عوارض کم کاری تیروئید در حاملگی

هورمون تیروئید نقش مهمی در رشد و نمو سیستم عصبی جنین دارد، به طوری که حتی در فرزندان مادرانی که کم‌کاری تیروئید مخفی دارند، نیز اختلالات رشد عصبی و کاهش شاخص هوش از عوارض کم کاری تیروئید در بارداری است.

در کسانی که کم کاری تیروئید در بارداری شدید داشته‌اند، نازایی و سقط های مکرر رخ داده است بنابراین تشخیص بیماری و درمان آن بخصوص در زمان بارداری بسیار مهم است پس کسانی که سابقه کم‌کاری تیروئید یا جراحی تیروئید یا درمان پرکاری تیروئید با ید رادیواکتیو داشته‌اند، قبل از بارداری یا اوایل بارداری باید از نظر مشکلات تیروئید بررسی و آزمایش شوند و کسانی که تحت درمان کم کاری تیروئید در بارداری هستند هم طی بارداری و پس از زایمان از نظر کنترل این بیماری تحت نظر باشند زیرا در دوران بارداری نیاز به هورمون تیروئید افزایش می‌یابد و چه بسا کسانی که قبل از بارداری ظاهرا مشکلی نداشته اند اما حین بارداری به دلیل افزایش نیاز بدنشان، با آزمایش متوجه بیماری ایشان می‌شویم.

از مشکلات دیگری که حین بارداری برای افرادی که دچار کم‌کاری تیروئید هستند رخ می‌دهد، زایمان زودرس، پاره شدن زودرس کیسه آب، فشارخون بارداری و کنده شدن جفت (دکولمان) را می‌توان برد که هر یک خطراتی برای مادر و جنین دارند.

کم‌کاری تیروئید به طور معمول نشانه‌هایی دارد، اما گاهی در جوانان علائمی ایجاد نمی‌کند و اگر ناگهانی و شدید باشد، علائم آن معمولاً پر سر و صداست که موجب اختلال در عادت ماهانه، تخمک‌گذاری و سقط می‌شود.

کم‌کاری تیروئید در حاملگی همچنین باعث افزایش فشار خون مادر باردار، مسمومیت حاملگی و زایمان زودرس می‌شود.عوارض کم کاری تیروئید در حاملگی

در منابع علمی گفته شده در هر ۲ مورد از هزار مورد بارداری، علائم بالینی کم کاری تیروئید روند بارداری را دچار مشکل کرده است. بزرگ ترین خطر کم کاری تیروئید در بارداری به تاخیر انداختن رشد کودک و کندذهنی او بعد از تولد است. این مسئله به خصوص در فرزند مادرانی که کمبود ید دارند، است. بد نیست بدانید ید در ساخت هورمون‌های تیروئیدی نقش بسیار مهمی دارد.

جنین در دوران بارداری تا زمانی که غده تیروئیدش عملکرد را شروع کند، از نظر هورمون تیروئیدی کاملا وابسته به مادرش است. این اتفاق زود تر از هفته ۱۲ بارداری رخ نمی دهد. بنابراین کم کاری تیروئید مادر در ۳ ماهه اول بارداری می تواند اثر سو خود را بر سلامت جنین بگذارد. اکثر مادران بعد از گذشت مدت زیادی از این ۳ ماهه، از بارداری خود مطلع می شوند. بنابراین مادران قبل از اقدام به بارداری باید برای تشخیص و درمان وضعیت تیروئید خود مراحل لازم را طی کنند.

مادرانی که قبل از بارداری به کم کاری تیروئید مبتلا بوده اند و یا در حین بارداری دچار کم کاری تیروئید شده اند، باید دقت کنند که هر شش هفته یک بار، آزمایش تیروئید بدهند تا مطمئن شوند مقادیر هورمون های تیروئید در بدن آنها در حد طبیعی است و باید درمان را تحت نظر پزشک متخصص غدد پیگیری کنند.

اگر خانم بارداری متوجه افزایش وزن غیر طبیعی خود در این دوران شد، باید به کم کاری تیروئید شک کند، حتی اگر سابقه مشکلات تیروئید را از قبل نداشته باشد.

در طول چند ماه اول بارداری، جنین به هورمون های تیروئید مادر بسیار وابسته می باشد و هورمون های بدن مادر، نقش مهمی را در رشد طبیعی مغز جنین ایفا می کنند. بنابراین کمبود هورمون تیروئید، تاثیر منفی روی ضریب هوشی و فعالیت های مغزی جنین دارد و به همین دلیل است که پزشکان توصیه می کنند خانم ها قبل از اقدام به بارداری، آزمایش خون که شامل هورمون های تیروئید می باشد را انجام دهند تا اگر به مشکلات تیروئید مبتلا هستند، تحت درمان قرار گرفته و سپس باردار شوند.

اگر خانمی باردار شد و از مشکلات تیروئید خود آگاه نبود، با آزمایش خونی که طی سه ماه اول بارداری انجام می دهد، می تواند به کم کاری تیروئید خود پی ببرد و اقدامات درمانی را برای جلوگیری از مشکلات ناشی از کم کاری تیروئید در بارداری انجام دهد. در طی آزمایش خونی که در غربالگری سه ماهه اول بارداری انجام می گیرد، هورمون محرکه تیروئید که از غده هیپوفیز ترشح می شود اندازه گیری می گردد. اگر بالاتر از حد طبیعی بود، یعنی فرد به کم کاری تیروئید مبتلا می باشد.

اگر در بارداری اول به کم کاری تیروئید مبتلا شدید، احتمال اینکه در بارداری های بعدی هم به آن مبتلا شوید بسیار زیاد است. بنابراین تمام نکات گفته شده را قبل از بارداری بعدی و حین بارداری انجام دهید. با تشخیص و درمان به موقع کم کاری تیروئید، هیچ مشکلی برای نوزاد ایجاد نخواهد شد و از عوارض کم کاری تیروئید در بارداری پیشگیری می شود.

مقدمه: با توجه به اينکه غده تيروئيد جنين در ماه هاي اوليه حاملگي (کمتر از 2 هفته) هنوز فعال نيست، مغز جنين از نظر هورمون هاي تيروئيد شديدا به مادر وابسته است. اختلال عملکرد تيروئيد در مادر به ويژه هيپوتيروئيدي آشکار و تحت باليني با افزايش خطر سقط، پره اکلامپسي، جدا شدن زودرس جفت، وزن کم هنگام تولد، زايمان پيش از موعد و کاهش هوش کودک همراه است. هدف از اين تحقيق، تعيين توزيع کم کاري تيروئيد در خانم هاي باردار زير 2 هفته بر حسب عوامل خطر مي باشد.روش: در اين بررسي 62 خانم باردار مراجعه کننده براي مراقبت هاي دوره حاملگي با سن حاملگي کمتر از 2 هفته با انجام تست TSH و Free T4 به روش Elexiss مورد آزمايش قرار گرفتند. براي هر فرد پرسش ه اي حاوي تعدادي از عوامل خطر شناخته شده هيپوتيروئيدي تکميل شد. شيوع کم کاري تيروئيد اعم از آشکار و تحت باليني و ارتباط احتمالي آن با بعضي عوامل خطر مورد بررسي قرار گرفت.يافته ها: شيوع کم کاري تيروئيد 1.15 درصد (2.25% آشکار و 7.9% تحت باليني) به دست آمد. کم کاري تيروئيد با هيچ کدام از عوامل خطر مورد مطالعه در اين تحقيق ارتباط معني دارنداشت. و فقط هيپوتيروئيدي آشکار با سابقه وجود آلرژي در فرد ارتباط معني دار داشت (P&lt.25).نتيجه گيري: با توجه به شيوع بالاي هيپوتيروئيدي (آشکار و تحت باليني) و عوارض مادري و جنيني آن و همچنين عدم همراهي آن با عوامل خطر مفروض در حاملگي به ويژه در نوع تحت باليني که فقط با تست آزمايشگاهي قابل تشخيص مي باشد، بهتر است در تمام زنان باردار همراه با تست هاي رايج حاملگي هيپوتيروئيدي نيز بررسي شود.

تهران، بزرگراه اشرفی اصفهانی، نرسیده به پل بزرگراه شهید همت، خیابان شهید قموشی، خیابان بهار، نبش کوچه چهارم، پلاک 1

کدپستی: 1461965381

تلفن و 442651 (9821+)

عوارض کم کاری تیروئید در حاملگی

کارگاه های آموزشی

اخبار

JCR

خبرگزاری سیناپرس

پیوندهای مرتبط

9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *