عوارض پرکاری تیروئید بر چشم

عوارض پرکاری تیروئید بر چشم
عوارض پرکاری تیروئید بر چشم


تیروئید چشمی یک بیماری خودایمنی است که طی آن آنتی بادی هایی داخل بدن ترشح می شود. این آنتی بادی ها هم می تواند بر غده تیروئید اثر بگذارد و هم بر بافت های پشت کره چشم و سطح کره چشم.




عوارض پرکاری تیروئید بر چشم

تقریبا همه افراد درباره اختلالات غده تیروئید اطلاعاتی دارند؛ اطلاعاتی که شاید از نظر پزشکی خیلی دقیق نباشد، ولی به آنها کمک می‌کند بموقع به دنبال تشخیص و درمان مشکل‌ بروند. از طرف دیگر، خیلی‌ها بیماری‌های رایج چشم را هم می‌شناسند و با آنها آشنا هستند و در این مورد هم زمانی که لازم باشد از پزشکان و متخصصان کمک می‌گیرند.

 

اما در این میان، خیلی ها بیماری تیروئید چشمی را نمی شناسند. خیلی ها نمی دانند تیروئید چشمی چیست؟ چرا ایجاد می شود؟ چه نشانه هایی دارد و برای درمان آن چه کار باید کرد؟

 

البته بعضی از افراد باور دارند تیروئید چشمی فقط در کسانی ایجاد می شود که دچار کم کاری تیروئید هستند. در صورتی که دکتر محسن بهمنی کشکولی، فوق تخصص جراحی پلاستیک چشم نظر دیگری دارد و توضیح می دهد:

 

تیروئید چشمی، بیماری ای است که به طور معمول همراه با پرکاری تیروئید مشاهده می شود، ولی این مساله الزاما به این معنا نیست که حتما باید همراه با تیروئید چشمی، پرکاری تیروئید هم وجود داشته باشد. گاهی ممکن است این بیماری همراه با کم کاری تیروئید نیز بروز کند، یا اصلا هیچ گونه مشکلی در غده تیروئید وجود نداشته باشد. به طوری که ابتدا علائم تیروئید چشمی نمایان می شود و پس از آن، نشانه های اختلالات غده تیروئید بروز می کند.

 

به گفته این چشم پزشک، بر اساس مطالعاتی که در این زمینه انجام شده، مشخص شده است حدود 7 درصد بیماران ایرانی با کم کاری تیروئید دچار علائم تیروئید چشمی خواهند شد و چیزی کمتر از 10 درصد بیماران، ابتدا هیچ علامتی از اختلال غده تیروئید ندارند، ولی علائم تیروئید چشمی در آنها نمایان می شود که ممکن است پس از گذشت چند سال، اختلالات تیروئید هم در آنها بروز کند.

 

وی تاکید می کند: لازم است تمام کسانی که دچار بیماری تیروئید چشمی می شوند به طور متناوب غده تیروئید و هورمون های مربوط به آن را کنترل کنند تا مشکل شان در اولین فرصت توسط متخصصان غدد درمان شود.


علائم تیروئید چشمی؛ از بیرون زدگی تا نابینایی


دکتر بهمنی کشکولی این بیماری را چنین تعریف می کند: تیروئید چشمی یک بیماری خودایمنی است که طی آن آنتی بادی هایی داخل بدن ترشح می شود. این آنتی بادی ها هم می تواند بر غده تیروئید اثر بگذارد و هم بر بافت های پشت کره چشم و سطح کره چشم.

 

به گفته وی این تاثیرگذاری موجب می شود عضلات پشت کره چشم بزرگ شود، چربی ها افزایش یابد و در بعضی مواقع، چربی ها و عضلات در مراحل پیشرفته بیماری به بافت های فیبروز تبدیل می شود که این تغییرات نیز باعث ایجاد علائم بالینی بیماری خواهد شد. این علائم ابتدا شامل بیرون زدگی و زل زدگی چشم و باز ماندن چشم هنگام خواب شده و پس از آن می تواند دوبینی ایجاد کند و در مراحل شدیدتر موجب از بین رفتن بینایی می شود.

 

این چشم پزشک می افزاید: گاهی در مراحل اولیه و بدون اینکه بیرون زدگی یا زل زدگی چشم ایجاد شده باشد، بیمار احساس جسم خارجی در چشم و درد و ناراحتی هنگام پلک زدن دارد که این موارد هم جزو علائم اولیه تیروئید چشمی به حساب می آید. بنابراین کسانی که دچار اختلالات تیروئید هستند و دچار چنین علائمی می شوند حتما باید به متخصصان مراجعه کنند تا در همین مراحل، بیماری تشخیص داده شده و از پیشرفت آن پیشگیری شود.

 

چه کسانی به این بیماری مبتلا می شوند؟

اگر شما هم دچار پرکاری یا کم کاری تیروئید هستید و می ترسید به بیماری تیروئید چشمی مبتلا شوید، باید بدانید به گفته دکتر بهمنی تمام بیماران تیروئیدی دچار این مشکل نمی شوند.


وی در این باره توضیح می دهد: اگر فقط به علائم بالینی تیروئید چشمی یعنی زل زدگی و بیرون زدگی چشم ها توجه داشته باشیم، می توان گفت یک سوم افرادی که دچار مشکلات غده تیروئید هستند با این مسائل نیز روبه رو می شوند، اما اگر جزئیات بیشتری مانند شرایط پشت کره چشم را در تصاویری مانند ام آر آی بررسی کنیم، تقریبا بیش از 90 درصد افراد، درجاتی از تیروئید چشمی را دارند.

 

بنابراین بر خلاف نظری که قبلا وجود داشته و می گفتند فقط برخی بیماران تیروئیدی و آن هم کسانی که دچار پرکاری تیروئید هستند، به این بیماری مبتلا می شوند، امروزه مشخص شده است که اگر با دقت بیشتری دنبال این بیماری باشیم، در تمام این افراد می توانیم درجاتی از بیماری را پیدا کنیم.

 

این چشم پزشک با تاکید بر این که پیشرفت بیماری در افراد و گروه های مختلف، متفاوت است، می گوید: با این حال این طور نیست که تمام افرادی که در ام آرآی علائم این بیماری را دارند، دچار مشکلاتی مانند زل زدگی چشم نیز بشوند.

 

آن طور که مشخص شده، 10 درصد بیماران تیروئید چشمی علائم یک طرفه ای دارند. به این معنی که نشانه ها در یک چشم نمایان می شود و چشم دیگر تغییرات ظاهری را نشان نمی دهد.

 

برای درمان، اول سیگار را ترک کنید

دکتر بهمنی کشکولی درباره عوامل خطر این بیماری توضیح می دهد: یکی از عوامل بسیار خطرزا در این مورد استعمال دخانیات است. به بیماران توصیه می شود به هیچ عنوان و در هیچ شرایطی سیگار استفاده نکنند؛ حتی یک عدد سیگار و اگر از سیگار استفاده می کنند، وارد مراحل درمان تیروئید چشمی نشوند.

 

به گفته این چشم پزشک، اکثر افرادی که دچار نابینایی و دوبینی می شوند افراد سیگاری هستند و به همین دلیل حتما باید سیگار را ترک کنند و در معرض دود آن نیز قرار نگیرند.

عوارض پرکاری تیروئید بر چشم


وی می افزاید: این بیماری در خانم ها شایع تر است، ولی در آقایان شدیدتر ظاهر می شود. کسانی که دچار بیماری تیروئید چشمی هستند، حتما باید به متخصصان غدد مراجعه کنند تا اختلالات تیروئیدی آنها به موقع درمان شود. در واقع، اختلالات هورمونی این بیماران هم عامل دیگری است که می تواند تیروئید چشمی را تشدید کند.


 

برای جراحی عجله نکنید

بیماران برای درمان تیروئید چشمی، هم باید از متخصصان غدد کمک بگیرند و هم از چشم پزشکان. بهتر است آنها به روانپزشکان نیز مراجعه کنند تا مشکلاتی که در اثر تغییرات ظاهری برایشان ایجاد می شود، به کمک آنها برطرف شود.

 

دکتر بهمنی کشکولی درباره درمان بیماری، توضیح می دهد: بیماران باید در مراحل اولیه به فکر کنترل و درمان مشکل باشند تا هیچ وقت بیماری به مراحل پیشرفته نرسد و عوارض ناگواری مانند از دست دادن بینایی برای آنها ایجاد نشود.

 

به گفته وی، برای درمان تیروئید چشمی نباید انتظار داشته باشید خیلی سریع به نتیجه دلخواه برسید و مشکل به کلی برطرف شود. همچنین نباید در مراحل اولیه، توقع انجام عمل جراحی زیبایی را داشته باشید تا مشکلات ظاهری شما برطرف شود.

 

گاهی بعضی از همکاران به اصرار بیمار، عمل جراحی را برای او انجام می دهند تا فرد راضی شود، در حالی که اگر قبل از کنترل بیماری، هم از نظر غده تیروئید و هم از نظر تیروئید چشمی به مدت شش ماه تا یک سال، جراحی انجام شود، نه تنها سودی برای بیمار نخواهد داشت که حتی می تواند عملکرد بافت ها را هم مختل کند.

 

بنابراین تاکید می شود جراحی زیبایی روی بیماران تیروئید چشمی با در نظر گرفتن شرایط خاصی انجام شود که مهم ترین شرط نیز برای انجام عمل این است که اختلالات تیروئید و تیروئید چشمی تحت کنترل باشد.

 

دکتر بهمنی یادآور می شود: درمان این بیماران معمولا با داروهای مخصوص انجام می شود و معمولا داروهای ضدایمنی و ضد التهابی مانند کورتون ها استفاده می شود. این داروها قطعا عوارضی دربردارند و به همین دلیل داروهای دیگری هم به این افراد می دهیم تا عوارض را بهبود بخشد.

 

بنابراین توصیه می شود به هیچ عنوان، بیماران داروها را خودسرانه کم و زیاد یا قطع نکنند و از ادامه مصرف داروها خسته نشوند.

بخش سلامت تبیان


منبع: جام جم – نیلوفر اسعدی بیگی

 

مطالب مرتبط:

بیماری تیروئید چشمی چه علائمی دارد؟

بیرون‌زدگی چشم‌ها از حدقه

اگزوفتالمی؛ بیرون زدن چشم از حدقه

پرکاری تیروئید باعث سندرم گریوز می‌شود

چه موقع آزمایش تیروئید بدهید؟

علایم کم‌کاری و پرکاری تیروئید

تیروئید، پُرکاری و کم کاری آن

کم‌کاری تیروئید چه اثراتی دارد؟

پرکاری تیروئید؛ علل و درمان

تمامی اخبار بطور خودکار از منابع مختلف جمع‌آوری می‌شود و این سایت مسئولیتی در قبال محتوای اخبار ندارد

کلیه خدمات ارائه شده در این سایت دارای مجوز های لازم از مراجع مربوطه و تابع قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد.

کلیه حقوق محفوظ است

درگیری غده تیروئید و چشم بامنشا اختلال سیستم ایمنی میباشد . گاهی درگیری فقط منحصر به چشم گاهی غده تیروئید و گاهی مربوط به هردو است.

علائم :  شامل پف پلک) متقارن و یاغیر متقارن (، بیرون زدگی تدریجی کره چشم به صورت متقارن و یا غیر متقارن، حالت خیرگی درچشمها به علت بازشدن زیاد ازحد پلکها، بارز شدن سفیدی بخش فوقانی و تحتانی کره چشم که در نگاه به پایین تشدید میشود.

دو بینی و کاهش دید در مراحل پیشرفته از علائم آشکاراین بیماری میباشد. علائم بیماری میتواند به صورت خفیف در مراحل اولیه و یا شدید در مراحل پیشرفته باشد.

تشخیص قطعی این بیماری صرفا ازروی علائم بالینی است. برخی ازتستها مانند سی تی اسکن، ام آر آی و آزمایش های خونی به تشخیص کمک می کنند .

درطول پیگیری و درمان گاهی نیاز به انجام تستهای مختلف به تناوب وجود دارد که در تعدیل داروها و یا تصمیم گیریهای درمانی موثر می باشد.

عوارض پرکاری تیروئید بر چشم

درمان: اگر چه درمان اختلال غده تیروئید تاثیر مستقیمی روی بیماری تیروئید چشمی ندارد ولیکن اختلال غده تیروئید حتما بایستی توسط یک پزشک متخصص غدد تحت درمان قرارگیرد.

جراح پلاستیک و ترمیمی چشم هم در تمام مراحل مرلقب وضعیت تیرویید چشمی خواهد بود. گاهی فقط نیاز به مرطوب نگه داشتن چشمها باقطره اشک مصنوعی می باشد. گاهی باید بصورت دراز مدت ازکورتون و یا داروهای ضد ایمنی استفاده کرد.

گاهی نیز جهت اصلاح دوبینی، برداشتن فشار روی عصب بینائی و کم کردن بیرون زدگی چشم نیاز به جراحی از نظر درمانی وجود دارد.

درزمان تثبیت بیماری، اعمال جراحی زیبائی برای اصلاح  پف پلک ، افتادگی ابرو و  بیرون زدگی چشمها ( جراحی دکمپرسیون اوربیت ) مورد نیاز است.

توصیه :

1- کشیدن سیگار طبق شواهد علمی باعث تشدید بیماری میگردد، لذا اولین قدم باید ترک سیگار باشد.

2- استفاده از عینک آفتابی توصیه می شود.

3- تمام بیماران با اختلالات غده تیروئید ( کم کاری و پرکاری ) که علائم چشمی ندارند باید جهت معاینه پایه و اولیه به چشم پزشک (ترجیحا جراح پلاستیک چشم ) مراجعه نمایند.

4- درمان داروئی معمولا چند ماه به طول می انجامد، لذا از تغییر دادن میزان دارو و یا قطع ناگهانی دارو خودداری شود. در صورت بروز هرگونه عارضه ناشی ازمصرف دارو باید باپزشک مربوطه تماس گرفته شود  ازتنظیم خودسرانه دارو خودداری گردد.

رزرو وقت مطب

به صفحه رزرو وقت مطب بروید و وقت خود را تنظیم نمایید تا در اسرع وقت با شما تماس گرفته شود

تهران، خیابان ستارخان،خیابان نیایش،بیمارستان حضرت رسول اکرم،بخش چشم تلفن: 64351 021

خیابان ملاصدرا،خیابان شیخ بهایی جنوبی،روبروی هتل تاج محل ساختمان شماره 49 شیخ بهایی، پ49 واحد 10 تلفن : 88065620

پرسش و پاسخ

سوال خود را در مطرح نمایید وتا در اسرع وقت به آنها پاسخ داده شود

کلیه حقوق این سایت متعلق به پروفسور محسن بهمنی کشکولی می باشد.

آرشیو موضوعی وبسایت

شما در حال حاضر اینجا هستید :

تغذیه و سلامتی

سلامت زنان

سلامت مردان

عوارض پرکاری تیروئید بر چشم

سلامت کودکان

سلامت میانسالان

سلامت روان

سلامت جنسی

اعتیاد و سیگار

پوست و مو

دهان و دندان

تناسب اندام

ویتامین و مکمل

انواع دارو ها

انواع بیماری

بیماری های غده ی تیروئید مانند کم کاری یا پرکاری بیماری های خودایمنی هستند . اختلالات چشمی ناشی از بیماری های تیروئید نیز متاثر از آنتی بادی های دخیل در همین بیماری تیروئیدی است .

شیوع بیماری های چشمی ناشی از اختلالات تیروئیدی خودایمنی در خانم ها بیشتر و حدود پنج ، شش برابر اقایان است . افراد سیگاری هم هفت برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری به این بیماری های چشمی خودایمن مبتلا می شوند .

 

شایع ترین علت بیرون زدگی چشم ، اختلالات تیروئیدی است . در این بیماری ، آنتی بادی هایی علیه غده ایجاد می شود که می توانند روی عضلات چشم تاثیر بگذارند . آنتی بادی ها عضلات و بافت چربی چشم راتحریک می کنند و ماده ای داخل آن ساخته می شود که خاصیت جذب آب بالایی دارد . جذب آب توسط عضله و چربی باعث تورم و بزرگی آن می شود . بزرگی عضلات اطراف چشم ، کره چشم را به بیرون هدایت می کند .

این اتفاق بیشتر در مبتلایان به پرکاری تیروئید مشاهده می شود ولی در بیماران با کم کاری تیروئید و حتی افرادی که کاملا سالم هستند هم ممکن است دیده شود . البته افراد سالم معمولا بعدها دچار مشکلات تیروئیدی خواهند شد . به طور کلی ، مشکلات چشمی ناشی از اختلال در عملکرد تیروئید در مواقعی که نوع بیماری پرکاری غده تیروئید کنترل نشده زیاد اتفاق می افتد .

 

مشکل بعدی که در اثر بزرگی عضلات ایجاد می شود ، فشار روی عصب بینایی است که ممکن است منجر به اشکال در دید شود . در مراحل اولیه بیمار دچار کاهش دید در رنگ می شود ولی با پیشرفت بیماری کاهش کلی در دید بیمار ایجاد می شود .

تداوم بزرگی عضله باعث می شود عضلات اطراف چشم فیبروزه شوند ، یعنی خاصیت ارتجاعی عضلات از دست برود . در این وضعیت بیمار دچار انحراف چشم می شود و انحراف چشم ممکن است باعث دوبینی شود . دوبینی هنگامی که فرد به بالا نگاه می کند ، شایع تر است .

 

در این بیماری پلک ها هم ممکن است به عقب کشیده شوند . پلک های بالا در حالت عادی باید یک تا دو میلی متر از قسمت رنگی چشم را بپوشانند .
پلک تحتانی باید حد واسط قسمت رنگی و سفید چشم بین قرنیه و صلبیه باشد . وقتی پلک های فوقانی و تحتانی آنقدر عقب کشیده شوند که از بالا و پایین کره چشم صلبیه دیده شود ، عقب کشیده شدن پلک ها اثبات می شود . این وضعیت باعث می شود چشم بیشتر باز بماند و فرد دچار علائمی مانند سوزش و قرمزی شود و ترس از نور پیدا کند . اگر خشکی چشم شدید باشد ، ممکن است زخم قرنیه ایجاد شود . زخم قرنیه عارضه خطرناکی ست و احتمال سوراخ شدن چشم و کوری وجود دارد .

 

اتفاق دیگری که با تداوم بزرگی عضلات رخ می دهد ، افزایش فشار داخل کره چشم است . فشار چشم باید با معاینات دوره ای کنترل شود چون افزایش فشار داخل کره چشم به عصب بینایی آسیب می زند .
توجه : درگیری های چشمی در بیماران دچار اختلالات تیروئیدی معمولا نامتقارن است و ممکن است یک چشم درگیر و چشم دیگر سالم باشد یا عارضه در یک چشم شدید و در چشم دیگر خفیف باشد .
اغلب بیماری های خود ایمنی ، خودمحدود شونده هستند ، یعنی علائم عود و فروکش بیماری در افراد مبتلا دیده می شود . دوره های عود در این بیماری خود ایمن معمولا یک ساله است ولی در افراد سیگاری شاید به دو تا سه سال هم برسد . اقدامات حمایتی در کنترل بیماری نقش مهمی دارند . بیماران باید تحت نظر متخصص غدد باشند و دارو مصرف کنند تا سطح هورمون ها به حالت طبیعی برگردد اما در مواقعی که مشکلات چشمی وجود دارد نیاز است بیمار تحت نظر متخصص چشم هم قرار گیرد .

 

برای برطرف کردن خشکی چشم، اشک مصنوعی تجویز می شود .
رژیم غذایی بیمار باید کم نمک باشد چون نمک باعث تجمع بیشتر مایعات در عضله می شود .
بیماران باید سیگار را ترک کنند و از عینک آفتابی استفاده کنند چون بعضی از بیماران ترس از نور دارند .
در مواردی که علائم شدید است ، داروهای ضد التهاب تجویز می شود . گاهی ممکن است بیمار نیاز به پرتودرمانی و عمل جراحی داشته باشد .
بزرگی عضله با سی تی اسکن قابل تشخیص است . معاینه چشم پزشکی به طور دوره ای توصیه می شود .

 

سایت پزشکی و مجله سلامتی راستینه

منبع تصاویر 

سلامت زنان

اطلاعات دارویی

عوارض پرکاری تیروئید بر چشم

اطلاعات پزشکی

اطلاعات پزشکی

تغذیه و سلامتی

تغذیه و سلامتی

سلامت عمومی

اطلاعات پزشکی

اطلاعات پزشکی

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

وبسایت

سلام خسته نباشیدباشروع درمان وبهبود بیماری پرکاری مشکلی ک برای چشم بوجود اومده(منظور همون ظاهر چشم )برطرف میشه؟؟

عوارض پرکاری تیروئید بر چشم
عوارض پرکاری تیروئید بر چشم
9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *