای سرد مثل خیار و کاهو علاقه دارند.
این گروه از افراد نباید پرخوری کنند و باید مصرف شیرینی را کم کنند. همچنین غذاهای پرحجم مثل آش رشته و ماکارونی برایشان مفید نیست.
میوههایی مثل انار و شاتوت، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی و خیار برای آنها مفید است و مصرف هویج، کاهو، کدو، اسفناج، گشنیز و نخودفرنگی برایشان توصیه میشود.
مقاله از : غلامرضا کرد افشاری متخصص طب سنتی
سرد مزاجها چه بخورند چه نخورند
علت سرد مزاجی زنان چیست
علت سرد مزاجی مردان
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
امکانات فوق شامل خریدارای سی دی مقالات سایت و مجموعه آموزشی زوج خوشبخت نیز می شود
مشاهده دسته بندی :
مقالات مقالات پزشکی و بهداشتی
بازدید :
130508
این مطلب را به اشتراک بگذارید
و در گوگل محبوب کنید
عضویت در خبرنامه
بخش مشاوره و پرسش و پاسخ
شناسه کاربری
رمز عبور
عضویت در سایت
دسته بندی مطالب
مطالب روابط جنسی و زناشویی
مطالب دوران قبل از ازدواج
مطالب پزشکی و سلامت
مطالب تربیت فرزندان
مطالب احکام شرعی
مطالب روانشناسی
مطالب اجتماعی
مطالب صوتی
ویدئو
خدمات عمومی
افراد آنلاین :
30687
بازدید امروز:
54997
بازدید دیروز:
202650153
آمار کل:
مشاوره
ازدواج و مشاوره زناشویی تنظیم خانواده ،کلیه حقوق مادی و
معنوی مروبط به مطالب اختصاصی ثبت شده و ترجمه شده در این
سایت برای پایگاه اطلاع رسانی تنظیم خانواده محفوظ است.
افرادی که صفراوی مزاج هستند باید بر اساس طبعی که دارند دستورات غذایی را رعایت کنند تا کمتر دچار برخی بیماری ها شوند.
به گزارش مشرق، اصولیترین روش برای اصلاح مزاج، شناخت نوع مزاج و تطابق دادن تغذیه با آن است تا بیماری سرکوب و سیستم ایمنی بدن تقویت شود.
صفراوی مزاجها افرادی هستند که معمولاً در تابستان احساس گرمای زیاد و گرگرفتگی میکنند، اما در زمستان احساس خوبی دارند، همچنین این اشخاص اغلب در زمستان زیاد لباس نمیپوشند و با مصرف غذاهایی با طبع گرم حالشان بد میشود. افرادی که طبع گرم و خشک (مزاج صفرا) دارند، خلط صفرا در بدنشان زیادتر است. در این مطلب مواد غذایی مفید و مضر برای افراد صفراوی مزاج را معرفی میکنیم.
صفراوی مزاجها باید از غذاهای خنک استفاده کنند؛ عرق کاسنی و شاهتره بهترین نوشیدنی برای صفراوی مزاجهاست.مصرف مواد غذایی که حالت اسیدی دارند از جمله لیموترش، زرشک، نارنج، گریپفروت با عسل، ترنجبین، شیرخشت، کاهو، کیوی، آلو بخارا، آلوچه، اسفناج، تمر هندی به صورت دَمکرده، لیموشیرین، پرتقال، نان جو و آش جو به منظور اصلاح مزاجهای صفراوی بسیار مفید است.
بهترین مواد غذایی برای اشخاصی که طبع گرم و خشک دارند، عبارتند از: هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، لیموترش، هویجفرنگی، روغنزیتون، سوپ جو و سبزیجات مانند اسفناج و گشنیز.
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
همچنین سیبزمینی بخارپز، قارچ، بامیه، پیاز، برگه هلو و زردآلو، مغز بادام خام تازه، برنج سفید با روغنزیتون، کدوحلوایی با نخودفرنگی، عدس، ماش، جو دوسر، مخمر آبجو و لیموعمانی نیز برای کبد افراد صفراوی مزاج بسیار مفید است.
افراد دارای طبع گرم و خشک باید از مصرف نوشیدنیهای گرم پرهیز کنند، زیرا این نوشیدنیها تعادل مزاج آنها را به هم میزند. بر همین اساس اصولیترین روش برای اصلاح مزاج، شناخت نوع مزاج و تطابق دادن تغذیه با آن است تا بیماری سرکوب و سیستم ایمنی بدن تقویت شود.
استفاده از نوشابه، ادویههای تند، آب یخ، نوشیدن مایعات همراه با غذا یا بلافاصله پس از آن، شیرینیهای قنادی، آجیل شور، گوشت قرمز همچنین بریدهبریده غذا خوردن یعنی اینکه فرد به طور مداوم در حال خوردن باشد مانند تخمه شکستن برای افرادی که طبع گرم و خشک دارند، مضر است.
بیشتر بخوانید:
افراد صفراویمزاج باید از مصرف میوههایی مانند موز، خربزه، آناناس و طالبی نیز خودداری کنند.چای، قهوه، نسکافه، لبنیات، تخممرغ و غذاهای فریز، زودپز و سرخشده، سس و رب، غذاهای چرب و پرحجم، ماکارونی، آش رشته، سیر و همه غذاهای با طبع گرم نیز از جمله مواد غذایی مضر برای صفراویمزاجها هستند.
مصرف تنقلات، بادنجان، موز و غذاهای ساندویچی نیز برای افراد صفراویمزاج ممنوع است.
منبع: رکنا
کليه حقوق اين سايت متعلق به پایگاه خبري-تحليلي مشرق نيوز مي باشد و استفاده از مطالب آن با ذکر منبع بلامانع است.
گرم مزاجان دو گروه هستند:در طب سنتی و در گروه افراد با مزاج گرم دو نوع تقسیمبندی وجود دارد. گروهی از افراد دارای طبع گرم و تر هستند که در گروه طبع بهاری یا دموی قرار میگیرند و گروهی مزاج گرم و خشک دارند که به گروه صفرا مزاجها مشهورند.
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
مزاج دموی یا گرم و ترافراد با مزاج گرم و تر یا دموی دارای حجم خون بالایی هستند اشتهای زیادی برای غذا خوردن دارند و به همین دلیل معمولاً دارای اضافهوزن و چاقی هستند و رنگ چهره آنها متمایل به قرمز است. این افراد از نظر شخصیتی، روحیهای مهربان و برونگرا دارند و بسیار اجتماعی هستند و چون مستعد ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی و سکتههای مغزی هستند باید از غذاهایی با طبع لطیف برای کاهش غلظت خون خود استفاده کنند.افرادی که دارای مزاج گرم و تر یا دموی هستند بهتر است غذاهای نشاستهای کمتر بخورند و مصرف فستفود و سرخکردنی و غذاهای تند و پرادویه برایشان خوب نیست.مصرف خاکشیر، تخم ریحان، سوپ یا آش جو، نان جو، برگ زردآلو، هلو و انجیر برای این افراد مناسب است اما باید مصرف آب یخ، نوشابه، تخممرغ، بادنجان، نوشیدنی همراه با غذا، ترشی، سرکه، سیر و چای را کم کنند.
خوراکیهای مناسب برای مزاج گرم و ترلبنیات: کشک، قراقروت.حبوبات: باقلا خشک، برنج، جو، ذرت، عدس، ماش، ارزن.سبزیجات: گشنیز، ریواس، ترشک.میوهها: آلبالو، انارترش، ازگیل، بالنگ، تمرهندی، زالزالک، زرشک، زیتون، زغالاخته، سنجد، غوره، گریپفروت، لیموعمانی، نارنج.فرآورده حیوانی: گوشت گاو، گوشت بز، سیرابی، قلوه گوسفند.توت و بذرها: بارهنگ، تمشک، شاهتوت.ادویهها و چایهای سنتی: قهوه، نشاسته.
مغزهای گیاهی: بلوط، شاه دانه، شاهبلوط.مواد فرآوری شده: سرکه.
نکاتی را که باید در زندگی روزمره رعایت کنید: (مزاج گرم و تر)1- از غذاهای با فیبر بالا استفاده نمایید تا اجابت مزاج طبیعی داشته باشید.2- انجام حجامت سالی 2 الی 3 بار برای شما خیلی مفید میباشد.3- کم خوری و استفاده از غذاهای کمکالری و ساده، بخصوص در ماههای گرم سال برایتان مفید است.4- بهتر است از مصرف زیاد ادویههای تند و انواع شور، گوشت زیاد، غذاهای نشاستهای (ماکارونی، برنج، سیبزمینی) و گرمی جات، پرهیز کنید.5- خوردن آب و چای را حتیالمقدور با چند قطره آب لیموشیرین تازه همراه کنید.6- هر روز 15 الی 30 دقیقه پیادهروی و یا دویدن صبحگاهی داشته باشید.7- شش تا هفت ساعت خواب در شبانهروز برای شما کافی میباشد.
غذاها و نوشیدنیهایی که مصرف مستمر یا زیادهروی در آنها برای افراد با مزاج گرم و تر مناسب نیست:گوشتها و غذاها: گوشت گوسفند، بره، بوقلمون، جگر، اردک، تخم اردک و مرغابی، رشتهفرنگی، ماکارونی، کیکها و بیسکویتها
سبزیجات: زیتون، زنجبیل تازه، پیاز، سیر، نعناع، شویدآجیل و میوهجات: خرما، انبه، بادام، پسته، موز، فندق، انجیر، انگوردانهها و حبوبات: گندمروغنها: روغن کرچک، روغنزیتون، روغن آفتابگردانادویهجات: فلفل سیاه، فلفل سفید، زنجبیل خشکشده، رازیانه، آویشننوشیدنیها و شیرینکنندهها: عصاره انبه، آب انگور، آب گرم، عسل، شکر، نمک، چایهای گیاهی با طبع گرم و اغلب غذاهای شور و شیرین
صفرا مزاج یا گرم و خشکافراد با طبع گرم و خشک، این افراد لاغراندام هستند و رنگ چهرهشان سفید است. این افراد دچار دهانی خشک هستند کمخواب بوده و به مصرف ترشی علاقه دارند بهطوریکه مصرف لواشک و سرکه و غذاهای سرد مثل خیار و کاهو علاقه دارند. این گروه از افراد نباید پرخوری کنند و باید مصرف شیرینی را کم کنند. همچنین غذاهای پرحجم مثل آش رشته و ماکارونی برایشان مفید نیست.
میوههایی مثل انار و شاتوت، زرشک، تمشک، زردآلو، هلو، سیب، گلابی و خیار برای آنها مفید است و مصرف هویج، کاهو، کدو، اسفناج، گشنیز و نخودفرنگی برایشان توصیه میشود.
غلامرضا کرد افشاری، متخصص طب سنتی نیز در مورد افراد با مزاج گرم و خشک میگوید: این افراد لاغراندام بوده و رنگ چهره آنها متمایل به زردی است. تحمل گرما را ندارند و معمولاً خواب کمی دارند. افراد با مزاج گرم و خشک، عطش زیاد و دهانی خشک دارند، زود عصبانی میشوند و زود هم آرام میگیرند. این افراد پرجنبوجوش و پرانرژی هستند.
برای افراد با مزاج گرم و خشک مصرف بالای سیر، پیاز، ادویههای تند، گوشت قرمز، موز، خربزه، آناناس، انجیر، غذاهای سرخکرده، گردو، پسته، فندق و نارگیل مضر است. مصرف زیاد این نوع مواد غذایی بدن این افراد را از حالت تعادل خارج میکند و آنها را دچار علائمی مثل خشکی پوست، اضطراب، بیخوابی و تپش قلب میکند.
در مقابل، مصرف سوپ جو و گوشت مرغ، آش تشکیل شده از ماست، کدو، اسفناج و گشنیز برای آنها مناسب است.
و اما شربتهای مناسب برای این گروه نیز شربت لیمو، آلو، نارنج، ماءالشعیر، سکنجبین و دوغ ترش است و مصرف هویج، انار، سیب، گلابی، آلبالو، زرشک، گوجهسبز، کدو و اسفناج برای این افراد توصیه میشود.
منابع:فارسدکتر من
طب ایرانی
مطالب مرتبط:
این «سردی ات می کند» دقیقاً یعنی چه؟! بخور و نخورهای سردمزاج ها سردی مزاج از علل عمده چاقی است بخور نخورهای طب سنتی سرد مزاجان بعد از خوردن غذاهای با طبع سرد دلپیچه میگیرند مزاج هر انسانی چه میطلبد؟ طب سنتی و خواص غذاها پرخوری و کمخوری بیش از حد موجب سردی مزاج میشود غذا زیر ذرهبین طب سنتی طبیعت گرمی و سردی غذاها
صفراویها افرادی هستند که معمولاً در تابستان احساس گرمای زیاد و گرگرفتگی میکنند اما در زمستان احساس خوبی دارند و معمولاً زیاد در زمستان لباس زیاد نمیپوشند و با خوردن غذاهای با طبع گرم حالشان بد میشود. افرادی که دارای طبیعت گرم و خشک هستند، خلط صفرا در بدنشان زیادتر است.
تغذیه برای مزاج گرم و خشک
مفیدها برای صفراوی مزاجهاصفراوی مزاجها باید از غذاهای خنک و دارای PH زیر 7.2 استفاده کنند.
عرق کاسنی و عرق شاهتره بهترین نوشیدنی برای صفراوی مزاجهاست.
همچنین مصرف ترشی که حالت اسیدی دارد از جمله لیموترش، زرشک، نارنج، گریپفروت با عسل، ترنجبین، شیرخشت، کاهو، کیوی، آلو بخارا، آلوچه، اسفناج، تمر هندی به صورت دمکرده، لیموشیرین، پرتقال، نان جو و آش جو به منظور اصلاح مزاجهای صفراوی بسیار مفید است. بهترین مواد غذایی برای این افراد هندوانه، گرمک، کدو خورشتی، هویجفرنگی، روغنزیتون، سوپ جو، سبزیجات از جمله اسفناج، گشنیز و لیموترش است. همچنین سیبزمینی بخارپز، قارچ، بامیه، پیاز، برگه هلو، برگه زردآلو، مغز بادام خام تازه، برنج سفید با روغنزیتون، کدوحلوایی با نخودفرنگی، عدس، ماش، جو دوسر، مخمر آبجو و لیموعمانی برای کبد افراد صفراوی مزاج بسیار مفید است.
مضرها برای صفراوی مزاجهاصفراوی مزاجها باید از مصرف نوشیدنیهای گرم پرهیز کنند؛ نوشیدنیهای گرم موجب برهم خوردن تعادل صفراوی مزاجها میشود. بر همین اساس اصولیترین روش برای اصلاح مزاج، شناخت نوع مزاج و تطابق دادن تغذیه با آن است تا بیماری سرکوب و سیستم ایمنی بدن تقویت شود.
مصرف موز، خربزه، آناناس و طالبی برای افراد صفراوی مزاج ممنوع است و باید از مصرف آن خودداری کنند.چای، قهوه، نسکافه، لبنیات، تخممرغ و غذاهای فریزشده، زودپزشده و سرخشده، سس و رب، غذاهای چرب و پرحجم، ماکارونی، آش رشته، سیر و همه غذاهای با طبیعت گرم، از مواد غذایی زیانآور برای صفراوی مزاجهاست.
مصرف نوشابه، ادویههای تند، آب یخ، نوشیدن مایعات همراه با غذا یا بلافاصله بعد از آن، شیرینیهای قنادی و مصنوعی، آجیل شور، گوشت قرمز همچنین بریدهبریده غذا خوردن یعنی اینکه انسان مدام در حال خوردن باشد مانند تخمه شکستن برای افرادی که دارای طبیعت گرم و خشک هستند، مضر است.
مصرف تنقلات، بادنجان، موز، همه غذاهای ساندویچی، خربزه، آناناس و طالبی نیز برای صفراویها زیانآور است.
علت ممنوع بودن غذاهای دارای طبیعت گرم و خشک برای افراد صفراوی مزاج این است که PH این غذاها و نیز PH کبد بالاست و استفاده از این مواد باعث افزایش دمای کبد و ترشح زیاد صفرا و در نتیجه ایجاد راهبندان در مجاری کبد میشود. این حالت موجب تشکیل سنگهای صفراوی در کیسه صفرا میشود و علائمی نظیر یبوست، زرد شدن چهره و دردهای شدید در ناحیه راست بدن در زیر دندههای راست را ایجاد میکند.
منابع:فارس – سیدعلی ابوالحبیب، محقق طب اسلامیایسنا – دکتر فاطمه زارعی، پژوهشگر طب سنتی
مطالب مرتبط:رژیمهای مناسب برای مزاجهای مختلف گرم مزاجان بخوانند این «سردی ات می کند» دقیقاً یعنی چه؟! بخور و نخورهای سردمزاج ها سردی مزاج از علل عمده چاقی است بخور نخورهای طب سنتی سرد مزاجان بعد از خوردن غذاهای با طبع سرد دلپیچه میگیرند مزاج هر انسانی چه میطلبد؟ طب سنتی و خواص غذاها پرخوری و کمخوری بیش از حد موجب سردی مزاج میشود غذا زیر ذرهبین طب سنتی
0