خوش آمدید. به حساب کاربری خود وارد شوید.
آدرس ایمیلی که با آن ثبتنام کردهاید را وارد نمائید تا یک رمز عبور جدید برای شما ارسال شود.
بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت
آهن برای تولید هموگلوبین ضروری است. هموگلوبین پروتئینی است که در گلبولهای قرمز خون وجود دارد و به آنها اجازه میدهد، اکسیژن را به همهی قسمتهای بدن برسانند. هموگلوبین جزءِ سازندهی میوگلوبین نیز هست. میوگلوبین شباهت زیادی به هموگلوبین دارد، با این تفاوت که در سلولهای ماهیچه یافت میشود. اگر به اندازهی کافی آهن جذب نکنید، احساس خستگی به سراغتان خواهد آمد و به کمخونی دچار خواهید شد. مردان بهطور متوسط به ۸ میلیگرم آهن در روز نیاز دارند و زنان، قبل از سن یائسگی، باید ۱۸ میلیگرم آهن در روز مصرف کنند. آهن هم در سبزیجات و هم در فراوردههای دامی یافت میشود. اگر علاقهمند هستید که مقدار جذب آهن بدنتان را بالا ببرید، در ادامه با ۱۲ نمونه از مواد غذایی که حاوی آهن هستند، آشنا شوید.
غذاهایی برای کمبود اهن
لوبیای سفید یکی از منابع گیاهی آهن است. نصف پیمانه لوبیای سفید، بیش از ۳ میلیگرم آهن دارد. این مقدار از لوبیای سفید، حاوی ۶ میلیگرم فیبر و ۵۰۰ میلیگرم پتاسیم است. لوبیای سفید سرشار از پروتئین، کلسیم، ویتامین B و آنتیاکسیدان است.
جگر گاو نیاز به معرفی ندارد. همهی ما از مقادیر بالای آهن در این مادهی مقوی باخبریم. برشی از آن، بیش از ۴ میلیگرم آهن دارد. منبعِ غنیای که علاوه بر آهن، پروتئین، ویتامینهای B کامپلکس، ویتامین A و ۳۳ واحد ویتامین D هم دارد. مجموع کالری غذایی این ماده ۱۳۰ است.
عدس از دیگر منابع گیاهی آهن است. نصف پیمانه عدس، بیش از ۳ میلیگرم آهن دارد. عدس علاوه بر اینکه آهن زیادی دارد، پروتئین، ویتامین B، منیزیوم و روی بالایی هم دارد.
هیچ چیز به اندازهی این خبر که شکلات هم برای سلامتی مفید است، خوشحالمان نمیکند. هر تکه شکلات ۳/۵ میلیگرم آهن دارد. شکلات حاوی مقادیر بالایی آهن است و علاوه بر آن، ۲۳۲ کالری دارد. البته مراقب باشید که زیاد شکلات نخورید!
تنماهی از جمله مواد غذایی سرشار از آهن است. هر قوطی تنماهی، بیش از ۲/۳ میلیگرم آهن دارد. این مادهی غذایی، پتاسیم، ویتامین B، کمی ویتامین D و همینطور ۴۰۰ میلیگرم سدیم دارد. بهخاطر سدیم بالای آن، مراقب باشید زیاد مصرف نکنید. تنماهی، کمتر از ۱۵۰ کالری دارد به شرط اینکه تنماهیای را انتخاب کنید که درون قوطی آن، آب باشد نه روغن!
از جمله حبوبات حاوی آهن، نخود است که امروزه کمتر در سفرهی ایرانیها مشاهده میشود. نصف پیمانه نخود، ۲/۳ میلیگرم آهن دارد. این مقدار از نخود، ۱۴۱ میکروگرم فولات دارد، که یکی از ویتامینهای B کامپلکس است. همینطور، شامل ۶ گرم فیبر و کمتر از ۱۵۰ کالری انرژی است.
مقدار آهن موجود در آب گوجهفرنگی، کمتر از مواد غذایی دیگر است اما نوشیدنی گوارایی است. یک پیمانه از آن، ۱ میلیگرم آهن دارد. این مقدار از آب گوجهفرنگی، آنتی اکسیدانی قوی به نام لیکوپن هم دارد. علاوه بر اینها، حاوی ویتامین B و مواد معدنی هم هست.
سیبزمینی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. سیبزمینی پخته شده با پوست، بیش از ۳ میلیگرم آهن دارد. این منبع گیاهی آهن، ویتامین B، ویتامین C و پتاسیم هم دارد.
بادامهندی از جمله آجیلهای پرطرفدار است. از آن میتوانیم به عنوان میان وعدهای سرشار از آهن استفاده کنیم. ۳۰ گرم از آن، نزدیک به ۲ میلیگرم آهن دارد. بادامهندی حاوی مقادیر زیادی مواد معدنی، ویتامینها و چربی اشباع نشدهی مفید است.
اسفناج از جمله سبزیجات حاوی آهن است. دلیل علاقهی وافر ملوانزبل به اسفناج هم همین است! یک پیمانه اسفناج پخته، ۶/۵ میلیگرم آهن دارد. علاوه برآهن، ۲۵۰ میلیگرم کلسیم، ویتامین C، ویتامین K، فیبر و بیش از ۸۰۰ میلیگرم پتاسیم هم دارد.
کشمش مانند بسیاری از خشکبارها، حاوی مقادیر زیادی آهن است. حدود ۱/۳ پیمانه کشمش، تقریبا ۱ میلیگرم آهن دارد. کشمش، میانوعدهای مقوی است که پتاسیم و ویتامین B هم دارد.
گوشت گاو از جمله فراوردههای دامی حاوی آهن است. هر تکه گوشتِ ۱۸۰ گرمی، بیش از ۳ میلیگرم آهن دارد. این مقدار از گوشت گاو، روی، پتاسیم، مواد معدنی، ویتامینهای B۱۲ و ۵ گرم چربی اشباعشده هم دارد. به همین دلیل، مراقب باشید بیش از اندازه مصرف نکنید.
برگرفته از: verywell
(function(a){function c(){try{return 0===a(‘.single-container .post’).attr(‘class’).toString().split(‘ ‘).reduce(function(f,g){return 0<=g.indexOf('category-')
با نکات ورزشی و تغذیهای این مجموعه، اندامی متناسب و جذاب داشته باشید.
17000تومان
14000تومان
now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/js/chetor/article.v1.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);
now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/template/bnrs/yn_bnr.min.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);
var head = document.getElementsByTagName(“head”)[0];
var script = document.createElement(“script”);
script.type = “text/javascript”;
script.async=1;
script.src = “https://s1.mediaad.org/serve/chetor.com/loader.js” ;
head.appendChild(script);
نویسنده و عضو تیم تحریریه چطور
غذاهایی برای کمبود اهن
ممنون رقیه گلم
عالی بود
سلام فیروزه خانم عزیزم…ممنون از توجهتون
سلام ممنون از مطالب زیبای شما. فقط پسته خام از لیست کم بود که سرشار از آهن میباشد
سلام …سلامت باشید….تشکر بابت یادآوری…بله پستهی خام هم خونسازه
سلام مقاله جالب و خوبي بود.
سلام ….ممنونم از همراهیتون
رژیم و تغذیه
۱۵ غذای مفید که هنگام سرماخوردگی باید بخورید
رژیم غذایی برای سیکس پک شدن شکم در ۶ قدم علمی و کاربردی
ویتامین ب کمپلکس چیست؛ فواید، موارد مصرف و عوارض احتمالی آن
خواص سمنو؛ طرز تهیه و خواص شگفتانگیز آن برای بدن
رژیم لاغری در دوران شیردهی و نکاتی که باید بدانید
آخرین مطالب
معرفی کتاب دژ؛ رمانی درمورد دنیای پرچالش طبابت
راهنمای سفر به قشم؛ گردشی ۴ روزه در خاک اسرارآمیز خلیج فارس
خونریزی بعد از زایمان و پاسخ به سؤالات متداول درمورد آن
معرفی کتاب مأمور شش؛ سومین اثر از سهگانهٔ تام راب اسمیت
خواص میخک؛ با تمام فواید و عوارض میخک آشنا شوید
ترین های جهان
بهترین کشور برای تحصیل کدام است؟
عجیب ترین قوانین دنیا که با شنیدن آنها بهتزده خواهید شد
گران ترین تصادف های دنیا؛ ۱۰ خودروی لوکس که در چند لحظه از بین رفتند
بهترین کشورها برای مهاجرت از طریق سرمایه گذاری کداماند؟
بهترین کشور برای مهاجرت در سال ۲۰۱۸ کدام است؟
ارزانترین کشور برای تحصیل کدام است؟
۶۸ راه اثبات شده برایافزایـش قــدرت مــغـز
فقرآهن یکی از شایع ترین اختلالات تغذیه ای در کشور های در حال توسعه و مهمترین نوع کم خونی تغذیه ای در کودکان و زنان ، در سنین باروری است که با ایجاد گلبول های قرمز کوچک و کاهش میزان هموگلوبین مشخص می شود . اگر چه پیامدهای اقتصادی و اجتماعی کم خونی فقرآهن به صورت کمّی محاسبه نشده ولی لازم است به این نکته توجه شود که این بیماری سبب اتلاف منابع و مراقبت های بهداشتی ، کاهش بهره وری در اثرافزایش میزان مرگ و میر ، ابتلا به بیماری در مادران و کودکان و بالاخره کاهش ظرفیت جسمی و روانی در بخش بزرگی از جامعه می شود .
میزان نیاز به آهن براساس سن ، جنس و وضعیت فیزیولوژیکی افراد متفاوت است . مثلاً زنان باردار به علت افزایش حجم خون ، رشد جنین و جفت ، و سایر بافتها به آهن بیشتری نیاز دارند . به همین دلیل بیش از سایرین در معرض خطر کم خونی قرار دارند . در شیر خواران – در صورت سلامت مادر- ، میزان آهن موجود در شیر مادر برای 4- 6 ماه اول زندگی کافی است ولی در مورد نوزادانی که با وزن کم متولد می شوند ذخایرآهن کم بوده و باید بعد از 3 ماهگی آهن اضافی به صورت قطره خوراکی خورانده شود . همچنین بستن پیش از موقع بند ناف نیز به دلیل اینکه نوزاد را از یک سوم کل خونش محروم می کند خطر فقر آهن را افزایش می دهد .
1 – دریافت نا کافی آهنبه دلیل رژیم غذایی مورد استفادهای که در آن آهن کمی وجود دارد ، مانند بعضی از رژیم های گیاه خواری .
غذاهایی برای کمبود اهن
2 – جذب ناکافی آهن در اثر اسهال ، کاهش ترشح اسید معده ، مشکلات گوارشی یا تداخلات داروئی ( داروهایی مثل کلستیدامین ، سایمتیدین ، پانکراتین ، رانیتیدین و تتراسایکلین. )
3 – افزایش نیاز به آهن برای افزایش حجم خون در دوران نوزادی ، نوجوانی ، بارداری و شیر دهی .
4 – خون ریزی زیاد در دوران عادت ماهانه ، در اثر جراحات و ناشی از هموروئید ، بیماری های بدخیم یا انگل ها .
کمبود آهن در مردان بزرگسال معمولاً در اثر از دست دادن خون است .
1 – رنگ پریدگی زبان و مخاط داخل لب و پلک چشم
2 – خستگی زود رس
3 – بی تفاوتی
4 – سرگیجه و سردرد
5 – خواب رفتن و سوزن سوزن شدن دست ها و پاها
6 – حالت تهوع
7 – در کم خونی های شدید گود شدن روی ناخن
چنانچه این قرص ها با معده خالی مصرف شوند ، جذب آنها بهتر و بیشتر صورت می گیرد ولی در این حالت سبب تحریک معده و بروز مشکلات گوارشی خواهند شد .
عوارض گوارشی ، ناشی از مصرف آهن نظیر تهوع ، دل پیچه ، سوزش قلب ، اسهال یا یبوست را می توان به حداقل رساند ؛ به شرطی که آهن را به میزان کم مصرف کرده و به تدریج به میزان آن افزود تا به حد مورد نیاز بدن برسد. بهتر است قرص آهن ، آخر شب قبل از خواب استفاده شود تا عوارض ناشی از آن کاهش یابد.
ویتامین Cجذب آهن را افزایش می دهد . به همین دلیل معمولاً مصرف ویتامینC به همراه آهن پیشنهاد می گردد . البته علاوه بر درمان دارویی باید به میزان آهن قابل جذب در غذا نیز توجه کرد.
جذب آهن غذا ، اغلب تحت تأثیر شکل آهن موجود در آن می باشد. آهن موجود در پروتئین های حیوانی مانند گوشت گاو، ماهی و پرندگان ( آهن هِم) بیشتر جذب می شود در حالیکه جذب آهن پروتئین های گیاهی مانند سبزی ها و میوه ها ( آهن غیر هم) کم تر می باشد.
باید توجه داشت که ویتامینCجذب آهن سبزی ها و میوه ها( آهن غیرهم) را بیشتر می کند. مصرف چای همراه یا بلافاصله بعد ازغذا نیز می تواند جذب آهن را تا 50 درصد کاهش دهد.
2. اسید مالیک و اسید تارتاریک که در هویج ، سیب زمینی، چغندر، کدو تنبل ، گوجه فرنگی، کلم پیچ و شلغم موجود است ، سبب افزایش جذب آهن می شود.
3. محصولات تخمیری مثل سس سویا نیز در این دسته از عوامل گنجانده می شوند.
2. فاده از منابع غذایی حاوی ویتامین در هر وعده غذایی ، جهت جذب بهتر آهن ( مثل پرتقال، گریپ فروت، کوجه فرنگی، کلم، توت فرنگی، فلفل سبزو لیمو ترش)
3. اندن گوشت قرمز، ماهی یا مرغ در برنامه غذایی .
4. پرهیز از مصرف چای و قهوه همراه یا بلافاصله بعد از غذا
5. برطرف کردن مشکلات گوارشی و یبوست
6. تصحیح عادات غذائی غلط ( مثل مصرف مواد غیر خوراکی مانند خاک ، یخ )
7. مشاوره با پزشک و متخصص تغذیه جهت پیش گیری به موقع و یا بهبود کم خونی
8. استفاده از نان هایی که از خمیر ورآمده تهیه شده اند
9. استفاده از خشکبار مثل توت خشک ، برگه آلو، انجیر خشک و کشمش که منابع خونی از آهن هستند.
10. استفاده ازغلات و حبوبات جوانه زده .
11. شست وشو و ضد عفونی کردن سبزی هایی که استفاده می کنید.
12. شستن کامل دست ها با آب و صابون ، قبل از تهیه مصرف غذا و پس ازهر باراجابت مزاج .
13. مصرف روزانه یک قرص آهن از پایان ماه چهارم بارداری تا سه ماه پس از زایمان در زنان باردار.
14. مصرف قطره آهن هم زمان با شروع تغذیه تکمیلی تا پایان 2 سالگی در کودکان .
غذاهایی برای کمبود اهن
مواد لازم:
4 فنجان
شاهی آبی یا اسفناج تازه خام
2 فنجان
گوجه فرنگی گیلاسی یا تزیینی
5 تا 6 عدد
سیب زمینی استانبولی
نصف فنجان
مغز تخمه آفتاب گردان
3 قاشق غذا خوری
پنیر خامه ای
1-2 قاشق غذا خوری
سرکه سیب
1 قاشق غذا خوری
شکر و یا عسل
2 قاشق غذا خوری
کنجد بو داده
1 فنجان
لوبیای قرمز پخته
این سالاد مملو از ویتامین هایB ,C,K و هم چنین سرشار از املاح معدنی وآهن است.بنابراین افراد کم خون یاAnemic می توانند از این سالاد خوش مزه بهره های بسیاری ببرند .
اگر شاهی آبی در دسترس نبود می توانید از اسفناج تازه خام استفاده کنید.
طرز تهیه:
شاهی آبی یا اسفناج را پاک نموده و بشویید . وقتی خشک شد آنها را مانند کاهو خرد کنید و کنار بگذارید.
سپس در ظرفی جداگانه ، شاهی آبی یا اسفناج را با گوجه فرنگی ، سیب زمینی، لوبیای قرمزپخته ، مغز تخمه و کنجد بود داده با هم مخلوط کنید.
برای سس سالاد از یک شیشه خالی دردار استفاده کنید . پنیرخامه ای ، سرکه ، شکر ( یا عسل ) را در آن بریزید ، درِ شیشه را محکم ببندید و خوب تکان دهید . سپس کمی نمک و فلفل به آن بیفزایید و دوباره خوب تکان دهید . می توانید کمی ماست نیز به آن اضافه کنید . سس را روی سالاد بریزید ، به مدت 10 دقیقه در یخچال بگذارید و سپس میل کنید.
برای خاصیت بیش تر این سالاد ، جوانه ماش ، جوانه شبدر و حتی عدسی پخته به آن بیفزایید.
شیما صادقی- کارشناس ارشد علوم تغذیه و رژیم درمانی
نویسنده آشپزی: دکتر ترانه دبیر
10