عوارض کمبود ویتامین در بدن

عوارض کمبود ویتامین در بدن
عوارض کمبود ویتامین در بدن

خوش آمدید. به حساب کاربری خود وارد شوید.

آدرس ایمیلی که با آن ثبت‌نام کرده‌اید را وارد نمائید تا یک رمز عبور جدید برای شما ارسال شود.

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

خستگی یکی از شایع‌ترین نشانه‌های ابتلا به کمبود ویتامین است، اما کمبود ویتامین همیشه به شکل خستگی ظاهر نمی‌شود. گاهی ممکن است مشکلاتی در بدن‌مان ایجاد شوند که خیلی از ما نمی‌دانیم از کمبود ویتامین ناشی شده‌اند. در ادامه با ما همراه باشید تا در مورد ۷ نشانه‌‌ی کمبود ویتامین و منابع غذایی تأمین‌کننده‌ی ویتامین‌های ضروری بدن بیشتر بدانیم.

عوارض کمبود ویتامین در بدن

برای آشنا شدن با نشانه‌های کمبود ویتامین‌ می‌توانید به جای خواندن مقاله، ویدیوی زیر را نیز ببینید.

چنانچه به صورت مداوم و بدون هیچ دلیل مشخصی، مثلا بدون اینکه تمرینات ورزشی سنگین انجام داده باشید، دردهای عضلانی دارید، شاید به کمبود ویتامین D مبتلا هستید. علیرغم شیوع بالای کمبود ویتامین D، چون نشانه‌های کمبود این ویتامین خیلی واضح نیستند، تشخیص آن می‌تواند دشوار باشد. با توجه به اینکه ویتامین D در سلامت استخوان‌ها، دندان‌ها و عضلات نقش دارد، اگر به همراه دردهای عضلانی، دندان‌ها و استخوان‌های‌تان هم مشکل دارد، لازم است سطح این ویتامین در بدن‌تان اندازه‌گیری شود.

برای اینکه به کمبود ویتامین D دچار نشوید، روزانه در معرض نور آفتاب قرار بگیرید و در رژیم غذایی خود از شیر یا سایر فرآورده‌های لبنیِ غنی شده با ویتامین D مثل ماست و پنیر کُلبه (نوعی پنیر نرم با طعم ملایم) استفاده کنید. ماهی‌های چرب مثل سالمون یا ماهی‌ تُن نیز از جمله منابع ویتامین D به شمار می‌روند که به دلیل خطر رسوب جیوه در بدن بهتر است بیشتر از دو بار در هفته مصرف نشوند.

چنانچه در ناحیه‌ی پاها احساس کرختی یا بی‌حسی می‌کنید و در راه رفتن‌تان هم مشکل ایجاد شده است (مثلا تعادل ندارید یا اغلب زمین می‌خورید)، شاید به کمبود ویتامین ب۱۲ (B12) مبتلا هستید. حتما می‌پرسید چرا؟ چون ویتامین B12 برای سلامت و عملکرد مغز و دستگاه عصبی ضروری است. اگر سطح این ویتامین کم شود، مغز به دشواری می‌تواند با اعصاب بدن ارتباط برقرار کند و به همین دلیل به بی‌حسی و مشکلات تعادل دچار خواهید شد.

برای افزایش سطح ویتامین B12، مصرف مواد غذایی حیوانی مثل ماهی، مرغ و فرآورده‌های لبنی و نیز مواد غذایی گیاهی مثل جایگزین‌های شیر یا گوشت و غلات صبحانه که با ویتامین B12 غنی شده باشند، توصیه شده است.

آیا چون شب‌ها مشکل دید دارید، ترجیح می‌دهید همیشه بعد از شام در منزل بمانید و بیرون نروید؟ گاهی مشکل دید در شب به کمبود ویتامین آ (A) مربوط می‌شود. ویتامین A در ساختن رنگدانه‌های سلول‌های گیرنده‌ی نوری در چشم‌ها و کمک به دید در نور کم مؤثر است. کمبود ویتامین A موجب می‌شود شب‌ها نتوانید دید واضحی داشته باشید و شاید حتی به سایر اختلالات بینایی مثل دِژِنِراسیون ماکولا (تخریب لکه‌‌ی زرد) نیز دچار شوید.

سبزیجات دارای برگ سبز مثل اسفناج و کلم‌‌برگ، سبزیجات دارای رنگدانه‌های نارنجی مثل هویج، سیب‌زمینی شیرین، فلفل دلمه‌ای نارنجی، طالبی و تخم‌مرغ از جمله منابع ویتامین A هستند.

آیا در گرفتن توپ کُند هستید؟ آیا حین رانندگی وقتی کسی ناگهان جلوی ماشین‌تان سبز می‌شود، نمی‌توانید سریع ترمز بگیرید؟ شاید این تأخیرها ناشی از کمبود ویتامین ای (E) باشد و نه بی‌دست‌وپا بودن شما. ویتامین E برای سلامت دستگاه عصبی مفید است و مثل ویتامین B12 به برقراری ارتباط بین مغز و اعصاب کنترل‌کننده‌ی عضلات و عکس‌العمل‌ها کمک می‌کند. کمبود ویتامین E موجب دشوارتر شدن برقراری این ارتباط می‌شود.

جوانه‌ی گندم غنی‌ترین منبع تأمین‌کننده‌ی ویتامین E خوانده شده است، پس این ماده‌ی مغذی را به رژیم غذایی خود اضافه کنید. تخم‌مرغ، مایونز، گوشت اندام (organ meat) یا همان احشاء خوراکی، مغزها، دانه‌ها و آووکادو نیز از جمله سایر منابع ویتامین E به شمار می‌روند.

آیا وقتی دست‌تان را می‌بُرید یا جراحت دیگری برای‌تان پیش می‌آید، زخم‌های‌تان دیر التیام می‌یابند؟ شاید بخشی از این مشکل ناشی از کمبود ویتامین سی (C) باشد. سلول‌های پوستی و سایر سلول‌هایی که پس از ایجاد جراحت باید خودشان را به منظور شروع فرآیند التیام بازسازی کنند، به ویتامین C و همچنین ویتامین A و زینک (روی) نیاز دارند. التیام زخم‌ها بدون میزان کافی از این مواد مغذی دشوارتر خواهد شد و به همین دلیل احتمال عفونی شدن زخم‌ها افزایش می‌یابد.

برای اینکه به کمبود ویتامین C مبتلا نشوید، مصرف روزانه‌ی مرکبات مثل گریپ‌فروت و انواع لیموها و نیز سبزیجات دارای برگ سبز مثل اسفناج، مَنداب یا همان آراگولا و کلم‌برگ را در رژیم غذایی خود بگنجانید.

علائم کمبود ویتامین همیشه در جسم ظاهر نمی‌شوند. همه‌ی ما ممکن است گاهی وقت‌ها دل‌مان بگیرد، اما چنانچه متوجه شدید که این مشکل در حال وخیم‌تر شدن است، طوری که افسردگی گرفته‌اید یا بیشتر روزها غمگین هستید، شک کنید که شاید به کمبود ویتامین ب۱ (B1) مبتلا شده‌اید. این ویتامین مثل ویتامین B12 برای سلامت سلول‌های عصبی و مغزی ضروری است. کمبود ویتامین B1 در عملکرد این سلول‌ها اختلال ایجاد می‌کند و در نتیجه‌ ممکن است به مشکلات روانی مثل افسردگی دچار شوید. کمبود این ویتامین به ندرت اتفاق می‌افتد، اما در افراد الکلی، مبتلایان به بیماری کرون (نوعی بیماری التهابی روده) یا بی‌اشتهایی (آنورِکسیا) ممکن است بروز کند.

منابع غذایی حاوی این ویتامین عبارتند از گوشت قرمز و سفید، گوشت احشاء مثل کبد، نخود، لوبیا، عدس و مِلاس سیاه (شربتی غلیظ که از چغندرقند یا نیشکر به دست می‌آید).

بوی بد دهان ممکن است از کمبود ویتامین ب۳ (B3) ناشی شود، به ویژه اگر خوب مسواک می‌زنید و نخ دندان استفاده می‌کنید و به طور کلی در رعایت بهداشت دهان و دندان کوشا هستید. کمبود ویتامین B3 به ضعیف شدن عملکرد کبد می‌انجامد. کبد روی عملکرد صحیح معده و روده‌ها تأثیر می‌گذارد و به همین دلیل اختلال در عملکرد آن به مشکلات گوارشی و در نهایت بوی بد دهان منجر خواهد شد. این کمبود در افراد الکلی موجب کاهش سطح انرژی می‌شود.

برای جلوگیری از ابتلا به کمبود ویتامین B3، مصرف احشاء خوراکی، ماهی‌های چرب، دانه‌ی آفتابگردان و سبزیجاتی مثل چغندر توصیه شده است.

به طور کلی، کمبود ویتامین چیزی نیست که تشخیص آن از سوی خودِ افراد به سادگی امکان‌پذیر باشد. چنانچه احساس می‌کنید علائمی دارید که شاید به کمبود ویتامین مربوط باشند، حتما با یک پزشک مشورت کنید و از مصرف خودسرانه‌ی قرص‌ها و مکمل‌های ویتامین بپرهیزید. یک آزمایش خون ساده سطوح ویتامین‌ها در بدن‌تان را مشخص می‌کند و پزشک در صورت مشاهده‌ی هر نوع کمبودی در سطوح ویتامین‌ها راهنمایی‌های لازم را برای بازگشت به وضعیت عادی در اختیارتان خواهد گذاشت.

 

برگرفته از: lifehack.org

(function(a){function c(){try{return 0===a(‘.single-container .post’).attr(‘class’).toString().split(‘ ‘).reduce(function(f,g){return 0<=g.indexOf('category-')

با نکات ورزشی و تغذیه‌ای این مجموعه، اندامی متناسب و جذاب داشته باشید.

17000تومان

14000تومان

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/js/chetor/article.v1.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

now = new Date();
var head = document.getElementsByTagName(‘head’)[0];
var script = document.createElement(‘script’);
script.type = ‘text/javascript’;
var script_address = ‘https://cdn.yektanet.com/template/bnrs/yn_bnr.min.js’;
script.src = script_address + ‘?v=’ + now.getFullYear().toString() + ‘0’ + now.getMonth() + ‘0’ + now.getDate() + ‘0’ + now.getHours();
head.appendChild(script);

var head = document.getElementsByTagName(“head”)[0];
var script = document.createElement(“script”);
script.type = “text/javascript”;
script.async=1;
script.src = “https://s1.mediaad.org/serve/chetor.com/loader.js” ;
head.appendChild(script);

مترجم گروه دانش و سلامت روزنامه‌ی جام جم. دانش آموخته‌ی ادبیات انگلیسی. علاقه‌مند به نقد روانکاوانه. بی‌نهایت عاشق نقاشی.

عوارض کمبود ویتامین در بدن

بسیار عالی بود
به نظرتون مصرف روزانه یک قرص جوشان مولتی ویتامین کمک کننده هست؟

مخاطب عزیز سلام،
ممنون که وقت گذاشتید و این مطلب رو مطالعه کردید. مصرف خودسرانه و بی‌رویه‌ی مکمل‌ها در صورتی که بدن‌تون نیازی نداشته باشه، آسیب رسان خواهد بود. پس حتما در این مورد از یک پزشک مشورت بگیرید.

مطالب راجع بسلامتی همیشه مورد توجهمن هست از شماهم تشکر میکنم

صدف عزیز موفق باشی
عالی بود. تشکر

بی‌نهایت سپاس. خوشحالم که این مطلب براتون مفید بوده. شاد و سلامت باشید.

رژیم و تغذیه

ویتامین ب کمپلکس چیست؛ فواید، موارد مصرف و عوارض احتمالی آن

رژیم غذایی برای سیکس پک شدن شکم در ۶ قدم علمی و کاربردی

رژیم فستینگ یا روزه داری متناوب چگونه به ‌تر کمک می‌کند

خواص سمنو؛ طرز تهیه و خواص شگفت‌انگیز آن برای بدن

افزایش متابولیسم بدن و تر با ۱۰ راهکار علمی

آخرین مطالب


آیا پول خوشبختی می آورد؟

گلاب گیری کاشان؛ ثبت رایحه‌ی بهشت در بهار

محاسبه نقطه سر به سر با مثال؛ مزایا و محدودیت‌ها

درمان سرطان پوست و پاسخ به سؤالات رایج درمورد آن

خواص نارنگی یافا برای سلامتی و استفاده از روغن یافا

ترین های جهان


بهترین کشورها برای زندگی در سال ۲۰۱۹


ارزانترین کشور برای تحصیل کدام است؟

بانمک ترین حیوانات دنیا که می‌توانند واقعا خطرناک باشند

بهترین انیمیشن های جهان برای کودکان و بزرگسالان

جذاب ترین گرافیتی ها در شهرهای مختلف جهان

معروف ترین آشپزهای جهان که در حرفه‌ خود بهترین هستند

۶۸ راه اثبات شده برایافزایـش قــدرت مــغـز

ویتامین د که به نام ویتامین نور خورشید نیز شناخته می‌شود، یکی از ویتامین‌های بسیار مهم است که تأثیر بسیار زیادی روی چندین سیستم در سرتاسر بدن دارد. ویتامین D برخلاف سایر ویتامین‌ها همانند یک هورمون عمل می‌کند و هر سلول در بدن انسان دارای یک گیرنده برای آن است. زمانی که پوست در برابر نور خورشید قرار می‌گیرد، بدن این ویتامین را با استفاده از کلسترول تولید می‌کند.

البته ویتامین د در برخی از مواد غذایی نیز وجود دارد. به هر صورت بهترین روش تأمین ویتامین D بدن، قرار گرفتن پوست بدن 2 تا 3 بار در هفته و هر بار به مدت 5 تا 10 دقیقه در معرض نور خورشید است. باید توجه داشت که این ویتامین با سرعت نسبتاً زیادی در بدن از بین می‌رود و همواره، خصوصاً در فصل زمستان، باید مراقب کم شدن ذخیره‌ی آن در بدن بود. در ادامه در مورد این ویتامین صحبت خواهد شد. علل، علائم و عوارض کمبود آن مورد بحث قرار خواهند گرفت و در آخر به مقدار مورد نیاز ویتامین D در بدن پرداخته خواهد شد.

مطالعات جدید نشان می‌دهند که بسیاری از افراد دچار کمبود ویتامین د هستند. تخمین زده می‌شود که میزان ویتامین D در خونِ حدود 1 میلیارد نفر در سراسر دنیا، کمتر از مقدار نرمال باشد. برخی از علل کمبود میزان ویتامین د در بدن شامل موارد زیر هستند:

بسیاری از افراد از کمبود میزان ویتامین د در بدن خود آگاه نیستند، چرا که این کمبود علائم جزئی‌ای دارد. برخی از علائم کمبود ویتامین د در بدن عبارتند از:

یکی از مهم‌ترین نقش‌های ویتامین D تقویت سیستم ایمنی بدن است. مطالعات، نشان‌دهنده‌ی وجود ارتباط بین کمبود ویتامین د و انواع عفونت دستگاه تنفسی مانند سرماخوردگی، برونشیت و … هستند. برخی از تحقیقات نشان داده‌اند که مصرف 4000 IU مکمل ویتامین د در روز خطر ابتلا به عفونت دستگاه تنفسی را کاهش می‌دهد.

عوارض کمبود ویتامین در بدن

یکی از تحقیقات نشان می‌دهد که کودکانی که هر روز 1200 IU ویتامین د، به مدت 4 ماه در طول زمستان مصرف کرده‌اند، 40 درصد کمتر به آنفولانزای نوع A مبتلا شده‌اند.

یکی از علل احساس خستگی مدام، کمبود ویتامین د است که متأسفانه اغلب به عنوان یک علت بالقوه نادیده گرفته می‌شود. مطالعه‌ی بزرگی در خصوص ارتباط بین خستگی و کمبود ویتامین د در زنان جوان صورت گرفته است. این مطالعه نشان داد که میزان ویتامین د در خون آن‌ها کمتر از 29-21 نانوگرم بر میلی‌متر بود و این افراد نسبت به زنانی که میزان ویتامین D در خون آن‌ها بیش از 30 نانوگرم بر میلی‌متر بود، بیشتر از خستگی مدام شکایت داشتند.

ویتامین د از طرق مختلف، مانند بهبود بخشیدن به جذب کلسیم، به سلامت استخوان‌ها کمک می‌کند. درد استخوان و پشت‌درد می‌توانند علائمی از کمبود ویتامین D در بدن باشند. مشاهدات بسیاری بین کمبود ویتامین د و کمردرد مزمن ارتباط پیدا کرده‌اند. مطالعه‌ی دیگری نشان داد، افرادی که دارای کمبود ویتامین د هستند، دو برابر افرادی که دچار این کمبود نیستند در طول فعالیت‌های روزانه دچار درد در ناحیه‌های پا، دنده یا مفاصل می‌شوند.

محققان بین کمبود ویتامین د و افسردگی، خصوصاً در بزرگسالان، ارتباط پیدا کرده‌اند. این در حالی است که برخی از محققان دریافته‌اند که زمان زیادی برای مشاهده‌ی تأثیر دریافت مکمل ویتامین د بر خلق و خو نیاز نیست. ویتامین د خصوصاً به افرادی که به افسردگی فصلی، در ماه‌های سرد سال، دچار می‌شوند، کمک بیشتری می‌کند.

بهبود کند زخم‌ها و جراحات پس از بروز حوادث یا جراحی‌ها می‌تواند نشانه‌ای از کمبود ویتامین د باشد. تحقیقات نشان می‌دهند که ویتامین د در تولید ترکیبی که باعث التیام زخم‌ها می‌شود، نقشی حیاتی دارد.

بسیاری از بزرگسالانی که دچار پوکی استخوان هستند، نیازی به مصرف کلسیم بیشتر ندارند، چرا که مشکل آن‌ها در واقع کمبود ویتامین د است. پوکی استخوان شایع‌ترین بیماری استخوانی در بین زنان یائسه و مردان مسن است. محققان در یک تحقیق در بین بیش از 1100 خانم میان‌سال که نزدیک به سن یائسگی بودند، ارتباطی قوی بین سطح پایین ویتامین د و کم بودن تراکم استخوان پیدا کردند. اگرچه تحقیق دیگری نشان داد که با افزایش مصرف مکمل ویتامین د باز هم بهبودی در تراکم استخوان ایجاد نمی‌شود، با این وجود باز هم می‌توان مصرف کافی ویتامین د را به عنوان راهکاری مناسب برای محافظت از توده‌ی استخوانی و کاهش خطر شکستگی استخوان در نظر گرفت.

ممکن است ریزش مو با سطح پایین ویتامین د در خون در ارتباط باشد. کچلی سکه‌ای، که نوعی بیماری خودایمنی است، با راشسیتیسم، بیماری‌ای ناشی از کمبود ویتامین د در کودکان، در ارتباط است. کمبود این ویتامین احتمال ابتلا به کچلی سکه‌ای را افزایش می‌دهد.

برخی شواهد مؤید این نکته هستند که کمبود ویتامین D علت بالقوه‌ی درد عضلانی در کودکان و بزرگسالان است. در یک تحقیق نشان داده شد که 71 درصد از افراد دارای درد مزمن عضلانی دارای کمبود ویتامین د هستند.

علاوه بر این چنان‌چه کمبود ویتامین د در بدن برای مدت طولانی ادامه پیدا کند، می‌تواند سبب ایجاد مشکلات و بیماری‌های زیر شود:

کمبود ویتامین د هم‌چنین می‌تواند در ابتلا به برخی از انواع سرطان خصوصاً سرطان پستان، پروستات و روده‌ی بزرگ تأثیر داشته باشد.

مقدار ویتامین د مورد نیاز بدن به سن فرد بستگی دارد. این مقدار می‌تواند با استفاده از دو نوع واحد اندازه‌گیری محاسبه شود: میکروگرم (mcg) و واحد بین‌المللی (IU). یک میکروگرم ویتامین د برابر است با 40 IU از این ویتامین. مقدار توصیه شده‌ی ویتامین د مورد نیاز بدن، در هر دوره‌ی سنی، که توسط موسسه‌ی پزشکی ایالات متحده (IOM) در سال 2010 به روز شده است، عبارت است از:

باید توجه داشت که مصرف بیش از اندازه‌ی ویتامین د ممکن است باعث هیپرویتامینوز دی شده و کلسیفیکاسیون، یا تجمع کلسیم در یکی از بافت‌های بدن، و نیز سفت شدن رگ‌های خونی، کلیه، ریه‌ها و قلب شود. علائم شایع هیپرویتامینوز دی شامل سردرد و حالت تهوع هستند اما کاهش اشتها، خشکی دهان، احساس طعم فلز در دهان، استفراغ، یبوست و اسهال نیز ممکن است ناشی از زیاد بودن میزان ویتامین د بدن باشند.

 بهتر آن است که ویتامین د مورد نیاز بدن با استفاده از منابع طبیعی تأمین شود. چنان‌چه این ویتامین را با مصرف داروهای مکمل تأمین می‌کنید، دقت داشته باشید که برند داروی مکمل را با دقت انتخاب کنید چرا که معمولاً FDA (سازمان غذا و داروی آمریکا) و دیگر نهادهای نظارتی مشابه، خلوص و ایمنی این داروها را بررسی نمی‌کنند. استفاده از سایت‌های اینترنتی فروش مکمل‌های دارویی‌ای که در آن‌ها نظرات متعدد کاربران در مورد یک داروی خاص وجود دارد، می‌تواند روش مناسبی برای انتخاب یک مکمل دارویی مناسب باشد. اما به هر صورت بار دیگر توصیه می‌شود که این ویتامین و دیگر مواد مغذی مورد نیاز بدن خود را از طریق یک رژیم غذایی سالم و متنوع دریافت کنید، چرا که رژیم غذایی مناسب کلید سلامتی بدن است.

تریتا را در جهت رسیدن به اهدافش حمایت کنید:

اشتراک گذاری:

آرش شمسی هستم. فلسفه می‌خوانم و می‌نویسم‌. ولی پیش از هر فلسفیدنی، بر سلامت می‌بایست متمرکز بود. چه آن‌که به قول شوپنهاور: «یک شاه بیمار از یک گدای سالم بدبخت‌تر است». امیدوارم آن‌چه که ترجمه می‌کنم، به کارتان بیاید.

I’m Arash Shamsi. A Writer. I write philosophy and live with philosophers. But health is more important than philosophy. In here, I translate the best articles about health, fitness and etc.

طراحی و پشتیبانی:
گروه توسعه نرم افزاری تیکا

عوارض کمبود ویتامین در بدن
عوارض کمبود ویتامین در بدن
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *