نشانه های کمبود روی در گیاهان

نشانه های کمبود روی در گیاهان
نشانه های کمبود روی در گیاهان

چنانچه در زمینه کشاورزی نیاز به مشاوره دارید، با ما تماس بگیرید. 

شماره های تماس: 02156538412

02156538413 – 02156538414

مدیر فروش: 09127696306

نشانه های کمبود روی در گیاهان

 

جهت آشنایی بیشتر با محصولات شرکت آرکا کود پردیس میتوانید کاتالوگ محصولات این شرکت را دانلود کنید.

+

+

+

+

+

+

+

+

+

روی (Zn)

روی به صورت کاتیون دو ظرفیتی توسط گیاهان جذب می شود. روی در گیاهان حداقل در ساختمان چهار آنزیم به کار رفته است و در بسیاری از سیستم های آنزیمی گیاه نقش کاتالیزوری فعال کننده و یا ساختمانی دارد و در گیاه در ساخته شدن و تخریب پروتئین ها دخیل است. مقدار هورمون های گیاهی نیز تحت تاثیر مقدار روی در گیاه هستند. همچنین مشخص شده است که روی در تنظیم آب گیاه نیز دخالت دارد. مقدار روی در خاک های آهکی بسیار اندک است. مقدار روی قابل استفاده در خاک های ایران به طور معمول کمتر از 8/0 میلی گرم در کیلوگرم خاک اندازه گیری شده در حالیکه در شرایط کاملاً مطلوب ، مقدار آن بایستی بیش از یک میلی گرم در کیلوگرم خاک باشد.

اگر غنی سازی محصولات کشاورزی نیز مطرح باشد صد در صد خاکهای زراعی کشور نیاز به روی خواهند داشت، بنابراین غلظت روی در محصولات کشاورزی کشور پایین بوده و علائم کمبود روی در اکثر محصولات زراعی و باغی به وضوح در سراسر کشور مشاهده میشود. جذب روی در مراحل مختلف رشد گیاه متفاوت است به طوری که بیشترین جذب در اولایل رشد صورت گرفته و به مرور زمان مقدار آن کاهش می یابد. در خاک های دارای واکنش قلیایی روی به صورت +Zn(OH) نیز میتواند جذب گیاه گردد.

علائم کمبود روی شامل: بروز لکه های بی شکل بر روی برگها است که به صورت پراکنده روی برگ قرار میگیرند. کمبود روی همچنین باعث ریز شدن برگهای تازه روییده شده و نیز باعث کاسته شدن فاصله بین گره ها می گردد.

روی و فسفر دو عنصر مهم در ساختار گیاهان هستند با این وجود بر اساس قوانین شیمی و آنچه در خاک مزرعه دیده می شود، این دو عنصر اثر رقابتی با یکدیگر دارند و وجود یکی ، جذب دیگری را محدود میکند. این مشکل همواره دست به گریبان بهره برداران بوده است و تنظیم تغذیه ای را در گیاهان برای گشاورزان گاهاً مشکل می نماید. زینک تیپ پلاس با تکنیکی خاص این دو عنصر را در کنار یکدیگر و در یک فرمولاسیون گرد آورده است و باعث شده نه تنها اثر رقابتی در این ترکیب وجود نداشته باشد  بلکه میزان جذب از حالت عادی هم بالاتر برود. محلولپاشی غلات در زمان ساقه دهی کمک شایانی به افزایش عملکرد خواهد نمود که به دلایل افزایش  کلروفیل گیاه و آنزیم های فعال در فرآیند غذا سازی گیاه صورت می پذیرد.

همچنین استفاده از روی قبل از تغییر رنگ میوه ، در درختان مثمر ، محصولات جالیزی و گلخانه ای ، علاوه بر خوشرنگی و بازارپسندی بسیار عالی میوه ، باعث بهبود کیفیت و طعم میوه نیز خواهد شد.

 

برچسب ها: بهبود کیفیت و طعم میوه

آرکا کود پردیس ، واردکننده و تولید کننده انواع کودهای ارگانیک و شیمیایی کشاورزی در ایران

میزبان صدای گرم شما هستیم.

شماره های تماس: 

02156538412 / 02156538413

02156538414 / 02156538415

مدیر فروش:

09127696306

تلفکس: 

02156538391

ایمیل:

pardisarka@gmail.com

info@arka-fertilizer.com

عضویت در خبرنامه:

عضویت

این گروه شامل برخی از شناخته شده ترین عناصر معدنی است. پتاسیم، کلسیم و منیزیم از درشت مغذی ها و کلر، روی و سدیم از ریزمغذی های این گروه هستند. این عناصر ممکن است در قالب یون های موجود در سیتوسول یا واکوئل ها یافت شوند و به شکل الکتروستاتیک یا در قالب لیگاندهایی با ترکیبات کربن دار بزرگتر ترکیب شوند.

پتاسیم که در قالب کاتیون k+ در گیاهان وجود دارد، نقش مهمی در تنظیم پتانسیل اسمزی سلول های گیاهی بازی می کند.

اولین علامت قابل مشاهده کمبود پتاسیم کلروز لکه ای یا حاشیه ای است که بعد از آن ابتدا به نکروزه نوک برگ ها و سپس حاشیه ها و بین رگبرگ ها منجر می شود. در بسیاری از تک لپه ای ها، ممکن است زخم های نکروزه در ابتدا در نوک برگ ها و حاشیه ها تشکیل شوند و پس از آن به طرف قاعده برگ پیشروی کنند. از آنجا که پتاسیم می تواند به برگ های جوان تر انتقال یابد، این علائم در ابتدا روی برگ های بالغ تر به سمت قاعده گیاه ظاهر می شوند.

همچنین ممکن است برگ ها لوله ای یا دچار پیچ خوردگی شوند. ممکن است ساقه های گیاهان رویارو با کمبود پتاسیم باریک و ضعیف باشند و نواحی میان گره ای کوتاه غیر معمولی داشته باشند. در ذرت دچار کمبود پتاسیم ممکن است ریشه ها نسبت به قارچ پوسیدگی ریشه حساس تر شود و این حساسیت و اثرات آن روی ساقه ، به افزایش تمایل گیاه به ورس ( خوابیدم روی زمین) منجر شود.نشانه های کمبود روی در گیاهان

یون های کلسیم دو نقش متمایز در گیاهان دارند:

کلسیم در کارکردی که به عنوان پیام‌بر ثانویه دارد، ممکن است به کالمودولین (پروتئینی که در سیتویول سلول های گیاهی یافت می شود) بچسبد. سپس کمپلکس کالمودولین به انواع مختلف پروتئین ها از جمله کیناز ها ، فسفاتازها، پروتئین های سیگنالی پیام رسان ثانویه و پروتئین های اسکلت سلولی متصل می شود و به این ترتیب تعدادی از فرایند های سلولی از کنترل نسخه برداری و حیات سلولی تا آزاد سازی سیگنال های شیمیایی را تنظیم می کند.

علائم مشخصه کمبود کلسیم شامل نکروزه شدن نواحی مریستمی جوان نظیر نوک ریشه ها یا برگ های جوان است، یعنی جایی که تقسیم سلول و تشکیل دیواره سلولی در سریع ترین وضعیت قرار دارد. نکروزه شدن در گیاهان کند رشد ممکن است تا یک کلروز عمومی و قلابی شدن روبه پایین برگ های جوان پیشرفت کند. همچنین ممکن است برگ های جوان بد شکل ظاهر شوند. ممکن است سیستم ریشه ای یک گیاه رویارو با کمبود کلسیم ، قلوه ای ، کوتاه و به شدت منشعب باشد. کوتولگی شدید بر اثر کمبود کلسیم نیز ممکن است در صورتی که نواحی مریستمی گیاه قبل از بلوغ بمیرند اتفاق بیفتد.

یون منیزیم در سلول های گیاهی نقش ویژه ای در فعال سازی آنزیم های دخیل در تنفس ، فتوسنتز و ساخت DNA و RNA دارند. همچنین منییزیم بخشی از ساختمان حلقوی مولکول کلروفیل است. یک علامت مشخصه کمبود منیزیم، کلروز بین رگبرگ های برگی است که ابتدا در برگ های پیرتر رخ می دهد، که علت آن تحرک زیاد این کاتیون است. این الگو کلروز به این دلیل رخ می دهد که کلروفیل دستجات آوندی برای مدت زمان طولانی تری در مقایسه با سلول های بین دستجات تحت تاثیر قرار نمی گیرد. در صورت گستردگی کمبود ، احتمال دارد برگ ها زرد یا سفید شوند. ممکن است نشانه دیگر کمبود منیزیم و پیری ریزش پیش از بلوغ برگ ها باشد.

 

عنصر کلر در گیاهان در قالب یون کلراید یافت می شود. این عنصر برای واکنش تجزیه آب در فتوسنتز که به واسطه آن اکسیژن تولید می شود مورد نیاز است. علاوه بر این ممکن است کلر برای تقسیم سلولی در برگ ها و ریشه ها ضروری باشد. گیاهانی که با کمبود کلر روبرو هستند دچار پژمردگی نوک برگ ها و متعاقب آن کلروزه شدن عمومی برگ ها می شوند. همچنین ممکن است برگ ها کاهش رشد نشان دهند. در نهایت ممکن است برگ ها به رنگ شبه برنزی در آیند. ریشه های گیاهان رویارو با کلر ممکن است از رشد بازماند و در نزدیکی نواحی راسی ریشه ضخیم شده باشند.

یون های کلر به شدت محلول هستند و عموما در خاک ها قابل دسترس هستند، زیرا کلر آب دریا از طریق باد به اتمسفر وارد شده و سپس از طریق باران به خاک باز می گردد. بنابراین کمبود کلر به ندرت فقط در گیاهان رشد یافته در زیستگاه های طبیعی یا کشاورزی، مشاهده می شود. اغلب گیاهان کلر را در غلظتی بالاتر از انچه برای کارکرد معمول خود نیاز دارند جذب می کنند.

 

تعدادی از آنزیم ها برای فعالیت خود به یون های روی نیاز دارند و ممکن است این عنصر برای بیسنتز کلروفیل در برخی از گیاهان هم ضروری باشد. کمبود روی با کاهش رشد بین گره ای به گیاهان با رشد روزت منجر می شود که در آنها برگ به شکل شعاعی در سطح و یا نزدیک به سطح زمین قرار می گیرند. ممکن است برگ ها کوچک و بدشکل هم باشند، و در حاشیه آنها ظاهر چین خورده پیدا‌ کند. ممکن است این علائم پیامد از دست دادن ظرفیت تولید کافی اکسین ایندول استیک اسید باشد. در برخی گونه ها ممکن است کلروز بین رگ برگی را در برگ های پیرتر نشان دهند و سپس نقاط نکروزه سفید گسترش یابند. ممکن است این کلروزه شدن بیانی از نیاز به روی برای سنتز کلروفیل باشد.

ممکن است گیاهانی که از مسیرهای ثبت کربن و ساز و کار اسید کراسولاسه بهره می برند به یون های سدیم نیاز داشته باشند. در این گیاهان یون سدیم برای باز سازی فسفواینول پیرووات یعنی ماده لازم برای کربوکسیلاسیون اولیه در مسیر های C4 و CAM حیاطی به نظر می رسد. در شرایط کمبود سدیم ، این گیاهان علائم کلروزه شدن نشان می دهند و حتی در تشکیل گل ناکام می مانند. برخی از گونه های C4 نیز از قرار گرفتن در معرض غلظت سدیم پایین سود میبرند. یون های سدیم از طریق افزایش گسترش سلول، رشد را تحریک می کنند و می توانند جایگزینی برای پتاسیم به عنوان یک ماده فعال اسمزی شوند.

 

منابع

 

کارشناس گیاه پزشکی از سازمان نظام مهندسی و منابع طبیعی استان البرز |
مشاور گلخانه |
کارشناسی زراعت و اصلاح نباتات

اگر می‌خواهید از آخرین و محبوب‌ترین مقالات ما در ایمیل خود مطلع شوید، همین الان ایمیل خود را در کادر زیر وارد کنید

سپاس، شما با موفقیت مشترک خبرنامه آبان شدید.

تعداد علاقه‌مندانی که تاکنون عضو خبرنامه ما شده‌اند

۱۲۵

۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۸۰۱ حافظ بهاری

۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۱۰۹۱ حافظ بهاری

۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۸۴۲ حافظ بهاری

۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۲۵۳۹ مهندس قهاری

۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۱۴۱۴ مهندس قهاری

۱۳۹۷-۰۵-۱۷ ۱۰۸۴ مهندس قهاری

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

ذخیره نام، ایمیل و وبسایت من در مرورگر برای زمانی که دوباره دیدگاهی می‌نویسم.

نشانه های کمبود روی در گیاهان

به ما در شبکه های اجتماعی بپیوندید
!

برای عضویت در خبرنامه و
دریافت
مطالب ایمیل خود را وارد کنید

سپاس، شما با موفقیت مشترک خبرنامه آبان شدید.

درباره ما

شرکت تجارت سبز آبان با بکارگیری تجارب 8 سال در عرصه صنعت کشاورزی فعالیت رسمی خود را در فروردین 96 آغاز نمود و در حال حاضر اصلی ترین فعالیت ما : تولید نشاء سبزی و صیفی، خدمات فنی و مهندسی کشاورزی، مشاوره و گیاه پزشکی، تولید انواع گل و گیاه می‌باشد. تلفن ثابت: 02636313121 تلفن همراه: 09121448047 ساعات پاسخ گویی: 8 صبح الی 9 شب

نشانه های کمبود روی در گیاهان
نشانه های کمبود روی در گیاهان
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *