مصرف قرص برای پریود نشدن

کارهای زیادی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا ریزش مو را کاهش دهید یا متوقف سازید. اما آنچه که انجام می دهید به علل  ریزش موهایتان،  بستگی دارد. در بعضی از مواقع  نظیر ریزش مو پس از بارداری، ممکن است که مشکل خود به خود بر طرف گردد و به خاطر داشته باشید که هر شخصی روزانه مقداری ریزش مو دارد که کاملا طبیعی است. وقتی که ریزش مو ادامه می یابد، مایلید که پزشکتان را ببینید. در این مقاله از بخش زیبایی،

روغن های گیاهی چگونه برای حفظ سلامتی مورد استفاده قرار می گیرند؟ در چند سال اخیر استفاده و محبوبیت روغن های گیاهی رشد چشم گیری داشته است. برند های زیادی این گونه روغن ها را تولید می کنند که خواصی مانند ضد اضطراب و ضد میکروب بودن، آنتی اکسیدان، ضد التهابی، تقویت ایمنی بدن، خواب آور و کاهش استرس نیز دارند. در این مقاله از بخش طب سنتی و داروهای گیاهی دکتر سلام، به فواید روغن های گیاهی برای کاهش وزن می پردازیم. یکی از

در مورد اسب درمانی چه می دانید؟ آیا با فواید و کاربردهای اسب درمانی آشنایی دارید؟ می دانید که با کمک این روش میتوان بیماری های روانی را درمان کرد؟ حیوانات به میزان فوق العاده ای می توانند حمایت احساسی ارائه دهند. فراتر از رابطه با حیوانات خانگی که بسیاری از ما آن را  تجربه کرده ایم، گاهی اوقات حیوانات از طریق به چالش کشیدن تجربیات عاطفی درمان جویان در تنظیمات درمانی شان، به آن ها کمک می کنند. در این مقاله از بخش روانشناسی

کودکان و نوجوانانی که درگیر اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) هستند، گاهی تا بزرگسالی با این علائم زندگی می کنند بدون این که حتی متوجه آن ها شوند. اگر چه SAD سومین اختلال سلامت ذهن رایج است، بسیاری از والدین و معلمان با علائم و نشانه های آن در کودکان و نوجوانان آشنا نیستند. اختلال اضطراب اجتماعی شامل ترس یا فوبیای شدید از موقعیت های اجتماعی یا عملکردی است. اگرچه بسیاری از نوجوانان اضطراب های نرمال ناشی از تغییرات بلوغ را تجربه می کنند، افرادی که

می دانید فیتوتراپی چیست؟ آیا می دانستید که واکنش نسبت به برخی از داروها چهارمین علت مرگ و میر در آمریکا است؟ با توجه به تحقیقات منتشر شده توسط دانشگاه هاروارد، احتمال واکنش نسبت به داروهای تجویزی حتی پس از آزمایش آن ها یک پنجم است. حتی داروهایی که به درستی تجویز شده بودند نیز باعث بستری شدن ۱.۹ میلیون نفر در هر سال می شدند، از این میان حدود ۸۴۰,۰۰۰ نفر تحت تاثیر عوارض جانبی دارو در بیمارستان بستری می شدند. تمام این ها

مصرف قرص برای پریود نشدن

 دلایل متعددی وجود دارد که بر اساس آن شما پی می برید که به بلیط لحظه آخری نیاز دارید. ممکن است یک مسئله مهم خانوادگی یا فرصت شغلی

در ابتدا باور بر این بود که چربی قهوه ای تنها در کودکان وجود دارد، اما بعدها دانشمندان آثاری از وجود این نوع چربی، در افراد بالغ نیز

در مورد همبرگر غیر ممکن چه می دانید؟ آیا این همبرگرها واقعا بدون گوشت درست می شوند؟ همبرگر های غیر ممکن در تمامی کشور قابل رویت در تمامی

می دانید چه کسانی به ایمپلنت چانه نیاز دارند؟ ایمپلنت های چانه برای ایجاد تعادل در قسمت پائینی چهره، ترمیم آرواره مربع شکل و یا چانه شکاف دار

اول از همه افراد باید مشخصات یک لثه سالم را بدانند. لثه سالم به طور عادی دارای علائمی مثل درد، سوزش، حجم اضافی، تغییر رنگ و یا تغییر

هر مادری، امیدوار است که دوران بارداری سالمی داشته باشد، اما گاهی اوقات عوارضی ناخواسته ایجاد می شود. دیابت بارداری یکی از شایع ترین

همانطور که می دانید هیدراته ماندن در دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نوشیدن مایعات کافی در دوران بارداری برای حفظ سلامتی

لوبیا و دانه های کامل مانند برنج قهوه ای، کینوا و گندم کامل، دارای فیبر زیادی هستند و سطح قند خون شما را افزایش نمی دهند. این مواد کلسترول را پایین می آورند و به شما احساس خوبی می دهند.

سرکه سیب برای خشک کردن زگیل ها و کشتن ویروس ها مفید است. خواص ضد میکروبی قوی دارد که در از بین بردن زگیل های تناسلی موثر است. اسید استیک موجود در سرکه سیب می تواند برخی از ویروس ها و باکتری ها را از بین ببرد.

روغن بابونه رومی یک ضد التهاب معروف است که هم برای انسان و هم برای سگ در صورت داشتن مشکلات پوستی مشابه مانند سوزش، سوختگی، جراحات، زخم یا اگزما بسیار عالی می باشد. این یک روغن بسیار ملایم است که به آرام کردن استرس سگ نیز کمک می کند.

روغن اسطوخودوس یک درمان مهم  موضعی برای مشکلات پوستی سگ مانند آلرژی و سوختگی است. این روغن  یک انتخاب رایج در بین روغن های ضروری  برای زخم ها و خارش پوست سگ می باشد.

برای درمان افسردگی و بد اخلاقی، صبح یک عدد موز بخورید. این میوه سروتونین مغز را افزایش داده و خوش اخلاقی را برایتان به ارمغان می آورد.

برای افزایش سوخت و ساز بدن، ناشتا آب بنوشید. نوشیدن آب لیمو ناشتا، باعث چربی سوزی می شود و میل کردن آب هویج ناشتا، کبد چرب را درمان می کند. همچنین خوردن آب سیب ناشتا، باعث درمان جوش و آکنه می شود.

جوشانده شنبیله می تواند خارش پوست سر را درمان کند. برای این منظور کمی شنبیله را در آب در حال جوش ریخته و پس از 15 دقیقه آن را صاف کنید و موهای خود را با این مایع بشویید. شما همچنین شاهد خوش حالتی موهای خود خواهید بود.

اثبات شده است که رژیم پالئو برای بهبود عدم تحمل گلوکز مفید است و به طور خاص، رژیم غذایی پالئو بیش از یک رژیم غذایی مدیترانه ای به منظور بهبود تحمل گلوکز در افراد مبتلا به بیماری های قلبی اثر بخش بوده است.

هر دو رژیم غذایی اتکینز و پالئو، افراد را به مصرف تمام غذاهای مغذی، از جمله گوشت تازه، ماهی، غذاهای دریایی، سبزیجات تازه، چربی های سالم و تشویق می کنند.

گزینه سالمی که برای مبتلایان به سرطان پروستات مناسب می باشد، خوردن گوجه فرنگی پخته است. گوجه فرنگی سرشار از آنتی اکسیدانی قوی به لیکوپن می باشد که زمانی که گوجه فرنگی پخته می شود، بدن به راحتی می تواند آن را جذب کند.

چگونه میتوان با ورزش به بهبودی رابطه جنسی پرداخت؟ همه ما می دانیم که مزایای ورزش کردن برای سلامتی بسیار زیاد است، از جمله

تمرین اسکات با تکیه به دیوار برای تقویت ران ها، مفاصل ران، ماهیچه های ساق پا و پایین تنه مناسب است. این تمرین ها

قرص LD را از روز ۵ تا ۷ دوره خود شروع می کنید. در حالت عادی بعد از مصرف ۲۱ قرص، مصرف قطع شده و به دنبال آن خونریزی شروع می شود و تا زمانی که می خواهید خونریزی به تعویق بیافتد ادامه می دهید، زمانی که مصرف را قطع کنید طی یک تا دو روز خونریزی در شما شروع خواهد شد.

اگر در روزهای ابتدایی دوره قاعدگی هستید، با یک قرص شروع کنید و اگر لکه بینی پیدا کردید دو قرص مصرف کنید تا لکه بینی تمام شود، پس از پایان لکه بینی دوباره یک قرص تا زمانی که می خواهید خونریزی رخ ندهد.
اگر در روزهای پایانی دوره قاعدگی هستید، چون امکان لکه بینی بالاتر می شود بهتر است از اول روزی ۲ قرص مصرف کنید و پس از اتمام لکه بینی به روزی یک قرص کاهش دهید . تا زمانی که می خواهید خونریزی رخ ندهد ادامه دهید.

این دارو برای خانمهای مجرد مشکلی را ایجاد نمی کند.

برای به تاخیر انداختن قاعدگی میتوان از قرصهای ال دی، اچ دی،تری فازیک،دزوسپتیو و استفاده کرد که البته با توجه به عوارض آن و وضعیت فعلی خود می بایست نوع قرص را انتخاب کنید مثلا تری فازیک نسبت به ال دی و اچ دی عوارض کمتری دارد ولی باعث افزایش لکه بینی بین قاعدگی میشود و برای کسانیکه دچار مشکل لکه بینی هستند توصیه نمیشود.

بسیاری از زنان، از داشتن دوره قاعدگی ماهانه احساس رضایت میکنند و حتی با پیش بینی زمان پریود، از نظر داشتن یک بدن سالم احساس اطمینان می کنند. اما برای عده ای دیگر، خونریزی ماهیانه یک اتفاق دردناک و ناتوان‌کننده است که میتواند بر فعالیتهای روزمره شان اثر منفی بگذارد.
خانم‌هایی که قاعدگیهای سنگین، طولانی، فراوان یا دردناک دارند و یا نشانه ها و علائم پیش از قاعدگی مانند درد سینه‌ها، نفخ و بی‌حوصلگی آنها را آزار میدهد، تمایل دارند که تناوب دوره های خونریزی ماهیانه را کاهش دهند.

مصرف قرص برای پریود نشدن

همچنین خانم‌های مبتلا به ناتوانی فیزیکی و ذهنی، اندومتریوز یا سایر مشکلات پزشکی از قبیل کم خونی، آسم، صرع که با قاعدگی وضع آنها بدتر می شود، از تاخیر انداختن و کاهش دفعات خونریزی سود میبرند.
عده‌ای دیگر هم تمایل دارند که در عروسیها، جشنها، مسافرتها،تعطیلات یا فصول امتحانات قاعدگی خود را به تاخیر اندازند. در زنان ورزشکار، خدمه پرواز و برخی مشاغل دیگر هم تاخیر یا توقف قاعدگی یک انتخاب مقبول است. البته همه پزشکان با این کار موافق نیستند و این مسئله هنوز مورد بحث است.

رایج ترین روشی که برای تاخیر انداختن قاعدگی وجود دارد، استفاده از قرص‌های ضدبارداری خوراکی است که حاوی ۲۱ قرص فعال حاوی استروژن و پروژسترون و به دنبال آن ۷ قرص بی اثر یا دارونما هستند.
در صورت استفاده عادی از این قرص‌ها، در طول هفته‌ای که از قرص‌های دارونما استفاده میشود، خونریزی اتفاق میافتد ولی خوردن طولانی‌تر قرص‌های فعال، قاعدگی را به تاخیر میاندازد. به عنوان مثال اگر قرص‌های فعال، ۶ یا ۹ یا ۱۲ روز، خورده شوند و به دنبال آن از قرص‌های دارونما استفاده شود، خونریزی به ترتیب ۷ یا ۱۰ یا ۱۳ روز به تاخیر میافتد. مصرف پشت سر هم قرصهای فعال باعث توقف کلی قاعدگی میگردد.
البته در مورد این سوِال که حذف دائم قاعدگی خطری در بردارد یا خیر، هنوز اطلاعات و تجربیات کافی برای پاسخ به این سوِال وجود ندارد ولی با این وجود، هنوز هیچ نتیجه بدی از قطع دائمی قاعدگی شناخته نشده است. هرچند تحقیقات زیادی لازم است تا این مسئله بررسی شود که آیا مصرف سالانه هورمونهای اضافی در درازمدت اثر سوئی بر سلامت فرد می‌گذارد یا خیر.

مطالعات محدودی نشان داده اند که آثار جانبی داروهای ضدبارداری خوراکی از قبیل درد سینه ها، سردرد، تغییرات رفتاری، آکنه، تغییرات وزن و تورم و ایجاد نقاط تیره در صورت، در برخی از افرادی که از این روش استفاده میکنند، دیده میشود. بسیاری از زنانی که این روش را برای اولین بار شروع کرده اند در طول ۳-۴ ماه اول، دچار خونریزیهایی بین دورههای قاعدگی میشوند.

البته خونریزی قابل انتظار است اما در طول زمان باید کاهش یابد و اگر باقی بماند یا شدید و آزاردهنده شود باید به پزشک مراجعه شود. در صورت فراموش کردن خوردن یکی از قرص‌ها یا مبتلا شدن به اسهال و استفراغ هم، احتمال خونریزیهای غیرقابل پیش‌بینی زیاد میشود.

در این زمانها باید از یکی دیگر از روش‌های ضد بارداری نیز استفاده شود، زیرا احتمال کاهش آثار قرص زیاد است. به هر حال در صورت شک یا داشتن نشانه های حاملگی از قبیل درد سینه ها، خستگی فراوان و کوفتگی صبحگاهی، یک تست حاملگی یا مراجعه به پزشک توصیه می‌شود. همچنین در صورت مشاهده علائمی نظیر درد شدید شکم، درد سینه، خلط خونی، تنگی تنفس، سردرد شدید وناگهانی، کاهش بینایی یا تاری دید ودرد شدید پا به دنبال مصرف داروهای ضدبارداری خوراکی، به پزشک خود مراجعه کنید.

در صورت تمایل به استفاده از هر یک از این روش‌ها جهت تاخیر قاعدگی، مهم نیست که در چه سنی باشید؛ بسیاری از دختران نوجوان که قاعدگیهای دردناک، نظم و زیاد دارند میتوانند از این قرص‌ها سود ببرند. تحقیقات نشان داده است که کاهش قاعدگی در تعداد غیبت‌های دانش‌آموزان، شرکت آنها در ورزش‌های گروهی وارتقاء سطح زندگی آنان تاثیر مثبت دارد. اگر شما قادر به استفاده از قرصهای ضدبارداری هستید و تمایل دارید که دفعات خونریزیهای خود را کاهش دهید .
میتوانید به روش ذکر شده از این قرص‌ها استفاده کنید. پزشک شما را در مورد چگونگی مصرف این قرص‌ها، دقیق‌تر راهنمایی میکند ولی به‌طورکلی بدانید که مصرف قرص‌های ضدبارداری خوراکی در زنان مبتلا به پرفشاری خون، دارای سابقه سکته مغزی، سابقه بیماری‌های کبدی، سابقه خانوادگی لخته شدن خون و یا سرطان پستان یا رحم ممنوعیت دارد.در مورد کسانی که بالای ۳۵ سال سن دارند و به صورت دائمی از سیگار استفاده میکنند هم احتیاط لازم است. مصرف قرص‌های ضدبارداری خوراکی در شرایط فوق میتواند بر شدت عوارض جانبی بیفزاید.


ms


سلام من يك هفته ديگه پريود ميشم و دقيقا همون روز ميرم مسافرت و ١٥ سالمه ميتونم قرص ld مصرف كنم تو رو خدا كمكم كنيد تا چند روز بايد ادامش بدم؟


پاسخ مشاور نی نی نما:

سلام بله می توانید از قرص ال دی یک هفته قبل از پریودی استفاده کنید و روز آخر مسافرت قطع کنید.


***

مصرف قرص برای پریود نشدن

همانطور که می دانید قرص‌های ضد بارداری حاوی هورمون هایی هستند که مانع آزاد شدن تخمک از تخمدان ها می‌شود.

مطالعات نشان می‌دهد که در بسیاری از زنان، مصرف این قرص‌ها عوارض جانبی را در پی دارد که اغلب این عوارض طی دو تا سه ماه پس از مصرف دارو کاهش یافته و از بین می‌روند.

شایع ترین عارضه ی قرص های ضدبارداری، قاعدگی های منقطع و لکه بینی است. این وضعیت معمولا در دوره های اول مصرف است و به مرور زمان معمولا بدن خود را با این قرص ها تطبیق خواهد داد.

از دیگر عوارض شایع می توان به موارد زیر اشاره کرد:


– تهوع


– سردرد


– درد سینه ها


– جوش های پوستی


– کاهش میل جنسی


– افسردگی


– تغییرات خلق وخو


– افزایش وزن

بسیاری از این علائم به دلیل استروژن موجود در قرص ها است.

“مصرف این قرص ها در افراد مبتلا به بیماری دیابت و قند خون بالا می‌تواند موجب تشدید بیماری شود. پس لازم است در این باره حتما با پزشک مشورت شود”

در برخی موارد، این عوارض بعد از چند دوره مصرف از بین می روند. اما اگر بعد از چند دوره مصرف، این عوارض همچنان باقی بماند، لازم است از نوع دیگری از قرص های جلوگیری استفاده شود.

اما مساله تنها این نیست. مصرف قرص های ضد بارداری عوارض جدی تری را نیز در پی دارد.

افزایش خطر فشار خون، لخته شدن خون، افزایش خطر حملات قلبی و مغزی، تومورهای کبدی و سنگ های صفراوی از جمله خطرات مصرف قرص های ضد بارداری مخصوصا در درازمدت هستند.

در برخی موارد، خطر این عوارض خواهد بود، مانند مواردی که خانم مصرف کننده دچار اضافه وزن باشد، بیش از 32 سال سن داشته باشد، سیگار بکشد، مبتلا به دیابت، فشار خون و یا چربی خون بالا باشد.

در واقع وجود هورمون استروژن در قرص است که سبب افزایش فشار خون می‌شود.

با این حال در سنین پایین خطر جدی وجود ندارد، اما مصرف دارو از سن 35 سالگی به بعد باید با احتیاط انجام شود.

مصرف این قرص ها در افراد مبتلا به بیماری دیابت و قند خون بالا می‌تواند موجب تشدید بیماری شود. پس لازم است در این باره حتما با پزشک مشورت شود.

بعلاوه آنکه محققان اظهار می دارند، قرص‌های جلوگیری ترکیبی حجم شیر مادر را کم می‌کند و بنابراین زنان شیرده در شش ماهه اول پس از زایمان نباید از این داروها استفاده کنند.

جدیدترین مطالعات نیز نشان می‌دهد خانم هایی که از قرص‌های ضد بارداری استفاده می‌کنند، یک و نیم برابر از سایر خانم ها به عفونت های روده ای مبتلا می‌شوند.


و اما در خصوص سرطان ها

برخی مطالعات ارتباط بین مصرف قرص های ضد بارداری با خطر سرطان سینه را نشان داده اند. برخی دیگر از مطالعات وجود این ارتباط را رد کره اند.

اما به طور کلی در خصوص ارتباط قرص های جلوگیری از بارداری و سرطان سینه می توان گفت: افزایش خطر سرطان سینه با مصرف قرص های ضد بارداری موقتی است و تنها در پنج سال اول مصرف می تواند نگران کننده باشد. اما در صورت قطع مصرف این قرص ها، خطر ابتلا به سرطان، به اندازه فردی خواهد بود که از قرص های جلوگیری استفاده نمی کند.

از طرفی به نظر می رسد خطر برخی سرطان ها با مصرف قرص های جلوگیری کاهش پیدا می کند، از جمله سرطان تخمدان که مطالعات بسیاری، تاثیر محافظتی قرص های جلوگیری در ابتلا به این سرطان را نشان داده اند.

با تمام این عوارض مطرح شده، برای آن دسته از خانم هایی که دارای عوامل خطر برده نیستند، مزیت ها و فواید مصرف قرص های ضدبارداری بر معایب و خطرات آنها می ارزد.

خانم ها بعد از مصرف این قرص ها معمولا قاعدگی های کوتاه تر، آسان تر و با درد کمتر را گزارش کرده اند.

این قرص ها می توانند به تنظیم دوره های قاعدگی کمک کنند، کم خونی فقر آهن را کاهش دهند و خطر تومورها و کیست های تخمدان را کاهش دهند. 

لطفاً درباره این مطلب نظر بدهید. نظرات و سوالات شما بعد از تایید نمایش داده خواهد شد.

تمامي حقوق مادي و معنوي سايت براي ني ني نما محفوظ مي باشد و استفاده از مطالب فقط بادرج و لينک سايت مجاز است.

 احمد عابدی

مقدمه

موضوع «طب و حج» از زوایای گوناگون قابل بررسی و پژوهش است که یکی از آنها رویکرد فقهی دارد و آن مسألة استفادة بانوان از دارو برای پیشگیری از عادت ماهانه است، به قصد استفادة هرچه بهتر از فرصت حضور در سرزمین وحی.

بسیاری از خانم‌ها برای آن­که بتوانند از زمان حضور در مدینة منوره و مکة مکرمه، به بهترین وجه استفاده کنند و فیض و برکت تشرّف به مسجدالنبی و مسجدالحرام را در تمام ایام داشته باشند، از قرص‌های جلوگیری از عادت ماهانه[1] استفاده می‌کنند. برخی نیز برای اینکه حج تمتع­شان به قِران یا اِفراد تبدیل نشود و یا به جهت ضیق وقت برای حضور در حرمین شریفین و  به قرص‌های اشاره شده روی می‌آورند.

از آنجا که خانم­ها با این مشکل مواجه­اند و تا کنون ندیده­ام کسی بحث فقهی مستقل و مستوفا در این خصوص داشته باشد، مناسب دیدم اصل «جواز» یا «عدم جوازِ» خوردن چنین قرص‌هایی را به بحث بگذارم.

مصرف قرص برای پریود نشدن

در ضمن، این مسأله تنها به بحث حج و عمره اختصاص ندارد بلکه خانم­ها در دیگر سفرهای زیارتی و یا در ماه مبارک رمضان نیز با چنین مشکلی مواجه هستند و برای گرفتن روزه در تمام روزهای ماه رمضان، چنین قرص‌هایی را می­خورند. مشکل زمانی مضاعف می‌­شود که برخی از آنان، وقتی از این داروها استفاده می‌کنند با وضعیتی مواجه می­شوند که نمی‌دانند باید احکام حایض را انجام دهند یا احکام شخص طاهر را ؟ و سرانجام، اعمال خود را با شک و تردید انجام می‌دهند.

 

فصل اول:

 اقوال یا احتمالات در مسأله

گرچه استفاده از قرص­های پیشگیری از عادت ماهانه در موارد خاص مبتلابه بوده و قریب به اتفاق بانوان زائر حج، عمره و دیگر سفرهای زیارتی و همچنین آنان­که تصمیم دارند تمام ایام ماه مبارک رمضان را روزه بگیرند، با آن مواجه هستند، لیکن در کتاب‌های فقهی از آن بحث نشده و لذا اقوال فقها را نمی‌توان به‌دست آورد.

گمان نشود که جدید بودنِ قرص‌های پیش­گفته، باعث شده است که این مسأله، از مسائل مستحدثه به حساب آید و به همین جهت در کلمات فقها چیزی در مورد آن یافت نشود؛ زیرا همان‌گونه که در ادامة این مقاله خواهد آمد، در زمان‌های دور و حتی در عصر نبوی(صلی الله علیه و آله) راه‌هایی برای جلوگیری از عادت ماهانة زنان وجود داشته و پیش­گیری از آن، به وسیلة داروها و نوشیدنی‌هایی ممکن بوده است.

در هر صورت، از اقوال فقهای قدیم چیزی در دست نداریم. تنها در استفتائات امام خمینی1 آمده است: «خوردن قرص برای جلوگیری از عادت ماهانه یا عقب انداختن آن در ایام حج، چنان‌چه برای بدن ضرر نداشته باشد اشکال ندارد.»[2] همین عبارت در کتاب مناسک حج نیز آمده است.[3] و این مسأله از معدود مسائلی است که هیچ‌یک از مراجع، که به کتاب مناسک حج پاورقی و تعلیقه زده‌اند، در اینجا حاشیه‌ای نداشته و گویا مورد اتفاق همة مراجع معظم تقلید بوده و همگی خوردن این قرص‌ها را به شرط ضرر نداشتن آن جایز می‌دانند.

احتمالات اشاره شده در مسأله عبارت­اند از:

1.  حرمت استفاده از قرص‌های جلوگیری از عادت ماهانه.

2.  جواز خوردن آن قرص‌ها.

3.  به‌شرط نداشتن ضرر، خوردن آن­ها جایز است.

4.  به شرط نداشتن ضرر مهم و معتنابه بر بدن، خوردن آن­ها جایز است.

5 .  خوردنش جایز است، مشروط به عدم اضرار بر بدن یا روان و اعصاب.

6 . خوردن آن­ها به قصد درک عبادات، مستحب است.

7.  خوردن چنین قرص­هایی جایز است، اما با اولویت ترک و نخوردن.

8 . توقف از فتوی به جواز یا حرمت یا استحباب و ترک خوردن آن­ها در عمل.

9.  فرق­گذاشتن بین جلوگیری وتأخیر؛ یعنی بگوییم قرص‌هایی که باعث جلوگیری می‌شود مجاز نیست ولی قرص‌هایی که تنها چند روز تأخیر می‌اندازد جایز است.

1.  تفاوت گذاشتن میان «حج و عمره» و «ماه رمضان»، یعنی در حج و عمره جایز است و در ماه رمضان برای روزه گرفتن جایز نیست.

آنچه گفتیم، احتمالاتی است که در این مسأله وجود دارد و تمام این­ها مربوط به حکم اولی مسأله است با قطع نظر از احکام ثانوی. بنابراین، در موارد ضرورت یا عسر و حرج و مواقعی که خانمی در کاروانی است که اعضای کاروان نمی‌توانند به خاطر او صبر کنند و آن خانم نیز برایش جدا شدن از کاروان ممکن نیست و ضرورت باعث احکام خاصی برای او می‌گردد، اینها خارج از موضوع بحث مقالة حاضر است.

 

 

 

فصل دوم:

 تأسیس اصل

آیا اصل اولی در مسألة «استفاده کردن بانوان از قرص‌های جلوگیری از عادت ماهانه برای انجام مناسک حج و عمره» چیست؟

اصل اولی در استفاده کردن از دارویی که علم به عدم ضرر آن داریم.

اصل اولی در استفاده کردن از دارویی که علم یا ظن به ضرر معتنابه آن نداریم.

و اصل اولی در استفاده کردن از دارویی که پزشک خبره و امین، شهادت به عدم ضرر آن داده، جواز و اباحه است؛ یعنی اصالة الاباحه دلیل بر جواز خوردن چنین دارویی است. بلکه می‌توان ادعا کرد که اگر انسان علم به ضرر چیزی داشته باشد اما آن ضرر عرفاً و نزد عقلا قابل اعتنا نباشد، استفاده و تناول آن چیز اشکال ندارد؛ مثلاً شاید بسیاری از مردم علم دارند که خوردن قند یا روغن نباتی یا نگاه طولانی به تلویزیون برای سلامتی انسان ضرر دارد اما این ضرر چیزی است که نوع مردم و عقلا به آن اعتنا نمی‌کنند، با این­که می‌دانند قند ضرر دارد ولی استفاده می‌کنند؛ یعنی ضرر غیر معتنابه است، این‌گونه امور و اشیا را  نمی‌توان گفت حرام هستند.

بنابراین، اصل اولی در خوردن قرص‌های جلوگیری از عادت ماهانه، اگر ضرر نداشته باشند یا ضرر داشته باشند اما ضرر آن­ها به‌گونه‌ای است که عرف و عقلا به آن اعتنا نمی‌کنند، اباحه تناول می‌باشد.

ممکن است کسی ادعا کند اصل اولی در استفاده از این قرص‌ها، حرمت آن است؛ زیرا:

1.  اصل در اشیاء حظر است.

2.  چنین کاری مبارزه با قضا و قدر الهی است؛ زیرا مقدّر خدای متعال آن است که زنان در ایام مشخصی عادت ماهانه داشته باشند و خوردن این قرص‌ها معارضه با تقدیر الهی است.

3.  جلوگیری از عادت ماهانه مصداق تغییر خلقت خداوند است که عملی شیطانی بوده و حرام می‌باشد. و آیه شریفه: (وَ لآمُرَنَّهُمْ فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ).[4] نیز بر آن دلالت دارد.

بنابراین، اگر دلیل خاصی در مسأله وجود نداشته باشد، باید بگوییم اصل اولی اقتضای حرمت استفاده از آن­ها را دارد. اگر دلیل خاصی بود، از این اصل دست بر می‌داریم و گرنه به آن تمسک می‌کنیم.

استدلال­های سه­گانه به دلایل زیر قابل خدشه‌اند:

مصرف قرص برای پریود نشدن

پاسخ دلیل اول: در مبحث برائت، در نزاع میان اصولی و اخباریی، ثابت شده است که اصل در اشیا، اباحه است و اصالة الحظر قابل اثبات نیست.

پاسخ دلیل دوم: گرچه تقدیر الهی، بر وجودِ عادت ماهانه برای زنان است ولی امکان تغییر آن با استفاده از برخی داروها نیز جزو قضا و قدر الهی است. اگر مریض شدن شخصی به تقدیر الهی است مراجعة او به پزشک و استفاده از دارو و بهبود یافتن او نیز جزو تقدیر الهی است.

اگر این اشکال صحیح باشد، باید هیچ مریضی به پزشک مراجعه نکند! درحالی‌که هیچ‌‌کس مراجعه به طبیب را معارضه با قضا و قدر الهی نمی‌داند؛ به عبارت دیگر، این‌گونه تقدیرات الهی مطلق و بدون قید و شرط نبوده و لذا قابل تغییر می‌باشند. استفاده از اسباب و مسبباتی که خدای متعال آفریده، جایز است. تقدیراتی که مربوط به لوح محو و اثبات هستند با دعا، صدقه، نفرین، بداء و علل و اسباب مادی قابل تغییرند و خود این قابل تغییر بودن نیز جزو تقدیرات الهی است.

 

پاسخ دلیل سوم:  اولاً، عرفِ مردم، استعمال دارو و قرص برای تأخیر انداختن عادت ماهانه را «تغییر خلقت خداوند» نمی‌دانند؛ یعنی اینجا شبهة مصداقیه دلیل است، تغییر خلقت خداوند عمل شیطانی است اما معلوم نیست خوردن چنین قرص‌هایی تغییر خلقت باشد و شبهة مصداقیه دلیل جای برائت است.

ثانیاً، مقصود از تغییر خلقت خداوند، تغییر دادن رنگ چهره، یا خال‌کوبی، یا خصی نمودن حیوانات یا انسان‌ها نیست، گرچه هر کدام از این­ها را برخی از مفسران قائل شده‌اند، بلکه معنای صحیح آن است که از حضرت امام باقر و حضرت امام صادق8 نقل شده است که مراد از خلقت خداوند، دین خداوند است و مراد حرام کردن حلال الهی یا حلال شمردن حرام الهی است که عملی شیطانی بوده و قطعاً حرام می­باشد.[5] و آیه شریفة (لاَ تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ)[6] نیز به روشنی دلالت دارد که مقصود از خلق خداوند، دین الهی و امر و نهی خدای متعال است. بنابراین، آیة شریفة (وَ لآَمُرَنَّهُمْ فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ) دلالتی بر حرمت تغییر دادن عادت ماهانه ندارد. البته شاید بتوان ادعا کرد تغییر جنسیت می‌تواند نمونه‌ای از تغییر خلقت خداوند بوده و عمل شیطانی محسوب گردد.

اگر ثابت شود که مقصود از این آیة شریفه «اخصاء» است، در این صورت می‌توان از آن، برای قرص خوردن برای جلوگیری از حمل یا از عادت ماهانه استیناس نمود، ولی روشن شد که مقصود از آیه، اخصاء نیست.

و ثالثاً، اگر مقصود از تغییر خلقت، اموری از قبیل اخصا، وشم یا خال‌کوبی، بریدن گوش و نابینا کردن حیوانات باشد، دلیلی بر حرمت این امور به صورت مطلق نداریم، مگر آن­که مصداق اذیت کردن حیوانات باشند که در این صورت حرام خواهند بود. چگونه می‌توان ادعا کرد که خال‌کوبی حرام است حتی اگر موجب اذیت حیوان نباشد؟! در این صورت چون این امور را نمی‌توان ادعا کرد به صورت مطلق حرام­اند، پس خوردن قرص برای جلوگیری از عادت ماهانه، حتی اگرچه تغییر خلقت خداوند باشد، دلیل بر حرمت نخواهد داشت؛ زیرا مصادیق ذکر شده بر تغییر خلقت، حرمت مطلق ندارند.

بنابراین، معلوم شد که اصل اولی در مسأله جواز و حلّیت خوردن این قرص‌ها است.

دو نکته:

1.  اهل سنت که مسألة «بداء» را قبول ندارند و قائل به جبر هستند، باید خوردن این قرص‌ها را حرام بدانند؛ زیرا تغییر دادن تقدیر الهی غیر ممکن است تکویناً و تشریعاً.

2.  این مسأله از مواردی است که میان علم فقه و علم کلام پیوند وثیق وجود دارد، مسألة بداء و قضا و قدر الهی و امکان تغییر در آن‌، که بحث کلامی است، با حکم فقهی مسأله ارتباط زیاد دارد.

 

 

فصل سوم:

 بررسی ادله حرمت

برای احتمال حرمت استفاده از قرص، جهت جلوگیری از عادت ماهانه در ایام حج و عمره، ممکن است به این موارد استدلال شود:

1.  جلوگیری از عادت ماهانه، باعث می‌شود که خون در رحم زنان باقی مانده و خارج نشود و چنین چیزی موجب پدید آمدن مرض‌های متعدد گردد و سبب آسیب رسیدن به بدن و سلامتی شود و چنین چیزی حرام است. همچنین، ممکن است باعث جلوگیری از حاملگی شود و بلکه آنان را عقیم نماید.

2.  خوردن قرص‌ برای جلوگیری از عادت ماهانه، خلاف تکوین و سنت الهی در خلقت زنان بوده و معارضه با ارادة الهی است. اوامر و نواهی شرعی تابع اراده و کراهت الهی هستند و ارادة خداوند بر جریان عادت ماهانة زنان است و کسی که چنین قرص‌هایی را می‌خورد، ارادة او به ضد ارادة خداوند تعلّق گرفته است.

3.  در قدیم، راه‌هایی برای جلوگیری از عادت ماهانه وجود داشته؛ مثلاً نوشیدن آب و عصارة چوب اراک هیچ ضرری برای بدن ندارد و باعث جلوگیری از عادت ماهانه است و در عین حال در هیچ روایتی در شیعه و اهل سنت به آن اشاره نشده و معصومین: خوردن آن را برای جلوگیری از عادت ماهانه در ایام حج یا ماه رمضان تجویز نکرده‌اند و حتی در هیچ روایتی نیز نیامده است که شخصی آن را سؤال کرده باشد. گویا عدم جواز شرب آن مسلم انگاشته شده بود؛ به عبارت دیگر، از روایات فراوانی استفاده می‌شود که در صدر اسلام زنان با این­که می‌توانستند از عادت ماهانه جلوگیری کنند ولی این کار را انجام نمی‌دادند و در آن ایام از انجام عباداتی که مشروط به طهارت بوده خودداری می‌کردند. از اینجا معلوم می‌شود ارتکاز متشرعه بر این بوده که جلوگیری از عادت ماهانه مجاز نیست و شاید بتوان ادعا کرد علت آن­که در کلمات فقها نیز این مسأله مطرح نشده، همین ارتکاز باشد که آنان نیز عدم جواز را امری مسلّم و مفروغ منه می‌دانسته‌اند.

اولاً، هیچ‌یک از این استدلال‌ها تمام نیست؛ زیرا وضع جسمی بانوان یکسان نیست. برخی از این قرص‌ها برای بعضی از بانوان، در بعضی شرایط زیان­آور بوده و سلامتی آنان را به خطر می‌اندازد ولی همة آنان چنین نیستند و نمی‌توان به جهت ضرری که بعضی از قرص‌های یاد شده برای بعضی از بانوان، در بعضی از شرایط خاص پدید آورده است، یک حکم کلی صادر کرد و گفت تمام این قرص‌ها برای همة بانوان حرام است.

ثانیاً، بحث ما دربارة حکم اولیِ مسأله است نه حکم ثانوی؛ یعنی مفروض بحث آن است که خوردن چنین قرص‌هایی ضرر ندارد، در این صورت محل بحث است­که استفادة آن­ها حلال است یا حرام؟ ولی وقتی ضرر داشته باشند خارج از محل بحث است. ضرر خودش یک عنوان ثانوی است و حکم خوردن این قرص‌ها در صورت وجود ضرر، در فصل پایانی این مقاله مطرح خواهد شد.

ثالثاً، اگر خوردن قرص سبب پیدایش مرض باشد، همین مقدمة حرام بوده و مقدمة حرام، حرام نیست مگر مقدمة اخیر که آخرین جزء علّت تامه باشد و معلول که همان ضرر و مرض باشد، به‌دنبال آن حاصل شود. اما اگر خوردن قرص، علّت تامه نبود، بلکه جزء العلّه ـ مثلاً مقتضی پیدایش مرض ـ باشد، در این صورت نمی‌توان حکم به حرمت خوردن آن­ها داد.

رابعاً، مرجع در تشخیص ضرر، یا شخص مکلف است، یا عرف عام و یا عرف خاص.  مقصود از عرف خاص در اینجا اهل خبره؛ یعنی پزشکان و داروسازان امین و مورد وثوق­اند و فرض مسأله آن است که شخص مکلف علم به ضرر قرص‌ها ندارد، نوع بانوان نیز از آن­ها استفاده می‌کنند، پزشکان نیز استفاده از آن­ها را بی‌ضرر می‌شمارند.

خامساً، در آینده خواهیم نوشت که هر نوع ضرری حرام نیست، بلکه باید ضرر، جانی و معتنابه عندالعقلا باشد تا حرام باشد و ضرر این قرص‌ها در آن حدّ  نیست که عقلا به آن اعتنا کنند. در ضمن برخی از این جواب‌ها صغروی بودند و برخی مربوط به منع کبری.

پاسخ دلیل دوم: اگر مقصود از دلیل دوم این است که انسان باید راضی به قضا و قدر الهی باشد و نباید آن را تغییر داد، پاسخ آن در بحث از تأسیس اصل اولی در مسأله گذشت و اگر مقصود آن است که ارادة الهی بر عادت ماهانة بانوان است و خوردن قرص مخالف با این ارادة الهی است و چون اراده از مقدمات امر است، پس امر خداوند به وجود عادت ماهانه است و نباید با آن مخالفت نمود، پاسخ این است که در اینجا میان ارادة تکوینی و ارادة تشریعی خلط شده است؛ ارادة تکوینی بر عادت ماهانة زنان است و این ارادة تکوینی تخلّف پذیر و قابل تغییر است و اراده تکوینی خداوند بر این است که می‌توان با خوردن قرص، از این عادت ماهانه جلوگیری کرد، لیکن این اراده‌های تکوینی هرگز سبب امر و دستور نمی‌شوند. اوامر تشریعی تابع ارادة تشریعی هستند و از این دلیل استفاده نمی‌شود که خداوند ارادة تشریعی بر تحقّق عادت ماهانه زنان داشته باشد و اگر مقصود از این دلیل آن است که انسان باید تابع ارادة الهی و تسلیم قضا و قدر باشد، در این صورت بحث صبغة اخلاقی به خود گرفته و از بحث فقهی خارج می‌شود.

پاسخ دلیل سوم: وظیفة شارع مقدس، بیان احکامِ شرعی است نه بیان راه‌ حل‌ها. اگر خانمی می­پرسد: وقتی در ایام حج حایض می­شود وظیفه­اش نسبت به مناسک حج چیست، شارع باید وظیفة او را نسبت به عباداتش در حال حیض بیان کند نه این­که بگوید سعی کن عادت ماهانه نشوی! و به همین دلیل است ­که در روایات اشاره‌ای به راه‌های جلوگیری از عادت ماهانه نشده است؛ مثلاً اگر مردی سؤال کند:  «اگر در داخل کشتی باشم و نتوانم قبله را پیدا کنم وظیفه­ام نسبت به نماز چیست؟» در پاخ وی نمی‌توان گفت که «سعی کن سوار کشتی نشوی»، بلکه باید پاسخش را داد. به همین جهت، روایات همیشه حکم حایض را بیان کرده، نه راه حایض نشدن را.

پس علت نپرسیدن و مطرح نشدن در روایات و کلمات فقها آن است که: خوردنِ عصارة چوب «اراک» حلال بوده و کسی در آن تردید نداشته است که بخواهد بپرسد و کسی که از «عصارة اراک» یا «گل بومادران» و یا «معجون تخم خرفه»، «تباشیر هندی» و «عرق بید» استفاده می‌کند، حایض نمی‌شود و وقتی حایض نیست دیگر سؤال کردن وجهی ندارد و هیچ قرینه یا دلالت تاریخی نداریم که متشرعه در صدر اسلام نسبت به جلو‌گیری از عادت ماهانه چگونه رفتار می‌کرده‌اند.

تا اینجا معلوم شد که دلالت هیچ‌کدام از ادله حرمت تمام نیست.

 

بررسی ادله جواز

1.  صرف «نبود دلیل بر حرمت» کافی است که حکم به جواز شود؛ زیرا اصل بر حلیت و اباحة هر چیزی است، مگر آن­که دلیلی بر حرمت آن یافت شود. به عبارتی، دلیل «اصالة الحلّیه» حکم به اباحة اکل چنین قرص‌هایی را می­دهد، مگر آن­که دلیل خاصی بر حرمت یافت شود.

2.  روایات خاص:

الف) مرسلة حسین بن علی بن یقطین؛ وی می‌گوید: خواهرم در سفر حج همراه من بود، وقتی به مکه رسیدیم، او حایض گردید و چون ترس فوت شدن حج را داشت بسیار نگران بود. خدمت امام هفتم(علیه السلام) رسیده و توضیح دادم، حضرت فرمود: به او بگو پنبه‌ای را با «ماء اللبن» آمیخته و در رحم قرار دهد تا خون قطع گردد و اعمال خود را انجام دهد. او نیز چنین کرد.[7]

مرحوم شیخ حرّ عاملی از این حدیث جواز و بلکه استحباب جلوگیری از عادت ماهانه برای انجام اعمال حج را فهمیده است ولذا عنوان باب 92 از ابواب طواف را این‌گونه قرار داده است: «باب ما یستحب ان تعالج به الحائض نفسها لقطع الدم».

ولی این استفاده و بلکه استدلال به این حدیث از چند جهت اشکال دارد:

اولاً سند حدیث مرسله است؛ زیرا در سند آمده است «عن احمد بن محمد أو غیره».

ثانیاً این خانم ابتدا حایض شده و سپس امام(علیه السلام) راهی را بیان فرموده برای قطع شدن خون. احتمال دارد که خون به مدت سه روز، که اقل حیض است، جاری بوده و پس از آن علاج قطع خون انجام شده باشد. بنابراین، این دلیل شامل نمی‌شود بر جایی که از اصل وقوع حیض پیش­گیری می­گردد. پس این حدیث فقط علاج طول مدت را می‌فهماند نه جلوگیری از اصل آن را.

ثالثاً امام(علیه السلام) طبق این حدیث امر به علاج نکرده است تا بشود از آن، استفادة استحباب نمود، بلکه امام فرموده است: به پدرت بگو که پدر آن خانم به او امر کند به علاج و امر پدر بوده و دلالت بر وجوب دارد ولی از باب اطاعت امر والد نه از باب دلالت کلام امام معصوم(علیه السلام).

ب)  روایات باب 93 دلالت دارد بر جواز کاری که زنان برای تأخیر انداختن عادت ماهانه انجام می‌دهند.[8]

ولی این استدلال نیز ناتمام است؛ زیرا گرچه برخی از این روایات صحیح السند و برخی موثق هستند، ولی حداکثر چیزی که از این روایات به دست می‌آید آن است که مستحب است زن حائض دعای مأثور در این روایات را بخواند تا خون زودتر قطع شود. بنابراین، این روایات تنها دلالت دارد بر این­که دعا خواندن برای قطع خون جایز است اما دلالت ندارد بر اینکه هر کار دیگری ـ از جمله خوردنِ قرص ـ  برای جلوگیری از عادت ماهانه جایز است و تعدی کردن از دعا که از اسباب معنوی است و در هر وضعیتی مطلوب است، به قرص خوردن که از اسباب طبیعی و مادی است، از افحش انواع قیاس ممنوع است. علاوه آن­که این روایات دربارة جلوگیری از عادت ماهانه نیست بلکه برای قطع شدن خون یعنی تقلیل مدت جریان خون است و شاید جلوگیری جایز نباشد اما تقلیل مدت مجاز باشد.

ج) کسی که برای جلوگیری از عادت ماهانه و به قصد انجام عبادات، قرص می‌خورد، او مصلح است و «یُصْلِحْنَ مَا أَرَدْنَ أَنْ یُصْلِحْنَ»[9] بنابراین، هر عملی که به قصد اصلاح عبادات و مناسک خود انجام می‌دهد صحیح است.

این استدلال صحیح نیست؛ زیرا شاید اصلاح در این روایت به معنای تقدیم داشتن طواف بر وقوفین باشد، به قرینه روایت 9 همان باب که می‌فرماید: «أَ یَصْلُحُ لَهَا أَنْ تُعَجِّلَ طَوَافَهَا طَوَافَ الْحَجِّ قَبْلَ أَنْ تَأْتِیَ مِنًى» [1]  و دلیل نداریم که هر نوع اصلاحی و هر عملی که به قصد اصلاح باشد صحیح است.

3.  سومین دلیلی که ممکن است بر جواز خوردن قرص برای جلوگیری از عادت‌ ماهانه به آن تمسک جست این است: اگر بانوان از قرص‌ استفاده نکنند، شاید موجب شوند که اعضای یک کاروان به خاطر آنان معطل شود و گاهی آنان در مضیقه قرار گیرند یا فرصت صبر کردن نداشته باشند.

ولی این استدلال نیز صحیح نیست؛ زیرا:

اولاً: اختصاص به سفر حج و عمره داشته و شامل خوردن قرص برای انجام روزة ماه مبارک رمضان نمی‌شود.

ثانیاً: با فرض صحّت این استدلال مربوط به حکم ثانوی می‌شود؛ زیرا ضرورت و ضرر و از عناوین ثانویه هستند و بحث ما در جایی است که اگر هیچ مانعی در کار نباشد و عادت ماهانة زن باعث تأخیر در سفر کاروان یا عجله یا نباشد آیا جایز است در شرایط عادی زن قرص بخورد تا عادت ماهانه را تأخیر بیاندازد یا خیر؟

ثالثاً: نداشتن فرصت صبر و معطل شدن اعضای کاروان، با گرفتن نایب یا با قضا کردن مناسکی که متوقف بر طهارت است یا با تبدیل حج تمتع به قِران یا اِفراد قابل جبران است.

از آنچه گذشت معلوم شد که تنها دلیل اول از ادلة جواز قابل اعتماد است.

نتیجه:

جایز است بانوان از قرص‌های جلوگیری از عادت ماهانه استفاده کنند، گرچه اولَی و بهتر آن است که ـ در عین جواز استفاده از قرص­های یاد شده ـ از خوردن آن­ها خودداری ورزند و این اولویت به جهت ادلة حرمت و نبودن نصّ خاص بر جواز و به جهت احتیاط در شبهه تحریمیه است و اگر خداوند به زنان اجازه داده که در ایام عادت روزة خود را افطار کنند یا در ایام حج برخی از عبادات را انجام نداده و بعد قضا نمایند، پس اگر این‌گونه عمل کنند بهتر است.

در ضمن جواز خوردن این قرص‌ها مشروط است به این­که ضرر مهمّ معتدّبه (قابل اعتنا) نزد عقلا که نوع مردم به آن اهمیت می­دهند، نداشته باشد و یا آن­که اگر چنین ضرری دارد، مکلف علم به آن نداشته باشد.

 

فصل پنجم:

 بررسی اجمالی چند فرع

الف)  اگر خوردن قرص برای جلوگیری از عادت ماهانه جایز باشد، در حکم آن، فرقی بین ایام حج و ماه مبارک رمضان نیست، پس هم برای انجام مناسک حج جایز خواهد بود و هم برای روزة رمضان و هم برای زیارت مشاهد مشرّفه در هر زمان از ایام سال. و نیز فرقی نیست که خوردن این قرص‌ها برای تمکن از انجام عبادات و به نیت انجام عبادت باشد یا به قصد دیگر.

ب)  فرقی نیست میان «خوردن قرص برای جلوگیری از عادت ماهانه» یا برای «تأخیر» آن، منع و تأخیر، هر دو در اصلِ جواز یکسان­اند، البته احتمال ضرر در «منع» از «تأخیر» است.

ج)  میان «خوردن قرص برای تأخیر عادت ماهانه» و برای «جلوگیری از حمل و بارداری» تفاوتی نیست. بله، در جلوگیری از بارداری، اگر احتمال عقیم شدن وجود داشته باشد حکم جدیدی پیش می­آید، ولی از جهت خوردنِ قرص با ایمن بودن از ضرر جسمانی و یا ضرر دیگر، تفاوتی در میان نیست.

د)  چیزی که در این مقاله از آن بحث شده، حکم اولی خوردن این قرص‌ها است و حکم ثانوی آن، از جهت ضرورت در حرکت کاروان‌ها در ایام حج و عمره و یا ضرر متوجه بر شخص و غیره، خارج از بحث این نوشتار است.

ه‍ ) جواز خوردن این قرص‌ها مشروط است، ولی شرط آن چیست؟ آیا به شرط علم به عدم ضرر، یا به شرط عدم علم به ضرر، یا به شرط عدم علم یا اطمینان یا ظن قوی به ضرر، یا به شرط عدم وجود ضرر واقعاً. ظاهراً احتمال سوم صحیح است. بنابراین، اگر خوردن این قرص‌ها واقعاً ضرر داشته باشد، اما مکلف علم و اطمینان به آن نداشته و از آن­ها استفاده کند، مرتکب فعل حرامی نشده است.

و)  اگر مکلف علم به ضرر ندارد اما ظن قوی یا ظن معتبر به وجود ضرر دارد، باز هم خوردن آن­ها حرام خواهد بود.

ز)  اگر علم به ضرر داشته باشد ولی این علم یا ظن او اشتباه بوده و واقعاً ضرری در میان نباشد، خوردن قرص در این صورت از مصادیق باب تجری است که برخی آن را حرام و برخی فقط مذموم به قبح فاعلی می‌دانند.

ح)  اگر قائل شدیم که خوردن قرص‌های یاد شده مطلقاً حرام است و یا در صورت وجود ضرر آن را حرام شمردیم و واقعاً نیز ضرر داشته باشد و با این حال، مکلف از این قرص‌ها استفاده کرد و عادت ماهانة او تأخیر افتاد، گرچه مرتکب فعل حرام شده ولی احکام شخص طاهر بر او جاری است و باید عبادات خود را انجام دهد.  باید گفت اینجا از مصادیق مسألة «ترتب» نیست و اختلافات مربوط به باب ترتب و امکان و استحالة امر به مهم در اینجا جاری نیست.

ط)  احکام بانوان از جهت استفاده از قرص‌ها متفاوت است. ممکن است آن قرص‌ها برای خانمی، اثری داشته باشد و برای خانم دیگر اثری دیگر، و قهراً حکم هر کدام متفاوت است و مرجع در این موارد پزشکان هستند.

ی)  اگر پزشک که خبره است و کسی که در حکم پزشک است، بگوید این قرص‌ها ضرر ندارند، اعتماد کردن به کلام آنان جایز است به شرط آن­که مورد وثوق باشند.

ک) برای پذیرش و اعتماد به نظریة پزشک، تعدّد لازم نیست، بنابراین، قول یک پزشک (خبره و موثق) قابل اعتماد است.

ل)  اگر علم داشت که قرص ضرر ندارد، درحالی‌که این علم خطا بود و واقعاً ضرر وجود دارد،  در اینجا شخص مرتکب حرام نشده و چنان‌چه آن­ها را بخورد گناه نکرده است.

م)  مقصود از ضرر در این مسأله چیست؟ آیا هر نوع ضرری موجب حرمت می‌شود؟ آیا خوردن هر چیزی که بر بدن انسان ضرر دارد حرام است؟ پاسخ آن است که گرچه معروف است ضرر زدن به خود حرام می­باشد ولی اثبات این ادعا مشکل است. اگر ضرری مصداق «القای نفس در تهلکه» باشد، از نظر عقل و شرع،  قبیح و حرام است. اما چیزی که ضرر جانی نباشد، نمی‌توان ادعا کرد که حرام است؛ مثلاً پرخوری برای انسان ضرر دارد، یا خوردن شیرینی و چربی ضرر دارد، آشامیدن آب قم، تنفس در هوای آلودة شهر تهران و صدها نمونه از این قبیل که مسلماً بر انسان و سلامتی او ضرر دارند، هیچ فقیهی نمی‌تواند حکم به حرمت این­ها صادر کند. بنابراین، گرچه فقها فرموده‌اند: خوردن قرص برای جلوگیری از عادت ماهانه، اگر ضرر داشته باشد جایز نیست، ولی این کلام را باید مقید و محدود کنیم به ضرری که منجر به خطر جانی می­شود و مصداق القای نفس در تهلکه است و عرف عقلا نیز آن ضرر را مهم می­دانند و پرهیز از آن را لازم می­شمارند. پس اگر خوردن این قرص‌ها برای سلامتی خانم‌ها ضرر داشته باشد اما ضرر به حدّ خطر جانی نیست و معمولاً بانوان به آن توجهی نمی‌کنند، خوردن آن­ها اشکال ندارد.

                                                                             والله العالم بأحکامه

                                                                            والحمد لله رب العالمین

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[1]. قرص‌های «ال دی»، «اچ دی»، «تری فازیک» و .

[2]. استفتائات امام خمینی1 ، ج1، ص47

[3]. مناسک حج، ویژة بانوان، مطابق با فتوای امام خمینی1 ، ص85

[4]. نساء : 119

[5]. در «تفسیر عیاشی»، ج1، ص444، حدیث 1121 آمده است: «عن جابر عن أبی جعفر(علیه السلام) فی قول الله «وَ لآمُرَنَّهُمْ فَلَیُغَیِّرُنَّ خَلْقَ اللَّهِ» قال دین الله».

در «مجمع البیان»، ج3، ص113 آمده است: «و اختلف فی معناه، فقیل: یرید دین الله و أمره عن ابن عباس و إبراهیم و مجاهد و الحسن و قتادة و جماعة و هو المروی عن أبی عبد الله ـ علیه السلام ـ و یؤیده قوله سبحانه و تعالى (فِطْرَتَ اللَّهِ الَّتِی فَطَرَ النَّاسَ عَلَیْها لاَ تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ) و أراد بذلک تحریم الحلال و تحلیل الحرام و قیل أراد معنى الخصاء عن عکرمة و شهر بن حوشب و أبی صالح عن ابن عباس، وکرهوا الإخصاء فی البهائم، و قیل: أنّه الوشم عن ابن مسعود.»

طبرانی در «التفسیر الکبیر»،‌ ج2، ص32 می‌گوید: «قال ابن عباس و مجاهد و قتادة و الحسن والضحاک: «فلیغیرنّ دین الله»، نظیره: (لاَ تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ) أی لدین الله، کقوله تعالى: (لاَ تَبْدِیلَ لِخَلْقِ اللَّهِ ذلِکَ الدِّینُ الْقَیِّمُ). و قال عکرمة: معناه «فلیغیّرنّ خلق الله بالخصیّ و الوشم وقطع الآذان» و فی العیون. قال مجاهد: «کذب عکرمة أنّما هو دین الله».

و در «تفسیر القرآن العظیم» ابن ابی حاتم رازی، ج3، ص168 آمده است: عکرمه دو قول داشته است: «اِخصاء» و «دین الله».

به هرحال، روشن شد که مراد آیة شریفه «دین الله» است و «اخصاء» وجهی ندارد و نقل از ابن عباس و عکرمه متعارض بوده، علاوه بر عدم حجیت کلام آنان.

[6]. روم : 3

[7]. «وسائل الشیعه»، ج13، ص463، حدیث 1، از باب 92 از ابواب طواف.

«مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ أَوْ غَیْرِهِ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ یَقْطِینٍ عَنْ أَخِیهِ الْحُسَیْنِ قَالَ حَجَجْتُ مَعَ أَبِی وَ مَعِی أُخْتٌ لِی فَلَمَّا قَدِمْنَا مَکَّةَ حَاضَتْ فَجَزِعَتْ جَزَعاً شَدِیداً خَوْفاً أَنْ یَفُوتَهَا الْحَجُّ فَقَالَ لِی أَبِی ائْتِ أَبَا الْحَسَنِ(علیه السلام) ثُمَّ ذَکَرَ أَنَّهُ أَتَاهُ فَسَأَلَهُ فَقَالَ لَهُ قُلْ لَهُ فَلْیَأْمُرْهَا أَنْ تَأْخُذَ قُطْنَةً بِمَاءِ اللَّبَنِ فَلْتَسْتَدْخِلْهَا فَإِنَّ الدَّمَ سَیَنْقَطِعُ عَنْهَا وَ تَقْضِی مَنَاسِکَهَا کُلَّهَا قَالَ فَأَمَرَهَا فَفَعَلَتْ فَانْقَطَعَ الدَّمُ عَنْهَا وَ شَهِدَتِ الْمَنَاسِکَ کُلَّهَا فَلَمَّا ارْتَحَلَتْ مِنْ مَکَّةَ بَعْدَ الْحَجِّ وَ صَارَتْ فِی الْمَحْمِلِ عَادَ إِلَیْهَا الدَّمُ».

[8]. «وسائل الشیعه»، ج13، ص463، حدیث 1و 2و 3 از باب 93 از ابواب طواف.

«مُحَمَّدُ بْنُ یَعْقُوبَ، عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ، عَنْ أَبِیهِ وَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِیلَ، عَنِ الْفَضْلِ بْنِ شَاذَانَ، عَنْ صَفْوَانَ­بْنِ یَحْیَى وَ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ، عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ، عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ(علیه السلام) قَالَ إِذَا أَشْرَفَتِ الْمَرْأَةُ عَلَى مَنَاسِکِهَا وَ هِیَ حَائِضٌ، فَلْتَغْتَسِلْ وَ لْتَحْتَشِ بِالْکُرْسُفِ وَ لْتَقِفْ هِیَ وَ نِسْوَةٌ خَلْفَهَا وَ یُؤَمِّنَّ عَلَى دُعَائِهَا وَ تَقُولُ: اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِکُلِّ اسْمٍ هُوَ لَکَ أَوْ تَسَمَّیْتَ بِهِ لأَحَدٍ مِنْ خَلْقِکَ أَوِ اسْتَأْثَرْتَ بِهِ فِی عِلْمِ الْغَیْبِ عِنْدَکَ وَ أَسْأَلُکَ بِاسْمِکَ الأَعْظَمِ الأَعْظَمِ وَ بِکُلِّ حَرْفٍ أَنْزَلْتَهُ عَلَى مُوسَى وَ بِکُلِّ حَرْفٍ أَنْزَلْتَهُ عَلَى عِیسَى وَ بِکُلِّ حَرْفٍ أَنْزَلْتَهُ عَلَى مُحَمَّدٍ(صلی الله علیه و آله) إِلاَّ أَذْهَبْتَ عَنِّی هَذَا الدَّمَ وَ إِذَا أَرَادَتْ أَنْ تَدْخُلَ الْمَسْجِدَ الْحَرَامَ أَوْ مَسْجِدَ الرَّسُولِ(صلی الله علیه و آله) فَعَلَتْ مِثْلَ ذَلِکَ قَالَ وَ تَأْتِی مَقَامَ جَبْرَئِیلَ(علیه السلام) وَ هُوَ تَحْتَ الْمِیزَابِ، فَإِنَّهُ کَانَ مَکَانَهُ إِذَا اسْتَأْذَنَ عَلَى نَبِیِّ اللَّهِ(علیه السلام) قَالَ فَذَلِکَ مَقَامٌ لاَ تَدْعُو اللَّهَ فِیهِ حَائِضٌ تَسْتَقْبِلُ الْقِبْلَةَ وَ تَدْعُو بِدُعَاءِ الدَّمِ إِلاَّ رَأَتِ الطُّهْرَ إِنْ شَاءَ اللَّه‏».

2. «وَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَى، عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَمَّنْ ذَکَرَهُ، عَنِ ابْنِ بُکَیْرٍ، عَنْ عُمَرَ بْنِ یَزِیدَ، قَالَ: حَاضَتْ صَاحِبَتِی وَ أَنَا بِالْمَدِینَةِ وَ کَانَ مِیعَادُ جَمَّالِنَا وَ إِبَّانُ مُقَامِنَا وَ خُرُوجِنَا قَبْلَ أَنْ تَطْهُرَ وَ لَمْ تَقْرَبِ الْمَسْجِدَ وَ لاَ الْقَبْرَ وَ لاَ الْمِنْبَرَ فَذَکَرْتُ ذَلِکَ لأَبِی عَبْدِ اللَّهِ(علیه السلام) فَقَالَ: مُرْهَا فَلْتَغْتَسِلْ وَ لْتَأْتِ مَقَامَ جَبْرَئِیلَ(علیه السلام) فَإِنَّ جَبْرَئِیلَ کَانَ یَجِی‏ءُ فَیَسْتَأْذِنُ عَلَى رَسُولِ اللَّهِ(صلی الله علیه و آله) إِلَى أَنْ قَالَ: فَقُلْتُ وَ أَیْنَ الْمَکَانُ، فَقَالَ: حِیَالَ الْمِیزَابِ الَّذِی إِذَا خَرَجَتْ مِنَ الْبَابِ الَّذِی یُقَالُ لَهُ بَابُ فَاطِمَةَ بِحِذَاءِ الْقَبْرِ إِذَا رَفَعْتَ رَأْسَکَ بِحِذَاءِ الْمِیزَابِ وَ الْمِیزَابُ فَوْقَ رَأْسِکَ وَ الْبَابُ مِنْ وَرَاءِ ظَهْرِکَ وَ تَجْلِسُ فِی ذَلِکَ الْمَوْضِعِ وَ تَجْلِسُ مَعَهَا نِسَاءٌ وَ لْتَدْعُ رَبَّهَا وَ یُؤَمِّنَّ عَلَى دُعَائِهَا، فَقُلْتُ لَهُ: وَ أَیَّ شَیْ‏ءٍ تَقُولُ: قَالَ تَقُولُ: اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِأَنَّکَ أَنْتَ اللَّهُ لَیْسَ کَمِثْلِکَ شَیْ‏ءٌ أَنْ تَفْعَلَ بِی کَذَا وَ کَذَا، قَالَ: فَصَنَعَتْ صَاحِبَتِیَ الَّذِی أَمَرَنِی فَطَهُرَتْ فَدَخَلَتِ الْمَسْجِدَ ثُمَّ ذَکَرَ أَنَّ خَادِماً لَهُمْ حَاضَتْ وَ صَنَعَتْ کَذَلِکَ فَطَهُرَتْ وَ دَخَلَتِ الْمَسْجِدَ».

3. «وَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ یَحْیَى، عَنْ سَلَمَةَ بْنِ الْخَطَّابِ، عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ عُثْمَانَ، عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مُسْکَانَ، عَنْ بَکْرِ بْنِ عَبْدِ اللَّهِ الأَزْدِیِّ، شَرِیکِ أَبِی حَمْزَةَ الثُّمَالِیِّ، قَالَ قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ­اللَّهِ(علیه السلام) : جُعِلْتُ فِدَاکَ إِنَّ امْرَأَةً مُسْلِمَةً صَحِبَتْنِی حَتَّى انْتَهَیْتُ إِلَى بُسْتَانِ بَنِی عَامِرٍ، فَحَرُمَتْ عَلَیْهَا الصَّلاةُ، فَدَخَلَهَا مِنْ ذَلِکَ أَمْرٌ عَظِیمٌ فَخَافَتْ أَنْ تَذْهَبَ مُتْعَتُهَا فَأَمَرَتْنِی أَنْ أَذْکُرَ ذَلِکَ لَکَ وَ أَسْأَلَکَ کَیْفَ تَصْنَعُ؟ قَالَ: قُلْ لَهَا فَلْتَغْتَسِلْ نِصْفَ النَّهَارِ وَ تَلْبَسُ ثِیَاباً نِظَافاً وَ تَجْلِسُ فِی مَکَانٍ نَظِیفٍ وَ تَجْلِسُ حَوْلَهَا نِسْوَةٌ یُؤَمِّنَّ إِذَا دَعَتْ وَ تَعَاهَدْ لَهَا زَوَالَ الشَّمْسِ فَإِذَا زَالَتْ فَمُرْهَا فَلْتَدْعُ بِهَذَا الدُّعَاءِ وَ لْیُؤَمِّنَّ النِّسَاءُ عَلَى دُعَائِهَا حَوْلَهَا کُلَّمَا دَعَتْ، تَقُولُ: اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِکُلِّ اسْمٍ هُوَ لَکَ وَ بِکُلِّ اسْمٍ تَسَمَّیْتَ بِهِ لأَحَدٍ مِنْ خَلْقِکَ وَ هُوَ مَرْفُوعٌ مَخْزُونٌ فِی عِلْمِ الْغَیْبِ عِنْدَکَ وَ أَسْأَلُکَ بِاسْمِکَ الأَعْظَمِ الأَعْظَمِ الَّذِی إِذَا سُئِلْتَ بِهِ کَانَ حَقّاً عَلَیْکَ أَنْ تُجِیبَ أَنْ تَقْطَعَ عَنِّی هَذَا الدَّمَ فَإِنِ انْقَطَعَ الدَّمُ وَ إِلاَّ فَلْتَدْعُ بِهَذَا الدُّعَاءِ الثَّانِی، فَقُلْ لَهَا فَلْتَقُلْ اللَّهُمَّ إِنِّی أَسْأَلُکَ بِکُلِّ حَرْفٍ أَنْزَلْتَهُ عَلَى مُحَمَّدٍ(صلی الله علیه و آله) وَ بِکُلِّ حَرْفٍ أَنْزَلْتَهُ عَلَى مُوسَى(علیه السلام) وَ بِکُلِّ حَرْفٍ أَنْزَلْتَهُ عَلَى عِیسَى(علیه السلام) وَ بِکُلِّ حَرْفٍ أَنْزَلْتَهُ فِی کِتَابٍ مِنْ کُتُبِکَ وَ بِکُلِّ دَعْوَةٍ دَعَاکَ بِهَا مَلَکٌ مِنْ مَلائِکَتِکَ أَنْ تَقْطَعَ عَنِّی هَذَا الدَّمَ فَإِنِ انْقَطَعَ فَلَمْ تَرَ یَوْمَهَا ذَلِکَ شَیْئاً وَ إِلاَّ فَلْتَغْتَسِلْ مِنَ الْغَدِ فِی مِثْلِ تِلْکَ السَّاعَةِ الَّتِی اغْتَسَلَتْ فِیهَا بِالْأَمْسِ فَإِذَا زَالَتِ الشَّمْسُ فَلْتُصَلِّ وَ لْتَدْعُ بِالدُّعَاءِ وَ لْیُؤَمِّنَّ النِّسْوَةُ إِذَا دَعَتْ فَفَعَلَتْ ذَلِکَ الْمَرْأَةُ فَارْتَفَعَ عَنْهَا الدَّمُ حَتَّى قَضَتْ مُتْعَتَهَا وَ حَجَّهَا وَ انْصَرَفْنَا رَاجِعِینَ فَلَمَّا انْتَهَیْنَا إِلَى بُسْتَانِ بَنِی عَامِرٍ عَاوَدَهَا الدَّمُ فَقُلْتُ لَهُ أَدْعُو بِهَذَیْنِ الدُّعَاءَیْنِ فِی دُبُرِ صَلاَتِی، فَقَالَ: ادْعُ بِالْأَوَّلِ إِنْ أَحْبَبْتَ وَ أَمَّا الآخَرُ فَلاَ تَدْعُ بِهِ إِلاَّ فِی الأَمْرِ الْفَظِیعِ یَنْزِلُ بِک‏».

[9]. وسائل الشیعه، ج13، ص452

[1]. وسائل الشیعه، ج13، ص451

پاسخ از زهرا محمدی کارشناس مامایی

پاسخ از سامیه غنا دانشجوی مامایی

از قبل هم روش پیشگیری نداشتید؟ مثلا قرص پیشگیری تا 6 ماه طول می کشه تا سیکل ها منظم بشه و بارداری اتفاق بیافته

بی بی چک می تونید استفاده کنید.  کاری ندارد حتی تو خونه. می تونستید صبح روز بعدش چهار تا قرص استفاده کنید.

 

مصرف قرص برای پریود نشدن

پاسخ از : دکتر الهام خوری، هیات علمی گروه مامایی

هیچکار عزیزم. هشت روز صبر کن و یک تست خون بارداری بده، تا 72 ساعت اگر نگذشته فرصت برای استفاده از روش اورژانس پیشگیری از بارداری وجود دارد و تا 5-7 روز می توانی آیودی بگذاری. در صورت سؤال درنگ نکن ، در خدمت شما هستم.  شاداب باشی.

سوال

مرسی از راهنمایی تون. اگر آیودی بذارم چه کمکی میتونه بهم بکنه؟ اگه از بی بی چک استفاده کنم چطور؟ مطمئن هست؟

اگر خدای ناکرده باردار شده باشم چه راه حلی برای از بین بردن جنین دارم؟ممنون که اطلاعاتتونو در اختیار من میذارید.

در مورد سایر موارد همکاران و دانشجویان مامایی پاسخ خواهند داد.

سوال شده است:

اگه م.ق.ا.ر.ب.ت محافظت نشده درست روز تخمک گذاری اتفاق بیفته ایا استفاده از قرص لونورژسترول موثر است.

 

سوال شده است:

احتمال این که من حامله باشم وجود داره؟

 سوال شده است:می خواستم بدونم اگه چهار روز از نـ ز د ی کی بگذره دیگه نمیشه از قرص “ال دی” استفاده کرد؟اگه استفاده بشه چی میشه؟

 

سوال:

من با زدم از بشت ن.ز.د.یـ.کی داشتم البته از کاندوم استفاده کرد ولی به خاطر ترس دو روز بعد به فاصله دوازده ساعت اچ دی مصرف کردم خونریزی اچ دی با بریودیم همزمان شد الان  هیجده روز از اون زمان میگذره و من وقتها حالت تهوع دارم  کمکم کنید خیلی می ترسم

 

پاسخ: در .نز.د.ی.کی از طریق م.ق.عـ.د.ی احتمال بارداری وجود ندارد زیرا مسیر دستگاه گوارشی با مسیر دستگاه ت. ن. ا .سـ ل. ی کاملا متفاوت است.

 

توسط:

من حدود بیست روز پیش با زدم ن .ز. د .ی. ک. ی داشتم و از همون شب هر شب یک قرص ال دی می خورم. ایا این از بارداری جلوگیری می کنه؟ ایا جلوی عادت ماهانه رو هم می گیره؟

پاسخ: خیر اگر بارداری رخ داده باشد این شیوه پیشگیری اورژانسی نمی باشد.

 

 

سوال :

من با زدم درست بعد از پايان قاعدگيم يعني روز ششم ن ز  د يكي داشتم ميخواستم ببينم احتمال بارداري در اين روزها هست يا نه؟

پاسخ:

هشتم مرداد 91

توسط: م

چهار ماه هست که از روش استفاده از قرص ال.دی برای پیشگیری از بارداری استفاده می کنم این ماه دو روز خوردن قرص رو فراموش کردم. شب سوم لکه بینی داشتم. می خواستم بدونم آیا باید قرص سه روز رو با هم می خوردم؟ یا دیگه قرص نمی خوردم؟

 

پاسخ:  دانش آموخته مامایی سامیه غنادر صورت فراموشی یک قرص و به خاطر آوردن پیش از زمان مصرف قرص بعدی، به محض یاداوری قرص فراموش شده باید خورده شود. اگر فراموشی تا زمان قرص دیگرباشد دو قرص در ساعت معین باید خورده شود.

در صورتی که دو قرص فراموش شود به محض یادآوری در دو شب بعد، هر شب دو قرص خورده شود و بقیه قرص ها طبق معمول ادامه یافته و تا یک هفته از کاندوم استفاده شود.

در صورتی که سه قرص یا فراموش شود، خوردن قرص بقیه قرص ها روزی یک عدد ادامه یافته و به مدت یک هفته رابطه جن.س.ی خودداری و یا از کاندوم استفاده شود.

مصرف بسته بعدی قرص بدون رعایت هفت روز بین بسته ها و بلافاصله بعد از پایان بسته قبلی خواهد بود. در صورت داشتن رابطه ج.ن.س.ی مشکوک و عدم استفاده از قرص، استفاده از روش پیشگیری اورژانسی توصیه می شود.

دستورالعمل کشوری تنظیم خانواده، فصل اول، قرص های ترکیبی پیشگیری از بارداری

مصرف قرص برای پریود نشدن

 

توسط: س

سلام. من و زدم رابطه ج ن سـ ی داشتیم و از روش منقطع استفاده کردیم. هشت ساعت بعدش برای اطمینان یک قرص لوونورژسترول و دوازده ساعت بعد قرص اول قرص دوم را خورد زدم. ده روز بعد برای مدت سه روز خونریزی خفیفی داشت (یعنی از هشت مرداد تا یازده) در حالی که زمان پریودش هیجده مرداد هستش. الان چهار روز تا قاعدگی بعدش زمان باقی مونده. آیا باید پریود بشه یا نه در هیجده مرداد؟

 

شانزده مرداد 91پاسخ:  دانش آموخته مامایی سامیه غنا

روش صحیح مصرف قرص لوونورژسترول دو قرص با هم می باشد. قبلا توصیه می شد فاصله زمانی دوازده ساعت بین قرص ها رعایت شود.با خوردن قرص، در این ماه ریزش آندومتر اتفاق افتاده است و ممکن است هیجدهم پریود نشوند.

بیست و ششم آبان ماه 91

سوال: توسط: س

پنج مهرماه داشتم اما از کاندوم استفاده نکردم و هنگام ا.ر.ض.ا. شدن فکر کنم مقدار آبی روی آ.ل.ت. ت.ن.ا.س.ل.ی من ریخته شد و نفهمیدم که داخل رفت یا نه اما بلافاصله با دستمال پاک کردم.

دو روز هر  دوازده ساعت یه قرص ال.دی خوردم. یعنی کلا دو تا دونه و  ده مهر پریود شدم. در صورتی که باید بیست پریود می شدم. خیلی می ترسم. به نظرتون امکان بارداری هست؟ خواهش می کنم سریع جوابمو بدین. خیلی نگرانم.

 

پاسخ:

مشابه این سوالات و پاسخ های آن قبلا هم در وبلاگ مطرح شده است. سوال مشابه ای به همراه چگونگی مصرف قرص در زیر آمده است:

سوال: توسط

سلام. من بیست مهر ماه پریود شدم یک آبان ماه مشکوکی داشتم که حس می کنم زدم به من رسیده اما هیچ د.خ.و.ل.ی انجام نشد. من سریع بعد یک ساعت قرص لوونورژستورل خوردم، دو تا، به همراه دو عدد ال.دی.  دوازده ساعت بعد هم همین قرص ها رو تکرار کردم نه روز بعد از رابطه آزمایش خون دادم جواب منفی بود و درست ده روز بعد از رابطه من به خونریزی افتادم. خونریزی شبیه پریود پنج روز هم طول کشید. میخواستم بدونم آیا بازم امکان بارداری هست؟ احتمالش هست که باردار باشم؟

 

پاسخ از دانش آموخته مامایی سامیه غنا:

نحوه صحیح مصرف را رعایت نمایید. نحوه صحیح مصرف قرص: لوونورژسترول دو قرص با هم تا هفتاد دو ساعت بعد از ن.ز.د.ی.ک.ی مشکوک  یا یک قرص تا 72 ساعت و قرص بعدی 12 ساعت بعد.

نیازی به قرص ال دی نمی باشد.

آزمایش خون روش مطمئنی برای رد حاملگی است و میزان تشخیص آن 99 درصد می باشد.

بله خونریزی رخ داده پریود بوده است. مصرف قرص لوونورژسترول باعث می شود تاریخ پریود شما تغییر کند.

امکان بارداری نیست چون پریود اتفاق افتاده است امکان بارداری در سیکل گذشته از بین می رود.

توسط: سارا

هفته پیش رابطه بدون کاندوم داشتم و مقداری م.ن.ی داخل و.ا.ژ.ن ریخت.  دوازده ساعت بعد شروع کردم به قرص ال دی خوردن. هر  دوازده ساعت یک عدد. آیا روش من اشتباهه و بی اثر بوده.

در ضمن سه روز پیش روز پریود شدنم بوده که تاکنون نشدم اما زیر نافم فشار دردناکی هر از چندی حس می کنم. اگه روشم درست بوده تا چه مدت باید قرص خوردن رو ادامه بدم. خیلی می ترسم لطفا کمکم کنید.

 

پاسخ توسط کارشناس مامایی در  قسمت بالا  نوشته شده است.

 

توسط:سلام .. من از قرص ال دی استفاده میکنم روز پنجشنه آخریشو خوردم و منتظر بودم تا پریود شم روز شنبه ساعت سه م ق ار ب ت بدون جلوگیری داشتم و ن ز د ی ک ی داشتم و من ساعت 1 شب قرص لوونورژسترول خوردم و فرداش هم ساعت 1 یکی دیگه خوردم یعنی 12 ساعت بعد حالا احتمال حاملگی هست؟ الان پنج روز از آخرین قرص ال دی که خوردم گذشته و هنوز پریود نشدم .. آیا باید سه روز دیگه اگه پریود نشدم باز خوردن بسته جدید رو شروع کنم یا تا زمانی که پریود شم صبر کنم و بعد از روز پنجم پریودم شروع کنم دوباره ال دی بخورم؟

پاسخ: از سامیه غنا کارشناس مامایی

با سلام با توجه به مصرف صحیح قرص لوونوژسترول احتمال بارداری وجود ندارد. سه تا ده روز پس از مصرف قرص پریود خواهید شد و پس از آن تاریخ پریود شما تغییر خواهد کرد. استرس به خود وارد ننمایید. می توانید مصرف قرص ال دی خود را طبق روال قبل ادامه دهید و منتظر پریودی نباشید.

24 فروردین 92

توسط: .

 با سلام احتمال بارداری شما با روش اورژانسی کم است. ممکن است خونریزی تا ده روز بعد اتفاق بیافتد. علائمی هم که گفتید علائم قبل از پریودی است. توصیه می کنم پس از ایجاد خونریزی، مصرف قرص ال دی را شروع نمایید و با اتمام یک بسته، بسته بعدی را بلافاصله شروع نمایید تا پریود نشوید. اما این روش مستلزم مرتب دارو سر ساعت مشخص می باشد.

 

دوم خرداد ۹۲

توسط: نيلوفر

سلام. خسته نباشيد واقعا ممنون كه وقت مي گذارين و سوالات رو پاسخ ميدين.

راستش تقريبا تمام پاسخ ها رو مطالعه كردم اما برام يه سوالي پيش اومد.

من قريب به يك ماه و نيم پيش ن.ز.د.ي.ك.ي داشتم اما فقط م.ن.ي رو و.ا.ژ.ن.م ريخته شد و دخول صورت نگرفت.

تقريبا 48 ساعت بعد بخاطر استرسي كه داشتم 2 عدد همزمان لوونوژسترول استفاده كردم و يك عدد ال دي و خوردن ال دي رو تا 4 روز در همان ساعت ادامه دادم.

دقيقا در زماني كه دكتر اعلام كرده بود پريود شدم يعني تقريبا 1-12 روز بعد از مصرف قرص. الان 13 روز از زمان اولين پريودم مي گذره ولي باز هم لك دارم و تقريبا شبيه به پريود اما با مقدار خيلي خيلي كمتر و به رنگ قهوه اي هست.

حالا سوال من اين هست كه:

1- احتمال بارداري وجود داره؟ خيلي نگرانم

2- اگر احتمال بارداري با پريود به صفر مي رسه چرا ديده شده خانم هايي از حاملگي خود به دليل اينكه پريود مي شدند بي خبر بودند يعني چرا بعضي از خانم ها با وجود اينكه حامله بودند پريود مي شدند؟

3- اين نوع بارداري كه فرد با وجود بسته شدن نطفه باز هم پريود مي شود تا چند ماه اين حالت وجود دارد؟

***************

پاسخ از سامیه غنا کارشناس مامایی

یازدهم خرداد 92

 

با سلامبا توجه به مصرف قرص پیشگیری احتمال بارداری وجود ندارد. احتمال بارداری یک درصد است.توصیه می شود در صورتی که نیاز به روش پیشگیری اورژانسی داشتید دو قرص لوونورژسترول را به محض نزدیکی مشکوک استفاده نمایید. میزان موفقیت 99 درصداست.یا در صورتی که می خواهید قرص ال دی استفاده کنید 4 قرص به محض نزدیکی مشکوک و 12 ساعت بعد 4 قرص ال دی استفاده نمایید. میزان موفقیت 97 درصد است.

تا 72 ساعت بعد از نزدیکی فرصت دارید.

 در صورتی که پس از استفاده از روش تا 1 الی 14 روز عادت نشوند و در زمان پریودی بعدی لکه بینی داشته باشد یعنی لکه بینی دوران بارداری در زمان لانه گزینی جنین در رحم است. در سه ماهه اول بارداری لکه بینی می تواند به علت تهدید به سقط، یا حاملگی خارج از رحم یا حاملگی مول (بچه خوره) باشد. در صورتی که جفت پرویا ناقص نیز باشد ممکن است لکه بینی داشته باشد. در این حالت  جفت در نزدیکی دهانه رحم قرار دارداين نوع بارداري كه فرد با وجود بسته شدن نطفه باز هم پريود مي شود تا چند ماه اين حالت وجود دارد؟در ماه اول به دلیل لانه گزینی جفت، در ماه اول تا سوم به دلیل موارد ذکر شده بالا. درماه آخر بارداری به دلیل مشکلات جفت مانند دکولمان یا جفت سرراهی

 

 توسط: نوراسلام .  آیا قرص LD را باید حتما در زمان پریود مصرف کرد یا میشه آن شبی که ن.ز.د.ی.ک.ی می کنیم قبلش قرص مصرف کنیم.؟   اگه یه شبی ن.ز.د.ی.ک.ی نکردیم نخوریم در این صورت که دیگر امکان بارداری وجود ندارد؟   یعنی هرگاه که ن.ز.د.ی.ک.ی داشتیم قرص مصرف کنیم موقعی که ن.ز.د.ی.ک.ی نداریم مصرف نکنم؟

 

پاسخ از سامیه غنا کارشناس مامایی. هفدهم خرداد 92

با سلام. قرص ال دی را باید روزانه و سر ساعت مشخصی استفاده بکنید .  در صورتی که یک روز در میان استفاده نمایید هم احتمال بارداری و هم امکان لکه بینی خواهید داشت.

 

توسط: ن.

سلام

من فکر کنم در دوره ی تخمک گذاریم  ن.ز.ز.د.ی.ک.ی. داشتم. و آب منی روی قسمت خارجی دستگاه  ت.ن.ا.س.ل.ی .. ریخته شد. بعد از سی ساعت مصرف قرص اچ-دی رو شروع کردم. آیا باز هم احتمال حاملگی هست؟ پاسخ از سامیه غنا کارشناس مامایی

با سلام

نحوه مصرف قرص اورژانس تان را ذکر نکردید. در صورتی که یکی از روش های ذیل باشد درست است: 

قرص لوونورژسترول دو عدد قرص همزمان با هم یا با فاصله 12 ساعت

قرص ال دی 4 عدد با هم و 12 ساعت بعد 4 عدد  دیگر

قرص اچ دی 2 عدد قرص با هم و 12 ساعت بعد 2 عدد دیگر

قرص تری فازیک سفید 4 عدد با هم و 12 ساعت بعد 4 عدد سفید دیگر

روش های فوق تا 72 ساعت امکان پیشگیری دارد.

 

 23 خرداد1392     

 توسط:

سلام  من خودم دانشجوی مامایی هستم ولی یه سوال داشتم

اگه بعد از خوردن نوبت دوم قرص ها حدودا دوساعت و چل و پنج دقیقه بعد شخص استفراغ کرد آیا باید دوباره قرص ها رو بخوره یا اینکه اثر کرده ؟؟با توجه به اینکه ازز مان روتین جذب دارو در معده که دوساعت هستش چهل و پنج دقیقه گذشته

 

پاسخ از سامیه غنا:  خیر نیازی به مصرف دوباره نیست.

 

توسط:.

من با زدم ن.ز.د.یکی بدون ک.ا.ن.د.و.م داشتیم البته م.ن.ی وارد و.ا.ژ.ن من نشده

و من بعدش دو عدد قرص ال دی و 12 ساعت 4 عدد خوردم . ایا باز احتمال بارداری وجود داره. از کجا باید متوجه بارداری بشم. من 2 روز دیگه مونده پریود بشم

پاسخ

 

توسط:.من 16 مهر ن.ز.د.ي.ک.ي داشتم اما دخول صورت نگرفته   17مهر پريود شدم فقط شک کردم که در حد يک قطره مايع م.ن.ي روي و.ا.ژ.ن.م ريخته.18ام ال دي 2تا خوردم 2تاام 12 ساعت بعد.فايده داره؟بعد چون تو اينترنت ديدم از روز 5ام پريود بايد خورد از روز پنج خوردم که پريدم به جاي 5روز7روز طول کشيد،تا 28ام خوردم ولي ول کردم،دو روز بعد يعني 3ام خونريزي کمي داشتم،چيکار کنم؟استرس دارم.يعني احتمال بارداري هست؟پاسخ از کارشناس مامایی : محدثه نورا جواب: احتمال بارداری نیست   احتمال بارداری نیست چون پریود شده اندهیجدهم  وقتی پریود شده چرا دیگه ال دی خورده اند نادرست بوده است قرص های اورژانس را اشتباه خورده اندبعد از ول کردن قرص لکه بینی طبیعی هست

 

 

توسط:ع

سلام

 همیشه پریودهام  2 تا چهار روز عقب یا جلو میشه. قبل از پریود هم  سه تا 4 روز لکه بینی، سه روز خونریزی و سه روز دوباره لکه بینی دارم (جمعا 1 روز) روز 7ام نز.د.ی.ک.ی خطرناک داشتم و طبق دستور HD مصرف کردم. الان که 5 روز از مصرف قرص میگذره، دچار لکه بینی شدم. میخواستم بدونم طبیعیه یا نه؟ آیا احتمال بارداری هست؟ و اینکه آیا اگر قبل از تمام شدن 1 روز فرد باردار بشه خونریزیش قطع میشه؟

 

 دوشنبه 27 آبان1392

  توسط:س

سلام.

 سه ماهه که عروسی کردم و متاسفانه بخاطر افزایش وزن دوره قاعدگی از  3 روز به 4 روز تغییر پیدا کرده. امروز با همسرم ن.ز.د.ی.کی داشتم با توجه به اینکه سومین روز قاعدگیم بود و با اصرار همسرم از هیچ روش جلوگیری استفاده نکردیم. برای اطمینان به داروخانه مراجعه کردم و پس از مطرح این مورد گفتند که احتمال بارداری وجود دارد و قرص لونو.را پیشنهاد کردند که مثل گذشته دو عددی نبود و یک عدد داخل بسته بود که گفتند کافیست. اما استرس دارم سوالم این است که ایا دوز ان کافیست یا مجددا تهیه و مصرف کنم؟ ایا بعداز 14 روز با اینکه پریودم مجددا پریود میشوم؟ ایا میتوانم برای اطمینان ال دی مصرف کنم؟ ایا با تمام این موارد احتمال بارداری وجود دارد؟

 

روش درست پیشگیری اورژانسی با رنگ زرد در قسمت های بالاتر دیده می شود

 

سوالات مامایی خود را می توانید با کارشناس مامایی وبلاگ خانم سامیه غنا در میان بگذارید

 

 

دی 92

توسط:

 

سلام . من حدود چهل  ساعت از ن ز د ی ک ی ام با زدم میگذره قرار بود امروز پریود بشم اما من شب نزدیکی 2 قرص ال دی و 24 ساعت بعدش 3 قرص ال دی و 12 ساعت بعدش هم 4 قرص ال دی خوردم زیر دلم درد پریود رو احساس می کنم نمیدونم به خوردن قرص ها باید ادامه بدم یا نه و احتمال بارداری از بین رفته یا نه ! ؟ و اینکه در این سیکل در بدن من تخمک وجود داشته یا نه؟

 

 

پاسخ از کارشناس مامایی محدثه نورا:

سلام . این روش قرص خوردن غلط است و اگر می خواهید روش اورژانسی استفاده کنید فقط لوونورژسترول رو مصرف کنید که دو تا قرص هست که باید دو تا رو همزمان مصرف کنید. نباید به قرص ها ادامه دهید.  بارداری پیش نمی اید نگران نباشید در صورتی که نزدیکی قبل از شب پریود شدن شما بوده است.  حتما حین ن.ز.د.ی.ک.ی از ک.ا.ن.د.و.م استفاده کنید که دچار نگرانی نشوید

 

بهمن 92

توسط: .

سلام خسته نباشین من تقریبن کل وبو خوندم ولی نتونستم جوابمو بگیرم منو زدم هشت روز پیش ن.ز.د.ی.کی داشتیم آب م.ن.ی هم تو و.ا.ژ.ن.م نریخت ولی برا اطمینان هر شب یه قرص ال دی میخورم روش اورژانسیو نمیدونستم

زیر شکمم یه کم درد دارم چن روز دیگه باید پرید بشم خیییییییلی میترسم که حامله باشم سرگیجه و حالت تهوع ندارم یعنی کسی که حامله باشه حتمن باید حالت تهوع بگیره؟

الان اگه روش اورژانسیو انجام بدم مشکلی برام

 

پاسخ:  در وبلاگ مامایی :تولد” سامیه غنا توضیح داده است 

http://iumss.blogfa.com/post/762

نحوه صحیح روش های اورژانسی 

قرص لوونورژسترول .75 دو عدد قرص همزمان با هم یا با فاصله 12 ساعت

قرص لوونورژسترول 1.5 یک عدد قرص

قرص ال دی 4 عدد با هم و 12 ساعت بعد 4 عدد دیگر

قرص اچ دی 2 عدد قرص با هم و 12 ساعت بعد 2 عدد دیگر

قرص تری فازیک سفید 4 عدد با هم و 12 ساعت بعد 4 عدد سفید دیگر

روش های فوق تا 72 ساعت امکان پیشگیری دارد.

در صورت استفاده از روش های فوق 7 الی 1 روز بعد دچار لکه بینی یا خونریزی خواهید شد. در صورتی که هیچ علامتی نداشته باشید پس از آن باید آزمایش خون بارداری استفاده نمایید. 

همچنین روش های فوق می توانید فقط یک بار در یک سیکل قاعدگی استفاده کنید. در صورتی که مجبور شوید دو بار نیز اشکالی ندارد

تست های بارداری 

آزمایش خون : 7 الی 1 روز بعد از نزدیکی مثبت می شود. 

بی بی چک : حداقل 23 روز  از آخرین روز آخرین پریود باید گذشته باشد

 

تیر ماه 1394

توسط: معصومهسلام  .  براي مسابقه اي شنا كه دارم بايد قرص ال دي بخورم  طريق استفاده اش را نمي دونم.

پاسخ: از سامیه غنا – کارشناس ارشد مامایی

سلام،قرص ال دی را حداقل دو هفته قبل از پریودی شروع کنید. البته بهترین زمان شروع مصرف قرص روز اول پریودی می باشد.قرص ال دی را روزانه و سر ساعت مشخص باید مصرف کنید.

قرص ها بیست و یک عدد می باشد و پس از آن یک هفته قرص ال دی مصرف نکنید، تا پریود شوید.

در صورتی که مسابقه شما بعد از بیست و یکم  است می توانید مصرف قرص بسته بعدی را بلافاصله شروع کنید.

 

 اردیبهشت 95

توسط:سلام. هفده اسفند ن ز د ی ک ی داشتم که همسرم احتمال بی احتیاطی دادن و من سریع از روش اورژانسی ال دی استفاده کردم و تا امروز هنوز پریود نشدم. تست بارداری منفیه سه بار تکرار کردم منفیه. البته به فاصله هفتگی. دکتر آمپول پروژسترون تزریق کردن و الان چهار روز گذشته هنوز خبری نیست. به نظر شما باید صبر کنم؟ پریودهام کاملا منظم بوده نهایت دو روز جابجایی اونم به ندرت. چهل سالمه . . آیا روش اورژآنسی عوارض داشته؟

پاسخ از » سامیه غنا کارشناس ارشد مامایی. سلام. آیا نحوه استفاده قرص اورژانسی چهار قرص با فاصله دوازده ساعت حداکثر هفتاد و دو ساعت بعد از رابطه مشکوک بود؟ اگر اینگونه باشد روش استفاده شما صحیح بوده است.آمپول پروژسترون تا ده روز بعد از تزریق فرد را دچار پریودی می نماید. صبر کنید، از عوارض قرص اورژانسی است

 

levonorgestrel

LD

HD

Contraceptive method

Women

Pregnancy

Family planning

WHO | Emergency contraception

مطالب سازمان جهانی بهداشت را دانشجویانی که واحد مادران و نوزادان دارند می توانند برای کار کلاسی یا کارورزی خود ترجمه نمایند

 

 

 

 

 


در كل اينترنت
در اين سايت

آموزش ایرانیان

فال حافظ

9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *