عوارض استفاده زیاد از آمپول دگزامتازون



باز نشر مطالب بیتوته تنها با ذکر و آدرس سایت مجاز می باشد .


در اخبار سلامت و پزشکی
۲۱ بهمن ۱۳۹۶

یکی از داروهای معروف تزریقی در ایران دگزامتازون است که برای درمان بیماری سرماخوردگی از آن استفاده می شود. اگر زیاد از این آمپول استفاده می کنید باید بدانید که دگزامتازون تاثیر منفی بر سیستم ایمنی بدن می گذارد و عوارض دارد.

کورتون ها جزو پر استفاده ترین داروها جهت کمتر شدن التهاب و برای برخی بیماری‌ ها استفاده می‌شوند. ولی باید بدانید که استفاده صحیح و درست آن بسیار مهم است. «دگزامتازون» که از این قبیل داروها به شمار می رود و تزریق آن در بسیار شایع است برخی مواقع عارضه های جبران ناپذیری را برای مصرف کنندگان برجای میگذارد.

همه داروها به تنهایی حاوی یکسری تاثیرات خوب مثبت و یکسری تاثیرات بد می باشند ولی اگر داروها در موارد ویژه و مختص به خود استفاده شوند عارضه هایی به نسبت کمتر پدید می آورند. از جمله  اشتباهات افراد در زمان سرماخوردگی استفاده از «دگزامتازون» است. تزریق دگزا میتواند در روزهای اول بیماری برخی از نشانه های سرماخوردگی را کمتر کند و یک حالت سرخوشی در مبتلایان پدید آورد و بیمار از وضعیت بی حالی و کسلی بیرون آید اما در کنار این وضعیت ها دو تا سه مشکل مهم فرد را مبتلا می کند.عوارض استفاده زیاد از آمپول دگزامتازون

سرما خوردگی همانگونه که می دانیم جزو بیماری عفونی است. در امراض عفونی باید به تقویت سیستم بدن بپردازیم تا این عامل عفونی از بدن بیرون آید ولی نکته مهمی که وجود دارد این است که در صورتی که فردی در زمان بروز عارضه عفونی که با تب و گلو درد چرکی همراه است این دارو را تزریق کند، نه تنها باعث ضعف سیستم ایمنی بدن خود شده است بلکه بدن خود را مبدل به یک محیط مناسب برای زندگی باکتری ها کرده است .

یک پیشنهاد مهم که بیماران سرماخورده بایدبه آن توجه کنند، به خصوص بیمارانی که سرما خوردگی شان بخاطر عوامل باکتریایی در کنار یک ویروس عفونی باشد این است که هنگامی که با این سرماخوردگی شدید مواجه شدند نباید از دگزامتازون استفاده نکنند.

تزریق دگزامتازون به خصوص در فصل سرما در کشورمان بسیار رایج است هرچند بهتر است بدانید تاثیراتی که بیان شده تنها در دگزا وجود ندارد ، بلکه داروهایی که از دسته کورتون ها هستند و تاثیرات منفی شان از اثرات مثبت شان است مثل: بتامتازون، تریامسینولون، پردنیزولون و

آمپول دگزامتازون رتبه نخست در نسخه های پزشکان از لحاظ تعداد تجویز داروی تزریقی برای بیماران را در کشور داراست.

دگزامتازون شامل کورتیکواستروتیدهای صناعی است که تاثیرات بارز ضد التهابی و ضد حساسیت دارد و موجب کمتر شدن درد حاصل از فرایندهای التهابی، به خصوص در بخش مفاصل می شود.

دگزامتازون همچنین موجب تضعیف سیستم ایمنی نیز می شود که این تاثیرات می تواند روی سیستم های مختلف بدن تاثیرات منفی بگذارد؛ ترمیم دیر هنگام زخم ها ،بیماری  دیابت، اختلال در مایعات و الکترولیت های بدن که باعث احتباس نمک و آب در بدن میگردد، اثر بر توزیع چربی ها در بدن و به دنبال آن افزایش چربی ها در مناطق خاص بدن مانند پشت گردن،بالارفتن فشار خون،قند خون و  زیادشدن موهای زائد در قسمت های مختلف بدن مانند صورت به خصوص در خانم ها از جمله عوارض طلوب بخاطر مصرف نادرست و زیاد این آمپول است.

باید دقت کرد که جهت رفع نشانه های حساسیت های معمولی و حاد بهتر است از کورتیکو استروئیدهای سیستمیک (دگزامتازون) به جای درمان اولیه استفاده کرد و می توان این نشانه ها را با داروهای ساده تر مانند آنتی هیستامین ها درمان کرد.

در سرماخوردگی ها علاوه بر امکان درمان سریع علائم بالینی، کورتیکو استروئیدها قادر هستند با تاثیر منفی بر سیستم ایمنی بدن زمینه را برای افزایش مشکلات عفونی فراهم کرده و طول درمان را افزایش دهند.

۱۵ شهریور ۱۳۹۷

۶ مرداد ۱۳۹۷

۱۴ تیر ۱۳۹۷

۷ تیر ۱۳۹۷

۱ خرداد ۱۳۹۷

۲۸ اردیبهشت ۱۳۹۷

۲۷ اردیبهشت ۱۳۹۷

۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۷

۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۷

۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۷

۹ اردیبهشت ۱۳۹۷

۹ اردیبهشت ۱۳۹۷

آدرس شما منتشر نخواهد شدعلامتدارها لازمند *

*

*

وب سایت

چه ساعتی بخوابیم و چه ساعتی بیدار شویم؟ شاید شما هم ترجیح می دهید که

پاسخ به سوالات پزشکی و جنسی شما ، در مجله دلگرم کلیک کنید

© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.

دگزامتازون یکی از داروهایی است که برای تسکین درد و رفع التهابات مورد استفاده قرار می گیرد. تزریق خودسرانه و بیش از حد آمپول دگزامتازون عوارض و خطرات جبران ناپذیری را در استخوان ها و اعضای داخلی بدن برجا می گذارد.با دلگرم همراه باشید.

عوارض استفاده زیاد از آمپول دگزامتازون

در سال‌های اخیر مصرف دگزامتازون به طور بی‌رویه در ایران افزایش داشته است. براساس آمارهای ارائه شده در سال گذشته دگزامتازون درصدر داروهـــای تجــــویز شده در کشور قرار داشته است. شاید دلیل پرطرفدار بودن این دارو این باشد که در سال‌های گذشته، دگزامتازون به یکی از انواع داروهای دوپینگ رایج در باشگاه‌های بدنسازی تبدیل شده است و باعث افزایش وزن کاذب می‌شود، هر چند این افزایش وزن ایجاد شده حاصل از تجمع آب و مایعات در بدن است و هیچ تاثیری در افزایش حجم عضلات و توان ورزشکار ندارد و حتی مصرف منظم آن به کاهش توده عضلانی شخص منجر می‌شود.

۱- ضد التهاب (بخصوص در بیماریهای روماتیسمی-حساسیتهای موضعی یا عمومی-کنترل عوارض بعد از جراحیهای دندان و)

۲-کاهش ادم مغزی یا ریوی

۳-در درمان برخی اختلالات غده فوق کلیوی

متاسفانه پزشکان و بیماران علاقه‌ خاصی به این دارو دارند، چون به سرعت التهاب، تب و عوارض کوفتگی عضلانی را از بین می‌برد، داروی بتامتازون، دگزامتازون، تریامسینولون، داروهای تزریقی کورتون‌دار است، این دارو مانند شمشیر دو لبه عمل کرده و عوارض خطرناکی برای سیستم ایمنی بدن دارد. در ارتباط با عوارض این دارو را می‌توان موارد زیر را ذکر کرد:

باید دگزامتازون را قاتل استخوان‌ها دانست، چراکه بزرگ‌ترین عارضه آن پیشگیری از رسوب کلسیم در استخوان و ایجاد پوکی استخوان است.

مشکلات گوارشی

دگزامتازون روی سیستم گوارشی تاثیر می‌گذارد و باعث بروز مشکلاتی از قبیل نفخ، زخم‌های مری و معده می‌شود.

چاقی و اختلالات هورمونی

توجه داشته باشید که این دارو و هم‌خانواده‌های آن باعث چاقی، اختلالات قاعدگی و پرمویی در خانم‌ها هم می‌شود. بهتر است در صورت مشاهده مشکلاتی مثل تورم در صورت و قوزک پا و همچنین مدفوع سیاه، قیری رنگ و عفونی که بیش از چند روز طول می‌کشد، پزشکتان را در جریان قرار دهید.

چاقی کاذب

افرادی که به دنبال روش‌های سریع برای چاق‌شدن می‌گردند حتما اسم این دارو هم به گوششان خورده است. دگزامتازون اشتها را زیاد می‌کند. علاوه بر آن از طریق ایجاد تورم در بدن شما را چاق می‌کند. در حقیقت یکی از عوارض استفاده زیاد از کورتون ها ایجاد تورم تدریجی در بدن و افزایش میزان چربی است که باعث پف‌کردن فرد می‌شود. در نتیجه بیمار احساس می‌کند که چاق و قوی بنیه شده است. اما حقیقت این است که تمام کورتون‌ها در استفاده مکرر باعث تحلیل رفتن عضلات و پوکی استخوان می‌شوند. در حقیقت این دارو بدن شما را رسما به یک پفک تبدیل می‌کند.

تضعیف سیستم ایمنی

در سرماخوردگی‌ها با وجود امکان رفع سریع ظاهر علائم، کورتیکو استروئیدها می‌توانند با تضعیف سیستم ایمنی بدن زمینه را برای تشدید حالات عفونی فراهم کرده و طول مدت بیماری را افزایش دهند. درواقع مصرف این دارو با دوز بالا، موجب تضعیف شدید سیستم ایمنی شده كه خود می‌تواند زمینه ساز ابتلا به عفونت‌های شدید شود كه بسیار خطرناک بوده و می‌تواند جان فرد را به خطر بیندازد. توصیه می‌شود در صورت مصرف این دارو با خوردن مواد غذایی که در لینک زیر ذکر شده است به تقویت کردن سیستم ایمنی بدن خود بپردازید.

افزایش قند خون

مصرف قرص دگزامتازون به دلیل افزایش حجم مایع در گردش خون باعث افزایش فشار خون و افزایش فشار روی قلب شده و در نهایت موجب افزایش قند خون در افراد می‌شود. بنابراین مصرف این دارو برای افراد با بیماری دیابت به هیچ وجه توصیه نمی‌شود.باید توجه داشت که برای رفع علائم حساسیت های ساده و مزمن نبایداز کورتیکو استروئیدهای سیستمیک (دگزامتازون) به عنوان درمان اولیه استفاده کرد و می توان این علائم را با داروهای کم عارضه تر نظیر آنتی هیستامین ها کنترل کرد.دبیر دفتر تحقیق و توسعه معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی یاسوج یادآور شد:در سرماخوردگی ها با وجود امکان رفع سریع ظاهر علائم، کورتیکو استروئیدها می توانند با تضعیف سیستم ایمنی بدن زمینه را برای تشدید حالات عفونی فراهم کرده و طول مدت بیماری را افزایش دهند.

توجه: اگر پزشک برایتان دگزامتازون تجویز کرده است باید تغییراتی در رژیم غذایی ایجاد کنید. همزمان با مصرف داروی دگزامتازون لازم است مصرف نمک را کم کنید. در عین حال توصیه می‌شود مصرف شیر و مواد غذایی حاوی پروتئین را افزایش دهید. از آنجا که این دارو باعث بروز ناراحتی‌های معده می‌شود، بهتر است بعد از غذا یا همراه با شیر مصرف شود.

توجه: در دوران بارداری و شیردهی با توجه به عبور این دارو از جفت و ترشح آن در شیر، مصرف دگزامتازون باید با نظر پزشک باشد. علاوه بر عوارضی که در ارتباط با مصرف قرص دگزامتازون ذکر شد افسردگی، توهم، اختلالات ذهنی و تضعیف سیستم ایمنی و کاهش سد دفاعی بدن در مقابل انواع عفونت‌ها از عوارض طلوب ناشی از مصرف نابجا و بی‌رویه آمپول دگزامتازون است.در آخر باید بگوییم که افراد تحت هیچ شرایطی حتی مصرف کوتاه مدت، به صورت خودسرانه از داروهای کورتون‌دار همچون قرص دگزامتازون استفاه نکنند چراکه مصرف خودسرانه این گونه داروها عوارض کشنده‌ای برای بیمار خواهد داشت.

خواهشمنديم اگر سوال يا نکته‌اي براي مطلب آمپول دگزامتازون

در ذهن شما باقي مانده است، آن‌را در قسمت نظرات با ما و ساير کاربران به اشتراک بگذاريد.

—————————————————————————————————

مجله اینترنتی دلگرم

مرجان امینی

پاسخ به سوالات پزشکی ، مامایی و جنسی شما (توسط پزشک و ماما مجله دلگرم)

 

© تمامی حقوق این سایت برای شرکت آرادپرداز محفوظ است ؛ هر گونه استفاده از مطالب دلگرم با رعایت شرایط بازنشر امکان پذیر است.

%PDF-1.5
%
29 obj
&gt
endobj

53 obj
&gt/Filter/FlateDecode/ID[]/Index[29 55]/Info 28 R/Length 11/Prev 68217/Root 3 R/Size 84/Type/XRef/W[1 2 1]&gt&gtstream
hbbd“b`@QHp
$g ^@B`/
“^K BHp1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *