علت ابتلا به بیماری ام اس چیست

علت ابتلا به بیماری ام اس چیست
علت ابتلا به بیماری ام اس چیست

علائم و علت بوجود آمدن بیماری ام اس را می دانید؟ مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس (MS) (به انگلیسی: Multiple Sclerosis) یک بیماری التهابی و خودایمنی مزمن دستگاه عصبی مرکزی است. دستگاه عصبی مرکزی از مغز و نخاع تشکیل شده است. در افراد سالم، سلول های عصبی در مغز و نخاع، پیام های عصبی را به سرعت بین یکدیگر و سایر نقاط بدن رد و بدل می کنند. این سیگنال های عصبی که به آن ها ایمپالس گفته می شود برای حیات ما ضرور هستند.

اما در افرادی که به MS مبتلا هستند، این راه های عصبی مختل شده اند و انتقال سیگنال های عصبی بین نورون ها (سلول های عصبی) یا انجام نمی شود و یا به کندی انجام می شود.

در فردی که به مالتیپل اسکلروز مبتلاست ، دستگاه ایمنی به ماده سفید CNS (میلین) حمله کرده و به آن آسیب می زند و در ادامه آکسون ها را نیز درگیر می کند. تخریب آکسون ها علت ناتوانی برگشت ناپذیر در MS است.

میلین یک روکش محافظتی بر روی سلول های عصبی بوده که باعث تسریع انتقال ایپمپالس های عصبی می شود. درصورتی که میلین آسیب ببیند، سلول های عصبی نمی توانند پیام ها را سریع و موثر انتقال دهند.

بر اساس محل و شدت آسیب دستگاه عصبی مرکزی، علائم مختلفی ظاهر می شوند. به همین دلیل علائم ام اس MS برای هر بیماری منحصر به فرد است. دو مشخصه اصلی ام اس، پراکندگی مکانی در علائم (مثلا ضعف در دست و بی حسی در پا) و پراکندگی زمانی علائم (مثلا سابقه تاری دید در سال گذشته) هستند. البته بعضی از علائم بیماری در میان بیماران بسیار شایع ترند، زیرا ام اس MS مناطق خاصی از مغز را بیشتر درگیر می کند. به عنوان مثال، سافه مغز و مخچه دو محلی هستند که بطور شایع در مالتیپل اسکلروزیس (MS) درگیر می شوند. درگیری مخچه و ساقه مغز در مالتیپل اسکلروزیس می تواند باعث ایجاد علائمی نظیر سرگیجه، اختلال تکلم، لرزش، آتاکسی و اختلال بینایی شود.

علت ابتلا به بیماری ام اس چیست

خستگی یک علامت شایع دیگر در بیماران مبتلا به ام اس است. علائم دیگر MS شامل : اختلال حسی مثل خارش و گزگز و مورمور شدن دست و پا، درد، ضعف عضلانی، گرفتگی عضلانی، افسردگی، دوبینی، دمانس، میوکیمیا، فلج عصب صورت (عصب ۷ مغزی) و اختلال عملکرد مثانه می باشد.

مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس یک بیماری التهابی با منشا نا معلوم ایمنی است. متاسفانه هنوز علت واضحی برای آن شناخته نشده است. اما فرضیه های مختلفی در این باره وجود دارد از جمله بیماری های عفونی ویروسی نظیر ابشتین بار ویروس یا EBV، ژنتیک و کمبود ویتامین D. بنابراین در ایجاد بیماری ام اس فاکتورهای ژنتیکی و محیطی نقش دارند.

بیماری ام اس در زنان جوان شایع تر است

در حال حاضر هیچ ژن خاصی که باعث ابتلا به بیماری MS شود و به عنوان علت بیماری ام اس مطرح شود، شناخته نشده است. اما ریسک فاکتورهایی وجود دارند که ممکن است ریسک ایجاد بیماری ام اس را بالا ببرند. از جمله این ریسک فاکتورها می توان به سن، جنس، محل زندگی و سیگار اشاره کرد همچنین ام اس در سفیدپوستان و در جنس مونث شایع تر است.

سخن ما:ام اس (MS) یک بیماری التهابی خودایمنی است که میلین سلول های عصبی آسیب می بینند. MS علائم مختلف و پراکنده ای ایجاد می کند. البته هرکسی که علائم ذکر شده را داشت به معنای ابتلا به ام اس نیست، پس نگران نباشید! اما در صورتی که این علائم را دارید بهتر است به پزشک خود مراجعه نموده و با او مشورت کنید.

نظر شما درباره بیماری ام اس چیست؟

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

دیدگاه

نام

ایمیل

وب‌سایت


هدف سایت اکسترن ارتقا دانش پزشکی مردم و نیز آموزش دانشجویان پزشکی است. در این سایت علاوه بر مطالب آموزشی، مقالات معتبر علمی در زمینه درمان و برخورد با بیماری ها، زندگی سالم، داروها و مکمل ها و روانشناسی منتشر می شود.

علت ابتلا به بیماری ام اس چیست
علت ابتلا به بیماری ام اس چیست
10

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *