عوارض امپول کورتون در کودکان

  کورتون، فواید و مضرات

 

  مقدمه:

  کورتون ها داروهای بسیار محبوبی بین پزشکان و بیماران هستند، چرا که علائم را به خوبی کاهش می دهند و به همین دلیل بسیار پرمصرف هستند. اما متاسفانه گاهی بدون توجه به عوارض آنها به صورت بی رویه استفاده می شوند. این مسئله تا جایی پیش رفته که دگزامتازون تزریقی شایع ترین داروی تجویزی در کل نسخ دارویی کشور است و کمیته کشوری تجویز و مصرف منطقی داروی وزارت بهداشت با در نظر گرفتن میزان مصرف این داروها در سایر کشورها معتقد است این میزان تجویز دگزامتازون با جمعیت کشور و وضع اپیدمیولوژیک بیماریهای التهابی همخوانی ندارد.

  این داروهای محبوب می توانند عوارض جانبی زیادی داشته باشند. عوارض داروهای کورتونی به میزان و مدت مصرف آنها بستگی دارد. هر چه مقدار و مدت درمان باشد عوارض آن خواهد بود.توجه داشته باشید پزشکان با توجه به منافع و زیانهای دارو تصمیم به تجویز آن می گیرند، اما گاهی اصرار بیمار به تجویز داروی تزریقی و یا بهبود سریع علائم بیماری موجب می شود پزشک از این گروه دارویی، دارو تجویز کند. عوارض امپول کورتون در کودکان

 

  اثرات درمانی کورتیکواستروئیدها:

    کورتیکواستروئیدها جهت تسکین التهاب ایجاد شده در نواحی مختلف بدن به کار می روند. آنها باعث کاهش تورم، قرمزی، خارش و واکنشهای آلرژیک می شوند. همچنین به عنوان بخشی از پروسه درمانی در بیماریهای مختلف مورد استفاده قرار می گیرند مانند آلرژیهای شدید یا مشکلات پوستی، آسم، آرتریت و برخی بیماریهای دیگر که توسط پزشک تشخیص داده می شود.

  کورتیکواستروئیدها داروهای بسیار قوی هستند که در کنار اثرات سودمندشان برای درمان بیماریهای مختلف، عوارض جانبی گوناگون و گاهی خطرناک دارند.

  عوارض جانبی کورتیکواستروئیدها:

  * کورتیکواستروئیدها باعث کاهش مقاومت بدن در برابر عفونت می شوند. همچنین در صورت ابتلا فرد به عفونت می توانند درمان را سخت تر کنند.

  * کورتیکواستروئیدها مانع فعالیت سلولهایی می شوند که در استخوان سازی و رسوب کلسیم در استخوانها نقش دارند، از سوی دیگر در جذب کلسیم نیز تداخل ایجاد می کنند که این دو فرآیند موجب پوکی استخوان و یا تشدید آن می شود.

  * افزایش اشتها از عوارض جانبی دیگر کورتونها است که به همین دلیل به کسانی که تحت درمان با کورتون قرار می گیرند توصیه می شود غذاهای کم کالری استفاده کنند.

  * مشکلات چشمی مانند کاهش بینایی در اثر ابتلا به آب مروارید و گلوکوم (آب سیاه) در مصرف طولانی مدت کورتون از عوارض دیگر آن است.

  * تغییر رنگ پوست در اثر استفاده از پمادهای حاوی کورتیکواستروئید

  * استفاده مکرر از کورتونها باعث تحلیل رفتن عضلات می شود. به دلیل تخریب پروتئین های بدن پروتئین غذایی فرد باید حتی الامکان بالا باشد.

  * از عوارض دیگر کورتونها افزایش میزان چربی است. این حالت بعلاوه تورم بدن باعث پف کردن صورت فرد شده و علامتی به صورت ماه ( Moon Face ) ایجاد می کند. (مثل ماه گرد می شود)

  * کورتیکواستروئیدها با دفع پتاسیم و جذب سدیم موجب تورم می شوند. مصرف نمک در این بیماران این عارضه را تشدید می کند. رژیم غذایی چنین افرادی در حد امکان باید بدون نمک باشد. این عارضه باعث بالا رفتن فشار خون و ایجاد بیماری پرفشاری خون در افراد مستعد می شود که خود عاملی برای بروز مشکلات قلبی عروقی دیگر است.

  * از دیگر مشکلات مصرف این داروها ایجاد وابستگی فیزیکی به آنها در دوزهای بالا و دوره های طولانی مدت است که به همین دلیل در صورت مصرف طولانی مدت از قطع یکباره و ناگهانی آنها به شدت باید اجتناب شود.

  * علاوه بر اینها استفاده از کورتیکواستروئیدها می تواند موجب سردرد، سرگیجه، عصبانیت، افسردگی، هیجان پذیری، درد یا ضعف عضلانی، افزایش تعریق، تشنگی شدید، کبود شدگی غیر طبیعی، اختلال در قاعدگی، اختلال در خواب، ایجاد آکنه، رشد موهای زائد، ناراحتی معده و گاهی خونریزی گوارشی می شود.

  البته نکته مهم این است که این عوارض در صورت مصرف زیاد و طولانی مدت کورتیکواستروئیدها احتمال بروز بیشتری پیدا می کنند و ما نباید با توجه به نگرانی از دانستن عوارض دارو از مصرف آن با تجویز پزشک خودداری کنیم زیرا در بسیاری موارد فواید دارو بر مضرات آن ارجحیت دارد و نظر پزشک معالج در این مورد بسیار حائز اهمیت است.

  متاسفانه امروزه با مصرف خودسرانه و بیش از حد کورتیکواستروئیدها مانند کورتیکواستروئیدهای موضعی، قطره های چشمی کورتیکواستروئید و قرص های خوراکی دگزامتازون به عنوان داروی چاق کننده و اشتها آور روبرو هستیم. هدف اصلی این مطلب، دادن آگاهی در مورد عوارض کورتیکواستروئیدها به عموم می باشد، امید آن می رود که با ارائه این مطالب از مصرف خودسرانه این داروها کاسته شود.

 

  کورتیکواستروئیدهای موضعی

    کورتیکواستروئیدهای موضعی جهت کنترل مشکلات مختلف التهابی پوست، در سطح پوست مورد استفاده قرار می گیرند. آنها باعث کاهش علائمی مانند خارش و قرمزی پوست می شوند، به این صورت که جذب سلولهای پوستی شده و مانع تولید فاکتورهای التهابی توسط سلولهای پوستی در هنگام مواجهه با مواد آلرژی زا می شوند. التهابات پوستی توسط فاکتورهای التهابی همچون پروستاگلندین ها و ترکیبات دیگر ایجاد می شوند که این ترکیبات موجب گشادی عروق خونی و رسیدن سایر فاکتورهای التهابی به منطقه مورد نظر می شوند که نتیجه آن ایجاد قرمزی، خارش و تورم در آن ناحیه از پوست است. کورتیکواستروئیدها با مهار این فرآیند موجب کاهش التهاب و بهبود علائم می شوند.

  کورتیکواستروئیدهای موضعی از لحاظ قدرت اثر در 4 دسته ضعیف، متوسط، قوی و بسیار قوی قرار می گیرند.

  به عنوان یک قانون کلی، ضعیف ترین دارو که موثر نیز باشد باید مورد استفاده قرار گیرد و برای اینکه خطر عوارض جانبی به حداقل برسد بویژه کورتیکواستروئیدهای بسیار قوی باید برای دوره زمانی کوتاهی مورد استفاده قرار گیرند.

  عوارض جانبی اشکال موضعی می تواند خیلی شبیه به اشکال سیستمیک در بدن باشد اما در صورت استفاده بجا و صحیح از آنها کمتر اتفاق خواهد افتاد.

  عوارض جانبی موضعی کورتیکواستروئیدهای موضعی شامل:

  نازک شدن پوست (آتروفی پوست)، تورم عروق خونی نازک روی پوست و حالت بیرون زدگی آنها، کاهش موقت رنگدانه های پوست در سطح مورد استفاده، وجود آلرژی به استروئیدها که می تواند موجب بدتر شدن اگزما شود و منجر به ایجاد عفونت گردد، (استروئیدهای موضعی هرگز نباید برای درمان پوست ملتهب شده ای که در عین حال دچار عفونت نیز هست استفاده شود مگر آنکه عفونت پوست نیز به صورت جداگانه ای مورد درمان قرار گیرد).

  عوارض سیستمیک این داروها در صورت استفاده طولانی مدت استروئیدهای قوی بر روی بخش وسیعی از سطح بدن ایجاد می شود که می تواند شامل سرکوب فرآیند رشد و سرکوب فعالیت غده آدرنال باشد.

  کودکانی که نیاز به استفاده متناوب و دوره های طولانی از استروئیدهای قوی دارند در معرض خطر بیشتری از عوارض سیستمیک نسبت به بزرگسالان قرار دارند و حتما باید در دوره درمان میزان رشد و نمو آنها کنترل شود.

  در مورد مصرف داروهای کورتیکواستروئید موضعی برای کودکان شایان ذکر است که کودکان خصوصا نوزادان به عوارض جانبی استروئیدهای موضعی خیلی حساس ترند. زیرا به دلیل پوست نازک و مرطوب آنها این داروها جذب بدن شده و گاه در مصرف طولانی مدت باعث کاهش رشد قدی کودک و کوتاه قد شدن می شود.

  استروئیدهای بسیار قوی به هیچ وجه نباید برای کودکان زیر یکسال مورد استفاده قرار گیرند و در کودکان بزرگتر نیز در صورت امکان برای مدت زمان خیلی کوتاه جهت کنترل التهابات استفاده شود.

  در کودکان با اگزمای شدید مزمن حتما باید رشد آنها کنترل شود زیرا در این موارد احتمال جذب استروئید و اثر سوء بر رشد طبیعی کودکان می باشد.

  در ضمن، پوشاندن آن قسمت از پوست کودکان که تحت درمان با استروئیدهای موضعی قرار گرفته درست نمی باشد زیرا این امر جذب استروئید به بدن را افزایش می دهد که این مورد خصوصا در مورد پوشک کردن کودکان بسیار مهم است و به هیچ وجه نباید کودکان را در زمان استفاده از استروئیدهای موضعی پوشک کرد (خصوصا در مورد ادرار سوختگی کودکان)

  البته توجه داشته باشیم که استفاده از استروئیدها فقط در صورتیکه سایر راهکارهای درمانی برای رفع ادرار سوختگی موثر نباشد و فقط و فقط برای دوره های کوتاه مدت در کمترین مقدار ممکن و با استفاده از ضعیف ترین استروئیدها مجاز می باشد.

 

  قطره های چشمی کورتیکواستروئید

    قطره های چشمی کورتیکواستروئید در زمان بروز مشکلات چشمی برای جلوگیری از وارد شدن صدمات جدی به چشم مورد استفاده قرار می گیرند، همچنین موجب تسکین قرمزی، التهاب و سایر مشکلات چشمی می شوند. عوارض امپول کورتون در کودکان

  متاسفانه این روزها استفاده از قطره های چشمی حاوی کورتیکواستروئید از جمله بتامتازون، آن هم بدون تجویز پزشک توسط برخی از افراد رو به افزایش است. مصرف خودسرانه این داروها بدون تجویز پزشک متخصص، می تواند عوارض زیادی را به همراه داشته باشد.

  عوارض این قطره ها عبارتند از: عفونت های چشمی، کاهش بینایی، درد چشم، تهوع و استفراغ، ابتلا فرد به آب سیاه (گلوکوم) و آب مروارید (کاتاراکت).

  همچنین در صورت وجود برخی بیماریها حتما باید پزشک معالج را مطلع سازیم تا در خصوص نحوه مصرف این داروها بطور ویژه راهنمایی شویم از جمله در مواردی که بیماریهای چشمی زیر در فرد وجود دارد:

  * کاتارکت و گلوکوم: کورتیکواستروئیدها می توانند باعث ایجاد بیماری یا بدتر شدن آن بشوند.

  * بیماران مبتلا به دیابت نوع دوم: در این بیماران، بیماری گلوکوم و یا کاتاراکت آنها بوسیله کورتیکواستروئیدها پیشرفت می کند.

  * بالا بودن فشار داخل چشم و سل چشمی (به صورت فعال یا نهفته)

  * عفونت های چشمی: کورتیکواستروئیدها می توانند باعث بدتر شدن عفونت چشمی یا بروز عفونت چشمی جدید شوند.

  دگزامتازون

    دگزامتازون یا آن طور که بعضا دگزا گفته می شود ، یکی از داروهایی است که در اشکال مختلف خود (الگزیر، قرص، قطره، آمپول و پماد) یکی از پرمصرف ترین داروهاست.

  امروزه دگزامتازون توسط برخی افراد به عنوان داروی چاق کننده استفاده می شود که توضیح زیر در مورد آن ضروری است:

  دگزامتازون علاوه بر اینکه اشتها را زیاد می کند، از طریق ایجاد تورم در بدن، شما را چاق می کند. در حقیقت یکی از عوارض استفاده زیاد از کورتون ها گرد شدن و پف کردن صورت است که به دلیل تورم تدریجی در بدن و افزایش میزان چربی است. در نتیجه بیمار احساس می کند که چاق و قوی بنیه شده است. اما حقیقت این است که تمام کورتون ها در استفاده مکرر باعث تحلیل رفتن عضلات و پوکی استخوان می شوند.

  با توجه به اینکه دگزامتازون جزء قوی ترین کورتون هاست بالطبع عوارض این داروها که در ابتدای بحث در مورد آنها صحبت شد با مصرف مقادیر کمتر دگزامتازون ممکن است اتفاق بیفتد.

کورتون‌ها (کورتیکواستروییدها) دسته ‌ای از داروها هستند که در درمان بیماری‌‌های متعدد، به صورت کوتاه‌ مدت و گاه نیز طولانی‌ مدت تجویز و مصرف می شوند و می ‌توانند منجر به حفظ حیات یا بالا بردن کیفیت زندگی بیماران شوند.داروهای کورتونی موجود در بازار دارویی کشور عبارت هستند از دگزامتازون، بتامتازون، هیدروکورتیزون، پردنیزولون، متیل پردنیزولون، فلورومتولون، کلوبتازول و غیره. کورتون یا کورتیکواستروئید نوعی چربی است که در کبد از ماده اولیه کلسترول ساخته شده و غده آدرنال یا فوق کلیوی از آن‌ها در ساختن هورمون‌ها استفاده می کند. مهم ترین هورمون استروئیدی که در بدن ساخته می شود «کورتیزول» دارد. این دسته موارد به طور مصنوعی هم ساخته می شوند که «کورتون» می گویند. کورتون‌ها در درمان بسیاری از بیماری‌ها مانند آسم، روماتیسم مفصلی، اگزما، لوسمی و بسیاری بیماری‌های دیگر استفاده می شود.
کورتون‌ها از داروهایی هستند که دو لبه تیزی دارند به عبارتی در مصرف کم و زیاد آن بیمار دچار عارضه می شود و به عبارتی هیچ ارگانی در بدن وجود ندارد که از مصرف کورتون‌ها اثر منفی نپذیرد.
نازک شدن و تحلیل رفتن پوست، افزایش فشار درون چشم، آب مروارید، افزایش فشار خون، پوکی استخوان، ضعف عضلانی، بالا رفتن قند خون، آسیب در فرایند ترمیم بافت‌ها و اختلال در فرآیندهای سیستم ایمنی بدن، افزایش امکان بروز عفونت‌ها و نارسایی ثانویه غده فوق‌کلیوی از جمله عوارض مصرف خودسرانه و نادرست داروهای کورتون هستند.
یکی از بیش ترین موارد سوء مصرف داروهای کورتون، استفاده از آن‌ها به صورت خوراکی در افزایش اشتها و چاقی است. با توجه به این که یکی از عوارض این داروها افزایش اشتها است، ممکن است به منظور چاقی نیز از سوی افراد استفاده شود. عارضه دیگر این نوع داروها، احتباس آب و نمک و نیز تغییر در توزیع چربی است که منجر به پف کردن و گرد شدن صورت می‌ شود. این وضعیت به عنوان چاقی قلمداد شده و موجب افزایش سوء‌مصرف این داروها می‌‌شود؛ در حالی که این افزایش کاذب اشتها و پف کردن ظاهری صورت با عوارض جبران ‌ناپذیر در مصرف طولانی‌ مدت همراه است.فرآورده‌ها یا پودرهای چاق کننده در بدنسازی اغلب حاوی مقدار بالای کورتون هستند که این مواد باعث احتباس آب در بدن فرد مصرف کننده شده و به صورت کاذب باعث افزایش وزن می گردند.
آخرین اقدام برای درمان آلرژی استفاده از داروهای کورتونی است، البته افرادی که در ابتدای علائم آلرژی از آمپول‌های کورتونی مثل دگزامتازون و هیدروکروتیزون استفاده می ‌کنند، دچار پوکی استخوان می ‌شوند که توصیه می‌‌شود در ابتدا افراد با داروهای ساده اقدام به درمان کنند. آمپول‌‌های شیری جزو کورتون‌های طولانی‌ اثر هستند که مصرف خودسرانه آن عوارض بسیار زیادی روی افراد می ‌گذارد.
مصرف بیش از اندازه کورتون‌ها به صورت خوراکی و تزریقی در ایجاد ترک‌های پوست مؤثر است.کورتون در ۱۲ تا شش ماه نخست مصرف روی پوکی استخوان اثر می‌‌گذارد و باعث می ‌شود جذب کلیسم از دستگاه گوارش کم تر و دفع کلیسم از ادرار بیش تر شود و همچنین باعث کاهش هورمون‌های جنسی و افزایش تجزیه استخوان می ‌شود.مصرف کورتون باعث می ‌شود فرد دچار مشکل عضلانی شود، تعادل لازم را نداشته باشد و مستعد پوکی استخوان و شکستگی شود.داروهای کورتون می تواند در کودکان عامل به وجود آورنده خونریزی لثه باشند.
کورتون مانع فعالیت سلول‌هایی می‌‌شود که در استخوان‌‌سازی‌ و رسوب کلسیم در استخوان‌ها نقش دارند. از سوی دیگر از جذب کلسیم در روده جلوگیری می‌ کند، در نتیجه کلسیم از استخوان‌ها برداشته می‌ شود و به درون خون راه می ‌یابد. این دو فرآیند موجب پوکی ‌استخوان می‌ شود. در افرادی که از این داروها استفاده می ‌کنند لازم است برای پیشگیری از بروز عوارض، مصرف لبنیات را در رژیم غذایی خود بگنجانند و در صورت نیاز از مکمل‌های کلسیم هم استفاده کنند.
کورتون‌ها اغلب موجب دفع پتاسیم و جذب سدیم می ‌شوند. مصرف نمک سدیم در این بیماران می ‌تواند موجب تورم شدید شود. رژیم غذایی چنین فردی باید در حد امکان بدون نمک طعام باشد. مصرف طولانی کورتون احتمال ابتلا به آب مروارید و گلوکوم (آب ‌سیاه) را نیز زیاد می ‌کند.مصرف کورتون‌ها سیستم ایمنی فرد را ضعیف می کند و فرد مستعد ابتلا به انواع عفونت‌ها
می گردد.
مطالعات جدید نشان داده است با مصرف کورتون فعالیت‌‌های مربوط به حافظه دراز مدت مانند استعداد یادگیری، یادآوری سریع و یادآوری با تأخیر کاهش می ‌یابد. بیش تر این فعالیت‌ها در طول ۱۰ روز بعد از قطع دارو به حالت نخست برمی ‌گردد. اگر چه زمان بیش‌تری به ‌طول می ‌انجامد تا یادآوری سریع به حالت عادی برگردد.
استفاده از پمادهای حاوی کورتون شاید به سرعت التهابات پوستی را درمان کند اما استفاده طولانی از آن موجب قرمزی پوست می ‌شود. استفاده طولانی مدت از کورتون باعث نازک شدن پوست و گشاد شدن رگ‌‌های زیرپوست می ‌شود که پیامد آن قرمزی پوست است.مصرف کورتون باعث جمع شدن آب و نمک در بافت‌ها شده و به این ترتیب فشار خون در رگ‌ها را بالا می برد که در نهایت امکان دارد به بیماری پرفشاری خون منجر شود.
یکی از عوارض استفاده زیاد از کورتون‌‌ها افزایش میزان چربی است. این حالت به علاوه تورم بدن باعث پُف ‌کردن فرد شده و علامتی به صورت ماه ایجاد می ‌کند. البته صورت از لحاظ زیبایی مثل ماه نمی ‌شود بلکه مثل ماه گرد می ‌شود.
دگزامتازون از دسته داروهای ضد التهاب و کورتون محسوب می شود که سرکوب کننده سیستم ایمنی است. آمپول دگزامتازون در میان جوانان بدنساز به عنوان یک داروی کورتونی برای فربه سازی بدن استفاده می ‌شود.استفاده طولانی مدت از این دارو می ‌تواند به آب سیاه، آب مروارید، دیابت، شکنندگی استخوان منجر شود. دگزامتازون نه فقط باعث افزایش حجم عضلات و توان ورزشکاران نمی ‌شود بلکه باعث افزایش تجزیه عضلات، کاهش توده عضلانی و ضعف آن نیز می‌ شود.استفاده مکرر از کورتون باعث تحلیل رفتن عضلات می ‌شود. به ‌دلیل تخریب پروتئین‌های بدن، پروتئین غذایی فرد باید حتی ‌الامکان بالا باشد. تجویز داروهای کورتونی به‌ منظور درمان آسم کودکان موجب تأخیر در رشد کودک می ‌شود.
استفاده از مقادیر بالای کورتون موجب افزایش احتمال نوع خاصی از بی ‌نظمی ضربان قلب که یکی از عوامل اصلی سکته مغزی است، می‌ شود.علاوه بر این‌ها استفاده از کورتون می ‌تواند موجب سردرد، سرگیجه، عصبانیت، افسردگی،‌ هیجان ‌پذیری، اختلال ‌خواب، جوش غرور، رشد موهای زائد، ناراحتی معده، افزایش فشار خون، تأخیر در بهبود بیماری‌های عفونی و زخم‌ها، درد یا ضعف عضلانی، افزایش تعریق، تشنگی شدید، کبود شدگی غیرطبیعی و اختلال در قاعدگی زنان نیز بشود.
مصرف کورتون با معده خالی می‌ تواند موجب خون ریزی معده و اثنی عشر شود.کورتون باعث افزایش ترشحات اسیدی معده می شود و در نتیجه امکان دارد باعث آسیب و افزایش خطر ابتلا به زخم معده شود.مصرف کورتون‌های قوی منجر به عفونت اگزما می‌‌شود و بیماران باید برای درمان از نوع متوسط کورتون‌‌ها و در صورت خارش شدید از قرص‌ آنتی‌ هیستامین استفاده کنند.
به دلیل خاصیت ضد التهابی قوی کورتون‌ها، متأسفانه این داروها مورد استفاده بیش از حد و خارج از قاعده قرار می ‌گیرند و عوارض زیادی بر جا می گذارند، مثلاً در مورد انواع دردهای معمول اسکلتی و عضلانی گاهی از کورتون تزریقی استفاده می‌ شود که اثر آن تسکین موقتی درد است و بیمار شروع به استفاده مرتب از این داروها می‌ کند و عوارضی که پیش‌تر برشمرده شد، گریبان گیر او می ‌شود.
*رزیتا ابراهیمی
*عکس‌ از: livestrongcdn

code

در اين سايت

 کورتون دارویی است که به شکل قرص و آمپول مصرف می شود، اما معمولا مصرف کنندگان اطلاعات زیادی در مورد این دارو ندارند. در این مقاله هر آنچه لازم است در مورد کورتون بدانید بیان شده است.

داروی کورتون cortisone برای بسیاری از مشکلات و بیماری ها مانند علائم حساسیت، آسم، مشکل در غدد آدرنال، مشکلات خونی، بثورات پوستی و یا مشکلات التهابی استفاده می شود. این لیست تمام بیماری هایی که با کورتون درمان می شوند، نیست. در این مورد با پزشک مشورت کنید.

اگر به کورتون استات cortisone acetate یا هر نوع کورتون دیگری حساسیت دارید، حتما به پزشک اطلاع دهید.اگر به این دارو یا هر داروی دیگری یا به هر نوع غذایی حساسیت دارید، به پزشک اطلاع دهید. به علاوه در مورد حساسیت ها و علائمی که مشاهده کرده اید، به پزشک اطلاع دهید، علائمی مانند بثورات پوستی، کهیر، خارش، تنگی نفس، خس خس کردن، سرفه، التهاب صورت، لب ها، زبان یا گلو یا هر نشانه دیگر.هر دارویی که مصرف می کنید، از جمله داروهای با نسخه و بدون نسخه، محصولات طبیعی و گیاهی و ویتامین ها، به پزشک خود اطلاع دهید. لازم است اطمینان حاصل کنید مصرف کورتون با داروهایی که در حال مصرف آنها هستید بی خطر است و مشکلی برایتان به وجود نمی آورد. بدون مشورت با پزشک مصرف هیچ دارویی را شروع یا متوقف نکنید یا میزان مصرف آن را تغییر ندهید.

در زمان مصرف کورتون به هر پزشکی که مراجعه می کنید اطلاع بدهید که داروی کورتون را مصرف می کنید، از جمله پزشک های مختلف، پرستارها، پزشک داروخانه و دندانپزشک.همانطور که پزشک توصیه کرده خون خود را چک کنید و نتیجه را به وی اطلاع دهید. این دارو بر روی نتایج برخی آزمایشات تاثیر می گذارد، بنابراین قبل از انجام هر آزمایش به پزشک آزمایشگاه اطلاع دهید که در حال مصرف داروی کورتون هستید.در زمان مصرف داروی کورتون در معرض ابتلا به عفونت هستید. دست های خود را به طور منظم بشویید و از افراد مبتلا به عفونت هایی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا دور باشید.آبله مرغان و سرخک ممکن است برای افرادی که در حال مصرف دارهای استروئیدی مانند کورتون هستند، بسیار خطرناک و حتی کشنده باشد. اگر قبلا دچار این بیماری ها نشده اید، در زمان مصرف داروی کورتون حتما از مبتلایان به سرخک و آبله مرغان دوری کنید و اگر در این دوران در معرض بیماری های سرخک و آبله مرغان قرار گرفتید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. این دارو بر روی میزان طبیعی استروئید در بدن تاثیر می گذارد.اگر دچار تب یا عفونت شده اید، جراحی انجام داده اید یا احساس درد می کنید، به پزشک مراجعه کنید. ممکن است به استروئید بیشتری احتیاج داشته باشید. استروئید به بدن کمک می کند با این فشارها مقابله کند. کارت هشدار را همراه خود داشته باشید تا در مواقع ضروری دیگران هم از نیاز شما به استروئید مطلع شوند.استفاده طولانی مدت  از کورتون خطر ابتلا به آب مروارید یا آب سیاه را افزایش می دهد. بنابراین اگر مدت زیادی است که از داروی کورتون استفاده می کنید، از پزشک بخواهید که فشار چشم شما را چک کند. این دارو ممکن است باعث ضعیف شدن استخوان ها (پوکی استخوان) شود. برای بررسی قدرت استخوان های خود بهتر است به پزشک مراجعه کنید و آزمایش توده استخوانی بدهید.قبل از تزریق هر واکسن با پزشک مشورت کنید. مصرف کورتون خطر ابتلا به هر نوع عفونت را افزایش می دهد و همچنین اثر بخشی واکسن را کم می کند.در صورت مشاهده علائم قند خون بالا، مانند گیجی، احساس خواب آلودگی، تشنگی زیاد، دفع مکرر ادرار، گر گرفتگی، تنفس سریع یا بوی میوه مانند دهان به پزشک مراجعه کنید. اگر مبتلا به دیابت هستید، در زمان مصرف داروی کورتون لازم است زود به زود قند خون خود را چک کنید.در زمان مصرف کورتون از نوشیدن الکل اجتناب کنید و قبل از نوشیدن الکل حتما با پزشک مشورت کنید. لازم است مصرف نمک خود را کاهش دهید و پتاسیم بیشتری مصرف کنید.اگر در حال مصرف وارفارین warfarin هستید، با پزشک مشورت کنید.اگر وارفارین را همراه با کورتون مصرف می کنید، لازم است عملکرد خون با دقت بیشتری بررسی و آزمایش شود.اگر از 65 سال سن دارید، کورتون را با احتیاط بیشتری مصرف کنید. در این شرایط عوارض جانبی دارو خواهد شد. داروی کورتون بر روی رشد کودکان و نوجوانان تاثیر می گذارد. بنابراین لازم است میزان رشد این گروه به طور منظم بررسی شود.

عوارض امپول کورتون در کودکان

اگر باردار هستید یا قصد باردار شدن دارید، قبل از شروع مصرف کورتون حتما با پزشک مشورت کنید. لازم است در مورد خطرات و مزیت های مصرف کورتون در بارداری با پزشک مشورت کنید. اگر در دوران بارداری کورتون مصرف می کرده اید، لازم است به پزشک نوزاد خود اطلاع دهید.

اگر در حال شیردهی به نوزاد هستید، در مورد خطرات مصرف کورتون برای نوزاد با پزشک مشورت کنید.

کورتون را درست طبق دستور پزشک مصرف کنید. تمام اطلاعات دارویی را مطالعه کرده و دستورالعمل های آن را به دقت دنبال کنید. نکات مهم در مورد مصرف این دارو عبارتند از:•  اگر کورتون را یک بار در روز مصرف کنید، زمان مصرف را صبح قرار دهید.•  دارو را همراه با غذا مصرف کنید.•  برای دریافت بیشترین مزایا از دارو آن را منظم مصرف کنید و وعده ها را فراموش نکنید.•  مصرف کورتون را طبق دستور پزشک ادامه دهید، حتی اگر حس می کنید خوب هستید.•  اگر چند هفته است در حال مصرف کورتون هستید، قبل از توقف مصرف حتما با پزشک مشورت کنید. لازم است دارو را به تدریج متوقف کنید.

به محض اینکه به خاطر آورید وعده دارویی را فراموش کرده اید، آن را مصرف کنید. اگر نزدیک به وعده دارویی بعدی است بهتر است وعده فراموش شده را نادیده گرفته و مصرف دارو را مانند قبل ادامه دهید.هیچوقت دو وعده دارویی یا از میزان توصیه شده را در یک وعده مصرف نکنید.

برخی افراد در زمان مصرف داروی کورتون دچار عوارض جدی و خطرناک می شوند که البته این عوارض به ندرت بروز می کنند. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر که می توانند ناشی از یک عارضه جانبی خطرناک باشند، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.-    علائم یک واکنش حساسیتی مانند جوش های پوستی، کهیر، خارش، قرمزی، التهاب، تاول، پوسته پوسته شدن همراه با تب یا بدون تب، خس خس کردن، سفتی قفسه سینه یا گلو، شکل تنفسی یا مشکل در بلع و تکلم، گرفتگی غیر طبیعی صدا یا التهاب دهان، صورت، لب ها، زبان یا گلو-    علائم عفونت مانند تب، لرز، گلو درد خیلی بد، درد گوش یا سینوس ها، سرفه، خلط زیاد یا تغییر رنگ خلط، درد در هنگام دفع ادرار، زخم های دهانی یا زخم هایی که به راحتی بهبود پیدا نمی کنند-    نشانه های پایین بودن سطح پتاسیم از جمله درد یا ضعف عضلانی، گرفتگی عضلات یا ضربان قلب غیر طبیعی.-    نشانه های مشکل در پانکراس، مانند دل درد شدید، کمر درد شدید، دل پیچه و استفرغ-    علائم یک غده آدرنال ضعیف، مانند دل پیچه شدید یا استفراغ، خواب آلودگی خیلی بد، ضعف، احساس خستگی، تغییرات خلقی، گرسنه نشدن یا کاهش وزن-    علائم بیماری کوشینگ* Cushing’s disease، از جمبه افزایش وزن در قسمت فوقانی بدن مانند شکم، گرد شدن صورت، سردرد شدید و بهبود آهسته.-    نشانه های فشار خون بالا، مانند سردرد خیلی بد، خواب آلودگی، ضعف یا تغییر در بینایی-    احساس خستگی زیاد، ضعف یا لرز، ضربان قلب سریع، گیجی، تعریق زیاد و یا سرگیجه در صورتی که یک وعده مصرف دارو را فراموش کرده باشید یا به تازگی مصرف آن را متوقف کرده باشید. –    تنگی نفس، افزایش وزن زیاد یا الهاب در دست ها یا پاها-    تغییرات پوستی (جوش، رشد مو، جای خراش و بهبود آهسته)-    درد یا فشار در ناحیه قفسه سینه –    التهاب، گرما، بی حسی، تغییر رنگ یا درد در دست ها یا پاها –    تغییر در دوره های قاعدگی –    درد استخوان یا مفاصل –    تغییر در بینایی –    تغییرات خلقی –    تغییر در نحوه عملکرد –    افسردگی –    تشنج –    کبودی یا خونریزی بی دلیل –    دل درد شدید –    مدفوع سیاه یا خونی –    بالا آوردن خون یا ماده ای شبیه به قهوه

*بیماری کوشینگ Cushing’s disease : بر اثر افزایش هورمون کورتیزول بروز می کند.

همه داروها باعث بروز عوارض جانبی می شوند، با این حال برخی افراد بعد از مصرف داروها هیچ عارضه ای مشاهده نمی کنند و یا اینکه عوارض خیلی خفیفی را مشاهده می کنند. در صورتی که هر یک از این عوارض شما را آزار می دهند به پزشک مراجعه کنید:

عوارض بیان شده تمام عوارض داروی کورتون نیستند، اگر در مورد عوارض جانبی این دارو سوالی دارید، به پزشک مراجعه کنید.

اگر می خواهید بدانید : کورتون ها چه عوارضی دارند؟

اگر می خواهید بدانید : مضرات قرص کورتون چیست؟

تهیه و ترجمه : گروه سلامت سیمرغseemorgh.com/healthاختصاصی سیمرغ

(اجباری)

آدرس پست الکترونیکی (اجباری است اما نمایش داده نمی‌شود)

تصویر امنیتی جدید

روغن یکی از موادی است که در اکثر غذاهای خود استفاده می کنیم و یکی از سوالاتی که همیشه پرسیده می شود این است که روغن جامد بهتر است یا مایع که در ادامه به پرسش پاسخ داده می شود

در اين مقاله با عسل و دارچين، درمان کننده بسياری از بيماری ها آشنا می شويم

All Rights Reserved – © 219 | باز نشر مطالب پورتال سیمرغ تنها با ذکر و آدرس seemorgh.com مجاز می باشد.1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *