چه قرصی برای مسمومیت خوبه

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

چند ساعت پیش یک ساندویچ خوشمزه خوردید اما حالا اصلا احساس خوبی ندارید؛ معده‌تان سنگین است، سرگیجه دارید و . حدس‌تان درست است؛ دچار مسمومیت غذایی شده‌اید! همه‌ی افراد حداقل یک‌بار در زندگی‌شان به مسمومیت غذایی دچار می‌شوند. علائم مسمومیت غذایی از خفیف تا شدید متغیر است. موارد خفیف‌تر آن معمولا بدون هیچ اقدام خاصی در عرض چند روز برطرف می‌شوند اما اگر مسمومیت غذایی در افراد آسیب‌پذیر مانند کودکان و زنان باردار اتفاق بیفتد یا علائم آن شدید باشد، به درمان دارویی نیاز دارد. در ادامه‌ی مطلب شما را با علائم، علل، روش‌های پیشگیری و درمان مسمومیت‌ غذایی آشنا می‌کنیم.چه قرصی برای مسمومیت خوبه

بیماری منتقله از راه غذا که با عنوان مسمومیت غذایی شناخته می‌شود، در نتیجه‌ی خوردن غذای آلوده، فاسد یا سمی اتفاق می‌افتد. شایع‌ترین علائم مسمومیت غذایی عبارتند از تهوع، استفراغ و اسهال.

علائم مسمومیت غذایی می‌توانند براساس منبع عفونت، متفاوت باشند. مدت زمان لازم برای آشکار شدن علائم نیز به منبع عفونت بستگی دارد و ممکن است از ۱ ساعت تا ۲۸ روز متغیر باشد. موارد متداول مسمومیت غذایی معمولا شامل حداقل ۳ مورد از علائم زیر است:

علائم مسمومیت غذایی خطرناک عبارتند از:

اگر به هر یک از علائم بالا دچار شدید، فورا با پزشک‌تان تماس بگیرید.

اکثر مسمومیت‌های غذایی به یکی از ۳ علت اصلی زیر اتفاق می‌افتند:

باکتری‌ها رایج‌ترین علت مسمومیت غذایی هستند. برخی از باکتری‌های خطرناک عبارتند از ای‌کولای، لیستریا و سالمونلا. از بین آنها سالمونلا مهم‌ترین عامل موارد جدی مسمومیت غذایی در ایالات متحده است. طبق گزارش CDC، حدود ۱ میلیون مورد مسمومیت غذایی (شامل نزدیک به ۲۰ هزار مورد بستری در بیمارستان) را می‌توان به عفونت ناشی از سالمونلا نسبت داد. کامپیلوباکتر و سی.بوتولینوم (بوتولیسم)، دو باکتری کمتر شناخته‌شده و بالقوه کشنده هستند که ممکن است در غذای ما کمین کنند.

مسمومیت غذایی ناشی از انگل‌ها به‌اندازه‌ی مسمومیت غذایی ناشی از باکتری‌ها متداول نیست اما انگل‌هایی که از طریق غذا منتشر می‌شوند، هنوز هم بسیار خطرناک هستند. توکسوپلاسما، انگلی است که اغلب در موارد مسمومیت غذایی دیده می‌شود. این انگل معمولا در جعبه‌ی ادرار گربه وجود دارد. انگل‌ها می‌توانند سال‌ها در دستگاه گوارش شما زندگی کنند، بدون آنکه به وجودشان پی ببرید. با این حال درصورتی‌که انگل‌ها در روده‌ی افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند و همچنین خانم‌های باردار ساکن شوند، آنها را در معرض عوارض جانبی خطرناکی قرار می‌دهند.

مسمومیت غذایی ممکن است توسط ویروس نیز ایجاد شود. نورو ‌ویروس که به ویروس نورواک نیز معروف است، هر سال باعث بیش از ۱۹ میلیون مسمومیت غذایی می‌شود. در موارد نادر این ویروس می‌تواند کُشنده باشد. ساپو ویروس، روتا ویروس و آسترو ویروس نیز علائم مشابهی ایجاد می‌کنند اما شیوع کمتری دارند. ویروس هپاتیت A، یک بیماری جدی است که می‌تواند از طریق غذا منتقل شود.

پاتوژن‌ها تقریبا در تمام غذاهایی که ما می‌خوریم وجود دارند؛ با این حال گرمای ناشی از پخت‌و‌پز معمولا پاتوژن‌های موجود در غذاها را قبل از آنکه به بشقاب ما برسند، از بین می‌برد. مواد غذایی‌ای که به‌صورت خام مصرف می‌شوند، منابع متداول مسمومیت غذایی هستند، چون فرایند پخت‌و‌پز را طی نمی‌کنند. گاهی اوقات نیز غذا با اُرگانیسم‌های موجود در مدفوع تماس پیدا می‌کند. این مورد اغلب زمانی اتفاق می‌افتد که فردی که غذا را آماده می‌کند، دست‌هایش را قبل از آشپزی نمی‌شوید. گوشت، تخم‌مرغ و محصولات لبنی اغلب آلوده هستند. آب نیز ممکن است به اُرگانیسم‌هایی که باعث بیماری می‌شوند، آلوده باشد.

هرکسی ممکن است دچار مسمومیت غذایی شود. از لحاظ آماری تقریبا همه‌ی افراد حداقل یک‌بار در زندگی‌شان به مسمومیت غذایی دچار خواهند شد.

برخی از مردم از بقیه در معرض خطر قرار دارند. افرادی که سیستم ایمنی سرکوب‌شده یا یک بیماری خودایمنی دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به عفونت و عوارض ناشی از مسمومیت غذایی قرار دارند.

زنان باردار در معرض خطر هستند، چون بدن آنها در حال کنار آمدن با تغییرات ایجادشده در متابولیسم و سیستم گردش خون در طول بارداری است. افراد سالمند نیز با خطر بیشتری برای ابتلا به مسمومیت غذایی روبه‌رو هستند، چون سیستم ایمنی بدن آنها ممکن است به‌سرعت به اُرگانیسم‌های عفونی واکنش نشان ندهد. کودکان نیز جزو افراد آسیب‌پذیر در نظر گرفته می‌شوند، چون سیستم ایمنی بدن آنها ضعیف‌تر از سیستم ایمنی بدن بزرگ‌سالان است. بدن بچه‌های کوچک در اثر اسهال و استفراغ دچار کم‌آبی می‌شود.

پزشک شما براساس علائمی که دارید، نوع مسمومیت غذایی‌تان را تشخیص می‌دهد. در موارد شدید ممکن است برای مشخص کردن آنچه باعث مسمومیت غذایی شده است به آزمایش خون، آزمایش مدفوع و حتی آزمایش غذایی که خورده‌اید، نیاز باشد. همچنین ممکن است پزشک‌تان از یک آزمایش ادرار نیز استفاده کند تا بفهمد که آیا به‌خاطر مسمومیت غذایی دچار کم‌آبی شده‌اید یا خیر.

مسمومیت غذایی معمولا در خانه درمان می‌شود و اغلب موارد آن در عرض ۳ تا ۵ روز برطرف خواهند شد.

اگر به مسمومیت غذایی دچار شدید، بسیار مهم است که مایعات کافی مصرف کنید تا بدن‌تان کاملا هیدراته بماند. نوشیدنی‌های ورزشیِ سرشار از الکترولیت در آب‌رسانی به بدن مفید هستند. آب‌ میوه و آب نارگیل نیز می‌توانند کربوهیدرات‌های از دست‌رفته را به بدن‌تان بازگردانند و به رفع خستگی کمک کنند.

از کافئین اجتناب کنید، چون ممکن است باعث تحریک دستگاه گوارش‌تان شود. چای‌های بدون کافئین با گیاهان آرامش‌بخشی مانند بابونه، نعناع و قاصدک می‌توانند معده‌ی به‌هم‌ریخته‌‌ی شما را آرام کنند.

داروهای بدون نسخه‌ مانند ایمودیوم و پپتوبیسمول به کنترل اسهال و فرونشاندن تهوع کمک می‌کنند. با این حال شما باید قبل از استفاده از این داروها با پزشک‌تان مشورت کنید، چون بدن برای خلاص شدن از شر سموم، از اسهال و استفراغ استفاده می‌کند. همچنین استفاده از این داروها ممکن است شدت بیماری را پنهان کند و باعث شود که مراجعه به پزشک را به تأخیر بیندازید.

افرادی که دچار مسمومیت غذایی می‌شوند، باید استراحت کافی نیز داشته باشند. در موارد شدید مسمومیت غذایی ممکن است لازم باشد برای رفع کم‌آبی بدن بیمار، در بیمارستان به او سرُم تزریق شود. در موارد بسیار وخیم مسمومیت غذایی ممکن است لازم باشد شخص مدت طولانی‌تری در بیمارستان بستری شود تا به‌طور کامل بهبود بیابد.

بهتر است تا هنگامی که اسهال و استفراغ‌تان برطرف شود، مصرف غذاهای سفت و جامد را محدود کنید و در عوض با خوردن غذاهای ملایم و کم‌چرب که به‌راحتی هضم می‌شوند، به‌آرامی به رژیم غذایی معمول‌تان برگردید. مواد غذایی زیر برای شما مفیدند:

برای آنکه معده‌تان ناراحت نشود، سعی کنید از مواد غذایی زیر که سخت‌تر هضم می‌شوند، اجتناب کنید؛ حتی اگر حس می کنید که حال‌تان بهتر است:

از موارد زیر نیز اجتناب کنید:

بهترین راه برای جلوگیری از مسمومیت غذایی این است که غذایتان را به روش‌های بهداشتی و سالم آماده کنید و از مصرف هر غذایی که به سلامت آن اطمینان ندارید، اجتناب کنید.

برخی غذاها به دلیل روش تولید و آماده‌سازی‌شان، با احتمال بیشتری باعث مسمومیت غذایی می‌شوند. گوشت، ماکیان، تخم‌مرغ و صدف ممکن است حاوی عوامل عفونی باشند که در طول پخت‌و‌پز از بین می‌روند. اگر این مواد غذایی به‌شکل خام مصرف شوند، به‌خوبی پخته نشوند یا اگر دست‌ها و سطوح پس از تماس با آنها تمیز نشوند، ممکن است مسمومیت غذایی اتفاق بیفتد.

سایر غذاهایی که احتمال دارد باعث مسمومیت غذایی شوند عبارتند از:

همیشه قبل از آشپزی کردن یا خوردن غذا دست‌هایتان را بشویید. غذایتان را به‌درستی بسته‌بندی و نگهداری کنید. گوشت و تخم‌مرغ را کاملا بپزید. هر چیزی که با مواد غذایی خام تماس پیدا می‌کند، باید قبل از استفاده برای تهیه‌ی سایر غذاها ضدعفونی شود. میوه‌ها و سبزیجات را قبل از مصرف به‌دقت بشویید.

مسمومیت غذایی واقعا ناخوشایند است اما خوشبختانه اکثر افراد در عرض ۴۸ ساعت کاملا بهبود می‌یابند. مسمومیت غذایی در موارد بسیار نادری ممکن است خطرناک باشد.

((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ &ltg.indexOf(&#39category-&#39)

سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

9تومان

چه قرصی برای مسمومیت خوبه

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’

.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”

کارشناس نرم‌افزار ، عاشق زبان انگلیسی. ترجمه واقعا برام لذت‌بخشه.

نکات بسیار مفیدی بود.ممنون

خوشحالم که مطلب براتون مفید بوده مهنای عزیز.

ممنون

بسیار سپاسگزارم.

جالب بود. ممنون

ممنون از لطف‌تون.

خواص خوراکی ها


قارچ گانودرما چیست و چه خواصی دارد؟

قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید

خواص گزنه؛ ۱۶ خاصیت گیاه گزنه که سرشار از ویتامین D است

۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و ‌

چطور با کمک تکنیک ABC، خوش بینی را جایگزین افکار منفی کنیم؟

پارک های جنگلی تهران؛ طبیعت‌گردی در دل پایتخت

یادداشت برداری؛ مزایا و روش تهیه یادداشت‌های مفید و کارآمد

کمبود ویتامین b1 (تیامین) و منابع آن

زیباترین سواحل دنیا و جذابیت‌های فوق تصور آنها

بهترین کشورها برای مهاجرت از طریق سرمایه‌ گذاری کدام‌اند؟

۲۴ کشور جهان با بیشترین نرخ امید به زندگی را بشناسید

مرگ‌بارترین بیماری های دنیا که قربانیان زیادی می‌گیرند


قدرتمندترین زنان جهان در سال ۲۰۱۷

عجیب ترین شغل های دنیا که شما را در سرگرمی و لذت غرق می‌کنند

آیا می دانید داروی شما به چه منظور تجویز شده است ؟ آیا از نحوه مصرف صحیح نگهداری، عوارض و تداخلات داروی خود مطلع هستید؟      آیا می دانید در هنگام مسمومیت دارویی یا غذایی چه باید کرد؟         شماره تلفن 149 مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم کشوری به صورت 24 ساعته آماده پاسخگویی به سؤالات دارویی همشهریان محترم می باشد. همچنین مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم دانشگاه علوم پزشکی کاشان با شماره تلفن 3155579 در ساعات اداری پاسخگوی سؤالات دارویی شما می باشد                             مرکز اطلاع رسانی دارو و سمومDPIC                                     * برای حفظ سلامت خودمان آنتی بیوتیک را هوشمندانه استفاده کنیم .                                     * متاسفانه آمار ها نشان می دهد که کشور ایران رتبه سرانه مصرف دارو در جهان را دارد.


اقدامات درمانی در برخورد با مسمومیت ها


FILE WORD 

مسمومیت(intoxication) :مجموعه‌ای از اختلالات بدن است که در اثر جذب ماده‌ای بیگانه که به آن سمگفته می‌شود بروز می‌کند. جذب ماده سمی می‌تواند از راه‌های زیر صورت بگیرد:

مسمویت‌های غذاییاغلب در اثر تکثیر میکروب‌هایا زهرآزاد شده از آنها (همچون بوتولیسم) یا جذب مواد غیرخوراکی (همچون برخی از قارچ‌ها) ظاهر می‌شوند.چه قرصی برای مسمومیت خوبه

علت مسمومیت‌های دارویینیز مصرف داروی ناسب و یا جذب بیش از حد آن است.

اعتیادنیز نوعی مسمومیت اختیاری به الکل، تریاک، کوکائین، هروئین، مرفین و غیره است، و موجب وابستگی به آن ماده می‌شود.


انواع مسمومیت:

1-     سوء مصرف مواد ( الکل، نارکوتیک ها، آرام بخش ها، تحریک کننده ها، داروهای توهم زا )


2-     Over dose: خودکشی/ parasuicide

3-     تصادفی (بسته بندی فاقد برچسب ماده، گروه کودکان)


4-     شغلی

سوالاتی که باید پرسیده شود: چه کسی/ چی خورده/ چقدر/ چه موقع/ چرا/ سابقه دارویی و روانی/ چه اقداماتی انجام شده (آب و شیر و ) علائم اکنون چیست؟


 

بره کلی در برخورد با مسمومیت ها : کاهش جذب  ، افزایش حذف ، خنثی سازی سم

در برخورد با فرد مسموم چند اصل را باید مد نظر قرار داد:


اقدامات اورژانسی:

ابتدا باید از فرد مسموم یک ارزیابی اولیه و سریع به عمل آید و چنانچه وضعیت فرد بحرانی باشد و نیاز به اقدامات احیا داشته باشد، ابتدا فرد را به وضعیت Stableدرآورده و سپس سراغ اقدامات اختصاصی می رویم.


1-     جلوگیری از جذب ماده سمی یا دارو


2-     افزایش دفع سموم و داروهای جذب شده

3-     درمان های اختصاصی و استفاده از آنتی دوت ها


4-     پیشگیری از مسمومیت مجدد


 


جلوگیری از جذب ماده سمی یا دارو

       الف- آلودگی زدایی از پوست و چشم یعنی پاک کردن پوست و چشم ها و شستشو با آب و صابون یا در آوردن لباسهای آغشته شده

 ب-  رقیق کردن با موادی مثل آب یا شیر و سایر نوشیدنی ها برای مواد سمی خورنده


 ج- القای استفراغ


 د- تجویز شارکول فعال


 ه- لاواژ معده


 و- شستشوی کامل روده (WBI)


الف- آلودگی زدایی از پوست و چشم:

–   یعنی پاک کردن پوست و چشم ها بوسیله شستشو با آب وسرم نرمال سالین و در مواردی آب و صابون


–   در آوردن لباس های آلوده


ب-رقیق کردن:

آب بهترین رقیق کننده است (به شرطی که ماده خورده شده در رنج سمی نباشد ولی خورنده باشد ):

* بزرگسالان 4-2 سی سی                                    


* اطفال و بچه ها 2-1 سی سی


–     مواد پاک کننده باید با آب رقیق شوند.


 


در چه مواردی از آب استفاده نمی شود؟

چه قرصی برای مسمومیت خوبه

1-     وقتی ماده خورده شده جامد باشد( کپسول، قرص و ) چون آب آنها را رقیق و حل کرده و به جذب آن کمک می کند.


2-     مسمومی که هوشیار نمی باشد.

موارد احتیاط:آب و یا مایع ( شیر ) در صورت استفاده از معمول باعث متورم شدن دیوارهمعده و تخلیه بی موقع آن به دئودنوم می شود.


 


ج- القای استفراغ:

 به شرطی که ماده خورده شده در رنج سمی باشد ولی خورنده نباشد (بر عکس آب )


این عمل در موارد زیر کاربرد دارد:


ü      ماده با سمیت بالا خورده شده باشد.

ü      مقدار قابل توجهی از ماده هنوز در معده باشد

ü      زمانی که قرص یا کپسول حل نشده باشد (این موارد معمولا به علت بزرگی قرص یا کپسول توسط لاواژ از معده خارج نمی شوند)

ü      ماده مصرف شده به وسیله شارکول فعال جذب نشود (مثل فرم های با پوشش روده ای یا آهسته رهش)


 

از شربت اپیکا برای این مورد استفاده می شد که امروزه در بازار دارویی کمتر یافت می شود.

فرم دارویی آن شربت 3 میلی لیتری حاوی آلکالویید% 14/ می باشد.


دوز رایج:                  

*بالغین 3 میلی لیتر از راه خوراکی                    


*کودکان 5-1 سال 15 میلی لیتر از راه خوراکی

در صورتی که در مدت 3 –2دقیقه استفراغ ایجاد نشد می توان دوز دارو را یک بار دیگر تکرار نمود.

از مایع اپیکا استفاده نشود چون 14 برابر قوی تر است.

در مسمومیت با اتانول استفاده از اپیکا بی ارزش است چون اتانول سریعا از مخاطات جذب می شود.

اگر توسط اپیکا استفراغ ایجاد نشود باید اقدام به لاواژ معده کرد چون ممکن است اپیکا پس از جذب از طریق خون اثرات کاردیوتوکسیک نشان دهد.


 

در چه مواردی نمی توان القای استفراغ را انجام داد؟

تشنج، فلج عصبی-عضلانی، کلاژس قلبی-عروقی، کاهش سریع سطح هوشیاری، بلعیده شدن مواد خورنده و نفت ، بیماری های قلبی عروقی، کودکان زیر 6 ماه و ترکیبات اسیدی/ قلیایی و هیدروکربن ها (ترکیبات آلی )

زمانی که هر ترکیبی خورده می شود برای القای استفراغ و یا شستشوی معده ( lavage) یک ساعت زمان داریم، مگر در مورد داروهایی مثل استامینوفن/ دارو با خاصیت آنتی کولینرژیک TCA)ها مخصوصا آمی تریپتیلین ها)/ آنتی emetic  ها/ فنوتیازین ها، چون این داروها حرکت روده را کاهش می دهند، 4-3 ساعت زمان داریم ( حتی تا 6 ساعت )


د- شارکول فعال ( AC): Gold  Standard

 single dose activated charcoal(SDAC):تجویز شارکول فعال به صورت تک دوز

(MDAC)Multiple dose activated charcoal :تجویز شارکول فعال به صورت چند دوز (دوز های متعدد)


 

·      SDACبرای همه ترکیبات کاربرد دارد و تنها زمانیMDAC  کاربرد دارد که دارو چرخه (روده ای – کبدی) Entrohepaticداشته باشد.

·      شارکول فعال در هر مورد مسمومیت به جز در موارد مصرف ترکیبات آلی/ فلزات سنگین/ آفت کش ها / اسیدها و بازها/ لیتیوم و آهن استفاده می شود.


 


بزرگسالان:

1-   دوز اول 1-5 گرم سوسپانسیون به صورت دهانی یا نازو گاستریک توصیه می شود که بیمار حداقل نیم ساعت راه برود.


2-   سپس 2-15 گرم هر 8-4 ساعت تا 24 ساعت


 


کودکان:

1-   دوز اول  gr/ kg1به صورت دهانی یا نازوگاستریک


2-    سپس   gr/ kg5/هر 8-4 ساعت تا 24 ساعت

از عوارض آن یبوست است پس فرایند باز جذب دارو را داریم برای همین gr/ kg1سوربیتول اضافه می کنیم.


 

*زغال فعال کل دستگاه گوارش را سیاه می کند و جلوی آندوسکوپی و دیدن و معاینه موکوس زخمی را می گیرد، پس در مواردی که عکسبرداری از دستگاه گوارش لازم است ذغال فعال نمی دهیم.


 


ه- شستشوی معده (Gastric lavage):

اگر در بیست دقیقه اول بعد از استفاده از دارو باشد، به میزان 42%، و اگر تا 1 ساعت بعد از مصرف دارو باشد به میزان 16% جذب را کاهش می دهد.

این عمل بدین صورت انجام می شود که ابتدا محتویات معده ساکشن  شده و بعد از آن ml/ kg1-5 به بیمار آب می دهند تا محلول شفاف از لوله بیرون بیاید.

 بهتر است بیمار به پهلوی چپ خوابانده شود تا جذب خودبخودی کاهش یابد.


 


و- شستشوی کامل روده whole bowel irrigation)  WBI):


موارد استفاده رایج:

فلزات سنگین/ Body Packersها (کسانی که حجم بالایی از مواد را می بلعند و جابجا می کنند) / فرمولاسیون های آهسته رهش و پیوسته رهش/ باربیتورات ها ( مانند فنوباربیتالها ) چون در روده فرم بالک تشکیل می دهند / آهن/ لیتیوم

1-        بزرگسالان  L/h 2-5/1 PEGمی دهیم تا زمانی که خروجی شفاف شود.


2-        L/h1 از 6سال تا 12 سال

3-        کودکان 9ماه تا 6 سال L/h  5/. می دهیم تا زمانی که خروجی شفاف شود.


 


نکته :

در صورتی که بیمار اسهال داشته باشد ویا دچار انسداد روده باشد و یا صدای روده کوتاه باشد، این پروسه نباید انجام شود.

به طور کلی چنانچه مریض در معرض مسمومیت قرار گرفته ←اطلاع پیدا کنید از ماده که سمی هست یا نه و حالت خورندگی به پوست و آلودگی چشم ها را داده است یا نه؟

سپس سریع به ABCمریض توجه کنید و مطمئن شوید که دوزی که خورده شده برای مسمومیت کافی است/ چنانچه    ماده جان بیمار را به خطر نمی اندازد و  دوز خورده شده بالاست  فقط SDACتا  قبل از 6  دقیقه اول و  در نظر  گرفتن   risk  benefit این کار/ ولی چنانچه ماده در حد مسمومیت مخاطره آمیز است و زیر 6 دقیقه است که خورده شده gastric lavageو SDAC  و MDACرا انجام می دهید.

 اگر بیش تر از 6 دقیقه است SDAC  وMDACو  آنتی دوت دقیق و مخصوص دارو را می دهید. کمتر از 6 دقیقه و اگر آهن و زینک و قرص های ECو DRUG PACKERها بودند WBIرا انجام می دهید.


 


افزایش دفع سموم و داروهای جذب شده


1.      قلیایی کردن ادرار

اثربخشی این مورد در مسمومیت با سالیسیلات ها و فنوباربیتال ها پذیرفته شده است.


2.      حذف از خون

·         همودیالیز←باربیتورات ها/ سالیسیلات ها/ استامینوفن/ والپروات/ الکل ها/ گلایکل

·         هموپرفیوژن←تئوفیلین/ دیجیتالیس/ داروهای محلول در چربی

·         CVVH  continues  veno- venous  hemofiltration: آمرینون/ باریوم/ سفتریاکسون/ اتیلن گلایکول/ لیتیوم/ ایمی پنم/ متفورمین/ سالیسیلات ها/ توبرامایسین/ ونکومایسین

دیگر روش های افزایش دفع سم از بدن عبارتند از: هموفیلتراسیون، دیورز ساده و اسیدی، تعویض خون، دیالیز صفاقی، پلاسمافرزیس، بای پس قلبی عروقی و

3.      درمان های اختصاصی و استفاده از آنتی دوت ها


آنتی دوت های رایج:

·      آتروپینویالmg1و آمپولmg1 آنتی دوت مسمومیت با ترکیبات کولی نرژیک (بتانکول/ ارگانوفسفره ها و کاربامات ها/ آفت کش ها) می باشد.

 بزرگسال←mg2-1 هر 2 دقیقه                                       


کودک←mg5/ هر 2 دقیقه

* برای آفت کش های ارگانوفسفره و کاربامات ها از ویال    mg1 استفاده می شود حتی تا 1 عدد، تا علائم آنتی کولینرژیک بارز شود. (خشکی ترشحات )


 

·      آمیل نیتریت فرم استنشاقی 3/ میلی لیتری دارد و در مسمومیت با سیانید استفاده می شود. در بزرگسالان هر 1 دقیقه     3/ میلی لیتر استنشاق شده تا زمانی که به نیتریت سدیم وریدی دسترسی فراهم شود.

این دارو در بیماران مبتلا به آنمی منع مصرف دارد چون باعث تبدیل هموگلوبین به مت هموگلوبین می شود.


افت فشار خون از عوارض جانبی آن می باشد.


 

·      سدیم تیوسولفات و سدیم نیتریتنیز در مسمومیت با سیانید استفاده می شوند.

شکل دارویی سدیم تیوسولفات 5/12 گرم در 5 میلی لیتر محلول ریخته شده و طی 1 دقیقه به صورت وریدی آهسته تزریق می شود.

سدیم نیتریت نیز در ویال های 1 میلی لیتری mg/ml3 وجود دارد و در بزرگسالان 3 میلی گرم در 1 میلی لیتر محلول ریخته شده و با سرعت ml/min5- 5/2 به صورت آهسته وریدی تزریق می شود. این دارو نیز در بیماران مبتلا به آنمی باید با احتیاط مصرف شود.


 


·        فلومازنیل:

این دارو در مسمومیت با بنزودیازپین ها استفاده می شود و به شکل ویال 5 میلی لیتری


 


·         Pralidoxime

شکل دارویی آن ویال های حاوی پودر 1 گرمی می باشد.

در صورتیکه فرد مسموم با ارگانوفسفره علائم نیکوتین نشان دهد( تاکی کاردی، لرزش، ضعف دیافراگم و تنفس ضعیف ) 2-1 گرم از پرالیدوکسیم را در ml1 نرمال سالین طی 15 تا 3 دقیقه انفوزیون می کنند ( در بچه ها mg/kg5-25 ) و در صورت نیاز می توان این دوز را یک ساعت بعد هم تکرار کرد.


 


·        پروتامین سولفات:


شکل دارویی آن  1 mg/mL (5 mL, 25 mL)می باشد.

این دارو به عنوان آنتی دوت هپارین مصرف می شود.

مقدار مصرف پروتامین نسبت به مدت زمان سپری شده:


 

دوز پروتامین (میلی گرم) جهت خنثی سازی 1 واحد هپارین


مدت زمان سپری شده


1-1.5


Immediate


.5-.75


3-6 min


.25-.375


&gt2 h


 

پروتامین را می توان در دکستروز 5 درصد و یا سدیم کلراید 9/ درصد رقیق نمود.


 


·      پیریدوکسین:

اشکال دارویی آن قرص 4 میلی گرمی و اشکال تزریقی 2 میلی لیتری mg/ml5 و 15 می باشد.

این دارو در مسمومیت با ایزونیازید و آکریلامید مصرف می شود. دوز معمول آن به مقدار مصرف ایزونیازید بستگی دارد ولی در صورت شخص بودن دوز ایزونیازید، 5 گرم ویتامین B6در عرض 6 –3 دقیقه تزریق شود.


 


·     دفروکسامین:

اشکال دارویی آن فرم تزریقی 5 میلی گرم و 2 گرمی است و در مسمومیت با آهن استفاده می شود.

دوز معمول آ در بزرگسالان و کودکان در ابتدا mg/kg/h15 انفوزیون می شود. در مسمومیت های شدیدتر mg/kg/h25- 2 و در مسمومیت شدید و تهدیدکننده حیات ناشی از آهن mg/kg/h4 تجویز می گردد. حداکثر دوز روزانه 6 میلی گرم است.


 


·     NARCANنالوکسان ( mg/ml4/ )

این دارو در مسمومیت با اپیوئید ها استفاده می شود

اگر بیماری با آپنه و دیسترس تنفسی آمد←5 تا آمپول در یک سرنگ هر یک دقیقه یکبار IVمی شود تا mg1 (بچه ها mg/kg1/ )

الف- یا بیمار بهبود می یابد و علائم withdrawalو ترک و آژیته نشان می دهد.

ب- یا بیمار برنمی گردد که در این صورت  یا Body Pacherبوده ←رادیوگرافی می شود و یا شما اشتباه کرده اید و مسمومیت با اپیوئید نبوده است.


 


 


·     سدیم بیکربنات:

اشکال دارویی آن ویال 1 و 5 میلی لیتری % 5/7 و % 4/8 و همچنین به فرم بالک وجود دارد. در مسمومیت با TCAها، سالیسیلات ها، فنوباربیتال، کوکائین ، سیانید، اتیلن گلایکول، متانول و گاز کلر استفاده می شود. این دارو همچنین در رابدومیولیز نیز کاربرد دارد.

برای قلیایی کردن ادرار دوز اولیه mEq/kg1-2←IV shot  طی 2-1 دقیقه تزریق می شود و سپس 15-1 میلی اکی والان در 1 لیتر دکستروز 5 درصد انفوزیون مداوم می شود.می دهیم.

این دارو در بیماران با نارسایی قلبی  و کلیوی و ادم منع مصرف دارد.

–  بدلیل عدم دسترسی به  Fomepizoleدر ایران ، در مسمومیت با متانول از اتانول استفاده می شود.

اتانول خالص ml/kg1 (تا ml/kg5 ) در دکستروز 1% رقیق کرده و از راه دهانی به بیمار می دهیم و همزمان سطح خونی اتانول را هم سنجیم تا به mg/dl1 اتانول برسیم.


 

–   علائم شخصی که اتانول مصرف کرده حداکثر تا 6 ساعت علائم استفراغ و تهوع و فلاشینگ را نشان می دهد. چون اتانول سریع به استالدئید تبدیل می شود و علائم مربوط به این ماده است.

–   علائم شخصی که متانول مصرف کرده تاخیری است چون متانول باید به فرمالدئید و بعد آز آن به فرمیک اسید باید تبدیل شود و بیمار فلاشینگ و یا گرگرفتگی ندارد ولی بی حال است، مهم: دید محدود و برفکی دارد و می گوید 2-1 متر را نمی بینم و برفکی است.


 


·     NAC ( Paravolex) ان استیل سیستئین:

اشکال دارویی آن : فرم تزریقی mg/ml2، قرص و قرص جوشان 2 میلی گرمی، قرص جوشان و ساشه ی 6 میلی گرمی می باشد.


در مسمومیت با استامینوفن:

1-   دوز اولیه در بزرگسالان و کودکان mg/kg14 از راه خوراکی و سپس 17 دوز خوراکی به میزان mg/kg7 هر 4 ساعت تجویز می شود. اگر پس از آن مجددا استفراغ اتفاق افتاد، مجددا همان دوز طی یک ساعت تکرار می شود.

از راه وریدی: mg/ kg15 در 2 سی سی دکستروز 5% ivطی 6 دقیقه انفوزیون شود.

2-   دوز نگهدارنده mg/ kg5 در نیم لیتر دکستروز 5% IVطی 4 ساعت و در ادامه mg/ kg1 در یک لیتر دکستروز 5% IVطی 16 ساعت.


 

·      دیمرکاپرول: این دارو در مسمومیت با جیوه، آرسنیک، طلا و سرب کاربرد دارد و به فرم تزریقی ویال های 3 میلی لیتری mg/ml1 در دسترس می باشد.


 

 نکته:  قابل توجه در مصرف این دارو این است که مصرف آن در مسمومیت با آهن، کادمیوم، سلنیوم و اورانیوم ممنوع می باشد.


 

دوز دیمرکاپرول در بزرگسالان در مسمومیت با آرسنیک یا طلا mg/kg/day12- 1 به صورت عضلانی هر 6 ساعت تا 2 روز ، و از روز سوم mg/kg/day6- 5 هر 12 ساعت و از روز چهارم mg/kg/day3- 5/2 به مدت 1 روز یا تا زمان بهبود تجویز می شود. در مورد صورت مسمومیت با جیوه ابتدا mg/kg5 به صورت عضلانی عمیق و پس از آن mg/kg/day  5/2 به صورت عضلانی عمیق یک یا دو بار در روز تا 1 روز تجویز می شود.


 


·         دی پنیسیلامین:

این دارو در مسمومیت با فلزات سنگین استفاده می شود و به صورت قرص و کپسول mg25 در دسترس می باشد.

دوز دارو در مسمومیت با آرسنیک mg/kg/day1 به صورت خوراکی و منقسم در 4 دوز (هر 6 ساعت) تا 5روز استفاده می شود.

در مسمومیت با سرب 5/1 –1 گرم در روز به صورت خوراکی یکجا یا منقسم در 2 یا 3 دوز به مدت 6-1 ماه استفاده می شود.


 


 


·         کلسیم دی سدیم ادتات (EDTA):

این دارو در مسمومیت شدید با سرب همراه با انسفالوپاتی و در مسمومیت با فلزات سنگین مثل کروم، منگنز، سرب، نیکل، روی، کبالت و کادمیوم استفاده می شود و به فرم تزریقی mg/ml5 در دسترس می باشد.

دوز معمول دارو در بزرگسالان و کودکان mg/m2/day1 به صورت داخل وریدی طی 12- 8 ساعتبه مدت 5 روز تجویز می شود.


– در کودکان تزریق عضلانی ارجحیت دارد.

– در مسمومیت شدید با سرب ابتدا از دی مرکاپرول (BAL) استفاده می شود.


 


 


علائم رایج


1- برادی کاردی


موارد محتمل: (PACED)


Propanolol (β-blockers), Phenylpropanolamine (a-agonists)


Anticholinesterase drugs


Clonidine


Ethanol / alcohols


Digoxin


Opiates


 


2-     تاکی کاردی:


موارد محتمل (FAST)


Free base (cocaine/stimulants)


Anticholinergics, Antihistamines


Sympathomimetics


Theophylline (methylxanthines)


 


3-     افت فشار خون


موارد محتمل: (CRASH)


Clonidine


Reserpine (antihypertensives)


Antidepressants


Sedative hypnotics


Heroin (opiates)


 


4-    افزایش فشار خون


موارد محتمل: (CT SCAN)


Cocaine


Theophylline, Thyroid supplements


Sympathomimetics


Caffeine


Anticholinergics, Amphetamines, Antihistamines


Nicotine


 


 


5-    افزایش دمای بدن


موارد محتمل: (NASA)


Neuroleptic malignant syndrome


Antihistamines


Salicylates, Sympathomimetics, Serotonin syndrome


Anticholinergics, Antidepressants, Antihistamines


 


 


6-    کاهش دمای بدن


موارد محتمل: (COOLS)


Carbon monoxide


Opiates


Oral hypoglycemics/insulin


Liquor (EtOH)


Sedative hypnotics


 


 


7-    تغییرات مردمک چشم


 تنگ شدن مردمک (میوز)


موارد محتمل:


Cholinergics/Clonidine


Opiates/Organophosphates


Sedative hypnotics


 


گشاد شدن مردمک (میدریاز)


موارد محتمل:


Antihistamines


Antidepressants


Anticholinergics


Sympathomimetics


 


 


8-    بوی استشمام شده


Ø      بوی بادم تلخ:مسمومیت با سیانید

Ø      بوی میوه:مسمومیت با ایزوپروپانول و کتواسیدوز دیابتی (DKA)

Ø      تخم مرغ فاسد:مسمومیت با سولفور دی اکسید و هیدروژن سولفید

Ø      بوی سیر:مسمومیت با ارگانوفسفات ها، آرسنیک


 


انواع رایج مسمومیت ها:


مسمومیت ها معمولا از این سه دسته می باشد:


1-     Sedative/ hypnotic toxidrome

علائم: stupor( گیجی و بی حسی )/Coma( کما )/ confusion( پریشان )/ Slurred speech/ Apnea( آپنه )

داروهای ایجاد کننده:ضد تشنج ( کاربامازپین، اکسی کاربامازپین، کلوبازام، گاباپنتین، پرگابالین، فنی توئین، فنوباربیتال، لوتیراستام، پریمیدون، سدیم والپروات، اتوسوکسیماید، توپیرامات) داروهای ضد سایکوز بنزودیازپین ها( دیازپام، کلونازپام و )، اتانول، مخدرها.

درمان:نالوکسان، فلومازنیل ها برای بنزودیازپین ها، قلیایی کردن ادرار اگر مسمومیت با فنوباربیتال است.


 


2-    Narcotic)  Opiate toxidrome) :

علائم:Alterred Mental( تغییر وضعیت ذهنی )/ Slow Shullow breaghs( تنفس کم عمق و آهسته )/ Miosis/ Brady cardia/ Hypetension/ Hypothermia/ Decremeed bowel sounds(کاهش صدای روده)

داروهای ایجاد کننده:دکسترومتورفان/ مخدرها/ پنتازوسین/ پروپوکسی فن


درمان:نالوکسان


 


3-    Serotonergic toxi drome:

علائم:Irritability( تحریک پذیری )/ Hyperreflexia/ Flushing/Hypertermia/ Diarrhea/ Diaphoresis/ Fever/ Trismus( اسپاسم عضله فک) /Tremor/ Myoclonus/colonus( چشم ) ←حرکت رفت و برگشتی چشم مثل پاندول ساعت.

داروهای ایجاد کننده:SSRIs( فلوکستین، پاروکستین، سرترالین، ) مپریدین، ترازودون، کلومیپرامین.

درمان:از خانواده بنزودیازپین ها( دیازپام و ) و برای علائم قطع دارو سیپروهپتادین و کلروپرومازین.


 


درمان انواع هایپرترمی:

1-   سندرم نورولپتیک بدخیم (NMS): علائم پارکینسون حاد و شدید/ فشارخون بالا/ هیپرترمی/ صداهای روده ای طبیعی یا کاهش یافته که شروع آنها بیش از 3-1 روز طول می کشد.


داروی ایجاد کننده: آنتی سایکوز بلاک کننده D2

درمان:دیفن هیدرامین تزریقی/ خنک کردن بدن/ القای خواب با بنزودیازپین ها

2-   هیپرترمی بدخیم: علائم هایپرترمی/ سفتی عضلانی/ فشارخون بالا/ تاکی کاردی/ شروع علائم چند دقیقه طول می کشد.

داروهای ایجاد کننده: داروهای بیهوشی استنشاقی/ سوکسینیل کولین


درمان:دانترولن و خنک کردن.


 


اورژانس مسمومیت ها:

Coma cocktail: در مریض های بیهوش از اورژانس دارویی استفاده می شود به شرح زیر:

–         دکستروز: یکی از علائم کاهش هوشیاری هایپوگلایسمی می باشد.

دوز تجویزی: بزرگسالان ←دکستروز 5% IV  5 سی سی               


کودکان ←دکستروز 25% IVcc/kg4-2

–         تیامین vit B 1: در افرادی که اتانول مصرف کرده اند، تغذیه ناکافی، فقرفولات، و یا بیماریهای کبدی داشته باشند.


دوز تجویزی: mg1 IV

–         نالوکسان: mg2-4/ ( max 1 mg) IV، IM، SC، حتی Intralingual


عوارض: تشنج، آریتمی، ایست قلبی


–         اکسیژن:

دوز تجویزی: O21% ←ولی حتما فشار Co2چک شود تا به p CO2نرمال برسد.

در بعضی از رفرانس ها فلومازنیل هم وجود دارد ولی چون باعث به وجود آمدن علائم قطع دارو و حتی مرگ در افرادی که به مدت طولانی بنزودیازپین استفاده کرده اند می شود از این رژیم حذف شد.


 


انواع دیگر مسمومیت ها


 


Cholinergic  toxidrom:

علایم: (SLUDGE): salivation( افزایش بزاق )/ lacrimation( اشک )/ urination( افزایش ادرار)/ Diarrhea( اسهال)/ GI cramps( کرمپ دستگاه گوارش )/ Emesis( تهوع و استفراغ )/ wheezing( خس خس کردن)/ Diaphoresis( تعریق)/ Bronchorrhea( ↑موکوس برونش) / Brady cardia/ Miosis( انقباض مردمک چشم ).

داروها و سم های ایجاد کننده:کاربامات ها، ارگانوفسفره ها، فیزوستیگمین ها، پیلوکارپین، بتانیکول، و داروهایی که خاصیت کولی نرژیک دارند مانند داروهای آلزایمر: دنپزیل، ریواستیگمین، ممانتین ، گالانتالین.

درمان:آتروپین، و پرالیدوکسیم (مخصوص ارگانوفسفره ها) می باشد.


 


Anticholinergic toxidrome:


کلا علائم: داغ، قرمز، خشک، دیوانه، کور

علائم:Mydriasis( گشاد شدن مردمک چشم )/ Blurred vision( تاری دید )/ Fever( تب )/ Dry skin/ Flushing/ Ileus( انسداد روده )/ Psychosis/ Urinary retention( احتباس ادراری )/ Tachycardia/ Hypertention/ Coma/ Seizures/ Myoclonus( اسپاسم عضلانی در حالت شدید ).

داروهای ایجاد کننده:آنتی هیستامین ها، آتروپین ها، باکلوفن، بنزتروپین، TCA( آمی تریپتیلین، نورترپتیلین، ایمی پرامین، دزی پرامین، تری میپرامین، داکسپین، کلومیپرامین، آموکساپین )، پروپنتلین، اسکوپولامین، فنوتیازین ها( فلوفنازین، تری فلوپرازین، پرفنازین، تیوتیکسن، پیموزاید، هالوپریدول، کلروپرومازین، تیوریدازین).

درمان:فیزوستیگمین در مواقعی که مسمومیت جان بیمار را به مخاطره انداخته است ( به جز مسمومیت با TCAها که استفاده نمی شود).


 


 


Hallucinogenic  Sympathomimetic toxidrome:

علائم:disorientation( سر در گم )/ hallucinogen( توهم )/ hyperactive bowel( روده تحریک پذیر )/ Panic(وحشت و هراس )/ Seizure( تشنج )/ Hypertention/ Tachycardia/ Tachypnea( تنفس سریع ).

داروهای ایجاد کننده:آمفتامین ها ( ریتالین )، کوکائین، سودوافدرین، فنسی کلیدین، افدرین.

درمان: BZDها 🙁 میدازولام، دیازپام، کلونازپام، فلورازپام ، )


سند علمی دانشگاه
بره استراتژیک دانشگاه
مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی
مـــاهه حـــیات
مرکز هم اندیشی اساتید
جشنواره شهید مطهری
حاکمیــت بالینـــــی
پورتال دستگاه های اجرایی استان
پرسش های متداول
Distance Learning College
مجمع خیرین سلامت

اعضای هیات علمی
کارکنان دانشگاه
گالری عکس دانشگاه
مرکز پاسخگویی 149
نظام جامع پیشنهادات
کانون دانش آموختگان
ارتباط با مدیران
راهنمای ارباب رجوع
روش انجام خدمات
فهرست خدمات قابل ارائه
کمیته ها و شوراها

دریافت آنتی ویروس
امور مشترکین
ثبت و انتخاب واحد
نوبت دهی درمانگاه ها
رزرو شارژ اینترنتی غذا
فیلم های آموزش سلامت
روزه های ایران
ثبت متقاضیان طرح
پست الکترونیک دانشگاه
دانشگاه های علوم پزشکی
 


صفحه اول دانشگاه معرفی دانشگاه کارکنان  تماس با دانشگاه امور مشترکین تماس با مدیر سایت
 


  @219″ KAUMS
دانشگاه علوم پزشکی کاشان 

بهداشت سلامت | رژیم غذایی لاغری چاقی دکتر کرمانی

سالهاست که مطالعات گسترده‌ای در سراسر جهان تاثیر رژیم غذایی بر سلامت کلی بدن را تایید کرده‌اند. این مطالعات به

تقویت سیستم ایمنی بدن نخود سبز مملو از آنتی اکسیدان های است که می‌تواند به پیشگیری از واکنش‌های بدن که

پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدیدی دریافتند که سطح استروژن بدن، بر نحوه عملکرد مغز موثر است. به گزارش پزشکین به

پژوهشگران آمریکایی در بررسی جدیدی موفق شدند روشی برای درمان حساسیت به تخم‌مرغ پیشنهاد دهند. پژوهشگران “دانشگاه کارولینای شمالی(UNC) پسچه قرصی برای مسمومیت خوبه

روند رو به گسترش شهرنشینی، اشتغال افراد خانواده در بیرون از منزل، گاهی موجب می‌شود که خانواده‌ها و خصوصا زوج‌های جوان به

مشکل نظم بودن ضربان قلب اگرچه اغلب بی‌خطر است اما در برخی مواقع می‌تواند با مشکلات قلبی مرتبط باشد. به

باکتری‌های مقاوم در برابر آنتی‌بیوتیک‌ها دغدغه اصلی در حوزه تحقیقات پزشکی در سراسر جهان به حساب می‌آیند اما چرا آنتی‌بیوتیک‌ها

  عضو هیات علمی دانشکده تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به کم خونی ناشی از کمبود ویتامین

سلامت نیوز: بروز مسموميت در همه داروها، مثل هم نيست. بعضي از داروها به محض مصرف باعث مسموميت مي‌شوند. مثلا اگر دارويي، به اشتباه به جاي عضله، در رگ تزريق شود مي‌تواند خطرناك باشد اما بعضي داروها به تدريج در بدن تجمع مي‌يابند (مثل استامينوفن) و وقتي ميزان آن زياد شد، باعث مسموميت مي‌شوند.به گزارش سلامت نیوز، دكتر آيدا روشن‌ضمير در هفته ه سلامت نوشت: مسموميت، مشكل عمده‌اي در همه جاي جهان به حساب مي‌آيد. سازمان جهاني بهداشت گزارش داده كه هر سال حدود 4 هزار نفر در جهان، به خاطر مسموميت غيرعمدي و حدود يك ميليون نفر به خاطر مسموميت عمدي (خودكشي)، جان خود را از دست مي‌دهند. كمك‌هاي اوليه در مسموميت‌ها، بسيار مهم هستند. اگر علائم مسموميت ديده شد و يا حتي اگر علائمي ديده نشد، اما شك به مسموميت داريد، بايد بلافاصله با اورژانس يا با مراكز اطلاع‌رساني داروها و سموم تماس گرفت. علائم مسموميت، به نوع سم بستگي دارد اما اغلب شامل درد شكم، كبودي لب‌ها، سرگيجه، سرفه، اسهال و استفراغ، سختي تنفس، ضعف، دوبيني، كم‌اشتهايي و جوش‌هاي پوستي است.در زماني كه منتظر هستيد تا اورژانس برسد، چند كار مي‌توان انجام داد:1- كنترل راه‌هاي هوايي و نبض. گاهي نيز ممكن است نياز به احياي قلبي يا تنفس مصنوعي باشد.2- سعي كنيد عامل مسموميت را بيابيد. ممكن است بسته دارو در همان نزديكي باشد. بهتر است بسته يا جعبه دارو را به عوامل اورژانس تحويل دهيد.3- بيمار را وادار به استفراغ نكنيد چون گاهي اين کار، وضعيت بيمار را بدتر مي‌كند.4- اگر بيمار استفراغ مي‌كند، سعي كنيد دهان وي را تميز كنيد و او را به پهلو برگردانيد تا محتويات استفراغ موجب خفگي نشود.5- اگر عامل مسموميت، گازهاي سمي هستند، فرد را از محل بيرون آورده و پنجره‌ها را باز كنيد. در صورت احتمال وجود گازهاي سمي، كبريت يا فندك روشن نكنيد.6- به فرد بيهوش خوردني ندهيد و سعي نكنيد با آب‌ليمو، سركه يا سم را خنثي كنيد. هيچ پادزهري نيز به فرد مسموم ندهيد.7- صبر نكنيد تا علائم مسموميت ظاهر شوند. اگر شك به مسموميت كرديد با اورژانس (شماره 115) تماس بگيريد. اگر شك داريد كه داروي مصرف شده خطرناك است يا نه، با مركز اطلاع‌رساني داروها و سموم (شماره 149) تماس بگيريد.مسموميت، مشكل عمده‌اي در همه جاي جهان به حساب مي‌آيد. سازمان جهاني بهداشت گزارش داده كه هر سال حدود 4 هزار نفر در جهان، به خاطر مسموميت غيرعمدي و حدود يك ميليون نفر به خاطر مسموميت عمدي (خودكشي)، جان خود را از دست مي‌دهند. كمك‌هاي اوليه در مسموميت‌ها، بسيار مهم هستند. اگر علائم مسموميت ديده شد و يا حتي اگر علائمي ديده نشد، اما شك به مسموميت داريد، بايد بلافاصله با اورژانس يا با مراكز اطلاع‌رساني داروها و سموم تماس گرفت. علائم مسموميت، به نوع سم بستگي دارد اما اغلب شامل درد شكم، كبودي لب‌ها، سرگيجه، سرفه، اسهال و استفراغ، سختي تنفس، ضعف، دوبيني، كم‌اشتهايي و جوش‌هاي پوستي است.در زماني كه منتظر هستيد تا اورژانس برسد، چند كار مي‌توان انجام داد:1- كنترل راه‌هاي هوايي و نبض. گاهي نيز ممكن است نياز به احياي قلبي يا تنفس مصنوعي باشد.2- سعي كنيد عامل مسموميت را بيابيد. ممكن است بسته دارو در همان نزديكي باشد. بهتر است بسته يا جعبه دارو را به عوامل اورژانس تحويل دهيد.3- بيمار را وادار به استفراغ نكنيد چون گاهي اين کار، وضعيت بيمار را بدتر مي‌كند.4- اگر بيمار استفراغ مي‌كند، سعي كنيد دهان وي را تميز كنيد و او را به پهلو برگردانيد تا محتويات استفراغ موجب خفگي نشود.5- اگر عامل مسموميت، گازهاي سمي هستند، فرد را از محل بيرون آورده و پنجره‌ها را باز كنيد. در صورت احتمال وجود گازهاي سمي، كبريت يا فندك روشن نكنيد.6- به فرد بيهوش خوردني ندهيد و سعي نكنيد با آب‌ليمو، سركه يا سم را خنثي كنيد. هيچ پادزهري نيز به فرد مسموم ندهيد.7- صبر نكنيد تا علائم مسموميت ظاهر شوند. اگر شك به مسموميت كرديد با اورژانس (شماره 115) تماس بگيريد. اگر شك داريد كه داروي مصرف شده خطرناك است يا نه، با مركز اطلاع‌رساني داروها و سموم (شماره 149) تماس بگيريد.يكي از شايع‌ترين انواع مسموميت، مسموميت دارويي است. داروهايي كه روي سيستم اعصاب مركزي اثر مي‌گذارند (مانند داروهاي خواب‌آور، مسكن و ضدافسردگي)، از مهم‌ترين عوامل بروز مسموميت‌ها هستند. اين داروها گاه به‌طور عمدي براي خودكشي و گاه به صورت اتفاقي باعث ايجاد مسموميت مي‌شوند. موارد اتفاقي، اغلب در كودكان پيش مي‌آيند. در ايران، داروي ترامادول (مسكن قوي شبه ترياك)، يكي از بيشترين عوامل ايجاد مسموميت به حساب مي‌آيد. البته هر دارويي اگر بيش از حد مصرف شود، مي‌تواند باعث مسموميت شود. اصلي‌ترين داروهاي عامل مسموميت عبارتند از:1- داروهاي بدون نسخه مانند استامينوفن، ايبوپروفن، تركيبات ضدسرفه، ضدسرماخوردگي2- داروهاي نسخه‌اي مانند داروهاي ضدافسردگي، خواب‌آورها، داروي روانپزشکي و ضد تشنج3- مواد مخدر مانند هروئين، مورفين و4- مواد شيميايي مانند حشره‌كش‌ها، سفيدکننده، قرص برنج، شوينده‌ها وبيان اينكه، دقيقا چه مقدار از هر دارو مي‌تواند خطرساز باشد، كار ساده‌اي نيست و بستگي به وضعيت و عكس‌العمل بدن و سن بيمار دارد. در يك بيمار ممكن است مصرف 5 قرص (مثلا خواب‌آور) باعث مسموميت شود اما در فرد ديگري 2 عدد از آن هم ايجاد مسموميت نكند اما در مجموع داروهاي نسخه‌اي (مانند داروهاي ضدافسردگي) خطرناك‌تر هستند و بايد در محلي دور از دسترس اطفال قرار گيرند.کمک‌هاي اوليه در مسموميت‌هاي دارويياولين قدم، در بيمار مشكوك به مسموميت، تماس با اورژانس (115) است. در موقع تماس بهتر است شرايط موجود و نوع ماده‌اي كه باعث مسموميت شده، بيان شود. تشخيص نوع دارو در درمان مسموميت مهم است. در بيمارستان، گاه شست‌وشوي معده انجام مي‌شود و گاهي هم، اگر فرد مسموم هوشيار و دارو را اشتباهي مصرف كرده‌باشد او را وادار به استفراغ مي‌كنند تا دارو جذب بدن نشود. البته القاي استفراغ در مورد همه مسمومان قابل اجرا نيست و گاهي مي‌تواند خطرناک باشد.بروز مسموميت در همه داروها، مثل هم نيست. بعضي از داروها به محض مصرف باعث مسموميت مي‌شوند. مثلا اگر دارويي، به اشتباه به جاي عضله، در رگ تزريق شود مي‌تواند خطرناك باشد اما بعضي داروها به تدريج در بدن تجمع مي‌يابند (مثل استامينوفن) و وقتي ميزان آن زياد شد، باعث مسموميت مي‌شوند. شربت‌ها، جذب سريع‌تري دارند و براي كودكان خطرناك‌تر هستند. مصرف بيش از حد شربت‌هايي مانند شربت سرماخوردگي، مي‌توانند موجب مسموميت در كودكان شوند. در بعضي داروهاي قلبي (مانند ديگوكسين) دوز درماني به دوز مسموميت نزديك است و مصرف كمي بيشتر از حد مجاز آن مي‌تواند باعث مسموميت شود.در بيمارستان ابتدا راه‌هاي هوايي بيمار بررسي مي‌شوند، علائم حياتي بيمار مورد بررسي قرار مي‌گيرد، نوار قلب در صورت لزوم از بيمار گرفته مي‌شود و شايد يك راه وريدي از بيمار گرفته شود تا در صورت لزوم، داروهاي مورد نظر سريع به او داده شود. به‌علاوه حتما از اينكه مسموميت اتفاق افتاده، اطمينان حاصل مي‌شود. در بعضي مواقع فرد، فقط براي جلب توجه تظاهر به مسموميت مي‌كند. تشخيص عامل مسموميت نيز مهم است كهبراساس آن پادزهر يا درمان مناسب، انجام مي‌شود. در مرحله بعد، درمان و جلوگيري از جذب سم و تجويز پادزهر به بيمار صورت مي‌گيرد. همچنين لازم است سطح دارو در خون به طور مداوم كنترل شود.مسموميت بااستامينوفن و آسپيرينمصرف مداوم داروي به ظاهر كم‌خطري مانند استامينوفن، باعث تجمع آن در بدن و بروز مسموميت مي‌شود. اين نوع مسموميت هم علائم زودرس و هم علائم ديررس دارد. علائم زودرس شامل درد شكم، تهوع، استفراغ، تعريق و رنگ پريدگي است.علائم ديررس 2-1 روز بعد ظاهر مي‌شوند و شامل تهوع و استفراغ طولاني، نارسايي كبد و زردي هستند.براي درمان نيز معمولا در بيمارستان از القاي استفراغ، شست‌وشوي معده و تجويز ذغال فعال (بسته به شدت مسموميت) استفاده مي‌شود.علائم مسموميت با آسپيرين نيز شامل درد بالاي شكم، استفراغ، وزوز گوش، سرگيجه، توهم و تشنج است. درمان آن نيز شست‌وشوي معده در بيمارستان و تجويز ذغال فعال است.1 نکته درباره مسموميت با گازها، به‌ويژه گاز مونوكسيدكربن1- مونوكسيد كربن، گازي است بدون رنگ و بو كه بر اثر سوختن ناقص سوخت‌هاي فسيلي ايجاد مي‌شود.2- مونوكسيد كربن گازي است مرگبار! نكات ايمني هنگام نصب وسايل حرارتي فراموش نشود. از افراد متخصص در اين موارد كمك بگيريد.3- تماس طولاني، حتي با مقادير كم گاز مونوكسيد كربن، باعث سردرد، گيجي، وزوز گوش، خواب‌آلودگي، تهوع و استفراغ مي‌شود.4- استفاده از آبگرمكن نفتي يا گازي داخل حمام مي‌تواند باعث بروز مسموميت شود.5- هنگام نصب بخاري‌هاي نفتي و گازي، از نصب صحيح آن و كاركرد مناسب دودكش‌ها اطمينان حاصل كنيد.6- علائم مسموميت با گاز مونوكسيد كربن متفاوت است. گاه به صورت تهوع و استفراغ و گاه به صورت سردرد و سرگيجه بروز مي‌كند.7- تماس طولاني با مقادير كم گاز مونوكسيد كربن، مي‌تواند باعث بروز بيماري‌هاي قلبي- عروقي و در كودكان باعث اختلالات رفتاري و كاهش حافظه شود.8- استفاده از بخاري‌هاي بدون دودكش در محيط‌هاي سربسته و فاقد جريان هوا مجاز نيست.9- اتومبيل روشن در گاراژهاي سربسته مي‌تواند باعث بروز مسموميت با گاز مونوكسيد كربن شود.1- اولين اقدام در برخورد با فرد مسموم با گاز مونوكسيد كربن، رساندن او به هواي آزاد است. در اين صورت حوله‌اي نمناك جلوي دهان و بيني خود بگيريد و وارد محيط شويد. فرد را سريع به هواي آزاد برسانيد و در و پنجره‌ها را باز كنيد.مسموميت با مواد شوينده (اسيدي يا قليايي)علائم آن شامل علائم سوختگي ناشي از بلع هستند و آسيب به حنجره و دستگاه گوارش. براي درمان چنين مسموميتي، در بيمارستان، گاه آب يا شير به بيمار داده مي‌شود تا ماده مسموميت‌زا را رقيق كند. البته در صورت مسموميت بامواد سوزاننده جامد (مانند پودرهاي شوينده) شير توصيه نمي‌شود. گاه شست‌وشوي معده نيز لازم است و انجام مي‌شود. در صورت تماس ماده با پوست يا چشم، لازم است به مدت طولاني محل با آب شسته‌شود. در موارد مسموميت شديد، بيمار در بيمارستان بستري مي‌شود و داروهاي مخدر ضد درد و آنتي‌بيوتيك به او داده مي‌شود.مسموميت با الكلعلائم اين مسموميت شامل تهوع، استفراغ و ايست تنفسي است. در صورت مصرف متانول، گاه سردرد و تاري ديد هم اضافه مي‌شود.درمان اين نوع مسموميت نيز در بيمارستان، القاي استفراغ و شست‌وشوي معده است. بسته به نوع الكل، ماده‌اي به صورت وريدي به بيمار تزريق مي‌شود تا اثر آن را خنثي كند.مسموميت با آهن در كودكاناستفاده زياد از قرص آهن، به‌صورت تصادفي، باعث مسموميت كودكان مي‌شود. اين دارو بايد در بسته‌بندي‌هاي مخصوص باشد كه كودك قادر به باز كردن آن نباشد و دور از دسترس او قرار گيرد. علائم در ابتدا شامل درد معده، تهوع و استفراغ است، اما در ادامه مي‌تواند باعث آسيب كبدي، شوك و مرگ شود. درمان آن نيز شامل تميز كردن و شست‌وشوي معده و دياليز است.1 نکته درباره مسموميت با مواد شيميايي و شوينده‌ها1- هنگام استفاده از مواد شوينده، اول برچسب روي آنها را دقيق بخوانيد و بعد مصرف كنيد.2- هنگام مصرف اين مواد، پنجره‌ها را باز كنيد تا هوا جريان يابد. اگر پنجره وجود نداشت، بايد دستگاه تهويه را روشن كرد.3- از مخلوط كردن مواد مختلف شوينده (مانند سفيدکننده و جوهرنمك) خودداري کنيد چون بخارهاي سمي ايجاد مي‌كنند.4- هنگام كار با اين مواد، از دستكش‌هاي بلند، كفش، شلوار و لباس آستين بلند استفاده كنيد.5- سموم دفع آفات را در بطري‌هاي نوشابه قرار ندهيد و روي ظرف را برچسب بزنيد تا تصادفي خورده نشوند.6- در صورت تماس پوست با مواد اسيدي يا قليايي، بلافاصله محل را با آب فراوان شستشو دهيد و با اورژانس تماس بگيريد.7- در صورت بلع مواد اسيدي يا قليايي، فرد را وادار به استفراغ نكنيد.8- استفاده از قرص برنج بسيار خطرناك است. براي پيشگيري از آفت غلات و حبوبات در منزل، هرگز از آن استفاده نكنيد. مواد مشابه و كم خطري براي اين کاردر دسترس هستند (مانند قرص سير).9- حتي گاز متصاعد شده از قرص برنجي كه داخل كيسه برنج باشد، مي‌تواند باعث مسموم شدن و مرگ افراد شود.1- خريد و فروش و توزيع قرص برنج در عطاري‌ها و سم‌فروشي‌ها ممنوع است و عاملان آن مجازات مي‌شوند.1 نکته درباره مسموميت با مواد غذايي و گياهان1- از مصرف كنسروهايي كه در قوطي آنها آثار فرورفتگي، برآمدگي، نشت و زنگ‌زدگي مشاهده مي‌كنيد خودداري كنيد.2- بوتوليسم نوعي مسموميت كشنده غذايي است كه در اثر مصرف موادي كه در شرايط ناسب نگهداري شده (به خصوص كنسروها) ايجاد مي‌شود.3- علائم مسموميت با مواد غذايي شامل تاري ديد، افتادگي پلك، دوبيني، سختي بلع و تكلم است.4- اسهال از علامت‌هاي بسياري از مسموميت‌هاي غذايي است.5- بعضي گياهان آپارتماني هم مي‌توانند سبب مسموميت شوند.6- مسموميت با ديفن باخيا، گل انگشتانه، خرزهره و آزاليا، مي‌تواند كشنده باشد.7- گياهاني كه شكل و رنگ جذاب دارند، باعث جلب توجه كودك مي‌شوند. در صورت بلع گياه توسط كودك، با اورژانس تماس بگيريد.8-هنگام خريد گياه براي آپارتمان، از سمي نبودن آن، مطمئن شويد.9- بسياري از افراد، از اكاليپتوس، به‌صورت بخور در منزل استفاده مي‌كنند اما بلع اشتباهي آن مي‌تواند خطرناك باشد.1- در صورت بروز مسموميت در كودكان، سعي در القاي استفراغ نكنيد. سريعا با مركزاطلاع‌رساني داروها و سموم (149) يا اورژانس (115) تماس بگيريد.مسموميت با داروهاي خواب‌آورعلائم شامل خواب‌آلودگي، سردرد، هذيان و نارسايي تنفسي است. اگر مسموميت با اين داروها همراه با مصرف الكل باشد، علائم مي‌توانند بسيار شديدتر باشند. درمان شامل شست‌وشوي معده و القاي استفراغ است.1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *