علایم کم کاری تیروئید در نوزاد تازه متولد شده

دلایل کم کاری تیروئید نوزاد تازه متولد شده و درمان آن را در ادامه می خوانید.

 

کم کاری تیروئید در بدو تولد؛ عامل عقب ماندگی ذهنی

کم‌کاری مادرزادی تیروئید، بر اثر کمبود هورمون‌های تیروئید در بدو تولد یا پس از آن دیده می‌شود. در این بیماری سطح هورمون تیروکسین کمتر از میزان طبیعی است. این بیماری اغلب موارد در اثر اختلال غده تیروئید در دوران جنینی اتفاق می‌افتد. هر نوزادی که متولد می‌شود، ممکن است به این بیماری مبتلا باشد. با توجه به این که غده تیروئید بر همه جوانب سلامت تاثیر می‌گذارد، در صورت کنترل و تشخیص کم‌کاری تیروئید، اقدامات درمانی برای آن باید به‌سرعت شروع شود.

 

علایم کم کاری تیروئید در نوزاد تازه متولد شده

دکتر سهیلی پور، می‌گوید: کم‌کاری تیروئید بر اثر کمبود ترشح هورمون‌های تیروئید، ممکن است از بدو تولد یا درهر زمانی پس از تولد ایجاد شود. لزوم تشخیص به‌موقع این بیماری از آن روی اهمیت دارد که سال‌های اول عمر، زمان تکامل مغز کودک بوده و تکامل طبیعی مغز وابسته به هورمون‌های تیروئید است. این بیماری در بدو تولد به‌ندرت علائم دارد. در صورت تشخیص می‌توان از عوارض برگشت‌ناپذیر و غیرقابل جبران آن جلوگیری کرد. اختلال در تکامل غده تیروئید و اختلال در سنتز هورمون‌های تیروئید، علل این بیماری است. بروز کم‌کاری مادرزادی تیروئید، در دختران دو برابر پسران است.

 

نشانه‌های متفاوت در بدو تولد ایشان، در این باره می‌گوید: کم‌کاری تیروئید در 95 درصد موارد در بدو تولد بدون علامت است و بندرت با علائمی از قبیل، ورم اطراف چشم، خواب آلودگی، زبان بزرگ و زردی طولانی خود را نشان می‌دهد. این متخصص تاکید می‌کند: با از بین رفتن زمان طلایی و به تعویق افتادن درمان، این بیماری با اختلال در تکامل مغز، سبب بروز اختلال توانایی‌های مغزی، بدنی و رشد قدی می‌شود. همچنین بروز اختلال در ترشح هورمون‌های تیروئید در ماه‌های اول تولد، باعث عقب ماندگی ذهنی کودک می‌شود.

 

اختلال تیروئیدی مادر، جدی گرفته شود مصرف مناسب ید، در مادران باردار در پیشگیری از ابتلا به این بیماری نقش موثری دارد. در حال حاضر، مساله کمبود ید در ایران حل شده است. مصرف کافی ید از اختلال در تکامل مغز جنین جلوگیری می‌کند. دکتر سهیلی پور معتقد است؛ بررسی کم‌کاری تیروئید در مادر باردار ضرورت دارد، چراکه جنین در سه ماه اول تولد قادر به ساختن هورمون تیروئید نیست و تکامل مغز جنین در این سه ماه وابسته به هورمون‌های تیروئید مادر است. استفاده از برخی داروهای پرکاری تیروئید و رادیواکتیو، طی حاملگی سبب بروز کم‌کاری مادرزادی تیروئید در نوزاد می‌شود، البته این تاثیرات ممکن است گذرا یا دائم باشد. این متخصص تاکید می‌کند: نکته حائز اهمیت این است که مادر، قبل از بارداری و در دوران بارداری از نظر تیروئیدی تحت نظر پزشک باشد. فراموش نکنیم مشکلات تیروئیدی در حاملگی، سبب بروز کم‌کاری مادرزادی تیروئید نمی‌شود.

 

درمان کم‌هزینه در طرح غربالگری کشور، با گرفتن چند قطره خون از پاشنه پای نوزادان، در روز سوم تا پنجم تولد، برای تشخیص کم‌کاری مادرزادی تیروئید، بیماریابی انجام می‌شود. عوارض این بیماری با تشخیص زودرس و درمان به موقع در کشور کاهش یافته است.

 

ایشان با اشاره به این موارد می‌گوید: بیماری کم‌کاری مادرزادی تیروئید در صورت تشخیص به‌موقع، درمانی کم‌هزینه دارد و با شروع هر چه سریع‌تر درمان، از عوارض بیماری جلوگیری می‌شود. وی در پاسخ به این سوال که بعد ازتشخیص کم‌کاری مادرزادی کودک چه اقداماتی باید انجام شود، می‌گوید: در صورت غیرطبیعی بودن آزمایش پاشنه پا، نوزاد به متخصصان اطفال یا به فوق تخصص غدد درون ریز و متابولیسم کودکان ارجاع داده می‌شود. چنانچه با آزمایش سرمی تشخیص این بیماری تائید شود، کودک در یک روند سه ساله تحت درمان قرار می‌گیرد. بعد از این دوره درمان در موارد قرص تیروئید قطع شده و بیمار دوباره از نظر بالینی و آزمایشگاهی مورد بررسی قرار می‌گیرد. اگر آزمایش، با وجود عدم مصرف یک ماهه دارو طبیعی باشد، می‌توان دارو را قطع کرد.


بسیاری از افرادی که مبتلا به تیروئید هستند نمی‌دانند که بیماری تیروئید می‌تواند کودکان‌شان را حتی در دوران جنینی و نوزادی نیز تحت تاثیر قرار دهد. همچنین مهم است بدانید که انواع خاصی از بیماری تیروئید که یک مولفه ژنتیکی یا ارثی که می‌تواند کودک را درمعرض ابتلا به بیماری تیروئید قرار دهد، وجود دارد.

به عنوان مثال، اگر شما یا یکی از اعضای اقوام درجه یک‌ شما – والدین، برادر یا خواهر و کودکان – به هر نوع بیماری خودایمنی مبتلا باشید، یا به طور خاص مشکلات تیروئیدی خودایمنی مانند بیماری هاشیموتو یا بیماری گریوز داشته باشید- کودک‌تان مثل سایر بیماری‌های خود ایمنی با افزایش خطر ابتلا به بیماری خودایمنی مواجه است.

بیماری خودایمنی تیروئید می‌تواند در هر زمانی در دوران نوزادی یا کودکی خود را نشان دهد، اما آن‌ها معمولا در دوران بلوغ و بزرگسالی ظاهر می‌شوند.

احتمال ابتلا به بیماری تیروئید در دختران ده برابر بیش‌تر از پسران است.علایم کم کاری تیروئید در نوزاد تازه متولد شده

علاوه بر خطر خانوادگی مرتبط با بیماری خودایمنی، تعدادی از فاکتورهای تحریکی تیروئید و فاکتورهای خطر بیماری تیروئید برای کودکان وجود دارد.

برای مثال، درصد کمی از نوزادان تازه متولد شده در بدو تولدشان از کم کاری تیروئید مادرزادی رنج می‌برند. کم کاری تیروئید مادرزادی از تشکیل ناسب غده تیروئید ناشی می‌شود، یا حاصل مصرف داروهای ضد تیروئید توسط مادر در طول مدت بارداری هستند. این نوزادن نیاز به آزمایش اولیه دارند و آزمایش تیروئید اولیه شامل تست استاندارد خونگیری پاشنه پا است که برای مسائل بهداشتی مختلف نوزادان تازه متولد شده استفاده می‌شود.

نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید مادرزادی نیازمند درمان به موقع و مناسب به منظور جلوگیری از عوارض مادام العمر و نواقص مادرزادی ناشی ازکم کاری تیروئید و عدم کفایت هورمون تیروئید هستند.

جنین ، نوزاد و کودکان تازه متولد شده‌ی مادرانی که بیماری گریوز و کم کاری تیروئید آن‌ها به طور مطلوب و کافی درمان نشده باشند، در طول مدت بارداری و بعد از تولد با خطر مشکلات تیروئید در حال پیشرفت بیشتری روبه رو هستند. اگر مادری تحت درمان داروهای ضد تیروئید زیادی باشد، کودک می‌تواند با کم کاری تیروئید گذرا متولد شود.

اگر مادر مبتلا به پرکاری تیروئید به میزان کافی معالجه نشده باشد، کودک می‌تواند با پرکاری تیروئید گذرا یا با افزایش سطح آنتی‌بادی متولد شود که پاک‌سازی گردش خون نوزاد تازه متولد شده می‌تواند هفته‌ها یا ماه‌ها طول بکشد.

همچنین جنین، نوزادان و کودکان در معرض خطر ابتلا به مشکل‌های تیروئید شامل ندول‌های تیروئید، پرکاری تیروئید و سرطان تیروئید در نتیجه‌ی قرارگرفتن در معرض تشعشعات قرار دارند. به خصوص غده‌های تیروئید کودکان به اثرات زیان‌بار اشعه حساس هستند. این قرارگرفتن در معرض اشعه معمولا نتیجه‌ی اقدامات پزشکی است که با تابش‌های اشعه‌ای زیادی همراه است؛ به طور مثال مادرانی که در زمان بارداری تحت اشعه‌های ایکس یا اسکن‌های کنتراست یا درمعرض تشعشعات محیطی مانند فاجعه هسته‌ای چرنوبیل یا فوکوشیمای سال‌های گذشته قرار گرفتند.

تخمین زده شده است که بیش‌ از 5 الی 1 درصد از سرطان‌های تیروئید ناشی از عوامل ژنتیکی یا ارثی هستند. این بدین معنی است که کودکانی که دارای خواهر و برادر، والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ‌ مبتلا به سرطان تیروئید یا سایر سرطان‌های غدد یا دارای اعضای خانواده‌ با آزمایش مثبت برای جهش‌های ژنتیکی‌ مانند جهش RET هستند، در معرض خطر سرطان تیروئید پیشرفته هستند.

همچنین کودکانی که سابقه خانوادگی سرطان غدد درون ریز مختلف دارند، در خطر سرطان تیروئید هستند.

علائم
جنین‌ و کودکان دارای بیماری تیروئید ممکن است دارای علائم زیر باشند:

بی قراری
اختلالات خواب
مسائل مربوط به عملکرد مدرسه
کاهش وزن یا اختلال رشد
کاهش اشتها، یا نگرانی مرتبط با بی‌اشتهایی عصبی یا اختلالات در خوردن
عصبانیت
افسردگی
یبوست
مدفوع شل یا اسهال
چشم‌های گشاد و یا چشم برآمده
حس غیر عادی سرما یا گرما
کمبود انرژی
پف آلودگی یا تورم
صدای خشن
موهای شکننده
پوست تیره
بروز کبودی
تاخیر رشد استخوانی بر اثر اشعه ایکس
به تاخیر افتادن بلوغ در نوجوانان
گالاکنوره یا ترشح سینه‌ای سفید
بلوغ زودرس
سردرد
اختلالات بینایی

داشتن سندروم داون همچنین کودک را در معرض خطر بیماری تیروئید قرار می‌دهد.
کودکان آسیب‌دیده سانحه فوکوشیما با میزان اختلالات تیروئیدی مواجه می‌شوند.
پرکاری تیروئید برای نوزادان تازه متولد شده ناشی از پرکاری تیروئید در دوران بارداری و پرکاری تیروئید دوران نوزادی می‌باشد.

برای دیدن پربازدیدترین های نی نی نما لطفاً کلیک کنید


لطفاً روی بخش مورد نظر کلیک کنید

 دنیای زنانه، آشپزی، نوزاد و کودک، ناباروری، بارداری، زایمان، تغذیه و پرسش و پاسخ 

تمامي حقوق مادي و معنوي سايت براي ني ني نما محفوظ مي باشد و استفاده از مطالب فقط بادرج و لينک سايت مجاز است.


 

 

URL: http://zanko.muk.ac.ir/article-1-54-fa.html

9

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *