عوارض ضربه به سر کودکان




شاید از نظر ما ضربات سر اگر باعث بیهوشی یا کما نشوند، خیلی مهم نیستند، اما بد نیست بدانید حتی ضربات به ظاهر ساده و بی‌اهمیت هم می‌توانند منجر به بیماری‌های روحی و جسمی متعددی شوند که در بعضی از موارد، بیمار تا پایان عمر از ناتوانی‌هایی نظیر صرع یا اختلالات روانی رنج می‌برد.


عوارض ضربه به سر کودکان




به‌طور کلی آسیب مغزی در نتیجه برخورد ناگهانی و شدید سر با جسمی سخت پدید می‌آید که می‌تواند به صورت خفیف، متوسط یا شدید باشد.

در نوع خفیف آن، شخص آسیب دیده هوشیار است و در برخی موارد ممکن است تنها برای چند ثانیه هوشیاری خود را از دست دهد. در حالت متوسط و شدید، شخص آسیب دیده دچار عدم هوشیاری در مدت زمان طولانی‌تری می‌شود.

فراموش نشود بسیاری از ضرباتی که در زمان وقوع حادثه علائم جدی ندارند، در سنین بالاتر می‌توانند به بیماری‌هایی از قبیل سردرد و صرع منجر شوند.

 

به گفته پروفسور علی گرجی، استاد دانشگاه مونستر آلمان، ضربه به سر حتی به صورت خفیف می‌تواند عوارض جبران‌ناپذیری به همراه داشته باشد و در واقع آسیب مغزی به دنبال ضربه به سر یکی از جدی‌ترین مشکلاتی است که هر سال سلامت افراد بیشماری را به خطر می‌اندازد.

 

تصادفات رانندگی مهم‌ترین عامل ضربه به سر در ایران

از مهم‌ترین علائم هشداردهنده ضربه به سر می‌توان به حالت تهوع و استفراغ، گیجی، سردرد، تاری دید، از دست دادن تعادل، اختلال در خواب، مشکلات حافظه، وزوز گوش و خستگی اشاره کرد.

 

به اعتقاد پروفسور گرجی چنانچه هر یک از این علائم در فرد آسیب دیده مشاهده شد، فرد را باید سریعا به مراکز درمانی منتقل کرد. بنابراین فراموش نکنید که نبودن ورم و خونریزی بدین معنا نیست که آسیب جدی نبوده است، چرا که عواقب و پیامدهای این ضربات به‌شدت و محل آسیب بستگی دارد.

 

از مهم‌ترین علل ضربه به سر به ترتیب می‌توان به تصادفات رانندگی، سقوط از ارتفاع، درگیری جسمی، حوادث در حین کار، حوادث داخل منزل و حوادث حین ورزش اشاره کرد. البته به اعتقاد پروفسور گرجی مهم‌ترین عامل ضربه به سر در ایران، تصادفات رانندگی است که سالانه بیش از 7 هزار نفر در تصادفات رانندگی مجروح و درصد بالایی ازآنها دچار ضربه به سر می‌شوند. تعداد بسیاری از آن‌ها نیز به علت این ضربات، جان خود را از دست می‌دهند.

 

تشنج، صرع، سردردهای مداوم، خونریزی مغزی، عفونت مغزی، فراموشی، عقب ماندگی ذهنی، مرگ مغزی، اختلالات خلقی ـ روانی و اختلالات هورمونی از جمله پیامدهای ضربه به سر هستند که هر یک از این عوارض می‌توانند تا پایان عمر همراه بیمار باقی بمانند و حتی با مصرف دارو و جراحی به‌طور کامل برطرف نخواهند شد

 

بنابراین پیشگیری از بروز ضربات و درمان موثر و به موقع مصدومان می‌تواند نقشی کلیدی در زندگی فرد داشته باشد. در اغلب کشورهای پیشرفته جابه‌جایی فرد آسیب دیده به بیمارستان توسط افراد متخصص و مجرب انجام می‌گیرد. در بسیاری از موارد حمل غیر صحیح مصدوم می‌تواند به مرگ منجر شده یا مشکلات ثانویه‌ای از قبیل قطع نخاع و صدمات مغزی را برای بیمار به همراه داشته باشد. به‌طور معمول با معاینه دقیق مصدوم، گستردگی آسیب مشخص می‌شود.

 

امکان دارد پس از معاینه و بررسی فرد توسط پزشک، فرد به خانه فرستاده شود، اما باید یک فرد قابل اطمینان در کنار او بماند و مراقب بروز علائم بالینی باشد. 24 ساعت اول پس از ضربه از نظر بروز علائم و عوارض جدی بسیار مهم است، اگرچه این‌گونه علائم و عوارض ممکن است دیرتر (تا 6 ماه پس از آسیب) نیز ظاهر شوند.


راه‌های پیشگیری از وقوع فاجعه


متاسفانه به‌رغم پیشرفت‌های اخیر در علوم اعصاب، همچنان هیچ درمان خاصی برای ضایعات مغزی نخاعی پس از ضربه وجود ندارد، چراکه بافت عصبی پس از آسیب دیدن قادر به بازسازی خود نیست. به همین دلیل هم بهترین روش برای مقابله با ضربه مغزی، پیشگیری از آن است. با رعایت کردن برخی قوانین ساده، می‌توان احتمال وقوع آسیب‌های مغزی را به‌طور چشمگیری کاهش داد.

 

1- پروفسور گرجی یکی از راه‌های موثر در پیشگیری از بروز این صدمات را انعکاس اطلاعات جامع و کاربردی از طریق رسانه‌های گروهی نظیر رادیو و تلویزیون، روزه‌ها و تابلوهای تبلیغاتی می‌داند که در بسیاری از کشورهای پیشرفته به عموم مردم داده می‌شود.

وی همچنین تاکید می‌کند با توجه به این‌که قشر آسیب‌پذیرتر در کشور ما کودکان هستند می‌بایست آموزش مستمری به کودکان نیز داده شود. پیشنهاد می‌شود یک واحد درسی با همین عنوان به سایر دروس اضافه شود.

 

2- بستن کمربند ایمنی اصلی است که باید توسط تمام سرنشینان چه در صندلی‌های جلو و چه در صندلی‌های عقب خودرو اجرا شود. چرا که استفاده از کمربند ایمنی، 5 درصد احتمال مرگ و میر سرنشینان جلوی ماشین و 25 درصد احتمال مرگ و میر را در سایر سرنشینان کاهش می‌دهد.

 

3- در کودکان با قد کوتاه‌تر از 14 سانتیمتر نیز، استفاده از صندلی کودک قبل از بستن کمربند ایمنی توصیه می‌شود. صندلی کودک کمک می‌کند تا کودک در ارتفاع بالاتری قرار گیرد تا کمربند ایمنی به درستی بسته شود. صندلی کودک باعث کاهش بیش از 7 درصد مرگ و میر در نوزادان و 54 درصد در کودکان یک تا 4 ساله می‌شود.

به اعتقاد پروفسور گرجی این والدین هستند که در آموزش کودکان خود در بستن کمربند ایمنی نقش بسزایی ایفا می‌کنند.

 

4- در کنار این موضوع رعایت سرعت مجاز هم از اصولی است که نقش موثری در پیشگیری از صدمات و ضربات دارد. چراکه سرعت از حد مجاز به خصوص در مواقعی نظیر لغزنده بودن جاده‌ها ناشی از بارندگی یکی از عوامل کاهش کنترل خودرو یا موتورسیکلت توسط راکب است که منجر به افزایش میزان مرگ و میر و ضربات مغزی می‌شود. عوارض ضربه به سر کودکان

 

5- استفاده از کلاه ایمنی در موتورسواران هم یکی از اصولی است که برای پیشگیری از ضربات سر توصیه می‌شود، استفاده از کلاه ایمنی هنگام موتورسواری احتمال بروز آسیب و جراحت را 69 درصد و میزان مرگ و میر را 42 درصد کاهش می‌دهد.

 

6- اما در این میان شاید موضوعی که کمتر مورد توجه ما قرار داشته باشد استفاده از روروئک برای کودکان است. چراکه به گفته پروفسور گرجی استفاده از روروئک در اغلب کشورهای پیشرفته ممنوع شده است، زیرا 35 درصد از کودکانی که در روروئک گذاشته می‌شوند دچار ضربه به سر می‌شوند که ممکن است عوارض این ضربات سال‌ها بعد نمایان شود. تحقیقات اخیر در ایران نشان می‌دهد، بسیاری از کودکان زیر 8 سال و برخی از کودکان بین 8 تا 1 سال توانایی کافی برای عبور از خیابان را به تنهایی ندارند؛ بنابراین باید به صورت عملی به این کودکان آموزش‌های لازم داده شود.

 

7- از موارد دیگری که می‌توان برای پیشگیری از عواقب ناشی از ضربات سر مورد توجه قرار داد رعایت اصول ایمنی هنگام ورزش و ایمنی در محیط کار است. در بعضی از ورزش‌ها مثل دوچرخه‌سواری، اسکیت، کشتی، بوکس، اسب‌سواری و اسکی استفاده از کلاه ایمنی مخصوص ضروری است. هنگام دوچرخه سواری و اسکیت که محبوبیت خاصی بین کودکان ایرانی دارند، گذاشتن کلاه ایمنی و محافظ‌های دست و پا باید اجباری شود. همچنین کودکان باید از کلاهی استفاده کنند تا جلوی دید آن‌ها گرفته نشود.

 

صدمات ناشی از ضربه سر را نادیده نگیرید

عوارض ضربه به سر ممکن است جان فرد را به خطر بیندازد، یا باعث معلولیت دایمی او شود، بنابراین با شناخت علائم آن می‌توانید از خطراتی که در پی آن می‌آید، جلوگیری کنید.

 

اگر پس از وارد شدن ضربه به سر، شاهد بروز علائمی مثل حالت تهوع، سردرد و تپش قلب شدید، سریعا به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید. در برخی موارد علائم شدیدتر و با خونریزی مغزی همراه است.

 

وارد شدن ضربه به سر برای زنان و کودکان به مراتب خطرناک‌تر از مردان است و  تا هفته‌های بعد ممکن است این آسیب ادامه داشته باشد.

دکتر دانیل لابوتزیت استادیار مغز و اعصاب در دانشگاه برانکس نیویورک می‌گوید: ضربات وارده به سر منجر به نوسانات هورمونی در زنان می‌شود و ممکن است علائم آن حتی ماه‌ها بعد از ضربه بروز کنند. علائمی نظیر سردرد و گیجی که به مرور زمان بدتر هم می‌شود و می‌تواند منجر به خونریزی شود.

 

تا زمانیکه تشخیص قطعی نشده است، نباید هیچ‌گونه دارویی به فرد داد و بیمار باید تا زمانی که خطر رفع نشده است، در رختخواب استراحت کند.

فرآوری : نیره ولدخانی

بخش سلامت تبیان



جام جم – بهاره صفوی

سلامت نیوز – ریحانه علیان

صدمات مربوط به سر می توانند از آن چیزی که هستند بدتر یا ضرر رسان تر شوند. پس دوره ی مربوط به صدمات مارادنبال کنید تا اینکه دفعه ی بعدی که کودکتان به خودش آسیب زد، بدانید که چه کاری انجام دهید.

من دو قدم عقب تر از دختر 3 ساله ام، جیلین بودم، هنگامی که پاهایش از پله هایی جلویی ساختمان لغزید و باعث شد در عرض چند ثانیه روی پیاده روی سیمانی روبروی خانه افتاد و یک زخم زننده به اندازه ی یک تخم مرغ شروع به شکل گرفتن کرد و خون از خراش بالای چشمش جاری شد. نتیجه ی این اتفاق یک چشم زیبا و درخشان در کنار یک زخم کریه و یک برآمدگی زشت روی صورت بود که برای هفته ها باقی ماند؛ اما دکتر به خوبی پیش بینی کرد که: جیلیان، همانند بچه هایی که این طور اتفاقات را تجربه می کنند، به زودی خوب خواهد شد.

اگر این طور به نظر می رسد که کودک شما همواره در حال جست وخیز کردن است، احتمالاً حق با شماست. بر اساس اطلاعات مرکز کنترل و پیش گیری بیماری ها افتادن یکی از دلایل اصلی آسیب های غیر جدی در بچه ها در تمامی سنین و علت شماره ی 1 آسیب های مربوط به سر در کودکان زیر 9 سال است. کودکان زیر 4 سال یکی از قربانیان اصلی آسیب های مربوط به سر هستند و ورزشکاران جوان در فعال در سطوح عادی ورزشی، صدماتی در درجات متفاوتی از خفیف تا شدید می گیرند. تابه حال مشخص نشده است احتمال آسیب دیدن یک کودک که به سرش ضربه ای وارد می شود، چقدر است، چرا که متخصصان در مورد تعریف آسیب در کودکان با یکدیگر توافقی ندارند.

کارول دمتئو، استادیار کاردرمانی بالینی در دانشکده ی علوم توان بخشی در دانشگاه مک مستر، در همیلتون انتاریو بیان می کند، افراد تصور می کنند که آسیب به معنای متورم شدن سر است و فرض را بر این می گیرند که اتفاق خاصی نخواهد افتاد. درواقع، آسیب های مربوط سر یک نوع آسیب مغزی به شمار می آیند که البته ضرورتاً بدین معنا نیست که آسیب های دائمی وجود خواهد داشت.عوارض ضربه به سر کودکان

دمتئو توصیه می کند: «حتی اگر این آسیب دیدگی خفیف است، حواستان به کودکتان باشید و از کودکتان به دقت مراقبت کنید». به این دلیل که این احتمال وجود دارد که کودک شما یک روزی دچار آسیب شود، ما از متخصصان درخواست کردیم که چیزهایی را که شما باید در این مواقع بدانید را با ما در میان بگذارند.

آسیب

چگونه صدمات سر اتفاق می افتند

کودکان کم سن و سال با احتمال بیشتری به سرشان آسیب می رسانند که علت های آن از این قرارند که: آن ها درون وام حمام لیز می خورند و در هنگامی که در حال فراگرفتن راه رفتن هستند، کمتر روی حرکت پاهایشان کنترل دارند. همچنین در این وضعیت آن ها در حال شناسایی محدودیت هایشان نیز هستند. تریسیا هونئا از ایساوای واشنگتن به تازگی به این واقعیت واقف شده است. آتیکوس، پسر 5 ساله ی او، در شهربازی دیزنی لند در کالیفرنیا علی رغم هشدار مادرش از نرده ها آویزان شده بود. هونا توضیح می دهد که: «پس از مدتی او تعادلش را از دست داد». «او با لیز خورن از روی یکی از سنگ های دکور این شهربازی به سرش آسیب رساند و خون همه جا را فراگرفت».

اتفاقات مربوط به آسیب های سر کودکان در لحظه اتفاق می افتند. آن ها از میز در حال جابجایی آویزان می شوند، در پله ها دراز می کشند، در زمین بازی به یکدیگر برخورد می کنند چرا که متوجه نیستند، کجا می روند، یا از روی دوچرخه یا ماشین های شارژی مسابقه ای (که آکادمی پزشکی کودکان آمریکا توصیه می کند که تا زمانی که سن کودکان به 16 سالگی نرسیده است، نباید سوار این ماشین ها شوند) به زمین می افتند.

امروزه، پزشکان به صورت روزافزون نگران پدیده ای تحت عنوان سندرم اثرات ثانویه هستند. تحقیقات نشان می دهد که اگر کودکی قبل از ترمیم زخم اولیه صورت خود، دوباره به سرش آسیب برساند، آسیب دوم می تواند اثرات ماندگارتری داشته باشد. حتی در موارد نادری این آسیب ثانویه می تواند کشنده باشد.

به دنبال چه چیزی باشید

به محض اینکه حادثه اتفاق می افتد تا چند هفته ی بعدی آن، باید نسبت به مواردی همچون صحبت های غیرعادی، دید غیرعادی، تار یا دوگانه، دشواری در حفظ تعادل یا راه رفتن، استفراغ، سردرد یا مردمک چشم بزرگ تر از اندازه ی معمولی یا غیرمتقارن حساسیت داشته باشید. از کودکتان بپرسید که آیا او حالت تهوع یا استفراغ، دشواری در تشخیص بو یا شنیدن صدا دارد.

برای کودکانی که هنوز راه نمی روند یا صحبت نمی کنند، علائم خطرناک شامل این موارد می شود، تورم در قسمت صاف جلو و پشت جمجمه ی سر، استفراغ، بی حالی، مشکل در غذا خوردن و گریه ی ممتد. زخم های مربوط به سر حتی می توانند روی جمجمه تورفتگی ایجاد کنند. اگر شما متوجه هر یک از این علائم شدید به پزشک کودکان خود خبر بدهید. اوینشن موهان، مدیر اجرایی جراحی اعصاب کودکان در بیمارستان کودکان ماریا فاری در مرکز پزشکی وستچستر در والهالای نیویورک در این موارد توصیه می کند که کودک مستقیماً به اتاق اورژانس منتقل شود.

این کاری است که والدین اتیکوس هونا انجام دادند. یک بار در بیمارستان محلی، آن ها تلاش کردند که کودک پنج ساله را هشیار نگه دارند. اگر آن ها به او اجازه می داند که به خواب برود، پزشکان نمی توانستند بگویند که آیا او به خواب رفته یا هشیاری خود را ازدست داده است. درنهایت پزشکان محل زخم را بخیه زدند و نتیجه گرفتند که او دچار آسیب مغزی نشده چراکه هشیاری خود را از دست نداده و فقط خسته بوده است. خوشبختانه، ورم روی سر او نشانه ای از یک عارضه ی جدی نبوده است. دکتر موهان توضیح می دهد که رگ های خونی زیادی در صورت و جمجمه ی سر وجود دارند و به همین دلیل است که خونریزی های سر شدید هستند.

بعد از تشخیص چه اتفاقی می افتد

تشخیص

آنتونی بیلوسکی، یک متخصص اطفال در بور کلین نیویورک می گوید: در هنگامی که یک ورم روی سر کودکان وجود دارد، اولین چیزی که پزشکان به دنبال آن هستند یافتن، نشانه های ضربه است. او می افزاید: «این بیشترین نوع آسیب سراست که ما در کودکان می بینیم».

حتی خفیف ترین اشکال جراحت می تواند منجر به خستگی و سردردهای تکراری شود که در طول روزهای بعد از آسیب زیر ادامه می یابد. آسیب های جدی تر منجر به مسائل رفتاری و مربوط به خواب می شود که می تواند بر روی تمرکز کودکان روی تکالیف مدرسه شان تأثیرگذار باشد. به همین دلیل پزشک پس از پرسیدن از اینکه آیا کودک پس از آسیب دیدگی گیج شده یا بر روی زمین افتاده است، به کنترل موارد عصب شناختی همچون بینایی، شنوایی، واکنش ها و تعادل بدن می پردازد.

اگر تاریخچه ی کودک یا آزمایشات، پزشک را نسبت به آسیب های جدی تر مشکوک کند، ممکن است وی درخواست سی تی اسکن یا بررسی یک نوع کمتر شایع آسیب های مغزی را بدهد که در آن خون بین سطح مغز و پوشش بیرونی آن قرار می گیرد (یک نوع نادر از آسیب های مغزی، هماتوم اپیدورال دارد که در آن خون بین جمجمه و روی قشای مغزی قرار می گیرد. این نوع آسیب مغزی دلیل درگذشت ناتاشا ریچاردسون بازیگر در سال 29 که هنگام اسکی به سرش آسیب رسید. ریچاردسون در ابتدا حالش خوب بود اما تا هنگامی که اسکن مربوط به هماتوم را از وی گرفتند، او درگذشت). اگر سی تی اسکن هرگونه خون ریزی داخلی را در سر نشان دهد، پزشکان به منظور کاهش فشار دست به عمل خواهند زد. اگرچه هماتوم ها می توانند کشنده باشند، برای یک جراح مغز آموزش دیده درمان این آسیب دیدگی آسان است- این دلیل است که شما باید بلافاصله کودکتان را بررسی کنید.

زندگی پس از یک حادثه

دمتئو می گوید: کودکانی که از آسیب های مربوط به سر رنج می برند در ابتدا باید از هرگونه فعالیتی که از مغزشان کار می کشد، اجتناب کنند، حتی بازی های کامپیوتری و ویدئویی. پس آن ها باید در خانه بمانند و به مدرسه نروند. آن ها همچنین باید از غلت زدن، ورزش کردن و حتی وسایل تفریحی پارک ها اجتناب کنند. بعد از چند روز آن ها باید برای یک بررسی دوباره به منظور کنترل باقی ماندن اثرات جانبی به پزشک مراجعه کنند (در یک مطالعه ای که به وسیله ی دمتئو انجام شده است، بیش از 7 درصد کودکانی که مطالعه شدند، هنوز در حال تجربه ی نشانه هایی بودند که به آسیب های 6 ماه قبل مربوط می شد). متخصص اطفال کودک شما ممکن است از معلمان و مربیان کودکتان بخواهد که در این مسیر سهم بیشتری داشته باشند. «ما واقعاً می خواهیم بدانیم که آیا واقعاً کودک شما به شرایط قبل از جراحتش بازگشته باشد». «این به عنوان نشان گری از این است که آیا ما می توانیم پرونده ی کودک را ببندیم و به او اجازه ی برگشت به فعالیت های عادی اش را بدیهم».

تعداد آسیب های مربوط به ورزش در حال افزایش است. مطالعه ی جدیدی در طب اطفال نشان می دهد که کودکان 8-13 ساله ی مراجعه کننده ی به بخش اورژانس بیمارستان ها در طی 1 سال گذشته دو برابر- از 38 کود در سال 1997 تا 78 در سال 27 می شود. به منظور تأکید بر اهمیت این آسیب ها سی دی سی یک کمپین بزرگ را برای آگاهی بخشی به مربیان راه انداخته است. هدف این کمپین این است که مربیان فرابگیرند علائم آسیب را شناسایی کنند و نسبت به کودکانی که مشکوک به آسیب مغزی هستند، چه واکنشی نشان بدهند، یکی از این واکنش ها این است که آن ها را از بازی حذف کنند (حتی دنیای فوتبال حرفه ای این آسیب ها را شناسایی کرده است- در دسامبر 29 لیگ ملی فوتبال سیاست جدیدی را اعلام کرد که ازجمله ی این ها است که یک روز بعد از مشاهده ی علائم آسیب حق بازی کردن ندارند).

هوشمندانه ترین روش های مراقبت

همه ی ما می دانیم که علی رغم همه ی سخت کوشی ها، ما نمی توانیم هرلحظه مراقب کودکانمان باشیم؛ اما می توانیم از راهبردهای امنیت پایه ای استفاده کنیم. ازجمله ی این راهبردها این است که در هنگامی که کودکمان از دوچرخه، اسکوتر، اسکیت چرخ دار، اسکی روی یخ، اسکیت روی صفحه استفاده می کند به او اصرار کنیم که کلاه ایمنی به سر کند. از کودکانی که به تازگی شروع به راه رفتن یا خزیدن کردن به دقت مراقبت کنید و نسبت به گذاشتن حفاظ در اطراف پله ها هوشیار باشید. در حمام تشک های مراقبت نصب کنید و روی پنجره ها محافظ نصب کنید.

اگر کودکتان در حال افتادن است، سعی کنید احساسات خود را مدیریت کنید. این به معنای تمایز میان یک بهبود سریع و مسئله ی مزمن است. به جزئیات آسیب دیدگی کودکتان توجه کنید چراکه باید این جزئیات را با پزشکتان در میان بگذارید؛ و اگر او نیاز داشت که به بیمارستان رجوع کند، شما می توانید به پزشک بخش اورژانس این موارد را اطلاع دهید، مقدار ارتفاعی که او ازآنجا پرت شده است، نحوه ی بروز حادثه و دیگر جزئیات حیاتی که به پزشک کمک می کند تصمیمات درمانی مناسبی را اتخاذ کند.

آیا آن یک آسیب مغزی است؟

والتر جی مولوفسکی، رئیس بخش اعصاب کودکان در مرکز پزشکی بث در شهر نیویورک می گوید: «به محض اینکه حادثه اتفاق افتاد به دنبال علائم زیر باشید و در طی هفته های پیش رو مراقبت آن ها باشید».

کودکان

تورم در بخش صاف سر (قسمت صاف مربوط به جلو و پشت جمجمه ی سر)

استفراغ

بی حالی و رخوت

سخت غذا خوردن

گریه ی طولانی مدت

کودکان بیش تز از یک سال

استفراغ و حالت تهوع

دید مبهم و دوتایی

حساسیت به نور و صدا

عوارض ضربه به سر کودکان

سردرد

کندی در عملکرد و بی خوابی

مردمک چشمی که بیش ازاندازه ی معمولی بزرگ یا تقارن است

مشکلات مربوط به تمرکز یا حافظه

گیجی

از دست دادن هشیاری

سرگیجه و مشکلات مربوط به تعادل

مشکلات مربوط به چشایی یا بویایی

قدرت شنوایی

همه ی محتواهای این وب سایت، از جمله ی نظرات پزشکی و سایر اطاعات مربوط به سلامت، صرفاً برای اهداف آموزشی است و نباید به عنوان طرح خاص درمانی یا تشخیصی برای وضعیت افراد به کاربرده شود. استفاده از این سایت و اطلاعاتی که در این سایت منتشر می شود به این معنای ایجاد یک رابطه ی پزشک و بیمار نیست. همیشه در ارتباط با مشکلات یا سؤالات مربوط به سلامتی خودتان و دیگران به دنبال توصیه های مستقیم پزشک خودتان باشید.

کد QR را با گوشی خود اسکن کنید، و یا از طریق دکمه «نصب اپلیکیشن» ، آن را مستقیم نصب کنید.

کاربر محترم،
با توجه به محدودیت اعمال شده توسط شرکت اپل، به سامانه www.ninisanj.com مراجعه و از تمامی خدمات موجود در اپلیکیشن موبایل بهره‌مند شوید.

برای نصب نسخه جدید اپلیکیشن، ابتدا نسخه قدیم آن را از روی دستگاه خود پاک کرده و سپس مراحل زیر را انجام دهید :

 

۱) از طریق Browser گوشی یا تبلت وارد سایت شوید


 

۲) از قسمت فوتر سایت (قسمت پایین صفحه سایت) یا منوی اصلی، نسخه iOS اپلیکیشن را انتخاب کنید

 

۳) گزینه Install رو انتخاب کنید

 

۴) وارد بره سیب‌اپ خواهید شد و بقیه مراحل نصب از آنجا دنبال کنید تا بره به طور کامل نصب شود

 

 

۵) حالا می‌توانید وارد اپلیکیشن شده و از آن استفاده کنید

توجه داشته باشید دسترسی به این خدمات، تنها توسط اعضای سامانه ninisanj میسر می‌باشد.

جهت استفاده از خدمات سازمانی این سامانه برای مؤسسه/مدرسه خود، لطفاً با مدیریت تماس حاصل فرمایید.

در اینصورت می‌توانید صفحات سایت ninisanj را بصورت سفارشی، و با لوگو و پنل سازمانی خود مدیریت کنید.1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *