عوارض استرس در بارداری بر جنین

استرس بر رشد نوزاد بعد از زایمان هم اثر می‌گذارد.

به گزارش آلامتو به نقل از تبیان؛ وارد شدن استرس به دفعات، احتمال مشکل رفتاری یا سلامت ذهنی را در کودک افزایش می‌دهد.

محققان به تازگی دریافته‌اند استرس شدید مادر در دوران بارداری، ممکن است موجب ابتلای کودک او به شیزوفرنی در آینده شود.

شیزوفرنی (schizophrenia) یک نوع بیماری روحی است که در آن فکر تخریب می شود و برداشت انسان از واقعیت غیرعادی می گردد.

احتمال ابتلا به شیزوفرنی و اختلالات مشابه در فرزند زنانی که یکی از عزیزان خود را در سه ماهه اول بارداری از دست داده‌اند، حدود 67 درصد است. لازم است بدانید این ارتباط (یعنی ارتباط بین از دست دادن عزیزان و احتمال شیزوفرنی) در کسانی که سابقه بیماری روانی نداشتند، مشاهده شد.عوارض استرس در بارداری بر جنین

محققان فکر می‌کنند مواد شیمیایی که در پاسخ به استرس از مغز مادر آزاد می‌شود، اثر مستقیم بر مغز جنین (که در حال تکامل است) دارد. این اثر ممکن است در اوایل بارداری که سد محافظ بین مادر و جنین هنوز کامل نشده، باشد.

علاوه بر این احتمال شیزوفرنی به عوامل دیگری از جمله ژن‌ها هم ربط دارد.

متأسفانه از هر 5 زن باردار یک نفر به علت استرس بارداری مبتلا به اختلال در خوردن غذا می‌شود و نوزادی کم وزن و نارس به دنیا می آورد.

منظور از اختلال خوردن، بی‌اشتهایی عصبی(آنورکسیا) است که در آن فرد از ترس چاق شدن، غذا نمی‌خورد و همچنین بولیمیا (پرخوری عصبی) که پس از خوردن غذا برای اینکه چاق نشود، خود را وادار به استفراغ می‌کند.

بعضی تحقیقات نشان داده که استرس بارداری باعث دختر شدن کودک خواهد شد. احتمال دختر شدن نوزاد در مادران باردار پر استرس تا 5 درصد از مادرانی است که آرامش خیال دارند. از آنجا که کروموزوم پدری تعیین‌کننده جنسیت جنین است، امکان دارد سطوح بالای هورمون استرس لانه‌گزینی جنین پسر را در رحم سخت کرده و باعث سقط جنین‌های پسر شود.

کودکی که مشکل رفتاری دارد و مضطرب و ترسو است، ممکن است در دوران جنینی در معرض استرس مادر قرار گرفته ‌باشد.

اضطراب در اواخر حاملگی با افزایش مقدار کورتیزول (هورمون استرس) در 1 سالگی کودک ارتباط دارد. جالب است بدانید کورتیزول خون جنین را می‌توان از هفته 17 جنینی اندازه گرفت.

متخصصان معتقدند مقادیر بالای کورتیزول از جفت رد می‌شود. این هورمون در حالت طبیعی، به بدن کمک می‌کند که با شرایط پر استرس به خوبی کنار بیاید. اما مواجهه طولانی‌ مدت با آن می‌تواند افراد را دچار افسردگی، اضطراب و خستگی شدید کند.

فرزندان زنانی که در دوران بارداری استرس داشته‌اند، مستعد مشکلات رفتاری و روانی مانند مشکل بیش‌فعالی و کم توجهی (ADHD) هستند. علاوه بر این کودکانی که در دوران تکامل در معرض کورتیزول فراوان قرار بگیرند، در 18 ‌ماهگی هوش کمتری خواهند داشت.

استرس مى تواند تمامى سیستم هاى بدن مادر مانند سیستم ایمنى، گوارش، قلب، کلیه و حتى خواب و استراحت او را تحت تأثیر قرار دهد.

استرس مى تواند با تأثیر روى آنزیم ها و تولید مواد سمى و عبور آنها از جفت، منجر به مشکلات عدیده اى در جنین شود، مشکلاتى مانند مغزى، قلبى، کلیوى و .

گاهى استرس هاى شدید که منجر به بدبینى در مادر مى شوند، افسردگى و بى حوصلگى و حتى نگرش منفى نسبت به جنین را در مادر متظاهر مى کند و آسیب هاى وارده به جنین جدى تر خواهد بود.

برخی از استرس هاى شدید، عوارض آنها در بزرگسالى مشاهده مى شود. به طورى که این جنین ها در بزرگسالى، افرادى نابهنجار و عصبى خواهند شد و اگر در بزرگسالى مشکلات هوشى و ذهنى نداشته باشند، مسائل عاطفى و هیجانى (افسردگى، اضطراب، پرخاشگرى و) را از خود بروز خواهند داد.

– شرکت در کلاس های پیش از زایمان، یکی از این روش ها است. در این کلاس ها آنچه زنان لازم است درباره بارداری، زایمان و سلامت کودک بدانند و روش‌های آرامش یافتن به آنها آموزش داده می‌شود.

– ورزش، تمرکز و تمرین آرامش و تمرین تنفس عمیق نه تنها در کاهش استرس بارداری مؤثرند، بلکه به راحتی زایمان هم کمک می‌کنند.

– نداشتن خواب کافی، نداشتن تغذیه مناسب و اندوهگین بودن خودشان عوامل استرس زا به حساب می‌آیند. بنابراین مراقب خواب و تغذیه خود باشید و زیاد مواد کافئین‌دار نخورید.

– امیدوار باشید و نگرش مثبت به وقایع داشته باشید.

– بچه‌دارشدن بزرگ‌ترین تغییر زندگی شماست و برای این که با این تغییر کنار بیایید، نیاز به حمایت خانواده و دوستان دارید. بنابراین حتی قبل از تولد نوزاد، از اطرافیان خود برای مقابله با استرس کمک بخواهید.

– از آنجا که شوهر رکن اصلى در خانواده است، بنابراین بسیارى از زنان اگر بتوانند به شوهر خود اعتماد کرده و به وى تکیه کنند، تقریباً 7 تا 8 درصد استرس هاى آنها کاهش پیدا مى کند.

– فکر نکنید که قبل از آمدن بچه مجبورید همه ریزه کاری ها را انجام دهید. تر و تمیز کردن کل خانه و کار کردن تا حد مرگ، به هیچ وجه برای تسکین دادن ذهن‌تان خوب نیست. قبل از هر چیز باید از خودتان خیلی خوب مراقبت کنید. با این کار استرس و نگرانی هایتان هم کاهش پیدا می کند.

– همسرتان را از آنچه در فکرتان می گذرد باخبر کنید. اگر او بداند که چرا غمگین هستید، حتی اگر پاسخ آن “نمی دانم باشد، کنترل بیشتری روی موضوع پیدا می کند و می تواند کمکتان کند. با همدیگر حرف بزنید و ساعات‌تان را با هم بگذرانید. این باعث می شود هر دوی شما مطمئن شوید که هنوز هم عاشق همدیگر هستید و شما را به هم نزدیک تر می کند.

– برای خودتان و همسرتان وقت بگذارید. برای صرف شام یا ناهار بیرون بروید و با هم قدم بزنید. خرید رفتن به اتفاق همدیگر بسیار جالب و مفرح است.

– در مورد نگرانی هایتان با همسرتان حرف بزنید و به حرف های او نیز گوش کنید.

– اگر چیزی واقعاً شما را مضطرب می کند، از آن دوری کنید و احساساتتان را بیان کنید.

– مدیتیشن و یوگا در زمان حاملگی برای تسکین فکر و روح تان بسیار عالی است.



عوارض استرس در بارداری بر جنین

آرایش

مدل مو

مدل لباس

کنترل استرس و اضطراب در دوران حاملگی

کنترل استرس و اضطراب در دوران حاملگی آیا اضطراب زیاد در دوران حاملگی طبیعی به شمار می رود؟ حاملگی از همه ما آدمهایی نگران می‌سازد و دلیلش این است که شما زندگی تازه ای را در درون خود پرورش می‌دهید

 کاملا ً طبیعی است که در مورد آنچه می‌خورید، می‌نوشید، فکر می‌کنید، احساس می‌کنید و انجام می‌دهید، نگران باشید. همچنین کاملاً طبیعی است که نگران این باشید که آیا نوزادتان سالم است، این فرد تازه وارد چگونه زندگی و روابط شما را تغییر خواهد داد و این که آیا آمادگی مادر شدن را دارید یا خیر. اما چنانچه اضطراب تمام انرژی تان را می‌گیرد و به طور منظم در عملکرد زندگی روزمره شما اختلال ایجاد می‌کند، زمان آن رسیده است که روش بهتری را برای تعامل با آن پیدا کنید. به تدریج ترس های خود را با همسرتان در میان بگذارید، حتی اگر این ترس‌ها به او ارتباط دارند. این عمل می‌تواند سودمند باشد چون که او نیز نگرانی های خود را دارد. آشکارا در مورد اضطراب خود صحبت کردن، می‌تواند به هر دوی شما کمک کند تا احساس بهتری داشته باشید. همچنین به دوستان و اعضای خانواده برای گرفتن حمایت رجوع کنید. دیگر زنان حامله می‌توانند منبع دیگری برای حمایت باشند زیرا آنها احتمالاً همان نگرانی های شما را تجربه می‌کنند. اگر بیش از اندازه مضطرب هستید یا دلیل خاصی برای نگران بودن در مورد سلامت نوزادتان دارید، نگرانی‌های خود را با پزشکتان در میان بگذارید. اگر پس از آن که نگرانی های خود را مطرح کرده و از سلامت نوزادتان مطمئن گشته‌ایدهنوز اضطراب رهایتان نمی‌کند، در آن صورت مشاوره حرفه ای می‌تواند‌ کمکتان کند تا به عمق مشکل خود پی ببرید.

در این لحظه در زندگیم استرس زیادی دارم. آیا این مسئله بر نوزادم تأثیر می‌گذارد؟ در حالی که فشار روزمره بخشی از زندگی مدرن شده است، مقدار زیاد استرس مزمن می‌تواند احتمال زایمان زودرس یا تولد نوزاد کم وزن را افزایش دهد. اگر به مراقبت کردن از دیگران یا تمام و کمال خود را وقف کار نمودن عادت کرده‌اید، خود را در اولیت قرار دادن ممکن است در نظرتان غیر طبیعی یا حتی خودخواهانه جلوه کند اما مراقبت از خود بخش ضروری مراقبت از نوزادتان محسوب می‌شود. کاستن استرس یا آموختن کنترل آن می‌تواند حاملگی سالم‌تری را در پی داشته باشد.

چگونه می توانم آرامش خود را حفظ کنم؟ در زیر چندین روش برای کنترل استرس و کاستن اضطراب در محل کار و در خانه ذکر می شود: سعی کنید “نه” گفتن را یاد بگیرید. همین لحظه زمان مناسبی است که این فکر را که شما می‌توانید همه کارها را انجام دهید رها کنید. اگر نمی‌توانید این کار را بکنید، یاد بگیرید که ایده های فوق زنانه خود را کنار بگذارید. تنها کارهایی را که ضروری هستند انجام دهید و سعی کنید به درخواست کمک از دوستان و خویشاوندان تان عادت کنید. • کارهای تکراری روزمره را کمتر انجام دهید و به جای آن با خیالی راحت استراحت کنید یا کتاب بخوانید. • از مرخصی استعلاجی یا تعطیلات هر وقت که امکان داشت، استفاده کنید. یک روز یا حتی یک بعد از ظهر استراحت در منزل به شما کمک خواهد کرد تا خستگی یک هفته سخت و دشوار از تن تان بیرون رود. • تمرین های مربوط به نتفس عمیق، یوگا یا حرکات کششی را انجام دهید. • به طور مرتب ورزش خاصی را مثل شنا یا پیاده روی انجام دهید. • تمام سعی خود را بکنید که رژیم غذایی سالم و متعادلی را داشته باشید تا بتوانید انرژی جسمانی و عاطفی مورد نیازتان را تأمین کنید. • زود به رختخواب بروید. بدن شما از حد معمول کار می‌کند تا بتواند غذای نوزاد در حال رشدتان را تأمین کند. بنابراین باید به اندازه کافی بخوابید. • « بمباران اطلاعات » را محدود کنید. خواندن کتاب های مربوط به حاملگی، گشتن در وب سایت های مربوط به حاملگی و گوش دادن به قصه حاملگی دوستانتان کار خوبی است اما سعی نکنید همه چیزهای ترسناک را که ممکن است در دوران حاملگی رخ دهند با تمام جزئیات مطالعه کنید. در عوض، بر این که هم اکنون چه احساسی دارید و چه چیزی برای شما رخ می دهد، تمرکز کنید. • به یک گروه حمایت‌گر بپیوندید (یا خودتان چنین گروهی را درست کنید). اگر دارید با یک وضعیت دشوار کنار می‌آیید، سپری کردن ساعاتی با کسانی که همان شرایط شما را دارند می‌تواند از فشاری که متحمل می‌شوید، بکاهد. زنان بسیاری شبکه‌های آن‌لاین حمایت گر را درست می‌کنند. از سایت ما استفاده کنید تا با زنان حامله ای که با همین مسائل درگیر هستد ارتباط برقرار کنید. • اگر تحت استرس غیر معمولی قرار دارید یا احساس می کنید در نقطه جدایی از همسرتان قرار دارید، از پزشکتان بخواهید شما را به یک درمانگر ارجاع دهد. درمانگر می‌تواند بهتر ارزیابی کند که اضطراب شما چقدر رشد کرده است و چه باید بکنید تا حالتان بهتر شود. کمک گرفتن در طی دوران حاملگی از شما و نوزادتان در برابر خطرات غیر ضروری محافظت کرده و احتمال ابتلا به اضطراب و افسردگی پس زایمانی را کاهش می‌دهد.

منبع:ninisite.comویرایش و تلخیص:آکاایران

سایت کودک ، بارداری ، زایمان ، تربیت کودک ، بیماری های کودک ، نی نی1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *