کمبود پلاسمای خون چیست

کمبود پلاسمای خون چیست
کمبود پلاسمای خون چیست



 

پلاسما چیست ؟                                                                            

هر فرد بالغ حدود 5 لیتر خون دارد خون از دو قسمت سلولی و پلاسمایی تشکیل شده است.

 

کمبود پلاسمای خون چیست

عناصر سلولی حدود 44%حجم خون را تشکیل می دهد که شامل :

گلبولهای قرمز با طول عمر 120 روز مسئول اکسیژن رسانی به سلول های بدن 

گلبولهای سفید با طول عمر 9-3 روز مسئول دفاع بدن در مقابل عوامل خارجی 

و پلاکتها با طول عمر 10-7 روزدر بند آوردن خونریزی دخالت دارند.

پلاسما 56%حجم خون را تشکیل می دهد که 90% آن آب و 10% بقیه شامل املاح، قند، چربی و پروتئین هائی نظیر فاکتور های انعقادی، آنتی بادیها و …. می باشد. همچنین عناصر سلولی در پلاسما شناورند.

 

تعریف پلاسما فرزیس

طب انتقال خون در رابطه با انتخاب و مصرف مناسب از خون و سلول ها و همچنین فرآورده های آن جهت پیشگیری و درمان می باشد.تهیه فرآورده های خون به جای خون کامل یکی از چالش های مهمی است که مراکز انتقال خون کشورهای در حال توسعه با آن روبه رو هستند . بسیاری از این کشورها هنوز فاقد شاخص های بنیادی لازم جهت راه اندازی پالایشگاه هستند امروز فرآورده های پلاسما قسمت عمده ای از دارو های مورد مصرف را تشکیل می دهند. بر این اساس مقامات بهداشتی و سازمان های مسئول تهیه به دنبال تولید این فرآورده ها می باشند.

از مجموع 5 لیتر خون تام در یک فرد بالغ 8/2 لیترآن را پلاسما تشکیل می دهد که در عمل 56% از حجم خون را شامل می شود.ترکیبات عمده پلاسما شامل 90% آب و 7% پروتئین و کلوئید (میزان پروتئین پلاسما 190 گرم ) و 2-3% هورمون ها و ویتامین ها تشکیل می دهد.

جهت استفاده از پلاسما ملزم به جدا کردن آن می باشیم که یرای نیل به این هدف از روش پلاسما فرزیس استفاده می کنیم. پلاسما فرزیس از کلمه Apheresis به معنی جدا سازی مشتق می شود.آفرزیس مانند فلبوتومی جهت درمان بیماران استفاده می شد ولی بعدا” جهت جمع آوری اجزاء خونی جهت انتقال خون کاربرد های بیشتری پیدا نمود. پلاسمافرزیس برای نیل به دو هدف انجام می گیرد:

درمانی Therapeutically: جهت درمان بیماری های اتوایمیون برای خارج ساختن آنتی بادی ها استفاده می شود که در اکثر این بیماری ها هدف اصلی درمان کاهش مواد سلولی در گردش است که مسئولیت مستقیم پروسه بیماری به عهده آنها می باشد.

 

پالایشFractionation: فرآوری پلاسما جهت استفاده از اجزاء اختصاصی آن می باشد. پلاسمافرزیس با این اهداف به دو روش دستی(Manual) و ماشینی صورت می گیرد. پلاسمافرزیس با روش ماشینی با استفاده از تکنولوژی پیشرفته و با به کارگیری ست های استریل یک بار مصرف صورت مي گيرد.

 

اهداي پلاسما تداوم بخش زندگي بيماران خاص

کلیه حقوق برای شرکت بیودارو محفوظ است

 اهداي پلاسما، پلاسما فريزس، اهداي خون، پلاسما چيست، دريافت هديه اهداي پلاسما، معرفي پلاسما، آشنايي با پلاسما، اهداء پلاسما

 

 


Back to Top

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

خوش آمدید. به حساب کاربری خود وارد شوید.

آدرس ایمیلی که با آن ثبت‌نام کرده‌اید را وارد نمائید تا یک رمز عبور جدید برای شما ارسال شود.

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

پلاکت خون چیست؟‌ یکی از انواع سلول‌های خونی است که عبارت‌اند از گلبول‌های قرمز، گلبول‌های سفید و پلاکت‌ها. وقتی قسمتی از پوست آسیب می‌بیند، پلاکت‌ها با تشکیل لخته از ادامه‌ی خون‌ریزی جلوگیری می‌کنند. اگر شدت عارضه وخیم باشد و درمان‌نشده باقی بماند، ممکن است که فرد بر اثر خون‌ریزی کنترل‌نشده با تهدید مرگ روبه‌رو شود. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با علائم، علل و راه‌های تشخیص و درمان پایین بودن پلاکت خون آشنا کنیم.

کمبود پلاسمای خون چیست

همان‌طور که گفته شد، بروز علائم پایین بودن پلاکت خون به‌شدتِ این عارضه بستگی دارد. در موارد خفیف، مثلا اگر افت پلاکت خون ناشی از بارداری باشد، معمولا علائمی ایجاد نمی‌شود. اما در موارد وخیم‌تر ممکن است به خون‌ریزی کنترل‌نشده بینجامد که نیازمند فوریت‌های پزشکی است.

علائم پایین بودن پلاکت خون عبارت‌اند از:

در موارد وخیم‌تر ممکن است که خون‌ریزی داخلی ایجاد شود. علائم خون‌ریزی داخلی عبارت‌اند از وجود خون در ادرار یا مدفوع و استفراغ خونی یا خیلی تیره. اگر متوجه علائم خون‌ریزی داخلی شدید، فورا به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه کنید.

پایین بودن پلاکت خون به‌ندرت موجب بروز خون‌ریزی مغزی می‌شود. اما اگر می‌دانید که پلاکت خون‌تان پایین است و علائمی مانند سردرد یا هرگونه مشکل عصبی دارید، حتما با پزشک‌‌تان در میان بگذارید.

علل احتمالی پایین بودن پلاکت خون عبارت‌اند از:

مغز استخوان به بافت اسفنجی داخل استخوان گفته می‌شود و محل تولید اجزای تشکیل‌دهنده‌ی خون از جمله پلاکت‌هاست. اگر مغز استخوان قادر به تولید پلاکت‌های کافی نباشد، بدن به کمبود پلاکت دچار خواهد شد. مهم‌ترین عللی که باعث کاهش تولید پلاکت‌ها توسط مغز استخوان می‌شوند، عبارت‌اند از:

هر پلاکت در بدن سالم حدود ۱۰ روز قادر به زندگی است. پایین بودن پلاکت خون می‌تواند ناشی از تباهی بیش‌ازحد پلاکت‌ها در بدن باشد که از عللی مانند مصرف برخی داروهای خاص شامل داروهای مُدِر و ضد تشنج ناشی می‌شود. تباهی شمار زیاد پلاکت‌ها در بدن همچنین می‌تواند علامت یکی از وضعیت‌های زیر باشد:

اگر پزشک به پایین بودن پلاکت خون شک کند، ابتدا معاینه‌ای بالینی انجام خواهد داد تا ببیند که آیا در بدن‌تان هیچ علامتی از کبودی یا پِتِشی وجود دارد یا خیر. همچنین ممکن است که پزشک روی شکم‌‌تان را فشار دهد تا اندازه‌ی طحال را بررسی کند. درمورد سابقه‌ی خانوادگی اختلالات خون‌ریزی نیز شاید از شما سؤال کند.

برای تشخیص پایین بودن پلاکت خون لازم است که آزمایش کامل شمارش سلول‌های خونی (CBC) انجام شود. پزشک می‌تواند از نتایج این آزمایش تعداد سلول‌های خونی بیمار ازجمله پلاکت‌ها را بفهمد. همچنین ممکن است پزشک صلاح ببیند که خون‌تان از لحاظ آنتی‌بادی‌هایی که بدن علیه پلاکت‌ها تولید می‌کند، آزمایش شود. این آنتی‌بادی‌ها پروتئین‌هایی هستند که پلاکت‌ها را از بین می‌برند و گاهی بر اثر مصرف برخی داروهای خاص مانند کلوپیدوگرِل (پلاویکس) و گاهی نیز به عللی نامعلوم تولید می‌شوند. به‌علاوه شاید نیاز باشد که آزمایش‌های مربوط به تشکیل لخته مانند آزمایش زمان نسبی ترومبوپلاستین (PTT) و آزمایش زمان پروترومبین (PT) نیز انجام شوند. انجام این آزمایش‌ها فقط به نمونه‌گیری ساده از خون نیاز دارد. در آزمایشگاه مواد شیمیایی خاصی را به نمونه اضافه می‌کنند تا ببینند چقدر طول می‌کشد تا خونِ آزمایش‌شده لخته شود.

اگر پزشک معالج احساس کند که طحال‌تان بزرگ شده است، باید سونوگرافی انجام دهید. سونوگرافی ازطریق امواج صدا کار می‌کند و براساس تصویری که از طحال‌تان به‌دست می‌دهد، پزشک می‌تواند بفهمد که آیا طحال‌تان دارای اندازه‌ی طبیعی است یا خیر.

اگر پزشک معالج احساس کند که پایین بودن پلاکت خون‌‌تان به‌علت وجود مشکلات مربوط به مغز استخوان ایجاد شده است، آسپیراسیون مغز استخوان تجویز خواهد کرد. یعنی با استفاده از یک سوزن مقدار کوچکی از مغز استخوان را برای بررسی بیشتر از بافت استخوانی جدا می‌کنند. بیوپسی مغز استخوان نیز ممکن است تجویز شود. در این روش به‌وسیله‌ی یک سوزن از مغز استخوان نمونه‌برداری می‌شود و نمونه هم معمولا از استخوان لگن خاصره گرفته خواهد شد. آسپیراسیون و بیوپسی به‌عنوان دو روش بررسی مغز استخوان ممکن است هم‌زمان انجام شوند.

نوع درمان پایین بودن پلاکت خون به علت ریشه‌ای بیماری و نیز شدت این عارضه بستگی دارد. اگر شدت عارضه خفیف باشد، ممکن است درمان خاصی تجویز نشود و فقط باید تحت‌نظر باشید. همچنین شاید پزشک معالج صلاح ببیند که به توصیه‌های زیر عمل کنید تا وضعیت‌تان وخیم‌تر نشود:

اما اگر شدت عارضه وخیم‌تر باشد، به درمان‌های جدی نیاز خواهد بود. ازجمله‌ی این راهکارها عبارت‌اند از:

بنابراین تمام کسانی که پلاکت خون‌شان پایین است، به درمان خاصی نیاز ندارند. برخی علل ایجادکننده‌ی این عارضه پس از مدتی برطرف می‌شوند و شمار پلاکت‌های خون به میزان طبیعی بازخواهد گشت. اما درصورت وخامت عارضه باید علت ریشه‌ای بیماری را پیدا و درمان کرد.

(function(a){function c(){try{return 0===a(‘.single-container .post’).attr(‘class’).toString().split(‘ ‘).reduce(function(f,g){return 0<=g.indexOf('category-')

سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

9000تومان

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/js/chetor/article.v1.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/template/bnrs/yn_bnr.min.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

var head = document.getElementsByTagName(“head”)[0];
var script = document.createElement(“script”);
script.type = “text/javascript”;
script.async=1;
script.src = “https://s1.mediaad.org/serve/chetor.com/loader.js” ;
head.appendChild(script);

مترجم گروه دانش و سلامت روزنامه‌ی جام جم. دانش آموخته‌ی ادبیات انگلیسی. علاقه‌مند به نقد روانکاوانه. بی‌نهایت عاشق نقاشی.

اطلاعات بسیار ساده ودر عین حال پرمفهوم بود مرسی از اطلاعات جامع وکاربردی شما

خوشحالم که براتون مفید بوده.

سلام و عرض خسته نباشید
من پلاکت خونم پایینه و چندین بار ازمایش دادم و تحت درمانم برای چند ماه پلاکتم بالا اومد ولی متاسفانه باز پلاکتم پایین و دکتر گفتن ک باید طحالم عمل بشه اگه تا مدت ۱ ماه بالا نیومد
میخواستم بدونم برداشتن طحال خطرناکه؟
ومیخواستم بدونم ایا استمنا ربطی به کم شدن پلاکت داره یا خیر تروخدا کمکم کنید

کمبود پلاسمای خون چیست

دوست عزیز بهتره از یه پزشک مشورت بگیرید.

سلام. مطلب خیلی عالی ،علمی و در عین تخصصی بودن به زبان ساده نوشته اید .تبریک میگم و سپاسگزارم

خوشحالم که این مطلب براتون مفید بوده ☺️
سلامت و پایدار باشید

خواص خوراکی ها

خواص سیاه دانه و عوارض جانبی آن برای سلامتی

خواص گزنه؛ ۱۶ خاصیت گیاه گزنه که سرشار از ویتامین D است

قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید


قارچ گانودرما چیست و چه خواصی دارد؟

۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و ‌

آخرین مطالب

چرا مدیریت داده‌‌ و اطلاعات برای سازمان‌ها حیاتی است؟

معرفی کتاب مائده های زمینی اثر ماندگار آندره ژید

ضربان قلب نرمال افراد در سنین مختلف چگونه است؟‌


کلونازپام چیست و چه عوارضی دارد؟

معرفی کتاب انتخاب های سخت؛ زندگینامه هیلاری کلینتون

ترین های جهان

عجیب ترین میوه های دنیا چه خواصی دارند؟

بهترین رمان های عاشقانه که حس عشق را در شما زنده می‌کنند

بهترین فیلم های علمی تخیلی از گذشته تا کنون

بهترین کشورها برای بزرگ کردن فرزندان‌ کدام‌اند؟

بهترین دانشگاه های جهان که تحصیل در آن‌ها آرزوی هرکسی است

زیباترین شهرهای جهان که هر گردشگری را شیفته خود می‌کنند

۶۸ راه اثبات شده برایافزایـش قــدرت مــغـز

کمبود پلاسمای خون چیست
کمبود پلاسمای خون چیست
10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *