از دست دادن چهره های هنری و ورزشی در هفته های اخیر بر اثر بیماری سرطان، موجی از نگرانی ها را در فضای عمومی کشور نسبت به شیوع این بیماری به راه انداخته است.
خدا می داند چند «مرتضی پاشایی»، چند «مجید بهرامی» و چند «غلامحسین مظلومی» دیگر هستند که بر روی تخت های شیمی درمانی با این بیماری مهلک می جنگند تا حتی بتوانند یک روز دیگر زنده بمانند. خدا می داند چند جوان 3 ساله ی دیگر در آغاز مسیر زندگی خود باید اسیر سرطان معده شوند تا به خود بیاییم و در آنچه می خوریم و آنگونه که زندگی می کنیم تامل کنیم.
قدیم ترها سرطان را در ردیف بیماری های «لاعلاج» قرار می دادند که نه درمانی داشت و نه منشای ابتلای به آن معلوم بود. هرکس که به این بیماری دچار می شد، اطرافیان به انتظار مرگ برای وی می نشستند اما در دهه های اخیر با پیشرفت های پزشکی علاوه بر تحول در روند درمان انواع این بیماری، حتی از پیشگیری ابتلا به آن هم سخن گفته می شود.
شیوع سرطان های دستگاه گوارش در کشور طی سال های اخیر در حالی است که ایران یکی از معروف ترین فرهنگ های غذایی را داراست اما درست به همان اندازه که به غذا خوردن می اندیشیم به کیفیت غذایی که می خوریم و عادت های غذایی ناسب مان بی توجه هستیم. همین امر سبب شده تا ایرانی ها در میزان ابتلا به سرطان های معده، روده ی بزرگ و مری رکورددار باشند.
راه کارهای دور ساختن سرطان و سرکوب غده های سرطانی در بدن ساده است، تنها با آگاهی از آن می توان تا بیش از 5 درصد از ابتلا به انواع سرطان پیشگیری کرد.
بخشی از این مراقبت ها به افراد جامعه و بخش دیگر متوجه مسوولان و نهادهای مرتبط با سلامت و محیط زیست هستند.
اگرچه امروزه فضاهای شهری پر از آلودگی های صوتی، هوا، آب و است و رفع آلودگی ها بر عهده ی نهادهای است اما تغذیه و توجه به آن چه انسان به واسطه ی خوردن غذا وارد بدن خود می کند، بر عهده ی فرد است.
گروه پژوهش و بررسی های خبری برای یافتن پاسخ سوال هایی درباره ی نقش تغذیه در پیشگیری از سرطان و الگوی غذایی مناسب به گفت و گو با متخصصان تغذیه نشست.
به گفته ی این متخصصان، الگوی غذایی افراد نقش پررنگی در میزان احتمال ابتلا به سرطان در آن ها، بخصوص سرطان های دستگاه گوارش دارد. در نتیجه تنها با کمی آگاهی و رعایت برخی نکات در انتخاب، پخت و نگهداری غذاها می توان تا درصد بالایی از میزان ابتلا به سرطان پیشگیری کرد.
*** نقش تغذیه و سرطان
سبک زندگی مدرن و تغییر در صنعت محصولات غذایی، الگوی تغذیه یی خانواده های ایرانی را دستخوش تحول کرده است. این در حالی است که از سرطان معده به عنوان یکی از شایعترین سرطان ها در ایران برده می شود و در سال های اخیر شاهد شیوع نگران کننده ی سرطان های دستگاه گوارش نیز بوده ایم.
«حدیث صبور» متخصص تغذیه و رژیم درمانی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و عضو انجمن تغذیه آمریکا در گفت و گو با گروه پژوهش های خبری ایرنا عوامل ابتلا به سرطان در افراد را به دو بخش عوامل درونی (وراثت) و عواملی بیرونی تقسیم کرد و گفت: سبک زندگی و الگوهای غذایی در پیش گرفته شده از سوی افراد یک جامعه در ایجاد سرطان موثر هستند. سرطان از جمله بیماری هایی است که تغذیه ی مناسب و درست در پیشگیری و درمان آن نقش مهمی دارد.
به گفته ی این متخصص تغذیه اثر مواد مغذی بر رشد تومورهای سرطانی تا حدی است که حتی افرادی که به کشورهای دیگر مهاجرت می کنند، الگوی ایجاد سرطان در آنها، مشابه الگوی همان کشوری است که در آنجا سکونت یافته اند.
به بیان صبور، یک سوم مرگ های ناشی از سرطان به امور تغذیه یی مربوط می شود.
همچنین «محمدتقی انوشه» مشاور تغذیه و رژیم درمانی و عـضو آکـادمی مـتـخـصصـان تغذیـه و رژیـم درمانی آمریکا هم در گفت و گو با پژوهشگر ایرنا از تاثیر تغذیه بر سرطان سخن گفت.
به بیان وی، تغذیه مناسب علاوه بر تاثیر در پیشگیری از سرطان، می تواند در درمان سرطان نیز موثر باشد. حدود 35 تا 4 درصد از شایعترین سرطان ها، بخصوص سرطان های دستگاه گوارش ناشی از نوع الگوی غذایی است و می توان گفت بیش از یک سوم سرطان ها به طور مستقیم از مواد غذایی نشات می گیرد.
انوشه ضمن ابراز تاسف از اینکه در زمان حاضر شهروندان در معرض بسیاری از آلودگی های محیطی و غذایی قرار گرفته اند، گفت: مواد غذایی مصرفی و همچنین سبک زندگی که در سال های اخیر در پیش گرفته ایم دو عامل اصلی ابتلا به سرطان و افزایش این بیماری است. زندگی پرشتاب این روزها سبب تغییر سنت ها و الگوی غذایی شده است و تغذیه ی سنتی سالم جای خود را به استفاده از غذاهای فرآوری شده، آماده و مملو از اسانس ها و مواد نگه دارنده داده است.
*** عادت های غذایی ناسب، زمینه ساز ابتلا به سرطان
نگاهی به شیوه ی زندگی ایرانی ها در گذشته و حال، عادت های نادرستی را در تغذیه نمایان می سازد که نه تنها زمینه ساز انواع سرطان هستند، بلکه بدن را برای پذیرش دیگر بیماری ها آماده می سازند.
استفاده از غذاهای پرچرب، پرکالری و پرنمک نمک، مصرف کم میوه، مصرف اندک سبزی به صورت پخته، طبخ طولانی مدت غذاها و از بین رفتن املاح و ویتامین های موجود در مواد غذایی، نگهداری طولانی مدت سبزیجات در فریزر، استفاده از غذاهای دودی و کبابی، افزایش مصرف غذاهای آماده و کنسروی در سایه ی زندگی مدرن، استفاده ی چندباره از روغن ها، استفاده ی بیش از حد از گوشت قرمز، استفاده ی فراوان از غذاهای سرخ کردنی، مصرف مداوم چای به صورت داغ و ده ها عادت نادرست در شیوه زندگی و تغذیه ی ما ایرانی ها سبب شده تا در سال های اخیر شاهد شیوع انواع سرطان های دستگاه گوارش باشیم.
بر اساس تازه ترین اظهارات «علی اکبر سیاری» معاون بهداشت وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، سرطان مانند سوختگی و آپاندیس ناگهانی ایجاد نمی شود، بلکه سیر آن تدریجی است.
در این جا نقش عوامل محیطی و تغذیه در بروز سرطان بیش از پیش آشکار می شود زیرا بیش از 7 درصد عوامل بروز سرطان در کشورهای در حال توسعه به شیوه ی زندگی افراد مربوط می شود.
میل استفاده به غذاهای چرب، سرخ کردنی و گرم کردن و استفاده از روغن به دفعات مختلف از مهمترین و البته نادرست ترین عادت های غذایی ما ایرانی ها است. به بیان متخصصان تغذیه تفکر نادرست «غذا هرچه چرب تر، خوشمزه تر» باید از الگوی تغذیه یی مردم حذف شود.
انوشه مشاور تغذیه و رژیم درمانی در این باره می گوید: استفاده ی بیش از حد روغن و مصرف چند باره ی آن به دلیل بحث اقتصادی، یکی از رفتارهای غلط در تغذیه است. زیرا گرم شدن روغن برای بار چندم سبب آزاد شدن ماده یی به «آکرولئین» و تغییر ساختارِ روغن می شود که ماده یی بسیار خطرناک و سرطان زا است.
وی افزود: در علم تغذیه، 2 تا 25 درصد کالری روزانه باید از چربی ها تامین شود در حالی که در سفره ایرانی تا 5 درصد کالری روزانه از روغن تامین می شود.
«ته دیگ» هم در سفره ی ایرانی از جایگاهی مهم، با طرفداران فراوانی برخوردار است اما خبر ناگوار برای آن دسته از دوستداران این بخش از غذا این است که سوختن غذا، ته دیگ شدن و سرخ شدن بیش از حد هم از دیگر خط قرمزها در رعایت اصول تغذیه ی صحیح است. علاوه بر این ته دیگ، چرب ترین و شورترین بخش غذا نیز محسوب می شود که مصرف آن از سوی پزشکان به هیچ عنوان توصیه نمی شود.
عضو آکادمی مـتـخـصصـان تغذیـه و رژیـم درمانی آمریکا همچنین با اشاره به رسوخ سبک زندگی غربی به میان زندگی های ایرانی گفت: مصرف مداوم غذاهای پرکالری، نیترات دار و چرب مانند سوسیس و کالباس و فست فودها، به دلیل نداشتن فرصت کافی برای طبخ غذا در خانه، از دیگر عوامل اصلی شیوع سرطان های گوارشی است. متاسفانه به جایی رسیده ایم که حتی غذاهای ساده یی مانند سوپ ها نیز به صورت آماده تهیه می شوند و همگی دارای مواد نگهدارنده هستند که به طور قطع هیچ یک از خواص سوپ طبیعی و خانگی را ندارند.
«نیترات» و «نیتریت» مواد نگهدارنده یی هستند که باعث ایجاد رنگ صورتی خوش رنگ کوکتل می شوند. در نتیجه ی فعالیت «نیتریت» با «میوگلوبین» (نوعی پروتئین با نقش انتشار اکسیژن در ماهیچه های انسان)، ماده یی به «نیتروزوگلوبین» ایجاد می شود که موجب سرطان معده می شود. نیترات و نیتریت سدیم به عنوان نگهدارنده به سوسیس و کالباس اضافه می شوند تا مانع رشد باکتری های خطرناک شوند.
«ساندویچ بدون نوشابه مگه می چسبه» هم جمله ی متداولِ دوستداران غذاهای آماده و فست فودها است، طوری که اگر نوشابه نباشد، خوردن غذا یا صورت نمی گیرد یا با اکراه خواهد بود. در حالی که قدیمی ها این اهمیت را برای نوشیدنی سنتی «دوغ» قایل بودند.
انوشه به عنوان یکی از متخصصان تغذیه با ابراز نگرانی در خصوص افزایش مصرف نوشابه و آبمیوه های صنعتی گفت: رنگ ها و اسانس هایی که در نوشیدنی های گازدار مانند نوشابه و آبمیوه ها استفاده می شود، به طور مستقیم در بروز سرطان نقش اساسی دارند.
حدیث صبور نیز در تشریح عادت های غذایی ناسب در فرهنگ ایرانی گفت: مصرف زیاد چربی های موجود در گوشت قرمز و همچنین چربی های حیوانی خطر ابتلا به سرطان های مری، روده، کیسه صفرا، پستان، رحم، پانکراس و کلیه را افزایش می دهد.
به بیان وی استفاده از لبنیات پرچرب که در میان خانواده های ایرانی بسیار متداول است نیز یکی دیگر از زمینه سازهای بروز سرطان در بدن است.
این متخصص تغذیه همچنین به شیوع سرطان های مری در برخی شهرها مانند اردبیل و شهرهای شمالی به دلیل رواج فرهنگ نوشیدن چای داغ اشاره کرد. این در حالی است که نوشیدن چای با حرارتی که سبب آسیب رسانی به بافت های مری نشوند، حتی خاصیت ضد سرطانی دارد.
مصرف قند و شکر به همراه چای داغ نیز عادت نادرست دیگری است که پزشکان تغذیه به آن اشاره می کنند زیرا کربوهیدرات های مصنوعی مانند قند و شکر سبب افزایش قند، تریگلیسیرید خون و سایر هورمون های محرک رشد سلول های سرطانی شده و در نتیجه ابتلا به سرطان های تخمدان، رحم، پستان، روده و پانکراس را در پی خواهند داشت.
ایران دارای میزان سرطان مری در جهان است و البته بخشی از این رکورد را مدیون عادت نادرست نوشیدن چای داغی که بخار از آن بلند می شود، هستیم. چای داغ مخاط گوارشی به ویژه مخاط مری را آماده ی پذیرش مواد سرطان زا می کند و به همین علت در کشورهایی که عادت به مصرف چای داغ دارند، میزان ابتلا به این سرطان است.
«فرهاد اسلامی» محقق مرکز تحقیقات گوارش و کبد دانشگاه علوم پزشکی تهران تحقیقی بر روی حدود 5 هزار نفر از افراد منطقه ی ترکمن صحرا که چای را با حرارت بالا می نوشیدند، صورت داد.
بر اساس نتایج این تحقیق، استان گلستان در شمال ایران (بخشی از ترکمن صحرا) دارای یکی از بیشترین نرخ مبتلایان به سرطان مری است. این در حالی است که مصرف سیگار و نوشابه های الکلی که از عوامل موثر سرطان مری است، در این استان پایین است اما نوشیدن چای داغ با حرارت 7 درجه سانتی گراد عادت معمول تمام ساکنان استان گلستان است و همین امر سبب شیوع سرطان مری در این استان شده است.
صبور در ادامه به یکی دیگر از عادت های ناپسند در فرهنگ غذایی ایران، یعنی کباب کردن گوشت و مرغ بر روی زغال اشاره کرد و گفت: علاوه بر اینکه پخت غذا با حرارت بالا یکی از روش های نادرست در آماده سازی غذا در ایران است، استفاده از زغال برای کباب کردن و دودی کردن گوشت نیز یکی دیگر از عوامل بروز سرطان در افراد است. دود حاصل از زغال سبب ایجاد ماده ی سمی می شود که در بروز سرطان روده بزرگ، پستان و معده نقش اساسی دارد.
وی با انتقاد از عادت نادرست خانم های ایرانی به هنگام پخت خورشت به همراه گوشت گفت: تفت دادن گوشت در ابتدای پخت انواع خورشت، یکی از عادت های اشتباه خانم های ایرانی است زیرا زمانی که گوشت تفت داده می شود تغییرات بافتی در آن سبب مقاوم تر شدن آن خواهد شد و نیاز به مدت زمان بیشتری برای پخت پیدا می کند.
صبور می گوید سبزی هایی هم که در فریزر نگهداری می شوند از لحاظ دارا بودن ویتامین ها در حد صفر هستند و تنها می توان در جهت استفاده از فیبر موجودشان آن ها را استفاده کرد. زیرا فریز شدن سبب از بین رفتن بیش از 9 درصد ویتامین های موجود در سبزی ها شده و باقی مانده ویتامین ها نیز در اثر حرارت از بین می روند و تنها خاصیت فیبری سبزیجات حفظ می شود.
*** اصلاح روش پخت و تغذیه = پیشگیری از سرطان
متخصصان تغذیه و سرطان معتقدند در پیش گرفتن سبک زندگی سالم و رژیم غذایی بر پایه ی میوه، سبزی و غلات سالم خطر بروز سرطان را تا درصد قابل توجهی کاهش می دهد.
بر اساس تازه ترین اظهارات «محمد اسماعیل اکبری» رییس مرکز تحقیقات سرطان، هر فرد در جای خود موظف به کنترل و پیشگیری از سرطان است و مردم باید تغییرات اساسی در سبک زندگی خود ایجاد کنند.
مصرف میوه ها و سبزی های تازه، اصلاح روش پخت غذاها بر پایه ی مدت زمان کوتاه تر، مصرف محدود نمک و روغن از مهمترین اصول تغذیه ی سالم است.
مصرف سبزیجات و میوه های رنگی مانند فلفل دلمه ها، اسفناج، چغندر، مرکبات، انواع توت، گل کلم، کلم و شلغم از مهمترین موارد توصیه شده در سرکوب سلول های سرطانی از سوی پزشکان است. هر چه رنگی تر، خاصیت ضد سرطانی هم بیشتر.
مصرف مداوم چای سبز، استفاده از روغن های گیاهی، گنجاندن انواع حبوبات و خانواده ی غلات در بره ی غذایی، مصرف نان های سبوس دار، خوردن غذاهای کم چرب، حفظ وزن بدن و جلوگیری از چاقی، استفاده از روش های آب پز و بخارپز کردن در پخت، کوتاه کردن زمان پخت غذاها، استفاده ی محدود از مایکفروویو، سرخ نکردن گوشت و سبزیجات، محدود کردن غذاهای بریان شده و کبابی از جمله راهکارهای بیان شده در پیشگیری از ابتلا به سرطان است.
گفت و گو با متخصصان تغذیه در خصوص راهکارهای پیشگیری از ابتلا به سرطان نشان داد که به کارگیری روش های جلوگیری از این بیماری به هیچ عنوان راه های دشوار، غیرعملی و پرهزینه یی نیستند. در نظر گرفتن اموری مانند کم کردن مصرف روغن، نمک، گوشت قرمز نه تنها هزینه یی دربرندارد بلکه سبب صرفه جویی در اقتصاد خانواده نیز خواهد شد.
اینکه صبر کنیم تا چای کمی خنک شده و سپس بنوشیم، اینکه غذا را در ظروف شیشه یی و سرامیکی در مایکروویو گرم کنیم و در نهایت اینکه انتخاب لیست غذاهایی با کمترین سرخ کردنی ها، امر دشواری به نظر نمی رسد و تنها آگاهی از مضرات برخی عادت های نادرست کافی است تا در راستای اصلاح آن ها قدم برداریم.
انجام ریزه کاری ها و به کارگیری فنون ساده بخصوص از سوی خانم ها، سبب خواهد شد تا بسیاری از عوامل ایجاد سرطان از اعضای خانواده دور بماند.
استفاده از بطری های یخ زده ی آب معدنی در فصول گرم نیز یکی دیگر از شایعترین رفتارهای نادرست تغذیه یی است که باید از این کار صرف نظر کرد.
انوشه معتقد است خرید نان و میوه ی بیش از میزان مصرف و همچنین نگهداری آن ها در فریزر و یخچال به مدت طولانی از دیگر رفتارهای غلط است که تنها با در پیش گرفتن فن مدیریت خرید، می توان نان و میوه را به صورت تازه مصرف کرد. زیرا میوه ها در صورت پوسیده و گندیده شدن علاوه بر آلوده ساختن میوه های اطراف خود، سمی به «آفلوکستین» از خود تولید می کنند که این سم سرطان زا است.
وی می گوید بهترین زمان نگهداری غذاهای پخته نیز در یخچال یک تا دور روز است. همچنین از گذاشتن غذای داغ در یخچال باید خودداری کرد.
متخصصان تغذیه در گفت و گو با ایرنا به آن دسته از دوستداران غذاهای کبابی و دودی نیز توصیه می کنند که در زمان پخت این غذاها فاصله ی 1 سانتی متری آن ها از زغال و آتش را حفظ کنند و از خوردن تکه هایی از غذا که با زغال تماس پیدا می کند نیز به طور جدی خودداری کنند.
متنوع غذا خوردن و مصرف 5 تا 6 واحد میوه یا سبزی در طول روز هم از توصیه های صبور است.
به گفته ی وی بهتر است دو سوم مواد غذایی مصرفی بر پایه ی منابع گیاهی باشد و یک سوم مابقی از پروتئین ها و مواد غذایی حیوانی و گوشت قرمز تهیه شود.
این متخصص تغذیه توصیه می کند، با سبک زندگی فعال وزن مان را در محدوده ی نرمال نگه داریم و مصرف لبنیات کم چرب را در پیش گیریم.
*از: فرشته ذبیحیان (گروه پژوهش های خبری)
پژوهشم**9283**254
علمی آموزشی
سرطان
تغذیه
ارتباط با سردبیر newsroom@irna.ir
برای جلوگیری از سرطان معده چه باید کرد
تماس بی واسطه با مسئولین
بالای صفحه
خبر گزاری جمهوری اسلامی پست الکترونیک : irna@irna.ir
© کلیه حقوق این سایت متعلق به خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران بوده و استفاده از مطالب با ذکر منبع آزاد است.
بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت
سرطان معده ناشی از تجمع غیرطبیعی گروهی از سلولها در معده است که در نهایت باعث تشکیل تودهای در معده میشود. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی سالانه ۷۲۳۰۰۰ نفر در اثر این سرطان از دنیا میروند. سرطان معده پنجمین سرطان شایع در جهان است و از نظر تعداد مرگومیر در میان سرطانها، سومین سرطان کشنده در سراسر جهان است. بر اساس اعلام وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران، سرطان معده شایعترین سرطان در بین مردان ایرانی است.برای جلوگیری از سرطان معده چه باید کرد
علائم سرطان معده چست؟ علل سرطان معده چیست؟ با ادامهی این مطلب همراه باشید تا سرطان معده را بهتر بشناسید.
در ایالات متحده تقریبا ۲۵۵۰۰ مورد جدید سرطان معده در سال شناسایی میشود؛ این تعداد تقریبا معادل ۲ درصد از کل سرطان معده جهان در سال است. اغلب افرادی که به این سرطان مبتلا میشوند، زمانی از بیماری خود اطلاع مییابند که بیماری آنها پیشرفت یا متاستاز کرده است. متاستاز (فراگستری) گسترش سلولهای سرطانی به بافتها و نقاط جدید بدن است.
حدود ۹۰ تا ۹۵ درصد از سرطانهای معده را «آدنوکارسینوم معده» تشکیل میدهد. در این حالت سرطان از سلولهای تولیدکنندهی مخاط (سلولهای پوشانندهی لایهی داخلی معده) گسترش مییابد.
علائمی وجود دارد که میتواند از علائم سرطان معده به شمار آید، ولی چون برخی از این علائم میتواند برای بیماریهای کمخطر دیگری نیز باشد، تشخیص زودهنگام سرطان معده کار دشواری است. معمولا سرطان معده زمانی شناسایی میشود که کاملا گسترش یافته است.
علائم اولیهی سرطان معده شامل علائم زیر است:
وجود علائم و نشانههای زیر میتواند نشانهای از گسترش سرطان باشد و فرد باید آنها را جدی بگیرد (در صورت مشاهده به پزشک مراجعه کنید).
بر اساس اعلام سرویس سلامت همگانی بریتانیا افراد بالای ۵۵ سال که بهطور مداوم مشکل سوءِ هاضمه دارند، باید به پزشک مراجعه کنند.
افرادی که مشکل سوءِ هاضمه به همراه یکی از موارد زیر را در سوابق پزشکی خود دارند، باید به پزشک مراجعه کنند:
با پیشرفت سرطان معده کمکم علائم و نشانههای زیر در فرد نمایان میشوند:
عواملی که خطر ابتلا به سرطان معده را افزایش میدهند، عبارتند از:
سرطان با تغییر در ساختار DNA شروع میشود. وقتی این اتفاق میافتد، دستورالعملهای کنترل رشد سلولی مختل میشوند. به دنبال این اتفاق شاید سلولهایی که باید از بین بروند، نمیمیرند یا سلولها با سرعتی بیش از حد و غیر قابل کنترل تولید شوند. دانشمندان هنوز در مورد علت جهش بعضی سلولهای معده و سرطانی شدن آنها مطمئن نیستند. اینکه چرا سرطان معده دامن برخی از افراد میگیرد، هنوز هم رازی سر به مهر است.
پیشتر گفتیم چه نشانهها و علائمی به شما میگوید باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک از نشانهها، سابقهی خانوادگی، برخی از عادات مربوط به سبک زندگی (مانند عادت غذایی) و سابقهی پزشکی شما سوالاتی میپرسد، سپس یک معاینهی فیزیکی روی شما انجام خواهد داد تا حساسیت معده یا توده را بسنجد.
اگر پزشک به بیماری شما شک کند، شما را به متخصص ارجاع میدهد تا آزمونهای تکمیلی صورت گیرد. روشهای تشخیص سرطان معده میتوانند شامل مواردی باشند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
متخصص به کمک دوربین بسیار کوچکی داخل معدهی فرد را مشاهده میکند. چنانچه متخصص مشکوک به ابتلای فرد به سرطان باشد، امکان دارد بخشی از بافت را بردارد که به این کار بافتبرداری یا نمونهبرداری میگویند.
اگر متخصص به سرطان در بخش بالایی معده مشکوک باشد، ممکن است اسکن فراصوت انجام دهد (اندوسکوپی فراصوت).
در این روش فرد یک نوشیدنی محتوی باریم مینوشد. این کار به تشخیص بهتر سرطان به کمک پرتو ایکس کمک میکند.
ممکن است متخصص برای تشخیص میزان گستردگی سرطان بخواهد درون شکم را با جزئیات بیشتری مشاهده کند. در این فرآیند بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد، سپس یک لاپاروسکوپ (لولهای که دوربینی در نوک آن قرار دارد) از طریق ایجاد برشی در قسمت پایینی معده، وارد آن میشود.
در این روشها یک مجموعه تصاویر رادیوگرفی از داخل بدن تهیه میشود. این تصاویر به متخصص در سنجش میزان پیشرفت بیماری کمک میکند. همچنین به کمک این تصاویر متخصص از گسترش سرطان در بدن اطلاع مییابد. این تصاویر همچنین برای انتخاب روش درمانی مناسب به دکتر کمک شایانی میکند.
اگر دکتر به سرایت سرطان به کبد شک کند، بهتراست یک اسکن فراصوت روی کبد نیز صورت پذیرد.
انتخاب روش درمانی سرطان معده به عوامل مختلفی مانند شدت بیماری، ترجیحات و وضعیت کلی سلامت بیمار بستگی دارد. روش درمانی میتواند شامل جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی، داروها و شرکت بیمار در کارآزمایی بالینی باشد.
هدف جراح در این روش از بین بردن بیماری از طریق برداشتن بافت سرطانی است. او باید اطمینان حاصل کند هیچ سلول سرطانی باقی نمانده است. مثالهایی از این روش عبارتند از:
جراحیهای شکم معمولا بسیار سنگین هستند و دورهی بهبود آنها نسبتا طولانی است. ممکن است بیمار برای بهبود دو هفته در بیمارستان بماند و در ادامه چند هفتهای هم در منزل استراحت کند تا بهبودی حاصل شود.
در این روش پرتوهای حامل انرژی، سلولهای سرطانی را مورد هدف قرار میدهند و از بین میبرند. به خاطر خطر آسیب زدن پرتو به اندامهای نزدیک معده معمولا پرتودرمانی برای درمان سرطان معده مورد استفاده قرار نمیگیرد، البته اگر سرطان پیشرفت زیادی کرده باشد یا باعث خونریزی و درد شدید در فرد شود، پرتودرمانی از گزینههای درمان فرد خواهد بود.
در این روش از پرتودرمانی پیش از عمل جراحی استفاده میشود. تومورها به لطف تابش کوچکتر و برداشتن آنها به وسیلهی عمل جراحی آسانتر میشود.
این روش پرتودرمانی پس از عمل جراحی صورت میگیرد. هدف آن از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده (احتمالی) در اطراف معده است. امکان دارد بیماران در نتیجهی پرتودرمانی سوءِ هاضمه، اسهال و استفراغ را تجربه کنند.
در این روش به کمک دارو روند تقسیم و تکثیر سریع سلولهای سرطانی متوقف میشود؛ این داروها بهعنوان داروهای سیتوتوکسیک نیز شناخته میشوند. دارو در بدن بیمار میچرخد و به سلولهای سرطانی در نقطهای که بیماری از آن شروع شده و سایر نقاطی که بیماری به آن سرایت کرده است، حمله میکند.
در این روش از شیمیدرمانی پیش از عمل جراحی استفاده میشود. تومورها به کمک دارو کوچکتر میشوند و برداشتن آنها به وسیلهی عمل جراحی آسانتر میشود.
این روش شیمیدرمانی پس از عمل جراحی صورت میگیرد. هدف آن از بین بردن سلولهای سرطانی باقیمانده (احتمالی) در اطراف معده است. شیمیدرمانی برای درمان برخی از سرطانهای معده روشی مناسب است. تومورهای استرومال دستگاه گوارش و لنفوم معده نمونههایی هستند که استفاده از شیمی درمانی در درمان آن ارجحیت دارد.
ساتنت (سانیتینیب) و گلیوک (ایمانیتیب) نمونههایی از داروهای هدفداری هستند که به سلولهای سرطانی در بیماران مبتلا به تومورهای استرومال دستگاه گوارش حمله میکنند.برای جلوگیری از سرطان معده چه باید کرد
در این روش درمانهای تجربی به کمک داروها یا روشهای جدید درمانی به کار گرفته میشوند. شاید بیماران بخواهند در این درمانهای آزمایشی شرکت کنند، باید توجه کرد این روشها آزمایشیاند و تضمینی برای درمان سرطان معده نیستند.
بیماران در مورد این روشها باید با خانواده و دکتر خود مشورت و خود را برای جنبههای ناشناختهی این درمانها آماده کنند. مثلا ممکن است این درمانها اثرات جانبی داشته باشد که به علت تحقیقات کم هنوز مشخص نشده است.
متخصصان علت دقیق سرطان معده را نمیدانند. برای این بیماری واکسنی نیز وجود ندارد؛ بنابراین هیچ راه عملی برای پیشگیری از سرطان معده وجود ندارد. اگرچه راههایی وجود دارد که احتمال ابتلا به این بیماری را کاهش میدهد. این راهها عبارتند از:
(function(a){function c(){try{return ===a(‘.single-container .post’).attr(‘class’).toString().split(‘ ‘).reduce(function(f,g){return <=g.indexOf('category-')
سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است
9تومان
now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/js/chetor/article.v1.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ” + now.getMonth() + ” + now.getDate() + ” + now.getHours();
head.appendChild(script);
now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/template/bnrs/yn_bnr.min.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ” + now.getMonth() + ” + now.getDate() + ” + now.getHours();
head.appendChild(script);
var head = document.getElementsByTagName(“head”)[];
var script = document.createElement(“script”);
script.type = “text/javascript”;
script.async=1;
script.src = “https://s1.mediaad.org/serve/chetor.com/loader.js” ;
head.appendChild(script);
من چند وقتی میشه به خاطر یه سری مسائل استرسی شدم و مثلا موقع خواب یا مواقعی که کاملا سکوته با شنیدن صدای کوبیده شدن چیزی معدم واکنش نشون میده و یه چیزی توش ترشح میشه و حالت عصبی پیدا میکنم. از دیشب هم به خاطر درد معده و سوزش خوابم نبرد تا اینه صبح بالا آوردم و تا الانم که بعد از ظهره سوزش معده دارم و بی حالم. آیا استرس زیاد باعث سرطان معده میشه و آیا این نشانه ها ربطی به سرطان داره؟؟ ممنون میشم از پاسختون
منتظر پاسخ شما هستم دوست عزیز
سلام تینا جان
مواردی که برشمردین، لزوما نشاندهندهی سرطان معده نیستن. اما استرس و هیجان میتونن موجب بروز مشکلات معده بشن.
پیشنهاد میکنم مطلب زیر رو مطالعه کنید، اونجا دربارهی معدهدرد عصبی توضیح دادیم:
علائم معده درد عصبی و راههای درمان آن
با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما و دوستان فعال در این سایت. خانواده ما زخم معده رو همه دارن .حدود ۱ هفته میشه هر روز بالا میارم و چیزیم نمیتونم بخورم یا اگرم بخورم بخشی ازش رو بالا میارم. صبح هم بلند میشم یه مایع شبیه بزاغ بالا میارم. انواع قرص حالت تهوع و.. مصرف کردم. لطفا راهنمایی کنین .
سلام دوست گرامی
بهتره به پزشک مراجعه کنید تا علت اصلی مشکل شما مشخص بشه. هیچ وقت هم سرخود هیچ دارویی مصرف نکنید.
با ارزوی سلامتی برای شما
سلام من حدود ۲ ماهه حالت تهوع دارم ولی استفراغ نداشتم سوزش دل پس از غذا هم دارم احساس ضعف هم دارم اشتهامم هم کم شده و فک کنم چند کیلیوی هم کم کردم سنمم ۱۴سالمه ولی نه مدفوع خونی دارم نه استفراغ خونی دکتر هم رفتم چند تا دارو داد بهتر نشدم میخواستم ببینم آیا مبتلا به این بیماری شدم یا آزمایش خون بدم معلوم میشه مبتلا هستم یا نه؟
سلام سهیل عزیز
تشخیص بیماریها برعهدهی پزشک هست و متأسفانه در این مورد ما نمیتونیم بهتون کمکی بکنیم.
حتما به پزشک مراجعه کنید، ایشون آزمایشهایی رو که لازمه بهتون میگن.
با ارزوی سلامتی برای شما
سلام.من ۴ ساله بواسیر دارم.سنم ۱۵ سال است.کمی درد دارم در ناحیه شکم.مشکل تهوع و کم اشتهایی اصلا ندارم.یعنی من همش گشنمه مامانم میگه کمتر بخور سرطان میگیری.۶ ماه پیش بخواطر بواسیر داخل مدفوع خون بود.اما دیگه نیست.ولی زود خسته میشوم و همش باد شکم و نفخ شکم به من دست میده است .میخواستم بدونم سرطان معده هست یا نه. مرسی از سایت خوبتان.راستی امید به زندگی ام کم شده .خیلی میترسم.بابام ۳ سال دیگه بازنشت میشه کلی پول گیرمون میاد.یعنی قول بی ام وی شاستی بلند داده است.خیلی میترسم اون روز نبینم.لطفا کمکم کنید.امیدم به زندگی کم میشه
سلام اشکان عزیز
باد و نفخ شکم و همینطور خستگی، میتونن علتهای بسیاری داشته باشن و کسی که این علائم رو داره، لزوما به سرطان مبتلا نیست. تشخیص سرطان برعهدهی پزشک هست و مطالبی که ما خدمتتون ارائه میدیم، تنها بهمنظور افزایش اطلاعات خودتون هست. برای اطمینان از وضعیت سلامتیتون، بهتره به پزشک مراجعه کنید.
خواص خوراکی ها
خواص گزنه؛ ۱۶ خاصیت گیاه گزنه که سرشار از ویتامین D است
۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و
قارچ گانودرما چیست و چه خواصی دارد؟
قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید
آخرین مطالب
معرفی کتاب دختر پرتقالی؛ اثری دیگر از نویسندهٔ دنیای سوفی
جاهای دیدنی تالش؛ سفر در گنجینه طبیعت گیلان
کاهش استرس شغلی با استفاده از مدل کنترل – تقاضای استرس کاری
خواص روکولا؛ نحوه استفاده و عوارض احتمالی آن
کاربردیترین اصطلاحات حسابداری مالی کداماند و چه مفهومی دارند؟
ترین های جهان
عجیب ترین خانه های دنیا که شما را بهتزده میکنند
پردرآمدترین ورزشکاران جهان را بشناسید
بهترین برد گیم های دنیا؛ ۳۰ بازی جذاب برای تقویت هوش و ذهن
پردرآمدترین شغل های جهان؛ ۲۰ شغل با بیشترین درآمد در دنیا
عجیب ترین قوانین دنیا که با شنیدن آنها بهتزده خواهید شد
گران ترین تصادف های دنیا؛ ۱۰ خودروی لوکس که در چند لحظه از بین رفتند
9