پاسخ به سوالات پزشکی و جنسی شما ، در مجله دلگرم کلیک کنید
© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.
بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت
ویتامین C ویتامینی محلول در آب است که نقش مهمی در حفظ سلامتی بدن برعهده دارد و مانند یک آنتی اکسیدان عمل میکند. شما باید بهطور روزانه غذاهای حاوی ویتامین سی مصرف کنید تا از این طریق این ویتامین موردنیاز بدنتان را تأمین کنید. با ما باشید تا در این مقاله با این ویتامین مفید برای بدن آشنا شویم.آیا قرص های ویتامین عوارض دارند
بدن شما خودش ویتامین C تولید نمیکند و حتی قادر هم نیست که این ویتامین را ذخیره کند؛ درنتیجه بسیار مهم است که در رژیم غذایی روزانهتان مقدار زیادی میوه و سبزیجات حاوی ویتامین C مصرف کنید. مزایای ویتامین C عبارتاند از:
در طول ۱۰ سال گذشته، بیش از ۱۰۰ مطالعه دربارهی ویتامین سی انجام شده است و هر کدام از آنها فهرست مزایای این ویتامین را طولانیتر کردهاند. ازآنجاکه ویتامین C در بدن تولید نمیشود، کمبود این ویتامین مشکل بسیار رایجی در میان افراد مختلف است.
کمبود ویتامین C در بدن خودش را به شیوههای مختلفی نشان میدهد. اگرچه علائم و نشانههای کمبود ویتامین C چندان دردسرساز نیستند، اما نتیجهی کمبود طولانیمدت ویتامین C میتواند بسیار خطرناک باشد؛ بههمیندلیل لازم است کاملا مراقب آن باشید. کمبود شدید ویتامین C میتواند منجر به بیماری اسکوروی (نتیجهی شکسته شدن کلوژنها) شود.
اسکوروی باعث ایجاد احساس خستگی و درماندگی در شما میشود، روی قدرت استخوانها و ماهیچههای شما تأثیر میگذارد و سیستم ایمنی را تضعیف میکند. امروزه، اسکوروی بهندرت مشاهده میشود، چراکه فقط مقدار بسیار کمی ویتامین C برای جلوگیری از این بیماری کافی است.
در قرن هجدهم از مرکبات برای درمان دو میلیون ملوان مبتلا به اسکوروی استفاده شد. البته باید توجه داشت که علایم مخفیتر و پنهان کمبود ویتامین C همچنان بسیار مهم هستند:
مشکلات مربوط به ویتامین C میتواند با گذشت زمان هم شود و ممکن است به مشکلات جدی سلامتی تبدیل شود. مشکلات طولانیمدت ناشی از کمبود ویتامین سی عبارتاند از:
غذاهای قرمزی بخورید که خام و نپخته هستند، سعی کنید میوهها و سبزیجات را هرچه سریعتر پس از قاچکردن بخورید و میوهها و سبزیجات را بهجای اینکه بجوشانید، بخارپز کنید. توجه داشته باشید که میوههای تازه و ارگانیک بهترین منبع غذایی هستند.
غذاها در حالت طبیعیشان بهترین منبع تغذیه برای بدن شما هستند، درنتیجه اگرچه اکثر افراد برای جذب ویتامینِ به سراغ مکمل های غذایی میروند، ما به شما توصیه میکنیم که بهترین منبع برای کسب انواع ویتامین ها و مواد معدنی یا مغذی منابع غذایی تازه و خام هستند.
سعی کنید ۲ یا ۳ مورد از غذاهای زیر را در رژیم غذایی روزانهتان بگنجانید؛ این کار به شما کمک میکنید تا سطح بهینهی ویتامین C بدنتان را حفظ کنید.
مطالعهی جامعِ انجامشدهای بر روی بیش از ۴۰۰۰ زن در سن ۴۰ تا ۷۴ نشان میدهد، زنانی که ویتامین C بیشتری دریافت میکنند، احتمال بروز چینوچروک و خشکی پوست آنها کاهش پیدا میکند، زیرا این ویتامین میتواند بهطور طبیعی سرعت فرایند پیری پوست را کاهش دهد. از ویتامین C برای تولید پروتئین مهمی که در ساخت پوست بهکار میرود، تاندونها، رباطها و رگهای خونی استفاده میشود. این ویتامین به بهبود زخم نیز کمک میکند.
علاوهبراین شواهد زیادی وجود دارد که نشان میدهد استفاده از ویتامین C در کرمهای پوستی میتواند باعث کاهش مدت زمان قرمزی پوست در روندهای درمان پوست مانند برطرف کردن چروک یا زخم شود. حفظ سلامت پوست با استفاده از یک رژیم غذایی سرشار از آنتیاکسیدان یکی از مهمترین روشها برای جلوگیری از سرطان پوست است.
برای اینکه بدنتان مواد غذایی مورد نیازش را دریافت کند و عملکرد مناسبی داشته باشد، سیستم گوارش شما باید این مواد را از غذاهایی که میخورید یا مکملهای مصرفیتان دریافت کند تا آنها در جریان خون جذب شوند. سپس سلولهای شما این ویتامینها و مواد معدنی را جذب میکنند و به بدنتان کمک میکنند تا تورم را کاهش دهد و باعث بهبود بیماریها شود. جذب ویتامین C میتواند باعث افزایش میزان آهنی شود که بدن بزرگسالان و کودکان دریافت میکند.
ویتامین C باعث کاهش خطر ابتلا به نقرس میشود که نوعی آماس مفصلی دردناک است. در این بیماری شصت پا به دلیل افزایش اسیداوریک و شکلگیری کریستال در مفصل، سفت، متورم و دردناک میشود.
مطالعهای طولانیمدت بر روی مردان بالای ۴۰ سال که روزانه بین ۱۰۰۰ تا ۱۴۹۹ میلیگرم ویتامین C دریافت کردهاند، نشان داده است که خطر ابتلا به نقرس در این افراد ۳۱٪ کاهش پیدا کرده است. در این مطالعه افرادی که در روز از ۱۵۰۰ میلیگرم ویتامین C دریافت میکنند، نصف افراد دیگری که مکمل دریافت نمیکنند، در معرض خطر ابتلا به نقرس قرار دارند.
ویتامین C یکی از آنتیاکسیدانهایی است که میتواند جلوی آسیبهای ناشی از مولکولهای خطرناک که رادیکالهای آزاد یده میشوند و نیز مواد شیمیایی خطرناک و آلودگیهایی مانند دود سیگار را بگیرد.
رادیکالهای آزاد میتوانند در بدن ساخته شوند و در بروز بیماریهایی مانند سرطان، بیماریهای قلبی و ورم مفاصل نقش دارند. هنگامیکه بدنتان غذا را تجزیه میکند یا زمانیکه در معرض دود سیگار، تنباکو یا تشعشع قرار میگیرید، رادیکالهای آزاد تولید میشوند.
مدتهاست دانشمندان به این نتیجه رسیدهاند که ویتامین C باعث بهبود سیستم ایمنی میشود و نقش مهمی در توانایی بدنتان برای مبارزه با سرماخوردگی و ویروسها دارد. شما میتواند روزانه با مصرف ۱۰۰۰ میلیگرم ویتامین C مانع از ابتلا به سرماخوردگی شوید و با مصرف ۴۰۰۰ میلیگرم در روز، سرماخوردگی خود را درمان کنید. همچنین شواهد بسیار خوبی وجود دارد که نشان میدهد مصرف ویتامین C در زمانِ سرماخوردگی و آنفلوانزا میتواند خطر ابتلا به عوارض مانند ذاتالریه و عفونت ریه را کاهش دهد.
تحقیق تازهای نشان داده است که مصرف ویتامین C میتواند به افرادی که سیستم ایمنیشان بهخاطر فشارهای روحی و روانی ضعیف شده است کمک کند. با توجه به این واقعیت که فشار روحی به یکی از شرایط رایج در زندگی ما تبدیل شده است، مصرف کافی ویتامین C میتواند بهعنوان ابزاری ایدهآل برای سلامت کلیمان درنظر گرفته شود.
مصرف زیاد ویتامین C میتواند اثر ضدسرطانی داروهایی را که در شیمیدرمانی استفاده میشوند، افزایش دهد. همچنین مشخص شده است که ویتامین C میتواند تنها سلولهایی را هدف بگیرد که به این داروها احتیاج دارند؛ برخلاف دیگر داروها که به سلولهای عادی نیز آسیب میزنند. محققان بر این باورند که ویتامین C میتواند درمانی ایمن و مقرونبهصرفه برای انواع مختلف سرطان و نیز درمانی برای سرطان تخمدان و ریه باشد.
نتایج مطالعهای منتشرشده در مجلهی تغذیهی بالینی آمریکا نشان داده است، افرادی که در خونشان ویتامین C کافی وجود دارد، ۴۲٪ کمتر از افراد دیگر دچار سکتهی مغزی میشوند. مصرف میوه و سبزیجات باعث افزایش سطح ویتامین C خون میشود، پس سعی کنید میزان میوه و سبزیجاتی را که در روز مصرف میکنید افزایش دهید.
ممکن است مصرف ویتامین C در رژیم غذاییتان باعث بهبود عملکرد فیزیکی و تقویت ماهیچههایتان شود. این موضوع بهویژه در افراد مُسن صادق است. مصرف مکملهای دارای ویتامین C میتواند باعث افزایش جذب اکسیژن هنگام انجام تمرینات ورزشی شود. برخی از مطالعات نشان داده است این ویتامین میتواند باعث کاهش فشار خون نیز شود.
پیش از ورزشهای سنگین مانند ماراتن، مصرف ویتامین C ممکن است از عفونتهای تنفسی فوقانی که گاهیوقتها پس از این نوع ورزشها ایجاد میشود جلوگیری کند. این ویتامین همچنین میتواند عملکرد ریهها و مجاری تنفسی شما را بهبود بخشد.
مشخص شده است که مصرف ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ میلیگرم ویتامین C در هر روز ممکن است تولید هیستامینها را که باعث تحریک افراد مبتلا به آسم میشود کاهش دهد؛ بهاینترتیب به بهبود علائم آسم کمک میکند.
همانطور که پیش از این گفتم بهترین منبع ویتامین C میوهها و سیزیجات محلی و تازه هستند. اگر مجبور هستید که از مکملها استفاده کنید، مطمئن شوید که مکمل انتخابیتان کیفیت بالایی دارد، از مواد طبیعی درست شده است و فاقد مواد اعتیادآور و مواد مصنوعی دیگری است که میتوانند در درازمدت به شما آسیب بزنند.
بهیاد داشته باشید که برخی از غلاتهای گیاهی و نوشیدنیها با ویتامین C غنیسازی شدهاند؛ به این معنا که این ویتامین یا مواد معدنی دیگر به این مواد غذایی افزوده شدهاند. با بررسی نوشتهی روی محصول از میزان ویتامین C موجود در محصول اطمینان حاصل کنید. پختن غذاهای حاوی ویتامین C مانند بروکلی با فلفلها میتواند باعث کاهش میزان ویتامین C آنها شود. فریز کردن، قرار داد آنها در ماکروویو و بخارپز کردنشان نیز میتواند باعث کاهش سطح ویتامین C شود.
بهترین منابع ویتامین C میوهها و سبزیجات خام و پختهنشده هستند.
رژیم غذایی پیشنهادی برای ویتامینها نشان میدهد که افراد مختلف در هر روز باید چه میزان از هر ویتامینی را دریافت کنند. این میزان برای ویتامین C به شرح زیر است:
برای نوزادان:
آیا قرص های ویتامین عوارض دارند
برای کودکان:
برای جوانان:
برای بزرگسالان:
ویتامین C در بدن ذخیره نمیشود (مقادیر اضافه دفع میشود)، درنتیجه لازم نیست نگران افزایش میزان این ویتامین در بدنتان باشید. مقدار اضافهی ویتامین C در بدن ازطریق ادرار دفع میشود، درواقع بدن شما نسبت به اینکه به چه چیزی نیاز دارد و به چه چیزی نیاز ندارد، بسیار هوشمند عمل میکند. البته برای جلوگیری از دلپیچه و اسهال باید مراقب باشید که میزان ویتامین C دریافتی روزانهتان از ۲۰۰۰ میلیگرم تجاوز نکند. در مطالعهای که بهتازگی انجام شده است، میان سنگکلیه و مکملهای ویتامین C ارتباطی وجود دارد. این مطالعه کشف کرده است، در مردانی که از مکملهای ویتامین C استفاده میکنند، احتمال سنگسازی کلیه دو برابر افرادی است که از این مکملها استفاده نمیکنند. این نتایج درمورد مردانی که ویتامین C مورد نیازشان را از میوهها و سبزیجات دریافت میکنند، صادق نیست.
ویتامینهای محلول در آب را باید بهصورت روزانه مصرف کنید تا در سطح مناسبی باقی بمانند. میوههای سرشار از ویتامین C و سبزیجات خام بخورید یا آنها را در مقدار بسیار کمی آب بپزید تا مقدار زیادی از ویتامینشان از دست نرود.
آلمینیوم با ویتامین C برهمکنش دارد، چراکه این ویتامین میتواند میزان آلمینیومی را که بدن شما جذب میکند افزایش دهد. درنتیجه ویتامین C را دو ساعت قبل یا چهار ساعت بعد از داروی ضدرفلاکس معده مصرف کنید. ویتامین C میتواند سرعت خارج شدن استروژنها را از بدن کاهش دهد، درنتیجه مصرف این ویتامین همراه با استروژن ممکن است باعث افزایش اثرات و عوارض جانبی استروژنها شود.
ازآنجاکه ویتامین C نوعی آنتیاکسیدان است، این نگرانی وجود دارد که اثربخشی بعضی از داروها را برای درمان سرطان کاهش دهد. همچنین استفاده از مقدار زیاد ویتامین C ممکن است باعث کاهش مدتزمان ماندگاری داروهای ایدز در بدن شود. این مورد شامل داروییهایی مانند آجنراس، ویراسپت و فورتواس میشود. مصرف زیاد ویتامین C ممکن است باعث کاهش اثربخشی وارفارین شود که برای جلوگیری از لختهشدن خون استفاده میشود.
((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ <g.indexOf('category-')
با نکات ورزشی و تغذیهای این مجموعه، اندامی متناسب و جذاب داشته باشید.
1
14تومان
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
”
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”
با سلام
مصرف این قرص با قرص ویتامین ب کمپلکس می تواند تداخل داشته باشد ؟
طریقه مصرف هر دو قرص ؟
سلام بر شما
بهتره از پزشکتون سوال کنید.
ویتامین ب کمپلکس چیست؛ فواید، موارد مصرف و عوارض احتمالی آن
رژیم لاغری یک ماهه؛ چگونه در ۲۸ روز ۵ کیلوگرم وزن کم کنیم؟
۱۱ علت کاهش وزن ناگهانی که میتوانند بسیار خطرناک باشند
رژیم فستینگ یا روزه داری متناوب چگونه به تر کمک میکند
از بین بردن موریانه؛ اقدامات ساده و سریع برای دفع موریانه
چطور در تعطیلات عید، از ماندن در خانه لذت ببریم؟
ماساژ گردن؛ دو روش صحیح و اصولی برای ماساژ گردن
آنچه باید دربارهٔ بیمه دانشجویی تأمین اجتماعی بدانیم
ماست یونانی؛ خواص بیشمار و طرز تهیه آن
بهترین کشورها برای مهاجرت از طریق سرمایه گذاری کداماند؟
بهترین کشور برای تحصیل کدام است؟
عجیب ترین قوانین دنیا که با شنیدن آنها بهتزده خواهید شد
تمیزترین شهرهای جهان در کدام کشورها قرار دارند؟
بهترین فیلم های علمی تخیلی از گذشته تا کنون
آیا قرص های ویتامین عوارض دارند
برای لینوس پاولینگ اوضاع وقتی رو به وخامت نهاد که روال عادی صبحانهاش را تغییر داد. او سال ۱۹۶۴ در سن ۶۵ سالگی شروع به افزودن ویتامین ث به آب پرتقال صبحانهاش کرد. این کار مثل اضافه کردن شکر به کوکاکولا بود، و او -از صمیم قلب و گاهی با شدت و حدت- اعتقاد داشت که کار خوبی میکند.
صبحانههای او پیش از این چیزی نبود که بشود دربارهشان نوشت. تنها نکتهشان این بود که هر روز صبح زود پیش از آنکه برای کارش به مؤسسه فنآوری کالیفرنیا برود، و حتی آخر هفتهها هم اتفاق میافتادند. او خستگیناپذیر بود و کارش مفید و پربار بود.
به دنبال مرگ نوزادی در فرانسه، دولت فروش مکمل ویتامین دی را ‘ممنوع میکند’
گیاهخواری، همهچیزخواری و باورهای رایج
برای نمونه او در سن ۳۰ سالگی، با تلفیق ایدههایی از شیمی و مکانیک کوانتومی، راه بنيادین سومی را پيشنهاد کرد که اتمها بر آن اساس در مولکولها کنار هم نگه داشته میشدند. بیست سال بعد، تحقیقات او درباره اینکه پروتئینها (قطعات سازنده تمام حیات) چگونه در کنار هم قرار میگيرند به فرانسیس کریک و جیمز واتسون کمک کرد تا ساختار دیانای را در ۱۹۵۳ کشف کنند.
سال بعد، به خاطر بصيرتهای پاولینگ درباره نحوه پیوند مولکولها با همدیگر جایزه نوبل شیمی به او اهدا شد. همانطور که نیک لین، متخصص زیستشیمی از کالج دانشگاه لندن، در کتاب اکسیژن سال ۲۰۰۱ خود مینویسد “پاولینگ غول علم قرن بیستم بود، و کارهایش شیمی مدرن را پایهگذاری کرد”.
اما بعداً روزهای ویتامین ث از راه رسید. پاولینگ در پرفروشترین کتاب سال ۱۹۷۰ خود، چگونه طولانیتر زندگی کنیم و احساس بهتری داشته باشیم، استدلال میکند که چنین افزودنی میتواند سرماخوردگی را درمان کند. او روزانه ۱۸،۰۰۰ میلیگرم (۱۸ گرم) از آن را مصرف میکرد، که ۵۰ برابر مقدار مجاز پیشنهاد شده روزانه است.
در ویرایش دوم این کتاب، او آنفولانزا را به فهرست بیماریهای با درمان ساده افزود. هنگامی که اچآیوی در طول دههی ۱۹۸۰ در آمریکا شیوع پیدا کرد، او ادعا کرد که ویتامین ث میتواند آن را هم درمان کند.
در سال ۱۹۹۲، ایدههای او در روی جلد مجله تایم تحت عنوان: “قدرت واقعی ویتامینها” عرضه شد. از آنها به عنوان درمان برای بیماریهای قلبی و عروقی، آب مروارید و حتی سرطان صحبت شده بود. مقاله ادعا کرده بود: “حتی از همه اینها مهمتر اينکه ویتامینها میتوانند از آسیبهای طبیعی سالخوردگی جلوگیری کنند”.
خرید و فروش مولتیویتامینها و دیگر مکملهای غذایی، همانند شهرت پاولینگ بسیار شد.
اما آوازه علمی او به سوی دیگری رفت. به مرور زمان، ویتامین ث، و بسیاری از مکملهای غذایی دیگر، از پشتيبانی علمی بهرهمند نشدند. در حقیقت، پاولینگ با هر قاشق سرپری از مکمل که به آب پرتقال خود میافزود، به احتمال زیاد به جای کمک کردن به بدن خود به آن آسیب میزد. ثابت شده که ایدههای او نه تنها اشتباه بودند بلکه در نهایت خطرناک بودند.
پاولینگ نظریه خود را بر این واقعيت پایه گذاری کرده بود که ویتامین ث یک آنتیاکسیدان است، یعنی رشتهای از مولکولها که شامل ویتامین ای، بتاکاروتن و اسید فولیک است. تصور میشود که فواید آنها از این واقعیت ناشی میشود که آنها مولکولهای بسیار واکنشپذیری به اسم رادیکالهای آزاد را خنثی میکنند.
در ۱۹۵۴، ربکا گرشمن که آن زمان در دانشگاه روچستر نیویورک بود، برای اولین بار این مولکولها را به عنوان یک خطر محتمل شناسایی کرد – فکری که توسط دنهام هارمن، از آزمایشگاه دانر فیزیک پزشکی دانشگاه برکلی در سال ۱۹۵۶ توسعه پیدا کرد، و استدلال میکرد که رادیکالهای آزاد ممکن است باعث زوال، بیماری و در نهایت کهولت سلولی شوند.
در طول قرن بیستم، دانشمندان به شکل پیوستهای بر پایهی ایدههای او پیش رفتند و طولی نکشید که اقبال گستردهای پيدا کردند.
نحوهی کار آن اینگونه است. این روند با میتوکندری آغاز میشود، که موتورهای احتراق کوچکی درون سلولهای ما هستند. داخل پوسته درونی آنها غذا و اکسیژن به آب، دیاکسید کربن و انرژی تبدیل میشوند. این تنفس است، یعنی مکانیسمی که به تمام مجموعههای حیاتی نیرو میبخشد.
اما ماجرا این به این سادگی نیست. علاوه بر غذا و اکسیژن، جریان ممتدی از ذرات با بار منفی به الکترون هم لازماند. همانند یک جریان درونسلولی سرازیر که به مجموعهای از آسیابهای آبی نیرو میدهد، این جریان در میان چهار پروتئین حفظ میشود، که هر کدام در پوسته درونی این میتوکندری جاسازی شدهاند، و به تولید محصول نهایی نیرو میدهند: انرژی.
این واکنش به هر کاری که ما انجام میدهیم انرژی میدهد، اما یک روند ناکامل است. مقداری نشتی الکترون از سه تا از آسیابهای آبی سلولی وجود دارد که هر کدام قادر به واکنش دادن با اکسیژن مولکولهای مجاور هستند. نتیجهی این یک رادیکال آزاد است، يعنی یک مولکول اساسا واکنشی با یک الکترون آزاد.
رادیکال های آزاد به منظور به دست آوردن ثبات با ویران کردن ساختارهای اطرافشان، با جدا کردن الکترونها از مولکولهای حیاتی مانند دیانای و پروتئینها به منظور ایجاد تعادل در بار خودشان، انتقام میگیرند. هارمن و بسیاری دیگر فرض کردند که هرچند در مقیاس حيرتآور کوچکی، این تولید رادیکالهای آزاد میتواند عوارض بسیاری بر تمام بدن ما تحمیل کند و باعث جهشهای ژنتیکی شود که منجر به سالخوردگی و بیماریهای مرتبط با سن مانند سرطان شود.
مختصر اینکه اکسیژن نفس زندگی است، اما بالقوه میتواند ما را پیر و فرتوت کند و حتی منجر به مرگ شود.
اندکی پس از آنکه رادیکالهای آزاد به پیری و بیماری ربط داده شدند، آنها دشمنانی به نظر رسیدند که باید از بدنهایمان پاکسازی شوند. برای نمونه در ۱۹۷۲ هارمن نوشت: “ممکن است انتظار برود که کم کردن [رادیکالهای آزاد] در یک موجود زنده منجر به یک نرخ کاهنده در تخریب بیولوژیکی با همراهی افزایش سالهای زندگی سالم و مفید باشد. امید میرود که [این نظریه] منجر به آزمایش های پربار با هدف افزایش دادن طول عمر با سلامت انسان شود”.
او دربارهی آنتیاکسیدانها صحبت میکرد، مولکولهایی که الکترونها را از رادیکالهای آزاد میپذیرند و به این وسیله این تهدید را منتشر میکنند. و بذر آزمایشهایی که او امیدشان را داشت کاشته شد، پرورش داده شدند و در طول چند دهه بعدی تکرار شدند. اما ثمر کمی به بار آوردند.
برای نمونه در دههی ۱۹۷۰ و با ورود به دهه ۱۹۸۰ برای موشهای بسیاری -حیواناتی که در آزمایشگاهها از آنها استفاده می کنيم- آنتیاکسیدانهای مکمل مختلفی در رژیم غذایی یا از طریق تزریق مستقیم در جریان خونشان تجویز شدند. حتی برخی به شکل ژنتیک اصلاح شدند تا کد ژنتیکی برای آنتیاکسیدانهای خاص از موشهای آزمایشگاهی اصلاح نشده فعالتر باشد.
اگرچه روشها متفاوت بود اما نتایج تا حد زیادی مشابه بودند: زیاد بودن آنتیاکسیدانها نه آسيبهای سالخوردگی را تسکین میداد و نه از هجوم بیماری پیشگیری میکرد.
آنتونیو انریکز از مرکز ملی پژوهش قلب و عروق اسپانیا در مادرید میگوید: هرگز واقعا ثابت نشد که آنها طول عمر را افزایش میدهند، یا باعث بهبود عمر آدمی میشوند. موشها خیلی به مکملها اهمیت نمیدهند.
انسانها چطور؟ بر خلاف خویشاوندان پستاندار کوچکتر ما، دانشمندان نمیتوانند اعضای جامعه را به آزمایشگاهها ببرند و در حالی که هر عامل خارجی که میتواند در انتها نتایج را تحت تأثیر قرار دهد را کنترل میکنند، سلامت آنها را در طول دوران زندگیشان زیر نظر بگیرند. اما کاری که میتوانند بکنند این است که آزمایشهای بالینی دراز مدت ترتیب دهند.
قضیه بسیار ساده است. ابتدا گروهی از مردم با سن، مکان و شیوه زندگی مشابهی را پیدا کنید. در مرحله دوم آنها را به دو زیرگروه تقسیم کنید. یک نیمه مکملهایی را که علاقه به امتحانشان دارید دریافت میکنند، در حالی که بقیه یک قرص خالی – یک قرص قند، یک دارونما میگیرند. در مرحله سوم، و به شکل حیاتی برای پیشگیری از تبعیض غیرعمدی، تا پس از پایان آزمایش هیچ کس نمیداند که به هرکسی چه چیزی داده شده است؛ حتی آنهایی که بر این درمان نظارت میکنند.
این شیوه که به یک آزمایش کنترل شده بیطرفِ مضاعف شناخته میشود، استاندارد طلایی پژوهشهای دارویی است. از دهه ۱۹۷۰ آزمایشهای بسیاری مانند این بودند که تلاش میکردند کشف کنند چه میزان مکمل آنتیاکسیدان برای سلامت و بقای ما لازم است. نتایج به هیچ وجه اميدبخش نیستند.
برای نمونه در سال ۱۹۹۴ آزمایشی زندگی ۲۹،۱۳۳ نفر فنلاندی را در دههی پنجاه عمرشان زیر نظر گرفت. همه سیگار میکشیدند، اما فقط به بعضی از آنها مکمل بتاکاروتن داده شده بود. در این گروه بروز سرطان ریه ۱۶ درصد افزایش پیدا کرده بود.
نتیجهی مشابهی در زنان یائسه در آمریکا یافت شد. پس از ۱۰ سال مصرف هر روزه اسید فولیک (یک نوع ویتامین ب) خطر سرطان پستان آنها به نسبت زنانی که این مکمل را دریافت نمیکردند ۲۰ درصد افزایش پیدا کرد.آیا قرص های ویتامین عوارض دارند
اوضاع از این هم بدتر میشود. مطالعه بیش از ۱۰۰۰ نفر سیگاری سنگین که در سال ۱۹۹۶ منتشر شد ناگزیر تقریبا دو سال زودتر پایان داده شد. پس از تنها چهار سال استفاده از مکمل بتاکاروتن و ویتامین آ، ۲۸ درصد افزایش در نرخ سرطان ریه و یک افزایش ۱۷ درصدی در تعداد مرگها وجود داشت.
اینها اعداد ناچیز و بیاهمیتی نیستند. در مقایسه با دارونما (پلاسيبو)، هنگامی که این دو مکمل داده میشد هر سال ۲۰ نفر میمردند. در طول چهار سال این آزمایش، این میزان برابر با ۸۰ مرگ است. همانطور که نویسندگان در آن زمان نوشتند: “یافتههای فعلی دلایل کافی برای بازداشتن از مصرف مکمل بتاکاروتن و ترکیب بتاکاروتن و ویتامین آ ارائه میکند”.
البته این مطالعات قابل توجه داستان را به شکل کامل بازگو نمیکند. مطالعاتی وجود دارند که فواید مصرف آنتیاکسیدانها را نشان میدهند، به ویژه هنگامی که جمعیت نمونه به یک رژیم غذایی سالم دسترسی ندارند.
اما بنا بر یک بررسی از سال ۲۰۱۲ که نتیجه ۲۷ آزمایش بالینی ارزیابی تأثیر آنتیاکسیدانهای مختلف را ثبت کرده بود، وزن شواهد به نفعشان نیست.
تنها هفت مطالعه گزارش کردند که استفاده از مکملها منجر به نوعی از خواص سلامتی مکملهای آنتیاکسیدان میشود که شامل کاهش خطر بیماری عروق قلبی و سرطان پانکراس است. ده مطالعه هیچ فایدهای ندید – مانند این بود که به همه بیماران قرص قند داده باشند (البته که این طور نبود). ۱۰ مطالعه دیگر باقی مانده بود که بسیاری از بیماران را در وضعیت قابل اندازهگیری بدتری پس از تجویز آنتیاکسیدان یافتند، که شامل افزایش بروز بیماریهایی مانند سرطانهای ریه و پستان بود.
انریکز میگوید: “این نظریه که [مکمل] آنتیاکسیدان درمانی معجزهآسا است کاملا کنار گذاشته شده است”. لینوس پاولینگ تا حد زیادی از اینکه نظریههای خودش میتوانند کشنده باشند ناآگاه بود. در ۱۹۹۴ پیش از انتشار تعداد زیادی از آزمایشهای بالینی در مقیاس وسیع، او به خاطر سرطان پروستات مرد. مطمئنا ویتامین ث نوشدارویی که او سرسختانه تا آخرین نفس ادعا میکرد نبود. اما آیا باعث بالاتر رفتن مخاطره میشد؟
ما هرگز با اطمینان نخواهیم دانست. اما با توجه به آن چند مطالعه که آنتیاکسیدانهای بیش از اندازه را با سرطان مرتبط کردهاند، مطمئنا دور از ذهن نیست. برای نمونه یک مطالعهی منتشر شده در سال ۲۰۰۷ از مؤسسه ملی سرطان آمریکا دریافته است که احتمال مرگ از سرطان پروستات مردهایی که مولتیویتامین مصرف میکردند در مقایسه با آنهایی که مصرف نمیکردند، ۲ برابر است. و در سال۲۰۱۱ مطالعه مشابهی بر ۳۵،۵۳۳ مرد سالم دریافت که مصرف مکملهای ویتامین ای و سلنیوم سرطان پروستات را ۱۷ درصد افزایش داده بود.
از زمانی که هارمن نظریه بزرگ خود را درباره رادیکالهای آزاد و پیری مطرح کرد، جدایی شسته و رفته آنتیاکسیدانها و رادیکالهای آزاد (اکسیدانها) رو به زوال گذاشته و مشمول مرور زمان شده است.
آنتیاکسیدان تنها یک است و نه یک تعریف مشخص از طبیعت. ویتامین ث، مکمل مورد علاقه پاولینگ، را در نظر بگیرید. در اندازه صحیح، ویتامین ث رادیکالهای آزاد با بار بسیار را با پذیرش الکترونهای آزادشان خنثی میکند. این یک شهید مولکولی است که با گرفتن ضربهها به خودش از همسایگی سلولی خود حفاظت میکند.
اما با پذیرش یک الکترون، ویتامین ث خودش به یک رادیکال آزاد تبدیل میشود که قادر به آسیب رساندن به پوستههای سلولی، پروتئین و دیانای است. همانطور که شیمیدان غذایی ویلیام پورتر در سال ۱۹۹۳ نوشت: “[ویتامین ث] حقیقتا یک ژانوس دو سر است، یک دکتر جکیل و آقای هاید، ترکیب متناقضی از آنتیاکسیدانها”.
خوشبختانه در شرایط عادی آنزيم ردوکتاز ويتامين ث میتواند ویژگی آنتیاکسیدانی ویتامین ث را برگرداند. اما اگر ویتامین ث بسیار زیادی وجود داشته باشد که این به سادگی نتواند تولید را ادامه دهد چه؟ اين گونه سادهسازی یک بیوشیمی پیچیده خودش مشکلساز است، اما آزمایشهای بالینی بالا چند نتیجه محتمل را ارائه میکنند.
آنتیاکسیدانها یک روی تاریک دارند. و با شواهد رو به افزایشی مبنی بر این که خودِ رادیکالهای آزاد برای سلامت ما ضروری هستند، حتی روی خوب آنها همیشه مفید نیست.
ما حالا میدانیم که رادیکالهای آزاد اغلب به عنوان پیام رساننده مولکولی استفاده میشوند که سیگنالها را از یک منطقه سلول به منطقه دیگر ارسال میکنند. در این نقش، نشان داده شده است که آنها هنگامی که یک سلول رشد میکند، هنگامی که به دو سلول تقسیم میشود و هنگامی که میمیرد، قدرتشان تغيير میکند. رادیکالهای آزاد در هر مرحلهای از زندگی یک سلول، حیاتی هستند.
بدون آنها، سلولها ممکن است به شکل غیر قابل کنترلی به رشد و تقسیم ادامه دهند. کلمهای برای این وضعیت وجود دارد: سرطان.
ما همچنین ممکن است در معرض عفونتهایی از بیرون باشیم. هنگامی که از جانب یک باکتری یا ویروسِ ناخواسته تحت فشار هستیم، رادیکالهای آزاد به شکل طبیعی به تعداد بیشتری تولید میشوند و به عنوان یک بوق خاموش برای سیستم ایمنی ما عمل میکنند. در پاسخ، سلولهای پیشتاز پدافند ایمنی ما – ماکروفاژها و لنفوسیتها- شروع به تقسیم و عملیات اکتشافی دربارهی مشکل میکنند. اگر این یک باکتری باشد، آن را، مانند پک من که یک شبح آبی را میخورد، قورت میدهند.
این در دام افتاده است اما هنوز نمرده است. برای تغییر آن، رادیکالهای دیگر یک بار دیگر به عمل فراخوانده میشوند. آنها داخل سلول ایمنی، برای کاری که به خاطر آن بد اند استفاده میشوند: برای آسیب رساندن و کشتن. مزاحم متلاشی میشود.
از ابتدا تا انتها یک واکنش ايمنی سالم بستگی به اين دارد که راديکالهای آزاد برای ما و درون ما وجود داشته باشند. همانطور که ژائو پدرو مگلائس و جورج چرچ متخصصان ژنتیک در ۲۰۰۶ نوشتند: “همان طور که آتش خطرناک است و با اینحال انسان نحوه استفاده از آن را یاد گرفته است، اکنون به نظر میرسد که سلولها مکانیسمها را برای کنترل و استفاده [از رادیکالهای آزاد] تکامل دادهاند”.
به عبارت دیگر آزاد سازی خودمان از رادیکالهای آزاد با آنتیاکسیدانها فکر خوبی نیست. انریکز میگوید: شما بدن را در مقابل برخی عفونتها بی دفاع رها خواهید کرد.
خوشبختانه بدن شما سیستمی دارد تا بيوشیمی درونی شما را در حد امکان پایدار نگه دارد. برای آنتیاکسیدانها، این عموما شامل تصفیه کردن هر چیز اضافهای از خون به ادرار برای دفع است. کلوا ویلانووا از مؤسسه پلیتکنیک ملی مکزیتو سیتی در یک ایمیل میگوید: “آدمها به توالت میروند”.
لین میگوید: “ما در متعادل کردن چیزها عالی هستیم بنابر این اثر [استفاده از مکملها] هر کاری که بکنید ملایم است، که باید برای آن سپاسگذار باشیم”. بدنهای ما برای متعادل کردن خطر اکسیژن از همان زمانی که اولین میکروبها شروع به استنشاق این گاز سمی کردند انتخاب شده اند. ما نمیتوانیم میلیاردها سال تکامل را با یک قرص ساده تغییر دهیم.
هیچ کس انکار نخواهد کرد که ویتامین ث برای یک سبک زندگی سالم حیاتی است، همانطور که تمام آنتیاکسیدانها چنین اند، اما اگر توصیههای پزشک را دنبال نکنيد، وقتی گزينه رژيم غذايی سالم در اختیارتان هست، این مکملها به ندرت پاسخ یک زندگی طولانی خواهند بود. ویلانووا میگوید: “تجویز آنتیاکسیدان تنها هنگامی موجه است که کمبود واقعی یک آنتیاکسیدان خاص مشهود باشد. بهترین گزینه برای دریافت آنتیاکسیدانها از طریق غذاست چون حاوی ترکیبی از آنتیاکسیدانهایی است که با هم کار میکنند”.
لین میگوید: “به طور کلی نشان داده شده که رژیمهای غذایی سرشار از میوهها و سبزیجات برای شما خوب هستند. همیشه نه، اما به طور کلی توافق وجود دارد که این گونه است”. هرچند اغلب فواید چنین رژیم غذایی به آنتیاکسیدانها نسبت داده شده اما ممکن است این فواید برخواسته از یک تعادل سالم پرو-اکسیدانها و دیگر ترکیباتی باشد که نقششان هنوز کاملا درک نشده است.
پس از دههها رمزگشایی از بيوشيمی بیقاعده رادیکالهای آزاد و آنتیاکسیدانها، صدها هزار داوطلب، و میلیونها پوند صرف شده در آزمایشهای بالینی، بهترین نتیجهای که دانش قرن بیست و یکم برای ارائه کردن دارد، در کلاس درس یک دانشآموز هم یافت میشود: پنج میوه روزانهی خود را بخورید.1