خانهموبایل
نفخ معده از شایعترین علائم گوارشی است که در زنان از مردان بروز پیدا میکندنفخ معده چیست و راه درمان
سردی مزاج معده موجب بروز نفخ میشود که سرد شدن مزاج معده دارای علائمی مانند سوءهاضمه و هضم غذاهای خیلی سبک و عدم هضم غذاهای سنگین، ترش کردن معده و تمایل به مصرف غذاهای سرد است.علل شایع نفخ شکم1- بلعیدن هوا (یک نوع عادت عصبی)2- یبوست3- ریفلاکس معده به مری (بازگشت غذا و اسید معده از معده به مری)4- سندرم روده تحریک پذیر5- عدم تحمل لاکتوز و سایر عدم تحمل های غذایی6- پرخوری7- رشد بیش از حد باکتری ها در روده باریک8- افزایش وزن9- آکاربوز (داروی بیماری دیابت) و هر دارویی که دارای لاکتولوز و یا سوربیتول باشد می تواند باعث نفخ شود.1- قاعدگی زنان: خانم ها قبل، بعد و در طی قاعدگی ممکن است دچار نفخ شکم شوند. برای کاهش این نفخ می توان ورزش کرد و غذاهای با فیبر بالا مصرف نمود. کنترل نفخ معده با طب سنتی* بهترین غذا برای درمان نفخ شکم مصرف «نخودآب» با ادویه دارچین و زعفران است. به این ترتیب که مقدار دلخواه نخود را با آب پخته و به آن ادویه اضافه کرده و مصرف کنند البته نخودآب را با مقداری گوشت نیز میتوان پُخت.
* گرم نگه داشتن شکم نیز از راههای بهبود نفخ است. به این ترتیب که این افراد شکم خود را با کیسه محتوی ارزن یا نمک یا سبوس گرم کنند به نحوی که کیسه محتوی این مواد را در جای گرم مانند فر یا مایکروفر قرار دهند، 2 دقیقه تا نیم ساعت روی شکم خود قرار داده تا معده گرم شود، این کار در بهبود بسیاری از علائم گوارشی مفید است.* توصیه میشود این افراد ورزش زیاد انجام دهند و در حد طاقت گرسنگی و تشنگی را تحمل کنند.
یکی از علل نفخ معده، نوشیدن آب و نوشابههای گازدار به همراه غذا است
* خوردن آسیاب شده مصطکی (مصطکی، صمغ یا شیره رزینی زردرنگی است که از شاخهها و ساقههای درختچهای از خانواده پسته گرفته میشود) با شکر و روغنمالی شکم با روغنهایی مانند سیاهدانه خود برای رفع نفخ مفید است.
* یکی از علل نفخ معده، نوشیدن آب و نوشابههای گازدار به همراه غذا است. نوشیدن این مایعات با غذا، شیرهٔ معده را رقیق و سرد کرده و هضم غذا را به تاخیر میاندازد. غذاهای ایرانی اکثراً گوشتی بوده و همراه با میوه و سبزیجات است و نوشیدن مایعات به همراه این گونه غذاها، نفخ ایجاد میکند.* اگر شما در حین غذا خوردن و یا پس از آن دجار عطش میشوید، بهتر است که برای رفع عطش خود از ماست و میوههای ترش استفاده کنید.
* ریختن سبزیهای معطر روی غذا و پختن آنها با غذا نیز میتواند مانع نفخ معده شود. استفاده از آویشن روی غذاها از نفخ جلوگیری میکند. لوبیا و عدس را میتوان با کمی گلپر میل نمود که هم خوشمزه بوده و هم نفخ آن را میگیرد. به برخی غذاها نیز زیره اضافه میکنند تا نفخ آن گرفته شود.
* از راههای رفع اختلالات گوارشی به خصوص نفخ معده میتوان به مصرف برخی گیاهان دارویی و سنتی مثل زیره، رازیانه، گلپر، هل و آویشن اشاره کرد.
* همچنین مصرف دارچین برای درمان اختلالات گوارشی مثل نفخ معده کاربرد فراوان دارد.
* مصرف زنجبیل نیز به دلیل خاصیت ضد باکتریایی و آنتیاکسیدانی برای علاج دردهای معده موثر است. البته نباید فراموش کرد که مصرف زنجبیل برای افرادی که فشارخون بالا دارند خطرناک است.
* هویج هم تقویتکننده معده است که میتوان آن را به همراه غذا خورد.
* نعناع را هم میتوان به صورت خشک شده در ماست و دوغ یا به صورت شربت با غذا میل کرد چون به کاهش نفخ معده کمک میکند.
* مصرف ریحان نیز توصیه شده است.
اگر زیاد نفخ میکنید
* امام صادق (ع) “خوردن عسل با سیاه دانه جهت رفع گازهای شکم (نفخ معده) مفید است”
* برای درمان نفخ معده یک قاشق چای خوری پودر زنیان را با یک استکان عسل مخلوط نموده و بعد از هر وعده غذا یک قاشق چای خوری میل نمایید.
* اگر زیاد نفخ میکنید میتوانید 2 قاشق غذاخوری گلپر ساییده را با 2 قاشق غذاخوری پودر نبات مخلوط کنید و آن را به همراه عرق بهارنارنج، بنوشید.
* برای تخفیف نفخ شکمی، میتوان حدود 3 گرم روغن کرچک را در 18 گرم عرق انیسون مخلوط کرد و آن را به معده مالید.
* تخم کرفس 15 گرم . بادیان (رازیانه) 1 گرم . زنیان 1 گرم . همه را نرم کوبیده و با 25 گرم عسل مخلوط نمایید و روزی سه قاشق مربا خوری بعد از غذا میل نمایید.
* برای نفخ شکم میتوانید از یک فنجان جوشاندهٔ سبزیهای معطر استفاده کنید. به این صورت که مقداری از سبزی معطر مانند نعناع و یا زیره را داخل آب جوش ریخته و مانند چای دم کنید و آن را پس از غذا بنوشید. پس از دو ساعت که مرحلهٔ اول هضم غذا تمام شد، هر قدر آب میخواهید، میتوانید بنوشید و نگران نفخ معده نباشید. اگر در آب خود، مقداری عرق نعناع، عرق آویشن و یا هر نوع عرق سبزیهای معطر دیگر اضافه کنید، از شر نفخ معده خود کاملاً خلاص خواهید شد.
مصرف بیش از اندازه خوراکیها یی مانند خیار و کدو، منجر به نفخ معده میشود
نفاخها کدامند؟* بد نیست این را بدانید که از نظر طب سنتی، غذاهای بدرنگ و بدبو هم میتوانند باعث ایجاد نفخ بشوند. چرا؟ چون از نظر طب سنتی، حس معده بسیار قوی است. یعنی از خوراکیهای خوشبو لذت میبرد و از خوراکیهای بدرنگ و بو هم متنفر میشود. ورود اجباری خوراکیهای بدرنگ و بو به معده، باعث ایجاد اختلال در هضم آنها و ابتلا به نفخ خواهد شد.
نفخ معده چیست و راه درمان
* مصرف بیش از اندازه خوراکیهای مرطوبی مانند خیار و کدو میتواند منجر به ایجاد نفخ شود.
* برخی از خوراکیها مانند عدس و لوبیا هم بهخودیخود نفاخ هستند.
* به طور کلی افراد مبتلا به نفخ باید از مصرف ترشیها، آب سرد و غذاهای نفاخ پرهیز کنند.
چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟در صورت مشاهده مشکلات زیر همراه با نفخ، به پزشک مراجعه کنید:- درد شکم- مشاهده خون در مدفوع یا داشتن مدفوع سیاه و قیرمانند- اسهال- سوزش سردل که بدتر می شود- تهوع- کاهش وزن
گردآوری:بخش سلامت بیتوته
منابع:
tebyan.netfarsnews.comsalamaneh.com
باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .
خانهموبایل
نفخ معده چیست و راه درمان
نفخ معده
نفخ معده ، عارضهاي شايع و آزاردهنده
نفخ معده-برخلاف ي كه براي مشكل نفخ معده عنوان ميشود ، نفخ معده در روده كوچك اتفاق ميافتد. نفخ حالت تورم غيرطبيعي يا افزايش قطر ناحيه شكمي است.
نشانه شايع نفخ معده احساس پري و سفتي شكم است كه ميتواند منجر به درد شود.
علل ايجاد نفخ معده متعددند و عبارتند از :
– تجمع مايعات و گاز روده
– هضم نظم
– پرخوري
– حساسيت غذايي
– سندرم روده تحريكپذير
– عدم تحمل مواد غذايي مانند عدم تحمل لاكتوز (قند شير) و فروكتوز (قند ميوهها) نیز از علل دیگرنفخ معده است.
– طبع هوا (آئروفاژي)
– انسداد يا عفونت دستگاه گوارش
– خالي شدن سريع معده
– هضم مواد غذايي توليد كننده گاز نیز از دیگر علل نفخ معده یا شکم است.
– يبوست
– استرس يا اضطراب
– آلودگي به انگلهاي رودهاي مانند كرم آسكاريس
درمان نفخ معده
-اقدام اوليه در جهت درمان نفخ معده است،اطمينان از جويدن دقيق و مناسب غذا و اجتناب از غذاهاي چرب است. غذاهاي چرب با تاخير در خالي شدن معده از مواد غذايي باعث ايجاد نفخ معده ميشوند.
-همچنين حذف غذاهايي كه بدن تحمل آنها را ندارد مانند شير به بهبود نفخ معده كمك ميكند البته اين كار را تحت نظر متخصص انجام دهيد تا به خوبي مشخص شود حساسيت نسبت به چه موادي وجود دارد.
-نوشيدنيهاي گازدار را نيز بايد برای درمان نفخ معده از بره غذايي حذف کرد.
نفخ معده
-از غذاها و نوشيدنيهايي كه حاوي سوربيتول و فروكتوز افزودني هستند نيز بايد اجتناب نمود.
-مكملهاي فيبردار و غذاهاي سرشار از فيبر نشانههاي نفخ معده را تشديد ميكنند.
گاهي اوقات نفخ به يبوست مربوط ميشود و لذا ابتدا بايد اين مشكل را برطرف كرد.
به منظور تخفيف علائم نفخ معده راهكارهايي توصيه شده است. از جمله اين كه:نفخ معده چیست و راه درمان
– برای کاهش علائم نفخ معده ميزان مصرف غذاهاي سرشار از فيبر مانند سبزي و ميوه تازه، غلات و نان سبوس دار، پاستاي گندم سبوسدار و حبوبات را به تدريج افزايش دهيد.
– برای کاهش علائم نفخ معده روزانه آب كافي (تا هشت ليوان) بنوشيد. كمبود مايعات بدن باعث ايجاد يا تشديد يبوست شده به افزايش نفخ معده كمك ميكند به ويژه اگر غذاهاي فيبردار مصرف شود.
– از نوشيدنيهاي گازدار بپرهيزيد و از انواع كم يا بدون كالري، كافئين و سديم مانند چاي علفي استفاده كنيد. گاز Co2 موجود در حبابهاي نوشابه باعث نفخ معده ميشود و گاز ، تخليه معده را كند ميكند.
— برای کاهش علائم نفخ معده زياد قهوه، چاي و شكلات مصرف نكنيد زيرا باعث تحريك هاضمه و نفخ ميشوند.
– غذاهاي تازه و طبيعي بخوريد و از انواع غذاهاي سرد و بستهبندي شده اجتناب كنيد. يك علت توصيه عدم مصرف اين غذاها كاهش دريافت نمك است.
-برای کاهش علائم نفخ معده مرتب ورزش كنيد.زيرا ورزش باعث ترشح هورمونهايي ميشود كه به فعاليت روده كمك ميكنند.
– اگر شير يا محصولات لبني باعث نفخ معده ميشوند ، بايد انواع بدون لاكتوز را مصرف كرد.
– هضم چربي دشوار است و ممكن است باعث اسپاسم و در نتيجه نفخ شود.
– غذاهايي را كه باعث ايجاد نفخ ميشود را مشخص كنيد و به تدريج مصرف آنها را كاهش دهيد،اين مواد شامل كلم، كاهو ، بروكلي، پياز و سير ميشود.
– نوشيدنيهاي تهيه شده از بابونه ، نعناع و رازيانه براي دستگاه هاضمه مفيدند و به كاهش نفخ معده كمك ميكنند.
– نفخ معده ممكن است نشانه بيماريهاي گوارشي مانند سندرم روده تحريكپذير باشد. بنابراين عمل به توصيههاي ارائه شده جهت بهبود آن و در صورت ادامه ظهور علائم، تشخيص كلنيكي و درمان مناسب ضروري است.
منبع:iransalamat
بخوانید تا سالم بمانید
باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .
بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت
یکی از دردناکترین اختلالات گوارشی مربوط به نفخ کردن است. در این مطلب قصد دارم به معرفی این بیماری و روشهای مؤثر پیشگیری و درمان نفخ کردن بپردازم. با خواندن این مطلب دیگر نیازی نیست از عوارض نفخ شکم شکایت کنید.نفخ معده چیست و راه درمان
زمانی که حس میکنید معدهتان ورم کرده است، دچار نفخ شکم شدهاید. نفخ شکم به علت تجمع بیش از حد گاز معده یا اختلال در حرکت عضلات دستگاه گوارشی روی میدهد. در این شرایط فشار و درد در ناحیه معده روی خواهد داد و شکم، بزرگتر به نظر میرسد.
نفخ کردن گاهی اوقات با تجمع آب در بدن یکسان در نظر گرفته میشود هر چند ۲ مفهوم متفاوت هستند. به بیانی سادهتر، نفخ شکم به معنی افزایش تجمع مواد جامد، مایع یا گاز درون سیستم گوارش شماست.
گاهی اوقات مشاهده شده با اینکه فشاری در ناحیه شکم وجود ندارد اما فرد بهخاطر وجود حساسیت، حس میکند دچار نفخ شده است. حدود ۱۶-۳۰ درصد مردم بهطور معمول دچار نفخ میشوند بنابراین اختلال شایعی است.
نفخ شکم علاوه بر ایجاد درد، سبب بزرگ دیده شدن شکم هم میشود که اغلب با چربی شکمی اشتباه گرفته میشود.
اغلب اوقات نفخ کردن بهخاطر رژیم غذایی روی میدهد اما میتواند دلایل پزشکی نیز داشته باشد. در ادامه با روشهایی برای کاهش نفخ شکم آشنا خواهید شد.
اگر بعد از اینکه وعدهی غذایی بزرگی را مصرف میکنید دچار نفخ میشوید بنابراین وعدههای غذایی کوچکتر را انتخاب کنید و به تعداد وعدهها بیفزایید.
نفخ شکم برای عدهای دیگر هم لزوما با بزرگتر شدن معده یا احساس فشار در ناحیهی شکم همراه نیست؛ بلکه از علائم ظاهری، حس نفخ دارند. این افراد حتی با مصرف وعدههای کوچک نیز دچار نفخ میشوند.
به همین دلیل استفاده از وعدههای کوچکتر، مفید خواهد بود.
جویدن غذا علاوه بر اینکه سبب میشود تا هوای کمتری وارد بدن شود باعث خواهد شد تا سرعت غذا خوردن پایین بیاید و در نتیجه وعدهی غذایی کوچکتری را مصرف کنید.
اگر مواد غذایی که به آنها آلرژی دارید مصرف کنید، احتمال دارد معده گاز اضافی تولید کند. در ادامه فهرستی از مواد غذایی آلرژیزا را معرفی میکنم:
دو نوع منبع گاز در سیستم گوارشی وجود دارد:
آدامس جویدن، استفاده از نی و غذا خوردن حین صحبت کردن نیز سبب افزایش بلعیدن هوا میشود.
بعضی مواد غذاییِ حاوی فیبر، سبب تولید مقادیر بالایی گاز میشوند. حبوباتی مانند: لوبیا، عدس و غلات کامل ازجملهی آنها هستند.
بهتر است از یک دفترچه یادداشت استفاده کنید تا متوجه شوید کدام مادهی غذایی سبب تولید گاز بیشتری در بدن میشود. مواد غذایی چرب سبب کاهش سرعت گوارش و دیرتر خالی شدن معده میشوند که به دیرتر گرسنه شدن کمک میکند اما برای افرادی که مستعد نفخ کردن هستند دردسرسازند.
تحقیقات زیادی، نشان دادهاند که کربوهیدراتهای غیرقابل هضم که با فودمپ (FODMAP) شناخته میشوند سبب تشدید نشانههای سندرم روده تحریک پذیر خواهند شد.
سندرم روده تحریک پذیر، شایعترین بیماری گوارشی در دنیاست. علت این بیماری مشخص نیست اما ۱۴درصد افراد را به خود مبتلا کرده است که اغلب آنها نیز از وجود بیماری بیخبرند.
نشانههای این بیماری شامل: درد معده، اسهال یا یبوست است. اغلب افراد مبتلا، تجربهی نفخ شکم را داشتهاند و ۶۰درصد آنها نفخ کردن را بدتر از درد معده میدانند.
الکل قند را میتوانید در انواع نوشیدنیهای بدون شکر و آدامسها پیدا کنید. الکل قند را جزو شیرینکنندههای بیخطر میشناسند. هرچند آنها توسط باکتریهای موجود در رودهی بزرگ مصرف میشوند و مقادیر بالایی گاز تولید میکنند.
زایلیتول، سوربیتول و مانیتول، الکل قند هستند. اریتیتول اما مشکلات کمتری را ایجاد میکند اما باید در مصرف مقادیر بالای آن احتیاط به خرج داد.
مکملهای حاوی آنزیم میتوانند به هضم کربوهیدراتهای غیرقابل هضم کمک کنند. این مکملها عموما حاوی ۲ آنزیم هستند:
یکی از عمومیترین مشکلات گوارشی، یبوست است و علل مختلفی دارد. مطالعات زیادی نشان میدهند که یبوست سبب تشدید نفخ شکم میشود.
برای درمان یبوست، مصرف فیبرهای محلول در آب توصیه میشود. البته مصرف فیبر برای افراد مستعد نفخ باید همراه با احتیاط باشد چرا که فیبر خود سبب افزایش گاز معده میشود.
مصرف منیزیم و افزایش فعالیتهای ورزشی نیز میتواند به کاهش یبوست کمک کند.
گازهای تولیدی توسط باکتریهای روده، یکی از دلایل اصلی نفخ کردن هستند. میزان این باکتریها در بدن افراد، یکسان نیست.
تحقیقات زیادی نشان میدهند که مصرف مکملهای حاوی پروبیوتیک میتواند به کاهش تولید گاز و به تبع آن نفخ کمک کند. البته محققان اشاره میکنند با اینکه مصرف پروبیوتیک سبب کاهش گاز تولیدی معده میشود اما باعث از بین رفتن نشانههای نفخ نمیشود.
یکی از علل بروز نفخ، عملکرد تعادل ماهیچههای دستگاه گوارشی است. داروهای ضد اسپاسم نشان دادهاند که به حل این مشکل کمک میکنند.
روغن نعناع نیز دارای همین خاصیت ضد اسپاسم است. مطالعات زیادی نشان دادهاند که روغن نعناع سبب کاهش نشانههای سندرم روده تحریک پذیر ازجمله نفخ میشود.
اگر این عارضه شدت پیدا کرده و در روند عادی زندگی شما اخلال ایجاد کرده است حتما به پزشک مراجعه کنید. همیشه احتمال دارد که نفخ نشانهای از یک بیماری پنهان گوارشی باشد.
((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ <g.indexOf('category-')
سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است
9تومان
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
”
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
نفخ معده چیست و راه درمان
.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”
.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”
عاشق بدنسازی و تناسب اندام
خواص خوراکی ها
۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و
قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید
خواص حنا؛ ۱۲ خاصیت درمانی گیاه هزار و یک خاصیت
مکمل های افزایش وزن؛ ۱۰ نوع مکمل افزایش وزن و ارزش غذایی آنها
سگ هاسکی و هرآنچه باید درمورد نگهداری آن بدانید
خواص سمنو؛ طرز تهیه و خواص شگفتانگیز آن برای بدن
از بین بردن مورچه ها؛ مراحل و ابزارهایی که نیاز دارید
علت خون در ادرار و راه های درمان آن
بانمک ترین حیوانات دنیا که میتوانند واقعا خطرناک باشند
ایمن ترین خودروها در دنیا را بشناسید
بهترین فیلم های ۲۰۱۷ که در ذهن شما ماندگار خواهند شد
ثروتمندترین کشورهای جهان کداماند؟
بهترین کشورها برای زندگی در سال ۲۰۱۹
خنده دارترین جوایز نوبل در سال ۲۰۱۸ برای دستاوردهای علمی مضحک
۱۳۹۲/۰۱/۲۸
علمی ، پزشک, مطالب جدید
نظر ۱
نفخ شکم چیست؟ بررسی علل و راههای درمان آن
نفخ (bloating):
به احساس ورم و پري شكم و افزايش ميزان گاز در مجاري گوارش اطلاق ميگردد. علت نفخ معمولا وجود گاز زياد نيست، بلكه به خاطر كندي انقباضات عضلاني و حركات دودي مجاري گوارش ميباشد. مصرف غذاهاي چرب تخليه معده را به تاخير انداخته و ايجاد نفخ ميكنند. همچنين نفخ ميتواند به علت نشانگان روده تحريك پذير باشد (كه در آن انقباضات روده اي نظم ميگردد)- علت ديگر نفخ ميتواند تند تند غذا خوردن باشد. همچنين نفخ ميتواند نشانه برخي بيماريها مانند آپانديسيت و يا سنگ كيسه صفرا باشد. يبوست نيز ايجاد نفخ ميكند. نفخ بيشتر در زنان بروز ميكند. علت آن هم تغيير در سطح هورمونهاي بدن و افزايش احتباس آب و نمك در بافتهاي بدن، پيش از قاعدگي ميباشد.
نفخ معده چیست و راه درمان
علايم افزايش گاز روده ها:
1-افزايش آزاد سازي گاز روده.
2-آزاد سازي گاز بد بو.
3-آزاد سازي گاز پر سروصدا.
4-نفخ معده و شكم.
5-صداها و درد شكم.
علل نفخ متناوب و افزايش گاز روده ها:
1-افزايش توليد گاز:
* ميزان گاز توليد شده توسط باكتريهاي روده بزرگ در افراد مختلف متفاوت است.
* سوء هضم و سوءجذب غذا در روده كوچك باعث ميگردد تا غذاي هضم نشده بيشتري به قولون (روده بزرگ) وارد گردد. هرقدر ميزان غذاي هضم نشده در اختيار باكتريهاي روده برگ باشد گاز بيشتري نيز توليد خواهد شد. (مثل نارسايي لوزالمعده و يا اختلال عدم تحمل لاكتوز)
* رشد مفرط و انتشار باكتريهاي روده بزرگ به روده كوچك. با آنكه باكتريها منحصرا در روده بزرگ مستقرهستند، اما گاهي اوقات باكتريها به روده كوچك راه مي يابند. بنابراين غذا قبل از هضم و جذب توسط باكتريها مصرف گرديده و توليد گاز افزايش مي يابد.
2-انسداد فيزيكي: ميتواند در هر نقطه از مسير مجاري گوارش ايجاد شود.انسداد ممكن است دائم و يا موقت باشد، مثل تنگي باب المعده.
3-انسداد كاركردي: به علت عملكرد ضعيف عضلات معده و روده (كه محتويات معده و روده را به جلو ميراند) ايجاد ميگردد. هنگامي كه اين عضلات بدرستي عمل نمي كنند، محتويات روده اي تجمع يافته و باعث ورم و نفخ شكم ميگردد. چربي ها نيز ميتوانند باعث كندي حركات روده اي و تخليه معده گردد.
4-حساسيت مفرط روده اي: برخي افراد به افزايش اندك گاز روده ها نيز حساس بوده و احساس نفخ و ورم معده ميكنند.
5-مصرف برخي آنتي بيوتيكها و مسهل ها نيز ايجاد نفخ و گاز روده اي ميكنند.
نكته: گاز روده ها نشانه فعاليت طبيعي روده ها ميباشد. احتباس گاز روده نيز خطرناك نيست اما ميتواند باعث يبوست گردد.
نكته: تمام گاز موجود در مجاري گوارش از طريق مقعد خارج نمي گردند. برخي از طريق انتشار به خون راه يافته و از طريق ريه ها مجددا به هوا بازميگردند. برخي از گازها نيز در داخل مدفوع به دام افتاده و همراه با مدفوع دفع ميگردند.
نكته:هنگامي كه شما گاز روده را محبوس كرده و آن را خارج نميسازيد، در طي شب كه عضلات بدن شل ميشود گاز روده ها نيز بطور خودكار آزاد ميگردند.
تشخيص نفخ مزمن:
1-عكسبرداري اشعه x از شكم و روده كوچك.
2-اندازه گيري سرعت تخليه معده.
3-عكسبرداري فراصوت،سي تي اسكن و ام آرآي.
4-تستهاي سوء جذب و سوء هضم.
5-تست تنفسي هيدروژن و متان.
درمان نفخ و افزايش گاز روده ها:
نفخ معده چیست و راه درمان
1-چنانچه علت سوء هضم و نارسايي لوزالمعده باشد بايد مكمل آنزيمهاي لوزالمعده تجويز گردد.
2-چنانچه علت سوء هضم لاكتوز، فروكتوز و يا سوربيتول باشند، بايد غذاهاي حاوي اين قند ها از رژيم غذايي حذف گرديده و يا از مكمل آنزيمهاي گوارشي استفاده شود. آنزيمهاي alpha-galactosidase باعث هضم قندهاي كمپلكس گرديده و حجم گاز روده ها را كاهش ميدهند. مكمل هاي آنزيمهاي گوارشي موجود شامل لاكتاز، آميلاز، ليپاز، پروتئاز، سلولاز، پكتيناز، اينورتاز، گلوكوآميلاز، مالت دياستاز ميباشند.
3-چنانچه سوء هضم و سوء جذب به علت اختلال در عملكرد ديواره روده ها باشد، بايد با بيوپسي روده كوچك و كشف علت داروي مرتبط تجويز گردد.
4-چنانچه علت انسداد فيزيكي باشد، عمل جراحي بايد صورت گيرد.
5-چنانچه علت انسداد كاركردي باشد، بايستي ازداروهاي محرك فعاليت عضلات معده و روده كوچك نظير erythromycin وmetoclopramide مصرف كرد.
6-مصرف غذاهاي حاوي كربوهيدرات هاي هضم ناپذير بايد محدود و يا از رژيم غذايي حذف گردند.
7-غذا به آرامي و آهستگي صرف شود.
8-قدم زدن پس از صرف غذا حركات روده ها را تحريك ميكند.
9-مصرف داروي simethicone نيز ميتواند نفخ را كاهش دهد.
1-مصرف قرصهاي زغال فعال شده قبل از غذاهايي كه نفخ آور ميباشند گاز روده ها را كاهش ميدهند.
11-آنتي بيوتيك ريفاكسيمين rifaximin كه در درمان اسهال مرتبط با e-coli تجويز ميگردد نيز حجم گازهاي روده را كاهش ميدهد.
12-مصرف اندكي مايعات اسيدي همچون آب ليموترش و يا سركه همراه با غذا باعث تحريك ترشح اسيد هيدروكلريك و آنزيمهاي گوارشي ميگردد.
13-مصرف ماست، زيره سبز(cumin) ، زيره سياه(caraway) وزردچوبه(tumeric) گاز روده ها و نفخ را كاهش مي دهند.
14-تخمير، اوليگوساكاريدها را تجزيه كرده و توليد گاز آنها را كاهش ميدهد. به همين خاطر توفو tofu (پنير سويا) گاز خيلي كمتري نسبت به لوبياي پخته توليد ميكند.
15-براي كاهش خاصيت نفخ آوري لوبياي پخته، لوبيا را 24 ساعت درون آب بخيسانيد و سپس آب پز كنيد. اما اين كار مواد مغذي ديگر محلول در آب را نيز از لوبيا خارج ميسازد.
16-مصرف آنتي اسيد ها باد گلو را افزايش داده و نفخ را رفع ميكند.
17-نعناع، آويشن، فلفل فرنگي شيرين، ريحان، دارچين، زنجبيل و ليمو ترش باعث تسهيل عمل دفع گازهاي روده ها و باد گلو شده و ضد نفخ ميباشند.
18-جاي مصرف 3 وعده غذايي سنگين در روز از 6 وعده غذايي سبك استفاده كنيد.
کاهش نفخ و شکمی صاف؟!
اگر شما مایل هستید که شکمی صاف داشته باشید و یا از داشتن نفخ دائم شکم شاکی هستید به شما توصیه می کنیم که این مقاله را مطالعه نمایید.
اگر شما مایل هستید که شکمی صاف داشته باشید و یا از داشتن نفخ دائم شکم شاکی هستید به شما توصیه می کنیم که این مقاله را مطالعه نمایید. در ذیل از 8 غذایی برده می شود که باید برای پیشگیری از ایجاد نفخ از خوردن آنها اجتناب کنید. نکته قابل توجه دیگر این است که متخصصین تغذیه به افرادی که می خواهند شکمی صاف داشته باشند نیز توصیه نمودند که اگر از ایجاد نفخ جلوگیری کنند تا حدود 5/3 کیلوگرم از وزن خود را کاهش داده و شکم متناسب تری نیز خواهند داشت.
1- نمک
از خوردن بیش از اندازه نمک خودداری کنید. همچنین غذاهایی که به صورت کنسروی با نمک فراوان فرآوری شده اند چرا که نمک موجود سبب جذب آب شده و درنتیجه میزان احتباس آب در بدن شما افزایش یافته و حالت خمودی و کسالت به همراه پف کردگی و افزایش وزن می گردید.
2- کربوهیدرات ها
کربوهیدرات(برنج،نشاسته ها،نان،قندها) به عنوان منبع اصلی تولید انرزی در بدن هستند و نباید شما بیش از اندازه مصرف نمایید چرا که درصورت عدم فعالیت مناسب و یا ورزش، این مواد به صورت گلیکوژن در عضلات ذخیره و هر گرم گلیکوژن حدود 3 گرم آب را جذب می نماید درنتیجه شما دچار افزایش وزن خواهید شد.
3- سبزیجات خام
نصف پیمانه هویج پخته شده برابر یک پیمانه هویج خام مواد غذایی لازم را دارد اما هویج پخته میزان حجم کمتری را در معده اشغال نموده و هضم آن را آسانتر می نماید و در نتیجه از ایجاد نفخ زیاد در دستگاه گوارش شما پیشگیری می نماید. اگر شما از آن دسته کسانی هستید که با خوردن سبزیجات خام دچار نفخ شدید می گردید توصیه می کنیم که حتما از سبزیجات پخته یا بخارپز استفاده کنید.
4- غذاهای نفاخ
بعضی از غذاها هستند که به خودی خود در دستگاه گوارش ایجاد گاز می نمایند که می توان موارد ذیل را برد: گل کلم،کلم،کلم بروکلی،کلم فندقی،بروکلی،پیاز، فلفل و مرکبات.
5- آدامس جویدن
زمانی که شما آدامس می جوید هوای زیادی را می بلعید که در روده های شما به دام می افتد و به تدریج سبب نفخ بیشتری می گردد.
6- غذاهای سرخ کردنی
غذاهای خیلی چرب و سرخ کردنی خیلی دیرتر هضم می گردند لذا سبب ایجاد احساس سنگینی و دم در شما می گردد. البته منظور ما این نیست که اصلا غذاهای چرب یا سرخ کرده نخورید، بلکه باید به نوع روغنی که استفاده می کنید توجه بیشتری نمایید برای مصال سعی کنید از روغنهایی مثل روغن زیتون و روغن آرکادو، و همچنین از مواد چربی موجود در آجیل ها و حتی شکلات تلخ استفاده نمایید.
7- غذاهای تند و تیز
اگر ادویه های افزودنی مانند فلفل،جوز،میخک،پیاز و سیر، خردل و سبب تحریک معده و درنهایت تشدید نفخ می گردند از مصرف بیش از اندازه آنها بپرهیزید.
8- نوشابه های کربوهیدراتی و اسیدی
از نوشیدن نوشابه هایی که قند فراوان دارند و یا نوشیدنی هایی مثل قهوه، الکل، چای و آب میوه های مرکبات به مقدار فراوان خودداری کنید. بهتر است یک رژیم مناسب را انتخاب نموده و از موادی که در بالا ذکر شد در حد تعادل و کم، مصرف نمایید تا مشکل شما که نفخ و افزایش وزن است به راحتی حل گردد.
منبع: مجله سلامت
برچسب ها: bloating تشخیص نفخ درمان نفخ شکم شکم صاف علایم نفخ علل نفخ شکم گاز روده نفخ نفخ شکم نفخ مزمن
۱۳۹۲/۱۲/۱۱
سلام سه روزه که معده ام انگار توش باد جمع شده و زده به دنده هام.دراز که میکشم درد معده و دنده هام زیاد میشه،هر ده دقیقه میگیره و ول میکنه.تورو خدا جوابمو بدین حالم خیلی بده.
بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *
پاسخ دادن معادله امنیتی الزامی است . *
4
−
2
.hide-if-no-js {
display: none !important
}
برای دریافت و باخبر شدن از مطالب جدید مشترک خبرهی ما شوید.1