علت پركاري تيروئيد چيست؟

پرکاری تیروئید یکی از بیماری های مربوط به غده تیروئید است. پرکاری تیروئید مربوط به غده تیروئید است که در قسمت مرکز و طرفین گردن وجود دارد. این غده کنترل سرعت قلب شما را بر عهده دارد. همچنین کمک میکند تا به سرعت کالری ها را بسوزانید. در واقع تنظیم متابولیسم بدن از کار های اصلی غده تیروئید است. در ادامه با علت و علائم پرکاری تیروئید آشنا شوید.

پرکاری تیروئید (Hyperthyroidism) یکی از بیماریهای مربوط به غده تیروئید است. تیروئید، غده پروانه ای شکل و کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد. این غده هورمون هایی به های تترا یدوتیرونین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) ترشح میکند، این دو، هورمون های اولیه ای هستند که وظیفه کنترل انرژی سلولهای بدن را برعهده دارند.

غده تیروئید با ترشح این هورمون ها، متابولیسم (سوخت و ساز بدن) را تنظیم میکند. پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می افتد که غده تیروئید، بیش ازحد تترا یدوتیرونین (T4) یا تری یدوتیرونین (T3) یا هردوی این هورمون ها را ترشح کند. تشخیص به موقع و درمان مناسب، میتواند علائم پرکاری تیروئید را از بین ببرد و از عوارض جانبی آن جلوگیری کند.

اگر به اطرافیان خود نگاه کنید شاید کسی را با این بیماری بیابید که این موضوع گواهی از شیوع بالای پرکاری تیروئید میدهد. درواقع پرکاری تیروئید مشکلی است که تمام گروه های سنی را میتواند درگیر کند.

هنگامی که تیروئید، بیش از حد فعال است، میتواند مشکلات جدی مانند عصبانیت، اضطراب، ضربان قلب سریع، لرزش دست و عرق بیش از حد را ایجاد کند. پرکاری تیروئید تعدادی علت دارد و عوارض اما خوشبختانه راههای درمانی کمی ندارد و قابل درمان است.

علت پركاري تيروئيد چيست؟

همانطور که در بالا گفته شد، پرکاری تیروئید علل زیادی دارد اما شایع ترین علت آن، بیماری گریوز است. پرکاری تیروئید یک نوع بیماری سیستم ایمنی است که سبب تولید غده‌ تیروئید میشود. این بیماری در زنان شیوع بیشتری نسبت به مردان دارد؛ اما از دیگر علل پرکاری تیروئید میتوان موارد زیر را برد:

شایان ذکر است با دانستن علائم پرکاری تیروئید، میتوان به سرعت وارد عمل شد و پرکاری تیروئید را کنترل و درمان کرد.

بیماری پرکاری تیروئید در بین افرادی که سابقه خانوادگی دارند، اتفاق می افتد. بنابراین اگر خویشاوندانی دارید که به این بیماری مبتلا هستند، حتما به پزشک خود بگویید.

فعالیت بیش از حد غده تیروئید، میتواند متابولیسم یا سوخت و ساز بدن را بر هم بزند. باعث کاهش وزن و بد‌خوابی یا بیخوابی شود. همچنین پرکاری تیروئید سبب لرزش دست و افزایش سرعت ضربان قلب میشود. قاعدگی نظم در زنان مبتلا و همچنین حرکات مکرر روده، از جمله علائم شایع زنانه پرکاری تیروئید است. 1 مورد از دیگر علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:

علائمی که نیازمند مراقبت های پزشکی هستند:

پرکاری تیروئید همچنین میتواند موجب فیبریلاسیون دهلیزی شود. فیبریلاسیون دهلیزی، یکی از شایعترین انواع آریتمی قلبی است که میتواند منجر به سکته مغزی و نارسایی احتقانی قلب شود.

از آنجا که پرکاری تیروئید سبب افزایش متابولیسم بدن میشود، تعریق بیش از حد به دلیل حرارت بالای بدن از علائم خسته کننده این بیماری است. همچنین علامتی با عنوان کاهش وزن تقریبا تمام بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید را در بر گرفته است. این علامت هم به دلیل سوختن انرژی و چربی ها در اثر متابولیسم بالا است.

تشخیص پرکاری تیروئید، بر اساس نگاه به علائم، آزمایشات خون، معاینات فیزیکی و اندازه گیری سطح هورمون تحریک کننده تیروئید انجام میشود. برای تشخیص اینکه آیا غده بیش از حد فعال است، پزشک شما میتواند یک سونوگرافی یا آزمایش شیمی درمانی انجام دهد.

همچنین پزشک شما میتواند تست کلسترول را انجام دهد؛ زیرا کلسترول پایین میتواند نشانه ای از متابولیسم بالا باشد که بدن شما به سرعت کلسترول را سوزانده است. سطح تری گلیسرید شما نیز ممکن است آزمایش شود. مثل کلسترول کم، تری گلیسیرید پایین می تواند نشانه ای از میزان متابولیسم بالا باشد.

اولین قدم برای تشخیص این بیماری، بررسی سابقه پزشکی بیمار و معاینه اوست. با معاینات پزشکی این علائم قابل مشاهده اند:

ممکن است آزمایش های دیگری هم برای تشخیص پرکاری تیروئید انجام شود که عبارتند از:

از آنجا که بیش از 2 درصد زنان در طول زندگی خود، دچار پرکاری تیروئید میشوند، پیشگیری از این بیماری اهمیت زیادی پیدا کرده است. در واقع راههای پیشگیری از پرکاری تیروئید، شباهت زیادی به راه های پیشگیری سایر مشکلات تیروئیدی دارد. از این رو موارد زیر بهترین راههای پیشگیری از پرکاری تیروئید هستند:

رژیم غذایی متعادل یکی از اصلی ترین عوامل در پیشگیری از پرکاری تیروئید است. در واقع داشتن رژیم غذایی متعادل روده ها را سالم نگه میدارد. به نقل از دکتر گوپتا:

7 درصد از سیستم خود ایمنی بدن در روده ها قرار دارند و اگر مخاط روده متورم یا ملتهب شود، شروع پاسخ ایمنی را تجربه خواهید کرد. بر اساس تحقیقات، این امر در ابتلا به بیماری های تیروئیدی نقش زیادی دارد.

به طور طبیعی شما باید از غذاهای حاوی چربی، شکر و مواد نگه دارند و رنگ های خوراکی پرهیز کنید. این غذاها میتوانند موجب التهابات روده ای و روشن کردن ناگهانی سیستم خود ایمنی در روده ها شوند.

استفاده از سبزی ها و گیاهانی مانند: گلم کلم، کلم، کلم بروکلی و شاهی، میتواند کلید رمزگشایی درب پیشگیری از پرکاری تیروئید باشد. در واقع سبزی ها برای تمام بیماری ها و بدن مفید هستند.

مکمل هایی که بعضی عناصر مانند ید را در بدن افزایش میدهند، اگر درست مصرف نشوند میتوانند باعث بیماری هایی نظیر پرکاری تیروئید شوند. همچنین کمبود ید، میتواند موجب بیماری مانند کم کاری تیروئید نیز شود. پس باید در مصرف این مکمل ها دقت کرد و با پزشک خود مشورت.

سخن پایانی: پیشگیری را همیشه انجام دهید تا نه تنها از یک بیماری بلکه از صدها بیماری نجات پیدا کنید.

15 نشانه ی حیرت انگیز از سرطان که باید بدانید

این 5 سرطان قابل درمان هستند!

پایین آوردن قند خون؛ 15 روش طبیعی کاهش قند خون

آیا مطلب ” پرکاری تیروئید؛ علت و علائم پرکاری تیروئید چیست؟ ” برای شما مفید بود؟

سلام ممنون بابت مطالب تون که خیلی قشنگ و کامل توضیح داده بودین.       در خانواده ما 5 نفرمون دچار پر کاری تیروئید هستن و من هم احساس میکنم که تیروئید دارم ولی هنوز به دکتر مراجعه نکردم من همه این علایمی که توضیح دادین در مورد پرکاری رو دارم هم ریزش مو لاغری ضربان قلب احساس خستگی خواب الودگی در طول روز ریزش مو و نازک شدن بیش از حد موهام و گاها اشتهای زیاد که همکارام و دوستام تعجب میکنن که با وجود این همه اشتها چرا من هنوز لاغرم لاغر.. الان که این علایم رو در مورد پرکاری خوندم احتمال 8درصد رو میدم که من هم مث خواهرام پرکاری تیروئید داشته باشم . ممنون بابت توضیحات خوبتون . موفق و موئید باشین

رشد مو، موها نقش مهمی در زیبایی افراد دارند اگر موهایتان خشک یا چرب است باید آن ها را تقویت کنید و []

کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب زوم لایف تنها با رعایت شرایط استفاده از مطالب، امکان‌پذیر است.

سعی در رعایت کپی رایت داشته باشیم ! زوم لایف

نشانه‌های سجاوندی

عجب سازنده ی این علامت عرب دولاب است


هنگامی که فعالیت غده تیروئید زیاد شود، باعث افزایش تولید هورمون تیروئید می شود که از طریق آزمایش خون، این افزایش هورمون مشخص می گردد.




علت پركاري تيروئيد چيست؟

تیروتوکسیکوزیس یا تیروئید سمی، یک بیماری خطرناک است که ناشی از افزایش هورمون تیروئید می باشد. این بیماری سمی می تواند در اثر افزایش مصرف هورمون تیروئید و یا افزایش تولید هورمون تیروئید توسط غده تیروئید بوجود آید.

 

هورمون های تیروئید چه هستند؟

هورمون های تیروئید، باعث سوخت و ساز سلول ها می شوند.

این هورمون ها توسط غده تیروئید به وجود می آیند.

غده تیروئید در قسمت جلوی گردن (نای) واقع شده است.

غده تیروئید از عنصر ید موجود در خون برای تولید هورمون های تیروئید استفاده می کند.

 

تنظیم هورمون تیروئید

غده تیروئید توسط غده دیگری که در مغز قرار دارد، تنظیم می شود. این غده تنظیم کننده تیروئید، غده هیپوفیز می باشد.

هیپوفیز تنظیم کننده قسمتی از هورمون های تیروئید است و تنظیم کننده دیگر این هورمون ها، غده هیپوتالاموس می باشد.

اگر هر کدام از این سه غده بیش از حد فعالیت داشته باشند، باعث افزایش تولید هورمون های تیروئید می شوند و در نتیجه پرکاری تیروئید عارض می شود.

اگر مقدار هورمون تیروئید در خون کافی نباشد، بوسیله غده هیپوفیز هورمون TSH (هورمون تحریک کننده تیروئید) زیادی آزاد شده و غده تیروئید را برای ساخت هورمون تحریک می کند.

برعکس، اگر مقدار هورن تیروئید در خون زیاد باشد، بوسیله غده هیپوفیز، TSH کمی آزاد می شود و باعث کاهش تولید هورمون تیروئید می گردد.

 

علل پرکاری تیروئید

– بیماری گریوز

– عملکرد آدنوم (ندول گرم) و گواتر سمی

– مصرف بیش از حد هورمون های تیروئید

– ترشح غیرطبیعی هورمون TSH (هورمون تحریک کننده تیروئید)

– تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید)

– مصرف بیش از اندازه ید


بیماری گریوز

گریوز یکی از شایع ترین علل پرکاری تیروئید می باشد (تصویر کناری). این بیماری ارثی است.

در این بیماری، کنترل طبیعی غده تیروئید توسط هورمون TSH غده هیپوفیز وجود ندارد.

عوامل تشدیدکننده این بیماری عبارتند از: استرس، سیگار، پرتودرمانی گردن، داروها و عفونت ها مثل ویروس ها.

تشخیص این بیماری توسط پزشکی هسته ای، اسکن تیروئید و آزمایش خون صورت می گیرد.

بیماری گریوز ممکن است همراه با بیماری چشمی (افتالموپاتی گریوز) و ضایعت پوستی (درموپاتی) باشد.

 

عملکرد آدنوم (ندول گرم) و گواتر سمی

غده تیروئید همانند دیگر قسمت های بدن در اثر گذشت زمان، دارای برآمدگی هایی می شود.

در موارد این برآمدگی ها، هورمون های تیروئید را تولید نمی کنند و در نتیجه نیازی به درمان آنها نیست.

برخی مواقع، یک ندول یا گره ممکن است به طور مستقل عمل کند، به این معنا که آن گره نیازی به تحریک غده هیپوفیز ندارد و به طور مستقل هورمون های تیروئید را تولید می کند.

اگر گره ها بزرگ تر از سه سانتیمتر باشند، این اتفاق رخ می دهد و به عملکرد ندول ها خوانده می شود.

علت پركاري تيروئيد چيست؟

اگر از یک عملکرد ندول وجود داشته باشد، گواتر سمی بوجود می آید.

عملکرد ندول ها توسط اسکن تیروئید قابل تشخیص می باشند.

 

مصرف بیش از اندازه هورمون های تیروئید

مصرف بیش از اندازه داروهای حاوی هورمون های تیروئید نیز از علل شایع پرکاری تیروئید است.

هنگامی که بیمارانی که از داروهای تیروئیدی استفاده می کنند، اگر به طور مرتب توسط پزشک معاینه نشوند، مقادیر بیش از حد هورمون های تیروئید را در بدن انباشته می کنند.

دیگر افراد ممکن است برای افزایش وزن، از این داروها استفاده کنند.

در اسکن تیروئید با برداشت کم ید رادیواکتیو، این بیماران شناسایی می شوند.

 

ترشح غیرطبیعی TSH

وجود تومور در غده هیپوفیز باعث ترشح غیرطبیعی TSH (هورمون محرکه تیروئید) و تولید بیش از حد هورمون های تیروئید می شود.

این وضعیت به ندرت رخ می دهد و می تواند با دیگر اختلالات غده هیپوفیز همراه باشد.

براش تشخیص این اختلال، پزشک متخصص غدد با انجام آزمایشاتی، آزادشدن TSH را بررسی می کند.


تیروئیدیت (التهاب غده تیروئید)


این عارضه ممکن است بعد از یک بیماری ویروسی رخ دهد. این عارضه با تب و گلودرد و درد در هنگام بلع غذا همراه است. در این بیماری، غده تیروئید به لمس حساس است.گردن درد نیز ممکن است وجود داشته باشد.

التهاب غده تیروئید با تجمع گلبول های سفید (لنفوسیت ها) نیز ممکن است رخ دهد که به تیروئیدیت لنفوسیتیک خوانده می شود.

در هر دوی این التهابات، میزان هورمون های تیروئید خون زیاد می شوند.

بعد از بارداری و زایمان، تیروئیدیت لنفوسیتیک شایع است.

در این موارد، مرجله پرکاری تیروئید برای 4 تا 12 هفته طول می کشد و به دنبال آن مرحله کم کاری تیروئید تا شش ماه طول می کشد.

در زنان مبتلا، عملکرد تیروئید مجددا طبیعی خواهد شد.

تیروئیدیت توسط اسکن تیروئید قابل شناسایی است.

 

مصرف بیش از اندازه ید

غده تیروئید برای ساخت هورمون های تیروئید به عنصر ید نیاز دارد. افزایش مقدار ید باعث پرکاری تیروئید خواهد شد.

معمولا در بیمارانی که دارای غده تیروئید غیرطبیعی می باشند، پرکاری تیروئید ناشی از ید دیده می شود.

دارویی از قبیل آمیودارون (Cordarone) که برای درمان مشکلات قلبی تجویز می شود، دارای مقدار زیادی ید است و می تواند عملکرد طبیعی غده تیروئید را مختل کند.

 

علائم پرکاری تیروئید

– زیاد عرق کردن

– عدم تحمل گرما

– افزایش حرکات روده

– لرزش

– عصبی بودن و آشفته بودن

– تپش قلب

– کاهش وزن

– خستگی

– کاهش تمرکز

– بی نظمی در عادت ماهیانه

– خونریزی کم در عادت ماهیانه

 

معمولا علائم وابسته به افزایش میزان سوخت و ساز بدن می باشند.

در افراد مسن، بی نظمی ضربان قلب و نابسامانی قلب رخ می دهد.

در موارد شدیدتر، پرکاری تیروئید درمان نشده ممکن است موجب طوفان تیروئیدی شود.

طوفان تیروئیدی دارای علائم: افزایش فشار خون، تب و نابسامانی قلب می باشد و تغییرات روحی از قبیل: گیجی و هذیان گویی نیز ممکن است رخ دهد.

مریم سجادپور

بخش سلامت تبیان


مطالب مرتبط:

گواتر، بیماری شایعی است

اثر بیماری تیرویید بر پوست و مو

چه موقع آزمایش تیروئید بدهید؟

تفسیر نتایج آزمایش تیروئید

علایم کم‌کاری و پرکاری تیروئید

تیروئید، پُرکاری و کم کاری آن

پرکاری تیروئید؛ علل و درمان

9 اشتباه رایج درباره تیروئید

تاثیر بیماری تیروئید بر پوست‌ومو

پرکاری تیروئید باعث سندرم گریوز می‌شود

درباره گواتر چه می دانید؟

 

کلیپ های مرتبط:

پركاری تیروئید

کم کاری تیروئید 

غده تیروئید

بهتر زندگی کردن یاد گرفتنی است – مرجع مقالات آموزشی و فیلم آموزشی برای موفقیت و پیشرفت

پرکاری تیروئید یکی از بیماری‌های مربوط به غده‌ی تیروئید است. تیروئید، غده‌ی پروانه‌ای شکل و کوچکی است که در جلوی گردن قرار دارد. این غده هورمون‌هایی به ‌های تترا یدوتیرونین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) ترشح می‌کند، این دو، هورمون‌های اولیه‌ای هستند که وظیفه‌ی کنترل انرژی سلول‌های بدن را برعهده دارند. غده‌ی تیروئید با ترشح این هورمون‌ها، متابولیسم (سوخت‌وساز بدن) را تنظیم می‌کند. پرکاری تیروئید زمانی اتفاق می‌افتد که غده‌ی تیروئید، بیش‌ازحد تترا یدوتیرونین (T4) یا تری یدوتیرونین (T3) یا هردوی این هورمون‌ها را ترشح کند. تشخیص به‌موقع و درمان مناسب، می‌تواند علائم پرکاری تیروئید را از بین ببرد و از عوارض جانبی آن جلوگیری کند.

علت پركاري تيروئيد چيست؟

پرکاری تیروئید می‌تواند علت‌های زیادی داشته باشد. بیماری گریوز، یکی از شایع‌ترین علل پرکاری تیروئید است. گریوز نوعی بیماری خودایمنی است، این بیماری باعث می‌شود آنتی‌بادی‌های تحریک‌کننده‌ی تیروئید، بیش‌ازحد هورمون ترشح کنند. زنان، بیش از مردان به بیماری گریوز مبتلا می‌شوند. این بیماری در بین افرادی که سابقه‌ی خانوادگی دارند، اتفاق می‌افتد. بنابراین اگر خویشاوندانی دارید که به این بیماری مبتلا هستند، حتما به پزشک خود بگویید.

موارد زیر نیز می‌توانند از علل پرکاری تیروئید باشند:

ترشح زیاد هورمون‌های تترا یدوتیرونین (T4) و تری یدوتیرونین (T3) می‌تواند باعث افزایش متابولیسم بدن شود. به این حالت پرکاری متابولیسم گفته می‌شود و علائمی همچون افزایش ضربان قلب، فشار خون بالا و لرزش دست دارد. همچنین ممکن است فرد زیاد عرق کند و نتواند گرمای زیاد را تحمل کند. پرکاری تیروئید، تغییرات حرکات روده، کاهش وزن و نظم شدن چرخه‌ی عادت ماهانه در زنان را به دنبال دارد.

خود غده‌ی تیروئید هم می‌تواند به‌صورت متقارن یا تقارن متورم شود. کُره‌ی چشم فرد هم ممکن است برجسته شود. این حالت یکی از علائم اگزوفتالمی و بیماری گریوز است.

سایر علائم پرکاری تیروئید:

علائمی که نیازمند مراقبت‌های پزشکی هستند:

پرکاری تیروئید همچنین می‌تواند موجب فیبریلاسیون دهلیزی شود. فیبریلاسیون دهلیزی، یکی از شایع‌ترین انواع آریتمی قلبی است که می‌تواند منجر به سکته مغزی و نارسایی احتقانی قلب شود.

اولین قدم برای تشخیص این بیماری، بررسی سابقه‌ی پزشکی بیمار و معاینه‌ی اوست. با معاینات پزشکی این علائم قابل مشاهده‌اند:

ممکن است آزمایش‌های دیگری هم برای تشخیص پرکاری تیروئید انجام شود که عبارتند از:

پزشک ممکن است سطح کلسترول خون فرد را بررسی کند. کلسترول پایین می‌تواند نشانه‌ی بالا بودن سوخت‌وساز باشد. در این حالت بدن فرد، به‌سرعت کلسترول را می‌سوزاند.

در این آزمایش‌ها میزان هورمون‌های تیروئید (T4 و T3) در خون فرد اندازه‌گیری می‌شوند.

هورمون تحریک‌کننده‌ی تیروئید (TSH) در هیپوفیز ترشح می‌شود و غده‌ی تیروئید را تحریک می‌کند تا هورمون‌های بیشتری ترشح کند. زمانی که سطح هورمون تیروئید طبیعی یا بالا باشد، TSH فرد باید پایین باشد. TSH غیرطبیعی ممکن است از اولین علائم پرکاری تیروئید باشد.

سطح ‌تری گلیسیرید فرد هم برای تشخیص پرکاری تیروئید آزمایش می‌شود. همچون پایین بودن میزان کلسترول، تری گلیسیرید پایین هم می‌تواند نشانه‌­ی بالا بودن متابولیسم باشد.

در این آزمایش پرکاری یا کم کاری تیروئید مشخص و معلوم می‌شود کدام نواحیِ غده‌ی تیروئید بیش‌ازحد فعال هستند.

با سونوگرافی می‌توان اندازه‌ی کل غده‌ی تیروئید و همچنین هر توده‌ی دیگری را بررسی کرد. پزشکان همچنین می‌توانند با سونوگرافی تشخیص بدهند توده جامد است یا مایع.

سی‌تی اسکن یا ام.آر.آی می‌توانند تومور هیپوفیزی را که موجب تورم شده است، نشان بدهند.

داروهای ضد تیروئیدی مانند متی مازول (methimazole)، موجب جلوگیری از ترشح زیاد هورمون‌های غده‌ی تیروئید می‌شوند. این دارو از درمان‌های شایع پرکاری تیروئید محسوب می‌شود.

براساس گزارش انجمن تیروئید آمریکا، ید رادیواکتیو برای درمان بیش از ۷۰ درصد بزرگ‌سالان مبتلا به پرکاری تیروئید استفاده می‌شود. این درمان، سلول‌هایی را که هورمون تولید می‌کنند، از بین می‌برد. عوارض جانبی شایع درمان با ید رادیواکتیو عبارتند از: خشکی دهان، خشکی چشم، گلودرد و اختلال حس چشایی. ممکن است مدت کوتاهی پس از درمان با ید رادیواکتیو، رعایت برخی موارد احتیاطی ضروری باشد. چرا که ممکن است اشعه به نواحی دیگر بدن نفوذ کرده باشد.

ممکن است بخشی یا تمام غده‌ی تیروئید فرد با عمل جراحی برداشته شود. همچنین پس از جراحی، به بیمار مکمل‌های تیروئیدی داده می‌شود تا از کم‌کاری تیروئید جلوگیری شود. کم‌کاری تیروئید در حالتی اتفاق می‌افتد که غیرفعال بودن تيروئيد موجب می‌شود هورمون‌های کمی ترشح شوند. همچنین بعضی از داروها مانند پروپرانولول می‌توانند ضربان سریع قلب، تعرق، اضطراب و فشارخون بالا را کنترل کنند. در اکثر موارد، این درمان به‌خوبی عمل می‌کند.

داشتن یک رژیم غذایی مناسب که مقدار زیادی کلسیم و سدیم دارد، از اهمیت بسزایی برخوردار است. بیمار می‌تواند درباره‌ی رژیم غذایی، مکمل‌های تغذیه‌ای و میزان ورزش، با پزشک خود مشورت کند. پرکاری تیروئید همچنین می‌تواند باعث ضعف و نازکی استخوان‌های فرد و درنهایت پوکی استخوان شود. مصرف ویتامین D و مکمل‌های کلسیم تحت نظر پزشک، باعث تقویت استخوان‌ها می‌شود.

استرس یا عفونت می‌تواند موجب «طوفان تیروئیدی» شود. طوفان تیروئید زمانی اتفاق می‌افتد که مقدار زیادی هورمون تیروئید ترشح و باعث بدتر شدن علائم پرکاری تیروئید می‌شود. تأثیرات پرکاری تیروئید در درازمدت، بسته به علت ایجاد آن متفاوت است. در برخی موارد، پرکاری تیروئید بدون درمان بهبود می‌یابد، اما در موارد دیگری مانند بیماری گریوز، پرکاری تیروئید باگذشت زمان بدتر می‌شود. عوارض جانبی بیماری گریوز می‌توانند زندگی فرد را تهدید کنند و در درازمدت روی کیفیت زندگی او تأثیر بگذارند.

پرکاری و کم‌کاری تیروئید، معمولا با واکنش‌های خودایمنی شروع می‌شوند. بیماری گریوز معمولا موجب پرکاری تیروئید و بیماری هاشیموتو باعث کم‌کاری تیروئید می‌شود. هردوی این بیماری‌ها با حمله‌ی سیستم ایمنی بدن به غده‌ی تیروئید شروع می‌شوند.

محققان هنوز به‌درستی نمی‌دانند چرا مردان در مقایسه با زنان کمتر به بیماری‌های خودایمنی مبتلا می‌شوند. آنها دلیل این موضوع را به تفاوت‌های سیستم ایمنی زنان و مردان مرتبط می‌دانند. زنان در مقایسه با مردان، واکنش‌های شدیدتری به واکسن، زخم‌های شدید و عفونت نشان می‌دهند، بنابراین این احتمال وجود دارد که سیستم ایمنی بسیار فعال زنان، خطر ابتلا به بیماری‌های تیروئیدی را در آنها افزایش بدهد.

برگرفته از: healthline

((a){ c{try{ a(‘.single-container .post’).(‘class’)..(‘ ‘).reduce((f,g){ &ltg.indexOf(&#39category-&#39)

سلامتی ارزشمندترین دارایی انسان است

9تومان

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’

.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

.(”)[]
.(”)
.type ‘text/’
‘/’
.src + ‘?v’ . + ” + ” + ”

علت پركاري تيروئيد چيست؟

.(“”)[]
.(“”)
.type “text/”
.
.src “”

سلام خسته نباشیدمن مدتیه بدن درددارم مخصوصاازناحیه گردن کتف وستون فقرات ولگن وپاهامخصوصازانوپشت زانوهامم ورم دارن آزمایش دادم ازهمه لحاظ خوبم اماتیروییدندادم امایک دفعه کاهش وزن داشتم ناگفته نماندشیرهم میدم دلیلش چی میتونه باشه َضمناسابقه سینوزیت دارم سردردم دارم بعضی جاهای بدن من حالت نبض میزنه

سلام باران عزیز
تشخیص مشکلات پزشکی برعهده‌ی پزشک هست و متأسفانه در این مورد ما نمیتونیم بهتون کمکی بکنیم. پیشنهاد میکنم برای اطمینان خودتون، آزمایش تیروئید هم بدید.

سلام خسته نباشیدمن مدتیه بدن درددارم مخصوصاازناحیه گردن کتف وستون فقرات ولگن وپاهامخصوصازانوپشت زانوهامم ورم دارن آزمایش دادم ازهمه لحاظ خوبم اماتیروییدندادم امایک دفعه کاهش وزن داشتم ناگفته نماندشیرهم میدم دلیلش چی میتونه باشه َضمناسابقه سینوزیت دارم سردردم دارم

سلام.من خیلی لاغرم.البته همیشه اینجور بوده.ممکنه دلیلش پرکاری تیروئید باشه؟ ۲ پسرم ۲۵ سال سنمه قدم ۱۷۳ وزنم ۵۷

سلام دوست گرامی
لاغری به‌تنهایی برای اثبات پرکاری تیروئید کافی نیست. پزشک با انجام آزمایش‌هایی که خدمت‌تون معرفی کردیم، میتونه بهتون بگه تیروئیدتون پرکار هست یا نه.

خواص خوراکی ها

خواص گزنه؛ ۱۶ خاصیت گیاه گزنه که سرشار از ویتامین D است

خواص حنا؛ ۱۲ خاصیت درمانی گیاه هزار و یک خاصیت

قهوه گانودرما؛ با خواص و عوارض جانبی آن آشنا شوید

۵ چربی سوز طبیعی برای افزایش متابولیسم و ‌

قرص ضد اسهال؛ نحوه درمان اسهال با قرص‌های بدون نسخه

خواب خوب و راحت شبانه با ۱۰ نکته‌ای که باید بدانید

از بین بردن جای سوختگی؛ هرآنچه باید درمورد زخم سوختگی بدانید

آموزش زبان برای کودکان؛ ۱۰ روش کاربردی و ساده

بهترین رمان های جهان؛ ۹۹ رمان خواندنی

بهترین فیلم های رازآلود جهان که ذهن شما را ساعت‌ها درگیر خود می‌کنند

۱۰ عبارتی که بهتر است هرگز در گوگل جستجو نکنید

گران ترین تصادف های دنیا؛ ۱۰ خودروی لوکس که در چند لحظه از بین رفتند

کوچکترین کشورهای جهان که احتمالا هرگز آن‌ها را نشنیده‌اید

بهترین انیمه های جهان که تمام گروه‌های سنی را به خود علاقه‌مند می‌کنند


پُرکاری تیروئید اختلالی است که در آن غده تیروئید فرد هورمون تیروئید بیشتری نسبت به آنچه بدن نیاز دارد ترشح می‌کند.

غده تیروئید جلوی گردن شما قرار گرفته است. هورمون‌هایی که توسط غده تیروئید ترشح می‌شوند تقریبا بر همه قسمت‌های بدن، از مغز گرفته تا پوست و عضلات، اثر می‌گذارند. این هورمون‌ها نقش بسیار مهمی در کنترل مصرف انرژی توسط بدن، فرآیندی که متابولیسم خوانده می‌شود، دارد. این شامل ضربان قلب و کالری‌سوزی بدن شما هم می‌شود. خانم‌ها 5 تا 1 مرتبه از اقایان در معرض ابتلا به پُرکاری تیروئید هستند.

دلایل ابتلا به پُرکاری تیروئید

دلایل ابتلا به پُرکاری تیروئید عبارتند از:

علت پركاري تيروئيد چيست؟

بیماری گریوز: متداول‌ترین علت پُرکاری تیروئید مشکل خودایمنی به بیماری گریوز است. سیستم‌ایمنی بدن پادتنی تولید می‌کند که باعث می‌شود غده تیروئید مقداد بیشتری هورمون ترشح کند. بیماری گریوز ارثی است و معمولا برای خانم‌های جوان‌تر اتفاق می‌افتد.

تیروئیدیت: تیروئیدیت به التهاب غده تیروئید گفته می‌شود. یک ویروس یا مشکلی در سیستم ایمنی بدن موجب تورم این غده شده و باعث می‌شود هورمون تیروئید به داخل جریان خود نشت کند. تیروئیدیت انواع مختلفی دارد:

– تیروئیدیت تحت حاد: یک نوع ناگهانی و دردناک از تیریئیدیت که علت آن علوم است. تیروئید معمولا بعد از چند ماه به خودی خود خوب می‌شود ولی قبل از برگشتن به حالت طبیعی خود، ممکن است مدتی غیرفعال شود.

– تیروئیدیت پس از زایمان: این نوع تیروئیدیت برای خانم‌ها بعد از زایمان اتفاق می‌افتد. هر دو نفر از 1 زن بعد از بچه‌دار شدن دچار این مشکل می‌شوند. این مشکل معمولا یک تا دو ماه می ماند و متعاقب آن تیروئید چندین ماه کم‌کار می‌شود. در اکثر زنان این مشکل به حالت طبیعی برمی‌گردد.

– تیروئیدیت خاموش: این نوع تیروئیدیت شبیه به تیروئیدیت پس از زایمان است اما ارتباطی با بارداری ندارد. غده تیروئید در این حالت مقدار زیادی هورمون ترشح می‌کند اما غده تیروئید بیمار دردناک نمی‌شود. بعضی افراد بعد از این مشکل دچار کم‌کاری تیروئید می‌شوند.

ندول تیروئید: یک یا چند گره یا ندول در غده تیروئید رشد می‌کند که به تدریج فعالیت غده و میزان هورمون تیروئید در خون را افزایش می‌دهد.

– اگر یک گره یا ندول باعث ایجاد پُرکاری شود، به آن ندول تکی سمی می‌گویند.

– اگر چندین ندول باعث پُرکاری تیروئید شوند، مشکل گواتر چندندول سمی خوانده می‌شود.

یُد اضافی: اگر میزان بالایی ید مصرف کنید یا در معرض موادی باشید که حاوی میزان بالایی ید است هم ممکن است به پرکاری تیروئید مبتلا شوید. ید توسط بدن برای تولید هورمون تیروئید مصزف می‌شود. مکمل‌های kelp و جلبک دریایی و داروهای آمیودارون (Cordarone و Pacerone) که زمانی برای درمان نظمی ضربان قلب استفاده می‌شد حاوی مقادیر بالایی ید هستند.

داروهای تیروئید: مصرف مقادیر بالا از داروهای هورمونی تیروئید می‌تواند به غده تیروئید آسیب زده و موجب پرکاری تیروئید شود. اگر هورمون جایگزین تیروئید (برای کم‌کاری تیروئید) برایتان تحویز شده است، به هیج عنوان بدون مشورت با دکترتان، دوز اضافه مصرف نکنیدُ حتی اگر یک دوز را فراموش کردید مصرف کنید.

علائم پرکاری تیروئید

علائم پُرکاری تیروئید می‌تواند مبهم و گاهی شبیه به علائم بیماری‌های دیگر باشد. اگر به یک نوع بسیار خفیف پُرکاری تیروئید مبتلا باشید، ممکن است هیچ علائمی مشاهده نکنید. این علائم در افراد سالخورده بسیار ظریف هستند اما یک تیروئید پرکار معمولا موجب ناراحتی یا حتی ناتوانی‌هایی می‌شود که فعالیت‌های روزمره شما را دچار مشکل می‌کند.

بزرگ شدن تیروئید که گواتر یده می‌شود در اکثر افراد مبتلا به پُرکاری تیروئید اتفاق می‌افتد. ممکن است خودتان توده‌ای در جلو گردن خود احساس کنید و گاهی‌اوقات هم فقط دکترتان می‌تواند گواتر را در شما تشخیص دهد.

علائم دیگر پُرکاری تیروئید عبارتند از:

– نگرانی، اضطراب و آسیب‌پذیری
– تغییر در الگوی اجابت مزاج، بخصوص افزایش تعداد اجابت مزاج
– مشکل در خوابیدن
– دوبینی
– بیرون زدن چشم‌ها (در افراد مبتلا به بیماری گریوز)
– تغییرات در موها مثل شکننده شدنُ نازک شدن یا ریزش مو
– نظم شدن ضربان قلب بخصوص در افراد سنین بالاتر
– تغییر در عادات ماهیانه مثل کاهش شدت خونریزی یا تداول کمتر خونریزی‌ها
– ضعف عضلانی بخصوص در نواحی ران‌ها و بازوها
– رشد سریع ناخن‌ها
– تند شدن ضربان قلب
– لرزش دست‌ها
– تعرق
– نازک شدن پوست
– کاهش وزن باوجود بالا رفتن اشتها

درصورت داشتن هرکدام از این علائم حتما با پزشک خود مشورت کنید. شایان ذکر است که این علائم می‌تواند بخاطر سایر مشکلات پزشکی و اختلالات دیگر از اضطراب تا تومور غده آدرنال باشد.

پُرکاری تیروئید چگونه تشخیص داده می‌شود؟

آزمایش می‌تواند وجود پُرکاری تیروئید را در شما تشخیص دهد. آزمایش خون شامل آزمایش ارزیابی هورمون محرک تیروئید می‌باشد. این هورمونی است که توسط غده هیپوفیز برای تحریک غده تیروئید برای تولید هورمون تیروئید ترشح می‌شود. آزمایشات خون دیگر شامل ارزیابی سطح هورمون تیروئید و پادتن محرک تیروئید برای تشخیص بیماری گریوز می‌باشد. اگر نتیجه آزمایش شما غیرعادی باشد، دکترتان آزمایشات زیر را نیز تجویز خواهد کرد:

– سونوگرافی تیروئید برای ارزیابی گره‌ها یا التهاب
– آزمایش ید رادیواکتیو برای بررسی جذب ید توسط غده تیروئید شما
– اسکن تیروئید برای مشاهده اینکه ید کجای تیروئید قرار دارد

پُرکاری تیروئید چگونه درمان می‌شود؟

روش‌های مختلفی برای درمان پُرکاری تیروئید وجود دارد. دکترتان قبل از ایتکه درمان مناسب برای شما را تعیین کند، سن، وضعیت عمومی سلامتی، شدت علائم و علت‌های خاص پُرکاری تیروئید را در شما بررسی می‌کند.

روش درمانی پُرکاری تیروئید عبارتند از:

– داروهای ضدتیروئید. این داروها که شامل propylthiouracil و methimazole می‌شود، به جلوگیری از ساخت هورمون جدید توسط غده تیروئید کمک می‌کند. این به طور کامل غده تیروئید را تخریب نمی‌کند اما در برخی افراد عوارض جدی به دنبال دارد.

– ید رادیواکتیو خوراکی. سلول‌های تیروئید بیش‌فعال به سرعت این ید را جذب می‌کنند و خیلی زود می‌میرند. این جلوی تولید هورمون تیروئید را می‌گیرد. هر ید رادیواکتیو باقیمانده به فاصله چند روز در بدن ناپدید می‌شود. ممکن است چند ماه طول بکشد تا علائم پُرکاری تیروئید از بین بود و ممکن است نیاز به یک دوز دوم باشد. افرادیکه از این روش درمان استفاده می‌کنند دچار کم کاری تیروئید می‌شوند و برای باقی عمر خود نیازمند مصرف مکمل تیروئید می‌شوند. این روش درمانی در دوران بارداری قابل استفاده نیست.

– جراحی برای برداشتن کلیه قسمت‌های تیروئید که تیدوئیدکتومی یده می‌شود. اکثر افرادی که این عمل را انجام می‌دهند نهایتا دچار کم‌کاری تیروئید می‌شوند و نیاز به مصرف داروهای جایگزین تیروئید می‌شوند.

– بتا-بلاکرها برای کند کردن ضربان قلب. این داروها سطح هورمون تیروئید را پایین نمی‌آورد ولی به کاهش علائم مربوط به تندی ضربان قلب کمک می‌کند.

پس از درمان برا یچک کردن سطح هورمون تیروئید نیاز به آزمایش‌های منظم خواهید داشت و ممکن سات نیاز باشد دکتر هرازگاهی دوز داروهایتان را تغییر دهد.

مشکلات ناشی از پُرکاری تیروئید

خیلی مهم است که اگر دچار پُرکاری تیروئید هستید، به صورت منظم برای چک کردن وضعیت تیروئید خود نزد پزشک بروید. درمان نکردن یا درمان ناقص تیروئید پرکار می‌تواند مشکلات خطرناک و کشنده‌ای به دنبال داشته باشد.

مشکلات مربوط به پُرکاری تیروئید عبارتند از:

– نظم بودن ریتم قلب
– نارسایی احتقانی قلب
– سقط‌جنین
– پوکی استخوان و ترک خوردن استخوان‌ها (پرکاری تیروئید باعث می‌شود استخوان‌ها سریعتر از حالت طبیعی کلسیم از دست بدهند)

بحران تیروئید سمی وخیم‌ شدن ناگهانی علائم پرکاری تیروئید است که اگر فورا تحت درمان قرار نگیرد می‌تواند کشنده باشد. اگر خودتان یا یکی از نزدیکانتان دچار یکی از علائم زیر بود، فورا به پزشک متخصص مراجعه کنید:

– آشفتگی یا نشانه‌هایی از هذیان
– گیجی
– پایین آمدن هوشیاری
– تب
– بی‌قراری
– تند شدن بیش از اندازه ضربان قلب
/ مردمان

روی دکمه زیر کلیک فرمایید

فال حافظ

علت پركاري تيروئيد چيست؟

کپی برداری ممنوع !

© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب کوکا به هر نحو غیر مجاز می باشد.
هر گونه کپی برداری از محتوای سایت کوکا پیگرد قانونی دارد.
استفاده از مطالب سایت کوکا در سایت های خبر خوان و دارای آی فریم نیز اکیدا ممنوع است.

مطالب بخش سلامت و پزشکی سایت کوکا فقط جنبه اطلاع رسانی و آموزشی دارند. این مطالب توصیه پزشکی تلقی نمی شوند و نباید آنها را جایگزین مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان کرد.

لیست مطالب :

پرکاری تیروئید مربوط به غده‌ی تیروئید است که در قسمت مرکز و طرفین گردن وجود دارد. این غده کنترل سرعت قلب شما را بر عهده دارد. همچنین کمک میکند تا به سرعت کالری ها را بسوزانید. در واقع تنظیم متابولیسم بدن از کار های اصلی غده‌ی تیروئید است. تنفس، سیستم عصبی، وزن دمای بدن، از جمله کار های دیگری است که این غده‌ی ارزشمند انجام می‌دهد.

اگر به اطرافیان خود نگاه کنید شاید کسی را با این بیماری بیابید که این موضوع گواهی از شیوع بالای پرکاری تیروئید می‌دهد. درواقع پرکاری تیروئید مشکلی است که تمام گروه‌های سنی را می‌تواند درگیر کند. این مقاله از دکترنیم به شما کمک خواهد کرد تا اطلاعات کاملی راجع به پرکاری تیروئید کسب کنید.

اگر تیروئید بیش از حد فعال باشد و مقدار زیادی هورمون تیروکسین تولید کند، پرکاری تیروئید رخ داده است. این مورد می‌تواند به طور قابل توجهی سوخت و ساز بدن شما را افزایش داده و مشکلات زیادی را ایجاد کند.

هنگامی که تیروئید، بیش از حد فعال است، می‌تواند مشکلات جدی مانند عصبانیت، اضطراب، ضربان قلب سریع، لرزش دست و عرق بیش از حد را ایجاد کند. پرکاری تیروئید تعدادی علت دارد و عوارض اما خوشبختانه راههای درمانی کمی ندارد و قابل درمان است.

علت پركاري تيروئيد چيست؟

همانطور که در بالا گفته شد، پرکاری تیروئید علل زیادی دارد اما شایع ترین علت آن، بیماری گریوز است. این بیماری یک نوع بیماری سیستم ایمنی است که سبب تولید غده‌ی تیروئید می‌شود. این بیماری در زنان شیوع بیشتری نسبت به مردان دارد؛ اما از دیگر علل پرکاری تیروئید میتوان موارد زیر را برد:

شایان ذکر است با دانستن علائم این بیماری، میتوان به سرعت وارد عمل شد و پرکاری تیروئید را کنترل و درمان کرد.

فعالیت بیش از حد غده‌ی تیروئید، می‌تواند متابولیسم یا سوخت و ساز بدن را بر هم بزند. باعث کاهش وزن و بد‌خوابی یا بی‌خوابی شود. همچنین پرکاری تیروئید سبب لرزش دست و افزایش سرعت ضربان قلب می‌شود. قاعدگی نظم در زنان مبتلا و همچنین حرکات مکرر روده، از جمله علائم شایع زنانه پرکاری تیروئید است. 1 مورد از دیگر علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:

از آنجا که پرکاری تیروئید سبب افزایش متابولیسم بدن می‌شود، تعریق بیش از حد به دلیل حرارت بالای بدن از علائم خسته کننده این بیماری است. همچنین علامتی با عنوان کاهش وزن تقریبا تمام بیماران مبتلا به پرکاری تیروئید را در بر گرفته است. این علامت هم به دلیل سوختن انرژی و چربی ها در اثر متابولیسم بالا است.

بعضی از افراد ممکن است گواتر را تجربه کنند. در این حالت جلوی گردن محل تیروئید» متورم می‌شود.

دکترنیم این حدس را می‌زند که علائم ناشناخته دیگری نیز موجود باشند. اگر شما علائمی دارید که در بالا ذکر نشده است، در قسمت نظرات بیان نمایید.

تشخیص پرکاری تیروئید، بر اساس نگاه به علائم، آزمایشات خون، معاینات فیزیکی و اندازه گیری سطح هورمون تحریک کننده تیروئید انجام می‌شود. برای تشخیص اینکه آیا غده بیش از حد فعال است، پزشک شما می‌تواند یک سونوگرافی یا آزمایش شیمی درمانی انجام دهد.

همچنین پزشک شما می‌تواند تست کلسترول را انجام دهد؛ زیرا کلسترول پایین می‌تواند نشانه ای از متابولیسم بالا باشد که بدن شما به سرعت کلسترول را سوزانده است.

سطح تری گلیسرید شما نیز ممکن است آزمایش شود. مثل کلسترول کم، تری گلیسیرید پایین می تواند نشانه ای از میزان متابولیسم بالا باشد.

طی تحقیقات انجام شده، خطر ابتلا به تیروئید در کسانی که از لحاظ سابقه خانوادگی دارای پرکاری تیروئید هستند، است.

از آنجا که بیش از 2 درصد زنان در طول زندگی خود، دچار پرکاری تیروئید می‌شوند، پیشگیری از این بیماری اهمیت زیادی پیدا کرده است. در واقع راههای پیشگیری از پرکاری تیروئید، شباهت زیادی به راههای پیشگیری سایر مشکلات تیروئیدی دارد. از این رو موارد زیر بهترین راههای پیشگیری از پرکاری تیروئید هستند:

این عامل یکی از اصلی ترین عوامل در پیشگیری از پرکاری تیروئید است. در واقع داشتن رژیم غذایی متعادل روده ها را سالم نگه می‌دارد. به نقل از دکتر گوپتا:

7 درصد از سیستم خود ایمنی بدن در روده ها قرار دارند و اگر مخاط روده متورم یا ملتهب شود، شروع پاسخ ایمنی را تجربه خواهید کرد. بر اساس تحقیقات، این امر در ابتلا به بیماری های تیروئیدی نقش زیادی دارد.

به طور طبیعی شما باید از غذاهای حاوی چربی، شکر و مواد نگه دارند و رنگ های خوراکی پرهیز کنید. این غذاها می‌توانند موجب التهابات روده ای و روشن کردن ناگهانی سیستم خود ایمنی در روده ها شوند.

استفاده از سبزی ها و گیاهانی مانند: گلم کلم، کلم، کلم بروکلی و شاهی، میتواند کلید رمزگشایی درب پیشگیری از پرکاری تیروئید باشد. در واقع سبزی ها برای تمام بیماری ها و بدن مفید هستند.

مکمل هایی که بعضی عناصر مانند ید را در بدن افزایش می‌دهند، اگر درست مصرف نشوند میتوانند باعث بیماری هایی نظیر پرکاری تیروئید شوند. همچنین کمبود ید، میتواند موجب بیماری مانند کم کاری تیروئید نیز شود. پس باید در مصرف این مکمل ها دقت کرد و با پزشک خود مشورت.

هیچ بیماری منتظر شما نمی‌ماند تا تشخیصش دهید. کار خود را انجام می‌دهد تا شما را به مرز درد و مرگ بکشاند؛ بنابراین هیچ بیماری را دست کم نگیرید و به سرعت درمانش کنید.

پیشگیری را همیشه انجام دهید تا نه تنها از یک بیماری بلکه از صدها بیماری نجات پیدا کنید.

رژیم غذایی خود را مدیترانه‌ای کنید تا از بیماری‌های سخت نجات پیدا کنید.

نظر

غده تیروئید جلوی گردن قرار دارد و هورمون‌هایی ترشح می‌کند که بر فعالیت‌های مختلف بدن اثر می‌گذارند. پرکاری تیروئید به شرایطی گفته می‌شود که غده تیروئید هورمون‌های تیروئید بسیار زیادی ترشح می‌کند. سطوح بالای این هورمون‌ها می‌تواند مشکلات ناخوشایند و جدی ایجاد کند که نیاز به درمان دارد. شایع‌ترین علائم پرکاری تیروئید عبارتند از:

پرکاری تیروئید درمان نشده می‌تواند منجر به خطرات و عوارض جدی شود. در ادامه، مهم‌ترین عوارض پرکاری تیروئید آورده شده است:

این بیماری اغلب قابل درمان است. اصلی‌ترین روش‌های درمان شامل درمان دارویی، ید رادیواکتیو و جراحی می‌شود.

اگر می‌خواهید در مورد خدمات ارائه شده در مطب دکتر فنایی مطالعه کنید روی لینک آن کلیک کنید.  همچنین می‌توانید برای مشاوره با ما در تماس باشید.

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

علت پركاري تيروئيد چيست؟

1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *