عوارض قرص شیمی درمانی زلودا

زلودا (کاپیتیباتین) یک دارو ضد سرطانی است که در رشد سلولهای سرطانی تداخل ایجاد میکند و باعث کند شدن گسترش آن ها در بدن می شود.

زلودا اغلب در ترکیب با سایر داروهای ضد سرطانی و درمان های تابشی دیگر استفاده می شود.

شما نباید زلودا را در صورت داشتن بیماری شدید کلیوی یا یک اختلال متابولیکی به DPD (دی هیدروپیریمیدین دهیدروژناز)، مصرف کنید.

اگر از رقیق کننده های خون (وارفارین، کومادین، یانتوون) مصرف می کنید، ممکن است آزمایش های “INR” یا پروترومبین به طور متوانی نیاز داشته باشید. مصرف رقیق کننده های خون همراه با زلودا یا برای مدت کوتاهی پس از قطع مصرف زلودا می تواند خطر ابتلا به خونریزی شدید را در شما افزایش دهد. این خطر در بزرگسالان بالای 6 سال بالاتر است.

زلودا را در صورت حساسیت به کاپسیتابین یا فلوئورواوراسیل (Adrucil) نباید مصرف کنید.

عوارض قرص شیمی درمانی زلودا

در صورتی که موارد زیر در شما صدق میکند زلودا را مصرف نکنید:

برای اطمینان از اینکه زلودا برای شما مضرر نیست، اگر هر کدام از این شرایط را داشتید، به پزشک خود اطلاع دهید:

اگر حامله هستید از زلودا استفاده نکنید، چون ممکن است به جنین آسیب برساند.

هنگام استفاده از زلودا از راهکار های پیشگیری از بارداری (کاندوم، قرص های ضد بارداری و) برای جلوگیری از حاملگی استفاده کنید. اگر بارداری در طول درمان اتفاق بیفتد، به پزشک خود اطلاع دهید.

مشخص نیست که آیا کاپسیتابین به شیر مادر منتقل می شود یا این که ممکن است به یک نوزاد شیر خوار آسیب برساند یا نه. هنگام استفاده از زلودا نباید نوزاد خود شیر بدهید.

زلودا معمولا دو بار در هر روز مصرف می شود. دستورالعمل نسخه خود را دنبال کنید. استفاده این دارو در مقادیر بزرگتر یا کوچکتر و یا طولانی تر از دستورالعمل پزشک توصیه نمیشود.

زلودا معمولا در یک دوره درمان 3 هفته ای ارائه می شود و ممکن است شما فقط در طول 2 هفته اول هر دوره، زلودا را مصرف کنید. یعنی این که دو هفته باید مصرف کنید و یک هفته استراحت.

پزشک شما مدت هر دوره برای درمان با زلودا را تعیین خواهد کرد.

زلودا تنها بخشی از یک بره برای درمان سرطان است و ممکن است داروهای دیگری نیز در بره های مختلف همراه با زلودا مصرف شوند. شما باید دستورالعمل مصرفی که توسط پزشک ارائه شده را با دقت دنبال کنید.

زلودا باید همراه با غذا و یا ظرف 3 دقیقه بعد از خوردن غذا مصرف شود.

زلودا را با یک لیوان (8 اونس) آب مصرف کنید.

اگر در معرض استفراغ و اسهال بیش از حد هستید، اگر نتوانید به خاطر بیماری معده غذا بخورید یا اگر بیش از حد معمول عرق می کنید با پزشک خود مشورت کنید. بیماری طولانی مدت می تواند منجر به کم آبی یا نارسایی کلیه شود.

شما ممکن است نیاز به آزمایش های متعدد پزشکی داشته باشید تا مطمئن شوید که این دارو اثرات مضری برای شما ندارد. درمان سرطان ممکن است با توجه به نتایج این آزمایشات با تاخیر مواجه شود. زلودا می تواند اثرات طولانی مدت بر بدن شما داشته باشد. بعد از اینکه شما این دارو را متوقف کردید، ممکن است برای مدت کوتاهی به آزمایشهای پزشکی مکرر نیاز داشته باشید.

در حالی که زلودا را مصرف می کنید باید تحت مراقبت پزشکتان قرار گیرید.

زلودا را در دمای اتاق و بدور از رطوبت و گرما نگه دارید. وقتی که از آن استفاده نمیکنید در بطری را بطور محکم ببندید.

تمام موارد راهنمای بیمار، راهنمای دارویی و ورق های آموزشی ارائه شده به شما را بخوانید. اگر سوالی دارید، از دکتر یا داروخانه بپرسید.

هر نوبت مصرفی که فراموش کردید هر چه زود تر مصرف کنید یا اگر موعد نوبت بعدی رسیده است از مصرف دوباره داروی فراموش شده باز زنید، برای جبران نوبت های از دست رفته به صورت دوبل مصرف نکنید. اگر در این رابطه نگران هستید، با پزشک خود در تماس باشید.

در صورت سوء مصرف کمک های اولیه را دریافت و با اورژانس تماس بگیرید.

کاپسیتابین می تواند به مایعات بدن (از جمله ادرار، مدفوع، استفراغ) منتقل شود. در حین تمیز کردن مایعات بدن بیمار، دست زدن به سطل زباله های آلوده یا لباس های شسته شده یا تغییر پوشک، مراقبین باید دستکش را پوشیده باشند. قبل و بعد از از استفاده دستکشها دست هایتان را بشویید. لباس های خیس و زیر بیمار را به طور جداگانه از لباس های دیگر بشویید.

در صورت وجود علائم واکنش آلرژیک مانند ورم کهیر؛ تنفس سخت، تورم صورت، لبها، زبان یا گلو با اورژانس تماس بگیرید.

اگر عوارض جانبی زیر در شما پدیدار شد با پزشک خود در تماس باشید:

عوارض جانبی معمول زلودا ممکن است شامل موارد زیر باشد:

این لیست کاملی از عوارض جانبی این دارو نیست و ممکن است عوارض دیگری هم رخ دهند. در مورد هرگونه عوارض جانبی با پزشک خود مشورت کنید.

اگر از رقیق کننده های خون (وارفارین، کومادین، یانتوون) مصرف می کنید، ممکن است آزمایش های “INR” یا پروترومبین به طور متوالی نیاز داشته باشید. مصرف رقیق کننده های خون همراه با زلودا یا برای مدت کوتاهی پس از قطع مصرف زلودا می تواند خطر ابتلا به خونریزی شدید را در شما افزایش دهد. این خطر در بزرگسالان بالای 6 سال بالاتر است.

سایر دارو ها و درمان ها هم میتواند در کاپسیتابین تداخل ایجاد کنند. درباره هر دارو یا درمانی که در حال استفاده از آن هستید با پزشک خود مشورت کنید.

اگر هنوز سوالی در رابطه با زلودا دارید. میتوانید آن را در انجمن پرسش و پاسخ مطرح کرده و متخصصین مربوطه در وب سایت به آن جواب دهند.

مترجم:
امیر فرصتی

نوشته شده در 25 شهر 1396

مرجع : www.drugs.com

ایا برای درمان سرطان مفید است

ارسال جواب

زلودا میتواند برای درمان انواع مختلفی از سرطان ها مانند سرطان روده بزرگ . یا سرطان سینه متاستاتیک تجویز شود.

ایا سلکو کسیب با زلودا همیشه مصرف شود

ارسال جواب

با سلام و خسته نباشید مادرم من کنسر پستان داره و دکترش بهش داروی زلودا داده. بعد از سه کورس خوردن دارو عوارض پوستی روی دست و پا ایجاد شده. پماد مناسب که برای دست و پا استفاده کنه چیه ممنون میشم راهنمایی کنید

ارسال جواب

آیا قرص زالود باعث ریزش مو و کچلی میشود

عوارض قرص شیمی درمانی زلودا

ارسال جواب

شما می توانید سوال های خود را در انجمن پرسش و پاسخ وب سایت داروی مطرح کنید و پزشکان و متخصصین داروی در این رابطه پاسخ دهند.

برای در این وب سایت شما بایستی قوانین وب سایت را در این رابطه مطالعه کنید.

اپلیکیشن موبایل داروی

کلیه حقوق مادی و معنوی برای سایت داروی محفوظ میباشد و استفاده از محتوا و امکانات آن وابسته به رعایت قوانین آن میباشد.

این دارو همچنین برای درمان سرطان متاستاتیک کولورکتال (سرطان کولون یا رکتوم است که به سایر نقاط بدن گسترش یابد) استفاده می شود.
کاپسیتابین نیز همراه با دوستاکسل  در درمان سرطان پستان(سرطان پستانی که در تمامی بدن پخش می شود) در بیمارانی که از داروهای دیگر استفاده می کنند (به عنوان مثال، تاکسل) اما به خوبی اثر نمی کنند، یا در بیمارانی که نمی توانند از داروهای سرطان استفاده کنند .
کاپسیتابین متعلق به گروه از داروها به آنتی نئوپلاستیک antineoplastics (داروهای سرطان) می باشد.این دارو با رشد سلولهای سرطانی تداخل پیدا می کند و در نهایت در بدن نابود می شوند . سپس رشد سلول های طبیعی نیز ممکن است تحت تاثیر داروها قرار گیرند. عوارض جانبی دیگر نیز ممکن است رخ دهد. برخی از این  عوارض ممکن است جدی  باشند و باید به دکتر گزارش داده شوند.
 کاپسیتابین در بیماران خاص با شرایط پزشکی زیر استفاده می شود:
سرطان پیشرفته یا متاستاتیک معده (سرطانی که به مناطق دیگر بدن پخش می شود)، اولین راه درمان
سرطان متاستاتیک کولورکتال (سرطان کولون یا رکتوم است که به مناطق دیگر بدن پخش می شود)، اولین راه درمان، در ترکیب با بواسیزوماب و اگزالیپلاتین.
سرطان معده (سرطان معده)، مرحله دوم به IIIB، در ترکیب با اگزالیپلاتین.
سرطان رکتوم (سرطان روده راست) به صورت ناحیه ای پیشرفته، کمکی و یا درمان نئوادجوانتی، در ترکیب با پرتودرمانی.
این داروباید تحت نظرپزشک تجویزشود، و به شکل های زیر در بازار موجود است:
قرص

در تصمیم گیری برای استفاده، بهتر است خطرات مربوط به این داروی مورد نظر گرفته شوند و در مقابل مزیت های آن قرار گیرند. این تصمیم توسط پزشک و شما گرفته می شود. برای این دارو، نکات زیر باید مورد توجه قرار گیرند: 
آلرژی وحساسیت
اگر تاکنون واکنش غیرعادی و آلرژیک به این دارو یا هر داروی دیگری داشته اید، با پزشک خود در میان بگذارید.  به علاوه هرگونه حساسیت دیگر، مانند حساسیت غذایی، حساسیت به مواد نگهدارنده و حساسیت به حیوانات، را به پزشک خود اطلاع دهید. برای محصولات غیر تزریقی، دستورالعمل روی بسته بندی و ترکیبات دارو را با دقت مطالعه کنید..
اطفال
اطلاعات کافی در مقایسه با استفاده از کاپسیتابین در کودکان و دیگر گروه های سنی  وجود ندارد،ایمنی و اثر بخشی دارو ثابت نشده است.
سالمندان
مطالعات انجام شده تا به امروز هیچ مشکل و محدودیتی در رابطه بااستفاده این دارو بر روی سالمندان نشان نداده است.در بیماران کلیوی ،کبدی با احتیاط و حداقل میزان ممکن بکار رود.
دوران بارداری
مطالعات انجام شده نشان میدهد،مصرف این دارو در زنان باردار برای جنین خطرساز است .اگر چه فواید درمان در وضعیت خطرناک یا یک بیماری جدی، ممکن است به نفع بیمار باشد.
دوران شیردهی و مادران شیرده
بررسی ها نشان داده اند که استفاده  این دارو در دوران شیردهی نوزاد را تهدید نمی کند. برای استفاده، بهتر است خطرات مربوط به این داروی مورد نظر گرفته شوند و در مقابل مزیت های آن قرار گیرند. این تصمیم توسط پزشک و شما گرفته می شود. 
تداخلات دارویی
 گرچه برخی داروها نباید همزمان با یکدیگر مصرف شوند، اما برخی موارد وجود دارند که با وجود تداخلات دارویی، بهتر است که به طور همزمان استفاده شوند. در اینگونه موارد پزشک به بیمار توصیه می کند که میزان مصرف داروها را تغییر دهد یا اقدامات احتیاطی دیگری را به وی گوش زد می کند. به هرحال هر داروی دیگری که مصرف می کنید (تجویز شده توسط پزشک یا داروهای موجود در بازار) را به پزشک خود اطلاع دهید. 
Rotavirus Vaccine, Live
Tegafur

استفاده این دارومعمولا با داروهای زیر توصیه نمیشود ، اما در شرایطی استعمال همزمان داروها ممکن است بهترین گزینه درمانی برای بیمار به شمار آید. در صورت استعمال هر داروی مشخص، پزشک ممکن است میزان یکی از داروهای تجویز شده را تغییر دهد.
Acenocoumarol
Adenovirus Vaccine Type 4, Live
Adenovirus Vaccine Type 7, Live
Azanidazole
Bacillus of Calmette and Guerin Vaccine, Live
Benznidazole
Cimetidine
Influenza Virus Vaccine, Live
Isoconazole
Measles Virus Vaccine, Live
Methotrexate
Metronidazole
Mumps Virus Vaccine, Live
Nimorazole
Ornidazole
Phenprocoumon
Poliovirus Vaccine, Live
Rubella Virus Vaccine, Live
Secnidazole
Smallpox Vaccine
Tamoxifen
Tinidazole
Typhoid Vaccine
Varicella Virus Vaccine
Warfarin
Yellow Fever Vaccine
تداخلات دارویی دیگر
برخی داروها نباید موقع صرف غذا یا نزدیک به نزدیک به این زمان مصرف شوند. به علاوه ممکن است خوردن برخی غذاها و مصرف تنباکو و الکل در زمان تجویز این داروممنوع میباشد. در رابطه با تمام این محدودیت های دارویی و غذایی با پزشک متخصص خود مشورت کنید. استفاده همزمان داروها ممکن است بهترین گزینه درمانی برای بیمار به شمار آید. در صورت استعمال هر دو داروی مشخص، پزشک ممکن است میزان یکی از داروهای تجویز شده را تغییر دهد.
سایر مشکلات پزشکی
وجود مشکلات دارویی دیگر نیز بر روی اثربخشی این دارو تاثیر خواهد داشت. هرگونه مشکل دارویی را با پزشک خود در میان بگذارید، به ویژه وجود موارد زیر: 
آلرژی فلوئورواوراسیل 
بیماری های کلیوی حاد
کمبود آنزیمی به دی هیدرو پیریمیدین دهیدروژناز (DPD) که بدن شما به آن نیاز دارد، نباید در بیماران با این شرایط استفاده شود.
بیماری عروق کرونر قلب،ممکن است عوارض جانبی  بدتر شود.
کم شدن آب بدن 
بیماری های کلیوی متوسط یا خفیف 
 بیماری کبد با احتیاط استفاده شود، ممکن است شرایط را بدتر کند.
عفونت، ممکن است توانایی بدن شما را در مقابله با عفونت کاهش یابد.

این دارو توسط پزشک برای بهبود وضعیت فعلی شما تجویزشده است. بیش از حد وبیش از زمانی که  این دارو تجویز شده است،استفاده ننمایید.  داروهای مورد استفاده برای درمان سرطان بسیار قوی هستند و می توانند عوارض جانبی بسیاری داشته باشد. قبل از استفاده از این دارو، تمامی معایب و مزایا دارو را با دقت مطالعه نمایید. این مهم است که در طول درمان با پزشک خود همکاری نزدیک داشته باشید.
این دارو با یک بروشور اطلاعات بهمراه است.با دقت دنبال آنرا مطالعه نموده و طبق دستورالعمل از دارو استفاده نمایید . اگر سوالی داشتید از دکتر خود بپرسید.
این دارو را  با غذا یا در عرض 3 دقیقه بعد از غذا  میل نمایید.
 قرص با یک لیوان آب میل نمایید. از شکستن، خرد کردن  یا جویدن آن اجتناب کنید.
میزان مصرف
 بیمار می بایست طبق دستور العمل پزشک یا راهنمایی های موجود بر روی برچسب دارو اقدام به استفاده و مصرف دارو کند. مقدار داروی مصرفی به شدت بیماری و قدرت اثربخشی دارو بستگی دارد. تعداد دفعاتی که دارو در طی روز دریافت می شود، فاصله زمانی میان هر بار مصرف کپسول و دوره زمانی تعیین شده و مجاز برای استفاده از دارو به شدت بیماری و نوع دارو بستگی بسیار دارد.
برای فرم دوز خوراکی (قرص):
برای متاستاتیک سینه و سرطان روده بزرگ:
برای بیمارانی که ازاین دارو به تنهایی استفاده می کنند:
بزرگسالان:میزان داروباید بر اساس اندازه بدن  و توسط دکتر تعیین میشود. .  در ابتدا، 25 میلی گرم در هر متر مربع از سطح بدن در روز،  تقسیم شده در 2 دوز و حدود 12 ساعت از هم جدا به مدت 2 هفته، سپس 1 هفته استراحت،  بعد در هفته سوم دوباره مصرف دارو آغاز می شود.  در صورت نیازممکن  پزشک میزان دارو را  تنظیم نماید.
کودکان استفاده و میزان داروباید توسط دکتر تعیین شود.
برای بیمارانی این دارو را بهمراه دوستاکسل استفاده می کنند:
بزرگسالان: میزان داروباید بر اساس اندازه بدن  و توسط دکتر تعیین میشود.  در ابتدا، 25 میلی گرم در هر متر مربع از سطح بدن در روز،  تقسیم شده در 2 دوز و حدود 12 ساعت از هم جدا به مدت 2 هفته، سپس 1 هفته استراحت،  بعد در هفته سوم دوباره مصرف دارو آغاز می شود.  در صورت نیازممکن  پزشک میزان دارو را  تنظیم نماید.
کودکان: استفاده و میزان دارو باید توسط دکتر تعیین شود.
در صورت فراموش کردن یک وعده ی دارویی چه کنیم؟
اگر بیمار، یک نوبت دارو را فراموش کند، به‌محض یادآوری، باید آن را مصرف کند. اگر نزدیک نوبت بعدی باشد، باید نوبت بعدی را حذف کند و سپس به برۀ داروییِ منظم‌ خود بازگردد. مقدار دارو را نباید دوبرابر کرد.
در هنگام استفاده ی بیش از حد و موارد اورژانسی چه کنیم؟
در این شرایط به نزدیکترین مرکز درمانی مراجعه نموده و چنانچه وضعیت بیمار بحرانی گشته و قادر به تنفس نمیباشد با مرکز فورییت های پزشکی تماس بگیرید.
در هنگام استفاده از دارو چه موارد تغذیه ای را باید در نظر گرفت؟
تا زمانیکه کتر معالجتان به شما رژیم غذایی خاصی را توصیه نکرده است رژیم معمولی و نرمال روزانه خود را ادامه دهید.
شیوه ی نگهداری از دارو
از قرار دادن دارو در معرض نور مستقیم خورشید، رطوبت و آتش خودداری کنید. 
دارو را از دسترس کودکان دور نگاه دارید. 
از مصرف داروهای تاریخ گذشته و قدیمی پرهیز کنید.
 دارو در یخچال نگهداری شود.
از پزشک معالج خود سئوالاتی راجع به نحوه ی دور ریزی داروهای بی مصرف مطرح کنیم. 

مصرف‌کنندۀ دارو باید به‌طور منظم به پزشک خود مراجعه کند تا بهبود او را زیر نظر داشته‌باشد.
 ممکن است پزشکتان  از شما بخواهد آزمایشی برای تعیین لخته شدن خون انجام دهید، اگر از رقیق کننده خون استفاده کرده باشید ممکن است این آزمایش بارها انجام شود.
استفاده از این دارو به هنگام بارداری می تواند به نوزاد متولد نشده شما آسیب برساند.به هنکام استفاده از ایندارو ازروشهای موثر دیگری برای ازجلوگیری از بارداری استفاده نمایید.اگر فکر می کنید که حامله شده اید بلافاصله این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
این دارو ممکن است باعث مشکلات قلبی شود. بلافاصله به دکتر مراجعه نمایید اگر درد قفسه سینه به، فک، پشت، یا گردن پخش شد و یا اگر منجربه غش، تهوع، تورم در دست، مچ پا، یا پا، تنفس مشکل، یا تعریق غیر معمول 
 اگر هر یک از علائم زیر رخ داد بلافاصله به دکتر مراجعه نمایید:
اسهال نسبتا شدید (4تا6 مرتبه مدفوع در روز و یا در طول شب و از حد معمول ).
تهوع شدید به اندازه ای که مانع  غذا خوردن کمتر از حد معمول شود.
استفراغ دو بار یا در یک دوره 24 ساعته.
درد و قرمزی، تورم یا زخم ها ، زخم در دهان  و یا بر روی لب ها به اندازه ای که با غذا خوردن تداخل کند.
مصرف این دارومی تواند واکنش های پوستی جدی را در بر داشته باشد. در صورت بروز علائم زیر به دکتر مراجعه نمایید:
تاول یا شل شدن پوست، ضایعات قرمز پوست، آکنه شدید یا بثورات پوستی، درد مفاصل و یا عضلات، زخم ها و یا زخم بر روی پوست، تب یا لرز.
مصرف کاپسیتابین می تواند به طور موقت تعداد گلبولهای سفید در خون را کاهش دهد در نتیجه شانس ابتلا به عفونت را نیز افزایش دهد و همچنین می تواند تعداد پلاکت هایی را که برای خون لازم است کاهش دهد.
ازمعاشرت با افرادی که  مبتلا به عفونت هستند، اجتناب فرمایید . به هنگام استفاده از مسواک ،نخ دندان ، خلال دندان مراقب باشید ممکن است دکتر معالجتان یا دندانپزشک روش دیگری را برای تمیزکردن دندان هایتان پیشنهاد دهند.
  به هنگام استفاده از اشیاء نوک تیز مانند ناخن گیر یا تیغ ریش تراش مراقب باشید تا خود را زخمی نکنید ، از ورزشها یا دیکر کارهایی که موجب آسیب دیدگی یا مجروحیت  شما شود اجتناب کنید.

عوارض قرص شیمی درمانی زلودا

در حالی که شما در حال درمان با Capecitabine با، و بعد از درمان را متوقف می با آن، هیچ واکسن (واکسن) بدون تایید دکتر خود را ندارند. Capecitabine با ممکن است مقاومت بدن شما را کاهش داده و واکسن ممکن است به خوبی عمل نمی یا شما ممکن است عفونت واکسن است که به منظور جلوگیری از دریافت کنید. علاوه بر این، شما باید در اطراف افراد دیگر زندگی در خانواده شما که واکسن ویروس زنده از آنجا که یک شانس آنها می توانند ویروس را به شما منتقل می کند وجود داشته باشد. برخی از نمونه های واکسن های زنده شامل سرخک، اوریون، آنفلوانزا (واکسن آنفلوانزای بینی)، فلج اطفال (به صورت خوراکی)، روتا و سرخجه. هنوز نزدیک به آنها را دریافت کنید و برای مدت طولانی در همان اتاق با آنها باقی نمی ماند. اگر شما سوالی در مورد این، به دکتر خود را.
لطفا موضوع را با دکتر خود بلافاصله اگر متوجه هر گونه خونریزی غیر معمول و یا کبودی، سیاه و سفید، مدفوع قیری،  ادرار یا مدفوع خونی، و لکه های قرمز روی پوست  بلافاصله به دکتر مراجعه نمایید.
چشم و یا درون بینی خود را لمس نکنید مگر اینکه دستان خود را شسته باشید.
 ازانجام ورزش و شرایط دیگیر که منجر به کبودی یا آسیب دیدگی شود اجتناب کنید.
 

به همراه تاثیرات مفید، هر دارو دارای اثرات ناخواسته ای نیز می باشد. گرچه تمام این عوارض جانبی اتفاق نمی افتند، اما در صورت مشاهده ی هرکدام از آنها درمان های فوری نیاز خواهد بود. در صورتی که هر یک از عوارض زیر را مشاهده کردید، فورا به پزشک مراجعه کنید: 
عوارض شایع
درد شکم و معده
اسهال
تهوع
بی حسی، درد، سوزش، و یا سایر احساسات غیر معمول در کف دست یا کف پا
درد، تاول، قرمزی، یا تورم کف دست یا کف پا
درد، قرمزی، تورم، زخم، و یا زخم در دهان  و یا در لب خ
خستگی و ضعف غیر معمول
استفراغ
عوارض غیرشایع و ناد
گرفتگی و درد (شدید) شکم یا معده
تحریک
کمر درد
خونریزی و کبودی
خونریزی لثه
خون در ادرار یا مدفوع
بینی خونین
مدفوع قیری ،خونین و یا سیاه و سفید
تاری دید
سوزش، خشکی، و یا خارش چشم
درد قفسه سینه
لرز
 بی ثباتی
سرد
سقوط
کما
گیجی
یبوست
تشنج
سرفه یا گرفتگی صدا (همراه با تب یا لرز)
سرفه همراه با خاط
سرفه و یا تف خون
ادرار تیره
کاهش فرکانس و یا مقدار ادرار
مشکل با تنفس
عدم وجود بلع یا درد در پشت گلو یا قفسه سینه در هنگام بلع
ترشح از چشم
خواب آلودگی
دهان خشک
ضربان قلب 
قرمزی چشم، سوزش، یا درد
غش
بی نظمی ضربان قلب
تب یا لرز
علائم شبیه سرماخوردگی
توهم
سردرد ناگهانی و شدید
دوره های قاعدگی سنگین تر
تب شدید
 پوست قرمز
عدم توانایی در صحبت
افزایش جریان قاعدگی و یا خونریزی واژینال
افزایش تشنگی
کج خلقی
خارش پوست آلت تناسلی 
سبکی سر
مدفوع رنگ روشن
از دست دادن هوشیاری
پهلو درد (به همراه تب و لرز)
درد عضلانی و گرفتگی عضلات
اسپاسم های عضلانی
خون دماغ
بی حسی یا سوزش در دست ها، پاها، و یا لب
ادرار کردن دردناک و یا مشکل (همراه با تب یا لرز)
 تورم پاها
درد، حساسیت به لمس، یا تورم در منطقه فوقانی شکم یا معده
پوست رنگپریده
فلج
مشکلات با هماهنگی
خونریزی طولانی مدت 
تنفس تند و سطحی
ادرار قهوه ای قرمز یا تیره
قرمزی، درد یا تورم چشم، پلک، و یا پوشش داخلی پلک
تشنج
یبوست شدید
راش پوستی یا خارش
ضربان قلب کند یا نظم
لکنت زبان
عطسه، گلودرد، گرفتگی بینی
 زخم، و یا لکه های سفید بر روی لب ها و یا در دهان
گرفتگی گردن
نفخ ، سوزش یا درد معده
تورم صورت، انگشتان دست، پا
تورم غدد لنفاوی
تورم غدد
کوری موقت
خستگی و ضعف
مشکل با صحبت کردن
تنفس مشکل و یا تنگی در قفسه سینه
خون دماغ غیر قابل توضیح
خونریزی غیر معمول و یا کبودی
برآمدگی غیرمعمول یا بادکردگی در قفسه سینه
استفراغ خون یا ماده ای است که به رنگ قهوه به نظر می رسد
ضعف در دست یا پا در یک طرف از بدن
افزایش وزن یا از دست دادن وزن
تکه های سفید رنگی در دهان یا گلو یا روی زبان
تکه های سفید رنگی با بثورات پوشک
پوست یا چشمان زرد 
برخی عوارض جانبی نیازی به درمان ندارند و پس از مطابقت بدن با دارو، به خودی خود برطرف می شوند. به علاوه پزشک می تواند روش هایی برای مقابله و پیشگیری از بروز این عوارض ارائه دهد. در صورتی که هر یک از عوارض زیر برای شما ایجاد مشکل کرده و یا پس از گذشت زمان برطرف نشدند، به پزشک خود مراجعه کنید
عوارض غیر شایع
سوزاندن، خزنده، خارش، بی حسی، سوزن سوزن، “سوزن سوزن”، سوزن سوزن شدن احساسات و یا
تغییرات و یا تغییر رنگ در ناخن دست یا ناخن پا
مشکل با حرکت
دلسردی
سرگیجه
سردرد
سوزش سر دل
افزایش حساسیت پوست به نور خورشید
درد عضلانی
درد
درد و قرمزی پوست در محل درمان اشعه ایکس
درد در مفاصل یا دست و پا
قرمز، چشم درد
چشمهای گود رفته
تشنگی
مشکل خواب
ضعف
پوست چروکیده
نادر

درد استخوان
تغییر در رنگ پوست درمان
مشکل با راه رفتن
دلسردی
احساس حرکت ثابت از خود و یا محیط اطراف
احساس غم یا خالی
احساس کامل و یا پف کرده و یا فشار در معده
احساس عمومی از ناراحتی یا بیماری
گرگرفتگی
اختلال تعادل
افزایش تعریق
درد مفاصل
فقدان اشتها
از دست دادن علاقه یا لذت بردن
ضعف عضلانی
تنفس پر سر و صدا
درد در راست روده
درد، تورم، قرمزی و یا در مفاصل
عبور گاز کمتر
خشن، صدا خارش به صدای
آبریزش بینی
احساس چرخش
لرزش در پاها، بازوها، دست ها و پاها
لرز
زخم بر روی پوست
تورم ناحیه شکم یا معده
لرزش و یا تکان دادن دست یا پا
مشکل در تمرکز
تغییرات صدای
پس از استفاده این دارو عوارض دیگری هم ممکن است مشاهده شود که در اینجا ذکر نشده است در صورت مشاهده ی هرگونه علائم خطرناک به پزشک مراجعه کنید.


 

برای پرسیدن سوالات پزشکی خود، می توانید به ربات تلگرام هوشمند سبزوسالم مراجعه کرده و سوالات خود را از پزشکان متخصص بپرسید.
آدرس ربات تلگرام سبزوسالم:

دانشمندان دقیقا نمی دانند که چه چیزی باعث رشد سلولهای سرطانی  در معده می شود. اما چندین عامل می تواند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهد.شایع ترین علت سرطان معده عفونت باکتریایی به هلیکوباکتر پیلوری است.

سوء هاضمه ممکن است هر فردی را در هر زمانی درگیر کند . عادات غذایی و یا یک مشکل گوارشی مزمن می تواند  آغاز کننده سوء هاضمه باشد.

در صورتی که شما به بیماری کرون مبتلا باشید،احتمالا متوجه شده اید که تعدادی از مواد غذایی باعث بروز نشانه های روده ای میشوند ،به خصوص زمانی که بیماری شروع میشود.در صورتی که بتوانید از غذاهای محرک این بیماری دوری کنید،علائم گوارشی ان کاهش می یابند و به بهبود وضعیت روده ای شما کمک میکنند.

به هر خونی که از مقعد ناشی شود ، خونریزی رکتوم می گویند که این خونریزی معمولا  از روده بزرگ یا راست روده نشات می گیرد . 

عواملی که در شکل گیری پولیپ و یا سرطان روده بزرگ موثر است عبارتند از : سن ، سابقه خانوادگی ، استعمال دخانیات  و یا الکل ، نژاد و

داروی مورد نظرتان را جستجو کنید و همه چیز را در مورد آن مطالعه کنید.

آشنایی با بیماری ها و اختلالات طبی و روش های درمان و پیشگیری

در صورت که سوال و یا مشکل پزشکی خاصی دارید به راحتی می توانید سوالات خود را از پزشکان متخصص ما بپرسید و به سرعت پاسخ تخصصی دریافت کنید. برای این منظور می توانید از ربات تلگرامی ما با @askq_bot استفاده کنیبد.

تمامی حقوق مادی و معنوی این وب‌گاه برای گروه سبز و سالم محفوظ می باشد.

© All Rights Reserved

آیا می دانید داروی شما به چه منظور تجویز شده است ؟ آیا از نحوه مصرف صحیح نگهداری، عوارض و تداخلات داروی خود مطلع هستید؟      آیا می دانید در هنگام مسمومیت دارویی یا غذایی چه باید کرد؟         شماره تلفن 149 مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم کشوری به صورت 24 ساعته آماده پاسخگویی به سؤالات دارویی همشهریان محترم می باشد. همچنین مرکز اطلاع رسانی دارو و سموم دانشگاه علوم پزشکی کاشان با شماره تلفن 3155579 در ساعات اداری پاسخگوی سؤالات دارویی شما می باشد                             مرکز اطلاع رسانی دارو و سمومDPIC                                     * برای حفظ سلامت خودمان آنتی بیوتیک را هوشمندانه استفاده کنیم .                                     * متاسفانه آمار ها نشان می دهد که کشور ایران رتبه سرانه مصرف دارو در جهان را دارد.


                                                                                                                                                                       دانلود فایل PDF

درمان سرطان ممکن است یکی از انواع جراحی، شیمی درمانی، هورمون درمانی، پرتو درمانی و درمان بیولوژیک (ایمنوتراپی) یا مجموعه ای چند روش ذکر شده باشد. در تمام این روش ها، سلول های سرطانی از  بین برده می شوند. البته همراه با از بین رفتن سلول های سرطانی، تعدادی از سلول های سالم نیز  تخریب می شوند و این رخداد، علت بروز عوارض جانبی درمان سرطان می باشد.

 عوارض جانبی ناشی از درمان که بر تغذیه فرد اثر می گذارند عبارتند از:

عوارض قرص شیمی درمانی زلودا

ممکن است بیمار فقط با تعداد کمی از این عوارض مواجه شوی و یا اصلاً با هیچکدام از آنها را نداشته باشد .


 


توصیه های کلی تغذیه ای

در تغذیه بیماران مبتلا به سرطان بر مصرف غذاهای پرکالری به خصوص پروتئین تأکید می شود. همچنین ممکن است خوردن یا نوشیدن مقادیر بیشتری شیر، خامه، پنیر و تخم مرغ آب پز توصیه می شود. حتی ممکن است افزایش مصرف انواع سس ها یا تغییر روش پخت با استفاده از کره، مارگارین یا روغن توصیه می شود. گاهی به این بیماران توصیه می شود که کمتر از غذاهای پرفیبر مصرف کنند زیرا این غذاها احتمال بروز اسهال یا سوزش دهان را افزایش می دهند.


 


آمادگی برای شروع درمان

داشتن روحیه خوب، کسب اطلاعات کافی در مورد بیماری و درمان آن و یافتن روش هایی برای مقابله با عوارض جانبی، همه و همه می توانند به کاهش نگرانی و هیجان و در نتیجه بهبود اشتهای شما کمک کنند.

افرادی که تغذیه خوبی دارند بهتر با عوارض جانبی درمان مقابله می کنند و حتی دوز بالای داروها را به خوبی تحمل می کنند. اگر تغذیه خوبی داشته باشید و کالری و پروتئین کافی در رژیم غذایی خود دریافت کنید به خوبی قادر به تحمل عوارض درمان خواهید بود.

غذاهای جدید را راحت بپذیرید و امتحان کنید زیرا ممکن است برخی مواد غذایی که قبلاً هرگز دوست نداشته اید، در طی درمان به نظرتان خوش طعم باشد.

 غذاهایی که به مقدار کم نیاز دارید و یا غذاهایی که نیاز به آماده سازی ندارند (مانند غذاهای آماده ای همچون کره، تن ماهی،پنیر و تخم مرغ) را همیشه در دسترس داشته باشید.

با یک مشاور تغذیه یا پزشک معالج خود در مورد مشکلات تغذیه ای خود مشورت کنید.


 

همه روش های درمان سرطان شامل جراحی، پرتودرمانی، شیمی درمانی،هورمون درمانی و درمان بیولوژیکی بسیار مؤثر هستند. اگر چه در این گونه درمان ها هدف اصلی تخریب سلول های  سرطانی سریع الرشد می باشد، اما در این میان تعدادی از سلول های سالم نیز آسیب می بینند.

در درمان سرطان اکثر سلول های سالم و طبیعی که خصلت تقسیم سریع دارند مانند سلول های مخاط دهان و دستگاه گوارش و موها نیز اغلب تحت تأثیر این درمان ها قرار می گیرند.

بر اثر تخریب سلول های سالم عوارض جانبی ناخواسته و طلوبی ایجاد می شود و در پی آن مشکلات تغذیه ای نیز به وجود می آید.

احتمال بروز عوارض جانبی به عوامل مختلفی از جمله عضو تحت درمان،نوع و طول درمان و مقدار داروی استفاده شده بستگی دارد.

برخی از بیماران در وعده  صبحانه اشتهای بهتری دارند. این افراد باید در این زمان ها غذای بیشتری بخورند. اگر تمایل زیادی به خوردن ندارید غذای اصلی را در ابتدای روز میل کنید و غذاهای مایع را دیرتر بخورید.

اگر اشتهای کافی ندارید و فقط یک یا دو نوع ماده غذایی را می توانید میل کنید، تا زمانی که بتوانید سایر غذاها را نیز به راحتی میل کنید همانها را مصرف کنید. برای دریافت پروتئین و کالری زیاد از غذاهای پرکالری و پروتئین مایع استفاده کنید.

روزهایی که احساس می کنید میل به خوردن ندارید سعی کنید مایعات زیادی بنوشید. آب برای انجام واکنش های بدن ضروری است.

برای اکثر بالغین 8-6 لیوان مایعات در روز مناسب است.


 


چگونه با عوارض جانبی مقابله کنیم؟


کاهش اشتها

گاهی اوقات بی اشتهایی، تهوع، استفراغ، تغییر ذائقه یا بویایی از عوارض جانبی درمان است که سبب می شود شخص تمایل به خوردن نداشته باشد. در این صورت با پزشک یا پرستار خود مشورت کنید. در این زمینه توصیه می شود:


 


کاهش وزن

ممکن است در طی درمان باکاهش وزن روبرو شوید که می تواند بر اثر خود سرطان و یا عوارض ناشی از درمان و یا حتی نگرانی ناشی از بیماری و متعاقب آن، کم اشتهایی ایجاد شود. ن


 

برای اینکه پروتئین بیشتری در رژیم غذایی خود دریافت کنید، کمی شیر خشک بدون چربی را به املت تخم مرغ، سوپ، غلات، سس یا آب گوشت(عصاره گوشت) اضافه کنید.


شیر میوه ای (میلک شیک)


مواد لازم:
 


 


افزایش وزن

 در برخی افراد وزن در حین درمان تغییر نمی کند و عده ای هم اضافه وزن پیدا می کنند. افزایش وزن به خصوص در سرطان پستان، پروستات و تخمدان که داروهای خاصی مصرفی می شود یا از درمان هورمونی یا شیمی درمانی استفاده می شود رخ می دهد. توجه داشته باشید در صورت افزایش وزن، رژیم لاغری نگیرید و برای یافتن علت آن با پزشک خود مشورت کنید.

گاهی اوقات، افزایش وزن به علت مصرف برخی داروهای ضد سرطان است که سبب احتباس بیش از حد مایعات در بدن می شود. به این وضعیت ادم می گویند در این صورت ممکن است پزشک برای محدود کردن مصرف نمک شما را نزد مشاور تغذیه و رژیم درمانی ارجاع  دهد یا داروی مدر تجویز کند زیرا نمک سبب احتباس آب در بدن می شود. داروی مدر سبب برطرف شدن احتباس مایعات در بدن میشود.

عوارض قرص شیمی درمانی زلودا

اگر مایل به کم کردن وزن خود باشید چند نکته مفید توصیه می شود.


 


درد گلو یا دهان

درد دهان، حساسیت و دردناکی لثه ها و سوزش گلو یا مری ا غلب در نتیجه پرتو درمانی، شیمی درمانی یا عفونت می باشد.

برخی از غذاها دهان را تحریک و بلغ و جویدن را مشکل می کنند افرادی که مبتلا به حساسیت مزمن دهان هستند در معرض این مشکل قرار می گیرند. با انتخاب دقیق غذاها و مراقبت کافی از دهان و دندان و لثه ها اغلب می توانید راحت تر غذا میل کنید.


چند نکته مفید در این زمینه پیشنهاد می شود:

1) غذاهای نرم را که آسان جویده و بلع می شوند میل کنید از جمله:


*آب میوه طبیعی (نکتار هلو، گلابی و زردآلو)

*پوره سیب زمینی، رشته فرنگی، فرنی، ماست و ژلاتین


*ماکارونی با پنیر


*تخم مرغ آب پز، املت


*سوپ جو یا سایر غلات پخته شده

* سبزیجات له شده یا پوره سبزیجات مانند هویج و نخود فرنگی


* پوره گوشت

2) از غذاها یا  مایعاتی که دهان را تحریک می کنند پرهیز کنید از جمله :

*پرتقال، گریپ فروت، لیمو و سایر مرکبات یا آب مرکبات


*سس یا آب گوجه فرنگی


*غذاهای شور یا ادویه دار

*سبزیجات خام، دانه ها، نان تست، انواع کلوچه ها یا بیسکوئیت های شور یا سایر غذاهای خشک و برشته


* دهان شویه تجاری


3) غذا را به قطعات کوچک تقسیم کنید.

4) غذا را با کره، مارگارین، آب  گوشت رقیق یا سس مخلوط کنید تا بلعشان راحت تر شود.


5) از نی برای نوشیدن مایعات استفاده کنید.

6) بهتر است دمای غذا در درجه حرارت اتاق یا خنک تر باشد. غذاهای داغ گلو یا دهان حساس را تحریک می کنند.

7) اگر سوزش دهان یا لثه دارید، با مراجعه به دندانپزشک ممکن است برای شستشو و تمیز کردن دندان ها ماده مناسبی برای شما تجویز کند.

8) دهان خود را هر از چند گاهی با آب بشوئید تا باقیمانده غذا و باکتری ها از دهان پاک شود و ترمیم دهان سریعتر صورت بگیرد.


 


خشکی دهان

 شیمی در مانی و پرتودرمانی سر و گردن ممکن است بزاق را کم کند و سبب خشکی دهان شود. در این مواقع غذاها سخت تر جویده و بلعیده می شوند. خشکی دهان حتی می تواند روی طعم غذاها نیز اثر بگذارد. دستوراتی که در رابطه با سوزش دهان و گلو ارائه شد می تواند در این زمینه نیز مفید باشد.


برای خشکی دهان توصیه می شود:


 


مشکلات دندان ها و لثه

 تابش اشعه به دهان در پرتو درمانی ممکن است بر غدد بزاقی اثر بگذارد و سبب خشکی دهان و افزایش احتمال پوسیدگی دندان ها شود.


 


تغییر حسن چشایی و بویایی

 در طول بیماری یا درمان ممکن است حس  چشایی یا بویایی تغییر کند. غذاها بخصوص گوشت یا سایر غذاهای پرپروتئین ممکن است طعم تلخ یا فلزی پیدا کنند و یا خیلی از غذاها طعمشان کمتر احساس شود.

شیمی درمانی، پرتودرمانی یاخود سرطان می تواند مسبب تمام این ها باشد. بیماری های لثه و دندان نیز می توانند سبب تغییر طعم غذاها شوند. در افراد تغییر طعم و بوی غذا بعد از اتمام درمان خودبه خود برطرف می شود.


 


توصیه های ذیل در این مورد مفید خواهد بود:


  


تهوع

  تهوع با یا بدون استفراغ، از عوارض شایع جراحی، شیمی درمانی، پرتو درمانی و درمان بیولوژیک می باشد. خود بیماری یا سایر شرایط غیر مرتبط با سرطان و یا درمان آن نیز می تواند سبب تهوع شود. عده ای درست بعد از شروع درمان، و برخی 2 تا 3 روز بعد از درمان حالت تهوع یا استفراغ پیدا می کنند. بسیاری نیز هر گز دچار تهوع نمی شوند. تهوع به هر علت که باشد سبب می شود غذا به مقدار کافی مصرف نشود و در نتیجه مواد مغذی به اندازه لازم به بدن نرسد.


 


 چند توصیه مفید در این زمینه وجود دارد:


 


از غذاهای زیر پرهیز کنید:

غذاهای چرب، روغنی یا سرخ کرده، خوراکی های بسیار شیرین مثل آب نبات و شکلات و شربت غلیظ، غذاهای پر ادویه و یا داغ و غذاهایی که رایحه تندی دارند.


 


استفراغ

استفراغ ممکن است به دنبال تهوع و یا به علت عوارض درمان، یا به دنبال استشمام رایحه غذا، تجمع هوا در معده یا روده یا زمان جابجایی با وسائط نقلیه (مثلاً حین مسافرت) بوجود آید. گاهی برخی محیط های خاص مانند محیط بیمارستان ممکن است محرک بروز استفراغ باشند.

در صورت بروز استفراغ توصیه های زیر را به کار  بگیرید:

ابتدا بایستی با یک قاشق مرباخوری به فاصله هر 1 دقیقه شروع کنید و به تدریج مقدار مصرف را تا 1 قاشق غذا خوری در هر 2 دقیقه افزایش دهید و بالاخره با 2 قاشق غذاخوری هر 3 دقیقه ادامه دهید.

3- زمانی که معده شما توانست مایعات رقیق را تحمل کند مواد غذایی نرم یا یک رژیم غذایی سبک مانند انواع آب میوه طبیعی مصرف کنید.


 


اسهال

 بروز اسهال در افراد مبتلا به سرطان چندین علت دارد از جمله شیمی درمانی، پرتو درمانی ناحیه شکم، عفونت، حساسیت به مواد غذایی و مشکلات عاطفی

چند توصیه در صورت ابتلاء به اسهال وجود دارد:


از مصرف غذاهای زیر اجتناب  کنید:

 عدم تحمل لاکتوز به این معنی است که بدن قادر به هضم یا جذب قند شیر (لاکتوز) نیست. شیر و سایر لبنیات مانند پنیر، بستنی و غذاهایی که در آنها از شیر استفاده شده است (مثل فرنی) حاوی لاکتوز هستند.

عدم تحمل لاکتوز ممکن است به دنبال درمان چند دارویی با آنتی بیوتیک ها، پرتو درمانی معده یا بدنبال هر درمانی که دستگاه گوارش را تحت تأثیر قرار دهد اتفاق بیفتد. ممکن است بخشی از روده که لاکتوز را هضم می کند حین درمان درست کار نکند. برای عده ای علائم عدم تحمل لاکتوز (نفخ، دل درد و اسهال) چند هفته یا چند ماه بعد از اتمام درمان یا بعد از بهبود روده ها برطرف می شود.


فرنی شکلاتی فاقد لاکتوز


مواد لازم:

 شکلات را در یک ماهیتابه کوچک یا در فویل آلومینیومی آب کنید. نشاسته ذرت و شکر را با هم مخلوط کنید. بخشی از مایع (شیر فاقد لاکتوز) را به آن اضافه کنید و بهم بزنید تا زمانی که نشاسته حل شود. سپس باقیمانده مایع را به آن اضافه کنید و در درجه حرارت متوسط تا زمان گرم شدن، مخلوط را حرارت دهید. بعد آن را با شکلات مخلوط کرده و بهم بزنید تا سفت شود و جوش بیاید. سپس از روی حرارت بردارید و وانیل را با آن مخلوط و سرد کنید.

این غذا حدود یک و نیم لیوان می باشد و نصف این مقدار حاوی 382 کالری انرژی و 1 گرم پروتئین می باشد.


یبوست

 برخی داروهای ضد سرطان و برخی داروهای دیگر مانند داروهای ضد درد سبب یبوست می شوند. همچنین اگر غذا به اندازه کافی حاوی مایع یا فیبر نباشد یا در صورت بستری بودن به مدت طولانی نیز یبوست اتفاق می افتد


 چند توصیه برای پیشگیری و درمان یبوست:


 


خستگی و افسردگی

  درمان سرطان ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد. این درمان حتی ممکن است سبب ایجاد بیماری یا ناراحتی هایی علاوه بر بیماری اصلی شود.خستگی طی درمان سرطان با عوامل متعددی مرتبط است از جمله:


  

سیستم ایمنی بدن بیماران مبتلا به سرطان که در حال درمان هستند به علت مصرف زیاد داروهای ضد سرطان، ضعیف می شود وتوانائی بدن در ساختن سلول های سفید خون  که نقش محافظتی بر علیه عفونت ها را ایفاد می کنند، کاهش می یابد. به همین علت این بیماری بایستی با دقت ویژه ای از عفونت ها و بیماری های ناشی از غذا اجتناب کنند. چند توصیه جهت پیشگیری از بیماری های ناشی از غذا (مانند مسمومیت های غذایی) به شرح ذیل است:


 

توصیه های کلی برای پیشگیری از ابتلا به عفونت در طول شیمی درمانی


 

آیا مصرف مکمل های ویتامین و املاح مفید می باشد؟

بیمارانی که در طی درمان تغذیه خوبی داشته باشند بهتر قادر هستند با بیماری و عوارض جانبی درمان مقابله کند. اما با این حال هیچ مدرک علمی مبنی بر اینکه مکمل های غذایی یا داروهای گیاهی قادر به درمان سرطان و یا توقف آن باشند وجود ندارد. به طور  مؤکد مصرف غذاهای بهداشتی و سالم برای دریافت طبیعی ویتامین ها، املاح و سایر مواد مغذی توصیه می شود.

مصرف بسیاری از انواع ویتامین ها و املاح حتی به میزان کم می تواند بسیار خطرناک باشد. مصرف مقادیر زیادی از چند نوع ویتامین حتی ممکن است در مسیر طبیعی و صحیح درمان وقفه ایجاد کند. پس برای جلوگیری از بروز مشکلات، این فرآورده ها را خودسرانه مصرف نکنید و از پزشک خود راهنمایی بخواهید.

نکات قابل توجه برای اطرافیان فرد مبتلا به سرطان

در طول دوره درمان اطرافیان بایستی نکات مربوط به « پیگیری مشکلات تغذیه ای در طول درمان» را مطالعه کنند. این افراد لازم است توصیه های زیر را نیز به خاطر داشته باشند:


 

عوارض جانبی به دنبال پرتودرمانی، شیمی درمانی و سایر درمان ها که روی تغذیه بیمار اثر می گذارند، پس از اتمام دوره درمان خودبه خود برطرف می شوند. گاهی اوقات ممکن است عوارضی همچون کاهش وزن و مشکلات تغذیه ای، پس از اتمام درمان همچنان باقی بمانند.

بعد از ا تمام دوره درمان و احساس بهبودی، ممکن است به فکر استفاده از یک راهنمای تغذیه سالم بیفتید. درست مانند دوره درمان که از بره غذایی مناسبی پیروی می کردید در این زمان با  اهمیت نیز باید به فکر تغذیه مناسبی باشد. هیچ تحقیقی در این مورد که تغذیه از

 عود مجدد سرطان پیشگیری خواهد کرد وجود ندارد.


 


 


 


 مثال هایی از مایعات صاف شده


 مثال هایی از غذاهای مایع صاف نشده


 میان وعده های ساده و سریع



سند علمی دانشگاه
بره استراتژیک دانشگاه
مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی
مـــاهه حـــیات
مرکز هم اندیشی اساتید
جشنواره شهید مطهری
حاکمیــت بالینـــــی
پورتال دستگاه های اجرایی استان
پرسش های متداول
Distance Learning College
مجمع خیرین سلامت

اعضای هیات علمی
کارکنان دانشگاه
گالری عکس دانشگاه
مرکز پاسخگویی 149
نظام جامع پیشنهادات
کانون دانش آموختگان
ارتباط با مدیران
راهنمای ارباب رجوع
روش انجام خدمات
فهرست خدمات قابل ارائه
کمیته ها و شوراها

دریافت آنتی ویروس
امور مشترکین
ثبت و انتخاب واحد
نوبت دهی درمانگاه ها
رزرو شارژ اینترنتی غذا
فیلم های آموزش سلامت
روزه های ایران
ثبت متقاضیان طرح
پست الکترونیک دانشگاه
دانشگاه های علوم پزشکی
 


صفحه اول دانشگاه معرفی دانشگاه کارکنان  تماس با دانشگاه امور مشترکین تماس با مدیر سایت
 


  @219″ KAUMS
دانشگاه علوم پزشکی کاشان 

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *