کمبود فسفر در بدن نشانه چیست

کمبود فسفر در بدن نشانه چیست
کمبود فسفر در بدن نشانه چیست

بهداشت سلامت | رژیم غذایی لاغری چاقی دکتر کرمانی

همه ما در طول روز با حس شنوایی خود سروکار داریم و با این حس حرف‌های دیگران را می‌شنویم، درک

محققان با مطالعه مغز به هنگام خواب به دستاوردهایی در زمینه دلایل کابوس دیدن انسان رسیدند. به نقل از دیلی‌میل،

نوشیدن آب بسیار مهم است و می تواند به مقابله با بسیاری از بیماری ها کمک کند. مطالعات نشان می‌دهند

آب گیلاس به دلیل داشتن مواد مغذی ضروری نظیر پتاسیم و آنتی اکسیدان ها، دارای خواص متعددی برای سلامت است.

کمبود فسفر در بدن نشانه چیست

فصل بهار فرصت مناسبی است تا با رعایت برخی عادات درست در برنامه روزانه به شادابی و سلامتی بیشتری دست

اگر به دیابت مبتلا هستید، می‌توانید گزینه‌های خوشمزه و غافلگیر کننده‌ای در آشپزخانه خود بیابید که به تنظیم قند خون‌تان

مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، گفت: یک رژیم غذایی متعادل در طول زمان، به افزایش تمرکز، هوشیاری، انرژی

مسافرت می‌تواند بیماری‌های مختلفی را به‌همراه داشته باشد. اغلب اوقات این بیماری‌ها به نوعی مرتبط با یک بیماری مزمن در

لطفا با ارسال پیشنهادات و انتقادات خود، ما را در بهبود و ارتقاء ابرسلامت یاری نمائید.

به بهترین پیشنهادات یک عدد ربع
سکه جایزه داده خواهد شد.

فسفات یک یون مهم در داخل سلول است که در شکل گیری غشاء های سلولی، ذخیرة انرژی و نقل و انتقال سلولی نقش دارد. به طور کلی 85 درصد از فسفر بدن در استخوان به شکل هیدروکسی آپاتیت و 15 درصد بقیه در بافت نرم وجود دارد. زمانی که سطح خونی فسفر در بدن کم می شود، می گوییم فرد به هایپوفسفاتمی مبتلا شده است.

علل زیر می توانند سبب پایین آمدن فسفات در خون شوند:

مصرف زیاد داروهای آنتی اسید برای درمان ریفلاکس و داروهای ملین، اعتیاد به الکل، داروهایی مانند استازولامید، ففوسکارنت، پنتامیدین، ایماتینیب و ..، ابتلا به سندرم فانکونی (که روی توبول های تصفیه کننده در کلیه اثر می گذارد و باعث دفع فسفات، قند، بی کربنات و اسید آمینه در ادرار می شود)، گرسنگی کشیدن، کمبود شدید ویتامین D، پرکاری غده پاراتیروئید از علل پایین آمدن فسفات خون هستند.

کمبود فسفر در بدن نشانه چیست

کم بودن فسفات در رژیم غذایی، کمبود هورمون های پاراتیروئید و مقادیر بسیار بالای ویتامین D، باعث افزایش بازجذب فسفات از کلیه می شود. اگر فسفات در خون افزایش یابد، تولید ترکیبات ویتامین D کم شده و ترشح هورمون پاراتیروئید افزایش می یابد.

علایم کمبود فسفات چیست؟

کمبود فسفات معمولاً هیچ علامتی ندارد و به ندرت ممکن است صرفاً از روی سابقه بیمار به آن پی ببریم و به شک قوی پزشک بستگی دارد. اگر علایمی ایجاد شود (به عنوان مثال در نرمی استخوان به علل خونی و ژنتیک) معمولاً شامل موارد زیر است:

جهت تشخیص، پزشکتان آزمایش های عملکرد کلیه و سطح خونی ویتامین D، فسفات، کلسیم و منیزیم را درخواست می کند. هورمون های پاراتیروئید و آلبومین سرم را اندازه می گیرد و ممکن است جمع آوری ادرار 24 ساعته از جهت فسفات نیاز باشد. گاهی اوقات نیاز به انجام شمارش سلول های خونی و بررسی گازهای خونی است.

ممکن است بررسی ها مشکلات خونی یا تخریب عضلة قلب را مشخص کنند. جهت درمان می توان فسفات را به صورت خوراکی یا تزریقی جایگزین کرد.

بر اساس

http://emedicine.medscape.com/article/767955-overview

https://medlineplus.gov/ency/article/000307.htm

http://www.merckmanuals.com/home/kidney-and-urinary-tract-disorders/disorders-of-kidney-tubules/fanconi-syndrome

http://emedicine.medscape.com/article/981774-clinical

 

یکشنبه، ۲۰ فروردین ۹۶

۱۳۹۸ © | تمامی حقوق این سایت متعلق به ابر سلامت می‌باشد.
طراحی و پیاده‌سازی توسط تیم یاریما




 

در بدن حدود 800 گرم فسفر وجود دارد که حدود 85 درصد آن در استخوان‌ها و دندان‌ها به صورت فسفات کلسیم یا به طور دقیق‌تر به صورت مشتق فسفات کلسیم یعنی کلسیم هیدروکسی آپاتیت یافت می‌شود و بقیه آن در بافت‌های نرم مانند ماهیچه‌ها و سایر اندام‌های داخلی است. مقدار فسفری که در استخوان‌ها یا دندان‌ها موجود نیست در تمامی محلول‌ها و مایعات بدن پخش شده است. این مقاله به اختصار به معرفی و نقش عنصر فسفر در سلامت بدن می‌پردازد.

کمبود فسفر در بدن نشانه چیست

 

بسیاری از غذاها به ویژه غذاهای پر پروتئین مانند شیر، انواع گوشت و تخم‌مرغ حاوی فسفر (عمدتاً به صورت فسفات) می‌باشند که میزان دریافت توصیه‌شده آن 700 میلی‌گرم در روز است. فسفر در صنایع غذایی در بسیاری از غذاهای فرآیند شده به عنوان یک افزودنی استفاده می‌شود. به طور مثال در نوشابه‌های گازدار مقدار زیادی اسید فسفریک وجود دارد که با مصرف آن‌ها دریافت فسفر هم افزایش می‌یابد. تحقیقات علمی نشان داده‌اند که مصرف زیاد نوشابه‌های گازدار تا حد زیادی به واسطه داشتن همین ترکیبات سبب بروز اختلال در متابولیسم بافت استخوانی شده که به دنبال خود افزایش پوکی و شکستگی استخوان را به همراه دارد.


سه عامل مختلف را می‌توان دلیل بروز این مشکل ناشی از مصرف بی‌رویه نوشابه‌های گازدار دانست: مصرف زیاد نوشابه‌های گازدار می‌تواند جایگزین نوشیدنی‌هایی با کلسیم زیاد مثل شیر شود که سبب کاهش دریافت کلسیم می‌شود. خواص اسیدی به میزان زیاد اسید فسفریک در نوشابه‌ها، باعث برداشت کلسیم از استخوان‌ها (به منظور خنثی کردن خاصیت اسیدی ایجاد شده) می‌گردد. کافئین موجود در نوشابه‌ها، اتلاف کلسیم از ادرار را افزایش می‌دهد. بنا به توصیه متخصصین تغذیه برای دریافت کافی فسفر، رعایت یک رژیم غذایی متنوع و متعادل کافی است و دیگر نیازی به افزایش دریافت آن از منابع دیگر نمی‌باشد. بنابراین از مصرف مقادیر زیاد فسفر (که در گوشت قرمز، غذاهای فرآوری شده و نوشیدنی‌های کولا) یافت می‌شود خودداری نمایید زیرا مقدار زیاد فسفر در رژیم غذایی، از دست رفتن مواد معدنی را از سیستم اسکلتی تسریع می‌کند.

 

برای جذب بهتر کلسیم، برقراری نسبت متعادل میان این عنصر و فسفر دریافتی ضروری است. به طور مثال شیر مادر بهترین نسبت را از این نظر داشته و به همین دلیل نیز کلسیم شیر مادر بالاترین جذب را برای شیرخوار دارا می‌باشد. همچنین توصیه سنتی وجود داشته «که پنیر (منبع غنی از کلسیم و ضعیف از فسفر) همراه گردو (منبع غنی از فسفر و ضعیف از کلسیم) مصرف شود.» شاید توجیه توصیه تا حد زیادی به برقراری نسبت مناسب بین کلسیم و فسفر دریافتی مربوط بوده است.

 

در جدول زیر برخی مواد غذایی که حاوی فسفر می‌باشند بیان شده است:

منبع غذایی حاوی فسفر                        (میلی‌گرم)

مغز دانه آفتاب‌گردان(30 گرم)                    350

جگر گاو پخته(30 گرم)                              30

شیر کم چربی(یک لیوان)                         275

گوشت کم چربی پخته(100 گرم)              285 

عدس پخته(نصف لیوان)                            160

 

فسفر علاوه بر شرکت در فیزیولوژی استخوان، در تشکیل آدنوزین ‌تری فسفات (ATP) نقش داشته و همچنین در اسیدهای نوکلئیک یافت می‌شود که جزئی از سلول‌ها را تشکیل می‌دهند و با ساخت پروتئین‌های بدن و انتقال خصوصیات ارثی ارتباط دارند. آدنوزین تری فسفات (ATP) یک نقش کلیدی در فرآیندهای پیچیده‌ای که توسط آن‌ها، بدن با اکسیداسیون مواد غذایی انرژی کسب می‌کند به عهده دارد.

مغز و سیستم عصبی از نظر فسفر غنی بوده و هیچ‌گونه خطری از جهت کمبود

فسفر برای بدن وجود ندارد (مگر در شرایط قحطی‌زدگی)


فسفر در متابولیسم چربی‌ها و پروتئین یک جزء ضروری محسوب شده و یون‌های فسفر موجود در خون به حفظ ثبات PH در حدود 4/7 کمک می‌کنند. بنابراین به طور اجمال برخی از نقش‌های فسفر در بدن شامل موارد زیر می‌باشد: تنظیم اسیدیته خون، ذخیره و انتقال انرژِی، تقسیم سلولی و تولید مثل، موجود در پروتئین‌های بدن، جزئی از ساختمان مولکول‌های وراثتی موجود در سلول‌های بدن (RNA و DNA).

 

مغز و سیستم عصبی از نظر فسفر غنی بوده و هیچ‌گونه خطری از جهت کمبود فسفر برای بدن وجود ندارد (مگر در شرایط قحطی‌زدگی). از جمله عوارض کمبود فسفر در بدن شامل نارسایی تنفسی، عدم توانایی تشکیل ATP و نارسایی رشد می‌باشد.

 

بخش تغذیه و آشپزی تبیان


منبع: دنیای سلامت – مهندس مسعود خبازی

 

فسفر

خانه » اخبار و مقالات » رژیم غذایی » نقش فسفر در سلامت بدن، علایم کمبود فسفر و منابع غذایی دارای فسفر

فسفر از نظر فراوانی در بدن ، پس از کلسیم است. در بدن حدود 800 گرم فسفر وجود دارد که حدود 85 درصد آن در استخوان‌ها و دندان‌ها به صورت فسفات کلسیم یا به طور دقیق‌تر به صورت مشتق فسفات کلسیم یعنی کلسیم هیدروکسی آپاتیت یافت می‌شود و بقیه آن در بافت‌های نرم مانند ماهیچه‌ها و سایر اندام‌های داخلی است. در این مقاله به اختصار به معرفی و نقش فسفر در سلامت بدن می‌پردازد.

فسفر علاوه بر شرکت در فیزیولوژی استخوان، در تشکیل آدنوزین ‌تری فسفات (ATP) نقش داشته و همچنین در اسیدهای نوکلئیک یافت می‌شود که جزئی از سلول‌ها را تشکیل می‌دهند و با ساخت پروتئین‌های بدن و انتقال خصوصیات ارثی ارتباط دارند. آدنوزین تری فسفات (ATP) یک نقش کلیدی در فرآیندهای پیچیده‌ای که توسط آن‌ها، بدن با اکسیداسیون مواد غذایی انرژی کسب می‌کند به عهده دارد. فسفر در متابولیسم چربی‌ها و پروتئین یک جزء ضروری محسوب شده و یون‌های فسفر موجود در خون به حفظ ثبات PH در حدود 4/7 کمک می‌کنند.

کمبود فسفر در بدن نشانه چیست

بنابراین به طور اجمال برخی از نقش‌های فسفر در بدن شامل موارد زیر می‌باشد:

برای جذب بهتر کلسیم، برقراری نسبت متعادل میان این عنصر و فسفر دریافتی ضروری است. به طور مثال شیر مادر بهترین نسبت را از این نظر داشته و به همین دلیل نیز کلسیم شیر مادر بالاترین جذب را برای شیرخوار دارا می‌باشد. همچنین توصیه سنتی وجود داشته «که پنیر (منبع غنی از کلسیم و ضعیف از فسفر) همراه گردو (منبع غنی از فسفر و ضعیف از کلسیم) مصرف شود.» شاید توجیه توصیه تا حد زیادی به برقراری نسبت مناسب بین کلسیم و فسفر دریافتی مربوط بوده است.

مقدار مورد نیاز 700 تا 1200 میلی گرم در روز است.

کمبود فسفر در انسان نادر است ولیکن در اثر مصرف بعضی داروها جذب فسفر کاهش می یابد مثل آنتی اسیدهایی که برای معده درد تجویز می شود ، ( مثل ئیدروکسید آلومینیوم ) و در طولانی مدت موجب کمبود فسفر می گردند ، البته در افرادی که مبتلا به هیپرپاراتیروئیدیسم ( بزرگ شدن غده پاراتیروئید) هستند و در کودکان نارس احتمال کمبود فسفر وجود دارد. علائم کمبود فسفر از اختلال در عمل ATP انرژی زا شروع می شود. در اثر کمبود فسفر ، اختلال عصبی، اسکلتی ، خونی و کلیوی به جود خواهد آمد. سالمندان و بانوان یائسه متوجه باشید که شما نیاز بیشتری به فسفر دارید تا مبتلا به پوکی استخوان نشوید.

مغز و سیستم عصبی از نظر فسفر غنی بوده و هیچ‌گونه خطری از جهت کمبود فسفر برای بدن وجود ندارد (مگر در شرایط قحطی‌زدگی). از جمله عوارض کمبود فسفر در بدن شامل نارسایی تنفسی، عدم توانایی تشکیل ATP و نارسایی رشد می‌باشد.

دامنه وسیعی از نشانه های عصبی میتواند در اثر کمبود فسفر پدید آید:

▪ موارد زیر می تواند به کمبود فسفر کمک کند:

ـ آلبومین شامل آنتاسید

ـ آهن

ـ منیزیوم

ـ ناکافی بودن ویتامین D

فسفر بیشتر در منابع حیوانی موجود است . گوشتهای گاو و گوسفند ، ماکیان و ماهی که غنی از پروتئین هستند دارای فسفر زیادی می باشند . یعنی در حقیقت هر جا پروتئین هست ، فسفر زیادی یافت می شود. لبنیات، حبوبات مثل عدس ، دانه هایی مثل بادام و تخم مرغ نیز محتوی فسفرهستند.

در جدول زیر برخی مواد غذایی که حاوی فسفر می‌باشند بیان شده است:

منبع غذایی حاوی فسفر                        (میلی‌گرم)

مغز دانه آفتاب‌گردان(30 گرم)                    350

جگر گاو پخته(30 گرم)                              30

شیر کم چربی(یک لیوان)                         275

گوشت کم چربی پخته(100 گرم)               285

عدس پخته(نصف لیوان)                           160

ماکارانی و پنیر (یک فنجان)                       322

پنیر (30 گرم)                                       216

سوپ نخود سبز (یک فنجان)                     216

بادام (یک فنجان)                                  184

میگو (2عدد بزرگ)                                 137

و منابع دیگر حبوبات پخته خصوصاً لوبیا سیب زمینی، تخم مرغ، نانسبوس دار و بعضی سبزیجات دیگر هستند.

آدرس مطب : مشهد – بلوار معلم – بین معلم 6 و 8 – پلاک 130 طبقه دوم

تلفن مطب : 36076521-051

مشاوره ژنتیک و پیشگیری از بیماری های ارثی و عقب ماندگی های ذهنی و جسمی – مراقبت پوست و مو – آموزش تغذیه و کنترل و درمان بیماران دیابتی – تنظیم رژیم غذایی کودکان و بزرگسالان – کنترل سلامت قبل از بارداری ، حین بارداری و بعد از زایمان – بهداشت باروری و پیشگیری و درمان بیماری های زنان – پیشگیری و درمان بیماری های داخلی – درمان پرتوکاران

کمبود فسفر در بدن نشانه چیست
کمبود فسفر در بدن نشانه چیست
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *