علایم حساسیت به گلوتن چیست

Select Page

دسامبر 13, 212 | پزشکی

تغذیه و بهداشت خانواده

عده ای از مردم به هر دلیلی قادر نیستند پروتئین موجود در گندم را که گلوتن یده می شود، هضم و جذب نمایندکه در نهایت سبب تشخیص بیماری سلیاک می شود. متأسفانه هنوز درصد بالایی از دست اندرکاران بهداشت و اطرافیان افرادی که به گلوتن حساسیت دارند براین باورند که بیمار درد و ناهنجاریها را تصور می کند در حالی که چنین چیزی وجود ندارد. به همین دلیل بیماری سلیاک مزمن تر شده و درمان و کنترل آن مشکل تر خواهد شد. در اینجا باید اشاره شود که متأسفانه بسیاری از علائم و سندروم های بیماری سلیاک شباهتی نزدیک با بیماری های دیگر روده مانند کولون حساس و غیره دارد و به ظاهر درمان می گردد، که نتیجه ای نخواهد داشت. اگرچه آزمایش های مخصوص تشخیص بیماری سلیاک وجود دارند ولی بعضی از علائم اختصاصی آن می تواند سبب تشخیص بیماری شود. در زیر به چند نوع از سندروم بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن اشاره می گردد:

پروتئین موجود در گندم گلوتن یده می شود که عدم هضم و جذب آن سبب بیماری سلیاک می شود

علایم حساسیت به گلوتن چیست

ـ اصولا علائم حساسیت به گلوتن همیشه با ناهنجاری ها و دردهای دستگاه گوارش همراه است که می تواند گاز و فشار، یبوست، اسهال، درد شدید شکم و نوعی خستگی باشد و گاهی چند نوع از این علائم با هم بروز می کنند.

ـ شخص بیمار اغلب به نوعی سردرد شدید یا میگرن دچار می شود.

ـ بیمار تمام علائم بیماری فایبرومایالژیا را دارد و دردهای شدید پشت و ماهیچه ها برای مدتی کوتاه یا طولانی شخص را خسته می کند.

ـ بیمار مبتلا به بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن اغلب دچار نوعی افسردگی و سرگردانی می گردد زیرا هر روز بیماری به صورتی جدید تظاهر می کند و سبب خستگی بیمار می شود.

ـ گاهی شخص بیمار تعادل خود را از نظر راه رفتن و فعالیت های جسمی از دست می دهد و عارضه ی سرگیجه و درد و ضعف و ناهنجاری های اعصاب و غیره مزید بر علت شده و سبب رنج و آزار بیمار می گردد.

ـ خستگی بی مورد و دائمی، مخصوصا پس از صرف غذا یکی از علائم مشخصه ی این بیماری است و پزشک معالج قادر نخواهد بود به وضوح محل درد و علت خستگی را مشخص نماید که در نتیجه بیمار به حال خود گذاشته می شود و به هر دری می زند تا بتواند علت یا علل این همه ناهنجاریها را شناسایی نماید که تقریبا بی نتیجه بوده و در نهایت سبب خستگی کامل بیمار و دست کشیدن از پیگیری و درمان بیماری می شود.

پس چه باید کرد؟ آیا می شود با این بیماری تشخیص داده نشده و خسته کننده به همین صورت زندگی کرد؟ جواب خیر است.

برای تشخیص بیماری سلیاک باید با متخصص این بیماری تماس گرفت و تمام آزمایشات اختصاصی تشخیص آن را انجام داد. بیمار باید لیست تمام سندروم ها و علائم بیماری خودش را به دقت تهیه نماید و سعی نکند برای هر یک دلیلی آورده و خود یا پزشک خویش را متقاعد کند که چه تشخیص داده است. آنگاه رژیم غذایی بدون گلوتن مانند دوری از محصولات گندم، جو و انواع مختلف غلات که حاوی مقداری گلوتن هستند را به دقت پیروی نمود. اگر پس از حدود دو ماه سندروم بیماری عوض شد و دردها و علائم خسته کننده دیگر کاهش یافت، امکان وجود بیماری سلیاک و حساسیت به گلوتن زیاد خواهد بود. بسیاری از غذاها مانند برنج گلوتن ندارند که می توانند در این مدت قسمت اصلی غذای بیمار را تشکیل دهند. اخیرا نان های گندم و جو و غیره مخصوص برای افرادی که سلیاک دارند و یا نمی توانند گلوتن مصرف کنند به بازار آمده که به آن نان دوغ ترش می گویند. به عبارت دیگر اگر شما به جای آب در تهیه خمیر آرد گندم مقداری دوغ ترش استفاده کنید گلوتن موجود در آرد مورد بحث بیرون از دستگاه گوارش شکسته شده و مشکلی برای افرادی که حساسیت به گلوتن دارند، ایجاد نمی کند و یا اینکه اگر غذایی را که حاوی گلوتن است با مقداری از میوه ی پاپایا مصرف کنید آنزیم های مخصوص این میوه در معده سبب شکسته شدن گلوتن شده و غذا راحت تر و بدون عوارض مهم هضم و جذب می گردد. برای اطلاعات می توانید به تارنمای www.celiac.com مراجعه کنید.

روش زندگی فعال از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری می کند

طبق آمار سازمان جهانی بهداشت در حال حاضر از ۳۵ میلیون نفر در دنیا به عارضه ی فراموشی دچار هستند که در نهایت بیماری آلزایمر یا عارضه ی فراموشی مطلق را به وجود می آورد. پیش بینی می شود که اگر روش موثر پیشگیری و درمان عارضه ی فراموشی کشف نشود تا سال ۲۰۳۰ میزان این بیماری در دنیا دو برابر خواهد شد.

پژوهشگران دانشگاه کالیفرنیا طی بررسی ۸۷۶ نفر مسن تر از ۷۸ سال دریافتند که افرادی که روش زندگی فعالی دارند و قادرند فعالیت های جسمی داشته باشند (دوچرخه سواری، شنا، رقص، پیاده روی، باغبانی و غیره) خیلی کمتر از دیگران به عارضه ی فراموشی و بیماری آلزایمر دچار می شوند. در این بررسی آزمایشات زیادی مانند MRI مغز و آزمایش خون و غیره از شرکت کنندگان تحقیقات علمی مورد بحث به عمل آمده و در ضمن روش های دیگر زندگی و عادت غذایی آنها نیز مطالعه گردیده است.

فشار خون بالا و پیری زودرس سلول های مغز

ژورنال علمی Lancet در شماره ی این ماه مقاله ی جالبی تحت عنوان رابطه ی فشار خون بالا و پیری زودرس مغز به چاپ رسانیده که نتایج جدیدی در این مورد به بار آورده است. این بررسی نشان می دهد که اگر عارضه ی فشار خون بالا در میانسالی و سنین بالاتر پیگیری و درمان نشود موجب پیری سلول های مغز شده و نوعی فراموشی در شخص به وجود می آورد که به تدریج زمینه را برای بروز بیماری آلزایمر آماده می سازد. علاوه بر پیری زودرس مغز در افرادی که به عارضه ی فشارخون بالا دچار هستند، مشکلات دیگری مانند بیماری های قلب و عروق (۶۲درصد) و سکته ی مغزی(۴۹درصد) هم خواهند داشت. در آمریکا هرساله از ۵۰ میلیون نفر از این دسته از بیماری ها رنج می برند و درصد بالایی از آنها جانشان را به همین جهت از دست می دهند. در آمریکا حدود ۶۰ سال قبل یک بررسی وسیع و دنباله داری به Framingham شروع شده و تا به حال سه نسل از مردم در این بررسی شرکت کرده اند و نتایج ارائه شده در این قسمت مربوط به ۵۷۹ نفری است که در سال های اخیر زیر پوشش مخصوص قرار داشتند.

شکر مصنوعی آسپارتام و سرطان

موضوع رابطه بین مصرف قندهای مصنوعی و سرطان سال های زیادی ست که ذهن محققان را به خود مشغول کرده است.

اخیرا محققان دانشگاه هاروارد با پیگیری از ۷۷ هزار پرستار زن و ۴۶ هزار پرستار مرد که ۲۲ سال به طول انجامیده ثابت کرده اند که مصرف زیاد نوشابه های گازدار حاوی قندهای مصنوعی امکان بروز سرطان خون را ۴۲ درصد افزایش می دهد. این رقم برای بیماری هوچکین ۳۱ درصد و برای نوع دیگر سرطان به   Multiple Myeloma   صددرصد گزارش شده است. این یکی از بزرگ ترین مطالعات علمی است که توسط مرکز تحقیقات پزشکی شناخته شده در دنیا و بر روی از یکصدهزار نفر انجام گرفته و شکی در صحت آن وجود ندارد.

بهتر است باور کنید

پژوهشگران دانشگاه فیلادلفیا به یکصد نفر که به عارضه ی اسهال دچار بودند پودر خشک گوجه فرنگی تجویز کرده و دریافتند که حداکثر تا ۴ ساعت بعد این عارضه برطرف گردیده است. این افراد به علت مسمویت غذایی، ناهنجاری های روده بزرگ و انواع دیگر عوامل بروز اسهال به این عارضه دچار شده بودند. می گویند که در موقع ابتلا به اسهال مقداری پودر خشک گوجه فرنگی را به صورت چای دم کرده مصرف کنید تا این بیماری بدون عوارض جانبی درمان گردد.

*دکتر پرویز قدیریان استاد دانشگاه مونتریال در تغذیه، استاد دانشگاه مک گیل در سرطان شناسی، کارشناس سازمان بهداشت جهانی و همکار شهروند است.

www.allnaturalremedies.net

www.cancerriskinfo.com

Share:

فوریه 17, 29

دسامبر 7, 27

فوریه 4, 216

آوریل 17, 214

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

COMMENT

علایم حساسیت به گلوتن چیست

ناشر: انتشارات شهروند

سردبیر: حسن زرهی

مدیر هیئت تحریریه: نسرین الماسی

ویراستار انگلیسی: سیما سحر زرهی

تصویر ساز قصه: محمود معراجی

کاریکاتور: توکا نیستانی

تیم تحریریه و همکاران: دکتر رضا براهنی، دکتر نسترن ادیب راد، دکتر عطا انصاری،  بهرام بهرامی، شهرام تابع محمدی،  محمد رحیمیان، بهرنگ رهبری ، سیما سحر زرهی، علی شریفیان، عباس شکری،  جواد طالعی، فرهاد فرسادی، اسد مذنبی، عزت مصلی نژاد، میرزاتقی خان، شهباز نخعی، مجید نفیسی

Sharvand Publication

SUITE 322- 55 HIGHWAY 7 EAST

Richmond Hill, Ontario, L4B 3Z4

CANADA

Tel: +1 95 764 722

Email: news@shahrvand.com

Designed by Elegant Themes | Powered by WordPress

کارهای زیادی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا ریزش مو را کاهش دهید یا متوقف سازید. اما آنچه که انجام می دهید به علل  ریزش موهایتان،  بستگی دارد. در بعضی از مواقع  نظیر ریزش مو پس از بارداری، ممکن است که مشکل خود به خود بر طرف گردد و به خاطر داشته باشید که هر شخصی روزانه مقداری ریزش مو دارد که کاملا طبیعی است. وقتی که ریزش مو ادامه می یابد، مایلید که پزشکتان را ببینید. در این مقاله از بخش زیبایی،

روغن های گیاهی چگونه برای حفظ سلامتی مورد استفاده قرار می گیرند؟ در چند سال اخیر استفاده و محبوبیت روغن های گیاهی رشد چشم گیری داشته است. برند های زیادی این گونه روغن ها را تولید می کنند که خواصی مانند ضد اضطراب و ضد میکروب بودن، آنتی اکسیدان، ضد التهابی، تقویت ایمنی بدن، خواب آور و کاهش استرس نیز دارند. در این مقاله از بخش طب سنتی و داروهای گیاهی دکتر سلام، به فواید روغن های گیاهی برای کاهش وزن می پردازیم. یکی از

در مورد اسب درمانی چه می دانید؟ آیا با فواید و کاربردهای اسب درمانی آشنایی دارید؟ می دانید که با کمک این روش میتوان بیماری های روانی را درمان کرد؟ حیوانات به میزان فوق العاده ای می توانند حمایت احساسی ارائه دهند. فراتر از رابطه با حیوانات خانگی که بسیاری از ما آن را  تجربه کرده ایم، گاهی اوقات حیوانات از طریق به چالش کشیدن تجربیات عاطفی درمان جویان در تنظیمات درمانی شان، به آن ها کمک می کنند. در این مقاله از بخش روانشناسی

کودکان و نوجوانانی که درگیر اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) هستند، گاهی تا بزرگسالی با این علائم زندگی می کنند بدون این که حتی متوجه آن ها شوند. اگر چه SAD سومین اختلال سلامت ذهن رایج است، بسیاری از والدین و معلمان با علائم و نشانه های آن در کودکان و نوجوانان آشنا نیستند. اختلال اضطراب اجتماعی شامل ترس یا فوبیای شدید از موقعیت های اجتماعی یا عملکردی است. اگرچه بسیاری از نوجوانان اضطراب های نرمال ناشی از تغییرات بلوغ را تجربه می کنند، افرادی که

می دانید فیتوتراپی چیست؟ آیا می دانستید که واکنش نسبت به برخی از داروها چهارمین علت مرگ و میر در آمریکا است؟ با توجه به تحقیقات منتشر شده توسط دانشگاه هاروارد، احتمال واکنش نسبت به داروهای تجویزی حتی پس از آزمایش آن ها یک پنجم است. حتی داروهایی که به درستی تجویز شده بودند نیز باعث بستری شدن ۱.۹ میلیون نفر در هر سال می شدند، از این میان حدود ۸۴۰,۰۰۰ نفر تحت تاثیر عوارض جانبی دارو در بیمارستان بستری می شدند. تمام این ها

علایم حساسیت به گلوتن چیست

کارهای زیادی وجود دارد که می توانید انجام دهید تا ریزش مو را کاهش دهید یا متوقف سازید. اما آنچه که انجام می دهید به علل  ریزش موهایتان،

بیماری روزاسه چیست؟ آیا می دانید این بیماری چه علائمی دارد؟ بیماری روزاسه شرایطی است که رگ های خونی صورت بزرگ می شوند و ظاهر سرخ رنگی به

فیبروآدنوم سینه چیست؟ احتمال سرطانی شدن این کیست ها چقدر است؟ آیا با روش های درمان آن آشنایی دارید؟ عوارض آن چیست و از کجا تشخیص دهیم که

با پروستاگلاندین (Prostaglandin) آشنایی دارید؟ چرا بدن به این ماده نیاز دارد؟ آیا تولید بیش از حد این ماده برای بدن ضرر دارد؟ تقریباً تمامی اندام های بدن

آیا اجازه می دهید که کوچک ترین اعضای خانه تان از تلفن همراه شما استفاده کند؟ آیا فرزند شما ساعت های طولانی را صرف صحبت کردن با تلفن

هر مادری، امیدوار است که دوران بارداری سالمی داشته باشد، اما گاهی اوقات عوارضی ناخواسته ایجاد می شود. دیابت بارداری یکی از شایع ترین

همانطور که می دانید هیدراته ماندن در دوران بارداری از اهمیت ویژه ای برخوردار است. نوشیدن مایعات کافی در دوران بارداری برای حفظ سلامتی

لوبیا و دانه های کامل مانند برنج قهوه ای، کینوا و گندم کامل، دارای فیبر زیادی هستند و سطح قند خون شما را افزایش نمی دهند. این مواد کلسترول را پایین می آورند و به شما احساس خوبی می دهند.

سرکه سیب برای خشک کردن زگیل ها و کشتن ویروس ها مفید است. خواص ضد میکروبی قوی دارد که در از بین بردن زگیل های تناسلی موثر است. اسید استیک موجود در سرکه سیب می تواند برخی از ویروس ها و باکتری ها را از بین ببرد.

روغن بابونه رومی یک ضد التهاب معروف است که هم برای انسان و هم برای سگ در صورت داشتن مشکلات پوستی مشابه مانند سوزش، سوختگی، جراحات، زخم یا اگزما بسیار عالی می باشد. این یک روغن بسیار ملایم است که به آرام کردن استرس سگ نیز کمک می کند.

روغن اسطوخودوس یک درمان مهم  موضعی برای مشکلات پوستی سگ مانند آلرژی و سوختگی است. این روغن  یک انتخاب رایج در بین روغن های ضروری  برای زخم ها و خارش پوست سگ می باشد.

برای درمان افسردگی و بد اخلاقی، صبح یک عدد موز بخورید. این میوه سروتونین مغز را افزایش داده و خوش اخلاقی را برایتان به ارمغان می آورد.

برای افزایش سوخت و ساز بدن، ناشتا آب بنوشید. نوشیدن آب لیمو ناشتا، باعث چربی سوزی می شود و میل کردن آب هویج ناشتا، کبد چرب را درمان می کند. همچنین خوردن آب سیب ناشتا، باعث درمان جوش و آکنه می شود.

جوشانده شنبیله می تواند خارش پوست سر را درمان کند. برای این منظور کمی شنبیله را در آب در حال جوش ریخته و پس از 15 دقیقه آن را صاف کنید و موهای خود را با این مایع بشویید. شما همچنین شاهد خوش حالتی موهای خود خواهید بود.

اثبات شده است که رژیم پالئو برای بهبود عدم تحمل گلوکز مفید است و به طور خاص، رژیم غذایی پالئو بیش از یک رژیم غذایی مدیترانه ای به منظور بهبود تحمل گلوکز در افراد مبتلا به بیماری های قلبی اثر بخش بوده است.

هر دو رژیم غذایی اتکینز و پالئو، افراد را به مصرف تمام غذاهای مغذی، از جمله گوشت تازه، ماهی، غذاهای دریایی، سبزیجات تازه، چربی های سالم و تشویق می کنند.

گزینه سالمی که برای مبتلایان به سرطان پروستات مناسب می باشد، خوردن گوجه فرنگی پخته است. گوجه فرنگی سرشار از آنتی اکسیدانی قوی به لیکوپن می باشد که زمانی که گوجه فرنگی پخته می شود، بدن به راحتی می تواند آن را جذب کند.

چگونه میتوان با ورزش به بهبودی رابطه جنسی پرداخت؟ همه ما می دانیم که مزایای ورزش کردن برای سلامتی بسیار زیاد است، از جمله

تمرین اسکات با تکیه به دیوار برای تقویت ران ها، مفاصل ران، ماهیچه های ساق پا و پایین تنه مناسب است. این تمرین ها

قبل از دست کشیدن از خوردن پاستا و نان به دلیل حساسیت به گلوتن و بیماری سلیاک حتما این مقاله را بخوانید تا با علائم حساسیت به گلوتن و بیماری سلیاک آشنا شوید تا اگر نیازی بود حتما نست دهید.

آیا شما هم به دنبال مواد غذایی بدون گلوتن هستید زیرا متقاعد شده اید که این پروتئین (*گلوتن gluten) باعث ایجاد مسائل گوارشی برایتان می شود؟ اگر با پزشک در این مورد مشورت نکرده باشید، ممکن است اشتباه کرده باشید. یک مطالعه جدید نشان داده است بسیاری از افرادی که رژیم بدون گلوتن را انتخاب کرده اند، برای بیماری سلیاک یا سیلیاک celiac disease به درستی مورد آزمایش قرار نگرفته اند.

* گلوتن gluten :گلوتن پروتئینی است که در گندم، جو و چاودار یافت می‌شود. این ماده باعث کش آمدن خمیر و ترد شدن بافت فراورده نهایی می‌گردد.

اگر می خواهید بدانید : علائم بیماری سلیاک که شما را از ابتلا به سلیاک آگاه می کند

اگر می خواهید بدانید : درباره بیماری سلیاک چه می دانید؟

علایم حساسیت به گلوتن چیست

اگر می خواهید بدانید : خطر جدی رژیم های فاقد گلوتن, بسیار مراقب باشید

اگر می خواهید بدانید : رژیم های فاقد گلوتن به این دلایل رد می شوند

محققان مدرسه پزشکی بهداشت شرق Eastern Health Clinical School در دانشکده موناش Monash University و بیمارستان آلفرد Alfred Hospital در ملبورن استرالیا، با بررسی 144 نفر که مدعی بودند که از حساسیت به گلوتن غیر سلیاکی* non-celiac gluten sensitivity  ( NCGS ) رنج می برند متوجه شدند 44 درصد از شرکت کنندگان بدون نظارت پزشکی از رژیم بدون گلوتن استفاده می کنند – و 69 درصد از آن ها آزمایش های لازم برای تشخیص بیماری سلیاک را انجام نداده اند. (انجام آزمایش توسط پزشک قبل از این که رژیم بدون گلوتن را شروع کنید اهمیت بالایی دارد، چون تشخیص مضر بودن آن برای بدن، پس از اینکه تقریبا از سیستم بدن حذف شده، کار سختی می شود.)

* حساسیت به گلوتن غیر سلیاکیnon-celiac gluten sensitivity  ( NCGS ) : بیمار علی رغم رد حساسیت به گندم و بیماری سلیاک، در پاسخ به مصرف غذاهای حاوی گندم، چاودار و جو پرک علائم مختلف را از خود بروز میدهد، ولی علائم بعد از حذف این مواد از رژیم غذایی خود بخود از بین میروند.

یک واقعیت جالب دیگر از این مطالعه: 72 درصد از شرکت کنندگان حتی دارای معیارهای بیماری حساسیت به گلوتن غیر سلیاکی نبودند. در حالی که 62 درصد از این گروه به این دلیل که پزشکان نتوانستند دلیلی برای رد بیماری سلیاک پیدا کنند، جزو بیماران سلیاک قرار گرفتند، 24 درصد از آن ها با وجود ادامه دادن رژیم بدون گلوتن باز هم با مشکلات مربوط به دستگاه گوارش روبرو بودند. ( سندرم روده تحریک پذیر irritable bowl syndrome یا آلرژی به گندم می توانند علایم مشابهی داشته باشند. )

اگر می خواهید بدانید : بیماری روده تحریك پذیر چیست؟

اگر می خواهید بدانید : مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر بخوانند

نتیجه گیری:

نباید برای حساسیت به گلوتن خودتشخیصی کنید. اگر فکر می کنید ممکن است به یکی از این بیماری ها مبتلا باشید باید به پزشک مراجعه نمایید و آزمایش های مربوط به بیماری سلیاک را انجام دهید تا دچار پیامدهای آن نشوید.از کجا بدانید که برای این مشکل باید به پزشک مراجعه کنید؟ دکتر جینا سام Gina Sam،مدیر مرکز حرکات دستگاه گوارش در بیمارستان کوه سینا  Mount Sinai Hospital ، علایم نشان دهنده بیماری سلیاک را بیان می کند.

از آن جایی که درمان نکردن بیماری سلیاک به بخش های خاصی از روده که این ویتامین ها را جذب می کند آسیب می رساند، کمبود آن ها می تواند علامت ابتلای شما به این بیماری باشد.

* فولات Folate : جزو ویتامین های گروه B می باشد.

اگر می خواهید بدانید : علائم کمبود ویتامین B12

حتی اگر بدون علامت هستید، بستگان درجه یک بیمار مبتلا به سلیاک قطعا باید تحت آزمایش قرار بگیرند.

تهیه و ترجمه: گروه سلامت سیمرغseemorgh.com/healthاختصاصی سیمرغ

(اجباری)

آدرس پست الکترونیکی (اجباری است اما نمایش داده نمی‌شود)

تصویر امنیتی جدید

تحقیقات محققان دانشگاه پزشکی چین نشان می دهد مصرف میزان بالا سبزیجات آلیومی ریسک ابتلا به سرطان روده بزرگ را تا ۷۹ درصد کاهش می دهد

در اين مقاله با عسل و دارچين، درمان کننده بسياری از بيماری ها آشنا می شويم

All Rights Reserved – © 219 | باز نشر مطالب پورتال سیمرغ تنها با ذکر و آدرس seemorgh.com مجاز می باشد.

ایجاد حساسیت و آلرژی متعاقب مصرف گندم و یا تنفس آرد گندم یکی از بیماری های آلرژیک غذایی و همچنین تنفسی محسوب می گردد. مطالعات نشان می دهند در دهه های اخیر شیوع حساسیت به گندم رو به افزایش بوده است! آلرژی به گندم از چندین نظر با سایر آلرژی های غذایی متفاوت است. اول اینکه گندم پرمصرف ترین غله در ایران و جهان می باشد. دوم آنکه یکی از مهمترین منابع تامین پروتئین برای انسان به شمار می آید. همچنین گندم از جمله مواد غذایی است که در ابتدای زندگی یعنی حدودا از ۵ ماهگی وارد رژیم غذایی کودکان می شود و می تواند حتی از طریق شیردادن مادر نیز باعث بروز عوارض آلرژیک در کودکان مستعد گردد. با توجه به این مهم در این نوشتار بر اساس مقالات و مستندات معتبر به بحث و تشریح حساسیت و آلرژی به گندم پرداخته شده و تفاوت این بیماری با بیماری سلیاک (نوعی بیماری خودایمن در اثر مصرف گندم؛ به ادامه نوشتار مراجعه گردد) نیز بیان می شود.

به طور کلی غلات مهمترین منبع پروتئینی در رژیم غذایی مردم در سراسر جهان به شمار می آیند. در این میان پرمصرف ترین غله در ایران و جهان گندم می باشد. همه غلات از نظر گیاه شناسی متعلق به خانواده Poaceae می باشند. گندم مورد استفاده برای تهیه نان با علمی تریتیکوم ایستیوم (Triticum aestivum)  به طور گسترده در مناطق مختلف ایران کاشت می شود و با آب و هواهای مختلف سازگار می باشد. گندم در میان مواد غذایی از ارزش بالایی برخوردار است و می توان از آن محصولات مختلفی مانند انواع نان، پاستا، شیرینی جات و بدست آورد. به رغم ارزش غذایی بالای گندم و کاربرد بسیار زیاد آرد گندم در صنایع غذایی اما امروزه به طور روزافزونی گزارش هایی  از واکنش های آلرژیک غذایی و تنفسی متعاقب مصرف گندم و یا تنفس آرد گندم در ایران و سایر کشورهای جهان اعلام می گردد.

بر اساس مطالعات انجام شده در کشور ایران در خصوص آلرژی غذایی، نتایج نشان داده است حساسیت به گندم بعد از آلرژی به شیرگاو، تخم مرغ و مغزهای خوراکی از جمله آلرژی های غذایی شایع  در کشورمحسوب می گردد. آلرژی به گندم در کودکان شایع تر از بزرگسالان می باشد.  

علایم حساسیت به گلوتن چیست

در جهان نیز نتایج پژوهش ها حاکی از افزایش واکنش های آلرژیک به گندم بخصوص در کودکان می باشد. در این مطالعات شیوع آلرژی به گندم در کودکان ۲ تا ۱۰ سال بین ۲ تا ۹ درصد گزارش شده است.

 

به طور کلی پروتئین ها تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد وزن خشک دانه گندم را به خود اختصاص می دهند. قسمت عمده این پروتئین ها گلیادین ها (Gliadins) و گلوتنین ها (Glutenins) می باشند. این پروتئین ها ترکیبات پیچیده تری مانند گلوتن را ایجاد می نمایند که به میزان فراوانی در گندم و در برخی دیگر از غلات وجود دارند.  تاکنون از گندم ۲۷ ماده آلرژی زا در بانک جهانی آلرژن  ها (www.allergen.org) به ثبت رسیده است. مواد آلرژی زای گندم دارای خصوصیات مختلف بوده و درجه حساسیت زایی متفاوتی دارند.

عوارض ناشی از مصرف گندم و یا تنفس آرد گندم منجر به علائم و تظاهرات بالینی مختلفی می شود که در ادامه به طور مختصر بیان خواهند شد:

شناخته شده ترین واکنش آلرژیک به گندم همان عوارض ناشی از مصرف خوراکی گندم است. گندم برای نخستین بار در حدود ۵ ماهگی وارد رژیم غذایی افراد می شود. حساسیت به گندم ممکن است در حین شیر دادن مادر نیز برای اطفال روی دهد. به طور کلی بالغین کمتر از کودکان دچار آلرژی غذایی ناشی از مصرف گندم می شوند. علائم آلرژی غذایی به گندم به طور معمول شامل کهیر، آنژیوادم، تنگی نفس، درد شکم، تهوع و استفراغ و در موارد شدید شوک آنافیلاکسی می باشد. گاهی عوارض دیررس ناشی از حساسیت به گندم بعد از حدود ۲۴ ساعت به صورت علائم معده –روده ای و یا تشدید واکنش های درماتیت آلرژیک (اگزما) مشاهده می گردد.

 

آسم نانوایان نوعی آلرژی شغلی بوده که اغلب در افراد شاغل در کارخانه های آسیاب گندم و غلات و همچنین نانوایی ها و شیرینی پزی ها روی می دهد. آسم نانوایان در اثر تنفس آرد غلات ایجاد می گردد. علائم تنفسی در این بیماری ممکن است با علائم رینیت آلرژیک، التهاب ملتحمه چشم (کونژکتیویت) و کهیر نیز همراه باشد. اغلب بیماران مبتلا به آسم نانوایان قادر به مصرف خوراکی گندم بوده بدون آنکه دچار علائم خاصی شوند!

 

این نوع عارضه ناشی از مصرف گندم منحصر بفرد بوده و زمانی روی می دهد که فرد بعد از مصرف گندم فعالیت ورزشی داشته باشد.  در این حالت عوارض ناشی از مصرف پروتئین های حساسیت زای گندم از نوع موضعی مانند کهیر بوده و یا به صورت گسترده یعنی به شکل کهیر در نقاط مختلف بدن، آنژیوادم، تنگی نفس، کاهش فشار خون و یا شوک مشاهده می گردد. عارضه آنافیلاکسی القاشده با ورزش وابسته به گندم براحتی قابل پیش بینی و یا تشخیص نمی باشد! زیرا بروز و شدت این عارضه به میزان گندم مصرفی و شدت فعالیت ورزشی دارد. در مطالعه ای که بر روی بیماران فنلاندی انجام شده است نتایج نشان داده این عارضه بین ۱۰ دقیقه تا ۴ ساعت بعداز مصرف گندم بروز یافته و مدت فعالیت ورزشی که باعث ایجاد این عارضه گردیده، بین ۱۰ دقیقه تا ۶۰ دقیقه بوده است.

 

چندین تفاوت بین آلرژی به گندم و بیماری سلیاک وجود دارد. همانطور که پیش تر بیان شد گندم دارای پروتئین های مختلفی است که بدن انسان گاهی به بعضی از این پروتئین ها واکنش نشان می دهد. سلول ها و مواد ایجاد کننده عوارض در بیماری سلیاک و آلرژی به گندم با هم کاملا متفاوت است. در حساسیت غذایی به گندم و یا در آسم نانوایان، فرد دچار یک بیماری آلرژیک بوده و مکانیسم آن با سایر بیماری های آلرژیک یکسان است (رجوع به نوشتار مکانیسم ایجاد حساسیت یا آلرژی به زبان ساده). اما بیماری سلیاک نوعی بیماری ارثی و خودایمن (انحراف و واکنش سیستم ایمنی بدن یک فرد علیه برخی مواد و سلول های بدن خود او) بوده که در آن سیستم ایمنی بدن بدلیل واکنش به پروتئین گلوتن گندم باعث آسیب زدن به بافت روده می شود. در این بیماری پرزهای روده در اثر تهاجم سیستم ایمنی و التهاب از بین می روند. این آسیب بتدریج موجب اختلال در جذب مواد غذایی و املاح معدنی و در نهایت سوءتغذیه در فرد می گردد.

تشخیص آلرژی به گندم با مشاوره با متخصص آسم وآلرژی و بر اساس آگاهی دقیق از سابقه بیمار، علائم ایجاد شده در اثر مصرف گندم و یا استنشاق آرد گندم و همچنین انجام آزمایش های پوستی و خونی می باشد (برای آگاهی از این آزمایش ها به نوشتارآزمایش های رایج خونی و پوستی برای  تشخیص بیماری های آلرژیک مراجعه نمایید). شایان ذکر است بعضی از پروتئین های حساسیت زای گندم با آلرژن های موجود در برخی گونه های چمن ها و یا مواد غذایی مشابه بوده و این امر موجب ایجاد واکنش متقاطع میان این آلرژن ها می شود. به عبارتی گاهی افراد حساس به گرده گونه هایی از چمن ها و یا بعضی از مواد غذایی خاص ممکن است در صورت مصرف گندم و یا استنشاق آرد گندم دچار عوارض آلرژیک شوند! برای مطالعه آلرژن های مشابه مواد حساسیت زای گندم به نوشتار واکنش متقاطع میان مواد حساسیت زای غذایی و تنفسی رجوع نمایید.

 

به  عنوان یک قاعده کلی برای بیماری های آلرژیک، بعد از اثبات وجود حساسیت به یک ماده مانند پروتئین های موجود در گندم، اجتناب از برخورد و یا مصرف ماده حساسیت زا می تواند باعث جلوگیری از بروز عوارض آلرژیک در فرد بیمار شود. همچنین می توان برای پیشگیری به موارد توصیه شده در ادامه (عنوان بعدی) توجه نمود.

برای درمان علائم آلرژیک ناشی از مصرف گندم و یا تنفس آرد گندم به طور معمول پزشک معالج عوارض آلرژیک ملایم و خفیف را با تجویز داروهای آنتی هیستامین  و یا پمادهای موضعی استروئیدی کنترل می کند. اما در مواقعی که عوارض آلرژیک شدید بوده و امکان بروز واکنش آنافیلاکسی وجود دارد به مراقبت های اورژانسی نیاز بوده که توضیحات آن در نوشتار داروهای اورژانسی برای واکنش های شدید آلرژیک بیان شده است. البته لازم به توضیح است در صورت داشتن شرایط لازم در فرد بیمار ممکن است پزشک معالج فرد را برای انجام ایمونوتراپی اختصاصی به مراکز درمانی معتبر و مشخص معرفی نماید (نوشتار ایمنی درمانی یا ایمونوتراپی برای درمان آلرژی).

 

توصیه های مهم در ارتباط با کنترل و پیشگیری از آلرژی و حساسیت به گندم

 

تهیه و تدوین:  شبکه جامع آلرژی

منابع:

 

۱- wheat allergy: diagnosis and management

۲- Clinical presentation, allergens

۳- Wheat allergy

۴- Update on wheat hypersensitivity

۵- Sensitization to common allergens

بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دیدگاه

علایم حساسیت به گلوتن چیست


بیماری سلیاک با‌های دیگری مثل سلیاک اسپروس یا آنتروپاتی حساس به ماده گلوتن در آرد گندم نیز شناخته می‌شود. ده‌ها نشانه و علامت برای این بیماری وجود دارد و علائم جدیدی نیز در این بیماری وجود دارد که تحت بررسی قرار دارند.

شدت این علائم بسیار متنوع است. این بیماری در برخی افراد بدون علامت است به این معنی که این افراد تا زمانی که مشکلات جدی در آن‌ها بروز نکند متوجه این بیماری نخواهند شد.

درواقع طبق آمار سازمان بیماری سلیاک 97 درصد آر مبتلایان از وجود بیماری خود اطلاع ندارند. این امر تشخیص بیماری و معالجه آن را مشکل می‌کند. یک عامل مشکل‌ساز دیگر این است که ممکن است فرد بیماری به حساسیت به گلوتن غیر سلیاک داشته باشد.

این موضوع شامل افرادی است که به گلوتن حساسیت دارند اما دچار التهاب روده‌ای نیستند.اگرچه این بیماری با احتمال بیشتری در نژاد سفیدپوستان اروپایی وجود دارد اما می‌تواند در مردان، زنان و کودکان بروز کند.

خوب پس بیماری سلیاک دقیقاً چیست و چه اثراتی روی بدن دارد؟ به‌طور خلاصه این بیماری حساسیت شدید به پروتئین گلوتن موجود در گندم است. سیستم ایمنی بدن چنان واکنش شدیدی از خود نشان می‌دهد که باعث بروز التهاب در روده کوچک می‌شود.این التهاب روی پرزهای انگشتی جدار روده کوچک اثر گذاشته و مانع جذب مواد غذایی موردنیاز بدن توسط روده کوچک می‌شود.

علایم حساسیت به گلوتن چیست

درمان‌های غربی در حال حاضر تنها حذف مواد غذایی دارای گلوتن را پیشنهاد می‌کنند؛ اما حتی زمانی که غذاهای حاوی گلوتن از بره غذایی فرد حذف می‌شوند بازهم التهاب روده‌ای باقی می‌ماند.

•    گاز
•    نفخ
•    اسهال
•    یبوست
•    کاهش وزن
•    رفلکس اسید معده

برخی علائم دیگر عبارت‌اند از:

•    دانه‌های پوستی شدیداً خارش‌دار روی آرنج، زانوها، پشت و پشت گردن
•    احساس غیرعادی سوزش یا سوزن شدن در دست‌ها و پاها
•    زخم‌های دهانی
•    درد مفاصل
•    تأخیر در رشد مغزی و جسمی در کودکان
•    سردرد
•    افسردگی
•    تغییر رنگ دندان‌ها

اگرچه سایر دانه‌های غلات مثل جو و چاودار نیز دارای گلوتن هستند اما در اینجا منظور از گلوتن انحصاراً گلوتن موجود در گندم است؛ و نکته دیگر اینکه گلوتن ممکن است در بسیاری از غذاها که به‌ظاهر فاقد گلوتن هستند نیز مانند سویا سس، سس سالاد و حتی برخی از داروها وجود داشته باشد.

طب سوزنی و شرقی می‌تواند به درمان علائم بیماری سلیاک کمک کند. پزشک شما ممکن است تا به‌طور مستقیم طی جلسات منظم طب سوزنی به درمان التهاب روده بپردازد. این درمان‌ها روی سایر علائم شما نیز اثر خواهند داشت.


این‌ها اقدامات اولیه‌ای است که می‌توان در خانه برای سلامت دستگاه گوارش از آن‌ها کمک گرفت. طبق اصول طب سوزنی و شرقی کبد مسئول تغییر شکل غذاها به مواد مغذی و انتقال آن‌ها به سایر اندام‌های بدن است.

همچنین کبد به عادات منظم غذایی واکنش خوبی نشان می‌دهد ،یعنی اینکه عادات غذای خود را با مصرف وعده‌های غذایی منظم، پرهیز از گرسنگی طولانی و پرخوری کنترل کنید.سه ساعت قبل از خواب آخرین وعده غذایی خود را صرف کنید. صبحانه وعده غذایی مهمی در طول روز است آن را حذف نکنید.

گلوتن ویکی پدیا فارسی

نشانی شما منتشر نخواهد شد.

ذخیره ، و سایت من در مرورگر برای زمانی که مجدد دیدگاهی می‌نویسم.

سلام.خیلی ممنون بابت مطلب تون واقعا جواب داد

سلام دندونای،من خیلی،زرده ازوقتی افتادن به جاش زرد درومد خیل

،ممنون بابت معرفی و توضیح این دستگاها. خیلی تون عالیه

می خوام تجربو بعد چند جلسه طب سوزنی زیبایی بهتون بگم.متوجه ش

سلام.اطلاعات کامل و جالبی برا کول اسکالپتینگ و اسکالپشور دار1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *