عوارض مصرف بیش از حد ویتامین آ

در ادامه ی مبحث “تاثیر مکمل ویتامین و املاح بر سلامت انسان” خانم برلیانت بزرگمهر(کارشناس ارشد تغذیه) مطالب بیشتری را در این باره توضیح می دهند.

چنانچه منابع حیوانی غنی از ویتامین A  مانند جگر، به مقدار زیاد و مکرر مصرف شوند، می تواند موجب بروز مسمومیت حاصل از تجمع ویتامین A در کبد شود. در بعضی موارد دیده شده که مصرف زیاد و مکرر مواد حاوی کاروتنوئیدها (پیش ساز ویتامین A) مانند آب هویج ، آب گوجه فرنگی  و آب سایر سبزی ها یا میوه های حاوی ویتامین A ، رنگ زرد در پوست ایجاد می نماید.

عوارض مصرف بیش از حد ویتامین آ

برخی از افراد تصور می کنند که مصرف این مواد موجب اختلالات کبدی  و بروز یرقان در شخص می شود. این تصور صحیح نیست و مصرف منابع گیاهی ویتامین A به طور معمول هیچ گونه عارضه ای در کبد ایجاد نمی کند و رنگ زرد حاصله، ارتباطی با یرقان ندارد، بکله این زردی در پوست به علت تجمع کاروتن  (که زرد رنگ است) می باشد. در این حالت، مخاط پوست زرد نمی شود، در حالی که در یرقان رنگ زرد مخاط ها علامت مشخصی است.

با قطع مصرف منابع غذایی کاروتن، زردی پوست به زودی برطرف می شود. بنابراین می توانیم بدون نگرانی از مسمومیت حاصل از تجمع ویتامین ها و مواد معدنی، از منابع غذایی سرشار از ویتامین ها و املاح استفاه کنیم و از خواص بسیار مفید و حیاتی آنها بهره ببریم.

اما چنانچه بر اثرات مکمل های دارویی مانند انواع قرص، کپسول و منابع تزریقی ویتامین ها و املاح مروری داشته باشیم، به این نتیجه می رسیم که مصرف مداوم و مکرر این مواد، عوارض و اختلالات ناشی از مسمومیت ویتامینی و مواد معدنی را در انسان ایجاد می نماید.

مصرف مکرر قرص های حاوی ویتامین A با میزان بالا می تواند موجب بروز مسمومیت ویتایمنی در بدن شود.

از عوارض مسمومیت با ویتامین A می توان تغییرات در پوست (خشک شدن و پوسته پوسته شدن)، شکنندگی ناخن ها، ریزش مو، خشکی لب ها، ترک خوردن گوشه ی دهان، خشکی بینی و چشم ها، التهاب لثه ها، بی اشتهایی، خستگی و کوفتگی، سردرد، تحریک پذیری،استفراغ در کودکان و شیرخواران را برد. در مادران باردار مسمومیت ، خطر نقص عضو جنین را به همراه دارد.

در حالی که مصرف منابع غذایی این ویتامین، با دارا بودن اثرات مفید در سلامت انسان از قبیل تاثیر در رشد بدن، سلامت پوست و مخاط ها، تقویت بینایی  و حفظ مقاومت بدن در برابر عفونت ها و بیماری ها، باعث مسمومیت ویتامینی و عوارض ناگوار ناشی از آن نخواهد شد. به خصوص چنانچه انسان از منابع گیاهی ویتامین A از قبیل سبزی های برگ سبز(مانند اسفناج و کلم بروکلی) و سبزی های با رنگ نارنجی و نارنجی مایل به قرمز(مانند هویج، گوجه فرنگی و کدو حلوایی) و نیز میوه هایی مانند  زردآلو،  طالبی، انبه و هلو استفاده نماید، در معرض خطر عوارضی ناشی از مسمومیت این ویتامین قرار نخواهد گرفت.

 ویتامین D  نیز از دسته ی ویتامین های محلول در چربی است و مصرف بیش از حد آن، به خصوص اگر همراه با مصرف زیاد کلسیم باشد، می تواند به مسمومیت منجر شود.

استفاده از قرص و آمپول ویتامین D با میزان بالا و به طور مکرر، می تواند عوارضی از قبیل رسوب کلسیم در بافت های نرم مانند کلیه ها،  ریه ها، قلب و گوش ایجاد نماید که در کلیه ها موجب بروز سنگ کلیه،  در ریه ها و قلب باعث عوارض ریوی و قلبی، و در گوش به اختلالات شنوایی و کری منجر می شود. همچنین عوارض دیگری مانند سردرد، تهوع، استفراغ، ضعف، تشنگی زیاد، افزایش حجم ادرار، یبوست، تاخیر در رشد در شیرخواران ، اختلالات گوارشی و شکنندگی استخوان ایجاد می شود.

با توجه مختصری درمی یابیم که با وجود آن که ویتامین D برای سلامت انسان بسیار ضروری است و تاثیر مهمی در رشد و استحکام استخوان ها و دندان ها دارد و نیز کمبود آن موجب بروز راشیتیسم، نرمی استخوان در بزرگسالان و پوکی استخوان  به خصوص در سالمندان  می شود، ولی استفاده ی نا به جا و بیش از حد لازم این ویتامین می تواند اختلالات مهم و ناگواری بر سلامت انسان به جای گذارد و انسان را در معرض عوارض فراوانی قرار دهد.

در ادامه ی مطلب، تاثیر مصرف سایر مکمل های ویتامینی و مواد معدنی را بر سلامت انسان مورد بحث قرار خواهیم داد.

 – مصرف مکمل ویتامین و املاح مفید است؟ 

 – ویتامین A 

 – ویتامین D 

 – هشداری در مورد مصرف بیش از اندازه قرص های مولتی ویتامین 

 – سرماخوردگی و مكمل های تغذیه ای 

 – مکمل‌های ویتامین و املاح در بارداری 

 – مصرف قرص های ویتامینی در ورزشکاران 

– مصرف مکمل غذایی با تجویز پزشک در ورزشکاران 

 – مکمل ویتامین و املاح برای جلوگیری از ریزش مو 

همه ما بارها و بارها در مورد ویتامین آ شنیده ایم، اما آیا از منابع, فواید و عوارض جانبی ویتامین آ به خوبی مطلع هستید؟

ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی و یک آنتی اکسیدان قوی است. ویتامین A نقش مهمی در حفظ سلامت بینایی، عملکرد عصبی، سلامت پوست و سایر موارد ایفا می کند. ویتامین A مثل همه آنتی اکسیدان ها از طریق مبارزه با اثرات تخریبی رادیکال های آزاد در کاهش التهاب موثر است. داشتن یک رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان ها راهی برای کاهش روند طبیعی پیری است.

آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین A مسئول ساختن استخوان هایی قوی، تنظیم بیان ژن، حفظ سلامت و شفافیت پوست، تسهیل تمایز سلولی و حمایت از عملکرد سیستم ایمنی بدن هستند. برخی از بهترین منابع ویتامین A شامل تخم مرغ، شیر، جگر، هویج، سبزیجات زرد یا نارنجی از قبیل کدو سبز، کدو زرد، اسفناج و دیگر سبزیجات با برگ سبز هستند.

 

عوارض مصرف بیش از حد ویتامین آ

ویتامین A به دو شکل اولیه یافت می شود:

– ویتامین A فعال.

– بتا کاروتن.

ویتامین A فعال از خوراکی های مشتق شده حیوانی گرفته می شود که به رتینول (retinol) هم شناخته می شود. این شکل اولیه ویتامین A می تواند مستقیما توسط بدن مورد استفاده قرار گیرد و نیازی به تبدیل آن نیست.

نوع دیگر ویتامین A که از میوه ها و سبزیجات رنگی به دست می آید و به شکل پیش ماده ویتامین A کاروتنوئید (carotenoids) است که بعد از هضم غذا در بدن تبدیل به رتینول می شود. بتا کاروتن (Beta carotene) نوعی کاروتنوئید است که در گیاهان یافت می شود و به منظور استفاده در بدن ابتدا باید به ویتامین A فعال تبدیل شود.

مطالعات بارها نشان داده اند که، آنتی اکسیدان هایی نظیر ویتامین A برای سلامتی و طول عمر حیاتی هستند، این ویتامین ها برای سلامت چشم، ارتقای سیستم ایمنی و رشد سلول ها، مورد نیاز هستند. متخصصین تغذیه توصیه می کنند که، آنتی اکسیدان هایی نظیر ویتامین A را در درجه اول با داشتن یک رژیم غذایی خوب و متعادل از میوه ها، سبزیجات و طیف وسیع غذاها بدست بیاوریم و در غیر اینصورت از مکمل ها استفاده کنیم.

 

ویتامین A برای داشتن دید طبیعی ضروری است، همینطور برای رشد مناسب استخوان ها و سلامت پوست و محافظت از غشا مخاطی دستگاه گوارش، تنفس و محافظت از دستگاه ادراری در مقابل عفونت. افراد مبتلا به سوء جذب چربی بلند مدت بسیار مستعد ابتلا به کمبود ویتامین A هستند. 

 

– افرادی که حساسیت به گلوتن دارند.

– افرادی که سندرم روده تحریک پذیر دارند.

– افرادی که پاسخ ایمنی خودکار دارند.

– افرادی که بیماری التهابی روده دارند.

– افرادی که اختلالات پانکراس دارند.

– الکلی هایی که سطح سمیت بدنشان بالاست، سطوح پایین ویتامین A دارند.

کمبود ویتامین A تبدیل به یک مشکل بهداشتی عمومی در نیمی از کشورهای جهان بویژه آفریقا و جنوب شرق آسیا شده است، به خصوص در کودکان خردسال و زنان باردار در کشورهایی با درآمد پایین. کمبود ویتامین A برای کودکان می تواند مشکلات جدی از قبیل اختلال شدید بینایی، نابینایی و حتی افزایش خطر بیماری های شدید و یا مرگ ایجاد کند. کودکان ممکن است در معرض این مشکل با بیماری های عفونی معمول کودکان مثل اسهال و سرخک قرار بگیرند.

 

کمبود ویتامین A می تواند منجر به ضخیم شدن قرنیه و در نهایت حتی منجر به نابینایی شود.

کراتومالاسیا (Keratomalacia)، بیماری است که با کمبود شدید ویتامین A ایجاد می شود، این بیماری دو جانبه است یعنی معمولا هر دوچشم را مبتلا می کند.این نوع کمبود ممکن است تغذیه ای باشد یا متابولیکی به معنی توانایی جذب ویتامین در بدن. علایم اولیه (Keratomalacia) شامل شب کوری و خشکی شدید چشم است. بینایی شما ممکن است به خاطر چین و چروک، تار شدن و یا نرم شدن قرنیه مختل شود. اگر نرم شدن قرنیه ادامه پیدا کرده و درمان نشود، ممکن است منجر به عفونت قرنیه، پارگی و تغییرات بافتی دژنراتیو که منجر به کوری می شود، گردد.

 

کمبود ویتامین A منجر به خشک شدن، پوسته پوسته شدن و سفت شدن فولیکول های پوست می شود. کراتینیزیشن شدن ( Keratinization) پوست زمانی ایجاد می شود که سلول های پوششی (epithelial) رطوبت خود را از دست داده، سخت و خشک می شوند، می تواند در غشاء مخاطی دستگاه تنفسی، ادراری و گوارشی رخ دهد.

 

عفونت های تنفسی می تواند با کمبود ویتامین A در سیستم ایمنی بدن ایجاد شود. بیماران جوان تر اثرات شدید تری از این اختلال نشان می دهند. اختلال رشد و عفونت در میان کودکان شایع بوده و میزان مرگ و میر کودکان با کمبود ویتامین A شدید بر اساس گزارشات بیش از 5 درصد است.

 

میزان تقاضای ویتامین A برای زنان باردار در سه ماهه پایانی به حد خود می رسد. اغلب زنان در این دوره از کمبود ویتامین A رنج می برند. اگر میزان کافی ویتامین A به یک زن باردار نرسد، می تواند منجر به شب کوری در او شود.

 

1. محافظت از سلامت چشم

ویتامین A بخشی مهم از مولکول رودوپسین (rhodopsin) است که، زمانی که نور بر روی شبکیه می تابد فعال شده و سیگنالی به مغز می فرستد که منجر به دیدن می شود. بتاکاروتن، نوعی از ویتامین A که در گیاهان دیده می شود، نقش مهمی در جلوگیری از دژنراسیون ماکولا ( macular degeneration یا تخریب لکه زرد، یک وضعیت پزشکی است که ممکن است نتیجه آن تاری یا از دست دادن بینایی در مرکز دید باشد. در اوایل اغلب هیچ نشانه‌ای وجود ندارد. به تدریج دید یک یا هر دو چشم بدتر می‌شود و ممکن است حتی دید به طور کامل از دست برود و حتی فعالیتهای روزانه فرد مختل شود) ایفا می کند که علت اصلی نابینایی مرتبط با سن است.

در یک مطالعه که با حمایت مالی موسسه ملی چشم در مورد بیماری های چشم وابسته به سن انجام شد، افرادی که خطر بالای ابتلا به بیماری داشتند با دریافت روزانه مولتی ویتامین که شامل ویتامین A، ویتامین C، ویتامین E، روی و مس بوده، درصد ابتلای آن ها به دژنراسیون ماکولا در یک دوره 6 ساله، 25 درصد کاهش داشته است. همچنین این مطالعه نشان داده است که، قطره ویتامین A در درمان خشکی چشم موثر است.

یک مطالعه نشان داد، قطره های چشمی روان کننده حاوی ویتامین A به همان اندازه قطره های گران قیمت در درمان سندروم خشکی چشم موثر هستند. مطالعه دیگری در اوایل سال 211 توسط محققان مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا در نیویورک انجام شد که دریافتند، یک فرم ترکیبی و تغییر یافته از ویتامین A ممکن است قادر به کند کردن پیشرفت بیماری استارگارت ( Stargardt’s disease ) باشد. بیماری چشمی ارثی که باعث از دست دادن بینایی در افراد جوان می شود.

 

2. پشتیبانی ایمنی بدن

تعدادی از عملکردهای سیستم ایمنی بدن به ویتامین A وابسته است. به همین دلیل است که آن را به عنوان مهم ترین ویتامین بهبود کارایی سیستم ایمنی بدن می شناسند. ژن دخیل در پاسخ ایمنی توسط ویتامین A تنظیم می شود، یعنی این ویتامین برای مبارزه با بیماری های جدی مثل سرطان و بیماری های خود ایمنی ضروری است، حتی بیماری هایی نظیر آنفلوآنزا یا سرماخوردگی معمولی.

بتاکاروتن هم یک آنتی اکسیدان قوی است که به تقویت سیستم ایمنی بدن و پیشگیری از ابتلا به انواع بیماری های مزمن کمک می کند. ویتامین A می تواند در تقویت سیستم ایمنی کودکان به طور خاص موثر باشد. در مطالعه ای که در لندن انجام شد مشخص شد، مکمل های ویتامین A تا 24 درصد مرگ و میر کودکان در کشورهای کم درآمد یا با درآمد متوسط را کاهش می دهد. این مطالعه همچنین نشان داد، کمبود ویتامین A در کودکان آسیب پذیری آن ها از بیماری های عفونی از قبیل اسهال و سرخک را افزایش می دهد.

عوارض مصرف بیش از حد ویتامین آ

در مطالعه دیگری که توسط سیستم تامین اجتماعی مرتبط با سلامت کلمبیا انجام شد، 1 هزار کودکی که دچار فقدان ویتامین A بودند، مکمل ویتامین A داده شد و مشخص شد که این مکمل باعث صرفه جویی 3436917 دلاری در هزینه های پزشکی شده است، با توجه به تعداد بیماری ها که شامل 4268 اسهال و 76 مالاریا و کاهش بستری شدن در بیمارستان به خاطر مصرف ویتامین A بوده است. این مطالعه نشان داده است که، مصرف مکمل ویتامین A در کودکان می تواند خیلی مقرون به صرفه تر از مسائل پزشکی ایجاد شده در آن ها باشد.

 

3. مبارزه با التهاب

ویتامین A دارای خواص آنتی اکسیدانی است که اثرات رادیکال های آزاد در بدن و آسیب های بافتی و سلولی که ایجاد می کنند را خنثی می کند. ویتامین A می تواند از فعالیت بیش از حد سلولی جلوگیری کند. زمانی که سیستم ایمنی بدن عکس العمل زیادی به پروتئین های غذایی نشان می دهد باعث ایجاد آلرژی غذایی و در نهایت التهاب می شود. دریافت ویتامین A می تواند به کاهش خطر ابتلا به انواع خاصی از آلرژی های غذایی کمک کند، چون مانع واکنش های افراطی در بدن می شود. کاهش سطح التهاب نیز با کاهش خطر ابتلا به بیماری های عصبی مانند آلزایمر و پارکینسون در ارتباط است.

 

4. حمایت از سلامت پوست و رشد سلولی

ویتامین A برای بهبود زخم و بازسازی پوست ضروری است. وجود آن برای حمایت از تمام سلول های پوستی داخلی و خارجی ضروری است و کمکی قدرتمند برای مقابله با سرطان پوست است. این ویتامین برای تشکیل گلیکو پروتئین ها (glycoproteins)، ترکیبی از قند و پروتئین، که به اتصال بافتهای نرم به یکدیگر کمک می کند، مورد نیاز است.

کمبود ویتامین A می تواند باعث کاهش کیفیت ظاهری پوست شود. در مطالعات انجام شده مشخص شده که ویتامین A می تواند با آکنه مبارزه کرده و سلامت کلی پوست را بهبود بخشد. ویتامین A خطوط و چین و چروک را از پوست شما دور نگه داشته و باعث تولید کلاژن می شود که مسئول جوان نگه داشتن پوست شماست. همچین ویتامین A نقش موثری در حفظ سلامت موهای شما دارد.

 

5. به پیشگیری از سرطان کمک می کند

با توجه به مطالعه ای که در دانشگاه نیویورک انجام شده، دریافت ویتامین A به لطف توانایی کنترل سلول های بدخیم در بدن، می تواند به درمان چندین نوع سرطان کمک کند. در حال حاضر می دانیم که اسید رتینوئیک (retinoic acid) نقشی مهم در توسعه سلولی و تمایز سلولی و همچنین درمان سرطان دارد.

سرطان ریه، پروستات، سینه، تخمدان، مثانه، دهان و پوست می تواند توسط اسید رتینوئیک سرکوب شود. مطالعه دیگری روی منابع متعدد تاثیر اسید رتینوئیک در ملانوما ( به تومور با منشا سلولهای ملانین دار گویند. این تومور بدخیم اصولاً یک تومور پوستی است)، سرطان کبد، سرطان ریه، سرطان پستان و پروستات را به اثبات رسانده است. محققان شواهد جدیدی بدست آورده اند که مکانیسم مولکولی اسید رتینوئیک می تواند بر سرنوشت سلول های سرطانی موثر باشد.

از آنجا که دوز بالای اسید رتینوئیک می تواند منجر به سمیت سلولی شود به این معنی است که می تواند سلول ها را مسموم کند، پس بهتر است به عنوان یک مکمل بالقوه در رژیم غذایی روزانه فرد به منظور جلوگیری یا سرکوب پیشرفت سرطان استفاده شود.

به خاط داشته باشید که، همیشه بهتر است ویتامین A را از منابع طبیعی مثل غذا بدست آورید، نه این که به شکل بیش از حد به امید جلوگیری از بیماری ها از مکمل های آن استفاده نمایید. به یاد داشته باشید که مصرف زیاد آن لزوما به نفع تان نیست.

 

در اینجا برخی از بهترین منابع ویتامین A را به شما معرفی می کنیم:

 

جگر گاو

85 گرم: 14363 واحد ( IU )، تقریبا سه برابر نیاز روزانه (Daily Value یا DV ).

هویج

1 فنجان برش خورده و خام: 21384 واحد، از 1 درصد نیاز روزانه.

سیب زمینی شیرین

1 عدد کامل: 18443 واحد، از 1 درصد نیاز روزانه.

کلم کیل

1 فنجان خرد شده: 6693 واحد، از 1 درصد نیاز روزانه.

اسفناج

1 فنجان خام: 2813 واحد، حدود 56 درصد نیاز روزانه.

کاهوی رومانی 

1 فنجان خرد شده: 494 واحد، معادل 82 درصد نیاز روزانه.

زردآلو

1 عدد: 674 واحد، معادل 13 درصد نیاز روزانه.

کلم بروکلی

1 فنجان خام: 567 واحد، معدل 11 درصد نیاز روزانه.

کره

1 قاشق غذاخوری: 355 واحد، معادل 7 درصد نیاز روزانه.

تخم مرغ

1 عدد خیلی بزرگ: 32 واحد، معادل 6 درصد نیاز روزانه.

کدو حلوایی

1 فنجان خرد شده: 514 واحد، معادل 1 درصد نیاز روزانه.

طالبی

1 برش متوسط: 2334 واحد، معادل 47 درصد نیاز روزانه.

فلفل قرمز شیرین

1 لیوان خرد شده: 4665 واحد، معادل 93 درصد نیاز روزانه.

ماهی تن

85 گرم فیله: 2142 واحد، معادل 43 درصد نیاز روزانه.

انبه

1 فنجان خرد شده: 1785 واحد، معادل 36 درصد نیاز روزانه.

پاپایا

1 فنجان خرد شده: 1531 واحد، معادل 31 درصد نیاز روزانه.

 

اکثر مردم به اندازه کافی ویتامین A از رژیم غذایی شان دریافت می کنند، ولی اگر کمبود ویتامین A دارید، احتمالا پزشک تان مصرف مکمل برایتان تجویز می کند. افرادی که مبتلا به بیماری هایی نظیر اختلالات گوارشی هستند یا رژیم غذایی بسیار ضعیفی دارند، ممکن است برای رسیدن به میزان مورد نیاز روزانه ویتامین A به مصرف مکمل نیاز پیدا کنند. مصرف مجاز ویتامین A روزانه که می توانید از مکمل ها یا مواد غذایی روزانه بدست آورید، به شرح زیر است:

 

کودکان:

1 – 3 سال: 3 mcg/day ( میکروگرم در روز ).

4 – 8 سال: 4 mcg/day.

9 – 13 سال: 6 mcg/day.

 

زنان بزرگ سال:

14 سال به بالا: 7 mcg/day.

زنان باردار: 75 – 77 mcg/day.

زنان شیرده: 12 – 13 mcg/day.

 

مردان بزرگ سال:

مردان 14 سال به بالا: 9 mcg/day.

 

دوزهای بالای ویتامین A به جای منفعت می تواند به بدن آسیب برساند. مصرف بیش از حد ویتامین A فقط از طریق مکمل یا در ترکیب با سایر آنتی اکسیدان ها با نقص های هنگام تولد، تراکم پایین استخوانی و مشکلات کبدی همراه است.

مصرف بیش از حد ویتامین A می تواند منجر به یرقان، تهوع، از دادن اشتها، تحریک پذیری، استفراغ و حتی ریزش مو شود. اگر می خواهید از مکمل های ویتامین A استفاده کنید، مطمئن شوید که دوز پایین آن و مبتنی بر مواد غذایی را مصرف کنید و حتما با پزشک تان در این مورد مشورت نمایید. افرادی که نوشیدنی های الکلی زیادی استفاده می کنند یا بیماری های کلیوی یا کبدی دارند هم، نباید بدون مشورت با پزشک از مکمل های ویتامین A استفاده نمایند.

 

– خشکی پوست.

– درد مفاصل.

– استفراغ.

– سردرد.

– گیجی.

مکمل های ویتامین A ممکن است با برخی قرص های ضد بارداری، رقیق کننده خون ( مانند کومادین Coumadin )، داروهای آکنه (مانندآکوتان Accutane)، داروهای سرطان و بسیاری از داروهای دیگر تداخل داشته باشند.

اگر به طور همیشگی از دارویی خاص استفاده می کنید، حتما به خاطر داشته باشید که در مورد تداخل دارویی با مکمل ویتامین A با پزشک تان مشورت نمایید. با این که مسمومیت ویتامین A مشکلی برای سلامتی ما ایجاد می کند ولی فقط به دلیل استفاده نادرست از رتینوئید یا همان مکمل های حاوی ویتامین A بوجود می آید نه از طریق رژیم غذایی. به بیان ساده، خوراکی های دارای ویتامین A، کافی برای ایجاد مسمومیت نیستند، پس اگر از مکمل این ویتامین استفاده می کنید، باید مطمئن شوید که میزانش متناسب با سن و جنسیت شما باشد.

 

ویتامین A یک ویتامین محلول در چربی است و برای جذب بهینه باید به همراه چربی مصرف شود. برای ایجاد این اتصالات پروتئینی در بدن نیاز به یک رژیم غذایی سرشار از پروتئین داریم، بنابراین مصرف ناکافی پروتئین ممکن است منجر به کمبود ویتامین A شود. 

مطالعات نشان داده اند که، جذب، متابولیسم، انتشار کبدی، حمل و نقل و بهره برداری بافت های بدن از ویتامین A ممکن است به میزان روی موجود در بدن بستگی داشته باشد.یک مطالعه روی حیوانات نشان داده است که، کمبود روی می تواند هم به صورت مستقیم موجب تسریع پیامدهای بهداشتی مرتبط با کمبود روی شود و هم از طریق نقش دروازه بانی روی اعمال ثانویه مرتبط با کمبود ویتامین A تاثیر گذار باشد. کمبود روی همچنین ممکن است سلامت و اثر غذایی مداخلات ویتامین A در مسائلی مانند شب کوری را محدود کند.

مطالعات اخیر نشان می دهد که، نتایج حاصل از کمبود ویتامین D ممکن است با مصرف زیاد مکمل ویتامین A بدتر شود. این مطالعه نشان داد، زمانی که سطح ویتامین D خون کمتر از 5 نانومول بر لیتر شود، مصرف بالای مکمل ویتامین A می تواند مشکلات این کمبود مثل سلامت استخوان را کند. این تحقیق نشان داد، وقتی سطح ویتامین A و D کافی باشد با همکاری هم به متابولیسم ویتامین ها در بدن کمک می کنند. 

تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغseemorgh.com/healthاختصاصی سیمرغ

(اجباری)

آدرس پست الکترونیکی (اجباری است اما نمایش داده نمی‌شود)

مرا برای دیدگاه‌های بعدی به یاد بسپار

تصویر امنیتی جدید

عکس های روز ششم جشنواره/عکاسی از بهرام رادان روی پله برقی!!

با وز بعد از سشوار چه کنم ؟

چهره واقعی کلئوپاترا فرعون زیبای مصری را ببینید!

چگونه در زمستان و برف عکس های زیبا بیندازیم؟!

آیا امگا3 معجزه می کند؟

بازیگران زن در چهارمین روز جشنواره فجر 37

روز چهارم جشنواره فجر با حضور نوید محمدزاده، ویشکا آسایش، پریناز ایزدیار و بازیگران دیگر

علایم یائسگی که می گوید شما در حال ورود به دوران یائسگی هستید

وقتی اسهال هستیم چی باید بخوریم؟

آموزش ساخت سبد با کارتون و کنف + فیلم

ناپروکسن برای چیست؟ + عوارض جانبی ناپروکسن

5 قصه پریان که واقعی بودند!! +عکس

با مصرف نوشیدنی انرژی زا چه اتفاقی در بدن می افتد

باارزش ترین آثار هنری جهان که از موزه های هنری دزدیده شدند! + عکس (قسمت2)

در روز دوم و سوم جشنواره فجر 37 ( جشنواره فجر 97 )

بهنوش طباطبایی، پردیس احمدی، پژمان جمشیدی و دیگر بازیگران در روز سوم جشنواره فجر

به تاخیر انداختن انزال مردان با 8 روش موثر

بهنوش بختیاری، هستی مهدوی فر و جواد عزتی در اکران «ماجرای نیمروز 2»

درمان های قرون وسطی/ از سوراخ کردن مغز تا درمان عجیب هموروئید!!

برای داشتن شکمی صاف و سیکس پک چقدر باید پلانک بروید

آموزش ژله تزریقی با سرنگ معمولی + فیلم

جدیدترین تم های تولد و بادکنک آرایی 218

رنگ ادرار چه اسراری از درونتان را فاش میکند؟

داستان الهام بخش زندگی 4 سلبریتی مشهور

ماجرای نیمروز: رد خون، قسمت دوم از فیلم سینمایی ماجرای نیمروز به کارگردانی محمدحسین مهدویان و تهیه‌کنندگی سید محمود رضوی است. این فیلم در سی و هفتمین دوره جشنواره فیلم فجر اکران شد

سرطان سینه یكی از شایع ‌ترین سرطان‌ها در میان زنان ایرانی محسوب می‌شود و سن ابتلا به این بیماری در ایران بین 45 تا 55 سال است. زنانی كه پس از بارداری شیردهی نداشته یا نازا هستند، یكی از فاكتورهای خطر برای ابتلا به این سرطان را دارا هستند

اگر در هر یک از زمینه های خانواده، ترس، اضطراب،افسردگی، روابط عاطفی، روابط زناشویی و مسائل جنسی نیاز به راهنمایی و مشاوره داریدمشکل خود را با یکی از مشاوران آنلاین ما در میان بگذارید

All Rights Reserved – © 219 | باز نشر مطالب پورتال سیمرغ تنها با ذکر و آدرس seemorgh.com مجاز می باشد.

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *